Domů     Sólo pro domácí pekárnu
Sólo pro domácí pekárnu
14.12.2020

Rozhodli jste se, že si ji koupíte a budete si vychutnávat skvělý chléb, ale i koláče, marmelády, sekanou? Ano to všechno umí a ještě mnoho dalšího, ale kterou vybrat a čím začít?

Začněte tím, že zvážíte, jestli pekárnu opravdu potřebujete. Přemýšlejte, jak často ji hodláte používat, co budete péct, pro kolik lidí. Můžete se poradit i s někým, kdo pekárnu má. Možná, že zjistíte, že je pro vás daleko jednodušší si obden zajít do obchodu.

I když nalákat vás může naopak to, že vás domácí chléb a pečivo přijdou levněji a navíc víte, z čeho jsou upečeny.

Na velikosti záleží

Nejdůležitějším parametrem je velikost chleba, jaký pekárna může upéct. O velikosti (a hmotnosti) chleba rozhodují rozměry formy, ve které se chleba peče. Na trhu jsou pekárny, které upečou chleba v rozmezí 500–1800 g.

Všeobecně se udává, že čtyřčlenná rodina ocení domácí pekárnu o obsahu 1200 až 1300 gramů.

S jednou nebo se dvěma?

Jisté dilema může při výběru domácí pekárny vyvolat to, že se prodávají pekárny s jednou hnětací metlou a se dvěma metlami. Počet metel úzce souvisí s pečicí nádobou.

Pekárna se dvěma metlami peče na šířku a chleba se tedy podobá tomu moskevskému (kvádr), pekárna s jednou metlou pak peče krychle. Všeobecně se dá říci, že pekárna se 2 metlami je větší než pekárny s jednou hnětací metlou. Na kvalitě hnětení by se množství metel nemělo odrazit.

Programy jsou důležité

Určitě také vybírejte podle toho, zda v pekárně chcete péct pouze chleba anebo máte v plánu také další věci.

Program, který pouze vymíchá a nechá vykynout těsto, z nějž pak můžete připravit cokoli od vánočky po koblížky a upéci v troubě, je součástí téměř všech pekáren.

Jen některé pak mají i program i na jiné druhy těsta nežli kynuté (při míchání těsta je vynechána fáze kynutí).

Gurmánské přísady, jako jsou například olivy, cibule, sušená rajčata či sýr můžete přidávat již na počátku pečení, ale výhodné je někdy i jejich přimíchání až v průběhu cyklu, po druhém kynutí.

Sofistikovanější pekárny mají pro tento účel automatické dávkovače surovin. Pokud zavařujete, vyberte si pekárnu s programem na přípravu džemu. Při vysoké teplotě bude ovoce více než hodinu rovnoměrně zahřívat a trpělivě míchat.

K závěru stačí přisypat želírovací cukr a horkou směs nalít do skleniček (ze čtverhranné pekárny to jde mnohem lépe nežli z kulatého hrnce!). Pekárna vám při zavařování výrazně ušetří čas.

Ve speciálních pekárnách, u nichž lze regulovat teplotu, můžete připravovat i domácí jogurt.

Teflonová, keramická, nebo nerezová forma?

Chléb se peče v pečicí formě, která může být z teflonu, z keramiky a z nerezu. Každý materiál povrchu má své výhody, nevýhody a specifické vlastnosti:

Teflonová forma je nenáročná na údržbu, chléb jde dobře vyklopit, je nejlevnější a nejčastější. Formu stačí po vyklopení chleba jen napustit vodou a lehce setřít povrch nádoby.

Bohužel se může snadno poškrábat, např. častým používáním semínek, nevhodným vyklápěním chleba z formy apod.

Keramická slibuje vyšší odolnost vůči poškrábání a delší trvanlivost. Je dražší než teflonová (většinou o několik stokorun).

Teflonové i keramické formy jsou vyráběny na stejném principu – na formu z lehké slitiny se do její vnitřní části nastříká teflonová či keramická vrstva (ani keramická forma tedy není celá z keramiky).

Nerezová je vyrobena z potravinářského nerezu a mezi její největší přednosti patří téměř nekonečná trvanlivost a neomezené možnosti použití – nerezovou formu opravdu ničím nepoškrábete a je možno do ní postavit např. i sklenici (nebo sklenice) s kváskem, jogurtem a další nádoby, aniž by se poškodila.

Při pečení v nerezové formě je však nutno počítat s tím, že se chléb může připéct, proto se také nerezová forma nabízí pouze u pekáren, kde je možno nastavovat teplotu pečení (a tedy nastavením nižší teploty pečení zamezit připečení).

Budu to umět?

