Domů     Sýr v kuchyni: Kdepak jen smažák!
Sýr v kuchyni: Kdepak jen smažák!
14.2.2022

I když ten má u nás tradici, tak se ho nebudeme úplně zříkat. Ale sýr se dá použít na spoustu dalších způsobů. Ostatně přesvědčte se sami.

Plněný chléb

Sýrová polévka s krutony (viz úvodní foto)

(4 porce)

100 g tvrdého sýru gouda, 1 cibule, 1 pórek, 2 lžíce másla, 100 ml bílého vína, 1 l drůbežího vývaru, bílé pečivo na krutony, sůl, pepř, tymián

1) Nakrájejte si pečivo na kostičky a na lžíci másla je osmažte dozlatova.

2) V kastrolu si nechte rozpustit druhou lžíci másla a na ni vhoďte cibuli a pórek pokrájené na půlkolečka. Osolte, opepřete a přihoďte pár lístků tymiánu. Pod pokličkou nechte podusit 10 minut do změknutí zeleniny.

3) Goudu nastrouhejte na struhadle. Změklý pórek a cibuli zalijte vínem a nechte odpařit alkohol. Posléze přilijte drůbeží vývar a povařte.

4) Stáhněte plamen a v horké polévce rozpusťte sýr. Už ji nevařte.

Sýrová polévka byla pro studenty poslední záchranou. My jsme ji ovšem vylepšili pórkem a to už je trochu jiná kategorie.

Doba přípravy 25 minut

Energie v jedné porci 482 kJ

Náročnost 1

Pizza Quattro formaggi

(1–4 porce)

1 lžíce olivového, 1 stroužek česneku, 1 základní těsto na pizzu, 125 g mozzarelly, 100–150 g sýru gruyère nebo ementálu, 100 g gorgonzoly, 25 g parmazánu

1) Troubu předehřejte na 220 °C. Na 5–10 minut do ní dejte nahřát 2 kulaté plechy na pizzu o průměru 30 cm.

2) Olej promíchejte v mističce s utřeným česnekem. Těsto na pizzu rozdělte na 2 stejné části a z každé rukama roztáhněte kolo o průměru 30 cm.

3) Plechy vyjměte z trouby, potřete je olejem, položte na ně kola z těsta, důkladně je potřete česnekovým olejem a navrch rozdělte mozzarellu, jeden ze sýrů gruyère či ementál a gorgonzolu. Pečte 15–20 minut, poté pizzy posypte parmazánem a ihned podávejte.

Tip:V Itálii existuje spousta různých variant této pizzy. Používá se mozzarella, provolone (piccante nebo dolce), gorgonzola (piccante nebo dolce) a grana padano.

Pokud chcete vyzkoušet jinou variantu, můžete, ale hlavně si pamatujte, že do italské quattro formaggi nepatří Niva, Eidam a různé laciné náhražky.

Doba přípravy 30 minut

Energie v jedné porci 3736 kJ

Náročnost 1

Brambory Hasselback

(4 porce)

4 větší brambory, 1 klobása, 2 stroužky česneku, 15 dkg tvrdého sýra, bylinky podle chuti, olej

1) Brambory oloupejte a pokrájejte na plátky, které nedoříznete. Česnek utřete a vytřete s ním vnitřky brambor. Klobásu pokrájejte na plátky a sýr nastrouhejte.

2) Pekáč vymažte olejem, brambory do něj naskládejte a ob dva plátky vždy vložte kolečko klobásy. Na závěr je posypte strouhaným sýrem a vašimi oblíbenými bylinkami.

3) Brambory pečte v rozpálené troubě na 170 °C 20 minut.

Původní recept pochází ze Švédska z restaurace hotelu Hasselbacken ve Stockholmu. Samozřejmě si ho můžete upravit a vytvořit nespočet různých variací.

Doba přípravy 40 minut

Energie v jedné porci 1458 kJ

Náročnost 1

Cordon bleu

(4 porce)

4 plátky masa (kuřecí řízky bez kostí a kůže nebo 4 plátky telecího či vepřového z kýty (rozklepané do tenka), 4 plátky sýra Ementál, 4 plátky šunky nebo pršutu, hladká mouka, strouhanka, olej nebo máslo na smažení (nejlépe přepuštěné), sůl, pepř

1) Řízky podélně rozkrojte (ale nedokrojte) a mezi dvěma fóliemi rozklepejte hodně dotenka. Osolte, opepřete a na polovinu každého plátku položte sýr a šunku. Přiklopte druhou půlkou a spíchněte párátkem, aby se při obalování nerozpadaly.

