Domů     Umíte pelmeně?
Umíte pelmeně?
8.2.2024

Když se řekne pelmeně, většina z nás si vybaví ruskou kuchyni. Rusové je totiž považují za své národní jídlo.

Taštičky z nudlového těsta s masovou náplní ale mají i jiné národy. Najdeme je na Ukrajině, v Litvě, své taštičky mají i Italové, dělají se hodně i v Asii. Rozdíl není výrazný, mění se jen tvary a velikost.

Typické ruské pelmeně bývaly měsíčkovitého tvaru a v průměru měly 2–3 cm, ale ani to už není pravidlem.

Ruské pelmeně

Na 4 porce budete potřebovat: 300 g hladké mouky, 100–125 ml vody, 1 vejce, 1 rovnou lžičku soli

Náplň: 300 g mletého hovězího masa, 300 g mletého libovějšího vepřového bůčku nebo krkovice, 1 středně velká cibule, 1 lžička směsi na mletá masa (obsahuje kmín, cibuli, česnek, pepř černý, nové koření, papriku pálivou, zázvor, majoránku, kardamom, tymián, sůl), 1 lžička soli, 2 rozmačkané stroužky česneku

1) Z mouky, vody a vajec vypracujeme na pomoučněném vále tužší, ale pružné těsto. Zabalíme je do potravinářské fólie a necháme cca 30 minut v chladu odpočinout.

2) Smícháme najemno nakrájenou cibuli s mletým masem, kořením, solí a rozmačkaným česnekem, dokonale promícháme a necháme 30 minut v chladu.

3) Z odpočinutého těsta vyválíme na pomoučněném válu tenkou placku o síle do 1 mm.

Vykrajovátkem o průměru cca 8 cm (nebo vrškem sklenice o podobném průměru) vykrajujeme kolečka (cca 40 kusů), do jejichž středu položíme kuličku náplně o průměru cca 3 cm (vrchovatá lžička směsi).

4) Jednu stranu okraje placky přehneme přes náplň, přitlačením prsty oba okraje spojíme (vznikne půlkruh) a oba rohy stáhneme k sobě a stlačením je spojíme.

5) Pelmeně vložíme do osolené vroucí vody, a když vyplavou na povrch, necháme je ještě 5–10 minut vařit.

6) Hotové okamžitě servírujeme namočené v rozpuštěném másle a polité zakysanou smetanou (lze ji smíchat s nadrobno nasekanou pažitkou, petrželkou nebo koprem) nebo je přímo uvaříme v silném hovězím vývaru se zeleninou a podáváme jako polévku.

Postup byl převzat z Koření od Antonína, koreni.cz

Nejen klasika

Klasické pelmeně mají samozřejmě náplň masovou a používají se různá masa, vepřové, hovězí, skopové či kuřecí, ale i jejich směs. Plnit se dají i masem rybím. Ale všechno se vyvíjí, a protože jsou tyhle taštičky čím dál populárnější, začaly měnit také náplně.

V mnoha zemích objevily i takzvané pelmeňárny, ve kterých se o tom můžete sami přesvědčit. Najdete je i u nás. Nebo si můžete některé náplně zkusit připravit doma, škála surovin je opravdu široká.

Houbová

2 hrsti sušených hub, 2 střední cibule, asi 60 g sádla, 3 vrchovaté lžíce hrubé mouky, 2 vařená vejce, sůl, mletý pepř, 1 rovná lžíce sekaných lístků tymiánu

Sušené houby povařte ve vodě, uvařené posekejte nadrobno, vodu nevylévejte.

Na sádle nechte zesklovatět cibuli, přidejte posekané houby. Osolte a opepřete. Vmíchejte mouku a nechte zasmažit. Pak postupně přilévejte vývar z hub v takovém množství, dokud jej mouka vsakuje.

Nechte vychladnout. Nakonec vmíchejte nadrobno nakrájená vařená vejce a posekaný tymián.

Houbové pelmeně můžete polít omáčkou ze zakysané smetany.