V pekárně výtečný chleba upeče každý. S odměrkami na mouku, které by měly být součástí balení, a základními recepty zvládne pečení i úplný začátečník. Je třeba pouze vložit mouku, vodu a droždí, případně kvásek, ve správném pořadí:

Voda se solí a trochou oleje se nalévá jako první.

Pak přichází mouka či hotová směs.

Nakonec se navrch pokládá droždí s trochou cukru.

Další tipy

Droždí vždy přidávejte do nádoby s ostatními přísadami.

Čerstvé droždí rozdělte na menší kousky a nedovolte, aby se dostalo do přímého kontaktu se solí.

Nejvhodnějšími teplotami pro správné vykynutí droždí jsou 37 až 39 °C.

Při pečení chleba nikdy nepoužívejte prášek do pečiva.

Tekutiny přidávané do směsi nesmí být horké nebo ledové, nejlepší je nechat je přizpůsobit se pokojové teplotě.

Nepoužívejte hrubozrnnou sůl a vždy ji pečlivě odvažujte.

Nejvhodnější moukou pro pečení chleba jsou pšeničná, špaldová a kamutová (prapůvodní odrůda pšenice), protože mají vysoký podíl lepku, díky kterému těsto lépe vykyne.

Pokud chléb nevykyne dostatečně, pak je v něm moc mouky, nebo chybí droždí, voda či cukr.

Sražený chléb značí, že v těstu bylo moc vody nebo droždí.

Když je chléb uvnitř syrový, je v těstu příliš mnoho vody.

Upeč třeba chleba…

Ořechový a hrozinkový chléb

(Přibližná hmotnost chleba: 1 243 g)

Voda nebo mléko:

350 ml, 40 g margarinu nebo másla, ¾ lžičky soli, 2 lžíce cukru, 650 g mouky 405 (umletá ze zrna, které má odstraněný klíček a obal (otrubu) a je vlastně nejsvětlejší a tedy „nejméně“ celozrnná), 1 balíček suchého droždí, 100 g hrozinek, 60 g drcených vlašských ořechů

Program: rychlý nebo sladký, ultrarychlý

Tipy: Přidejte hrozinky a ořechy až po zaznění zvukového signálu na konci druhé fáze hnětení.

Při použití programu sladký bude chléb lehčí. Použijte velikost 1200 g, protože jinak bude objem příliš velký.

Cibulový chléb

(Přibližná hmotnost chleba: 1 350 g)

500 ml vody, 1 a ½ lžičky soli, 1 lžička cukru, 75 g smažené cibule, 750 g pšeničné mouky chlebové, 1 balíček suchého droždí

Program: rychlý, ultra rychlý.

Vločkový chléb

300 ml vody, 150 g ovesných vloček, 2 lžičky soli, 2 lžičky kmínu, 2 lžičky cukru, 1 lžíce octa, 300 g pšeničné hladké mouky, 100 g žitné mouky, ¼ kostky droždí

Do pekárny nejprve vlijte vodu, přidejte vločky a droždí. Poté dodejte zbylé ingredience a nakonec osolte.

Program : základní pro chléb (klasický)

Rumové koblížky

100 g másla, špetka soli, 3 až 4 lžíce rumu, 300 ml mléka, 7 žloutků, 4 lžíce moučkového cukru, 400 g polohrubé mouky, 250 g hladké mouky, 1 kostka droždí, jakákoliv marmeláda na náplň

1) Do pekárny vložte mléko, rum, cukr, droždí a žloutky rozmíchané v rozpuštěném másle, nakonec mouku a sůl. Zvolte program na tvorbu těsta, hlídejte však, bude-li třeba, ukončete předčasně.

2) Po vykynutí těsto zpracujte, vyválejte placku o síle cca 1 cm a skleničkou nebo hrníčkem vykrájejte kolečka. Na ně dávejte marmeládu a přiložte další prázdné kolečko, které je třeba v rozích pořádně přimáčknout. Přebývající těsto okrájejte.

Poté nechte koblížky ještě asi 15 minut odležet a na vrstvě tuku usmažte po obou stranách dozlatova (vkládat nejprve spodní stranou).

3) Po usmažení koblížky pocukrujte.

Škvarky

1 kg vepřového sádla nebo bůčku

1) Sádlo (bůček zbavený kůže) nakrájíme na kostky cca 1 x 1 cm (i větší). Vložíme do pekárny a zapneme program marmeláda.

2) Necháme proběhnout 2 x celý a pak ještě asi 1/2 hod, dokud nejsou škvarky zlatavé.

3) Pak vyndáme nádobu a přes sítko slijeme vypečené sádlo.

