Domů     Římský hrnec není vykopávka
Římský hrnec není vykopávka
28.1.2022

Nádobí, ve kterém se dá péct i dusit bez tuku, v němž maso není vysušené a těsto se nepřipaluje? Žádná utopie, jen speciální hrnec z terakoty.

V římském hrnci můžete připravovat jakýkoli druh masa, polévky, zeleninu, ryby, moučníky i chleba.

Mezi keramickým nádobím je tzv. římský hrnec unikátem tím, že nemá glazuru. Proto při namočení ihned ztmavne, jak nasakuje vodu. A právě vlhkost mu dodává skvělé vlastnosti, díky nimž je jídlo šťavnaté, velmi jemné, chutné a zároveň zdravé.

Na pultech ho nepřehlédnete. Prozradí ho nápadná barva a plastické zdobení po obvodu pekáče i na velké poklici.

Proč právě terakota?

Terakota je dokonalým materiálem pro vaření mnoha jídel a od nepaměti je spojována se středomořskou kuchyní. Jídlo má originální jedinečnou chuť, uchovává si své aroma a neztrácí vitaminy a minerály.

Používání hliněného hrnce je zejména vhodné pro zdravá jídla bez tuků, ale hodí se i pro tradiční recepty.

Při každodenním vaření mohou časem uvnitř hrnce vznikat mikroskopické trhlinky, které prostupují duší nádoby. Nebojte se jich. Působí podobně, jako letitý sud, v němž se uchovává víno. Dodávají pokrmům specifický tón a osobitou chuť.

Než začneme péct

Hlína je porézní, křehký materiál, o to více, je-li neglazovaná. Někteří výrobci proto doporučují, aby se hrnec před prvním použitím alespoň na dobu 24 hodin ponořil do studené vody, a poté nechal dalších 5 – 7 hodin stát.

Při každém vaření je pak vždy nutné znovu hrnec ponořit do vody alespoň na 20 minut. Díky své poréznosti do sebe vodu nasákne a ta se pak v troubě pomalu odpařuje. To způsobí, že se pokrm uvnitř zároveň dusí a peče ve vlastní šťávě. Nemůže se tak stát, že se připálí.

Tip Paní domu: Poctivý římský hrnec je bez glazury. Vzniká tak vždy dostatečné množství páry. Hůře se však čistí a po několikanásobném použití na vnitřních stranách zůstávají skvrny. Proto jsou na trhu i hrnce s vnitřní stranou glazurovanou.

Nekupujte si ale celo-glazované hrnce, které nemají s římskými nic společného. Glazura omezuje uvolňování páry z hliněných pórů a hrnec tak ztrácí svoji funkčnost.

Další výhody

Při vaření (pečení) v římském hrnci je pokrm nejen zdravý. Do jednoho hrnce můžete vložit jak maso, tak i přílohu. Brambory, zeleninu, maso… Vše najednou. Chutě a vůně se pod pokličkou krásně spojí. Ušetříte čas, energii, práci s mytím nádobí i nádobí samotné.

Protože vypadá opravdu zajímavě a hezky, jídlo v hrnci můžete i servírovat. V hliněné nádobě přikryté pokličkou vydrží pokrm dlouho teplý.

Pečení má svá pravidla

* Do hrnce vkládejte maso vcelku, celé kuře či kachnu, brambory či jinou zeleninu. Okořeňte a osolte. Nic víc. Ani voda ani tuk nejsou potřeba. Vše se peče ve vlastní šťávě a pomocnicí je pára, která se uvolňuje z předem namočené keramiky.

* Římský hrnec vkládejte pouze do plynové nebo elektrické trouby, případně do mikrovlnky. Nikdy ho nestavte na sporák. Troubu nepředehřívejte, nechte ji studenou. Teplotu nastavte u elektrické trouby na 200 °C, u plynové trouby asi na 4–5 stupni.

* Nádobu vždy přikryjte a není-li to nutné během pečení ji neodkrývejte. Jestli budete chtít pokrm v průběhu pečení podlít vodou (většinou to ale není potřeba), pak přilévejte pouze horkou vodu, protože hrnec je již příliš rozpálený a mohl by prasknout. Stejně tak, když je nádoba studená, nedávejte do ní horkou vodu.

* Po dopečení postavte horký hrnec na dřevěnou (nebo korkovou) podložku.

Jak hrnec čistit?

