Domů     Rýžovar se vám vyplatí
Rýžovar se vám vyplatí
13.9.2024

Už nikdy nechcete mít rýži příliš málo uvařenou, připálenou anebo dokonce rozvařenou? Kupte si rýžovar. Tohle vychytralé zařízení totiž pracuje na principu vaření v páře.

Další hrnec navíc, řeknete si. Ale pokud si doma vaříte rýži často, nikdy neprohloupíte nákupem správného rýžovaru. Nebudete už totiž muset myslet na to, jak dlouho rýži musíte vařit, ani nic dalšího hlídat. Technika vše vyřeší za vás.

Obsluha je přitom velmi jednoduchá: pomocí odměrky umístíte příslušné množství rýže a vody do nádoby, přístroj zapnete a ten se sám o vše postará.

A protože pracuje na principu vaření v páře, tím pádem si připravované potraviny zachovají i velké množství cenných vitamínů a minerálů.

Jaký koupit?

Vybrat si ten nejlepší a také cenově dostupný hrnec není zase tak jednoduché. Ty nejlevnější rýžovary už pořídíte od 500 korun, ty nejdražší, které bývají zpravidla multifunkční, stojí i tři a půl tisíce Kč.

Co na rýžovaru oceníte:

* Že nemusíte hlídat vaření

* Že můžete vařit různé druhy rýže jednoduše

* Že si vaření můžete naplánovat

* Že rýži udržíte dlouho teplou

* Že se rýže dá dobře tvarovat

Většina rýžovarů hravě zvládne uvařit různé typy rýže, včetně krátkozrnných jako arborio nebo sushi rýži, dražší typy dokonce bez potíží připraví dušené maso, zeleninu nebo polévku.

Na úplném začátku vašeho rozhodování o případné koupi hrnce by měly stát tři otázky:

1) Jak často rýži vaříte?

Dopřáváte-li si rýži jen jednou za čas, postačí vám standardní model. Pokud jsou u vás pokrmy s rýží na denním pořádku, zvažte komplikovanější model s vedlejšími funkcemi, jako je vaření pro různé druhy rýže.

2) Pro kolik lidí rýži vaříte?

U rýžovarů základní velikosti vyhledávejte objem od 0,5 l do 1,8 l, které obvykle zvládnou uvařit čtyři porce. Vaříte-li pro pětičlennou rodinu, zvolte zařízení o objemu mezi 2 a 3 litry.

Pokud ve vaší rodině žijí tři generace pod jednou střechou, tak vám nezbývá než prozkoumat nabídky těch nejobjemnějších modelů od 4 do 20 l. Ty jsou určené i pro restaurace.

Chcete-li se radši držet kilogramů, pak počítejte s tím, že do nejmenších modelů nasypete méně než 0,75 kg rýže, pro střední třídu platí hodnoty od 0,75 do 1,2 kg a nejvíce nasypete do těch typů hrnců, jež pojmou 1,3 kila, a někdy i více.

3) Jaká bude spotřeba energie?

Tady platí rovnice, že čím větší objem, tím větší je příkon a spotřeba energie.

Menší přístroje s příkonem kolem 350 W jsou zpravidla úspornější, středně velké rýžovary pro početnější rodinu vyžadují příkon 400–800 W, a u rozměrnějších modelů už příkon sahá až k 2000 W.

Jak správně rýži uvařit:

* Před vhozením do rýžovaru rýži omyjte, abyste ji zbavili nečistot a usazenin.

* Při prvním vaření sledujte, jestli se rýže nelepí ke dnu. Tímto neduhem trpí levnější modely.

* Hlídejte správný poměr rýže a vody – na 1 díl rýže většinou připadne 1,5 dílu vody.

* Pohlídejte si, zda máte dobře zvolené programy.

* Po vypnutí nechte rýži ještě cca 10 minut „dojít“ a teprve poté servírujte.

Další důležité funkce hrnců:

Programy na různé druhy rýže

Zpravidla mají hrnce přednastavené programy pro rýži basmati, jasmínovou, parboiled, indiánskou nebo sushi. Přístroj sám pozná, kdy je rýže hotová. Vy jen stisknete jedno tlačítko a necháte ho pracovat.

Multifunkční vaření

Pokročilejší, tedy multifunční modely mají tzv. funkci 2v1 (rýžovar i parní hrnec dohromady), které zvládnou napařování zeleniny, vaření polévek a ovesných vloček. Hrnec umí uvařit i vejce natvrdo, brambory, dušené maso a mnoho dalšího. Vždy si ale zkontrolujte, čemu je váš model nakloněn.

