Domů     Poznáte dobrou medovinu?
Poznáte dobrou medovinu?
8.3.2021

Možná, že ano, ale třeba jste ještě ani neměli příležitost ji ochutnat. Chystáte-li se to napravit, nebo vás napadlo koupit ji jako dárek, přijměte pár rad.

Obvykle si lidé představují medovinu jako tmavě hnědý nápoj sladké chuti, který viděli někde v zimě na trzích nebo na jarmarku či v regálu supermarketu. A v tom je právě tak trochu problém.

Jak nenaletět?

Na českém trhu jsou totiž medoviny, které se tak sice nazývají, ale s pravou medovinou mají pramálo společného.

Velcí výrobci totiž často přidávají cukr a líh a často i umělá dochucovadla a aromata, zejména proto, že med a přírodní suroviny jsou drahé a takto mohou na úkor kvality snížit prodejní cenu. Proto kontrolujte složení, které musí každý výrobce na láhvi uvádět.

Jakmile tam najdete položky jako cukr, líh, barvivo či aroma, určitě takovou nekupujte.

Jak nakoupit dobře?

Pokud chcete kvalitu, volte určitě pouze z medovin vyráběných tradičním způsobem.

I tady samozřejmě najdeme rozdíly ve složení (zejména typ medu a použitých bylinek či koření) a ve způsobu výroby, které se pak projevují v obrovské rozmanitosti chutí, ze kterých můžeme vybírat.

Čím se liší?

Druh a množství použitého medu – jinak chutnají medoviny z květového a lesního medu, výrazné chutě pak mají medoviny z medů jednodruhových – například akátového, lipového či slunečnicového.

Přidané přísady – přírodní medovina se vyrábí pouze z medu a vody, někteří výrobci dělají medoviny bylinné a kořeněné, kde s využitím svých tajných receptů dodávají medovině další chutě.

Speciální druhy medovin pak mohou obsahovat i různé ovocné šťávy.

Způsob výroby – zatímco při standardním způsobu výroby se obvykle na začátku procesu směs vody a medu zahřívá, či dokonce krátce vaří, v Čechách se rozšiřuje počet výrobců, kteří umí vyrobit medovinu za studena, se zachováním všech aktivních látek v medu obsažených a bez použití konzervačních látek.

Stupeň alkoholu a sladkost – v každém případě se vyhýbejte medovinám s udávaným množstvím alkoholu přes 15 % – v tom případě s největší pravděpodobností alkohol nevznikl kvašením, ale byl do medoviny uměle přidán.

Také určitě neplatí, že medovina je pouze velice sladký nápoj. Podobně jako u vína, existují medoviny suché, polosuché, polosladké a sladké.

Doba a způsob zrání – zatímco i standardní medovina po skončení kvašení ještě dozrává mnoho měsíců, archivní medoviny zrají v dubových sudech i několik let.

Při zrání zároveň získávají svou charakteristickou chuť typickou pro druh dřeva, ze kterého je sud vyroben.

Kdy ji pít?

Možností je víc – jako aperitiv před jídlem, jako dezertní víno po jídle, jako skleničku při posezení s přáteli,… Jsou lidé, kteří nedají v chladných zimních dnech dopustit na medovinu ohřátou.

Jakou darovat?

Pokud člověka, kterého chcete obdarovat, dobře znáte, nebude to snad tak těžké.

Ideální je například vědět, zda dotyčnému chutnají spíše suchá či sladká vína, zda má rád med a případně jaký, zda preferuje spíš jemnější nebo výraznější chutě, případně zda ocení, když jsou v nápoji co nejvíce zachovány všechny přírodní látky.

Pokud nevíte, tak alespoň pár rad, které jsme načerpali v pražském Muzeu medoviny.

Pro tatínka či pro dědečka

Muži mívají často v oblibě sušší medoviny a nevadí jim ani silnější a výraznější chutě. Můžeme tak například volit přírodní medoviny z jednodruhového medu, případně sušší české bylinné medoviny (staročeská, knížecí, bylinná hořká), nebo i medovinu chmelovou.

