Je u nás zvykem, že ve dny sváteční chceme udělat něco dobrého ať už pro rodinu, nebo pro hosty. Máme pro vás pár nápadů. A na vás záleží, kolik času jste ochotni přípravě věnovat.
Kachní paštika s brusinkovým želé (úvodní foto)
(6 porcí)
500 g kachních jater, 200 g mletého vepřového masa, 100 ml bílého vína, 50 ml smetany, 1/2 lžičky tymiánu, 1/2 lžičky mletého pepře, 1 lžička soli, 2 stroužky česneku, 2 cibule, 100 g rozpuštěného másla + máslo na smažení, 200 g sterilovaných brusinek, 1 balení plátkové želatiny
1) Kachní játra nasekáme nadrobno. Cibuli pokrájíme na malé kousky a necháme zesklovatět na másle. Přidáme mleté vepřové maso, kachní játra, utřené stroužky česneku, tymián a bílé víno. Dusíme pod pokličkou 20 minut.
2) Směs rozmixujeme dohladka a zjemníme smetanou a rozpuštěným máslem. Osolíme a opepříme.
3) Želatinu připravíme dle návodu na obalu. Smícháme ji s brusinkovým kompotem.
4) Paštiku vlijeme do formy, na vrch rozetřeme želatinu a necháme ztuhnout v chladu.
Doba přípravy 50 minut
Energie v 1 porci 691 kJ
Náročnost 1
Tradiční glazovaná šunka
(6 porcí)
1 kg šunky i s kůží, 4 lžíce třtinového cukru, 2 lžíce balsamikového octa, 2 lžíce hořčice, 10 hřebíčků
1) Troubu si předehřejeme na 180 °C. Na šunce nařízneme kůži do mřížky, propícháme hřebíčkem, dáme ji do pekáčku a zakryjeme alobalem. Takto ji pečeme asi 60 minut.
2) Třtinový cukr smícháme s balsamikovým octem, cukrem a hořčicí. Šunku odkryjeme a potřeme umíchanou směsí. Zapékáme ještě dalších 20 minut.
3) Potom ji vyndáme, přikryjeme znovu alobalem a necháme ještě chvíli odpočinout.
Tip: Větší šunku je lépe předvařit. Můžete ji také potírat kořeněnou směsí nebo medem s pomerančovou šťávou.
Doba přípravy 90 minut
Energie v 1 porci 691 kJ
Náročnost 1
Husa v šouletu
(8–10 porcí)
1 kg fazolí (předem namočených), 1/2 kg krup (předem namočených), hovězí kosti (z nich aspoň 1 morková), 50 g sádla, 4–5 cibulí, 4 husí stehna, hovězí vývar, 1 česnek, zázvor sušený, 1 lžíce sladké a 1 lžíce pálivé papriky, pepř, sůl
1) Fazole a kroupy zalijeme čerstvou vodou, přidáme hovězí kosti a morkovou kost a vaříme, dokud nebudou fazole a kroupy měkké.
Na rozehřátém sádle zprudka opečeme husí stehna a přidáme pokrájenou cibuli, rozetřený česnek, dochutíme zázvorem, paprikou, solí, pepřem a podlijeme vývarem.
2) Krátce podusíme pod pokličkou v troubě. V pekáči promícháme uvařené fazole a kroupy, navrch položíme husí stehna se vší šťávou a podlijeme je vývarem z fazolí a krup, případně jiným vývarem nebo vodou.
Zakryté dusíme při střední teplotě v troubě i několik hodin, dokud se maso nebude rozpadat.
Tip: Šoulet má mnoho podob, měl by však vždy obsahovat kromě masa především fazole a kroupy.
Doba přípravy 180 minut
Energie v 1 porci 2210 kJ
Náročnost 2
Pečená krůta
(8–10 porcí)
1 krůta cca 5 kg
Nádivka:
3 cibule (oloupané, nakrájené na silnější kolečka), velký svazek čerstvého tymiánu a bobkového listu, 50 g změklého másla, 300 ml dobrého suchého bílého vína, 1,5 lžičky soli, 1 lžička celého zeleného pepře (podrceného), 1 lžíce nasekaných lístků tymiánu
Na omáčku 300 ml dobrého bílého vína, 600 ml zeleninového vývaru, 2 lžíce rybízové marmelády
1) Pánev rozpálíme na středním plameni, vložíme 50 g másla a necháme rozpustit, přidáme nasekané šalvějové lístky z 1 větvičky a 6 plátků slaniny, nakrájených na nudličky, a chvíli opékáme.
Přidáme oloupané a najemno nasekané 2 stroužky česneku, najemno nakrájenou 1 velkou červenou cibuli a půl malé bulvy celeru, nakrájené na nudličky. Opékáme doměkka a dozlatova.