Přírodní hliněný povrch nádoby je velmi porézní a díky tomu pohlcuje vše, co do hrnce vložíme. Proto výrobci nedoporučují používat k čištění žádné saponáty ani jiné chemické přípravky.

Umyjte hrnec pouze pod čistou teplou tekoucí vodou, jestli to nestačí, použijte jemný kartáč na nádobí. Drsná houbička, natož drátěnka, nedělají hrnci dobře. Pro odstranění případných pachů – například z ryb – sáhněte po citronu.

Rozkrojte ho na poloviny a rozkrojenou částí lehce přejíždějte po vnitřku nádoby. Můžete použít i octový roztok nebo sůl. Někdy najdete v návodech na použití i možnost mýt hrnec v myčce nádobí puštěné na jemný program. Většina výrobců to ale nedoporučuje.

Kam s ním po vaření?

Jeho jedinečný design přímo vybízí, abyste římský hrnec nedávali do kuchyňské skříňky, ale nechali ho stát na pracovní desce. Pokud se přece jen rozhodnete ho schovat, pamatujte, že je mnohem křehčí, než ostatní hrnce.

Nevkládejte hrnce jeden do druhého, nebo je proložte listem kuchyňského papíru. Poklici pokládejte na hrnec obrácenou vrchem dovnitř. Neschovávejte hrnce, které jsou vlhké.

Recept: Upečte si novoroční chléb

Potřebujete: 1 hrnek vody, 1 lžíci droždí, 1 lžíci soli, 1 lžičku kmínu a 2 hrnky mouky

Postup

1. V míse smíchejte vodu se solí a kmínem, nechte odstát, přidejte mouku a zpracujte těsto. Přikryté nechte 3 – 6 hodin kynout při pokojové teplotě.

2. Před vložením do římského hrnce těsto posypte moukou a vytvarujte. Horní stranu lehce nařízněte a pak chléb vložte do římského hrnce.

3. Římský hrnec přikrytý víkem vložte do trouby. Pečte při teplotě asi 200 – 230 °C 20-30 minut s poklicí a pak dalších 5-10 min dozlatova bez poklice. Krájejte až po vychladnutí.

Připravila: Dana Pešková, Zdroj: Zdeněk Pelc – Vaříme a pečeme v římském hrnci… (nakladatelství GEN), rimskyhrnec.cz, Foto: Shutterstock, www.klingel.cz