Časovač

Zajímavá je jistě i funkce odloženého startu, díky němuž si můžete nastavit čas vaření na jakoukoliv dobu, která vám vyhovuje. Konkrétní program je často možné odložit až o 24 hodin.

Funkce udržování teploty

Dá se říci, že právě tato funkce je nepostradatelnou výhodou. Právě vám váš manžel zavolal, že přijde z práce déle, než je obvyklé? Rýži, kterou nyní vaříte, tak díky této funkci už nemusíte později přihřívat.

Jakmile vaření skončí, přístroj sám udrží rýži teplou po dobu dvou až dvanácti hodin. Pozor, délka se významně liší model od modelu!

Ovládání přes mobilní aplikaci

U pokročilejších modelů můžete dokonce svůj rýžovar ovládat přes aplikaci v mobilu. Nastavíte si v ní jak program vaření, tak i čas spuštění, nebo můžete spravovat všechny funkce.

Bezpečnostní prvky

K dispozici máte ochranu proti vyvaření vody nebo proti přehřátí. Některé modely mají i tepluvzdornou rukojeť, takže si nespálíte ruku. Výhodou je i otvor pro únik páry ve víku, proto si při otevírání neopaříte obličej.

Údržba rýžovaru

Většina modelů má vyjímatelné části, které je možné omýt v myčce – o této možnosti se raději vždy přesvědčte v návodu. Nerez i teflon jsou sice snadno čistitelné povrchy, ovšem riziko poškrábání přesto i tady hrozí, zvláště pokud jde o nekvalitní teflon.

Uvařte si s námi:

Meruňkový rýžový nákyp z rýžovaru

1 hrnek rýže (ideálně arborio), 2 hrnky mléka, 1 lžíce skořice, 2 lžíce másla, 2 lžíce cukru, 3 vejce, 4 ks hřebíčku, 2 lžíce vanilkového cukru, 1 citron (kůra), 10 ks meruněk (čerstvé, kompotované nebo mražené)

1) Do rýžovaru dejte vařit rýži v mléce se lžičkou skořice a hřebíčkem. Přisypte oba cukry, přidejte máslo, kůru z jednoho citronu a promíchejte. Po uvaření nechte rýži částečně vychladnout. Oddělte žloutky od bílků a přimíchejte je do vychladlé rýže. Z bílků ušlehejte sníh a také ho vmíchejte do rýže.

2) Troubu si předehřejte na 180 °C a zapékací mísu vymažte máslem. Na dno naneste polovinu rýže a rovnoměrně ji rozprostřete. Poté na ni naskládejte půlky meruněk. Na tuto vrstvu naklaďte zbytek rýže. Pečte 45 až 50 minut, dokud nebude povrch zlatavý.

Upečený nákyp můžete polít šťávou z meruněk nebo posypat moučkovým cukrem či kakaem.

Parmezánové rizoto z rýžovaru

2 lžíce másla, ¼ hrníčku nakrájené cibule, ½ lžíce mletého česneku, 1 hrníček rýže arborio, sůl a pepř, 3 lžíce čerstvě strouhaného parmezánu.

Do rýžovaru vložte 2 lžíce másla, cibuli a česnek. Zapněte rýžovar. Jakmile je máslo roztavené, přidejte rýži a nechte 10 minut vařit. Poté přidejte sůl, pepř, zamíchejte a nechte dovařit.

Po dokončení dejte odležet alespoň 10 minut a smíchejte s 1 lžící másla a parmezánu.

