Domů     Umíte pelmeně?
Umíte pelmeně?
8.2.2024

Když se řekne pelmeně, většina z nás si vybaví ruskou kuchyni. Rusové je totiž považují za své národní jídlo.

Taštičky z nudlového těsta s masovou náplní ale mají i jiné národy. Najdeme je na Ukrajině, v Litvě, své taštičky mají i Italové, dělají se hodně i v Asii. Rozdíl není výrazný, mění se jen tvary a velikost.

Typické ruské pelmeně bývaly měsíčkovitého tvaru a v průměru měly 2–3 cm, ale ani to už není pravidlem.

Ruské pelmeně

Na 4 porce budete potřebovat: 300 g hladké mouky, 100–125 ml vody, 1 vejce, 1 rovnou lžičku soli

Náplň: 300 g mletého hovězího masa, 300 g mletého libovějšího vepřového bůčku nebo krkovice, 1 středně velká cibule, 1 lžička směsi na mletá masa (obsahuje kmín, cibuli, česnek, pepř černý, nové koření, papriku pálivou, zázvor, majoránku, kardamom, tymián, sůl), 1 lžička soli, 2 rozmačkané stroužky česneku

1) Z mouky, vody a vajec vypracujeme na pomoučněném vále tužší, ale pružné těsto. Zabalíme je do potravinářské fólie a necháme cca 30 minut v chladu odpočinout.

2) Smícháme najemno nakrájenou cibuli s mletým masem, kořením, solí a rozmačkaným česnekem, dokonale promícháme a necháme 30 minut v chladu.

3) Z odpočinutého těsta vyválíme na pomoučněném válu tenkou placku o síle do 1 mm.

Vykrajovátkem o průměru cca 8 cm (nebo vrškem sklenice o podobném průměru) vykrajujeme kolečka (cca 40 kusů), do jejichž středu položíme kuličku náplně o průměru cca 3 cm (vrchovatá lžička směsi).

4) Jednu stranu okraje placky přehneme přes náplň, přitlačením prsty oba okraje spojíme (vznikne půlkruh) a oba rohy stáhneme k sobě a stlačením je spojíme.

5) Pelmeně vložíme do osolené vroucí vody, a když vyplavou na povrch, necháme je ještě 5–10 minut vařit.

6) Hotové okamžitě servírujeme namočené v rozpuštěném másle a polité zakysanou smetanou (lze ji smíchat s nadrobno nasekanou pažitkou, petrželkou nebo koprem) nebo je přímo uvaříme v silném hovězím vývaru se zeleninou a podáváme jako polévku.

Postup byl převzat z Koření od Antonína, koreni.cz

Nejen klasika

Klasické pelmeně mají samozřejmě náplň masovou a používají se různá masa, vepřové, hovězí, skopové či kuřecí, ale i jejich směs. Plnit se dají i masem rybím. Ale všechno se vyvíjí, a protože jsou tyhle taštičky čím dál populárnější, začaly měnit také náplně.

V mnoha zemích objevily i takzvané pelmeňárny, ve kterých se o tom můžete sami přesvědčit. Najdete je i u nás. Nebo si můžete některé náplně zkusit připravit doma, škála surovin je opravdu široká.

Houbová

2 hrsti sušených hub, 2 střední cibule, asi 60 g sádla, 3 vrchovaté lžíce hrubé mouky, 2 vařená vejce, sůl, mletý pepř, 1 rovná lžíce sekaných lístků tymiánu

Sušené houby povařte ve vodě, uvařené posekejte nadrobno, vodu nevylévejte.

Na sádle nechte zesklovatět cibuli, přidejte posekané houby. Osolte a opepřete. Vmíchejte mouku a nechte zasmažit. Pak postupně přilévejte vývar z hub v takovém množství, dokud jej mouka vsakuje.

Nechte vychladnout. Nakonec vmíchejte nadrobno nakrájená vařená vejce a posekaný tymián.

Houbové pelmeně můžete polít omáčkou ze zakysané smetany.

S masem a se zelím

250 gramů pečeného vepřového masa, trocha masového vývaru, 1 cibule, 200 g dušeného kysaného zelí

Studené pečené maso umelte s oloupanou cibulí a smíchejte s dušeným zelím nakrájeným na drobné kousky. Směs osolte, opepřete, přilijte trošku vývaru a vše promíchejte na hladkou hmotu.

