Domů     Sýr v kuchyni: Kdepak jen smažák!
Sýr v kuchyni: Kdepak jen smažák!
14.2.2022

I když ten má u nás tradici, tak se ho nebudeme úplně zříkat. Ale sýr se dá použít na spoustu dalších způsobů. Ostatně přesvědčte se sami.

Plněný chléb

Sýrová polévka s krutony (viz úvodní foto)

(4 porce)

100 g tvrdého sýru gouda, 1 cibule, 1 pórek, 2 lžíce másla, 100 ml bílého vína, 1 l drůbežího vývaru, bílé pečivo na krutony, sůl, pepř, tymián

1) Nakrájejte si pečivo na kostičky a na lžíci másla je osmažte dozlatova.

2) V kastrolu si nechte rozpustit druhou lžíci másla a na ni vhoďte cibuli a pórek pokrájené na půlkolečka. Osolte, opepřete a přihoďte pár lístků tymiánu. Pod pokličkou nechte podusit 10 minut do změknutí zeleniny.

3) Goudu nastrouhejte na struhadle. Změklý pórek a cibuli zalijte vínem a nechte odpařit alkohol. Posléze přilijte drůbeží vývar a povařte.

4) Stáhněte plamen a v horké polévce rozpusťte sýr. Už ji nevařte.

Sýrová polévka byla pro studenty poslední záchranou. My jsme ji ovšem vylepšili pórkem a to už je trochu jiná kategorie.

Doba přípravy 25 minut

Energie v jedné porci 482 kJ

Náročnost 1

Pizza Quattro formaggi

(1–4 porce)

1 lžíce olivového, 1 stroužek česneku, 1 základní těsto na pizzu, 125 g mozzarelly, 100–150 g sýru gruyère nebo ementálu, 100 g gorgonzoly, 25 g parmazánu

1) Troubu předehřejte na 220 °C. Na 5–10 minut do ní dejte nahřát 2 kulaté plechy na pizzu o průměru 30 cm.

2) Olej promíchejte v mističce s utřeným česnekem. Těsto na pizzu rozdělte na 2 stejné části a z každé rukama roztáhněte kolo o průměru 30 cm.

3) Plechy vyjměte z trouby, potřete je olejem, položte na ně kola z těsta, důkladně je potřete česnekovým olejem a navrch rozdělte mozzarellu, jeden ze sýrů gruyère či ementál a gorgonzolu. Pečte 15–20 minut, poté pizzy posypte parmazánem a ihned podávejte.

Tip:V Itálii existuje spousta různých variant této pizzy. Používá se mozzarella, provolone (piccante nebo dolce), gorgonzola (piccante nebo dolce) a grana padano.

Pokud chcete vyzkoušet jinou variantu, můžete, ale hlavně si pamatujte, že do italské quattro formaggi nepatří Niva, Eidam a různé laciné náhražky.

Doba přípravy 30 minut

Energie v jedné porci 3736 kJ

Náročnost 1

Brambory Hasselback

(4 porce)

4 větší brambory, 1 klobása, 2 stroužky česneku, 15 dkg tvrdého sýra, bylinky podle chuti, olej

1) Brambory oloupejte a pokrájejte na plátky, které nedoříznete. Česnek utřete a vytřete s ním vnitřky brambor. Klobásu pokrájejte na plátky a sýr nastrouhejte.

2) Pekáč vymažte olejem, brambory do něj naskládejte a ob dva plátky vždy vložte kolečko klobásy. Na závěr je posypte strouhaným sýrem a vašimi oblíbenými bylinkami.

3) Brambory pečte v rozpálené troubě na 170 °C 20 minut.

Původní recept pochází ze Švédska z restaurace hotelu Hasselbacken ve Stockholmu. Samozřejmě si ho můžete upravit a vytvořit nespočet různých variací.

Doba přípravy 40 minut

Energie v jedné porci 1458 kJ

Náročnost 1

Cordon bleu

(4 porce)

4 plátky masa (kuřecí řízky bez kostí a kůže nebo 4 plátky telecího či vepřového z kýty (rozklepané do tenka), 4 plátky sýra Ementál, 4 plátky šunky nebo pršutu, hladká mouka, strouhanka, olej nebo máslo na smažení (nejlépe přepuštěné), sůl, pepř

1) Řízky podélně rozkrojte (ale nedokrojte) a mezi dvěma fóliemi rozklepejte hodně dotenka. Osolte, opepřete a na polovinu každého plátku položte sýr a šunku. Přiklopte druhou půlkou a spíchněte párátkem, aby se při obalování nerozpadaly.

