Domů     Ryby jedna báseň aneb Z našich rybníků a řek
Ryby jedna báseň aneb Z našich rybníků a řek
6.3.2020

Také si myslíte, že naše ryby mají méně chutné maso než ty mořské a že mají spoustu kostí? Zkuste některý z našich receptů a možná zjistíte, že jste se mýlili.

Pstruh duhový ve slané krustě

4 porce

Velký pstruh (cca 1000 g), nebo dva menší, 1 500 g soli, 2 vaječné bílky, bylinky podle možností, máslo, citron. Originální způsob úpravy vhodný i pro jiné druhy ryb upravené v celku, tedy v kůži.

1. Ze soli a bílků smíchejte solné těsto a tím obalte čistou rybu. Do masa můžete zabodnout či vložit vonné bylinky (rozmarýn, tymián). Těsto ze soli lze různě ozdobně tvarovat a zdobit.

Obalení proveďte na pomaštěném plechu nebo pečicím papíru.

2. Rybu v soli pak pečte v troubě při 180 stupních asi 30–40 minut podle velikosti.

3. K samotné konzumaci budete potřebovat kladívko na rozbití nazlátlého solného obalu a dále máslo, případně citronovou šťávu na pokapání lahodných kousků masa. Kůže ryb je při této úpravě velmi slaná a zpravidla se nekonzumuje.

4. Tento originální způsob úpravy je vhodný i pro jiné druhy ryb upravené vcelku, tedy v kůži.

Doporučujeme podávat s dobrým čerstvým chlebem.

Doba přípravy: 40 minut

Energie: 1600 kJ

Náročnost: 2

Cejn s dušenými fazolkami

4 porce

800 g cejnů (4 ks), citronová šťáva, drcený kmín, 3 stroužky česneku, 250 g fazolových lusků, olej, 2 cibule, 2 lžíce rajského protlaku, 200 ml vývaru, 100 ml sladké smetany, lžička hladké mouky, sůl

1. Očištěné, vykuchané a vymyté cejny pokapeme citronovou šťávou, posypeme kmínem, vetřeme prolisovaný česnek a osolíme zvenčí i zevnitř. Necháme chvíli odležet.

2. Mezitím si nadrobno nakrájíme cibuli a očištěné fazolové lusky nasekáme na kousky. Na oleji zvolna opečeme odleželé cejny, vyjmeme a odložíme stranou.

Do výpeku vložíme cibuli, necháme zesklovatět, přidáme fazolové lusky a rajský protlak, podlijeme vývarem, osolíme a podusíme doměkka.

3. Omáčku zahustíme smetanou, ve které jsme rozmíchali lžičku mouky, a ještě 10 minut necháme povařit. Potom vložíme rybu a necháme ji prohřát.

Doba přípravy: 40 minut

Energie: 940 kJ

Náročnost: 2

Štika ve slaninovém kabátku

4–6 porcí

1 očištěná štika (asi 1300 g), 1 svazek petržele, 1 svazek majoránky, 1 citron, bílý pepř, sůl, 300 g slaniny nakrájené na tenké plátky, 100 g másla, pergamenový papír

1. Z ryby odstraníme ploutve. Umyjeme byliny, pár kousků si schováme na ozdobu, zbytek pokrájíme a naplníme vně i uvnitř osolenou a opepřenou rybu.

2. Poté ji obalíme v plátcích slaniny a dáme na pekáč vyložený pečicím papírem do středu trouby vyhřáté na 200 °C na 25–30 minut. 15 minut před koncem pečení ztlumíme troubu na 180 °C. Štiku podáváme obloženou bylinkami a nakrájeným citronem.

Doba přípravy: 40 minut

Energie: 1039 kJ

Náročnost: 3

Rozmarný lín

4 – 6 porcí

1,2 kg celých línů, citronová šťáva, drcený rozmarýn, 100 g anglické slaniny, 100 g másla, 200 ml drůbežího vývaru, 200 ml smetany, petrželka, 1 žloutek, sůl, směs drcených pepřů

1. Vykuchané a vymyté líny na bocích nařízneme příčnými řezy, osolíme a vetřeme do nich citronovou šťávu, rozmarýn a pepř. Do zářezů vložíme plátky slaniny a ryby necháme chvíli odležet.