2) Obalte v mouce, ve vejci prošlehaném s mlékem a strouhance a na středním plameni osmažte dozlatova, z každé strany asi 4 minuty. Pak je vložte na plechu do středně vyhřáté trouby a nechte ještě asi 4 minuty dojít. Podávejte se šťouchanými bramborami.

Recept, který má být podle pravověrných kuchařů jedině z telecího řízku, bývá spojován s francouzskou kulinární školou stejného názvu. Byl inspirován francouzským řádem modré stužky, Le Cordon Bleu.

Takže kdyby vám náhodou někdo říkal, že sýr vevnitř má být modrý, nevěřte mu.

Doba přípravy 40 minut

Energie v jedné porci 1997 kJ

Náročnost 2

Smažený ovčí sýr

(2 porce)

200 g pravého ovčího sýra, 200 g vařených brambor, špetku soli trochu pepře, trojobal: strouhanka, vejce, mouka

1) Kvalitní ovčí sýr se nakrájejte na plátky, osolte se a opepřete.

2) Poté se obalte v trojobalu. Použijte pokud možno domácí strouhanku.

3) Smažte dozlatova, jako přílohu podávejte vařené brambory s máslem a pažitkou a k tomu ledový salát.

Tenhle recept pocházející z Beskyd konkrétně z údolí Pluskovce ve Velkých Karlovicích je živým důkazem, že i smažák může být delikatesou.

Doba přípravy 40 minut

Energie v jedné porci 1577 kJ

Náročnost 1

Špíz se sýrem halloumi

(4 porce)

1 kedlubna, 2 papriky (žlutá a červená), 100 g žampionů (hnědé a bílé), 225 g sýru halloumi 100 g plátků anglické slaniny, sůl, pepř, panenský olivový olej, 1 lžíce másla, 1 citron

1) Zeleninu a houby omyjte a osušte. Oloupejte kedlubnu, zbavte papriky semínek a oboje nakrájejte na menší kousky. Žampiony rozdělte podle velikosti na poloviny nebo čtvrtiny.

Sýr nakrájejte na stejně velké kousky jako ostatní suroviny a část obalte v plátcích slaniny.

2) Připravené kousky sýra napichujte střídavě na špejle s nakrájenou zeleninou a žampiony. Osolte, opepřete a opékejte v rozpálené pánvi s olivovým olejem ze všech stran dozlatova. Na konec přidejte máslo a pokapejte citronovou šťávou. Podávat můžete s opečenou bagetkou nebo bruschettami.

Halloumi patří mezi tučné sýry, ale přesto se při tepelné úpravě neroztéká. Skvěle se tak hodí na i na grilování. Vyráběl se původně z ovčího a kozího mléka, dnes se díky průmyslové výrobě zpracovává i z mléka kravského. Pokud jste jej ještě nejedli, neváhejte.