2) Obalte v mouce, ve vejci prošlehaném s mlékem a strouhance a na středním plameni osmažte dozlatova, z každé strany asi 4 minuty. Pak je vložte na plechu do středně vyhřáté trouby a nechte ještě asi 4 minuty dojít. Podávejte se šťouchanými bramborami.

Recept, který má být podle pravověrných kuchařů jedině z telecího řízku, bývá spojován s francouzskou kulinární školou stejného názvu. Byl inspirován francouzským řádem modré stužky, Le Cordon Bleu.

Takže kdyby vám náhodou někdo říkal, že sýr vevnitř má být modrý, nevěřte mu.

Doba přípravy 40 minut

Energie v jedné porci 1997 kJ

Náročnost 2

Smažený ovčí sýr

(2 porce)

200 g pravého ovčího sýra, 200 g vařených brambor, špetku soli trochu pepře, trojobal: strouhanka, vejce, mouka

1) Kvalitní ovčí sýr se nakrájejte na plátky, osolte se a opepřete.

2) Poté se obalte v trojobalu. Použijte pokud možno domácí strouhanku.

3) Smažte dozlatova, jako přílohu podávejte vařené brambory s máslem a pažitkou a k tomu ledový salát.

Tenhle recept pocházející z Beskyd konkrétně z údolí Pluskovce ve Velkých Karlovicích je živým důkazem, že i smažák může být delikatesou.

Doba přípravy 40 minut

Energie v jedné porci 1577 kJ

Náročnost 1

Špíz se sýrem halloumi

(4 porce)

1 kedlubna, 2 papriky (žlutá a červená), 100 g žampionů (hnědé a bílé), 225 g sýru halloumi 100 g plátků anglické slaniny, sůl, pepř, panenský olivový olej, 1 lžíce másla, 1 citron

1) Zeleninu a houby omyjte a osušte. Oloupejte kedlubnu, zbavte papriky semínek a oboje nakrájejte na menší kousky. Žampiony rozdělte podle velikosti na poloviny nebo čtvrtiny.

Sýr nakrájejte na stejně velké kousky jako ostatní suroviny a část obalte v plátcích slaniny.

2) Připravené kousky sýra napichujte střídavě na špejle s nakrájenou zeleninou a žampiony. Osolte, opepřete a opékejte v rozpálené pánvi s olivovým olejem ze všech stran dozlatova. Na konec přidejte máslo a pokapejte citronovou šťávou. Podávat můžete s opečenou bagetkou nebo bruschettami.

Halloumi patří mezi tučné sýry, ale přesto se při tepelné úpravě neroztéká. Skvěle se tak hodí na i na grilování. Vyráběl se původně z ovčího a kozího mléka, dnes se díky průmyslové výrobě zpracovává i z mléka kravského. Pokud jste jej ještě nejedli, neváhejte.