2. Po 30 minutách je položíme do pekáče vymazaného máslem, podlijeme 3 lžícemi vývaru a poklademe plátky másla. Pečeme přikryté 30 minut v troubě rozehřáté na 180 °C. Během pečení podléváme výpekem a v polovině pečení je obrátíme.

3. Pokud je to nutné, podlijeme další lžicí vývaru. Upečené ryby vyjmeme, uchováme je v teple a do výpeku přidáme výtvar, smetanu a petrželku. Povaříme do zhoustnutí, poté odstavíme a do omáčky zašleháme žloutek.

Podáváme se zeleninovým salátem a bramborami. Omáčku servírujeme zvlášť v omáčníku.

Doba přípravy: 45 minut

Energie: 1965 kJ

Náročnost: 2

Závitek z candáta

4 porce

800 g rybích filetů z candáta s kůží, 1 větší cibule, 30 g sušených hub, 120 g celeru, 100 g tvrdého sýra, 1 vejce, olivový olej, máslo, 150 ml smetany, mořská sůl, sušený rozmarýn a tymián (provensálské byliny).

1. Filety z candáta prokrojíme tak, aby nám vznikly pruhy masa na kůži deset až patnáct centimetrů dlouhé a 4–5 centimetrů široké. Osolíme je a rozemneme na ně bylinky.

2. Sušené houby (nejlépe hřiby) dopředu namočíme a pak posekané vaříme v mírně osolené vodě. Na pánvi v oleji opečeme dozlatova jemně nakrájenou cibulku a nastrouhaný celer.

Z osmažené cibule a celeru, vejce, sýra a odřezků masa, soli a vařených hub připravíme náplň. Tu vložíme do svinutých a jehlicí spíchnutých závitků.

3. Každý závitek překryjeme plátkem másla a pečeme je na plechu při 200 °C, podle velikosti asi 6–8 minut. Dalších 5 minut necháme závitky v odvětrané troubě dotáhnout. Z vývaru hub a smetany připravíme odvařením jemnou omáčku.

K tomuto pokrmu inspirovanému francouzskou labužnickou kuchyní patří jako příloha těstoviny.

Doba přípravy: 45 minut

Energie: 1700 kJ

Náročnost: 3

Pstruh pikant

4 porce

4 pstruzi, citronová šťáva, 4 stroužky česneku, hladká mouka, sladká paprika, máslo, petrželka, plátky citronu na ozdobení, sůl, směs drcených pepřů

1. Očištěné a vykuchané ryby omyjeme, osušíme a pokapeme citronovou šťávou a opepříme. Utřeme česnek se solí a vetřeme jej do ryb zvenčí i zevnitř. Necháme 20 minut odležet.

2. Poté je obalíme ve směsi mouky a papriky. Položíme na zkřížené špejle do pekáče vymazaného máslem. Pečeme 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Ryby často přeléváme výpekem.

3. Podáváme se zeleninovou oblohou, ozdobené plátky citronů a sekanou petrželkou.

Doba přípravy: 45 minut

Energie: 1700 kJ

Náročnost: 3

Vařený candát na smetaně

1 kg candáta (kapr, štika), 150 g čerstvého másla, 300 g celeru, sůl, 5 g cukru, 2 dl bílého vína, 50 hladké mouky, 1/8 l sladké smetany, 3 žloutky, trochu octa nebo citronové šťávy

1. Z másla a mouky připravíme jíšku, rozředíme ji vývarem z ryb a celeru a dobře povaříme na hustou hladkou omáčku, kterou procedíme. Přidáme víno, nakonec ve smetaně rozšleháme žloutky.

2. Vodu s cukrem, solí a trochou octa povaříme a přidáme oloupaný, na tlustší nudle nakrájený celer. Když je celer měkký, vyjmeme jej z vývaru, který procedíme, znovu uvedeme do varu a asi 15 minut v něm vaříme osolené porce ryb.

Potom je vyjmeme na nahřátou mísu, posypeme vařeným celerem a přelijeme omáčkou.

