Takové domácí křupání

Máte rádi oříšky a křupavá semínka? To je dobře, ale zkusili jste je někdy upražit? Poradíme vám, jak na to.

Skořicové mandle

450 g neloupaných mandlí, 1/3 hrnku rozpuštěného másla, 1 hrnek krupicového cukru, 4 lžičky mleté skořice, 1 lžička soli, 2 bílky, 1/2 lžičky vanilkového extraktu

1) Troubu předehřejeme na 130 °C. Rozšleháme bílky se solí. Postupně přidáváme cukr, vanilku a šleháme do tuha. Vmícháme mandle a skořici.

2) Do mísy nalijeme rozpuštěné máslo a vsypeme madle s bílky. Promícháme a nasypeme na plech vyložený pečicím papírem.

3) Pečeme přibližně hodinu, každých 15 minut promícháme. Po upečení necháme vychladnout.

Ořechy v karamelu

200 g vlašských ořechů, 100 g cukru krupice, 1–2 lžice oleje

1) Ořechy nejprve povaříme 5 minut ve vodě a necháme trošku oschnout. Pak je v misce promícháme s cukrem.

2) Rozpálíme si pánev, na kterou dáme 1–2 lžíce oleje a ořechy necháme zkaramelizovat, ale pozor neustále mícháme. Hotové trochu posolíme, ale opravdu jen trošku.

Cukrové arašídy

1/4 kg loupaných přírodních arašídů se slupičkou, 1/4 kg cukru, 1/4 l vody

1) Cukr rozpustíme ve vodě; roztok nalijeme do pánve s nepřilnavým dnem a přisypeme arašídy. Dáme pánev na oheň a za stálého míchání dřevěnou vařečkou necháme vodu odpařit.

2) Když cukr zkaramelizuje a obalí arašídy, stáhneme pánev z ohně. V míchání nepolevujeme, aby se arašídy neslepily nebo nepřilepily k pánvi.

3) Když trochu vychladnou (ne úplně!), vrátíme je na oheň a zahříváme (za ustavičného míchání) dál, dokud nezískají krásnou zlatavou barvu.

4) Znovu odstavíme a mícháme, dokud nezchladnou. Vychladlé arašídy vysypeme na talíř a podáváme.

Dýňová pochoutka

Semínka z jedné čerstvě vydlabané dýně, olej ve spreji, mořská sůl

1) Očištěná semínka dáme na plech vyložený pečicím papírem a zastříkneme olejem ve spreji.

2) Vložíme do předem vyhřáté trouby na 150 °C a necháme péct dozlatova.

3) Hotová semínka vyndáme z trouby, vysypeme do mísy a posolíme. Můžeme ozdobit nasekanou bazalkou.

Sójové oříšky

400 g bobů, olej, sůl

1) Boby den předem namočíme do vody. Druhý den je, hezky nabobtnané, scedíme přes cedník a necháme dobře okapat.

2) Pak je upražíme na malé troše oleje, necháme okapat na ubrousku a prosolíme.

Pikantní cizrna

200 g vařené cizrny (nebo z konzervy), 1 lžička sladké papriky, 1 lžička mletého kmínu, 1 lžička drceného chilli, 1 lžíce javorového sirupu, šťáva z 1/2 limetky nebo citronu, 3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř

1) Troubu předehřejeme na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C.

2) Cizrnu scedíme a nasypeme ji do mísy, posypeme paprikou, kmínem, drceným chilli, solí a pepřem a zakápneme javorovým sirupem, citronovou šťávou a olivovým olejem a dobře promícháme, aby bylo vše rovnoměrně ochucené.

3) Pečeme asi půl hodiny, dokud není pěkně křupavá.

Štítky: , , ,

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Dějepis jinak: Proč existují předsudky vůči zrzavým?
epochaplus.cz

Dějepis jinak: Proč existují...

Zrzaví lidé bývají i dnes...
Nový způsob testování je na světě
21stoleti.cz

Nový způsob testování je na...

Firma DIANA Biotechnologies dokončila s...
Pánové, pozor! Šediny jsou sexy, ale i varováním!
epochaplus.cz

Pánové, pozor! Šediny jsou...

Objev, který nepotěší muže ani ženu. Když si...
Morava v Pardubickém kraji
epochanacestach.cz

Morava v Pardubickém kraji

Obci položené mezi...
Kouzlo podzimní Šumavy
epochanacestach.cz

Kouzlo podzimní Šumavy

Nevíte, kam vyrazit...
Jednoduchý a skvělý svařák
nasehvezdy.cz

Jednoduchý a skvělý svařák

Umíte si představit Vánoce bez oblíbeného...
Kočka: Tajemný přítel na hranici světů: Díl 2.
enigmaplus.cz

Kočka: Tajemný přítel na...

Za dobu, co kočka kráčí s člověkem po stejné...
Divadlo světa: Vydělal první atlas svému autorovi na dům?
epochalnisvet.cz

Divadlo světa: Vydělal první...

„Vaše dílo se výborně prodává,“ ujistí knihkupec...
Velkou lásku vystřídala drsná bitva o dceru
nasehvezdy.cz

Velkou lásku vystřídala...

Byli do sebe vášnivě zamilovaní, ale časem...
0 shares