Doba přípravy 30 minut

Energie v jedné porci 1344 kJ

Náročnost 1

Foto Shutterstock, jaksmakuje.msk.cz

reklama
Související články
17.9.2024
Když se řekne těstoviny, asi si každý představí Itálii, i když jejich původ není vůbec tak jasný. Jisté ovšem je, že jsou oblíbené po celém světě. Už kvůli tomu, že i jednoduchou přípravou vykouzlíte spoustu zajímavých a bohatých chutí. Penne a la vodka (4 porce) 1 cibule, 2 stroužky česneku, 300 g penne, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička sušených chilli vloček, 2 lžíce rajského protlaku, 1 ple
13.9.2024
Už nikdy nechcete mít rýži příliš málo uvařenou, připálenou anebo dokonce rozvařenou? Kupte si rýžovar. Tohle vychytralé zařízení totiž pracuje na principu vaření v páře. Další hrnec navíc, řeknete si. Ale pokud si doma vaříte rýži často, nikdy neprohloupíte nákupem správného rýžovaru. Nebudete už totiž muset myslet na to, jak dlouho rýži musíte vařit, ani nic dalšího hlídat. Technika vše vyřeší
6.9.2024
Se zmrzlinami se hodně experimentuje, ale právě tato z avokáda není chuťově výstřelkem, ale naopak překvapivě lahodným dezertem. Avokádo má hned dva předpoklady stát se praktickou ingrediencí pro výrobu domácí zmrzliny. Především obsahuje vysoké množství tuku, navíc přirozeně krémové konzistence. K tomu si přičtěte jemnou, lehce trávovou chuť dužiny, která se dá dobře skloubit s dalšími přísadami
3.9.2024
Kedlubny jsou nízkokalorické, obsahují vitaminy i řadu tělu prospěšných látek a gurmáni tvrdí, že v tepelné úpravě jsou i velmi lahodné. Výhodou je, že se pěstují od jara až do pozdního podzimu, a tak si je můžete dopřávat v kuchyni téměř po celý rok. Největší lahůdkou jsou ale mladé jarní kedlubny. Před jakoukoliv úpravou kedlubny musíte nejprve zbavit tvrdé slupky. Co z nich připravujeme Zas
30.8.2024
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje, že tuto dobrotu omylem vytvořil Napoleonův kuchař díky své za
reklama
reklama
Šikovné tipy
Vybrat správné ponožky není jen tak
Měli byste jim věnovat stejnou pozornost, jako když si vybíráte boty. Protože i na ponožkách záleží, jak se vám bude chodit a jestli se budete cítit příjemně a pohodlně. Ponožky musí udržet vaše nohy v suchu, v zimě v teple, v létě by zas měly zabraňovat pocení a zápachu, jejich lemy nesmí škrtit a švy by vás neměly nikde […]
Krabička na kapesníky může být hezká
A vyrobit ji vůbec není těžké. Jestli rádi tvoříte, ale netroufáte si zatím na větší věci, tohle je nápad právě pro vás. Budete potřebovat: Krabičku (polotovar koupíte na internetu, v hobby marketech nebo ve výtvarných potřebách), větší a menší štětec, univerzální vodou ředitelné barvy Povrch krabičky před natíráním důkladně zbavte prachu a jiných nečistot. Bílou […]
Milujete pizzu? Kupte si na ni pec
Tajemství skvělé pizzy nespočívá jen v ingrediencích či tloušťce těsta. Pokud si ji chcete připravit ve vlastní kuchyni, musíte mít také kvalitní pec určenou právě na pizzu. Dnešní pizzy mají mnoho podob, chutí, při jejich přípravě střídáte různé ingredience, ale přece jen ta pravá italská je jen jedna. I ta může mít mnoho podob – […]
Patchwork: Vyrobte si polštářek s kočičkou
Nadchne především děti, ale naparádit s ním můžete i postel v ložnici. A když budete mít zbytky tmavších látek ladící s obývákem, bude se hodit i tam. Budete potřebovat: – zbytky barevně sladěných bavlněných látek – 0,5 m látky na vnitřní polštářek – duté vlákno na výplň – 2 knoflíky – 0,5 m jednostranně nalepovacího […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Bitva u Slavkova? Vždyť byla jinde!
epochaplus.cz
Bitva u Slavkova? Vždyť byla jinde!
Nedaleko se ozve ohlušující rána z děla. Velitel stiskne opratě. Tohle nevypadá dobře. „Pane! Pane! Rozkazy!“ Vyděšený mladík mu souká do ruky papír. Oči přelétnou slet písmen. Jednou. Podruhé. Je to sice rusky, ale smysl to žádný nedává. A navíc, vřava už přeci dávno začala…   Impozantní, 4 metry hluboký prostor o rozměrech 4,5 x
Perla Atlantiku – Madeira
nejsemsama.cz
Perla Atlantiku – Madeira
