Domů     Tak trochu jiný křen
Tak trochu jiný křen
8.4.2024
wasabi Japanese horseradish

Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi.

V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé.

Pokud je chcete opravdu ochutnat, hledejte na výrobku název hon wasabi. A pak je tu ještě další možnost, která vás možná překvapí. Můžete mít doma čerstvé a kdykoliv, protože je lze vypěstovat i u nás.

Jak začít s pěstováním?

Wasabi nepatří mezi úplně nenáročné rostliny, ale když mu připravíte vhodné podmínky, bude se vám dařit. Nejdůležitější je pro ně stálé vlhko, a pokud možno teplota mezi 7 a 21 °C. K tomu musíte zajistit také propustnou půdu a dobře zastíněné místo.

Wasabi totiž nedělá dobře přímé slunce. S tím si ale snadno poradíte, protože je buď můžete pěstovat pod stromy, nebo vytvoříte vhodnou látkovou zástěnu. Ideální je, když najdete místo někde, kde je stálé vlhko, ideální je v blízkosti jezírka nebo potoka.

Dá se pěstovat i ve skleníku, tam je zasaďte pod vzrostlejší rostliny blízko zastíněných oken.

Kam je umístit?

Rostliny nejsou úplně mrazuvzdorné, pokud víte, že u vás teploty klesají pod -12 °C, je výhodnější je zasadit do větších nádob, abyste je mohli v případě potřeby přemístit a chránit před velkými mrazy.

Hodí se třeba různé kontejnery nebo poloviční sudy či větší kbelíky, aby se kořeny mohly rozrůstat. Tam kde je tepleji, můžete zkusit i pěstování ve volné půdě.

Sazenice nebo ze semen

Asi výhodnější jsou sazenice, které se už dají sehnat na trzích, v zahradnictvích i na e-shopech. Semínka jsou sice levnější, ale těžko se shánějí. Aby vyklíčila, musí být skladována ve vlhku. A i pak je práce s nimi složitější.

Hned, jak je obdržíte, je musíte dát do misky s destilovanou vodou, nechat nabobtnat a do 48 hodin zasít. Půdu pak je potřeba udržovat stále vlhkou, ale klíčící rostliny nepřelít. Proto je nejvhodnější použít několikrát denně k zvlhčení půdy rozprašovač.

Pokud jsou rostliny větší, nebo jste je vypěstovali ze sazenic, dejte pod nádobu velkou a hlubokou podmisku, ve které můžete nechat pořád stát vodu. A pozor, zálivku nesmíte na rozdíl od jiných rostlin omezit ani v zimě.

Právě když rostliny nemají příliš světla a okolní teplota se pohybuje okolo 8–12 °C, začínají narůstat a vytvářejí krásné listy.

Kdy sklidíte

Musíte se obrnit trpělivostí. Své vlastní wasabi ochutnáte nejdříve za dva roky. Kořeny se sklízejí až když jsou dlouhé asi 20 centimetrů. Neměli byste ovšem nikdy sklízet více oddenků než právě potřebujete. Wasabi je nejlepší úplně čerstvé, protože silice z něj rychle vyprchají.

Do čeho se hodí

Možností užití oddenků wasabi v kuchyni je celá spousta.

Kromě již zmíněného sushi je můžete dát do různých salátových dresinků, ale přidat je můžete i do polévek, pomazánek či omáček, dokonce i do guláše, nebo můžete zkusit vyrobit netradiční zmrzlinu…V každém případě je musíte předem najemno nastrouhat.

Japonci na to mají speciální struhadlo s vypnutou žraločí kůží, vám postačí velmi jemné porcelánové. Pokud kousek zbyde, můžete ho uložit do vlhké látky a do mikrotenového sáčku a dát do ledničky. Ale spotřebujte je co nejdříve.

Pár receptů na vyzkoušení

Hrášková krémová polévka

350 g mraženého hrášku, 1 lžíce másla, 1 cibule, 1 l zeleninového vývaru, 2 brambory, špetka muškátového květu, sůl, pepř, 2 lžičky wasabi, hrst čerstvého špenátu, 1 lžíce citronové šťávy

1) Najemno nakrájenou cibuli orestujte na másle dosklovata. Přisypte špetku muškátového květu a nechte rozvonět. Zalijte zeleninovým vývarem.

