O slavném receptu na koláč sester Tatinových jste už asi slyšeli. Přinášíme variaci s oblíbenou ingrediencí našich babiček.
1
Připravíme si těsto. Ze 180 g hladké mouky, špetky soli, lžičky cukru a 80 g vychlazeného másla prsty vypracujeme drobenku.
![](https://panidomu.cz/wp-content/uploads/2022/08/1-rebarborovy-kolac-1.jpg)
2
V hrníčku rozšleháme vejce spolu s 20 ml vody, přidáme k drobence a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do folie a necháme v lednici alespoň hodinu odpočinout.
![](https://panidomu.cz/wp-content/uploads/2022/08/2-kolac-2.jpg)
3
Připravíme si nepřilnavou pánev o průměru 30–35 cm s ohnivzdorným držadlem (půjde do trouby). Její obvod si obkreslíme na pečící papír, dáme na něj odpočinuté těsto a přikryjeme druhým papírem.
Těsto mezi papíry vyválíme do tvaru obkreslené pánve a dáme i s papírem zpět do lednice.
![](https://panidomu.cz/wp-content/uploads/2022/08/3-kolac-3.jpg)
4
500 g rebarbory oloupeme a nakrájíme na 1cm kousky.
![](https://panidomu.cz/wp-content/uploads/2022/08/4-kolac-4.jpg)
5
Na pánvi rozpustíme 100 g másla, nastavíme ohřívací stupeň 7 (z 9), přidáme 140 g cukru, 10 g skořicového cukru a za stálého míchání necháme zkaramelizovat (cca 5 minut, cukr se rozpustí, zhnědne a oddělí se od másla).
Pozor, aby se nepřipálil.
![](https://panidomu.cz/wp-content/uploads/2022/08/5-kolac-5.jpg)
6
Do vzniklého karamelu vložíme rebarboru, kterou za opatrného promíchávání necháme obalit karamelem a odstavíme z plotny (cca 5 minut). Vznikne hustá karamelová směs. (Pokud vám karamel ztuhne na měchačce, oškrábejte jej zpět do směsi, při pečení se rozpustí).
![](https://panidomu.cz/wp-content/uploads/2022/08/6-kolac-6.jpg)
7
Na lehce vychladlou pánev s rebarborou položíme vyválené těsto (bez papírů) a jeho okraje zasuneme lžící pod náplň. (Pokud nemáme vhodnou pánev do trouby, lze použít vymaštěnou koláčovou formu a náplň do ní přendat a dále postupujeme stejně jako s pánví).
![](https://panidomu.cz/wp-content/uploads/2022/08/7-kolac-7.jpg)
8
Pánev položíme na plech s pečícím papírem (náplň bublá a potřísnila by plech) a v předehřáté troubě pečeme při 180 °C cca 30 min. (Těsto zezlátne).
![](https://panidomu.cz/wp-content/uploads/2022/08/8-kolac-8.jpg)
9
Po upečení necháme lehce zchladnout, uvolníme připečené okraje těsta, pánev přiklopíme servírovacím talířem a převrátíme talířem dolů. Pokud zůstane v pánvi zbytek náplně, přendáme ji na koláč a upravíme.
![](https://panidomu.cz/wp-content/uploads/2022/08/1hlavni-e-e1659512936364.jpg)
10
Koláč podáváme ještě teplý ozdobený šlehačkou.
Recept jsme převzali ze stránek obchůdku Koření od Antonína z Plzně, koreni.cz
Podle receptu Koření od Antonína připravila Eva Hořánková