Domů     Recepty na bábovky: Nejoblíbenější moučník 6x jinak
Recepty na bábovky: Nejoblíbenější moučník 6x jinak
20.7.2020

Každý má na bábovku svůj recept, většinou po babičce. Ale možná nastal čas vyzkoušet ji zase trochu jinak. Nejen formou, ale i obsahem.

Čokoládová bábovka polévaná čokoládovou ganache

1 špetka soli, lžička mleté skořice, 375 g polohrubé mouky, 300 g másla, 275 g krupice, 100 g hořké čokolády, 5 vajec, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr

1. Čokoládu nalámeme na kostky a s 50 g másla ji rozpustíme v mikrovlnce.

2. Kostku změklého másla, cukr, vanilkový cukr a sůl ušleháme elektrickým šlehačem do pěny. Potom do krému postupně jedno po druhém přidáváme vejce. Přimícháme rozpuštěnou čokoládu a mouku smíchanou s práškem do pečiva a skořicí.

3. Těstem naplníme olejem vymazanou a hrubou moukou vysypanou bábovkovou formu a pečeme v předehřáté troubě asi hodinu na 180 °C. Upečenou bábovku necháme ještě 10 minut dojít a pak ji opatrně vyklopíme.

Vychladlou čokoládovou bábovku polijeme čokoládovou ganache (psali jsme v č. 12), nebo čokoládovou polevou.

Pomerančová bábovka

1/2 hrnku oleje, 2 pomeranče, 2 hrnky polohrubé mouky, mléko, 1 vanilkový cukr, kypřicí prášek do pečiva, 2 vejce, 1 hrnek cukru krupice

1) Pomeranče důkladně omyjeme a osušíme. Nastrouháme si kůru z 1 pomeranče, potom z obou pomerančů vymačkáme šťávu a rozmícháme s ostatními ingrediencemi na těsto. Mléko dáme podle potřeby. (Pomeranče musejí být chemicky neošetřené, jinak použijte kandovanou kůru.)

2) Těsto vlijeme do máslem vymazané a strouhankou vysypané bábovkové formy a dáme péct do předehřáté trouby.

Upečenou pomerančovou bábovku můžeme přelít čokoládovou nebo pomerančovou polevou a ozdobit třeba proužky kandované pomerančové kůry nebo jen posypat moučkovým cukrem.

Pomerančová poleva: Do kastrůlku dáme trochu vody a na něj položíme kovovou misku, do které nasypeme hrnek moučkového cukru, přidáme 2 lžičky teplé vody a šťávu z jednoho pomeranče. Mícháme na mírném ohni, dokud není poleva hladká. Pokud se nám zdá poleva řídká, přidáme cukr.

Čokoládová bábovka potažená marcipánem

150 g cukru, 4 lžíce kakaa, 1 vanilkový cukr, 120 g másla, 1 prášek do pečiva, 100 g hořké čokolády, 3 vejce, 125 ml mléka, 300 g hladké mouky, marcipánová hmota

1) Vejce našleháme do pěny s cukrem. Přidáme vanilkový cukr, rozpuštěné máslo, prosátou mouku a prášek do pečiva, mléko, kakao a na malé kousky nalámanou hořkou čokoládu.

2) Vyšleháme vláčné těsto. Čokoládové těsto nalijeme do dobře vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy. Čokoládovou bábovku pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C. Po 15 minutách teplotu snížíme na 150 °C a pečeme ještě asi 30 minut.

3) Necháme vychladnout, vyklopíme a potáhneme marcipánovou hmotou, nebo můžeme použít bílkovou polevu.

Bílková poleva: 150 g moučkového cukru, 1 bílek, 1–2 lžíce citronové šťávy

Bílek třeme v misce s moučkovým cukrem a citronovou šťávou tak dlouho, až zhoustne.

Poleva musí být hladká.

Mramorovaná šlehaná bábovka

3 vejce, 250 g krystalového cukru, 250 ml smetany ke šlehání, 500 g polohrubé mouky, ½ sáčku kypřicího prášku, olej na vymazání formy, hrst strouhanky na vysypání, 2 lžíce kakaa, cukr moučka

1) Žloutky oddělíme od bílků a vyšleháme je s polovinou cukru do pěny (ideálně elektrickým šlehačem). Přiléváme smetanu a zašleháme ji do pěny.