Foto: Shutterstock
reklama
Související články
17.9.2024
Když se řekne těstoviny, asi si každý představí Itálii, i když jejich původ není vůbec tak jasný. Jisté ovšem je, že jsou oblíbené po celém světě. Už kvůli tomu, že i jednoduchou přípravou vykouzlíte spoustu zajímavých a bohatých chutí. Penne a la vodka (4 porce) 1 cibule, 2 stroužky česneku, 300 g penne, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička sušených chilli vloček, 2 lžíce rajského protlaku, 1 ple
6.9.2024
Se zmrzlinami se hodně experimentuje, ale právě tato z avokáda není chuťově výstřelkem, ale naopak překvapivě lahodným dezertem. Avokádo má hned dva předpoklady stát se praktickou ingrediencí pro výrobu domácí zmrzliny. Především obsahuje vysoké množství tuku, navíc přirozeně krémové konzistence. K tomu si přičtěte jemnou, lehce trávovou chuť dužiny, která se dá dobře skloubit s dalšími přísadami
3.9.2024
Kedlubny jsou nízkokalorické, obsahují vitaminy i řadu tělu prospěšných látek a gurmáni tvrdí, že v tepelné úpravě jsou i velmi lahodné. Výhodou je, že se pěstují od jara až do pozdního podzimu, a tak si je můžete dopřávat v kuchyni téměř po celý rok. Největší lahůdkou jsou ale mladé jarní kedlubny. Před jakoukoliv úpravou kedlubny musíte nejprve zbavit tvrdé slupky. Co z nich připravujeme Zas
30.8.2024
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje, že tuto dobrotu omylem vytvořil Napoleonův kuchař díky své za
26.8.2024
Každý z nás je občas udělá. Mají spoustu variant a poslouží i jako malý oběd nebo svačinka ať už do práce nebo na cesty. Dají se připravit na pánvi, v sendvičovači, zapékat pod grilem. Použít můžete klasický toustový chléb, ale také třeba veku nebo nakrájenou bagetu. Jestli doma stále střídáte jen pár osvědčených receptů, máme pro vás další nápady z domova i ze světa. Zkuste třeba variaci na špan
reklama
reklama
Šikovné tipy
Krabička na kapesníky může být hezká
A vyrobit ji vůbec není těžké. Jestli rádi tvoříte, ale netroufáte si zatím na větší věci, tohle je nápad právě pro vás. Budete potřebovat: Krabičku (polotovar koupíte na internetu, v hobby marketech nebo ve výtvarných potřebách), větší a menší štětec, univerzální vodou ředitelné barvy Povrch krabičky před natíráním důkladně zbavte prachu a jiných nečistot. Bílou […]
Milujete pizzu? Kupte si na ni pec
Tajemství skvělé pizzy nespočívá jen v ingrediencích či tloušťce těsta. Pokud si ji chcete připravit ve vlastní kuchyni, musíte mít také kvalitní pec určenou právě na pizzu. Dnešní pizzy mají mnoho podob, chutí, při jejich přípravě střídáte různé ingredience, ale přece jen ta pravá italská je jen jedna. I ta může mít mnoho podob – […]
Patchwork: Vyrobte si polštářek s kočičkou
Nadchne především děti, ale naparádit s ním můžete i postel v ložnici. A když budete mít zbytky tmavších látek ladící s obývákem, bude se hodit i tam. Budete potřebovat: – zbytky barevně sladěných bavlněných látek – 0,5 m látky na vnitřní polštářek – duté vlákno na výplň – 2 knoflíky – 0,5 m jednostranně nalepovacího […]
Správná péče o vlasy se vyplatí
Je dobré se k vlasům chovat tak, aby vám zanedbání později nevrátily. Pomůže tomu vhodný šampon a dobrá strava. Sice už je po zimě, ale naše vlasy kvůli mrazu a větru možná ztratily potřebnou hydrataci, lámou se a třepí. Jejich dlouhodobou kondici ovlivňuje i kouření, nedostatečný pitný režim a strava. Dejte vlasům hydrataci Začít můžete […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Vtipálek proslavil bezejmenný dům
historyplus.cz
Vtipálek proslavil bezejmenný dům
Někdo buší na dveře. Služebná je překvapená, když za nimi uvidí stát kominíka. „Nikoho jsme si neobjednávali, komín máme čistý!“ odmítne jeho služby. Za pár minut už ji ale zase někdo „volá“. Málem upadne do mdlob. Před domem přešlapují další dva kominíci, pekař a partička statných mužů s varhanami!   Zbožňuje vtípky a rád se
Za hrnčíři do středních Čech: Objevte znovu obnovenou tradici
epochanacestach.cz
Za hrnčíři do středních Čech: Objevte znovu obnovenou tradici