Hotové pelmeně přelijte rozehřátým máslem. Podávejte je s miskou se směsí octa, vody a hořčice, do které si každý pelmeně namáčí.

Jehněčí

50–200 g jehněčího nebo skopového masa, ½ cibule, 1 stroužek česneku, 1 lžička mletého koriandru, sůl, pepř

Maso nakrájejte na kousíčky a pak nasekejte nadrobno. Totéž udělejte i s oloupanou cibulí a česnekem. Všechno smíchejte a ochuťte koriandrem, solí a pepřem.

Jehněčí pelmeně můžete podávat s rajskou omáčkou.

Sýrová

200 g ricotty, 100 g fety, 100 g sušených rajčat v oleji, 1 stroužek česneku, nasekaná čerstvá bazalka, sůl, pepř

Rajčata vyndejte z oleje, nechte okapat a nasekejte nadrobno. Smíchejte s ricottou a fetou, prolisovaným stroužkem česneku a nasekanou bazalkou. Podle chuti osolte a ochuťte čerstvě mletým pepřem.

Hotové pelmeně se dají přelít jen máslem, ale dobré jsou i posypané opraženou na kostičky nakrájenou slaninou.

Ze pstruha

2 filety z uzeného pstruha, 150 ml smetany, 150 g ricotty, sůl, pepř

Filet pstruha rozmixujte se smetanou a ricottou, osolte a opepřete, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli.

Naplněné pelmeně nejprve uvařte ve vývaru a pak je opečte na másle.

Podávejte s omáčkou ze smetany a hořčice, posypané kaviárem. Rusové je někdy flambují vodkou a do omáčky přidávají kopr.

Bramborová

1 středně velká cibule, 3 větší brambory, 1 stroužek česneku, trocha tymiánu, sůl, pepř

Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a uvařte. Poté je sceďte a rozšťouchejte.

V pánvi rozehřejte olej, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli, nechte ji zesklovatět, přidejte česnek, tymián a brambory. Osolte a opepřete. Směs dobře promíchejte a sundejte z ohně.

Před podáváním polijte rozpuštěným máslem.

Nasladko

Tvarohové

25 dkg tvarohu, 1 žloutek, cukr, sůl, 1 lžíce citronové kůry, 1 lžíce vanilkového pudinku, trochu mléka

Všechny ingredience smíchejte tak, aby vznikla nepříliš řídká náplň.

Nebo pelmeně můžete plnit rovnou sezonním ovocem. Třeba borůvkami.

Sladké pelmeně servírujte polité máslem a posypané piškotovou strouhankou nebo ovocem. Případně je můžete polít ovocnou omáčkou a přidat kopeček šlehačky.

Obrázky u náplní nemusí být všude, a když to bude dlouhé, tak nějakou vynecháme.

