Domů     Říká se jim pâté a terina…
Říká se jim pâté a terina…
8.12.2023

Jemná masová pasta, která se maže na krajíčky čerstvého chleba nebo na opečené bagetky. I tak by se dala popsat paštika. Pokrm, který může být i luxusní delikatesou.

V každém obchodě s potravinami a v lahůdkářství si můžete za pár korun nakoupit paštiky různých chutí a provedení. Přesto se pusťte do vlastní výroby a připravte si paštiku domácí. Až ji jednou zkusíte, nejspíš už nikdy nebudete chtít jinou.

Ostatně vždy tak budete mít jistotu, že ta vaše paštika zaručeně neobsahuje kuřecí či vepřové kůže, drůbeží separáty, sóju, škrob ani mouku.

Zalijte paštiku domácím bujonem, který po vychladnutí udělá na povrchu efektní rosolovitou vrstvu.
Zalijte paštiku domácím bujonem, který po vychladnutí udělá na povrchu efektní rosolovitou vrstvu.

Kterou si vyberete?

Jsou ideální ke svačince i jako studený předkrm. A když si na nich dáte opravdu záležet, mohou se stát gurmánským skvostem svátečního stolu. Vybírat můžete ze dvou typů:

* Teriny – připravují se ze směsi nahrubo rozemletého masa nebo jater, které se šetrně zapékají ve speciální nádobě (terině) ponořené do vodní lázně. Teriny se následně nechají vystydnout a pak se krájejí nožem na plátky.

Na tácu se mohou dozdobit, například brusinkami. Jako příloha se servíruje čerstvá zelenina, houby naložené v kyselém nálevu, nakládané cibulky a další…

* Pâté – najdete ve sklenici nebo jiné nádobě a je velmi jemné, neboť maso se nejprve umele a pak vyšlehá dohladka. Před uzavřením se sklenice zalije sádlem.

Tato paštika se servíruje v nádobě, v níž se připravovala, s nožem a s krajíčky opečené bagetky, toustů, chleba nebo jiného pečiva vhodného k namazání.

Tip Paní domu: Chuť terin nejlépe vynikne, když je asi hodinu před podáváním ponecháte při pokojové teplotě. Tak budou mít prostor na to, aby rozvinuly všechny své akcenty.

Vyzkoušejte paštiku „en croute“ – tedy terinu, která se před vložením do zapékací mísy obalí. Můžete ji zabalit do listového těsta nebo do plátků slaniny.
Vyzkoušejte paštiku „en croute“ – tedy terinu, která se před vložením do zapékací mísy obalí. Můžete ji zabalit do listového těsta nebo do plátků slaniny.

Co se hodí?

Paštiky se připravují z různých druhů mas, například z vepřového, drůbežího, králičího a zvěřiny nebo jejich směsí. Existují i rybí varianty. Z vnitřností jsou vhodná játra. Dochutit a dozdobit je pak můžete čímkoli podle své fantazie.

Použijte sušené ovoce, česnek, pepř, bylinky – třeba tymián nebo kadeřavou petrželku, lanýže, rozinky, špetku lékořice, muškátový oříšek, koňak nebo jiný alkohol… Lze přidat i vejce.

Obdobou paštik typu „en croute“ je galantina. Jedná se o roládu připravenou z vykostěného masa, které je naplněné jemnou a vhodně okořeněnou masovou nádivkou.

Z masa se používá drůbeží, vepřové nebo z pernaté zvěře – koroptev, bažant. Vždy musí být „mladé“. Starší je nutné tepelně zpracovávat delší dobu, což nepříznivě ovlivňuje chuť a kvalitu náplně.

Galantina se peče v troubě a podává se na studeno.

Tajemstvím správné galantiny je právě nádivka, která – aby byla opravdu jemná – se dvakrát pomele na masovém strojku a pak se ještě prolisuje přes síto.