Nic nedokáže teplo domova vykouzlit tak jako keramický baculatý hrneček s horkým čajem či kávou anebo krásné keramické ozdoby. Praktičnost keramiky oceňovali naši předci po dlouhá staletí, její kouzlo obdivujeme i dnes. Vydejte se za tradiční keramikou do středních Čech – ať už přímo do dílen, kde si můžete umění keramických mistrů sami vyzkoušet, do
Může v sobě člověk mít divokého vlka?
enigmaplus.cz
Může v sobě člověk mít divokého vlka?
Pokud si myslíte, že vlkodlaci patří jen do říše fantazie, omyl! Jejich existenci dokládají četné záznamy již po celá staletí. A svědectví těch, kteří tvory s hlavou vlka a lidským tělem viděli na vla
Chronoshop otevřel butik, Rado a Loee slavily první narozeniny butiku
iluxus.cz
Chronoshop otevřel butik, Rado a Loee slavily první narozeniny butiku
Rodinný hodinářský ateliér Chronoshop slavnostně otevřel své nové reprezentativní prostory v srdci Prahy. Novou adresou se stala Široká 9, tedy konkrétně bytový dům na nároží Široké a Maiselovy ulice
V Íránu pršely ryby: Byla to předzvěst blížící se tragédie?
epochalnisvet.cz
V Íránu pršely ryby: Byla to předzvěst blížící se tragédie?
Začátkem letošního května se na sociálních sítích objevilo několik videí podivného úkazu. V oblasti Jasúdž po silných deštích začaly z nebe padat ryby. V minulosti byly záhadné deště zvířat považovány za zlé znamení. Mohlo v tomto případě jít o předzvěst tragické smrti íránského prezidenta, k níž došlo jen o pár dnů později?   Téměř biblická
Inspirativní prostor pro učení i hry
rezidenceonline.cz
Inspirativní prostor pro učení i hry
Vytvoření místa vhodného pro děti školního a studentského věku je klíčové pro podporu jejich růstu a osobního rozvoje. Správně zařízený pokoj pak nabízí vše, co je nezbytné pro tuto důležitou životní etapu. Výběr vybavení vyžaduje promyšlený přístup s důrazem na ergonomii, multifunkčnost, osobní styl i moderní technologie, jehož cílem je vytvoření komfortního stylového prostředí pro
Smrtící plán zrozený v chladné krvi: Příběh masového vraha Charlese Whitmana
epochaplus.cz
Smrtící plán zrozený v chladné krvi: Příběh masového vraha Charlese Whitmana
Charles Whitman, zdánlivě normální mladík, se proměnil v bezohledného zabijáka. Jeho cesta na věž texaské univerzity byla lemována mrtvolami jeho nejbližších a nakonec vyústila v jeden z nejhorších masakrů v americké historii. Co ho k tomu vedlo? Cestu na věž lemují mrtvoly Po půlnoci vnikne mladík do bytu Margaret. Když jí čepel nože pronikne do
Konec společné kariéry, ale také manželství Evy a Vaška!
nasehvezdy.cz
Konec společné kariéry, ale také manželství Evy a Vaška!
Nedávno jsme vás informovali o tom, že společná hudební kariéra Evy Ševčíkové (53) a Václava Ševčíka (70) je u konce. Duo Eva a Vašek spolu přitom vystupovalo dlouhých 34 let. Nyní se ovšem ukázalo,
Štrúdl jako od maminky
tisicereceptu.cz
Štrúdl jako od maminky
Tradiční jablečný závin s rozinkami a ořechy je výborný k odpolednímu čaji. Suroviny na 2 záviny Na těsto 300 g hladké mouky špetka soli 60 g změklého másla 2 vejce 4 lžíce vody 2 lžíce oc
Priming: Jak vypadá typický experiment?
21stoleti.cz
Priming: Jak vypadá typický experiment?
Suché akademické definice říkají: Priming je experimentální rámec, ve kterém zpracování počátečního stimulu ovlivní odpověď na stimul následující. Jak tuto obtížně stravitelnou větu pochopit? P
A pak přišel rozvod…
nejsemsama.cz
A pak přišel rozvod…
Po pádu ze schodů se o mě staral syn, který se k nám na chvíli přistěhoval. Když se ale vracel domů k manželce pro nabíječku, spatřil něco, co ho málem zničilo. Když se můj jediný, vymodlený syn Tonda ženil, byla jsem štěstím bez sebe. Dlouho to vypadalo, že nám snad zůstane doma na krku a bude se starat
Zlomyslní duchové ve starožitnictví děsili prodavačku
skutecnepribehy.cz
Zlomyslní duchové ve starožitnictví děsili prodavačku
Ten starý prostor byl jejich královstvím. Bydleli ve starém nábytku a s velkou oblibou si dělali legrácky z každého, kdo do obchodu vstoupil. Setkat se s duchy nemusí být jen nebezpečná záležitost, jsou mezi nimi i ti dobří, kteří pomohou, nebo varují před nebezpečím. Jsou ovšem také duchové škodolibí, kteří se baví tím, že straší, přesouvají věci, občas se zjeví třeba