Pro maminku či babičku

Samozřejmě to tak neplatí vždy, ale ženy mívají rády i sladší medoviny. Z kořeněných chutnají například medoviny skořicové či zázvorové nebo bylinné levandulové.

Chybu určitě neuděláte ani výbornou medovinou z akátového medu nebo nějakou sladší medovinou ovocnou (např. rybízovou).

Při návštěvě známých

Při těchto příležitostech často hraje významnou roli nejen chuť, ale i celková prezentace a první dojem z dárku. Doporučujeme proto vybírat ze speciálních a archivních medovin.

Pro mimořádné a sváteční události

Pokud chcete něco opravdu výjimečného, můžete koupit medovinu, která běžně není k dostání, třeba limitovanou edici. Může se jednat o omezené počty lahví z barikových sudů, ale i archivní lahve medovin, které se již třeba dlouhé roky nevyrábějí. Cena takových medovin je vyšší, ale odpovídá jejich hodnotě.

Náš tip: V minulosti se medovina dávala novým párům jako svatební dar a tolik, aby jim vystačila i na několik týdnů. Měla podpořit úspěšné zplození potomka a v takovém případě byl pak medovinař dodatečně bohatě odměněn.

Je to krásná tradice, ke které bychom se mohli navracet. V tomto případě volte opravdu prvotřídní medovinu, dozrávanou v dubových sudech a polosladkou.

Víte, že…

medovina je nejen nejstarší alkoholický nápoj světa, ale zároveň nápoj, který má svou hlubokou tradici právě u nás? České země patřily ve středověku k největším exportérům medoviny v Evropě a pili ji všichni naši předci od knížat až po poddané.

Medovina má svou hodnotu. Stejně jako u vína, existují kromě běžných medovin i medoviny speciální a archivní. Tyto medoviny jsou pak stáčeny do krásně vypadajících lahví a obdarovaný tak nemusí být expert, aby poznal, že dostává něco opravdu exkluzivního.

