Domů     Šípky pro krásu, zdraví i chuť
Šípky pro krásu, zdraví i chuť
od 29.7.2020

Kromě krásné podzimní dekorace jsou šípky i přirozeným multivitaminem. Obsahují velké množství vitaminů C a A, dále vitaminy P, K, B a antioxidant E. Důležitý je i obsah minerálů – hořčíku, vápníku a železa, a menší množství draslíku a fosforu.

Šípkové čaje, výluhy a různé džemy a želé posilují imunitu v náročném podzimním, zimním a jarním období, na jaře navíc pomáhají omezit únavu. Dík jejich konzumaci je organizmus odolnější a snadno nepodléhá virózám a nachlazením.

Šípky mají i výrazně pozitivní účinek na trávení. Kvůli obsahu antioxidantů zpomalují stárnutí a zmenšují riziko kornatění tepen. Plody pomáhají proti křečím, mají také mírně močopudné účinky a zlepšují tvorbu žluči.

reklama

Díky kombinaci vápníku, rutinu a vitaminu C jsou šípky nejlepším přírodním lékem proti parodontóze a onemocnění dásní.

Jak se uplatní v kosmetice?

Výtažky z šípků se používají v přírodní kosmetice, mají zvlhčující, vyhlazující a uklidňující účinky. Podomácku se však využívají spíš květy než plody.

Okvětní plátky se rozmočí v horké vodě, přikápne se trocha olivového oleje a vzniklá kaše se použije jako pleťová maska. Jde o sezonní, plně přírodní a velmi účinný prostředek.

Jak šípky sbíráme?

Šípky sklízíme plně vyzrálé, sytě červené a pevné. Vybíráme taková místa, kde keře nebyly vystaveny velkému množství zplodin – chodíme je sbírat dál od cest, víc do lůna přírody. Trháme je během suchých a slunečných dnů, raději počkáme, až oschne rosa.

reklama

Šípky sušíme buď v celku, nebo rozříznuté na polovinu, zbavené jadérek a ostatních nejedlých částí. Pokud je sušíme v troubě, tak ji na 5 minut nastavíme na 93–96 °C a pak plody dosušíme na 50 °C.

Co z nich uvaříme?

Klasikou je šípková omáčka, která se skvěle hodí ke zvěřině, ale dobře chutná i s hovězím nebo vepřovým masem.

reklama

Budete potřebovat: 2 polévkové lžíce domácí šípkové zavařeniny•2 lžíce másla•2 lžíce hladké mouky• ½ l vývaru•3 lžíce bílého vína•hrst hrozinek•4 hřebíčky•ocet•sůl

Připravíme si světlou jíšku a zalijeme ji půllitrem vývaru. Přidáme bílé víno a provaříme. V trošce vody svaříme hrozinky s hřebíčkem a scedíme je do omáčky, necháme přejít varem a podle vlastního vkusu dosolíme a ochutíme octem. Omáčkou zalijeme upečeného kance nebo jinou divočinu.

Nejdřív ovšem připravíme šípkovou zavařeninu.

Budete potřebovat: Čerstvé šípky bez stopek a bubáků rozkrájíme, uvaříme doměkka a přes síto propasírujeme, nebo šípky rozřízneme, zbavíme chlupatých jadýrek, rozmixujeme a propasírujeme. Hmotu zvážíme a použijeme váhově stejné množství cukru.

U syrových šípků přidáme trošku vody a vaříme, dokud se cukr nerozpustí, táhneme na mírném ohni, dokud nebude zavařenina nitkovat. Horkou směs plníme do skleniček.

Děti si mohou pochutnat na sladké šípkové polévce.

Budete potřebovat: ½ kg šípků•1 a ½ l vody•100 g cukru•2 lžíce kukuřičné mouky•3 lžíce zakysané smetany•1 citron•sekané mandle

Šípky očistíme, zalijeme vodou, přidáme strouhanou citronovou kůru a na středním ohni vaříme 20 minut. Směs rozmixujeme, propasírujeme, přidáme cukr a uvedeme do varu.

Ve třech lžicích vody rozmícháme kukuřičnou mouku, přidáme k polévce a za stálého míchání vaříme, dokud trochu nezhoustne. Necháme vychladnout, vmícháme šťávu z půlky citronu, zakysanou smetanu a studenou podáváme posypanou nasekanými mandlemi.

Zejména v době, kdy nám hrozí nachlazení, chřipky a jiné virózy, prokáže našemu organismu výbornou službu šípkový čaj.