2) Přidejte na menší kostičky nakrájené oloupané brambory, sůl a čerstvě namletý pepř. Vařte na mírném ohni, dokud brambory nebudou měkké.

3) Do polévky přisypte 250 g mraženého hrášku, propraný špenát a 2 lžičky wasabi. Nechte 30 vteřin vařit a poté polévku rozmixujte dohladka.

4) Hotovou polévku dochuťte solí a citronovou šťávou a nakonec přihoďte 100 g mraženého hrášku. Nechte přejít varem a ihned podávejte.

Majonéza

3 vejce, 2 lžičky dijonské hořčice, ½ citronu, sůl, pepř, 1lžička wasabi , 200 ml slunečnicového

oleje

1) Oddělte bílky od žloutků. Žloutky vlijte do vyšší odměrky, přidejte hořčici, šťávu z citronu, sůl a pepř. Nakonec přidejte najemno nastrouhané wasabi, nebo pastu.

2) Za stálého mixování pomalu přilévejte olej. Mixujte do té doby, až se všechny suroviny spojí v hladkou majonézu.

3) Podle chuti přidejte sůl, pepř nebo citronovou šťávu, případně ještě trochu wasabi.

Oloupané, pokrájené brambory uvařte ve vroucí osolené vodě doměkka.

Mezitím zahřejte v rendlíku mléko, vmíchejte wasabi a chvíli společně prohřejte.

Uvařené brambory sceďte, rozšťouchejte, promíchejte s máslem, přilévejte horké mléko a vařečkou nebo pevnější metlou míchejte do hladké kaše.

Bramborová kaše

500 g brambor, sůl, 100 ml mléka, 2 lžičky wasabi, 2 lžíce másla

1) Oloupané, pokrájené brambory uvařte ve vroucí osolené vodě doměkka.

2) Mezitím zahřejte v rendlíku mléko, vmíchejte wasabi a chvíli společně prohřejte.

3) Uvařené brambory sceďte, rozšťouchejte, promíchejte s máslem, přilévejte horké mléko a metlou vymíchejte do hladké kaše.

