Domů     Povedená šlehačka
Povedená šlehačka
17.2.2023

Čerstvá právě ušlehaná smetana je pochoutkou, které málokdo odolá. Jen se musí povést…

Na povedenosti šlehačky má samozřejmě hlavní podíl kvalita smetany. Roli hraje podíl tuku, čím víc nad 30 %, tím lépe. Ani vysoký podíl toku ale není vždy zárukou zdárného výsledku, proto výrobci do smetany ke šlehání obvykle přidávají karagenan.

Najdete ho uvedený na naprosté většině obalů smetan ke šlehání. Je to látka přírodního původu, získává se podobně jako agar z mořských řas. V tekuté smetaně pomáhá udržovat konzistenci, aby se nerozdělovala na vrstvy, a šlehačce zvyšuje pevnost.

Sehnat se sice dá i smetana ke šlehání bez karagenanu, takové výrobky je třeba ale rychleji spotřebovat.

5 šikovných fíglů

1. Před šleháním vychladit

A to nejen smetanu, ale také šlehací nádobu. Ideální teplota pro smetanu by podle údajů švýcarského mlékárenského webu měla být pouhých 5 °C. Toho v lednici nedosáhnete, takže zkuste smetanu před šleháním vložit na 10 až 15 minut do mrazáku.

Pokud jde o nádobu, tu bychom měli dát hodinu před šleháním do lednice, aby byla dostatečně studená. Rozhodující je také materiál. Keramika, sklo a kov přijímají chlad velmi dobře a keramika ho také nejdéle udrží.

Naopak plastové nádoby reagují na teplotu velmi špatně, protože se k přípravě šlehačky příliš nehodí. A proč je chlad tak důležitý pro zdařilé šlehání smetany?

Při šlehání se samozřejmě smetana poněkud zahřeje, ne sice moc, ale dost na to, aby se začal oddělovat tuk od podmáslí. Taková šlehačka pak zůstává tekutá, a když vytrvale dál šleháte, začne se srážet.

Naopak dobře vychlazená smetana nejen pěkně ztuhne, ale je také schopná pojmout při šlehání více vzduchu. Šlehačka je pak nadýchanější.

2. Zcela čisté nádobí

To je důležitá podmínka zejména v případě, že potřebujete připravit další dávku šlehačky. Pokud jsou v nádobě nebo na metle ještě zbytky té první, pak smetana neochotně houstne. Důvodem je ulpívající tuk. Brání tomu, aby se smetana ušlehala.

To je další argument proti plastovým nádobám, odmašťují se mnohem obtížněji než kovové nebo keramické.

3. Čerstvá, nebo trvanlivá?

Rozhodují chuťové preference, na pevnost ušlehané smetany nemá trvanlivost vliv. Navíc většina dnes prodávaných smetan je už vlastně „polotrvanlivých“. Procházejí procesem označovaným zkratkou UHT, což je tepelné ošetření, které zvyšuje jejich trvanlivost.

Přitom ale zůstává zachována typická čerstvá chuť, kterou trvanlivé smetany ztrácejí.

4. Nejdřív na nižší otáčky

Ať už používáte elektrický šlehač nebo ruční metlu, začít je třeba pomalejším šleháním, a teprve až smetana zhoustne, zvýšit rychlost. Až začne být krémovitě hustá, nastane správná chvíle pro přisypávání cukru, pokud ho chcete přidat.

Důležité je se šleháním včas přestat, a to nejpozději, když se začnou tvořit hrudky. Jakmile se smetana začne srážet v máslo, nedá se šlehačka zachránit. Pak už je lepší udělat z ní máslový krém.

5. Želatina jako alternativa ztužovače

Pokud chcete, aby šlehačková ozdoba dortu dostatečně dlouho vydržela, zkuste namočit želatinu. Zahřejte a přimíchejte část smetany.

Pro správné dávkování počítejte s tím, že na 250 ml smetany potřebujete 3 plátky želatiny nebo půl sáčku mletého želatinového prášku.

Tip: Ztužení má podpořit také špetka soli nebo trocha citronové šťávy.

5. Dobře uzavírat

Šlehačka velmi ochotně pohlcuje pachy a aromata, takže pokud ji dáváte do lednice, tak vždy v dobře přiklopené nádobě. Aromata jídel totiž mozek převádí chutí, takže šlehačka načichlá uzeninami už by byla na dezertech nebo v kávě těžko poživatelná.

Z lahve, nebo ze spreje?

Pokud si šlehačku dáváte do kávy, pak potřebujete k její přípravě pohodlnější způsob. Šlehačky ve spreji tento požadavek ideálně splňují, neboť jsou stále po ruce připravené k použití, ale jejich kvalita je velice proměnlivá.