Foto: Shutterstock, Koření od Antonína, postup koreni.cz

Související články
18.10.2024
Chytrým uspořádáním v kuchyni získáte nejen dostatek úložného prostoru, ale vejdou se vám tam i spotřebiče jako lednička, trouba nebo myčka. Jen se musíte zaměřit buď na malé, anebo multifunkční výrobky. Už jste si zvykli, že v malé kuchyni šetříte místem, kde se dá, abyste daný prostor využili co nejúčelněji. Museli jste zapomenout na myčku a lednička se vám tam vejde jen tak tak. Jenže nyní dos
15.10.2024
Dozrávají i v našich podmínkách do medové sladkosti a pochutnat si na nich prospěje i zdraví. Švestky, ale i blumy, slívy, ryngle, špendlíky nebo mirabelky, zkrátka slivoně: Liší se jen barvou a detaily, jako je tloušťka a pevnost slupky a snazší nebo obtížnější oddělitelností pecky. Všechny ale mají lahodné plody, které by byla škoda zužitkovat jen na koláče. Mají totiž pozoruhodně blahodárné úč
10.10.2024
Sušené maso neboli jerky si už několik let získává příznivce i u nás. Kdysi to bylo cosi neznámého, o čem jsme jen kdysi četli v knihách o americkém západě. Dneska si je můžeme klidně koupit, ale také, což je ještě lepší, sami udělat. Můžete si je dát jen tak pro chuť, ale oceníte je i jako malou svačinku během dne a určitě se vám hodí na výletě, protože v batohu nezabere téměř žádné místo a také
3.10.2024
Balkánská je balkánská kuchyně je koncertem vůní a chutí a připomene krásnou dobu letní dovolené. Máme pro vás pár skvělých receptů. Čočková čorba (4 porce) 2 lžíce olivového oleje, 1 středně žlutá cibule nakrájená na kostičky, 1 velká nebo 3 malé mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky, 1 střední brambor oloupaný a nakrájený na kostičky, 2 stroužky česneku nakrájené na plátky, 1 lžíce rajčat
30.9.2024
Zakysané mléčné produkty jsou nejen výborným zdrojem bílkovin a vápníku, ale blahodárně působí i na naše střeva. Vyznáte se v nich? Na trhu jich objevíte hned několik. Všechny jsou pro naše zdraví přínosné, však se také řadí mezi superpotraviny. A to pro obsah prospěšných bakterií. Vedle vitaminů A, D a B a kvalitních bílkovin obsahují také fosfor. Množství vápníku je úplně stejné jako v mléce,
reklama
Šikovné tipy
Poetické kamenné svícny
Také máte doma spoustu kamínků nasbíraných na výletech? Možná jsou mezi nimi i ty ploché, které omlela voda z potoka nebo ta mořská. A právě ty se budou hodit. Budete potřebovat: ploché kameny různých velikostí, lepidlo na kámen, svíčky. 1) Vyberte velký základní kámen a dejte na něj dostatečné množství lepidla. 2) Druhý kámen položte […]
Až skončí grilovací sezona
Čas běží jako splašený, a tak než se nadějeme, sezona grilování skončí. Přátelé se rozjedou do svých městských bytů a až na krátká občasná setkání zbydou jen vzpomínky na to hezké. A také jedna ne moc příjemná povinnost. Bude to chtít vyčistit gril. Co si budeme povídat, to je činnost, kterou nedělá rád snad nikdo […]
Vzpomínka na moře: 5 nápadů, co s mušlemi
Nic neoživí vzpomínky na báječné chvíle o dovolené tak, jako romantické dekorace v plážovém stylu. Není to nci složitého, máme pro vás pár tipů. Velké ulity můžete „osázet“ tillandsiemi, což jsou ty podivuhodné rostliny, které nepotřebují substrát a živiny si vytahují kořeny ze vzduchu. Ale pozor, to je teorie, která platí v jejich domovině. Aby […]
Obrazy z lisovaných květů
Chcete si na stěnu zavěsit skutečný originál? Není to nic nedostupného, dokonce si takovou dekoraci můžete vlastnoručně vyrobit. Inspirací vám může být tradiční japonské umění oshibana. Ačkoli je sušení a lisování květin pro radost a na ozdobu nejspíš skoro tak staré jako lidstvo samo, k dokonalosti a uměleckému směru ho dovedli až Japonci někdy v […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Jachnické se nelíbil vlastní hlas
nasehvezdy.cz
Jachnické se nelíbil vlastní hlas
I když se v posledních letech objevuje Stanislava Jachnická (59) častěji i na televizní obrazovce, její hlas byl dlouho tím jediným, podle čeho ji diváci mohli poznat. A nutno říct, že herečku to nija
Český ráj uprostřed Indického oceánu
rezidenceonline.cz
Český ráj uprostřed Indického oceánu
