Domů     Sólo pro domácí pekárnu
Sólo pro domácí pekárnu
14.12.2020

Rozhodli jste se, že si ji koupíte a budete si vychutnávat skvělý chléb, ale i koláče, marmelády, sekanou? Ano to všechno umí a ještě mnoho dalšího, ale kterou vybrat a čím začít?

Začněte tím, že zvážíte, jestli pekárnu opravdu potřebujete. Přemýšlejte, jak často ji hodláte používat, co budete péct, pro kolik lidí. Můžete se poradit i s někým, kdo pekárnu má. Možná, že zjistíte, že je pro vás daleko jednodušší si obden zajít do obchodu.

I když nalákat vás může naopak to, že vás domácí chléb a pečivo přijdou levněji a navíc víte, z čeho jsou upečeny.

Na velikosti záleží

Nejdůležitějším parametrem je velikost chleba, jaký pekárna může upéct. O velikosti (a hmotnosti) chleba rozhodují rozměry formy, ve které se chleba peče. Na trhu jsou pekárny, které upečou chleba v rozmezí 500–1800 g.

Všeobecně se udává, že čtyřčlenná rodina ocení domácí pekárnu o obsahu 1200 až 1300 gramů.

S jednou nebo se dvěma?

Jisté dilema může při výběru domácí pekárny vyvolat to, že se prodávají pekárny s jednou hnětací metlou a se dvěma metlami. Počet metel úzce souvisí s pečicí nádobou.

Pekárna se dvěma metlami peče na šířku a chleba se tedy podobá tomu moskevskému (kvádr), pekárna s jednou metlou pak peče krychle. Všeobecně se dá říci, že pekárna se 2 metlami je větší než pekárny s jednou hnětací metlou. Na kvalitě hnětení by se množství metel nemělo odrazit.

Programy jsou důležité

Určitě také vybírejte podle toho, zda v pekárně chcete péct pouze chleba anebo máte v plánu také další věci.

Program, který pouze vymíchá a nechá vykynout těsto, z nějž pak můžete připravit cokoli od vánočky po koblížky a upéci v troubě, je součástí téměř všech pekáren.

Jen některé pak mají i program i na jiné druhy těsta nežli kynuté (při míchání těsta je vynechána fáze kynutí).

Gurmánské přísady, jako jsou například olivy, cibule, sušená rajčata či sýr můžete přidávat již na počátku pečení, ale výhodné je někdy i jejich přimíchání až v průběhu cyklu, po druhém kynutí.

Sofistikovanější pekárny mají pro tento účel automatické dávkovače surovin. Pokud zavařujete, vyberte si pekárnu s programem na přípravu džemu. Při vysoké teplotě bude ovoce více než hodinu rovnoměrně zahřívat a trpělivě míchat.

K závěru stačí přisypat želírovací cukr a horkou směs nalít do skleniček (ze čtverhranné pekárny to jde mnohem lépe nežli z kulatého hrnce!). Pekárna vám při zavařování výrazně ušetří čas.

Ve speciálních pekárnách, u nichž lze regulovat teplotu, můžete připravovat i domácí jogurt.

Teflonová, keramická, nebo nerezová forma?

Chléb se peče v pečicí formě, která může být z teflonu, z keramiky a z nerezu. Každý materiál povrchu má své výhody, nevýhody a specifické vlastnosti:

Teflonová forma je nenáročná na údržbu, chléb jde dobře vyklopit, je nejlevnější a nejčastější. Formu stačí po vyklopení chleba jen napustit vodou a lehce setřít povrch nádoby.

Bohužel se může snadno poškrábat, např. častým používáním semínek, nevhodným vyklápěním chleba z formy apod.

Keramická slibuje vyšší odolnost vůči poškrábání a delší trvanlivost. Je dražší než teflonová (většinou o několik stokorun).

Teflonové i keramické formy jsou vyráběny na stejném principu – na formu z lehké slitiny se do její vnitřní části nastříká teflonová či keramická vrstva (ani keramická forma tedy není celá z keramiky).

Nerezová je vyrobena z potravinářského nerezu a mezi její největší přednosti patří téměř nekonečná trvanlivost a neomezené možnosti použití – nerezovou formu opravdu ničím nepoškrábete a je možno do ní postavit např. i sklenici (nebo sklenice) s kváskem, jogurtem a další nádoby, aniž by se poškodila.

Při pečení v nerezové formě je však nutno počítat s tím, že se chléb může připéct, proto se také nerezová forma nabízí pouze u pekáren, kde je možno nastavovat teplotu pečení (a tedy nastavením nižší teploty pečení zamezit připečení).

Budu to umět?

V pekárně výtečný chleba upeče každý. S odměrkami na mouku, které by měly být součástí balení, a základními recepty zvládne pečení i úplný začátečník. Je třeba pouze vložit mouku, vodu a droždí, případně kvásek, ve správném pořadí:

Voda se solí a trochou oleje se nalévá jako první.

Pak přichází mouka či hotová směs.

