reklama

Ryby jedna báseň aneb Z našich rybníků a řek

Také si myslíte, že naše ryby mají méně chutné maso než ty mořské a že mají spoustu kostí? Zkuste některý z našich receptů a možná zjistíte, že jste se mýlili.

Pstruh duhový ve slané krustě

4 porce
Velký pstruh (cca 1000 g), nebo dva menší, 1 500 g soli, 2 vaječné bílky, bylinky podle možností, máslo, citron. Originální způsob úpravy vhodný i pro jiné druhy ryb upravené v celku, tedy v kůži.

1. Ze soli a bílků smíchejte solné těsto a tím obalte čistou rybu. Do masa můžete zabodnout či vložit vonné bylinky (rozmarýn, tymián). Těsto ze soli lze různě ozdobně tvarovat a zdobit. Obalení proveďte na pomaštěném plechu nebo pečicím papíru. 2. Rybu v soli pak pečte v troubě při 180 stupních asi 30–40 minut podle velikosti. 3.

K samotné konzumaci budete potřebovat kladívko na rozbití nazlátlého solného obalu a dále máslo, případně citronovou šťávu na pokapání lahodných kousků masa. Kůže ryb je při této úpravě velmi slaná a zpravidla se nekonzumuje. 4. Tento originální způsob úpravy je vhodný i pro jiné druhy ryb upravené vcelku, tedy v kůži.

Doporučujeme podávat s dobrým čerstvým chlebem.

Doba přípravy: 40 minut
Energie: 1600 kJ
Náročnost: 2

Cejn s dušenými fazolkami

4 porce
800 g cejnů (4 ks), citronová šťáva, drcený kmín, 3 stroužky česneku, 250 g fazolových lusků, olej, 2 cibule, 2 lžíce rajského protlaku, 200 ml vývaru, 100 ml sladké smetany, lžička hladké mouky, sůl

1. Očištěné, vykuchané a vymyté cejny pokapeme citronovou šťávou, posypeme kmínem, vetřeme prolisovaný česnek a osolíme zvenčí i zevnitř. Necháme chvíli odležet. 2. Mezitím si nadrobno nakrájíme cibuli a očištěné fazolové lusky nasekáme na kousky. Na oleji zvolna opečeme odleželé cejny, vyjmeme a odložíme stranou.

Do výpeku vložíme cibuli, necháme zesklovatět, přidáme fazolové lusky a rajský protlak, podlijeme vývarem, osolíme a podusíme doměkka. 3. Omáčku zahustíme smetanou, ve které jsme rozmíchali lžičku mouky, a ještě 10 minut necháme povařit.

Potom vložíme rybu a necháme ji prohřát.

Doba přípravy: 40 minut
Energie: 940 kJ
Náročnost: 2

Štika ve slaninovém kabátku

4–6 porcí 1 očištěná štika (asi 1300 g), 1 svazek petržele, 1 svazek majoránky, 1 citron, bílý pepř, sůl, 300 g slaniny nakrájené na tenké plátky, 100 g másla, pergamenový papír 1. Z ryby odstraníme ploutve. Umyjeme byliny, pár kousků si schováme na ozdobu, zbytek pokrájíme a naplníme vně i uvnitř osolenou a opepřenou rybu. 2.

Poté ji obalíme v plátcích slaniny a dáme na pekáč vyložený pečicím papírem do středu trouby vyhřáté na 200 °C na 25–30 minut. 15 minut před koncem pečení ztlumíme troubu na 180 °C.

Štiku podáváme obloženou bylinkami a nakrájeným citronem.

Doba přípravy: 40 minut
Energie: 1039 kJ
Náročnost: 3

Rozmarný lín

4 – 6 porcí
1,2 kg celých línů, citronová šťáva, drcený rozmarýn, 100 g anglické slaniny, 100 g másla, 200 ml drůbežího vývaru, 200 ml smetany, petrželka, 1 žloutek, sůl, směs drcených pepřů

1. Vykuchané a vymyté líny na bocích nařízneme příčnými řezy, osolíme a vetřeme do nich citronovou šťávu, rozmarýn a pepř. Do zářezů vložíme plátky slaniny a ryby necháme chvíli odležet. 2. Po 30 minutách je položíme do pekáče vymazaného máslem, podlijeme 3 lžícemi vývaru a poklademe plátky másla. Pečeme přikryté 30 minut v troubě rozehřáté na 180 °C.

Během pečení podléváme výpekem a v polovině pečení je obrátíme. 3. Pokud je to nutné, podlijeme další lžicí vývaru. Upečené ryby vyjmeme, uchováme je v teple a do výpeku přidáme výtvar, smetanu a petrželku. Povaříme do zhoustnutí, poté odstavíme a do omáčky zašleháme žloutek. Podáváme se zeleninovým salátem a bramborami.

Omáčku servírujeme zvlášť v omáčníku.

Doba přípravy: 45 minut
Energie: 1965 kJ
Náročnost: 2

Závitek z candáta

4 porce
800 g rybích filetů z candáta s kůží, 1 větší cibule, 30 g sušených hub, 120 g celeru, 100 g tvrdého sýra, 1 vejce, olivový olej, máslo, 150 ml smetany, mořská sůl, sušený rozmarýn a tymián (provensálské byliny).

