Ryby jedna báseň aneb Z našich rybníků a řek

Také si myslíte, že naše ryby mají méně chutné maso než ty mořské a že mají spoustu kostí? Zkuste některý z našich receptů a možná zjistíte, že jste se mýlili.

Pstruh duhový ve slané krustě

4 porce
Velký pstruh (cca 1000 g), nebo dva menší, 1 500 g soli, 2 vaječné bílky, bylinky podle možností, máslo, citron. Originální způsob úpravy vhodný i pro jiné druhy ryb upravené v celku, tedy v kůži.

1. Ze soli a bílků smíchejte solné těsto a tím obalte čistou rybu. Do masa můžete zabodnout či vložit vonné bylinky (rozmarýn, tymián). Těsto ze soli lze různě ozdobně tvarovat a zdobit. Obalení proveďte na pomaštěném plechu nebo pečicím papíru. 2. Rybu v soli pak pečte v troubě při 180 stupních asi 30–40 minut podle velikosti. 3.

K samotné konzumaci budete potřebovat kladívko na rozbití nazlátlého solného obalu a dále máslo, případně citronovou šťávu na pokapání lahodných kousků masa. Kůže ryb je při této úpravě velmi slaná a zpravidla se nekonzumuje. 4. Tento originální způsob úpravy je vhodný i pro jiné druhy ryb upravené vcelku, tedy v kůži.

Doporučujeme podávat s dobrým čerstvým chlebem.

Doba přípravy: 40 minut
Energie: 1600 kJ
Náročnost: 2

Cejn s dušenými fazolkami

4 porce
800 g cejnů (4 ks), citronová šťáva, drcený kmín, 3 stroužky česneku, 250 g fazolových lusků, olej, 2 cibule, 2 lžíce rajského protlaku, 200 ml vývaru, 100 ml sladké smetany, lžička hladké mouky, sůl

1. Očištěné, vykuchané a vymyté cejny pokapeme citronovou šťávou, posypeme kmínem, vetřeme prolisovaný česnek a osolíme zvenčí i zevnitř. Necháme chvíli odležet. 2. Mezitím si nadrobno nakrájíme cibuli a očištěné fazolové lusky nasekáme na kousky. Na oleji zvolna opečeme odleželé cejny, vyjmeme a odložíme stranou.

Do výpeku vložíme cibuli, necháme zesklovatět, přidáme fazolové lusky a rajský protlak, podlijeme vývarem, osolíme a podusíme doměkka. 3. Omáčku zahustíme smetanou, ve které jsme rozmíchali lžičku mouky, a ještě 10 minut necháme povařit.

Potom vložíme rybu a necháme ji prohřát.

Doba přípravy: 40 minut
Energie: 940 kJ
Náročnost: 2

Štika ve slaninovém kabátku

4–6 porcí 1 očištěná štika (asi 1300 g), 1 svazek petržele, 1 svazek majoránky, 1 citron, bílý pepř, sůl, 300 g slaniny nakrájené na tenké plátky, 100 g másla, pergamenový papír 1. Z ryby odstraníme ploutve. Umyjeme byliny, pár kousků si schováme na ozdobu, zbytek pokrájíme a naplníme vně i uvnitř osolenou a opepřenou rybu. 2.

Poté ji obalíme v plátcích slaniny a dáme na pekáč vyložený pečicím papírem do středu trouby vyhřáté na 200 °C na 25–30 minut. 15 minut před koncem pečení ztlumíme troubu na 180 °C.

Štiku podáváme obloženou bylinkami a nakrájeným citronem.

Doba přípravy: 40 minut
Energie: 1039 kJ
Náročnost: 3

Rozmarný lín

4 – 6 porcí
1,2 kg celých línů, citronová šťáva, drcený rozmarýn, 100 g anglické slaniny, 100 g másla, 200 ml drůbežího vývaru, 200 ml smetany, petrželka, 1 žloutek, sůl, směs drcených pepřů

1. Vykuchané a vymyté líny na bocích nařízneme příčnými řezy, osolíme a vetřeme do nich citronovou šťávu, rozmarýn a pepř. Do zářezů vložíme plátky slaniny a ryby necháme chvíli odležet. 2. Po 30 minutách je položíme do pekáče vymazaného máslem, podlijeme 3 lžícemi vývaru a poklademe plátky másla. Pečeme přikryté 30 minut v troubě rozehřáté na 180 °C.

Během pečení podléváme výpekem a v polovině pečení je obrátíme. 3. Pokud je to nutné, podlijeme další lžicí vývaru. Upečené ryby vyjmeme, uchováme je v teple a do výpeku přidáme výtvar, smetanu a petrželku. Povaříme do zhoustnutí, poté odstavíme a do omáčky zašleháme žloutek. Podáváme se zeleninovým salátem a bramborami.

Omáčku servírujeme zvlášť v omáčníku.

Doba přípravy: 45 minut
Energie: 1965 kJ
Náročnost: 2

Závitek z candáta

4 porce
800 g rybích filetů z candáta s kůží, 1 větší cibule, 30 g sušených hub, 120 g celeru, 100 g tvrdého sýra, 1 vejce, olivový olej, máslo, 150 ml smetany, mořská sůl, sušený rozmarýn a tymián (provensálské byliny).