Do směsi se přimíchávají přísady, nakrájené na kostičky. Například uzený jazyk, syrové vepřové sádlo, uzená slanina, lanýže, pistácie, játra a další…

Paštika z husích jater

Suroviny:

500 g očištěných a odblaněných husích jater * 250 g vařeného nebo pečeného libového vepřového sádla * 100 g syrového vepřového sádla * 1 lanýž nebo pestřec * 2 žloutky * sůl * paštikové koření * 1 lžíce worcesterské omáčky * 1 lžíce rumu nebo koňaku * plátky slaniny na vyložení formy * 1 bobkový list

Příprava:

1. Husí játra rozdělte na dvě poloviny. Jednu polovinu nakrájejte na plátky, protáhněte na nudličky nakrájeným lanýžem, dejte do misky, pokapejte worcesterskou omáčkou a rumem nebo koňakem, osolte, okořeňte a nechejte v chladu asi hodinu marinovat.

2. Sádlo, druhou polovinu husích jater a vepřové maso nakrájejte na kostky a na masovém strojku dvakrát umelte. K této masové kaši přidejte žloutky, sůl, nepatrné množství paštikového koření a vše metlou prošlehejte.

3. Formu vyložte plátky slaniny, přidejte masovou kaši a poklaďte ji částí marinovaných jater. Na ně dejte opět trochu masové kaše, a tak střídavě postupujte, až vše spotřebujete.

Nahoru přijde masová kaše a zakryjte ji tenkým plátkem syrového vepřového sádla, na které položte bobkový list.

4. Formu přikryjte poklicí nebo alobalem a ve vodní lázni v troubě ji vařte přibližně 90 minut. Pak sejměte pokličku nebo alobal, odstraňte bobkový list a plátek sádla, popřípadě slijte tekutinu, je-li nějaká na povrchu, a nechte paštiku vychladnout.

5. Z dobře vychlazené paštiky lžící namočenou v horké vodě vykrajujte lístečky. Do středu skleněného talířku položte plátek citronu, na něj vkusně naaranžujte lístečky vykrájené z paštiky. Dozdobte zelenou petrželkou. Podávejte s opečeným chlebem a zeleninovým salátem bez majonézy.

Tip Paní domu: Tato paštika se také výborně hodí jako pomazánka na chlebíčky nebo k plnění košíčků z listového těsta.