Doba přípravy 30 minut

Energie v jedné porci 1344 kJ

Náročnost 1

Foto Shutterstock, jaksmakuje.msk.cz

reklama
Související články
22.5.2024
Se sílícím trendem veganství a vegetariánství se stále častěji stává tématem, a to jak zastánců, tak i odpůrců jídelníčku bez masa, ústřední otázka: Jak důležité je vlastně maso pro naše zdraví? Žijeme v zemi s tradičně vysokou spotřebou masa. A také s tradičně vysokým výskytem rakoviny střeva a srdečně-cévními nemocemi jako nejčastější příčinou úmrtí, což má vše prokazatelnou souvislost se zálib
21.5.2024
Všichni jsme o něm už slyšeli, ovšem málokdo z nás může říct, že ho ochutnal, nebo je dokonce jeho pravidelným jedlíkem. Škoda. Kimchi totiž patří mezi pět nejzdravějších pokrmů světa. V korejských restauracích se miska kimchi automaticky podává ke každému jídlu zdarma. Přitom by se mohlo vyvažovat zlatem: výrazně snižuje špatný cholesterol, bojuje proti volným radikálům, reguluje hladinu cukru v
18.5.2024
Nebudou se lepit na zuby a postup je velmi snadný díky jednoduchému fíglu. Nebudete potřebovat nic než běžný bílý cukr a trochu smetany. I tajná ingredience, která zaručí měkkost bonbonů, je běžná – jde o obyčejnou jedlou sodu. Tak pojďme na to! Do vyššího hrnce dejte 250 g bílého cukru a 50 ml vody. S cukrem neexperimentujte, nezkoušejte hnědý ani třtinový, obsahují melasu a karamel by se p
17.5.2024
Chladný, elegantní, s dokonale hladký povrchem. Díky těmto vlastnostem je porcelán stále ještě nepřekonaným materiál pro stolní nádobí, ale okouzlí i na doplňcích. Bubble váza s s nástavcem v podobě děrované koule, která slouží k uchycení stonků ve správné poloze. K dostání ve dvou velikostech a s povrchovou úpravou bílou, perleťovou, zlacenou a platinovou. Autorský porcelán Luckavo.cz, cena o
15.5.2024
Jde to a uvidíte, že budou i chutné. Někdy stačí opravdu jen pár surovin a můžete vykouzlit opravdovou dobrotu. Sýr pečený v těstě (2 porce) 2 kusy sýra camembert nebo hermelín, 1 balíček listového těsta, 100 g vlašských ořechů, tymián, rozmarýn, sůl, pepř mletý, 1 cibule, máslo, 12 čerstvých žampionů, smetana ke šlehání, vejce na potření 1) V pánvi rozpusťte kousek másla, na kterém nechte zes
reklama
reklama
Šikovné tipy
Do boje proti vodnímu kameni!
Také vás zlobí, že se usazuje všude? Na dlaždičkách, ve varné konvici, v pračce, na všech místech, která přicházejí do kontaktu s vodou. Jeho odstranění nemusí být nijak složité, stačí jen dát pozor na některé citlivé povrchy a rozhodnout se, zda použijete chemii, nebo některý z domácích přírodních prostředků. 3 zásadní otázky: * Co je […]
Ať se to jen blýská!
Otisky prstů, šmouhy a kapky vody dokáží výrobky z kovu nevzhledně změnit. Čas od času je proto potřeba je důkladně očistit. Zkušené hospodyňky vědí, že na nežádoucí skvrny, které se objevují na okrasných dekoracích, úchytkách či nádobí, často pomáhá ocet, citronová šťáva či roztok jedlé sody. Měď *Koupelna Pokud máte v koupelně měděné vybavení, zřejmě […]
Patchworkové taštičky nejen na mobil
Každé sváteční švadleně se doma nashromáždí hromada zbytků látek. Pak stačí přikoupit vatelín, barevný zip a popustit uzdu fantazii. Oproti patchworkovým dekám, přehozům, ale i polštářům vystačíte při šití pouzdra nebo kosmetické taštičky skutečně s malými zbytky látek. Pouzdro na mobil Příprava Obkreslete tvar mobilu na jemný papír a přidejte kolem obvodu 1 cm. Pak […]
Nechtěný pozůstatek zimy: Plíseň v bytě
Nejlepší obranou proti plísním je sucho. To ale dost dobře není možné udržet v koupelnách ani kuchyních, navíc po zimě, kdy jsme tolik nevětrali. Pára vzniká při vaření, praní, sušení a sprchování. Pokud ji včas neodsajete digestoří a ani řádně neodvětráte, kondenzuje na zdech a posléze se do nich vsakuje. Pak už není daleko k […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Magické MSG Sphere: Největší kulovitá stavba světa
epochalnisvet.cz
Magické MSG Sphere: Největší kulovitá stavba světa
Nová lasvegaská dominanta se pyšní hned dvěma světovými rekordy. Předně na světě nenajdete větší kulovitou stavbu a zároveň je fasáda MSG Sphere opatřena největší LED obrazovkou! Displej zabírá úctyhodných 54 000 metrů čtverečních, a tak by do kapsy strčil i pražský Václavák!   K začátkům této unikátní stavby se musíme vrátit do února 2018, kdy