Jeden z neluxusnějších resortů na světě vyrostl na nevelkém ostrově v severní části Malediv. Na neobydleném místě, kde domorodci donedávna pouze „externě“ pěstovali melouny a papáju. Úchvatný areál zahrnující třiačtyřicet soukromých vil s bazénem, pět rezidencí a jednu Romantic vilu vystavěl jeden z nejbohatších Čechů: Jiří Šmejc zaujímá podle Forbesu na prestižním českém žebříčku devátou příčku. Tropický Želví ostrov má pronajatý
Slavnostní otevření Kláštera minoritů Praha
epochanacestach.cz
Slavnostní otevření Kláštera minoritů Praha
Na přelomu září a října vstoupil KLÁŠTER MINORITŮ SV. JAKUBA do nové etapy své historie, která bude spojena se vzděláním, kulturou a podporou českého podnikání. Slavnostní otevření prostor prodchnutých unikátním geniem loci proběhlo 28. září za přítomnosti významných hostů. Podnikatelská platforma Helas byla přizvána ke správě a realizaci obnovy unikátních prostor KLÁŠTERA MINORITŮ SV. JAKUBA,
Jak dovolená změnila můj život
skutecnepribehy.cz
Jak dovolená změnila můj život
Když jsem chodila do první třídy, nastěhovala se do našeho domu rodina s malým synem. Tomík chodil do třetí třídy a nejvíce se kamarádil se mnou. Synovi našich nových sousedů jsem se líbila už tenkrát. Pamatuji si, že když jsme si s mojí sestřenicí a Tomíkem u nás hráli, můj kamarád řekl, že až budeme velcí, vezme si
Mystický Žižkův dub: Navracelo jeho dřevo mládí?
enigmaplus.cz
Mystický Žižkův dub: Navracelo jeho dřevo mládí?
Do malé jihočeské vesničky se vrací vetchý stařec. V nůši na zádech má chrastí a několik polen. Pocházejí ze stromu, pod nímž se narodil Jan Žižka z Trocnova. Jakmile se stařík dřeva dotkne, nestačí s
Uhrančivě zelený Worldtimer od Frederique Constant
iluxus.cz
Uhrančivě zelený Worldtimer od Frederique Constant
Až dosud byly hodinky Classic Worldtimer Manufacture laděny do tří dominantních barev na naší planetě: denní bílé, noční černé a oceánské modré. Nyní do série přibyly dvě nové limitované edice ve čtvr
Epidemie halucinací v americké nemocnici: Předávali si lidé přeludy jako nemoc?
epochalnisvet.cz
Epidemie halucinací v americké nemocnici: Předávali si lidé přeludy jako nemoc?
Pojmem halucinace označujeme poruchu vnímání, při které lidé vidí něco, co ve skutečnosti neexistuje. Je ale možné, aby mělo několik lidí stejnou halucinaci? Podle odborníků ne, jenže přesně to se před několika lety stalo a dodnes se tuto záhadu nepodařilo objasnit.   V roce 2016 zasáhla nemocnici ve městě Coos Bay v americkém Oregonu záhadná epidemie halucinací,
Ústní bakterie dokáže „rozpustit“ rakovinu
21stoleti.cz
Ústní bakterie dokáže „rozpustit“ rakovinu
Nedávný objev britských vědců přinesl zcela nový pohled na bakterii Fusobacterium, která se běžně vyskytuje v ústech. Tato bakterie, dříve spojovaná spíše s negativními účinky, například s progresí ra
Chilli con carne s vařenou rýží
tisicereceptu.cz
Chilli con carne s vařenou rýží
Luštěniny zasytí, obsahují bílkoviny a velké množství vlákniny. Ingredience 1 lžíce řepkového oleje 1 střední cibule 280 g hovězího mletého masa 1 lžička mleté sladké papriky ¼ lžičky kajens
Skončily Hitlerovy jaderné ambice na dně jezera?
historyplus.cz
Skončily Hitlerovy jaderné ambice na dně jezera?
Norský odbojář ze břehu bedlivě pozoruje vzdalující se plavidlo. „3… 2… 1…,“ odpočítává druhý s očima přilepenýma na vteřinovou ručičku hodinek. Pak se ozve mohutná exploze a z lodi se vyvalí sloup dýmu. Vyšlo to! Jejich radost z úspěšně vykonané operace však kazí výčitky. Na lodi totiž byli i jejich lidé.   Kdo první přijde s atomovou
České druhy rostlin z přírody mizí, nahrazují je nepůvodní
epochaplus.cz
České druhy rostlin z přírody mizí, nahrazují je nepůvodní
Tým botaniků odhalil významné změny v rozšíření druhů české květeny. Jejich studie analyzovala ústup i šíření jednotlivých druhů flóry na českém území od roku 1960. Nová studie vznikla na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity ve spolupráci s Botanickým ústavem Akademie věd ČR, Univerzitou Karlovou a Vídeňskou univerzitou a byla publikována v mezinárodním odborném časopise Biological Conservation.
Jak na to: Zdravé nehty jako ze salonu
nejsemsama.cz
Jak na to: Zdravé nehty jako ze salonu
Ostříhat, zapilovat, nalakovat a je to. Kéž by to bylo tak snadné! Pokud se vaše nehty pořád lámou a třepí, je potřeba se o ně trochu víc starat. Dokonale upravené nehty jsou naší vizitkou. Jenže ne vždycky jsou perfektní. Naučte se o ně správně pečovat a blýskněte se manikúrou jako ze salonu. Na co se zaměřit a co všechno změnit? 1.