reklama
Související články
11.7.2024
Vezmete-li do ruky správnou škrabku, brambory s ní máte oloupané dohladka vcukuletu, zeleninu, než bys řekl švec. Ale kde sehnat takovéto pomocníky? Poohlédněte se po nich třeba na internetu. K oloupání brambor leckterá hospodyňka používá nůž na krájení, lepší však bývá škrabka. Za naostřenou čepelí bývá totiž štěrbina a za ní opora, která zabraňuje, aby se čepel zařízla příliš hluboko. Konkrétn
6.7.2024
Když potraviny v lednici umístíte na vhodné místo, prospěje to jim i chladničce. Obojí déle vydrží. To samo o sobě ale jistě nestačí. Minimálně jednou za čtvrt roku byste měli šuplíky, police i stěny chladničky pořádně umýt. Částečný úklid totiž nemá smysl, bakterie z ostatních ploch umyté části rychle osídlí. Jídlo napřed proberte Z lednice napřed vyndejte úplně vše a důkladně to přeberte. Je
3.7.2024
Nechuť k zelenině je dědičná a prochází generacemi. Proto nemá cenu ji vnucovat dětem, když zeleninu okázale odmítá tatínek i dědeček. Není to bez následků, na zdraví národa je malý podíl zeleniny na jídelníčku znát, takže se držíme celosvětově na špičce ve výskytu rakoviny tlustého střeva. Neslavné je to i s naším cholesterolem a špatné cévy jsou u nás nejčastější příčinou předčasného úmrtí. To
1.7.2024
Rozhodli jste se upéci něco dobrého a nemůžete se rozhodnout? Máme pro vás pár tipů, jak potěšit mlsné jazýčky. Cannoli siciliani (viz úvodní foto) (15 až 20 porcí) 200 g mouky, 20 g změklého sádla nebo másla, 1 lžička neslazeného kakaového prášku, 1 lžička skořice, 1 lžička jemné soli, 1 vejce (asi 50 g), 35 g moučkového cukru, 50 ml vína marsala (lze nahradit vínem cherry nebo madeirou), olej
16.6.2024
Nebudeme vám radit takové banality, jako je vzít citron na vybělení pih nebo prstů zažloutlých od cigaret. Víme, že jste ženy dost zkušené na to, abyste mohly samy radit. Proto se vás pokusíme překvapit tipy, které jste určitě ještě nikde nečetly. Na zapálení grilu jsou úžasným pomocníkem pruhy sušené citronové kůry. Nejen že báječně chytají, ale navíc šíří i příjemnou vůni. Do myčky dejte v
reklama
reklama
Šikovné tipy
Kosmetické triky: Buďte mléčně krásná
Mléko má v kosmetické péči pradávnou tradici. Používala ho prý Kleopatra, Napoleonova manželka Josefína i císařovna Sisi. Proč je tedy nenapodobit. * Regenerační koupel Mléčný tuk působí mimořádně blahodárně na pleť, nejspíš proto, že se zčásti podobá našemu vlastnímu kožnímu tuku. Nejdřív ji zvláční a uvolní napětí suché kůže, pak na ní kyselina mléčná pomůže […]
V čem tkví tajemství orientálních parfémů?
První, čím vás ohromí, jsou pohádkové flakony. Ale i obsah je jaksi jiný, svůdnější a vábivější než vůně z našich parfumérií. Čím to? V arabské kultuře mají vůně mnohem delší tradici než v naší. Jejich původní účel byl nejspíš hygienický. Co je čisté, to voní. Jak voní? Při testování orientálních vůní nejspíš zjistíte, že jen málokterá se vám […]
Batikovaná trička jsou zase v módě. Jak si je vyrobit?
Moderní vzor a ještě batikovaný. Jak si jej vyrobit? Triko nejprve vhodným způsobem poskládáte, sklady převážete provázkem, polijete textilními barvami a pak zafixujete. A to je celé. S příčným pruhem Pomůcky: provázek (gumičky), injekční stříkačka (nebo nosatá láhev), molitanový štětec, mikrotenový sáček, krejčovská křída barevná, zakrývací folie Pomocná chemie: krystalická soda, chlorový čistič, sirnatan sodný […]
Potřebujete si rychle zchladit žáhu?
Běžně po ruce bývá jedlá soda nebo si můžete skočit do lékárny pro léky, které neutralizují palčivou kyselost žaludeční šťávy. Jenže potíže se můžou rychle vrátit, neboť problém bývá složitější. Čistě technicky pálení žáhy způsobuje žaludeční šťáva, která nechtěně vystoupá do jícnu, kde vůbec nemá být. Sliznice jícnu na kyselinu není stavěná na odolávání kyselině, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Studio archicraft představuje luxusní sídlo Arden Road. Nachází se v prestižní čtvrti Los Angeles
iluxus.cz
Studio archicraft představuje luxusní sídlo Arden Road. Nachází se v prestižní čtvrti Los Angeles
Rezidence Arden Road, nejnovější počin holešovického studia archicraft, přináší unikátní pohled do světa prominentního bydlení. Projekt zasazený do vyhlášené rezidenční čtvrti Pasadena představuje dům
Smažená zmrzlina
nejsemsama.cz
Smažená zmrzlina
