Jíst můžete i lahůdky, které jsou hned hotové, nebo se dají udělat den předem večer. Jistě už jste uhodli, že jde o saláty z různých surovin.
Chalupářský se slaninou (viz úvodní foto)
(4 porce)
800 g uvařených brambor, 200 g slaniny, petrželka, sůl, pepř
1) Pokrájíme si slaninu a necháme ji vyškvařit na pánvi.
2) Brambory si nakrájíme i se slupkou na kolečka. Dáme je do mísy a smícháme s vyškvařenou slaninou.
3) Bramborový salát osolíme a opepříme. Nakonec jej zasypeme posekanou petrželkou.
TIP: Bramborový salát můžete ještě smíchat s nakrájenou jarní cibulkou.
Doba přípravy 20 minut
Energie v porci 1683 kJ
Náročnost 1
Delikates
(3 porce)
300 g sterilované bio cizrny, 150 g černých oliv, 150 g cherry rajčat, bylinky podle chuti (řeřicha, bazalka, petrželka…)
Zálivka: 6 lžic olivového oleje, 3 lžíce citronové šťávy, sůl, pepř
1) Cizrnu slijeme. Nálev už nebudeme potřebovat. Promícháme ji s bylinkami, pokrájenými rajčaty a olivami.
2) Olivový olej smícháme s citronovou šťávou a troškou soli a pepře. Zálivku necháme chvilku odstát a poté ji vmícháme do salátu.
3) Salát můžeme ihned podávat.
Doba přípravy 20 minut
Energie v porci 957 kJ
Náročnost 1
Zahradní potěšení
250 g vařeného kuřecího masa, 250 g vařené mrkve, jedna velká salátová okurka, 250 g květáku, 4–5 lžic olivového oleje, citronová šťáva, 1 cibule nakrájená na proužky, sůl, pepř, špetka cukru, paprika, střik tabasca, řeřicha, petržel
1) Kuře nakrájíme na malé kousky, mrkev na kolečka, okurku oloupeme a vykrájíme kuličky.
2) Květák rozebereme na růžičky a necháme asi 2 minuty blanšírovat v osolené vodě. Všechnu zeleninu s masem dáme do mísy. Z oleje citronové šťávy, cibule a koření umícháme dresink, kterým vše zalijeme. Necháme proležet. Před podáváním posypeme nasekanou petrželkou a řeřichou.
Doba přípravy 20 minut
Energie v porci 1568 kJ
Náročnost 1
Po bretaňsku
(4 porce)
250 g eidamu, 100 g jablek, 100 g hrušek, 50 g třešní, hlávkový salát, 1 jogurt, 1 šlehačka, citronový šťáva, 2 lžíce vlašských ořechů, 1 lžíce hrubého pepře, 1 lžíce soli
1) Sýr, oloupaná jablka a hrušky nakrájíme na kousky a smícháme s vypeckovanými třešněmi a rozpůlenými vlašskými ořechy.
2) Promícháme a vložíme do mísy vyložené salátovými listy3) jogurt důkladně promícháme se šlehačkou a přidáme citronovou šťávu pepř a sůl. Nalijeme na salát, zlehka promícháme a necháme krátce rozležet.
Doba přípravy 20 minut
Energie v porci 1723 kJ
Náročnost 1
Farmářský se ztraceným vejcem
(2 porce)
Na ztracené vejce: 2 vejce, 3 lžíce octa
Na salát: 250 g menších brambor, 1/2 červené cibule, hrst polníčku, hrst čerstvého špenátu, 40 g slaniny, snítka kopru, sůl, pepř
Na zálivku: 6 lžic olivového oleje, 1 lžička hrubozrnné hořčice, 1 lžička medu, 1 lžíce citronové šťávy, lžíce nasekaného kopru, sůl, pepř
1) Připravíme si zálivku vyšleháním všech uvedených ingrediencí.
2) Brambory uvaříme i se slupkou a poté je necháme vychladnout. Slaninu nasekáme na kostičky a orestujeme ji na pánvi do křupava.
3) Do mísy vložíme polníček, špenát, nahrubo nasekaný kopr a na půlkolečka nakrájenou cibuli. Vše promícháme se zálivkou.
4) Do salátu vmícháme slaninu a opatrně i brambory nakrájené na plátky. Podle chuti můžeme salát osolit a opepřit. Poté připravíme ztracené vejce.
5) Do hrnce většího průměru nalijeme vodu a necháme ji zahřát tak, aby se v ní objevily bublinky, ale nevařila se. Do vody přidáme ocet a lžící vodu roztočíme, abychom vytvořili vír. Pozor, aby nebyl moc prudký.
6) Vejce rozklepneme do naběračky nebo hrníčku a opatrně ho vlijeme do víru. Čím více ve středu víru bude, tím bude kulatější. Pokud se nám vejce lehce rozvine, lžící jej můžeme zase zavinout.
Vejce vaříme asi 4 minuty a poté ho opatrně přeneseme do misky se studenou vodou. Vejce podáváme spolu s hotovým salátem.
Doba přípravy 20 minut
Energie v porci 1222 kJ
Náročnost 1
Hrušky s modrým sýrem
(2 porce)
listový špenát, 1 hruška, sýr Bleu d´Auvergne, hrst vlašských ořechů, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce tmavého balzamikového octa, 1/2 lžičky dijonské hořčice, javorový sirup (nemusí být), sůl
1) Nejprve si připravíme zálivku. Tu si vyrobíme tak, že v misce smícháme olivový olej, balzamikový ocet, dijonskou hořčici a sůl (podle chuti). Pokud máte raději sladší variantu, můžete přidat ještě kapku javorového sirupu.
2) Na talíř naservírujeme listy špenátu a nakrájené hrušky. Vše posypeme rozdrobeným sýrem a vlašskými ořechy. Salát nakonec zakápneme zálivkou a můžeme podávat.
Doba přípravy 20 minut
Energie v porci 1290 kJ
Náročnost 1
Text: Eva Hořánková
Foto: Tescorecepty.cz, Kalte Küche, Papei.cz