Právě září je nejspíš tím nejlepším měsícem, kdy se vypravit na ostrov Madeira. Oceán je tu příjemně vyhřátý a uniknete také náporu turistů v hlavní sezoně. Na mapě možná působí daleko, ale vězte, že vás od pohádkové dovolené na ostrově Madeira dělí jen čtyři hodiny letu. Madeiře se přezdívá „ostrov věčného jara“, a to právem, protože tu celoročně
Sousedka ze mě tahala peníze
skutecnepribehy.cz
Sousedka ze mě tahala peníze
Byla to taková chudinka. Samoživitelka se dvěma dětmi a dluhem na krku. Byla na všechno sama a měla přece jenom mě. Nastěhovala se jednou odpoledne, tiše a jakoby kradmo. Alespoň mi to tak přišlo. S nikým se nebavila. Upekla jsem koláč a šla ji přivítat. Bylo zřejmé, že jí moje gesto udělalo radost. Do bytu mě ale nepozvala.
Česká perla na břehu Černého moře
epochalnisvet.cz
Česká perla na břehu Černého moře
Jedinečný zážitek v netradiční zemi skýtá Magnetic Beach Resort, který najdete přímo na pobřeží Černého moře v Gruzii. Hotelový komplex postavený českými majiteli a firmami patří mezi nejluxusnější v regionu. Ve spojení s panenskou přírodou a skvělými službami nabízí ideální příležitost prozkoumat nová území.   Vítejte ve světě, kde se snoubí starověká historie s moderními vlivy. Gruzie nabízí
Krůta na pomerančích
tisicereceptu.cz
Krůta na pomerančích
Krůtí maso se dá připravit na mnoho způsobů, ale na pomerančích, jak ji připravuje šéfkuchař Radek Pálka si opravdu pochutnáte, a ještě budete mít ten správný pocit, že jíte zdravě. Ingredience
Léčivé studánky v Česku: Prameny živé vody na našem území?
epochanacestach.cz
Léčivé studánky v Česku: Prameny živé vody na našem území?
Na našem území lze najít mnoho studánek, které mají údajně léčivou sílu. Proč si tedy neudělat výlet a nenačerpat zdraví tryskající přímo ze země? Prozradíme, kde se některé z blahodárných pramenů nacházejí. 1 Zázraky Panny Marie Studánka: šumavské Lurdy Místo: Srní Na tomto místě se v 19. století zjeví Panna Maria, od té doby sem
Můžeme tím, co jíme, snížit riziko rozvoje rakoviny?
21stoleti.cz
Můžeme tím, co jíme, snížit riziko rozvoje rakoviny?
Rakovina je na vzestupu, v řadě vyspělých zemí překonává co do počtu obětí i ty, kteří zemřou na onemocnění srdce. V poslední době přibývá zejména mladých lidí, kteří trpí nejrůznějšími typy rakoviny.
Mistr katastrofa vyplul s bombou na ryby
historyplus.cz
Mistr katastrofa vyplul s bombou na ryby
„A budeme moct dneska jet na ryby?“ žadoní dvojčata, vnuci lorda Mountbattena. Konečně se srpnové počasí umoudřilo, nad Severním Irskem se vyčasilo. Rodina se vydává na moře. Bezstarostná vyjížďka se však změní v jatka. Živí se zpět všichni nevrátí. Atentát z 27. srpna 1979, za nímž stojí Prozatímní irská republikánská armáda (PIRA, pokračovatelka IRA), byl však namířen
Peugeot E-3008 a E-5008 LONG RANGE s nejdelším dojezdem v kategorii SUV
iluxus.cz
Peugeot E-3008 a E-5008 LONG RANGE s nejdelším dojezdem v kategorii SUV
Nové modely Peugeot E-3008 a E-5008 mohou díky bateriím s označením „Made in France“ nyní nabídnout dojezdy, které jsou v rámci trhu SUV nejlepší. U Peugeotu E-3008 se jedná o 700 km, u Peugeotu E-500
Sáro Korbelová bacha na Zacha!
nasehvezdy.cz
Sáro Korbelová bacha na Zacha!
Její hvězda stoupá strmě vzhůru a ctitelů přibývá, a to i z řad hvězdných kolegů. Sára Korbelová (22) ze seriálu Ulice jde z role do role. Natáčí nový seriál Případ tanečnice, kde se potkává se sy
Inspirativní prostor pro učení i hry
rezidenceonline.cz
Inspirativní prostor pro učení i hry
Vytvoření místa vhodného pro děti školního a studentského věku je klíčové pro podporu jejich růstu a osobního rozvoje. Správně zařízený pokoj pak nabízí vše, co je nezbytné pro tuto důležitou životní etapu. Výběr vybavení vyžaduje promyšlený přístup s důrazem na ergonomii, multifunkčnost, osobní styl i moderní technologie, jehož cílem je vytvoření komfortního stylového prostředí pro
Tragická havárie nad Československem: Sestřelila letadlo ze Stockholmu armáda?
enigmaplus.cz
Tragická havárie nad Československem: Sestřelila letadlo ze Stockholmu armáda?
Letadlem na cestě ze švédského Stockholmu do Záhřebu v někdejší Jugoslávii krátce po překročení hranic Československa otřese silná exploze. Stroj se nekontrolovatelně řítí k zemi a 27 lidí na jeho pal