Související články
14.1.2025
Knedlíky i malé knedlíčky. Tuhle dobrotu objevily snad všechny kuchyně světa. Liší se jen těstem a složením náplně, oblíbenou národní pochoutkou jsou ale všude. Proto pro vás máme pro inspiraci pár receptů. Knedlíky, knedlíčky a jim podobné těstové taštičky mohou být hlavním jídlem, přílohou a ve sladké podobě i dezertem. Které vybrat? My jsme se tentokrát pro tento článek rozhodli pro knedlíky p
10.1.2025
A nejen podle barvy a velikosti, i když samozřejmě často nakupujeme očima. Daleko důležitější je chuť. Ta se u jednotlivých odrůd liší a nejen to, jablka jsou více či méně šťavnatá, tvrdší, měkčí... Proto se také každé hodí na jiné použití v kuchyni. Nevěříte? Ale nejdřív s námi pojďte na nákup. Dejte si načas Popadnout v supermarketu tácek s jablky a rychle k pokladně, není nejlepší řešení, st
7.1.2025
Bez pečicího papíru se žádná hospodyňka neobejde. A určitě také ví, že se dá využít nejen v troubě, ale i v domácnosti k jiným účelům. Které to jsou? Pečicí papír můžete použít na vyložení jakékoliv nádoby, aby se její obsah nepřichytil na stěnu a nepřipálil. Když ho položíte na váhu, suroviny na ni pak můžete pokládat bez nádoby. I v mikrovlnce je nenahraditelným pomocníkem. A víte, že ho nemusí
31.12.2024
Tradičním přípitkem o silvestrovské půlnoci bývá šampaňské, respektive většinou spíše šumivé nebo perlivé bílé víno. Jenže slavnostní chvíli můžete zapít i svěžím koktejlem. Kromě šumivého vína nebo sektu se u nás „zabydluje“ prosecco. Jde o šumivé víno ze severní Itálie a podle tlaku v láhvi se dělí na prosecco šumivé (spumante) a perlivé (frizzante). Spumante se vyznačuje jemným a dlouhotrvají
30.12.2024
Připíjet si alkoholem není povinné, někomu prostě nechutná, jiný jej nemůže ze zdravotních důvodů. A pak jsou tady i děti a řidiči... A co jim nabídnout namísto nealko sektu mocktail? Jde o nealkoholický koktejl, jehož myšlenka se zrodila v Americe. Často se mu říká i „mock cocktail“, což je v anglickém překladu „falešný koktejl“. Pokud jej pro někoho budete na Silvestra připravovat, dejte si zál
reklama
Šikovné tipy
Jak si kdo lehne, tak se vyspí
Každý z nás má svou oblíbenou polohu při spánku. Že je oblíbená, ovšem zdaleka neznamená, že tělu prospívá. Pro dobrý spánek a regeneraci těla i psychiky hraje důležitou roli nejen správná matrace, ale také poloha při spánku. Pokud se v noci často neklidně převracíte v posteli a ráno se probouzíte s bolestivě ztuhlými svaly, pak […]
Líčení, které ubere roky
Touha být krásná s roky nevyvane, spíš ji nahrazuje rezignace. Nepodléhejte jí, i ve zralém věku vám šikovné líčení udělá radost při pohledu do zrcadla. Signálem mládí je hladká pružná pleť. Ta se sice vrátit nedá, ale šikovně použitým make-upem lze opticky zmírnit nápadnost povadlosti pokožky a nerovnoměrnou pigmentaci, což jsou hlavní známky přibývajících let. […]
Těžké ráno po oslavě?
Kocovině je lépe předcházet, než ji léčit. A pokud se ptáte, jak ji léčit, tak receptů, rad a návodů je mnoho. Ovšem efekt je individuální – na každého totiž platí něco jiného. K typickým příznakům kocoviny patří bolesti hlavy, průjem, nechutenství, třes, únava a nevolnost. Každý z nich vám naruší běžné denní činnosti. Co dělat, […]
Domácí apotéka na svátky
Vánoce a Silvestr jsou svátky rodinného setkávání, ale také dobrého jídla a pití. A málokdo dokáže odolat různým lákadlům a laskominám. Víme, že už máme dost, ale oči a mlsný jazyk nás nutí hodovat dál. A tak není nic divného, že může nastat nějaký problém. Pálí nás žáha, bolí žlučník, třeští hlava… První pomoc lze […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Místo vojáků dobyli Egypt Napoleonovi vědci
historyplus.cz
Místo vojáků dobyli Egypt Napoleonovi vědci
Kopyta koní se noří do rozpáleného egyptského písku. Trojice mužů tvoří předvoj armády, která se plouží za nimi. Náhle jeden z nich zvolá: „Voda!“ Na horizontu se zaleskne stříbrná hladina, která však vzápětí zmizí…   Francouzského geometra Gasparda Mongea (1746–1818), vynálezce deskriptivní geometrie, optický klam neodradí. Sesedne z koně, otře si zpocené čelo a vytáhne zápisník,
Modern Palazzo s italskými doteky
rezidenceonline.cz
Modern Palazzo s italskými doteky