Můžeme podávat s vařeným bramborem nebo hranolky.

Doba přípravy: 45 minut

Energie: 1800 – 2100 kJ

Náročnost: 2

Text: Eva Hořánková, Foto: Sladkovodní kuchařka Smartpress.cz, Fischinfo.de, cz-ryby.cz

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
Související články
24.6.2025
Trochu netradiční recept s použitím kávy a citronového pepře vás potěší svou chutí a určitě mile překvapí. Na 4 porce budete potřebovat: 4 plátky vepřové kotlety bez kosti, citronový pepř, hladkou mouku na obalení, olej na smažení, 1 střední nadrobno nakrájenou cibuli, 1 šálek (200 ml) silné překapávané nebo turecké kávy bez lógru, 1 lžíci hladké mouky, šlehačku (250 ml), sůl Přílohy: hranolky
18.6.2025
Kdo by neměl! Dobrý párek se bez ní vůbec nedá vychutnat. Nejen proto je ale hořčice je v různých obměnách doma prakticky po celém světě. Výchozími surovinami pro výrobu hořčice jsou hořčičné semínko, ocet a sůl. Ovšem není hořčice jako hořčice. Už v základu se hořčice odlišuje podle toho, jaký druh hořčičného semínka se používá. * Jde o tři různé rostliny, příbuzné řepce olejné – ze kte
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
3.6.2025
Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi. V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé. Pokud je chcete opravdu och
29.5.2025
Nedělní snídaně do postele, lehký oběd nebo vydatná večeře. Tím vším mohou být dozlatova osmažené lívance. Jsou lahodné, zasytí a při servírování mohou být také potěšením pro oči. Lívance jsou oblíbenou a neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Můžeme je servírovat ráno, v poledne i večer a volit z mnoha druhů těst. Podle toho, kolik máme času na přípravu, jaké ingredience jsou zrovna ve špajzu,
reklama
Šikovné tipy
Křída umí více než jen psát
Mít po ruce křídu se v domácnosti vyplatí. Skvěle čistí a umí i pár dalších kousků, přitom nedráždí, nevyvolává alergie a není jedovatá. Nahradí levanduli v šatníku: Působí ale trochu jinak. Zatímco levandule svým intenzivním aromatem nepříjemné pachy překryje, křída spíš řeší jejich příčinu, kterou bývá vlhkost v šatníku. Ta podporuje množení bakterií, které jsou […]
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Když se barva na vlasy nepovede
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s […]
Kabelka jako pomocník i šperk
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Po cestě do města jsem zažila milé setkání
nejsemsama.cz
Po cestě do města jsem zažila milé setkání
Neznámá dívka mi vrátila důvěru v dnešní mladé lidi. Už dlouhé roky jezdím každý pátek autobusem do města na trh. Mám ráda svoji malou rutinu: koupím čerstvé pečivo, pár kousků ovoce a když mi zbydou nějaké peníze, tak i květiny. Cesta trvá asi půl hodiny, většinou jen tak koukám z okna nebo sleduju lidi kolem
Šest latinských frází, které dodnes používáme
epochaplus.cz
Šest latinských frází, které dodnes používáme
Kdysi má punc jazyka učenců, dnes patří latina především na akademickou půdu univerzit. I mezi obyčejné lidi ale pronikne pár frází, jež dokáží naplno vystihnout aktuální rozpoložení. Alea iacta est Překlad: Kostky jsou vrženy Julius Caesar (100–44 př. n. l.) nezanechává stopu pouze v historii, ovlivní také jazyk. Když 10. ledna roku 49 př. n.
Ženy na vrcholu: Překvapivá odhalení o keltské společnosti
21stoleti.cz
Ženy na vrcholu: Překvapivá odhalení o keltské společnosti
Drsní a silní bojovníci, tak nějak bývají Keltové zapsáni v obecném povědomí. Tedy, ne že by nebyli, avšak na přelomu věků, kdy nastala zlatá keltská éra, nebyli v tomto ohledu výjimkou. Nové objevy v