Štítky:
Související články
23.12.2025
Tradice obalovaného kapra s bramborovým salátem coby štědrovečerní pokrm je mnohem mladší, než by se mohlo zdát. Poprvé ho připravila M. D. Rettigová a první recept na jeho přípravu se objevil v kuchařce až v roce 1924.   V českých rodinách se kapr na Štědrý večer podával už dříve, někdy od počátku 19. století, ale spíše jen v rybníkářských oblastech nebo v rodinách, které si ho finančně mohli
22.12.2025
Croquembouche (čteme krokánbuš) je lahodný dezert, který se ve Francii připravuje při slavnostních příležitostech. Poprvé ho představil cukrář Antoine Carême v druhé polovině 18. století a měl takový úspěch, že ho dnes zná každý i za hranicemi jeho země. Doba přípravy: 180 minut   Rozpis na 8 porcí: * Na těsto: 150 g másla, 200 g hladké mouky, 5 vajec, 450 ml vody * Na čokoládo
18.12.2025
Odpověď je snadná. Ano. Nějak už to mají zakódováno v genech. Typický Francouz si na jídle dává opravdu záležet.   Jídlo je pro něj radost, potěšení, společenská událost. A pozor nejen v restauraci, ale i doma v rodině. Kvalita především Vaření začíná už při nákupu. Sice musíme opustit představu, že se všechno každý den kupuje na trhu, kde si lze produkty ohmatat, očichat a pr
12.12.2025
Guláš umí uvařit po paměti snad každá, i nezkušená kuchařka. Dokonce jeho přípravu perfektně zvládají i muži, kteří si ke sporáku stoupají spíš výjimečně, jen když chtějí strávníky překvapit svým kuchařským uměním… Každá domácnost připravuje guláš trochu jinak. Receptura dědící se z generace na generaci se liší v druhu použitého masa, v koření a různých ochucovadlech, v zálivce, kterou maso běh
10.12.2025
Yerba maté je třetím nejoblíbenějším teplým povzbuzujícím nápojem světa. Na přípravu se používají mladé lístky byliny cesmíny paraguajské.   Kouřová vůně a uzená chuť. Řízný a hořký… Tak popisují znalci tradiční jihoamerický nápoj, který tamní šamani při svých rituálech používali již v dobách před Kristem, a který má dodnes přezdívky Zázrak z pralesa nebo Zelené zlato indiánů. Zdravá
reklama
Šikovné tipy
Vánoční hvězdu přizdobte
Letos můžete zkusit styl „Ledového království“.  Nejen klasická červená, ale i bílá vánoční hvězda má totiž úžasné kouzlo.   1) Připravte si skleněnou mísu odpovídajících rozměrů a potřete ji neředěným saponátem na nádobí. Poté na ni postupně přikládejte tyčinky lepidla do tavné pistole a tu je opatrně rozpouštějte. 2) Až vytvoříte dostatečně hustou síť, nechte […]
Z vlastnoručního etažéru a malované dózy bude cukroví chutnat ještě lépe
Na štědrovečerní tabuli se bude dřevěný etažér vyjímat lépe než cukroví naskládané na talíři. Zkuste si ho letos vyrobit. Křehké druhy cukroví můžete do té doby uložit v plechových dózách, které pomalujete vánočními motivy. Dóza na cukroví Vlastnoručně zdobená dóza s domácím cukrovím může posloužit i jako pěkný dárek.   Budete potřebovat: * plechové dózy * vodou […]
Vyrábíme schránku pro Ježíška
Kam vložit dopisy s vánočními přáními, aby je Ježíšek spolehlivě našel? Přece do speciální vánoční schránky.   Budete potřebovat: * dárkovou bedýnku na dvě lahve vína (má vysouvací zadní stranu a poutko, za níž schránku můžete zavěsit na dveře, okno nebo plot) * rukavice * vrtačku se speciálním nástavcem zvaným sukovník (14 mm) * brusnou […]
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Ardbeg House: Legenda z Islay vítá první hosty
epochalnisvet.cz
Ardbeg House: Legenda z Islay vítá první hosty
Slavná palírna Ardbeg, spadající pod skupinu LVMH, poprvé vstoupila do hotelového světa…Na ostrově Islay otevřela Ardbeg House, stylové boutiqové útočiště propojující charakter své legendární produkce s prostředím ostrova, který je proslulý dlouhou tradicí a jedinečným rukopisem místních palíren. Dvanáct pokojů a apartmá, z nichž každý má svůj vlastní příběh, vás vtáhne do atmosféry, která působí jak
Cukr je fajn. Ale kdy už je ho tak trochu moc?
nejsemsama.cz