Nakonec se navrch pokládá droždí s trochou cukru.

Další tipy

Droždí vždy přidávejte do nádoby s ostatními přísadami.

Čerstvé droždí rozdělte na menší kousky a nedovolte, aby se dostalo do přímého kontaktu se solí.

Nejvhodnějšími teplotami pro správné vykynutí droždí jsou 37 až 39 °C.

Při pečení chleba nikdy nepoužívejte prášek do pečiva.

Tekutiny přidávané do směsi nesmí být horké nebo ledové, nejlepší je nechat je přizpůsobit se pokojové teplotě.

Nepoužívejte hrubozrnnou sůl a vždy ji pečlivě odvažujte.

Nejvhodnější moukou pro pečení chleba jsou pšeničná, špaldová a kamutová (prapůvodní odrůda pšenice), protože mají vysoký podíl lepku, díky kterému těsto lépe vykyne.

Pokud chléb nevykyne dostatečně, pak je v něm moc mouky, nebo chybí droždí, voda či cukr.

Sražený chléb značí, že v těstu bylo moc vody nebo droždí.

Když je chléb uvnitř syrový, je v těstu příliš mnoho vody.

Upeč třeba chleba…

Ořechový a hrozinkový chléb

(Přibližná hmotnost chleba: 1 243 g)

Voda nebo mléko:

350 ml, 40 g margarinu nebo másla, ¾ lžičky soli, 2 lžíce cukru, 650 g mouky 405 (umletá ze zrna, které má odstraněný klíček a obal (otrubu) a je vlastně nejsvětlejší a tedy „nejméně“ celozrnná), 1 balíček suchého droždí, 100 g hrozinek, 60 g drcených vlašských ořechů

Program: rychlý nebo sladký, ultrarychlý

Tipy: Přidejte hrozinky a ořechy až po zaznění zvukového signálu na konci druhé fáze hnětení.

Při použití programu sladký bude chléb lehčí. Použijte velikost 1200 g, protože jinak bude objem příliš velký.

Cibulový chléb

(Přibližná hmotnost chleba: 1 350 g)

500 ml vody, 1 a ½ lžičky soli, 1 lžička cukru, 75 g smažené cibule, 750 g pšeničné mouky chlebové, 1 balíček suchého droždí

Program: rychlý, ultra rychlý.

Vločkový chléb

300 ml vody, 150 g ovesných vloček, 2 lžičky soli, 2 lžičky kmínu, 2 lžičky cukru, 1 lžíce octa, 300 g pšeničné hladké mouky, 100 g žitné mouky, ¼ kostky droždí

Do pekárny nejprve vlijte vodu, přidejte vločky a droždí. Poté dodejte zbylé ingredience a nakonec osolte.

Program : základní pro chléb (klasický)

Rumové koblížky

100 g másla, špetka soli, 3 až 4 lžíce rumu, 300 ml mléka, 7 žloutků, 4 lžíce moučkového cukru, 400 g polohrubé mouky, 250 g hladké mouky, 1 kostka droždí, jakákoliv marmeláda na náplň

1) Do pekárny vložte mléko, rum, cukr, droždí a žloutky rozmíchané v rozpuštěném másle, nakonec mouku a sůl. Zvolte program na tvorbu těsta, hlídejte však, bude-li třeba, ukončete předčasně.

2) Po vykynutí těsto zpracujte, vyválejte placku o síle cca 1 cm a skleničkou nebo hrníčkem vykrájejte kolečka. Na ně dávejte marmeládu a přiložte další prázdné kolečko, které je třeba v rozích pořádně přimáčknout. Přebývající těsto okrájejte.

Poté nechte koblížky ještě asi 15 minut odležet a na vrstvě tuku usmažte po obou stranách dozlatova (vkládat nejprve spodní stranou).

3) Po usmažení koblížky pocukrujte.

Škvarky

1 kg vepřového sádla nebo bůčku

1) Sádlo (bůček zbavený kůže) nakrájíme na kostky cca 1 x 1 cm (i větší). Vložíme do pekárny a zapneme program marmeláda.

2) Necháme proběhnout 2 x celý a pak ještě asi 1/2 hod, dokud nejsou škvarky zlatavé.

3) Pak vyndáme nádobu a přes sítko slijeme vypečené sádlo.