1. Filety z candáta prokrojíme tak, aby nám vznikly pruhy masa na kůži deset až patnáct centimetrů dlouhé a 4–5 centimetrů široké. Osolíme je a rozemneme na ně bylinky. 2. Sušené houby (nejlépe hřiby) dopředu namočíme a pak posekané vaříme v mírně osolené vodě. Na pánvi v oleji opečeme dozlatova jemně nakrájenou cibulku a nastrouhaný celer.

Z osmažené cibule a celeru, vejce, sýra a odřezků masa, soli a vařených hub připravíme náplň. Tu vložíme do svinutých a jehlicí spíchnutých závitků. 3. Každý závitek překryjeme plátkem másla a pečeme je na plechu při 200 °C, podle velikosti asi 6–8 minut. Dalších 5 minut necháme závitky v odvětrané troubě dotáhnout. Z vývaru hub a smetany připravíme odvařením jemnou omáčku.

K tomuto pokrmu inspirovanému francouzskou labužnickou kuchyní patří jako příloha těstoviny.

Doba přípravy: 45 minut
Energie: 1700 kJ
Náročnost: 3

Pstruh pikant

4 porce
4 pstruzi, citronová šťáva, 4 stroužky česneku, hladká mouka, sladká paprika, máslo, petrželka, plátky citronu na ozdobení, sůl, směs drcených pepřů

1. Očištěné a vykuchané ryby omyjeme, osušíme a pokapeme citronovou šťávou a opepříme. Utřeme česnek se solí a vetřeme jej do ryb zvenčí i zevnitř. Necháme 20 minut odležet. 2. Poté je obalíme ve směsi mouky a papriky. Položíme na zkřížené špejle do pekáče vymazaného máslem. Pečeme 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Ryby často přeléváme výpekem. 3.

Podáváme se zeleninovou oblohou, ozdobené plátky citronů a sekanou petrželkou.

Doba přípravy: 45 minut
Energie: 1700 kJ
Náročnost: 3

Vařený candát na smetaně

1 kg candáta (kapr, štika), 150 g čerstvého másla, 300 g celeru, sůl, 5 g cukru, 2 dl bílého vína, 50 hladké mouky, 1/8 l sladké smetany, 3 žloutky, trochu octa nebo citronové šťávy

1. Z másla a mouky připravíme jíšku, rozředíme ji vývarem z ryb a celeru a dobře povaříme na hustou hladkou omáčku, kterou procedíme. Přidáme víno, nakonec ve smetaně rozšleháme žloutky. 2. Vodu s cukrem, solí a trochou octa povaříme a přidáme oloupaný, na tlustší nudle nakrájený celer.

Když je celer měkký, vyjmeme jej z vývaru, který procedíme, znovu uvedeme do varu a asi 15 minut v něm vaříme osolené porce ryb. Potom je vyjmeme na nahřátou mísu, posypeme vařeným celerem a přelijeme omáčkou.

Můžeme podávat s vařeným bramborem nebo hranolky.

Doba přípravy: 45 minut
Energie: 1800 – 2100 kJ
Náročnost: 2

Text: Eva Hořánková, Foto: Sladkovodní kuchařka Smartpress.cz, Fischinfo.de, cz-ryby.cz

Štítky: , ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Důkazem lásky byla  svatba
skutecnepribehy.cz

Důkazem lásky byla svatba

Dodnes to nemohu pochopit....
Nejkrásnější skanzeny: Nechte se přenést zpátky v čase
epochanacestach.cz

Nejkrásnější skanzeny: Nechte...

Jsou oblíbeným cílem pro...
Ocitla se mezi dvěma muži?
nasehvezdy.cz

Ocitla se mezi dvěma muži?

Nechala se svojí rolí...
Východní filozofie podpořená uměním
rezidenceonline.cz

Východní filozofie podpořená...

Když vstoupíte do tohoto bytu o rozloze tři tisíce metrů...
Poletuje mezi dvěma osudovými muži!
nasehvezdy.cz

Poletuje mezi dvěma...

Na toho pravého si musela...
Magazín 21.století skládá poctu Mezinárodnímu dni ochrany ozónové vrstvy
21stoleti.cz

Magazín 21.století skládá poctu...

„Věda a čísla mluví jasně. Za rapidně rostoucí emise...
Byla záhada zkázy Hindenburgu konečně prolomena?
epochalnisvet.cz

Byla záhada zkázy Hindenburgu...

Slavný Hindenburg byl největším létajícím strojem všech...
Sázka na kamenné hroty: Překonaly evropské geny zamrzlý oceán?
epochaplus.cz

Sázka na kamenné hroty:...

Dřívější výzkumy dokázaly, že DNA...
Ukázkový proces s rebelem: Na hranici skončí spisy i jejich autor
epochaplus.cz

Ukázkový proces s rebelem: Na...

Německý novokřtěnec Balthasar Hubmaier (asi...
Rajčatová polévka s mozzarellou
tisicereceptu.cz

Rajčatová polévka s...

Suroviny na 2 porce 8 středních rajčat...
Nová generace robustních chronografů Audemars Piguet
iluxus.cz

Nová generace robustních...

Švýcarský producent vysoké...
Kdy vládli na planetě ptáci?
enigmaplus.cz

Kdy vládli na planetě ptáci?

Při zmínce o dominanci ptáků na lidmi vás možná...
0 shares