Související články
3.10.2024
Balkánská je balkánská kuchyně je koncertem vůní a chutí a připomene krásnou dobu letní dovolené. Máme pro vás pár skvělých receptů. Čočková čorba (4 porce) 2 lžíce olivového oleje, 1 středně žlutá cibule nakrájená na kostičky, 1 velká nebo 3 malé mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky, 1 střední brambor oloupaný a nakrájený na kostičky, 2 stroužky česneku nakrájené na plátky, 1 lžíce rajčat
30.9.2024
Zakysané mléčné produkty jsou nejen výborným zdrojem bílkovin a vápníku, ale blahodárně působí i na naše střeva. Vyznáte se v nich? Na trhu jich objevíte hned několik. Všechny jsou pro naše zdraví přínosné, však se také řadí mezi superpotraviny. A to pro obsah prospěšných bakterií. Vedle vitaminů A, D a B a kvalitních bílkovin obsahují také fosfor. Množství vápníku je úplně stejné jako v mléce,
27.9.2024
Obdivujete nádherné fondánem nebo marcipánem potažené dorty v kuchařkách i na internetu a přemýšlíte, že se do toho jednou také pustíte, ale pořád ne a ne se k tomu odhodlat? Obavy z toho, jestli potahování zvládnete, jsou pochopitelné, protože práce s marcipánem nebo fondánem už vyžaduje trochu cukrářských zkušeností, a tak by se vám možná hodilo pár rad cukrářky Olgy Ceralové. Nakonec zjistíte,
23.9.2024
Podzim se blíží, ale je ještě přece jen až „za rohem“. Takže ještě hodně grilovaček určitě zvládnete. A připravit si můžete třeba pravé řecké speciality. Souvlaki (viz úvodní foto) 600 g vepřového masa, olivový olej, 50 ml bílého vína, 3 lžíce citronové šťávy, 1 lžička majoránky, 1 lžička tymiánu, 1 bobkový list, sůl, pepř 1) Maso nakrájejte na kostky o průměru 4 centimetry a dejte do mísy. 2)
17.9.2024
Když se řekne těstoviny, asi si každý představí Itálii, i když jejich původ není vůbec tak jasný. Jisté ovšem je, že jsou oblíbené po celém světě. Už kvůli tomu, že i jednoduchou přípravou vykouzlíte spoustu zajímavých a bohatých chutí. Penne a la vodka (4 porce) 1 cibule, 2 stroužky česneku, 300 g penne, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička sušených chilli vloček, 2 lžíce rajského protlaku, 1 ple
reklama
Šikovné tipy
Obrazy z lisovaných květů
Chcete si na stěnu zavěsit skutečný originál? Není to nic nedostupného, dokonce si takovou dekoraci můžete vlastnoručně vyrobit. Inspirací vám může být tradiční japonské umění oshibana. Ačkoli je sušení a lisování květin pro radost a na ozdobu nejspíš skoro tak staré jako lidstvo samo, k dokonalosti a uměleckému směru ho dovedli až Japonci někdy v […]
Domácí kosmetika s vůní medu
Med se k pěstění krásy používá od nepaměti. A ve vlastnoručně vyrobené kosmetice budete mít jistotu, že je ho tam poctivá porce. Med umí hodně. Intenzivně hydratuje pleť i vlasy, hojí rty, regeneruje suchou pokožku, brání infekcím na kůži. Umí dokonce změkčit zatvrdlou kůži na patách. Hodí se pro všechny typy pleti, pozor jen při […]
Vybrat správné ponožky není jen tak
Měli byste jim věnovat stejnou pozornost, jako když si vybíráte boty. Protože i na ponožkách záleží, jak se vám bude chodit a jestli se budete cítit příjemně a pohodlně. Ponožky musí udržet vaše nohy v suchu, v zimě v teple, v létě by zas měly zabraňovat pocení a zápachu, jejich lemy nesmí škrtit a švy by vás neměly nikde […]
Krabička na kapesníky může být hezká
A vyrobit ji vůbec není těžké. Jestli rádi tvoříte, ale netroufáte si zatím na větší věci, tohle je nápad právě pro vás. Budete potřebovat: Krabičku (polotovar koupíte na internetu, v hobby marketech nebo ve výtvarných potřebách), větší a menší štětec, univerzální vodou ředitelné barvy Povrch krabičky před natíráním důkladně zbavte prachu a jiných nečistot. Bílou […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Patricie Pagáčová ukázala svou novou lásku
nasehvezdy.cz
Patricie Pagáčová ukázala svou novou lásku
Našla si novou lásku a doslova září. Herečka Patricie Pagáčová (35) má čtyři měsíce od chvíle, kdy oficiálně oznámila rozchod s manželem, nový vztah. Do společnosti ji často provází urostlý a char
Krvavá kuchařka: 5 jídel jako pro upíry
epochaplus.cz
Krvavá kuchařka: 5 jídel jako pro upíry