Štítky:
Související články
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
reklama
Šikovné tipy
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Rozhádala se Kostková se svým parťákem?
nasehvezdy.cz
Rozhádala se Kostková se svým parťákem?
Mezi herečkou Terezou Kostkovou (49) a moderátorem Markem Ebenem (67) to začalo skřípat? Bylo snad moderování letošní StarDance jejich poslední společné? Právě o tom se začaly vést diskuse poté, co
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Tasmánský král sýrů pocházel z Čech
epochalnisvet.cz
Tasmánský král sýrů pocházel z Čech
Mladík, stojící na přídi zaoceánské lodi, s nadějí pozoruje blížící se australské břehy. V následujících desetiletích se nejen proslaví a zbohatne, ale především naučí protinožce milovat sýry.   Potomci sedláka Josefa Vyhnálka z Hnátnice nedaleko Letohradu ve východních Čechách mají život narýsovaný dlouho dopředu…Především nejstarší syn Milan Vyhnálek (1925–2013), od něhož se v souladu s tradicí očekává,
Na hřbitově jsem zažila velikou hrůzu
skutecnepribehy.cz
Na hřbitově jsem zažila velikou hrůzu
Stalo se mi to před sedmi lety, ale nikdy na to nezapomenu. Od té doby mě ta příhoda straší i ve snech. Návrat ke hrobu manžela měl hrůzostrašný průběh. Tajemné klepání a svítící nápis na náhrobní desce mi nikdo dodnes nevysvětlil. Byly to snad jenom výplody mojí fantazie? Nebo jsem měla halucinace? Mohu se jen
Hlava v ohni: Když tělo napadne vlastní mozek…
21stoleti.cz
Hlava v ohni: Když tělo napadne vlastní mozek…
Autoimunitní encefalitidy jsou zánětlivá onemocnění mozku, při nichž si imunitní systém splete vlastní nervové buňky s nepřítelem, což je samozřejmě solidní průšvih. Výsledkem nebývá klasická neurolog
Birkin Jane Birkin míří do dražby – a její hodnota je hlubší než ta finanční
iluxus.cz
Birkin Jane Birkin míří do dražby – a její hodnota je hlubší než ta finanční
Když se na aukci objeví Hermès Birkin, ceny běžně stoupají do statisíců dolarů. Ale když jde o kabelku, kterou desítky let nosila sama Jane Birkin, přidává se k finanční hodnotě ještě jedna – emocioná
Kořeny hříchu a rodových kleteb: Jak biblické příběhy incestu ovlivnily dějiny
epochaplus.cz
Kořeny hříchu a rodových kleteb: Jak biblické příběhy incestu ovlivnily dějiny
Incest je dnes vnímán jako jedno z nejpřísnějších společenských tabu a jeho praktikování je postihováno zákonem. V době vzniku biblických textů však byla rodinná struktura i společenské normy podstatně odlišné. Uzavřené komunity, malé rodové skupiny a absence širších příbuzenských vazeb často vedly k situacím, které bychom dnes považovali za nepřijatelné, tehdy však byly běžnou realitou
Pečené zelí
nejsemsama.cz
Pečené zelí
Jednoduchý a levný pokrm, jehož příprava nezabere mnoho času. Podávejte ho s dipem ze zakysané smetany. Ingredience na 4 porce: ● 1 hlávka zelí ● olivový olej ● 1 lžíce kmínu ● sůl ● pepř ● 1 citron Postup: Zelí nakrájejte na klínky nebo na pláty o výšce asi 2 cm. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Zelí osolte, opepřete a posypte kmínem. Pak ho zakapejte olejem
Můj čas na kafíčko pro vaše HOBBY a volný čas
tisicereceptu.cz
Můj čas na kafíčko pro vaše HOBBY a volný čas
NOVINKA z vydavatelství RF Hobby Magazín, který si zamilujete již při prvním prolistování, je plný skvělý tipů a užitečných rad pro vaši zahradu, ale také kreativního tvoření a vychytaných nápadů, os
Stříbrné vánoční dny 2025: Vstupenka pro naše čtenáře ZDARMA!
epochanacestach.cz
Stříbrné vánoční dny 2025: Vstupenka pro naše čtenáře ZDARMA!
Zveme všechny příznivce lákavého vánočního nakupování a báječné vánoční atmosféry na výstaviště do Letňan PVA EXPO PRAHA, kde proběhne již 16. ročník veletrhu STŘÍBRNÉ VÁNOČNÍ DNY. Tento veletrh dárků, dekorací a spotřebního zboží je pořádán uvnitř výstavní haly a nabízí kromě báječných nákupů všeho druhu také příjemnou relaxaci a občerstvení u velkého vánočního stromu za
Dublin Connolly: Stanice s děsivou minulostí z druhé světové války
enigmaplus.cz
Dublin Connolly: Stanice s děsivou minulostí z druhé světové války
Výbuch střídá výbuch. V květnu roku 1941 nacisté bombardují Dublin. „Rychle do krytu!“ volá velitel na své muže, kteří se v tu chvíli nacházejí na nádraží Dublin Connolly. Právě sem totiž dopadá někol
Milovali děsiví válečníci třpytivé šperky?
historyplus.cz
Milovali děsiví válečníci třpytivé šperky?
Ostré sekyry, meče a kopí, ale i jemné šperky a honosně vyšívané drahé oblečení. Obávaní severští Vikingové nejsou jen drsní bojovníci, ale také umělci, zlatníci a mistři krejčovského řemesla. Skandinávští mořeplavci, obývající území dnešního Švédska, Norska a Dánska, od 8. století podnikají nájezdy do Evropy. Pronikají až do Středomoří a dávno před Kolumbem navštíví Severní