S masem a se zelím

250 gramů pečeného vepřového masa, trocha masového vývaru, 1 cibule, 200 g dušeného kysaného zelí

Studené pečené maso umelte s oloupanou cibulí a smíchejte s dušeným zelím nakrájeným na drobné kousky. Směs osolte, opepřete, přilijte trošku vývaru a vše promíchejte na hladkou hmotu.

Hotové pelmeně přelijte rozehřátým máslem. Podávejte je s miskou se směsí octa, vody a hořčice, do které si každý pelmeně namáčí.

Jehněčí

50–200 g jehněčího nebo skopového masa, ½ cibule, 1 stroužek česneku, 1 lžička mletého koriandru, sůl, pepř

Maso nakrájejte na kousíčky a pak nasekejte nadrobno. Totéž udělejte i s oloupanou cibulí a česnekem. Všechno smíchejte a ochuťte koriandrem, solí a pepřem.

Jehněčí pelmeně můžete podávat s rajskou omáčkou.

Sýrová

200 g ricotty, 100 g fety, 100 g sušených rajčat v oleji, 1 stroužek česneku, nasekaná čerstvá bazalka, sůl, pepř

Rajčata vyndejte z oleje, nechte okapat a nasekejte nadrobno. Smíchejte s ricottou a fetou, prolisovaným stroužkem česneku a nasekanou bazalkou. Podle chuti osolte a ochuťte čerstvě mletým pepřem.

Hotové pelmeně se dají přelít jen máslem, ale dobré jsou i posypané opraženou na kostičky nakrájenou slaninou.

Ze pstruha

2 filety z uzeného pstruha, 150 ml smetany, 150 g ricotty, sůl, pepř

Filet pstruha rozmixujte se smetanou a ricottou, osolte a opepřete, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli.

Naplněné pelmeně nejprve uvařte ve vývaru a pak je opečte na másle.

Podávejte s omáčkou ze smetany a hořčice, posypané kaviárem. Rusové je někdy flambují vodkou a do omáčky přidávají kopr.

Bramborová

1 středně velká cibule, 3 větší brambory, 1 stroužek česneku, trocha tymiánu, sůl, pepř

Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a uvařte. Poté je sceďte a rozšťouchejte.

V pánvi rozehřejte olej, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli, nechte ji zesklovatět, přidejte česnek, tymián a brambory. Osolte a opepřete. Směs dobře promíchejte a sundejte z ohně.

Před podáváním polijte rozpuštěným máslem.

Nasladko

Tvarohové

25 dkg tvarohu, 1 žloutek, cukr, sůl, 1 lžíce citronové kůry, 1 lžíce vanilkového pudinku, trochu mléka

Všechny ingredience smíchejte tak, aby vznikla nepříliš řídká náplň.

Nebo pelmeně můžete plnit rovnou sezonním ovocem. Třeba borůvkami.

Sladké pelmeně servírujte polité máslem a posypané piškotovou strouhankou nebo ovocem. Případně je můžete polít ovocnou omáčkou a přidat kopeček šlehačky.

Obrázky u náplní nemusí být všude, a když to bude dlouhé, tak nějakou vynecháme.