Cukr je fajn. Ale kdy už je ho tak trochu moc?
Tělo umí dát najevo, že má sladkého opravdu až nad hlavu, jen je třeba naslouchat jeho jemným signálům. Co je sladké, to je dobré, takže je přirozené, že sladkou chuť člověk vyhledává. Je navíc dokázáno, že cukr podporuje produkci hormonu spokojenosti serotoninu a že má mírný vliv na potlačení vnímání bolesti. Jenže v nadměrném množství škodí. Možná
Vysokorychlostní železnice propojí Rijád a Dauhá napříč rozpálenou pouští
iluxus.cz
Vysokorychlostní železnice propojí Rijád a Dauhá napříč rozpálenou pouští
Saúdská Arábie a Katar připravují jeden z nejambicióznějších dopravních projektů současnosti. Nová 785 kilometrů dlouhá vysokorychlostní elektrická železnice propojí Rijád a Dauhá rychlostí až 300 km/
Kde najdeme záhadné brány do jiných dimenzí?
enigmaplus.cz
Kde najdeme záhadné brány do jiných dimenzí?
Po celém světě existují místa opředená legendami o tajemných portálech, kde se má stírat hranice mezi světy. Hrady, pevnosti i kamenné brány jsou spojovány s duchy, UFO, podivnými energetickými jevy a
Ničit spánek vám může špatný polštář!
21stoleti.cz
Ničit spánek vám může špatný polštář!
Ačkoliv se to může zdát přehnané, je vědecky dokázané, že polštář je jedním z nejúčinnějších nástrojů, jak docílit kvalitního spánku, bezproblémového usínání a dokonce i zmírnění bolesti či zlepšení d
Tasmánský král sýrů pocházel z Čech
historyplus.cz
Tasmánský král sýrů pocházel z Čech
Mladík, stojící na přídi zaoceánské lodi, s nadějí pozoruje blížící se australské břehy. V následujících desetiletích se nejen proslaví a zbohatne, ale především naučí protinožce milovat sýry. Potomci sedláka Josefa Vyhnálka z Hnátnice nedaleko Letohradu ve východních Čechách mají život narýsovaný dlouho dopředu. Především nejstarší syn Milan Vyhnálek (1925–2013), od něhož se v souladu s tradicí očekává,
Vánoce, které vás překvapí
epochanacestach.cz
Vánoce, které vás překvapí
Kde jsou nejlepší Vánoce? Než odpovíte logicky, že doma, zkuste si přečíst, jak to na Ježíška vypadá po světě. Zázrak Vánoc stojí za to zažít kdekoli. Ať se tam zpívá Tichá noc, nebo Narodil se Kristus Pán… Kanada Ještě před Štědrým dnem pořádají Kanaďané pečicí večírky, kdy příchozí pečou vánoční koláčky „cookies“ dle vlastního receptu. Chodí tu Santa
Lehký salát s kozím sýrem
tisicereceptu.cz
Lehký salát s kozím sýrem
Ideální salát do teplých dnů. Místo mandlí můžete použít i vlašské ořechy. Ingredience 1 ledový salát 200 g salátu polníčku 100 g salátu rukoly 4 kozí sýry s plísní 8 kusů toastů 250 g čers
Nedokážu odpustit kamarádce takovou zradu
skutecnepribehy.cz
Nedokážu odpustit kamarádce takovou zradu
Ve slabé chvilce jsem svěřila kamarádce své největší tajemství. Zneužila mé důvěry. U mě už pochopení a pomocnou ruku nenajde. Nikdy! Anetu jsem považovala za svou nejlepší kamarádku. Od dětství jsme si říkaly všechno. Většinou to byla ona, kdo měl problémy, a já trpělivě poslouchala jako pověstná vrba. Pak ale přišla chvíle, kdy jsem se potřebovala někomu svěřit
Nesvačilová: Společné bydlení se nekoná?
nasehvezdy.cz
Nesvačilová: Společné bydlení se nekoná?
Denisa Nesvačilová (34) se ještě nedávno radovala, že začíná s právníkem Michalem Vikem (38) novou kapitolu života. Jenže vysněné idylce je zřejmě konec. Když si herečka Denisa Nesvačilová (34) ze
Monumentální Akšardham: V největším chrámu světa najdete i 3D kino!
epochaplus.cz
Monumentální Akšardham: V největším chrámu světa najdete i 3D kino!
Dokonale seřízené lasery vykreslují přes zraky návštěvníků úchvatnou světelnou show. Trocha mlhy pro dotvoření atmosféry, k tomu něco na zub. Mimochodem, víte, že právě tady najdete jediné velkoformátové kino v celém hlavním městě Indie, Novém Dillí? Překvapivě nejsme nikde v zábavním parku, ale v hinduistické svatyni!   Žádné kovové „berličky“ a beton maximálně do základů. A ty musí být
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i