Text: Eva Hořánková

Foto: PX FUEL

Štítky:
Související články
11.4.2025
Připravili jsme pro vás další inspiraci na velikonoční zdobení s předstihem. A doufáme, že se vám bude líbit, protože letošnímu stylu vládne minimalismus. Tradiční barvy nejsou jen cibulové slupky * Blankytně modrá: červené zelí Postup je poněkud pracnější, ale odměnou vám bude nádherný modrý odstín zdravotně neškodné barvy. Nakrájejte hlávku červeného zelí na drobno a dejte vařit do hrnce s
2.4.2025
Zůstal vám doma tři dny starý chleba, který už se nikomu jíst nechce, ale vyhazovat ho je taky škoda? Možná by se dal ještě skvěle zužitkovat a zároveň byste si mohli pochutnat. Ceny pečiva vystřelily za poslední měsíce do výše, o níž se nám dřív ani nezdálo, a tak jsme připravili tipy, jak chléb využít do posledního krajíčku. Nápadů je více, tudíž se nám sem ani všechny nevejdou. Jednu radu si v
28.3.2025
Zvláště teď v zimě přijde teplé sousto po ránu vhod. Velmi snadno se o takovou snídani postarají vaflovače nebo topinkovače. Jen si musíte koupit ten správný přístroj. Především je třeba zvážit, pro kolik porcí teplou snídani připravovat. I mezi obyčejnými topinkovači a vaflovači je rozdíl v tom, kolik kousků umí najednou připravit. Pro pohodlí a rychlost jsou také důležité doplňkové funkce. J
27.3.2025
Máme je rádi už proto, že vyřeší večeři i pohoštění, a většinou nám i ušetří peníze. Navíc můžeme zpracovat spoustu surovin, které nám doma přebývají, a fantazii se meze nekladou. A pokud vás právě nic nenapadá, přinášíme trochu inspirace. Vajíčková 3 vejce, 1 lžička plnotučné hořčice, 4 lžíce másla, pažitka, sůl, pár kapek citronové šťávy, špetka cukru, sladká paprika, lžička olivového oleje 1
25.3.2025
Kozí sýr nemá jednu chuť ani texturu: Může být vyzrálý i sametově hladký, plísňový nebo pikantní, drobivý či přírodně jemný a snadno roztíratelný, stejně jako doladěný kořením. A seženete jeho různé druhy dnes téměř v každém supermarketu. Dokonce existuje řada kozích farem, které prodávají domácí kozí sýry i v bio kvalitě. Asi si ale řeknete, proč byste ho měli jíst. Protože je zdravý Kozí mlé
reklama
Šikovné tipy
Velikonoční čepičky s oušky
Pokud se vám nechce do barvení vajíček, tak je zkuste naparádit čepičkami se zaječími oušky. Háčkované Budete potřebovat: – háček 2,5 mm – bavlněnou přízi Postup Háčkujte v řadách, na začátku každé řady uháčkuje 1 řetízkové oko (ŘO). Začíná se na špičce čepičky. Čepička 1. ř.: 2 ŘO, do prvního oka 6 krátkých sloupků (KS), […]
Veselé plstěné!
Plsť je skvělým materiálem pro sváteční dekorace. Hýří veselými barvami a lehce se z ní dají vystřihovat tvary. Snadno z ní vytvoříte „trávníček“, květy i košíčky. Plsť se tradičně vyráběla z vlny, dnes je ovšem k dostání spíš varianta polyesterová, která je levnější, obě pak vynikají sytými barvami. V obchodech s potřebami pro tvoření se […]
Peče, která ulehčí odchod
Smrt a umírání je pro mnoho lidí téma, o kterém nechtějí mluvit. I v důsledku toho je paliativní péče opředena řadou mýtů a domněnek. Přitom tomu tak být nemusí. Jedním z klasických mýtů je, že s paliativní péčí a hospicem nechci mít nic společného, protože to urychlí smrt tím, že se některé věci nebudou dělat […]
Nálada jako aprílové počasí: Co s tím?
Výkyvy naší psychiky nás někdy dokáží dostat na kolena. Jsme hádaví, protivní – prostě chvíli obloha bez jediného mráčku, chvíli zataženo s monzunovými dešti. Jak s tím žít? Náladovost nemusí být jen projevem labilní psychiky nebo špatné výchovy. Změny nálad mohou ukazovat i na fyzické potíže, nejčastěji hormonální, typicky provázejí premenstruační syndrom a menopauzu. Může […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Těstoviny s hříbkovou omáčkou
tisicereceptu.cz
Těstoviny s hříbkovou omáčkou
Nejlépe se pro tento recept hodí hříbky nebo lišky. Suroviny 4 lžíce másla 1 cibule 250 g čerstvých hub 200 ml smetany 2 lžíce hladké mouky 3 lžíce strouhaného parmazánu 500 g těstovin sů
Breitling vzdává hold italským cyklistickým legendám Faustu Coppimu a Ginovi Bartalimu
iluxus.cz
Breitling vzdává hold italským cyklistickým legendám Faustu Coppimu a Ginovi Bartalimu
Byli soupeři, přesto přátelé. Fausto Coppi a Gino Bartali – dvě jména, která ve 40. letech minulého století nejen definovala cyklistiku, ale i symbolizovala sílu sportovního ducha v poválečné Itálii.
