Takové domácí křupání

Máte rádi oříšky a křupavá semínka? To je dobře, ale zkusili jste je někdy upražit? Poradíme vám, jak na to.

Skořicové mandle

450 g neloupaných mandlí, 1/3 hrnku rozpuštěného másla, 1 hrnek krupicového cukru, 4 lžičky mleté skořice, 1 lžička soli, 2 bílky, 1/2 lžičky vanilkového extraktu

1) Troubu předehřejeme na 130 °C. Rozšleháme bílky se solí. Postupně přidáváme cukr, vanilku a šleháme do tuha. Vmícháme mandle a skořici.

2) Do mísy nalijeme rozpuštěné máslo a vsypeme madle s bílky. Promícháme a nasypeme na plech vyložený pečicím papírem.

3) Pečeme přibližně hodinu, každých 15 minut promícháme. Po upečení necháme vychladnout.

Ořechy v karamelu

200 g vlašských ořechů, 100 g cukru krupice, 1–2 lžice oleje

1) Ořechy nejprve povaříme 5 minut ve vodě a necháme trošku oschnout. Pak je v misce promícháme s cukrem.

2) Rozpálíme si pánev, na kterou dáme 1–2 lžíce oleje a ořechy necháme zkaramelizovat, ale pozor neustále mícháme. Hotové trochu posolíme, ale opravdu jen trošku.

Cukrové arašídy

1/4 kg loupaných přírodních arašídů se slupičkou, 1/4 kg cukru, 1/4 l vody

1) Cukr rozpustíme ve vodě; roztok nalijeme do pánve s nepřilnavým dnem a přisypeme arašídy. Dáme pánev na oheň a za stálého míchání dřevěnou vařečkou necháme vodu odpařit.

2) Když cukr zkaramelizuje a obalí arašídy, stáhneme pánev z ohně. V míchání nepolevujeme, aby se arašídy neslepily nebo nepřilepily k pánvi.

3) Když trochu vychladnou (ne úplně!), vrátíme je na oheň a zahříváme (za ustavičného míchání) dál, dokud nezískají krásnou zlatavou barvu.

4) Znovu odstavíme a mícháme, dokud nezchladnou. Vychladlé arašídy vysypeme na talíř a podáváme.

Dýňová pochoutka

Semínka z jedné čerstvě vydlabané dýně, olej ve spreji, mořská sůl

1) Očištěná semínka dáme na plech vyložený pečicím papírem a zastříkneme olejem ve spreji.

2) Vložíme do předem vyhřáté trouby na 150 °C a necháme péct dozlatova.

3) Hotová semínka vyndáme z trouby, vysypeme do mísy a posolíme. Můžeme ozdobit nasekanou bazalkou.

Sójové oříšky

400 g bobů, olej, sůl

1) Boby den předem namočíme do vody. Druhý den je, hezky nabobtnané, scedíme přes cedník a necháme dobře okapat.

2) Pak je upražíme na malé troše oleje, necháme okapat na ubrousku a prosolíme.

Pikantní cizrna

200 g vařené cizrny (nebo z konzervy), 1 lžička sladké papriky, 1 lžička mletého kmínu, 1 lžička drceného chilli, 1 lžíce javorového sirupu, šťáva z 1/2 limetky nebo citronu, 3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř

1) Troubu předehřejeme na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C.

2) Cizrnu scedíme a nasypeme ji do mísy, posypeme paprikou, kmínem, drceným chilli, solí a pepřem a zakápneme javorovým sirupem, citronovou šťávou a olivovým olejem a dobře promícháme, aby bylo vše rovnoměrně ochucené.

3) Pečeme asi půl hodiny, dokud není pěkně křupavá.

Štítky: , , ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Edgar Cayce: Začalo to nemocí, skončilo léčením ostatních
enigmaplus.cz

Edgar Cayce: Začalo to nemocí,...

Známý prorok Edgar Cayce přišel na...
Barevné záhady: Kde se vzalo „stříbrné“ plátno?
epochaplus.cz

Barevné záhady: Kde se vzalo...

Když se řekne „hvězdy stříbrného plátna“, všichni...
Byl spokojený, a to mě štvalo
skutecnepribehy.cz

Byl spokojený, a to mě štvalo

Když si můj bývalý manžel našel...
Významná centra Krkonoš
epochanacestach.cz

Významná centra Krkonoš

V Krkonoších si můžete...
Dveře MASTER – co kus to originál
rezidenceonline.cz

Dveře MASTER – co kus to...

Jsou synonymem pro nadčasový minimalistický design, tak...
Šišky s rajskou omáčkou
tisicereceptu.cz

Šišky s rajskou omáčkou

Tento pokrm je jakousi kombinací české a...
Přestává ji Kolečko bavit a touží po Polívkovi?
nasehvezdy.cz

Přestává ji Kolečko bavit a...

Vztah s PETREM KOLEČKEM...
Devět křížů: Je masakr svatebního průvodu poblíž dálnice jen báchorka?
epochaplus.cz

Devět křížů: Je masakr...

Novomanželé kráčí po lesní cestě zpět do vesnice, v...
Stopy po dávné megatsunami na Marsu
21stoleti.cz

Stopy po dávné megatsunami...

Že kdysi dávno alespoň část Marsu...
Milostné trable jako z telenovely
nasehvezdy.cz

Milostné trable jako...

Stále krásná a věčně...
Kosmetika s duší rostlin
iluxus.cz

Kosmetika s duší rostlin

Petra Švábíková, zakladatelka české přírodní...
Chřipka letos bude silnější: Očkování je vhodné už teď
epochalnisvet.cz

Chřipka letos bude silnější:...

Vlna chřipkové epidemie se letos očekává...
0 shares