Svíčková na smetaně je klasika, kterou by měla sem tam udělat každá pořádná kuchařka.
Suroviny na 4 porce
800 g zadního hovězího
300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
1 cibule
50 g plnotučné hořčice
1 lžíce cukru
1 lžíce octa
100 ml oleje
1 lžíce másla
100 g uzené slaniny
250 ml šlehačky
3 bobkové listy
5 kuliček pepře
5 kuliček nového koření
citronová šťáva
sůl
hovězí vývar
Postup
Maso prošpikujte hranolky slaniny a opečte na oleji s máslem. Vyjměte a na výpečku opečte nahrubo nastrouhanou zeleninu a pokrájenou cibuli. Jakmile mrkev pustí barvu, přidejte cukr a nechte zkaramelizovat.
Přidejte hořčici, koření, přilijte ocet, vložte maso a vše zalijte vroucím vývarem. Hrnec přiklopte a dejte do trouby. Pečte při 180 ºC asi 100 minut. Poté maso i koření vyndejte.
Maso nakrájejte a omáčku rozmixujte a zjemněte šlehačkou a dochuťte citronovou šťávou.
Servírujte s houskovým knedlíkem.