reklama

Rebarborový „Tarte Tatin“

O slavném receptu na koláč sester Tatinových jste už asi slyšeli. Přinášíme variaci s oblíbenou ingrediencí našich babiček.

1

Připravíme si těsto. Ze 180 g hladké mouky, špetky soli, lžičky cukru a 80 g vychlazeného másla prsty vypracujeme drobenku.

2

V hrníčku rozšleháme vejce spolu s 20 ml vody, přidáme k drobence a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do folie a necháme v lednici alespoň hodinu odpočinout.

3

Připravíme si nepřilnavou pánev o průměru 30–35 cm s ohnivzdorným držadlem (půjde do trouby). Její obvod si obkreslíme na pečící papír, dáme na něj odpočinuté těsto a přikryjeme druhým papírem. Těsto mezi papíry vyválíme do tvaru obkreslené pánve a dáme i s papírem zpět do lednice.

4

500 g rebarbory oloupeme a nakrájíme na 1cm kousky.

5

Na pánvi rozpustíme 100 g másla, nastavíme ohřívací stupeň 7 (z 9), přidáme 140 g cukru, 10 g skořicového cukru a za stálého míchání necháme zkaramelizovat (cca 5 minut, cukr se rozpustí, zhnědne a oddělí se od másla). Pozor, aby se nepřipálil.

6

Do vzniklého karamelu vložíme rebarboru, kterou za opatrného promíchávání necháme obalit karamelem a odstavíme z plotny (cca 5 minut). Vznikne hustá karamelová směs. (Pokud vám karamel ztuhne na měchačce, oškrábejte jej zpět do směsi, při pečení se rozpustí).

7

Na lehce vychladlou pánev s rebarborou položíme vyválené těsto (bez papírů) a jeho okraje zasuneme lžící pod náplň. (Pokud nemáme vhodnou pánev do trouby, lze použít vymaštěnou koláčovou formu a náplň do ní přendat a dále postupujeme stejně jako s pánví).

8

Pánev položíme na plech s pečícím papírem (náplň bublá a potřísnila by plech) a v předehřáté troubě pečeme při 180 °C cca 30 min. (Těsto zezlátne).

9

Po upečení necháme lehce zchladnout, uvolníme připečené okraje těsta, pánev přiklopíme servírovacím talířem a převrátíme talířem dolů. Pokud zůstane v pánvi zbytek náplně, přendáme ji na koláč a upravíme.

10

Koláč podáváme ještě teplý ozdobený šlehačkou.

Recept jsme převzali ze stránek obchůdku Koření od Antonína z Plzně, koreni.cz

Podle receptu Koření od Antonína připravila Eva Hořánková

Štítky: ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Le Chaton: Podzimní péče o pleť s leknínem a malinami
iluxus.cz

Le Chaton: Podzimní péče o...

Aby pleť po letním slunění vypadala dobře i...
To podivné místo přitahovalo neštěstí
skutecnepribehy.cz

To podivné místo přitahovalo...

Hrad Houska je známý jako brána do...
Tichomořské sídlo Matta Damona
rezidenceonline.cz

Tichomořské sídlo Matta Damona

Poprvé za celá desetiletí se věhlasný...
Jak se rozhoduje buňka?
epochalnisvet.cz

Jak se rozhoduje buňka?

Prestižní evropský grant – ERC...
Domažlice, srdce Chodska
epochanacestach.cz

Domažlice, srdce Chodska

Město Domažlice a celá...
Plánuje se Soukupem brzy založit rodinu?
nasehvezdy.cz

Plánuje se Soukupem brzy...

Vztah AGÁTY...
Spadl život na Zemi z vesmíru?
enigmaplus.cz

Spadl život na Zemi z vesmíru?

Mezi úvahami, které se věnují teoriím vzniku...
Lovkyně, umělkyně, matky. Pravěké ženy měly práce nad hlavu
21stoleti.cz

Lovkyně, umělkyně, matky....

Od starších akademických prací, které pravěkým ženám...
Opravdu má Matonoha mladší milenku?
nasehvezdy.cz

Opravdu má Matonoha mladší...

Má doma krásnou manželku, ale...
Pompeiova smrt: Caesarova rivala odsoudili k smrti rádci egyptského krále
epochaplus.cz

Pompeiova smrt: Caesarova...

Jedním z ikonických mužů doby, kdy Římské...
Italská sekaná s paprikami a olivami
tisicereceptu.cz

Italská sekaná s paprikami...

Když se řekne sekaná, vybaví se nám nejspíše...
Přijedou blaničtí rytíři na pomoc, až bude nejhůř?
epochaplus.cz

Přijedou blaničtí rytíři na...

„Řekni kde tak dlouho jsou, Pane, kdy už vyjedou?...
0 shares