2) Mouku smícháme s práškem do pečiva a vmícháme do žloutkové pěny.

3) Z bílků vyšleháme pevný sníh se zbylým cukrem a vmícháme ho opatrně po částech do těsta.

4) Formu na bábovku vymažeme důkladně olejem, vysypeme ji strouhankou a nalijeme do ní polovinu těsta.

5) Do druhé poloviny vmícháme kakao a kakaové těsto nalijeme do formy na bílé. Obě vrstvy (světlou a tmavou) lehce projedeme lžící, aby nám vzniklo mramorování.

6) Bábovku pečeme v troubě na 170–180 °C 50 –60 minut (po padesáti minutách do ní píchneme špejlí, a pokud ji vytáhneme suchou, máme hotovo).

Dýňová bábovka

150 g másla, 300 g dužiny dýně hokaido (může být i jiná), 4 vejce, 200 g cukru, 1 vanilkový cukr, 300 g polohrubé mouky, 100 g piniových semínek (pokud nemáte, dejte klidně slunečnicová), 1 prášek do pečiva, špetka soli, cukr na posypání, tuk na vymazání.

1) Máslo rozehřejeme (do těsta vléváme chladné, ale ne zatuhlé) a dýňovou dužninu nakrájíme na jemné kousky, nebo nastrouháme.

2) Vejce, cukr, vanilkový cukr a špetku soli ušleháme do hustého krému. Do něj zašleháme chladné máslo. Do vytvořené hmoty pomalu přimícháme mouku smíchanou s kypřicím práškem.

3) Nakonec přimícháme piniová semínka.

4) Těsto nalijeme do formy a pečeme v předehřáté troubě na 175 °C 45–60 minut. Jestli je hotová, zjišťujeme špejlí. Tato bábovka i při překročení času nemá tendenci vysychat.

Lehounká bábovka s jablky a datlemi

180 g cukru krupice, 180 g polohrubé mouky, 3 vejce, cca 6 lžic mléka, lžička skořice, 3 jablka, 80 g sušených datlí, ½ prášku do pečiva

1)Žloutky oddělíme od bílků a vyšleháme je s cukrem do pěny. Poté přidáme vrchovatou lžičku mleté skořice a zašleháme. Dále přidáme rostlinný olej a nakonec mléko a vše vyšleháme. Postupně zašleháváme polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva.

Pak jemně přimícháme našlehaný sníh z bílků. Úplně nakonec přidáme oloupaná, na malé kostičky nakrájená jablka a na malé kostičky nakrájené sušené datle.

2) Těsto vlijeme do vymazané a polohrubou moukou vysypané bábovkové formy a vložíme do elektrické trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme asi 20 minut při 200 °C, aby nám bábovka hezky „vyběhla“, a potom snížíme teplotu na 170 °C a pečeme asi 40 minut.

3) Po upečení bábovku ihned vyklopíme z formy a necháme vychladnout.