Krémové houbové rizoto
tisicereceptu.cz
Krémové houbové rizoto
Provoňte ho aromatickými bylinkami, jako je rozmarýn nebo tymián. Ingredience 250 g kulatozrnné rýže 200 g hub, nejlépe hříbků 80 ml bílého vína 100 g másla 30 g šalotky 70 g parmazánu 6 l
Holubího reka nechali vycpat
historyplus.cz
Holubího reka nechali vycpat
Obránci francouzské pevnosti Vaux, střežící přístup k Verdunu, se už dlouho neudrží. „Tohle je naše jediná šance,“ říká velitel a vysílá jejich posledního poštovního holuba es žádostí o pomoc… Nezbývá než doufat, že holub Vaillant poselství doručí. Od 2. června 1916 Němci útočí na opevnění Vaux, střežící severovýchodní přístup k městu Verdunu. Major Sylvain Eugène Raynal (1867–1939) tuší,
Janis Joplin: Královna blues, která uhořela na hranici slávy
epochaplus.cz
Janis Joplin: Královna blues, která uhořela na hranici slávy
Drogy, sex a rock’n’roll. Život Janis Joplin, legendární zpěvačky s nakřáplým hlasem, která se stala ikonou hippies a symbolem ženské svobody, byl plný vášně, excesů a tragického konce v pouhých 27 letech.   Hudební svět ještě nestihl smířit se ztrátou Jimiho Hendrixe, a už 4. října 1970 truchlí znovu. Na předávkování drogami umírá v prokletém věku
Cyklická pentózofosfátová dráha chrání hostitele zároveň před patogenem i před vlastní imunitní reakcí
21stoleti.cz
Cyklická pentózofosfátová dráha chrání hostitele zároveň před patogenem i před vlastní imunitní reakcí
Nový článek Michaliny Kazek a Lenky Chodákové z Laboratoře molekulární integrativní fyziologie drozofily, který vyšel v prestižním časopise Plos Biology, ukazuje, jak důležité je pro organismy nastavi
Ničí si Farna zdraví kvůli penězům?
nasehvezdy.cz
Ničí si Farna zdraví kvůli penězům?
Zpěvačka Ewa Farna (30) je na vrcholu kariéry, a tak nechce vynechat ani jedno vystoupení, dokud vyprodává haly. To však znamená, že své tělo rozhodně nešetří. Málo spí a jídlo si koupí tam, kde to z
Sennheiser přináší technologie vlajkových lodí širšímu publiku
iluxus.cz
Sennheiser přináší technologie vlajkových lodí širšímu publiku
Společnost Sennheiser dnes oznámila zahájení prodeje nejnovějších plně bezdrátových sluchátek – Sennheiser Accentum True Wireless. Sluchátka vynikají mimořádnou ergonomií, hybridním aktivním potlačení
Tajemství berlínského podzemí: Je to labyrint plný duchů?
enigmaplus.cz
Tajemství berlínského podzemí: Je to labyrint plný duchů?
Síť podzemních tunelů a bunkrů pod hlavním městem Německa má především souvislost s obdobími druhé světové války a následné studené války, která rozdělila svět i samotný Berlín. Se zdejším podzemím je
Bubínek z Indie v mém obchodě byl kouzelný
nejsemsama.cz
Bubínek z Indie v mém obchodě byl kouzelný
Prodávala jsem různé předměty, většinou suvenýry z našeho města. Měla jsem ale i několik vzácných kousků z daleké ciziny. Ten člověk vstoupil do mého obchodu s orien­tálními předměty krátce po obědě. Nade dveřmi se rozklinkal malý zvonek a já vzhlédla očima od pultu v okamžiku, kdy muž vcházel. V tuto dobu do obchodu mnoho lidí nechodilo a já si toho člověka mohla lépe
Bubínek z Indie v mém obchodě byl kouzelný
skutecnepribehy.cz
Bubínek z Indie v mém obchodě byl kouzelný
Prodávala jsem různé předměty, většinou suvenýry z našeho města. Měla jsem ale i několik vzácných kousků z daleké ciziny. Ten člověk vstoupil do mého obchodu s orien­tálními předměty krátce po obědě. Nade dveřmi se rozklinkal malý zvonek a já vzhlédla očima od pultu v okamžiku, kdy muž vcházel. V tuto dobu do obchodu mnoho lidí nechodilo a já si toho člověka mohla lépe
Zoo Chomutov: Zahrada, ve které můžete i bydlet
epochanacestach.cz
Zoo Chomutov: Zahrada, ve které můžete i bydlet
Zoologická zahrada nebo přesněji Zoopark Chomutov se mezi českými zoo může pochlubit jedním prvenstvím. Je totiž sice jednou z nejmladších, ale současně svou rozlohou 112 hektarů největší českou zoo, téměř dvakrát tak velkou, než je ta pražská. Zakladatel a jeho velký sen Přitom tradice chovu zvířat na stejném místě pochází už z předválečného období. Ve zdejším městském