Příprava je trochu složitá, ale tato delikatesa ohromí každou návštěvu. Ingredience na 4 porce: Piškotový plát: ● 6 vajec „M“ ● 160 g krupicového cukru ● 80 ml rostlinného oleje ● 160 g hladké mouky ● zmrzlina (vanilková) Vanilková omáčka: ● 1 l smetany ● 100 g cukru ● 8 žloutků ● 2 vanilkové lusky Na ozdobu: ● vejce na obalení ● plátky mandlí na obalení ● rostlinný olej ke
Dobrodružství v podzemí – Historický cínový důl Jeroným
epochanacestach.cz
Dobrodružství v podzemí – Historický cínový důl Jeroným
Trochu stranou turistických tras leží atraktivní památka, která připomíná slavné dějiny dolování nerostných surovin a drahých kovů ve Slavkovském lese. Štoly, kamenné síně i podzemní jezírka dotvářejí tajuplnou atmosféru cínového dolu, při níž můžete obdivovat zručnost a píli našich předků. Oblast Slavkovského lesa leží v západních Čechách přibližně mezi městy Kynšperk nad Ohří, Karlovy Vary
Spikli se proti Václavovi III. vlastní poddaní?
historyplus.cz
Spikli se proti Václavovi III. vlastní poddaní?
Muž se zakrváceným nožem prchá od místa, kde byl právě ubodán král Václav III. Stráže mají jasno, a dotyčného na místě zabijí. Zahodili tak ale příležitost dozvědět se, proč se domnělý pachatel vlastně činu dopustil…   Celé město již spí, jen krčma se otřásá v základech. „Na zdraví krále!“ zvolá pijan, a než si obsah
Kolik uzvedne nosorožík a další rekordy ze světa zvířat
epochaplus.cz
Kolik uzvedne nosorožík a další rekordy ze světa zvířat
Svět zvířat je plný rekordů a neuvěřitelných výkonů, i když to třeba na první pohled není vidět. Tady je pár čísel, která vyrazí dech. 13 bilionů tolik sarančat tvořilo hejno, které v roce 1874 napadlo americké státy Iowa Minnesota, Kansas a Texas. Jejich celková váha činila téměř 30 milionů tun. 750 000 000 tun tolik
Kuskus s avokádem
tisicereceptu.cz
Kuskus s avokádem
Voňavé dobroty z Maroka, Tuniska, Turecka i z Bulharska. Mezi oblíbené pokrmy patří i kuskus na různé způsoby. Ingredience na 4 porce 300 g kuskusu 350 ml vroucího kuřecího vývaru 2 avokáda 1
Jak se (ne)povedly naše zásnuby
skutecnepribehy.cz
Jak se (ne)povedly naše zásnuby
Než jsem otěhotněla, rozhodli jsme se s přítelem, že si zaletíme na romantický prodloužený víkend do Paříže. Tedy s prohlídkami památek, nákupy, romantickými snídaněmi v kavárnách. S vínem i vybraným jídlem. Byla jsem natěšená jako blecha a nemohla se dočkat, až konečně uvidím Louvre, katedrálu Notre Dame, Eiffelovu věž. Nikdy jsem totiž v hlavním městě Francie nebyla, ale toužila jsem po tom
Jídelna s vytříbeným vkusem
rezidenceonline.cz
Jídelna s vytříbeným vkusem
Místo pro stolování je velmi často součástí multifunkční společenské zóny, proto na ni svým stylem obvykle navazuje. Shoduje se zejména materiálově, výsledná kompozice mnohdy poslouží i jako přirozený prostorový předěl. Vybavení prostoru, souvisejícího s konzumací jídla, se odvíjí od dané dispozice a její velikosti, odpovídat by mělo rovněž počtu členů domácnosti. Odráží určitě i to,
Spory o dům Václavu Upírovi Krejčí vzaly zdraví!
nasehvezdy.cz
Spory o dům Václavu Upírovi Krejčí vzaly zdraví!
Konec manželství herce Václava Upíra Krejčí (68) a jeho manželky Kateřiny nebyl vůbec poklidný. Dodnes se táhnou spory o majetkové vyrovnání. Nemohou se dohodnout zejména na luxusním domě v pražských
Dodnes neobjasněné záhady: Dávné artefakty i vzkaz o konci světa
enigmaplus.cz
Dodnes neobjasněné záhady: Dávné artefakty i vzkaz o konci světa
Zajímavým objektem, o kterém si mnozí mysleli, že pochází z doby, kdy na Zemi ještě žili dinosauři, je takzvané Londýnské kladivo. Tento artefakt byl nalezen ve 30. letech 20. století v USA, konkrétně
Z čeho se skládá kosmické záření? Napoví přelomová metoda českého fyzika
21stoleti.cz
Z čeho se skládá kosmické záření? Napoví přelomová metoda českého fyzika
Jeden rok večerního sledování televize, jedna cesta letadlem z východního na západní pobřeží USA nebo 3 dny strávené v Atlantě. Všemi těmito činnosti do sebe průměrný Severoameričan dostane dávku 0,1
Gaius Appuleius Diocles: Nejbohatší sportovec v dějinách
epochalnisvet.cz
Gaius Appuleius Diocles: Nejbohatší sportovec v dějinách
Kam se na něj hrabou všichni ti zazobaní basketbalisté, fotbalisté, hokejisté či golfisté. Oproti římskému vozatajovi to jsou jen chudí příbuzní. Gaius Appuleius Diocles si už v době starověku vydělá za svou kariéru tolik, že ho dosud nikdo nepřekonal a stále je hodnocen jako nejbohatší sportovec historie.   Jedním z center zábavy je ve starém