Foto: Shutterstock, Koření od Antonína, postup koreni.cz

reklama
Související články
27.2.2024
Tahle barevná dobrota nejen skvěle chutná, ale i krásně vypadá. Potřebujete 1 listové těsto 1 avokádo 1 stroužek česneku 50 g lučiny 1 lžičku citronové šťávy 1 lžíci olivového oleje 50 g uzeného lososa sůl, pepř pažitku Postup Listové těsto rozválejte na pomoučeném vále na tenkou placku, tu nařežte na čtverce a vtlačte je do plechových formiček na košíčky o průměru asi 3 cm. De
22.2.2024
V módě jsou zeleninové saláty a rozmixované nápoje smoothies. Mají prospívat zdraví, to ale platí jen v případě, že nesáhnete vedle. Mýtus je představa, že se můžeme s chutí a bez kuchyňské úpravy pustit do všeho, co na zeleninovém záhonu vyroste. U některých druhů totiž za syrova hrozí zažívací potíže, někdy i mírná otrava, u jiné zase brání vstřebávání živin při trávení. Na co si dát pozor?
15.2.2024
Vybrat správnou dózu na uskladnění potravin není vůbec jednoduché. Věděli jste, že ta správná prodlouží životnost i čerstvost potravin? A ještě to s ní ve spíži vypadá skvěle. Mouka, cukr, luštěniny… Jak je máte doma uskladněné? Ponecháte je po otevření v původním obalu, nebo je přesypete jinam? A co brambory a čerstvá zelenina? Na trhu je obrovské množství různých krabiček, dóz, přepravek a boxů
13.2.2024
Rajčata kam se podíváš Pokud je milujete a máte zahrádku, asi si je sami pěstujete. Ale někdy nezbývá, než je koupit. A na trhu objevíte tolik odrůd, že rázem nevíte, která vybrat. Tady už nevystačíte s dělením na koktejlová cherry rajčátka, která se jedí i tepelně upravují v celku, a takzvaná salátová. Paradoxem je, že se sice salátová jmenují, ale přitom jsou vhodná i k tepelné úpravě. Nav
11.2.2024
To ví každý, kdo vlastní zahradu a potřebuje uchovat úrodu. Využívají ho i chovatelé domácích zvířat nebo třeba myslivci a rybáři. Mrazák se ale může hodit i nám ostatním. Kolikrát už jste měli možnost koupit výborné levné maso nebo vám sousedé nabízeli přebytky ze zahrady a vy jste odmítli s tím, že to prostě nemáte kam dát, protože i když máte velkou lednici s mrazákem, už se vám tam nic víc ne
reklama
reklama
Šikovné tipy
I kuchyňská linka potřebuje péči
V kuchyni vznikají mastné páry a ty se usazují na dvířkách, ale nejen to. Bojujeme také s otisky prstů a různými skvrnami. Jenže na každý materiál se musí trochu jinak, a pokud si nechcete linku zničit nevhodnými metodami, musíte dodržovat pár pravidel. Hlavně se řídit podle materiálu, ze kterého je nábytek vyroben. Dřevěný Dřevo je […]
Obrázek ze starého šuplíku
Zajímavou dekoraci si vyrobíte z překližky. Jestli se vám podaří najít někde starou zásuvku od psacího stolu, vznikne navíc praktická polička, třeba do koupelny. Koho baví kreativní tvoření, hledá stále nové nápady, které by proměnil v něco hezkého. Vyzkoušejte zajímavý obrázek, který zvládnete, i když neumíte kreslit. A třeba to bude roztomilý dárek pro někoho blízkého. Připravte […]
Kvítky z pistáciových skořápek
Skořápky z různých ořechů jsou sice výborné místo třísek na podpal, ale skvěle se hodí i na tvoření. Ty pistáciové jsou zvlášť vhodné na výrobu nejrůznějších kvítků. Začněte těmi nejjednoduššími a postupně můžete tvořit náročnější motivy. Co budete potřebovat: skořápky z pistácií * akrylové barvy * tavnou pistoli * tvrdý papír nebo karton * bezbarvý […]
I o šperky je třeba pečovat
Většina žen nosí šperky, které pro ně mají zvláštní význam. Třeba náušnice po babičce nebo řetízek, který dostaly k narození syna nebo dcery. Jak na to, aby neztratily svůj třpyt ani po letech? Existuje pár obecných tipů, které pomohou, aby ozdoby zůstaly čisté a zářivé. Některé jste možná už slyšeli, ale nevěnovali jste jim velkou pozornost. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Tajemný grimoár Johna Dee: Obsahuje seznam andělů a poselství Adamovi?