Budete potřebovat: 3 lžičky sušených šípků•0,5 l vody•med na oslazení

Rozdrcené šípky zalijeme půllitrem studené vody a směs uvedeme na 5 minut do varu. Necháme asi 15 minut louhovat a poté přecedíme přes jemné sítko (pozor na jemné chmýří semen, může podráždit sliznici v ústech a krku). Můžeme dosladit medem.

Podobně působí i šípkový sirup, bohatý na vitamin C.

Budete potřebovat: 1 kg zralých šípků•2 l vody•1 a ½ kg přírodního cukru

Šípky rozdrtíme a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni 10 minut. Roztok přecedíme přes sítko a poté přes plátno přefiltrujeme. Čistou šťávu zahřejeme na 70 °C a rozpustíme v ní cukr. Hned naléváme do sklenic a zátkujeme.

Tu pravou sílu má „zdravotní“ šípkové víno.

Budete potřebovat: 1 a ½ l čerstvě natrhaných šípků zbavených okvětí•váhově stejně cukru• vody tolik, kolik je součet hmotností šípků a cukru (1:1:2).

Šípky očistíme od stonků a na obou koncích nařízneme do kříže. Cukr s vodou svaříme. Až vychladne, nalijeme ji na šípky nasypané do velké okurkové lahve.

Uzavřeme zátkou s „bublátorem“ (koupíme v železářství) a na teplém místě necháme stát, dokud poslední šípek neklesne ke dnu. Hadičkou víno stočíme do lahví.

Když scezené šípky znovu zalijeme svařeným cukrem (či medem), je reálná šance asi za 4 týdny stání získat druhou várku.