Pánev sejmeme z ohně, přidáme 50-60 g čerstvé strouhanky, a když směs zchladne, vmícháme i 1 hrst nahrubo nasekaných sušených meruněk.
Do vychladlé směsi dáme strouhanou kůru z 1 citronu, špetku muškátového oříšku, 1 vejce, podle chuti osolíme a opepříme a dobře promícháme. Nádivkou můžeme naplnit krůtu nebo ji upéct zvlášť v pekáčku.
2) Troubu předehřejeme na 190 °C. Krůtu omyjeme a osušíme. Nadzvedneme kůži u krku a do otvoru napěchujeme nádivku (zbylou můžeme upéct v pekáčku). Opatrně sepneme dvěma špejlemi.
Krůtu zvážíme a vypočítáme, jak dlouho ji budeme péct – každé kilo váhy = přibližně čtyřicet minut. Do břišní dutiny dáme pár kousků cibule a bylinky, pak svážeme nohy.
3) Zbývající cibuli i bylinky rozprostřeme na dno pekáčku a navrch posadíme krůtu. Prsa potřeme máslem. Do pekáčku nalijeme víno, přikryjeme fólií a pečeme podle výpočtu. Je-li třeba, podléváme trochou vody. Smícháme sůl, pepř a tymián.
Třicet minut před koncem pečení odklopíme alobal, krůtu znovu potřeme máslem, posypeme ochucenou solí a dopečeme dozlatova.
4) Nakonec uděláme omáčku. Krůtu vyndáme z pekáčku, ten dáme na plotnu, přilijeme víno a zahříváme, dokud se víno nezredukuje. Nakonec přidáme i vývar, přivedeme k varu a necháme zhoustnout, pak vmícháme rybízovou marmeládu a šťávu dochutíme solí a pepřem. Krůtu servírujeme s rozmarýnovými bramborami.
Doba přípravy 250 minut
Energie v 1 porci 2210 kJ
Náročnost 2
Pečené kuře na rozmarýnu
(4 porce)
1 kuře, 600 g menších brambor (mix červených a žlutých), 5 mrkví, 1 palice česneku, 1 snítka rozmarýnu, 1 lžíce másla, sůl
1) Brambory a mrkve důkladně očistíme, ale slupku ponecháme. Palici česneku přepůlíme. Pekáček vymažeme máslem a rozestavíme na jeho dno zeleninu.
2) Kuře osolíme a dáme na zeleninu do pekáčku. Navrch položíme snítku rozmarýnu.
3) Pečeme při 180 °C 60 minut.
Doba přípravy 70 minut
Energie v 1 porci 846 kJ
Náročnost 1
Kuřecí rolky
(4 porce)
4 kuřecí prsa, 15 dkg sterilovaných brusinek, 20 dkg tvrdého sýra, sůl, pepř, olej
1) Kuřecí prsa si nařízneme a naklepeme. Do každého z nich dáme lžičku brusinek a kousek sýra. Zarolujeme a převážeme provázkem.
2) Olej si rozpálíme na pánvičce. Rolky z kuřecích prsou na něm zprudka opečeme, vyndáme je a sundáme opatrně provázek.
3) Takto je dáme dopéct ještě na 15 minut do trouby rozpálené na 180 °C.
Tip: Výbornou přílohou ke kuřecím rolkám jsou šťouchané brambory či bramborová kaše.
Doba přípravy 30 minut
Energie v 1 porci 1837 kJ
Náročnost 1
Králík pečený na víně
1 králík, 2 dl bílého vína, 1 lžíce hladké mouky, 2 cibule, bobkový list, 1 chilli paprička, 1 menší mrkev, 10 oliv, pepř, sůl, nové koření, olej, máslo
1) Králíka očistíme a naporcujeme. Ochutíme solí a pepřem.
2) Cibuli nakrájíme najemno a osmažíme na oleji. Přidáme strouhanou mrkev, nasekanou chilli papričku a vše orestujeme na oleji.
3) K zelenině přidáme králíka, osmažíme jej ze všech stran a zasypeme moukou.
4) Lehce osolíme a opepříme, vložíme dva bobkové listy, nakrájené olivy a několik kuliček nového koření. Vše přendáme do pekáčku.
5) Pečeme v troubě na 180 °C a podle potřeby podléváme vínem. Omáčku zjemníme kouskem másla.
6) Hotového králíka na víně posypeme s nasekanou petrželkou.
Doba přípravy 90 minut
Energie v 1 porci 1029 kJ
Náročnost 1
Text: Eva Hořánková, tescorecepty.cz, recept Husa v šouletu Eva Všetíčková, Jitka Rákosníková Kuchařka první republiky nakladatelství Smart Press
Foto: Shutterstock, smartpress.cz, tescorecepty.cz