Římský hrnec není vykopávka

Jestli ho ještě doma nemáte, je nejvyšší čas. Římský hrnec je totiž báječná věc. Jídlo se v něm peče prakticky samo a maso z něj je křehké a šťavnaté. Stačí do něj dát všechny přísady, přiklopit ho a dát do trouby, a pak už jen počkat, až vůně přiláká do kuchyně celou rodinu.

V hrnci se jídlo připravuje bez zbytečného tuku navíc, a to maximálně šetrně. Uvaříte v něm polévky, upečete maso, zeleninu, přílohy i moučníky.

Existují různé typy

Římský hrnec je k dostání v různých variantách a velikostech. Kromě klasického a všem známého hrnce můžete koupit i plošší hrnec speciálně určený k pečení ryb, anebo třeba malou hliněnou nádobku, ve které se pečou jednotlivá jablka. Ceny se pohybují od zhruba 380 korun podle velikosti.

Mohou být i glazované

Některé římské hrnce se dnes už vyrábějí s glazurou z vnitřní strany, ale občas se setkáte s názorem, že glazura vlastně hrnec trochu znehodnocuje, protože skrz ni nemůže procházet vlhkost. Na druhou stranu ale u takového hrnce nemusíme mít strach, že v něm zůstane aroma pečeného masa s česnekem a zkazí chuť sladkého koláče, který jsme upekli o týden později.

Každopádně speciální hrnec si pořiďte, pokud rádi pečete ryby.

Starší hrnec otestujte

Jestli máte doma starší hrnec, ve kterém se dlouho nic nepeklo, a nevíte, jestli je ještě v pořádku, zjistíte to jednoduše: dřevěnou lžící nebo vařečkou poklepejte na jeho okraj. Uslyšíte-li hezký, zvonivý zvuk, je všechno v pořádku a můžete hrnec v klidu použít.

Jak s ním zacházet?

Zacházet s hrncem je snadné, jen musíme dodržovat několik pravidel. Tím prvním je hrnec pořádně namočit. Před každým použitím musí póry v hlíně pořádně natáhnout vodu. Voda je totiž tím, co je na pečení v římském hrnci tak výjimečného: během pečení se vypařuje do jídla, a to se tak připravuje šetrně a bez připékání.

Tip 1: Hrnec před použitím na 10 – 15 minut ponořte do chladné vody. Pozor, to planí i pro poklop, samozřejmě.

Materiál, ze kterého je hrnec vyrobený, nesnáší prudké změny teploty.

Tip 2: Hrnec vždy vkládejte do studené, ne vyhřáté trouby.

Tip 3: Nikdy nedolévejte během pečení do horkého hrnce studenou vodu nebo jinou přísadu. A naopak, do studeného hrnce nepatří horká voda.

Tip 4: Horký hrnec postavte vždy na vhodnou podložku, třeba dřevěnou, případně pod něj dejte dvojitě přeložený ručník. Nikdy ho nestavte na studený povrch, třeba na kovový odkapávač. Platí i pro poklop.

Hrnec raději nemyjte v myčce, jestli chcete mít jistotu, že se mu nic nestane, a to proto, že i tady se mohou prudce střídat teploty. Používejte jen šetrné čisticí prostředky, teplou vodu a kartáč.

Jednou za zhruba sto použití bude hrnec potřebovat zvláštní omlazovací kůru, aby se póry v hrnci dokonale zbavily nečistoty, která je ucpává. Dělá se to jednoduše, spodní část hrnce se naplní vodou a k tomu se přidá štědrá dávka octa. A šup s tím na půl hodiny do trouby, aby se voda povařila.

Pečená jablíčka

Přísady:

2 čajové lžičky rozinek

2 čajové lžičky rumu

10 gramů sekaných mandlí

1 jablko

1 kostka cukru

10 g másla

Postup:

1. Rozinky nasypeme do misky a přelijeme vařící vodou. Necháme je krátce nabobtnat, potom vodu slijeme.

2. Do misky přilijeme rum a necháme rozinky nasát. Přimícháme mandle.

3. Větší, trochu nakyslé jablko omyjeme, vykrajovačem vykrojíme jádřinec a spodní otvor ucpeme kostkou cukru.

4. Seshora přisypeme rozinky s mandlemi a nakonec přidáme plátek másla.

5. Jablko vložíme do (vodou nasáklého) římského hrnce, přiklopíme a vložíme do trouby doprostřed. Nastavíme ji na 220 °C. Pečeme asi půl hodiny, dokud slupka lehce nepraskne.

Kuřecí prsa se žampióny

Přísady:

600 g kuřecích prsou

300 g žampiónů

400 g mrkve

1 pórek

sůl, čerstvý pepř

1 čajová lžička sladké papriky

250 ml zeleninového vývaru

150 g kysané smetany

1 polévková lžíce (instantní) světlé jíšky

Postup

1. Hrnec necháme natáhnout vodu. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kusy. Žampiony očistíme, oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Mrkev ostrouháme a nakrájíme na kostičky. Pórek omyjeme, podélně překrojíme a nakrájíme na proužky.

2. Maso, žampiony, mrkev a pórek dáme do hrnce a dobře promícháme. Osolíme, okořeníme pepřem a paprikou a přilijeme (studený) vývar. Hrnec zakryjeme a postavíme do nevyhřáté trouby.

3. Pečeme cca hodinu na 180 – 200°C. Během pečení jednou promícháme.

4. Zakysanou smetanu promícháme s jíškou a vmícháme do hrnce, dobře osolíme a okořeníme.

text: Kateřina Rodná

Foto: Shutterstock

Štítky: ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Díra větší než Antarktida
21stoleti.cz

Díra větší než Antarktida

Letošní antarktická ozonová díra už patří mezi...
Opravdu zkrotila svého muže?
nasehvezdy.cz

Opravdu zkrotila svého muže?

Jak jen to tahle ženská...
Není citrón jako citrón
iluxus.cz

Není citrón jako citrón

Lagarto je kávové srdce severu, to...
Lasagne se špenátem a ricottou
tisicereceptu.cz

Lasagne se špenátem a ricottou

Pochutnejte si na vynikajících lasagních,...
Na kole i po svých: Užijte si na Východní Moravě podzim plný barevných zážitků
epochanacestach.cz

Na kole i po svých: Užijte si na...

Znáte jiné místo, kde...
Krvavá minulost Býčí skály: Kdo rozsekal lidská těla – a proč?
enigmaplus.cz

Krvavá minulost Býčí skály:...

Podle pověstí se má v jeskynním systému ve střední...
Čela, která chrání a zdobí
rezidenceonline.cz

Čela, která chrání a zdobí

Z běžné součásti postele se z nich v poslední době...
Šíření pohlavní nemoci: Kdy syfilis dorazila do Evropy?
epochaplus.cz

Šíření pohlavní nemoci: Kdy...

Cesty syfilis po světě jsou stále předmětem výzkumu vědců,...
Inovativní lék proti HIV
epochalnisvet.cz

Inovativní lék proti HIV

Začátkem června 2021 zveřejnila Fakultní...
Věděla, že potřebuji její pomoc
skutecnepribehy.cz

Věděla, že potřebuji její...

Po rozvodu jsem se...
Pracovní kolotoč jí rozdělil rodinu
nasehvezdy.cz

Pracovní kolotoč jí...

Po mateřské zase zpět...
Lidový svátek: Chtěl císař Josef II. sebrat lidem posvícení?
epochaplus.cz

Lidový svátek: Chtěl císař...

„Vezměte koště a alespoň zameťte, holoto...
0 shares