Číšník položí před hosty menu. „Tento týden máme ucelené mezinárodní menu,“ objasní jim spiklenecky. Dvojice otevře jídelní lístek. „To je nějaký hloupý vtip?“ zrak muže létá z řádku na řádek: Z krve je polévka a dokonce i dezert! Krvavé mléko: Bloody Mary po Masajsku Pokud se vydáte v Keni a Tanzanii kousek stranou od turistických
Nejlepší houba je masák
epochalnisvet.cz
Nejlepší houba je masák
Nejchutnější houbou je masák, ale také nejsnáze zaměnitelnou. Splést si ji můžete s muchomůrkou tygrovanou, zvanou kalich smrti.   Pokud nejste znalci, raději neriskujte, ale není špatné vědět, jaký je mezi oběma muchomůrkami rozdíl. Zásadní rozlišovací znak je, že muchomůrka růžovka má rýhovaný prsten a když do ní říznete, její dužina mírně zrůžoví. Muchomůrka tygrovaná
Titulní stranu Top Class zkrášlila Daniela Brzobohatá
iluxus.cz
Titulní stranu Top Class zkrášlila Daniela Brzobohatá
V podzimním vydání magazínu Top Class, které se v těchto dnech dostává na stánky trafik, přináší redakce všem, kteří ocení kvalitní víno, výběr sedmi nejlepších vinařských hotelů světa. Jde o destinac
Český Blaník, slezská Čantoryje a slovenské Sitno: Místa ukrývající spásná vojska?
enigmaplus.cz
Český Blaník, slezská Čantoryje a slovenské Sitno: Místa ukrývající spásná vojska?
Údajné spící vojsko knížete svatého Václava pod legendární horou Blaník, nacházející se asi 10 kilometrů od města Vlašimi, je všeobecně známé. Podle středověké pověsti má právě z nitra hory Blaník kní
Kde si dávala dostaveníčko pražská smetánka?
historyplus.cz
Kde si dávala dostaveníčko pražská smetánka?
Stačilo pár měsíců a místo divoké přírody tu stojí symbol luxusu. Zdaleka viditelná bílá věž, tyčící se na romantické skále, je orientačním bodem, k němuž se 4. října 1929 vydává na 50 000 Pražanů. Nápad vybudovat na zalesněném skalnatém vrchu nad Vltavou novou obytnou čtvrť dostává podnikatel ve stavebnictví Václav Maria Havel (1897–1979), otec našeho
Mandlový koláč s celými hruškami
nejsemsama.cz
Mandlový koláč s celými hruškami
Lahodné těsto s mandlemi a plněné hrušky dodávají koláči výtečnou chuť, navíc je originální i na pohled. Potřebujete: ✿ 250 g hladké mouky ✿ 170 g másla ✿ 1 malé vejce ✿ 1 citron ✿ 80 g cukru moučky ✿ 5 hrušek ✿ 40 g rozinek ✿ 40 g nasekaných mandlí Náplň: ✿ 150 g strouhaných mandlí ✿ 100 g cukru moučky ✿ 60 g másla
Hovězí maso s brokolicí
tisicereceptu.cz
Hovězí maso s brokolicí
Zdravý pokrm, po kterém budete mít spoustu energie, ale nezatíží vás. Suroviny na 1 porci 1 plátek libového hovězího masa 1 lžíce olivového oleje 3 stroužky utřeného česneku 1 nakrájená šalot
Kostel sv. Bartoloměje v obci Kočí: Krásné Slatiňany a jejich okolí
epochanacestach.cz
Kostel sv. Bartoloměje v obci Kočí: Krásné Slatiňany a jejich okolí
Ani ne pět kilometrů nás ve Slatiňanech dělí od obce Kočí, kam bychom určitě neměli zapomenout se vydat. Stojí tu totiž původně gotický kostel sv. Bartoloměje, založený v roce 1397 Žofií Bavorskou, manželkou krále Václava IV. Kostel na první pohled působí trochu jako pevnost. Stojí na mírném návrší, obehnaném příkopem, a přichází se k němu po unikátním
Nelíbilo se mi, že Láďa střídá dívky
skutecnepribehy.cz
Nelíbilo se mi, že Láďa střídá dívky
Nikdy jsem neměla ráda sukničkáře, a zjištění, že k nim patří i můj syn, mě zneklidňovalo. Dal mi ale jasně najevo, že je to jen jeho věc. Dnes už je můj syn dávno šťastně ženatý, ale svého času dívky střídal, na můj vkus až příliš. Některé se mi zamlouvaly, některé méně. Moc se mi líbila Michaela, útlá usměvavá
Když jsou obaly věda… PET lahve vítězí v boji za ekologii
21stoleti.cz
Když jsou obaly věda… PET lahve vítězí v boji za ekologii
Někdy svět pro oči nevidí. Co představuje větší emisní problém než auta, lodě nebo letadla? Co zanechává výraznou stopu v životním prostředí, v našich peněženkách a přispívá k sociálním problémům? Pot
Soukromé zahradní wellness
rezidenceonline.cz
Soukromé zahradní wellness
Vytvoření pohodlné relaxační zóny na vlastním pozemku je investicí do zdraví a pohody. Ať už padne volba na bazén, whirlpool, saunu, či dokonce kombinaci všech tří zařízení, zahrada se díky nim právem stane jedním z nejvíce využívaných míst. Bazén patří k hlavním prvkům luxusního bydlení – poskytuje totiž prostor pro relaxaci a zábavu, navíc také