Prostor pro bydlení, práci, relaxaci, přijímání návštěv… Interiér soudobého paláce s velkými otevřenými prostory vyzařuje harmonickou a elegantní atmosféru. Dvoupodlažní vila ve varšavské rezidenční čtvrti Wilanow skrývá za svou klasickou fasádou překvapivě dynamický interiér, vybavený luxusním nadčasovým nábytkem s trendovými prvky moderního designu. Přesně v duchu hesla „prostor je pro nás inspirací“ se autorskému duu
Záhada nápisů v Adršpašsko-teplických skalách: svá jména zde vytesali Britové zajatí u Dunkerque
epochanacestach.cz
Záhada nápisů v Adršpašsko-teplických skalách: svá jména zde vytesali Britové zajatí u Dunkerque
Nádherná příroda a unikátní atmosféra jednoho z největších skalních měst v Evropě přímo vybízí k jedinečným výletům, procházkám či jen k zastavení a odpočinku. Byly však i časy, kdy Adršpašsko-teplickými skalami procházela historie, neméně dramatická jako zdejší prostředí skalních masivů. Za druhé světové války zde pracovali váleční zajatci, řada z nich zadržených německou armádou během slavné bitvy u Dunkerque. Mediálně
Mýty a pravdy o pupeční šňůře
epochalnisvet.cz
Mýty a pravdy o pupeční šňůře
Pupeční šňůra je často vnímána jako spojení mezi matkou a dítětem, ale je to mnohem víc…Jde o jedinečný životodárný orgán, který spojuje vyvíjející se plod s placentou v děloze matky, kdy zajišťuje výživu, okysličení a odvod odpadních látek během těhotenství.   Za staletí se kolem ní vytvořila řada mýtů, pověr a tradic. Některé z nich
Špízy z lososa
tisicereceptu.cz
Špízy z lososa
Kdo by neměl rád jemné maso lososa! Úprava na grilu je šetrná a zachová jeho cenné látky. Potřebujete 600 g lososa bez kůže 2 citrony (nebo papriku, cuketu ) 60 ml olivového oleje 2 stroužk
Místo svatby přijde u Aničky Slováčkové rozchod?
nasehvezdy.cz
Místo svatby přijde u Aničky Slováčkové rozchod?
Vypadají jako dvě zamilované hrdličky. Jenže to nemusí dlouho trvat. Anna Slováčková (29) totiž přiznala, že to s partnerem mají občas vachrlaté. Podruhé bojuje Anna Slováčková (29) s rakovinou a s
Grizzlymu tváří v tvář: Je tohle poslední, co uvidíte?
epochaplus.cz
Grizzlymu tváří v tvář: Je tohle poslední, co uvidíte?
Medvěd grizzly je považován za vysoce agresivní druh. Obvykle je samotář, přes zimu se ukládá k zimnímu spánku a na jaře má hlad. A právě tehdy, roku 2021, jednoho takového zachytila fotopast amerického fotografa Zacka Clothiera. Snímek pořízený těsně předtím, než se medvěd na fotoaparát vrhl, nahání husí kůži. Cenu za nejlepší fotografii zvířat v jejich přirozeném
Hojení ran a rakovina: Vědci odhalili překvapivou podobnost procesů
21stoleti.cz
Hojení ran a rakovina: Vědci odhalili překvapivou podobnost procesů
Hojení ran je klíčovým biologickým procesem, který umožňuje tělu regenerovat poškozené tkáně a obnovit svou funkčnost. Nedávný výzkum však odhalil překvapující skutečnost – mechanismy, které stojí za
Buřtguláš
nejsemsama.cz
Buřtguláš
Klasika, která chutná skvěle i druhý den. Do buřtguláše použijte kvalitní uzeninu. Bude chutnat i jen tak, ale s chlebem s křupavou kůrkou bude dokonalý. Ingredience: ● 300 g brambor ● 2 buřty ● 1 cibule ● 1 lžíce sladké mleté papriky ● ½ lžíce uzené mleté papriky ● ½ lžičky drceného kmínu ● 700 ml vývaru ● 1 červená paprika ● 1 červená feferonka ● 1 lžíce hladké mouky ● 1 lžíce
Nová trofej Tiffany & Co. x FIFA Club World Cup
iluxus.cz
Nová trofej Tiffany & Co. x FIFA Club World Cup
Tiffany & Co. a FIFA se spojily, aby oslavily odhalení první trofeje FIFA Club World Cup ve vlajkovém obchodě Tiffany Landmark v New Yorku. FIFA odhalila novou oficiální trofej FIFA Club World
Copak by ta holčička chtěla, ptával se táta
skutecnepribehy.cz
Copak by ta holčička chtěla, ptával se táta
Dostávala jsem od táty fantastické dárečky, celá škola mi záviděla. Ale oděvů už byla plná skříň, a tak jsem si přála něco úplně jiného. pro vévodkyni. A já když jsem ti tuhle koupila šaty, dostala jsi záchvat smíchu a řeklas, že si to na sebe nevezmeš.“ No jasně, byly to šaty z textilu na náměstí, tak nepodobné oslňujícím oděvům
Tajemství zámořských objevů: Dopluli do Jižní Ameriky jako první Féničané?
enigmaplus.cz
Tajemství zámořských objevů: Dopluli do Jižní Ameriky jako první Féničané?
Před tím, než Jižní Ameriku v 16. století kolonizovali evropští dobyvatelé, navštívili tento kontinent možná ještě jiní cestovatelé. Archeologické nálezy totiž naznačují, že sem již před naším letopoč