Předchozí článek
Související články
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
reklama
Šikovné tipy
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
V Krkonoších jsou zavřené některé trasy! Aby měli jeleni klid
21stoleti.cz
V Krkonoších jsou zavřené některé trasy! Aby měli jeleni klid
Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) myslí na to, aby jeleni a laně mohli v pohodě přezimovat a nebyli rušeni turisty. Proto je až do 30. dubna nadcházejícího roku uzavřena celá řada jinak přís
Zuřivý inkvizitor Olomouc nedobyl
historyplus.cz
Zuřivý inkvizitor Olomouc nedobyl
Hraběnka nechce, aby tu žebračku mučili. Boblig to respektuje, i tak ale Marii Schuhovou do mučírny vezme. „Seznámí“ ji s katem a se všemi jeho nástroji. Barvitě líčí, co všechno dovedou. Nebohá žena dostane strach a začne mluvit…   Žerotínové nemají u katolíků nejlepší pověst. Pobělohorská rekatolizace probíhá na jejich severomoravském panství pomaleji než jinde v Českém
Centrum Paraple ukazuje, že pomoc má konkrétní cenu — i dopad
iluxus.cz
Centrum Paraple ukazuje, že pomoc má konkrétní cenu — i dopad
Každý rok musí Centrum Paraple získat více než polovinu svého 93,5milionového rozpočtu od dárců. A nejde o abstraktní čísla – jde o finance, které přímo ovlivňují kvalitu života lidí po poranění míchy
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
epochanacestach.cz
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
Toužíte po skutečné vánoční atmosféře? Vydejte se do Německa, kde mají adventní trhy dlouhou tradici a patří k těm nejpůvabnějším v Evropě. Ty nejbližší českým hranicím najdete v Drážďanech – začínají 26. 11. 2025 a potrvají do 24. 12. 2025. A stojí za to je zažít na vlastní kůži. S norimberským Christkindlesmarktem se drážďanské vánoční trhy
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Tajemná zřícenina Sklabinského hradu: Za legendami na Velkou Fatru
epochalnisvet.cz
Tajemná zřícenina Sklabinského hradu: Za legendami na Velkou Fatru
Na skalnatém kopci nad slovenskou obcí Sklabinský Podzámok se tyčí ruiny kdysi mocného hradu. Zřícenina, která byla dějištěm nejednoho dramatického příběhu, je dnes tichá, zarostlá a na první pohled romantická. Jenže mezi pobořenými zdmi se ukrývají legendy o kletbách, ztracených duších a podzemních chodbách, které nikdy nebyly zcela prozkoumány. Proč bývá právě tato pevnost nazývána
Boršč s hovězím
tisicereceptu.cz
Boršč s hovězím
Ať ruský, polský nebo ukrajinský, boršč patří mezi oblíbené polévky na celém světě. Suroviny na 4 porce 200 g brambor 200 g zelí 100 g mrkve 2 bobkové listy 300 g červené řepy 500 g hovězíh
Tragédie v Childress: Kdo stojí za smrtí dvou sourozenců?
enigmaplus.cz
Tragédie v Childress: Kdo stojí za smrtí dvou sourozenců?
Na přelomu 80. a 90. let se v zapadlém texaském městečku Childress začne šířit strach z okultních praktik. Série nejasných úmrtí zde vyvolává atmosféru nedůvěry a paniky, kterou místní později označí
Kvůli majetku jsme se hádali jako koně
skutecnepribehy.cz
Kvůli majetku jsme se hádali jako koně
Říkala jsem si, že jsme nejlepší rodina na světě a že nás nic nemůže nerozdělit. Nedokážu pochopit, jak nás mohl rozdělit majetek? Byli jsme sourozenci, kteří se milovali. Jeden na druhého jsme nedali dopustit. Naši rodiče nás vychovali dobře, aby z nás byli slušní a féroví lidé. Nikdy mě ani ve snu nenapadlo, že by se naše vztahy
Svádí Žilková boj o lásku se sokyní?
nasehvezdy.cz
Svádí Žilková boj o lásku se sokyní?
Velká čára přes rozpočet! Vypadalo to, že herečka ze seriálu Bratři a sestry Veronika Žilková (64) si konečně bude užívat lásku s tím pravým. Jak je ale vidět, opět musí o své štěstí bojovat. Kuloáry
Dopřejte si podzimní detox
nejsemsama.cz
Dopřejte si podzimní detox
Špatná nálada, stres, zima a také viry a bakterie, které útočí doslova na každém kroku. Pokud si chcete užít podzim se vší parádou, nasaďte podzimní detox, který vám zvedne náladu a prospěje vašemu zdraví. Podzim a jaro jsou nejlepším obdobím pro očistu těla, která vám dodá spoustu energie. A v zimě ji budete obzvlášť potřebovat. Vyzkoušejte ovocné nebo zeleninové šťávy Pokud
Aghóríové a jejich pro Evropany těžko pochopitelný svět: Pojídají mrtvoly a mažou se kremačním popelem
epochaplus.cz
Aghóríové a jejich pro Evropany těžko pochopitelný svět: Pojídají mrtvoly a mažou se kremačním popelem
Pokud zamíříte mezi věčné ohně do svatého města hinduistů i buddhistů, Váránasí, možná narazíte i na jednoho ze zhruba 20 posledních skutečných aghóríů. Tato sekta dříve čítající stovky stoupenců se osamostatní zřejmě již ve 14. století. Proč je kolem ní stále tolik rozruchu, když jde v podstatě o padlou slávu? Aghóríové věří, že bůh Šiva