enigmaplus.cz
Tajemný grimoár Johna Dee: Obsahuje seznam andělů a poselství Adamovi?
Anglický učenec a okultista John Dee se může chlubit mnoha záhadnými artefakty. Obsidiánovým zrcadlem počínaje a křišťálovou koulí, jíž je prý možné nahlížet do budoucnosti, konče. Údajně také vla
Heraldika: Erb jako podpis
epochaplus.cz
Heraldika: Erb jako podpis
Erby různých šlechtických rodů nás dodnes fascinují svými barvami i motivy. Ale není to jen pastva pro oči, skrývá se za nimi mnohem hlubší význam. A jejich tvorba má svá jasně daná pravidla, která se dodržují už v minulých staletích. Původně přitom slouží jako druh podpisu i prostředek k identifikaci. Napadá vás, co mohou mít
Kuřecí hranolky s dipem
tisicereceptu.cz
Kuřecí hranolky s dipem
Pokud chcete připravit variantu bez masa, vyzkoušejte nakrájenou cuketu nebo kedlubnu. Obalte stejně jako maso a podávejte s dipy různých příchutí. Ingredience 500 g kuřecích prsních řízků hlad
Co je to Business Intelligence?
epochalnisvet.cz
Co je to Business Intelligence?
Prozkoumejte klíčové aspekty a nástroje Business Intelligence, které manažerům a analytikům umožňují nejen optimalizovat výdaje a identifikovat nové obchodní příležitosti, ale také lépe porozumět tržn
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Kufr si sbalil sám, nebo mu pomohla?
nasehvezdy.cz
Kufr si sbalil sám, nebo mu pomohla?
Už delší dobu se spekuluje o tom, že herečka Linda Rybová (48) ze seriálu Ulice a David Prachař (65) řeší manželské problémy. Očividně to ale nikam nevede. Důvodem má být prý Prachařova žárlivost a s
Robotické milenky a virtuální realita: Jak umělá inteligence a robotika mění erotický průmysl?
21stoleti.cz
Robotické milenky a virtuální realita: Jak umělá inteligence a robotika mění erotický průmysl?
Už jsme zažili několik sexuálních revolucí, ta nadcházející a přicházející ale poprvé bude mít nádech tak trochu „umělého sexu“. Podle expertů se během 15–20 let stanou běžnou součástí sexuálního živo
Neobyčejná schopnost se dědí
skutecnepribehy.cz
Neobyčejná schopnost se dědí
Babička Jarmila mi vždycky říkala, že jsem jako ona. Význam těchto slov jsem pochopila až ve chvíli, kdy zemřela. Když jsem byla malá, babička Jarmila mi často opakovala, že jsem jako ona. Tehdy jsem to nechápala. Dneska mi to už dává větší smysl. Vnitřní hlas Po smrti milované babičky jsem totiž okamžitě poznala, že se
Den v růžovém na zámku Doudleby nad Orlicí 22.6.2024
epochanacestach.cz
Den v růžovém na zámku Doudleby nad Orlicí 22.6.2024
Premiéra na zámku Doudleby nad Orlicí – skvělá růžová vína a frizzante, historie, zámecká kuchyně i zahrada… Vstupné již od 250 Kč. E-katalog on-line aplikace pro vaše chytré telefony obsahující katalog vín… Během odpoledne Vás čeká pultová degustace rosé a frizzante. Těšit se můžete výhradně na špičková růžová a perlivá vína z Moravy a Čech.
Svatba je za dveřmi?
nasehvezdy.cz
Svatba je za dveřmi?
Zamilovaná herečka ze seriálu ZOO do toho možná znovu praští. O svém partnerovi Josefu Holomáčovi (63) sice ještě nedávno mluvila jako o dobrém kamarádovi, teď to ale vypadá, že se ledy konečně hnuly
Jarní úklid pleti
iluxus.cz
Jarní úklid pleti
Česká značka Maat se specializuje na ruční výrobu aromaterapeutické kosmetiky v malých objemech, což je zárukou, že se k zákaznikovi dostane vždy čerstvý a živý produkt. Nejlepší vzpruhu pro pleť unav
Domácí piškotová roláda
tisicereceptu.cz
Domácí piškotová roláda
Než nanesete na těsto krém, potřete ho vrstvou malinového džemu. Roládu dotáhnete k dokonalosti čokoládovou polevou. Ingredience Na těsto 3 vejce 80 g krupicového cukru 1 lžíce kakaa 100 g