1. Filety z candáta prokrojíme tak, aby nám vznikly pruhy masa na kůži deset až patnáct centimetrů dlouhé a 4–5 centimetrů široké. Osolíme je a rozemneme na ně bylinky. 2. Sušené houby (nejlépe hřiby) dopředu namočíme a pak posekané vaříme v mírně osolené vodě. Na pánvi v oleji opečeme dozlatova jemně nakrájenou cibulku a nastrouhaný celer.

Z osmažené cibule a celeru, vejce, sýra a odřezků masa, soli a vařených hub připravíme náplň. Tu vložíme do svinutých a jehlicí spíchnutých závitků. 3. Každý závitek překryjeme plátkem másla a pečeme je na plechu při 200 °C, podle velikosti asi 6–8 minut. Dalších 5 minut necháme závitky v odvětrané troubě dotáhnout. Z vývaru hub a smetany připravíme odvařením jemnou omáčku.

K tomuto pokrmu inspirovanému francouzskou labužnickou kuchyní patří jako příloha těstoviny.

Doba přípravy: 45 minut
Energie: 1700 kJ
Náročnost: 3

Pstruh pikant

4 porce
4 pstruzi, citronová šťáva, 4 stroužky česneku, hladká mouka, sladká paprika, máslo, petrželka, plátky citronu na ozdobení, sůl, směs drcených pepřů

1. Očištěné a vykuchané ryby omyjeme, osušíme a pokapeme citronovou šťávou a opepříme. Utřeme česnek se solí a vetřeme jej do ryb zvenčí i zevnitř. Necháme 20 minut odležet. 2. Poté je obalíme ve směsi mouky a papriky. Položíme na zkřížené špejle do pekáče vymazaného máslem. Pečeme 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Ryby často přeléváme výpekem. 3.

Podáváme se zeleninovou oblohou, ozdobené plátky citronů a sekanou petrželkou.

Doba přípravy: 45 minut
Energie: 1700 kJ
Náročnost: 3

Vařený candát na smetaně

1 kg candáta (kapr, štika), 150 g čerstvého másla, 300 g celeru, sůl, 5 g cukru, 2 dl bílého vína, 50 hladké mouky, 1/8 l sladké smetany, 3 žloutky, trochu octa nebo citronové šťávy

1. Z másla a mouky připravíme jíšku, rozředíme ji vývarem z ryb a celeru a dobře povaříme na hustou hladkou omáčku, kterou procedíme. Přidáme víno, nakonec ve smetaně rozšleháme žloutky. 2. Vodu s cukrem, solí a trochou octa povaříme a přidáme oloupaný, na tlustší nudle nakrájený celer.

Když je celer měkký, vyjmeme jej z vývaru, který procedíme, znovu uvedeme do varu a asi 15 minut v něm vaříme osolené porce ryb. Potom je vyjmeme na nahřátou mísu, posypeme vařeným celerem a přelijeme omáčkou.

Můžeme podávat s vařeným bramborem nebo hranolky.

Doba přípravy: 45 minut
Energie: 1800 – 2100 kJ
Náročnost: 2

Text: Eva Hořánková, Foto: Sladkovodní kuchařka Smartpress.cz, Fischinfo.de, cz-ryby.cz

Štítky: , ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Reminiscence zlaté jazzové éry
rezidenceonline.cz

Reminiscence zlaté jazzové éry

V blízkosti slavného kasina,...
Hrad Radyně: Za dominantou Plzeňského kraje
epochanacestach.cz

Hrad Radyně: Za dominantou...

Asi devět kilometrů od Plzně se...
Jméno Robot na číselnících Bohematic
iluxus.cz

Jméno Robot na číselnících...

Hodinky od české značky Bohematic nově nesou jméno ROBOT....
Cheesecake z Blízkého východu
tisicereceptu.cz

Cheesecake z Blízkého východu

Tento stále oblíbenější dort (čtěte čískejk) je sice...
Neutuchající touha po dítěti
skutecnepribehy.cz

Neutuchající touha po dítěti

Potkala jsem ji nedaleko našeho...
5 tipů, jak se dostat do dobré fyzické i psychické kondice
epochaplus.cz

5 tipů, jak se dostat do...

Říká se, že ve zdravém těle je zdravý...
Dravec versus šelma: Kdo zvítězil v souboji orlice se lvem?
epochaplus.cz

Dravec versus šelma: Kdo...

Prvním symbolem českého státu se stává...
Zhrzená Žilková se s odchodem Stropnického nesrovná!
nasehvezdy.cz

Zhrzená Žilková se s odchodem...

Herečce Veronice...
Vesnice Kisiljevo: Pozor na upíry
enigmaplus.cz

Vesnice Kisiljevo: Pozor na...

Odlehlá vesnice Kisiljevo je domovem pro...
Sesypala se kvůli partnerovi?
nasehvezdy.cz

Sesypala se kvůli partnerovi?

Za úsměvem od ucha k uchu se...
Cyklostezka okolo Neziderského jezera
21stoleti.cz

Cyklostezka okolo...

Na Marsu rostou houby! Tvrdí to vědecká studie z roku 2021
epochalnisvet.cz

Na Marsu rostou houby! Tvrdí...

Existuje na Marsu život? Nové poznatky do této...
0 shares