Budoval Jiří IV. britský Tádž Mahal pro své milenky?
epochalnisvet.cz
Budoval Jiří IV. britský Tádž Mahal pro své milenky?
Nevypadá ani trochu jako britské královské sídlo. Spíš jako palác z Pohádek tisíce a jedné noci. V anglickém přímořském letovisku Brighton ho nechává zbudovat král Jiří IV., který si v něm chce léčit bolestivou dnu, a navíc potřebuje zázemí pro své milostné eskapády.   Zpočátku stojí na místě této extravagantní stavby letní sídlo pro prince z Walesu,
Toyota GR Yaris má novou verzi Aero Performance inspirovanou motoristickým sportem
iluxus.cz
Toyota GR Yaris má novou verzi Aero Performance inspirovanou motoristickým sportem
Společnost TOYOTA GAZOO Racing představila novou verzi modelu GR Yaris Aero Performance, která se pyšní aerodynamickými úpravami na základě praktických zkušeností z motoristického sportu. Toyota GR
Rychlá jahodová tečka
tisicereceptu.cz
Rychlá jahodová tečka
Suroviny 500 g čerstvých jahod 2 lžíce medu nebo javorového sirupu 500 ml smetany ke šlehání (33 % tuku) 2 lžičky vanilkového extraktu čerstvá máta Postup Polovinu očištěných jahod nakráj
Na hranici snů a skutečnosti
rezidenceonline.cz
Na hranici snů a skutečnosti
Prosklené stěny a stropy vnášejí do apartmánu plujícího vysoko nad velkoměstem spousty denního světla. Moderní interiér zateplují skulptury organických tvarů a dřevěné artefakty. Stále více lidí si pořizuje byty v Londýně, který je nejenom jedním z nejvýznamnějších světových finančních center, ale také přitažlivou metropolí pro hudebníky, módní návrháře a další umělce. Město na Temži si
Gdaňsk: Město plné zážitků
epochanacestach.cz
Gdaňsk: Město plné zážitků
Navštivte jedno z nejkrásnějších měst severní Evropy a zároveň jedno z nejstarších v Polsku. A až se ho nabažíte, pokračujte za krmením tuleňů a na polskou Saharu. Rádi o dovolené odpočíváte na pláži u moře nebo se procházíte malebnými uličkami plnými kaváren a stylových krámků se suvenýry? Obdivujete kostely, chrámy a historické budovy? Líbí se
Uhořel intrikánský král zaživa?
historyplus.cz
Uhořel intrikánský král zaživa?
Pach spáleného masa je cítit v královské ložnici. Uprostřed oblaku štiplavého dýmu skučí v bolestech Karel II. Navarrský. Sloužící ho obskakují, ale po straně nejeden z nich jedovatě poznamená: „Má, co si zasloužil…“   Vládce maličkého navarrského království, které leží na severu dnešního Španělska, trápí špatné zdraví. Většinu času tráví Karel II. Navarrský (1332–1387) ve
Záhada Voynichova rukopisu: Co skrývá tento nečitelný středověký text?
enigmaplus.cz
Záhada Voynichova rukopisu: Co skrývá tento nečitelný středověký text?
Představte si knihu starou stovky let, plnou podivných ilustrací neznámých rostlin, hvězdných map a lidských postav, ale napsanou písmem, které nikdo na světě nedokáže přečíst. Takový je Voynichův ruk
Díky vnukovi si plním svůj největší sen
skutecnepribehy.cz
Díky vnukovi si plním svůj největší sen
Nikdy jsem se nesmířila s tím, že nedělám práci, po které jsem už v mládí toužila. Až dnes jsem našla konečně sama sebe a jsem šťastná. Můj život býval jen o tom, že jsem se vždycky někomu podřizovala. Ten, kdo si plnil své sny, byl můj starší bratr Michal. Vystudoval vysokou, všichni mu dělali pomyšlení, aby měl k tomu ty
Nová láska Solaříkové v troskách?
nasehvezdy.cz
Nová láska Solaříkové v troskách?
Herečka Patricie Solaříková (36) ze seriálu Jedna rodina měla ukončit vztah s umělcem Alexem Grigorievem. Blízké okolí herečky tvrdí, že neshod bylo stále víc a už se to stalo neúnosným. Ale smutnit