Římský hrnec není vykopávka

Jestli ho ještě doma nemáte, je nejvyšší čas. Římský hrnec je totiž báječná věc. Jídlo se v něm peče prakticky samo a maso z něj je křehké a šťavnaté. Stačí do něj dát všechny přísady, přiklopit ho a dát do trouby, a pak už jen počkat, až vůně přiláká do kuchyně celou rodinu.

V hrnci se jídlo připravuje bez zbytečného tuku navíc, a to maximálně šetrně. Uvaříte v něm polévky, upečete maso, zeleninu, přílohy i moučníky.

Existují různé typy

Římský hrnec je k dostání v různých variantách a velikostech. Kromě klasického a všem známého hrnce můžete koupit i plošší hrnec speciálně určený k pečení ryb, anebo třeba malou hliněnou nádobku, ve které se pečou jednotlivá jablka. Ceny se pohybují od zhruba 380 korun podle velikosti.

Mohou být i glazované

Některé římské hrnce se dnes už vyrábějí s glazurou z vnitřní strany, ale občas se setkáte s názorem, že glazura vlastně hrnec trochu znehodnocuje, protože skrz ni nemůže procházet vlhkost. Na druhou stranu ale u takového hrnce nemusíme mít strach, že v něm zůstane aroma pečeného masa s česnekem a zkazí chuť sladkého koláče, který jsme upekli o týden později. Každopádně speciální hrnec si pořiďte, pokud rádi pečete ryby.

Starší hrnec otestujte

Jestli máte doma starší hrnec, ve kterém se dlouho nic nepeklo, a nevíte, jestli je ještě v pořádku, zjistíte to jednoduše: dřevěnou lžící nebo vařečkou poklepejte na jeho okraj. Uslyšíte-li hezký, zvonivý zvuk, je všechno v pořádku a můžete hrnec v klidu použít.

Jak s ním zacházet?

Zacházet s hrncem je snadné, jen musíme dodržovat několik pravidel. Tím prvním je hrnec pořádně namočit. Před každým použitím musí póry v hlíně pořádně natáhnout vodu. Voda je totiž tím, co je na pečení v římském hrnci tak výjimečného: během pečení se vypařuje do jídla, a to se tak připravuje šetrně a bez připékání.

Tip 1: Hrnec před použitím na 10 – 15 minut ponořte do chladné vody. Pozor, to planí i pro poklop, samozřejmě.

Materiál, ze kterého je hrnec vyrobený, nesnáší prudké změny teploty.

Tip 2: Hrnec vždy vkládejte do studené, ne vyhřáté trouby.

Tip 3: Nikdy nedolévejte během pečení do horkého hrnce studenou vodu nebo jinou přísadu. A naopak, do studeného hrnce nepatří horká voda.

Tip 4: Horký hrnec postavte vždy na vhodnou podložku, třeba dřevěnou, případně pod něj dejte dvojitě přeložený ručník. Nikdy ho nestavte na studený povrch, třeba na kovový odkapávač. Platí i pro poklop.

Hrnec raději nemyjte v myčce, jestli chcete mít jistotu, že se mu nic nestane, a to proto, že i tady se mohou prudce střídat teploty. Používejte jen šetrné čisticí prostředky, teplou vodu a kartáč.

Jednou za zhruba sto použití bude hrnec potřebovat zvláštní omlazovací kůru, aby se póry v hrnci dokonale zbavily nečistoty, která je ucpává. Dělá se to jednoduše, spodní část hrnce se naplní vodou a k tomu se přidá štědrá dávka octa. A šup s tím na půl hodiny do trouby, aby se voda povařila.

Pečená jablíčka

Přísady:

2 čajové lžičky rozinek

2 čajové lžičky rumu

10 gramů sekaných mandlí

1 jablko

1 kostka cukru

10 g másla

Postup:

1. Rozinky nasypeme do misky a přelijeme vařící vodou. Necháme je krátce nabobtnat, potom vodu slijeme.

2. Do misky přilijeme rum a necháme rozinky nasát. Přimícháme mandle.

3. Větší, trochu nakyslé jablko omyjeme, vykrajovačem vykrojíme jádřinec a spodní otvor ucpeme kostkou cukru.

4. Seshora přisypeme rozinky s mandlemi a nakonec přidáme plátek másla.

5. Jablko vložíme do (vodou nasáklého) římského hrnce, přiklopíme a vložíme do trouby doprostřed. Nastavíme ji na 220 °C. Pečeme asi půl hodiny, dokud slupka lehce nepraskne.

Kuřecí prsa se žampióny

Přísady:

600 g kuřecích prsou

300 g žampiónů

400 g mrkve

1 pórek

sůl, čerstvý pepř

1 čajová lžička sladké papriky

250 ml zeleninového vývaru

150 g kysané smetany

1 polévková lžíce (instantní) světlé jíšky

Postup

1. Hrnec necháme natáhnout vodu. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kusy. Žampiony očistíme, oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Mrkev ostrouháme a nakrájíme na kostičky. Pórek omyjeme, podélně překrojíme a nakrájíme na proužky.

2. Maso, žampiony, mrkev a pórek dáme do hrnce a dobře promícháme. Osolíme, okořeníme pepřem a paprikou a přilijeme (studený) vývar. Hrnec zakryjeme a postavíme do nevyhřáté trouby.

3. Pečeme cca hodinu na 180 – 200°C. Během pečení jednou promícháme.

4. Zakysanou smetanu promícháme s jíškou a vmícháme do hrnce, dobře osolíme a okořeníme.

text: Kateřina Rodná

Foto: Shutterstock

Štítky: ,

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Za neobjevenými skvosty Karlovarského kraje
epochanacestach.cz

Za neobjevenými skvosty...

Chcete objevovat zajímavá...
Dálková výuka komplikuje rozvoj talentovaných žáků
epochaplus.cz

Dálková výuka komplikuje rozvoj...

Zavřené školy komplikují životy rodinám a brzdí také rozvoj...
Digitální ilustrace zachycující přírodu
epochalnisvet.cz

Digitální ilustrace...

Jak lze vytvářet ilustrace divoké přírody pomocí...
Děsivý maják Seguin Island: V moři se pohybuje obří had a uvnitř nebezpeční duchové
enigmaplus.cz

Děsivý maják Seguin Island: V...

Maják z konce 18. století na Seguin...
Podzimní Děčín láká krásnou přírodou
epochanacestach.cz

Podzimní Děčín láká krásnou...

Doba je dnes...
Projekt CROCODILE: Inteligentní doprava Evropy
21stoleti.cz

Projekt CROCODILE:...

„Jak chcete vládnout zemi, kde se vyrábí 246...
Evropu před zemí půlměsíce zachránila husarská jízda
epochaplus.cz

Evropu před zemí půlměsíce...

Mongolové vyženou ve 13. století turecké kmeny na západ až na území kolem dnešního města Konya ve...
Závody s vnukem
nasehvezdy.cz

Závody s vnukem

Mám to jako zpestření důchodu. A moc mě...
Zbavte se rýmy dříve než za týden
nasehvezdy.cz

Zbavte se rýmy dříve než za...

Ucpaný nos, ztráta čichu, bolest hlavy. To je jen pár...
0 shares