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Štítky:
reklama
Související články
1.2.2023
Připravte 20–25 kusů vynikajících laskonek. Na korpus: 1 balení na dort Pavlova, 150 ml vody, 100 g strouhaného kokosu Na krém: malinový krém (součást balení), 400–500 ml smetany ke šlehání 1) Na přípravu laskonek v míse pečlivě vyšleháme směs s vodou elektrickým ručním šlehačem podle návodu na obalu. Do těsta krátce zašleháme kokos. Cukrářský sáček naplníme těstem a na plech vyložený papírem n
24.1.2023
Tyto malé chuťovky jsou nejlepší horké, s roztaveným sýrem, ale oceníte je, i když vychladnou.  Ingredience 1 lžíce másla 1 lžíce hladké mouky 250 ml mléka sůl 140 g žampionů 1 lžíce oleje 1 vejce 140g šunky 85 g sýra 1 lžíce nasekaných bylinek 500 g listového těsta hrubá sůl na posypání Postup Troubu rozehřejte na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem. V rendlíku nechte ro
22.1.2023
Přinášíme vám řadu tipů, ale i několik receptů, na osvědčené způsoby, jak připravovat drůbež. Drůbež solíme ihned při vkládání do hrnce, maso je tak chutnější. K dušení a k smažení se hodí drůbež mladá a menší kuřátka, porcovaná na čtvrtky. Nejlépe se smaží vykostěná drůbež. Větší a starší kusy před smažením povaříme. Smažíme zprudka na rozpáleném oleji, aby se maso nevysušilo. Drůbež se při p
17.1.2023
Při každém vaření zůstavají zbytky, někdy je jich více, jindy méně. Ale prakticky všechny se dají dále využít. Zeleninový bujón Právě u zeleniny lehce vznikají přebytky, které už se nehodí při vaření. Malé zbytky pórku, stonky z celeru, odkrojené špičky kořenové zeleniny, košťály zelí, kapusty nebo květáku. Omyjte je, krátce oblanšíruje a zchlaďte, pak je uložte na mrazák. Až se nashromáždí větš
15.1.2023
Nenechte se mýlit náklonností k bylinkám, i příroda může škodit. Opatrnosti je třeba i při užívání i těch nejběžnějších léčivek jako třeba levandule nebo kozlík. Aby mohly byliny léčily, musí obsahovat účinné látky a s těmi je stejný problém jako u léků. Ve větším množství nebo při dlouhodobém užívání se projeví jejich nežádoucí účinky. U bylin je situace tím komplikovanější, že oproti farmaceuti
Nenechte si ujít další zajímavé články
Kam zmizela posádka lodi Zebrina?
enigmaplus.cz
Kam zmizela posádka lodi Zebrina?
Psal se rok 1917, evropská pevnina i okolní moře byly dějištěm první světové války. U pláže jižně od francouzského přístavu Cherbourg byla objevena opuštěná britská plachetnice Zebrina. Ne, nejednalo
Jehněčí perkelt
tisicereceptu.cz
Jehněčí perkelt
Maďarská klasika, která nikdy neomrzí. I když si připadáte, že na takové jídlo nemáte dost zkušeností, buďte si jisti, že je jednodušší, než se zdá. Ingredience 2 kg jehněčího masa (kýta) 4 ks
Realizace koupelny 2023: V módě jsou beton, dřevo, velké formáty i výrazné barvy
iluxus.cz
Realizace koupelny 2023: V módě jsou beton, dřevo, velké formáty i výrazné barvy
Nový rok, nové projekty. Pokud se i na vašem seznamu novoročních předsevzetí objevila „rekonstrukce koupelny“, čtěte dál. Prozradíme, které materiály hrají v koupelnách prim, jaké jsou aktuální trendy
Enceladus v sobě skrývá šest základních prvků pro vznik života
21stoleti.cz
Enceladus v sobě skrývá šest základních prvků pro vznik života
Saturnův měsíc Enceladus je v hledáčku astrobiologů už nějakou dobu. Ač svými rozměry nevelký, schovává v sobě řadu tajemství. To, že se pod jeho ledovým příkrovem ukrývá vodní oceán, je vědcům známo
Malá koupelna? Žádný problém. Vsaďte na světlé barvy, velké formáty a kvalitní sanitu
epochaplus.cz
Malá koupelna? Žádný problém. Vsaďte na světlé barvy, velké formáty a kvalitní sanitu
Co je malé, to je hezké. A to rozhodně platí také o koupelně: i ta paneláková o několika málo čtverečních metrech totiž může vypadat jako z titulní stránky a skvěle vám sloužit. Stačí dodržet několik
Odpustí Tori Spelling manželovi další milenku?
nasehvezdy.cz
Odpustí Tori Spelling manželovi další milenku?
Nad manželstvím herečky Tori Spelling (49) se zase stahují mračna. Není to sice poprvé, co se její vztah s hercem Deanem McDermottem (56) otřásá v základech, ostatně i loni plnily titulní strany bu
Díky času jsem dozrála a poznala opravdovou lásku
skutecnepribehy.cz
Díky času jsem dozrála a poznala opravdovou lásku
Nemohla jsem otěhotnět, za problémem byla moje vzácná krev. Po boku mi v těžkých chvílích stál celoživotní kamarád. Netušila jsem, že právě on je ten pravý. Dlouhá léta jsem měla dobrého kamaráda, kterému jsem mohla říct všechno. Matěje jsem poznala na střední škole. Chodil o ročník výš a zamiloval se do mě. Psal mi krásné dopisy, ale já jsem
Thajská polévka s kokosovým mlékem
tisicereceptu.cz
Thajská polévka s kokosovým mlékem
Suroviny 3 cm zázvoru menší hrst stonků koriandru 1/4 chilli papričky 2 stroužky česneku 1 lžička červené kari pasty (není nutné ) 1 lžíce rajčatové passaty 1 l zeleninového vývaru 1 limetko
Kvůli svým dětem se Etzler stále trápí
nasehvezdy.cz
Kvůli svým dětem se Etzler stále trápí
Prohlásil o sobě, že býval idiot. MIROSLAV ETZLER (58) teď sice podle svých slov prožívá jedno z nejkrásnějších období v životě, přesto má velké trápení. Momentálně žije s přítelkyní Helenou Bartaloš
Za divočinou nemusíte cestovat daleko
epochalnisvet.cz
Za divočinou nemusíte cestovat daleko
Evropa, ač to nemusí být na první pohled patrné, je domovem úchvatných živočichů. Ti musí v posledních desetiletích čelit výzvám dynamicky měnícího se světa, ale i klimatu. V unikátní šestidílné d
Dolomitské hřebeny na skialpech
epochanacestach.cz
Dolomitské hřebeny na skialpech
Opustíte-li ruch lyžařských středisek a vydáte se do Jižního Tyrolska, narazíte na národní park Fanes-Sennes-Prags, rozprostírající se v samém centru Dolomit. Při cestě k horské chatě Rifugio Fanes,
Geometrie ve službách minimalismu
rezidenceonline.cz
Geometrie ve službách minimalismu
Jasná koncepce moderní vily dává vyznít architektonickému konceptu objektu a výhledům na okolní krajinu, rovněž však poskytuje maximum uživatelského komfortu. Architektonická firma TRAMA navrhla a p