Římský hrnec není vykopávka

Jestli ho ještě doma nemáte, je nejvyšší čas. Římský hrnec je totiž báječná věc. Jídlo se v něm peče prakticky samo a maso z něj je křehké a šťavnaté. Stačí do něj dát všechny přísady, přiklopit ho a dát do trouby, a pak už jen počkat, až vůně přiláká do kuchyně celou rodinu.

V hrnci se jídlo připravuje bez zbytečného tuku navíc, a to maximálně šetrně. Uvaříte v něm polévky, upečete maso, zeleninu, přílohy i moučníky.

Existují různé typy

Římský hrnec je k dostání v různých variantách a velikostech. Kromě klasického a všem známého hrnce můžete koupit i plošší hrnec speciálně určený k pečení ryb, anebo třeba malou hliněnou nádobku, ve které se pečou jednotlivá jablka. Ceny se pohybují od zhruba 380 korun podle velikosti.

Mohou být i glazované

Některé římské hrnce se dnes už vyrábějí s glazurou z vnitřní strany, ale občas se setkáte s názorem, že glazura vlastně hrnec trochu znehodnocuje, protože skrz ni nemůže procházet vlhkost. Na druhou stranu ale u takového hrnce nemusíme mít strach, že v něm zůstane aroma pečeného masa s česnekem a zkazí chuť sladkého koláče, který jsme upekli o týden později. Každopádně speciální hrnec si pořiďte, pokud rádi pečete ryby.

Starší hrnec otestujte

Jestli máte doma starší hrnec, ve kterém se dlouho nic nepeklo, a nevíte, jestli je ještě v pořádku, zjistíte to jednoduše: dřevěnou lžící nebo vařečkou poklepejte na jeho okraj. Uslyšíte-li hezký, zvonivý zvuk, je všechno v pořádku a můžete hrnec v klidu použít.

Jak s ním zacházet?

Zacházet s hrncem je snadné, jen musíme dodržovat několik pravidel. Tím prvním je hrnec pořádně namočit. Před každým použitím musí póry v hlíně pořádně natáhnout vodu. Voda je totiž tím, co je na pečení v římském hrnci tak výjimečného: během pečení se vypařuje do jídla, a to se tak připravuje šetrně a bez připékání.

Tip 1: Hrnec před použitím na 10 – 15 minut ponořte do chladné vody. Pozor, to planí i pro poklop, samozřejmě.

Materiál, ze kterého je hrnec vyrobený, nesnáší prudké změny teploty.

Tip 2: Hrnec vždy vkládejte do studené, ne vyhřáté trouby.

Tip 3: Nikdy nedolévejte během pečení do horkého hrnce studenou vodu nebo jinou přísadu. A naopak, do studeného hrnce nepatří horká voda.

Tip 4: Horký hrnec postavte vždy na vhodnou podložku, třeba dřevěnou, případně pod něj dejte dvojitě přeložený ručník. Nikdy ho nestavte na studený povrch, třeba na kovový odkapávač. Platí i pro poklop.

Hrnec raději nemyjte v myčce, jestli chcete mít jistotu, že se mu nic nestane, a to proto, že i tady se mohou prudce střídat teploty. Používejte jen šetrné čisticí prostředky, teplou vodu a kartáč.

Jednou za zhruba sto použití bude hrnec potřebovat zvláštní omlazovací kůru, aby se póry v hrnci dokonale zbavily nečistoty, která je ucpává. Dělá se to jednoduše, spodní část hrnce se naplní vodou a k tomu se přidá štědrá dávka octa. A šup s tím na půl hodiny do trouby, aby se voda povařila.

Pečená jablíčka

Přísady:

2 čajové lžičky rozinek

2 čajové lžičky rumu

10 gramů sekaných mandlí

1 jablko

1 kostka cukru

10 g másla

Postup:

1. Rozinky nasypeme do misky a přelijeme vařící vodou. Necháme je krátce nabobtnat, potom vodu slijeme.

2. Do misky přilijeme rum a necháme rozinky nasát. Přimícháme mandle.

3. Větší, trochu nakyslé jablko omyjeme, vykrajovačem vykrojíme jádřinec a spodní otvor ucpeme kostkou cukru.

4. Seshora přisypeme rozinky s mandlemi a nakonec přidáme plátek másla.

5. Jablko vložíme do (vodou nasáklého) římského hrnce, přiklopíme a vložíme do trouby doprostřed. Nastavíme ji na 220 °C. Pečeme asi půl hodiny, dokud slupka lehce nepraskne.

Kuřecí prsa se žampióny

Přísady:

600 g kuřecích prsou

300 g žampiónů

400 g mrkve

1 pórek

sůl, čerstvý pepř

1 čajová lžička sladké papriky

250 ml zeleninového vývaru

150 g kysané smetany

1 polévková lžíce (instantní) světlé jíšky

Postup

1. Hrnec necháme natáhnout vodu. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kusy. Žampiony očistíme, oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Mrkev ostrouháme a nakrájíme na kostičky. Pórek omyjeme, podélně překrojíme a nakrájíme na proužky.

2. Maso, žampiony, mrkev a pórek dáme do hrnce a dobře promícháme. Osolíme, okořeníme pepřem a paprikou a přilijeme (studený) vývar. Hrnec zakryjeme a postavíme do nevyhřáté trouby.

3. Pečeme cca hodinu na 180 – 200°C. Během pečení jednou promícháme.

4. Zakysanou smetanu promícháme s jíškou a vmícháme do hrnce, dobře osolíme a okořeníme.

text: Kateřina Rodná

Foto: Shutterstock

Štítky: ,

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

0 shares