Antivirová žvýkačka bránící přenosu viru chřipky nebo oparu
21stoleti.cz
Antivirová žvýkačka bránící přenosu viru chřipky nebo oparu
Svět si nedávno prošel pandemií covidu, každoročně se objevují chřipkové epidemie a obavy vzbuzuje i ptačí chřipka. Kontrola šíření virů tak zůstává i nadále globální výzvou. Vědci z University of Pen
Co vše odhalil deník babičky?
skutecnepribehy.cz
Co vše odhalil deník babičky?
Když jsem při vyklízení domu narazila na prababiččin deník, začetla jsem se do něho a objevila jsem příběh velké lásky. Ne všechny příběhy se v rodinách vykládají, i když by za to stály. Když moje babička Markéta zemřela, čekalo nás vyklízení domu. Vzala jsem si na starost zaprášenou půdu a našla poklad – staré deníky její matky ze začátku
Velikonoce ve světě: Proč mají francouzští kuchaři napilno?
historyplus.cz
Velikonoce ve světě: Proč mají francouzští kuchaři napilno?
Krev stéká z rukou muže, který ještě před chvílí visel na kříži. On ale v duchovním vytržení nevnímá bolest. Těch, kteří na Filipínách chtějí na Velký pátek zakusit Kristovo utrpení na vlastní kůži, nebo se alespoň zmrskat důtkami, je navzdory nelibosti katolické církve stále dost. Oslavy Velikonoc mají ve světě různou podobu… Austrálie: Bazar
Bismarck z krále udělal císaře
epochalnisvet.cz
Bismarck z krále udělal císaře
Od mládí si mladík z nevýznamného pruského šlechtického rodu vytkl za cíl prosadit se ve velké politice. Jen málokdo o sobě může říct, že se mu to s takovým úspěchem podařilo.   Narodil se na apríla, tedy 1. dubna 1815, do aristokratické rodiny. O láskyplném prostředí si ale Otto Eduard Leopold von Bismarck-Schönhausen (†1898) mohl nechat jen
Od měsíčních stromů po superbakterie: Jak vesmír mění život na buněčné úrovni
epochaplus.cz
Od měsíčních stromů po superbakterie: Jak vesmír mění život na buněčné úrovni
Semena stromů obletěla Měsíc, bakterie ve vesmíru zmutovaly do agresivnějších forem a myši ztratily svaly – vesmírné prostředí má zásadní vliv na živé organismy. Co tyto experimenty prozrazují o dlouhodobém pobytu lidí v kosmu? Měsíční stromy Během mise Apollo 14 obletěla semena pěti druhů stromů (včetně sekvojí) Měsíc. Po návratu na Zemi vyrostly v normální
Hrad Buchlov: Lípa neviny stojí na nádvoří už čtyři století
epochanacestach.cz
Hrad Buchlov: Lípa neviny stojí na nádvoří už čtyři století
Hrad s bohatou historií, opředený pověstmi a doslova napěchovaný unikátními sbírkami vzdělaného rodu Berchtoldů, takový je monumentální Buchlov, který se na kopci nad Buchlovicemi tyčí už osm století. Hrad Buchlov byl už od svého založení na počátku 13. století významný. Ležel na strategickém bodě v krajině, a tak byl nejen obrannou pevností, ale i přirozeným správním
Záhadná civilizace se vynořila ze šera dávnověku: Kdy dokážeme přečíst její písmo?
enigmaplus.cz
Záhadná civilizace se vynořila ze šera dávnověku: Kdy dokážeme přečíst její písmo?
Mohlo by se zdát, že pod drobnohledem historiků a archeologů již dějiny lidstva nedokážou ukrýt žádná velká tajemství. O to větší senzaci vzbudilo objevení neznámé civilizace na území současného Íránu
Kratinová mu utekla mu s jiným!
nasehvezdy.cz
Kratinová mu utekla mu s jiným!
Obrovský šok přichystal nejen pro své fanoušky, ale také pro své kolegy herec Vladimír Kratina (73). Ten měl totiž přímo před nimi oznámit, že je po dvaatřiceti letech opět rozvedený, a chtěl, aby
Magické Velikonoce kouzlí
nejsemsama.cz
Magické Velikonoce kouzlí
Velikonoce jsou svátkem jara, obnovy a nových začátků. Příroda se probouzí, energie se mění a my máme jedinečnou příležitost využít tento čas k rituálům, které nám pomohou přivolat lásku, štěstí, zdraví nebo také očistit naši mysl i domov. Chcete přivítat svěží energii a zbavit se všeho, co vás tíží? Velikonoční období je ideální pro očistné rituály. Velikonoční vykuřování bylinami Vykuřování
Stylový pobyt v zahradě
rezidenceonline.cz
Stylový pobyt v zahradě
Funkčnost, odolnost, uživatelský komfort, v neposlední řadě ale rovněž designová úroveň. To jsou parametry, které by měl venkovní nábytek splňovat bez ohledu na to, za jakých materiálů je vyroben. Patříte-li k příznivcům přírodního dřeva, měli byste se zaměřit především na produkty bez problémů odolávající rozmarům počasí, především vlhkosti, působení plísní a různých škůdců. Pro svůj vysoký