Zatímco u smetan ke šlehání narazíte na malé rozdíly v chuti a obsahu tuku, u šlehaček ve spreji musíte sledovat, jaké množství smetany nebo jiné mléčné složky obsahují.

Smířit se musíte také s tím, že tyto šlehačky jsou často už přislazené a vylepšené karagenanem a některými dalšími přídatnými látkami.

U šlehačkových lahví s bombičkami s hnacím plynem sice z kvality slevovat nemusíte, smetanu si zvolíte podle vlastní chuti, potíže jsou spíš s čištěním. Láhev je po každé náplni nutné rozšroubovat a pak důkladně vymýt a odmastit.

Jakékoli zbytky totiž vedou k tomu, že nádoba začne zapáchat, jak se v ní mléčný tuk rozkládá.

Foto: Shutterstock

Předchozí článek
Související články
18.12.2025
Odpověď je snadná. Ano. Nějak už to mají zakódováno v genech. Typický Francouz si na jídle dává opravdu záležet.   Jídlo je pro něj radost, potěšení, společenská událost. A pozor nejen v restauraci, ale i doma v rodině. Kvalita především Vaření začíná už při nákupu. Sice musíme opustit představu, že se všechno každý den kupuje na trhu, kde si lze produkty ohmatat, očichat a pr
12.12.2025
Guláš umí uvařit po paměti snad každá, i nezkušená kuchařka. Dokonce jeho přípravu perfektně zvládají i muži, kteří si ke sporáku stoupají spíš výjimečně, jen když chtějí strávníky překvapit svým kuchařským uměním… Každá domácnost připravuje guláš trochu jinak. Receptura dědící se z generace na generaci se liší v druhu použitého masa, v koření a různých ochucovadlech, v zálivce, kterou maso běh
10.12.2025
Yerba maté je třetím nejoblíbenějším teplým povzbuzujícím nápojem světa. Na přípravu se používají mladé lístky byliny cesmíny paraguajské.   Kouřová vůně a uzená chuť. Řízný a hořký… Tak popisují znalci tradiční jihoamerický nápoj, který tamní šamani při svých rituálech používali již v dobách před Kristem, a který má dodnes přezdívky Zázrak z pralesa nebo Zelené zlato indiánů. Zdravá
2.12.2025
Přinášíme vám 5 zajímavostí o avokádu – potravině, která si získává stále větší oblibu! 1. Je se svými průměrnými 220 kcal na 100 g pravou kalorickou bombou, jen mírně zaostávající za čokoládou? Skoro čtvrtinu dužiny totiž tvoří tuk. 2. I přes svou kalorickou vydatnost patří k nejzdravější druhům zeleniny? Tuky, které obsahuje, jsou velmi kvalitní, složením se podobají olivovému oleji.
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
reklama
Šikovné tipy
Vánoční hvězdu přizdobte
Letos můžete zkusit styl „Ledového království“.  Nejen klasická červená, ale i bílá vánoční hvězda má totiž úžasné kouzlo.   1) Připravte si skleněnou mísu odpovídajících rozměrů a potřete ji neředěným saponátem na nádobí. Poté na ni postupně přikládejte tyčinky lepidla do tavné pistole a tu je opatrně rozpouštějte. 2) Až vytvoříte dostatečně hustou síť, nechte […]
Z vlastnoručního etažéru a malované dózy bude cukroví chutnat ještě lépe
Na štědrovečerní tabuli se bude dřevěný etažér vyjímat lépe než cukroví naskládané na talíři. Zkuste si ho letos vyrobit. Křehké druhy cukroví můžete do té doby uložit v plechových dózách, které pomalujete vánočními motivy. Dóza na cukroví Vlastnoručně zdobená dóza s domácím cukrovím může posloužit i jako pěkný dárek.   Budete potřebovat: * plechové dózy * vodou […]
Vyrábíme schránku pro Ježíška
Kam vložit dopisy s vánočními přáními, aby je Ježíšek spolehlivě našel? Přece do speciální vánoční schránky.   Budete potřebovat: * dárkovou bedýnku na dvě lahve vína (má vysouvací zadní stranu a poutko, za níž schránku můžete zavěsit na dveře, okno nebo plot) * rukavice * vrtačku se speciálním nástavcem zvaným sukovník (14 mm) * brusnou […]
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Návštěva Francie se pro jugoslávského krále změnila v krvavá jatka
historyplus.cz
Návštěva Francie se pro jugoslávského krále změnila v krvavá jatka
„Jestli z toho chaosu vyjdeme zdrávi, bude to zázrak,“ otočí se král ke svému ministrovi ve chvíli, kdy se torpédoborec Dubrovník přibližuje k přístavu v Marseille na jihu Francie. Tuší zradu. Odjakživa se bál čísla 9. A dnes kalendář ukazuje právě 9. října 1934…   Když Alexandr I. Karađorđević (1888–1934) usedá 17. října 1921 na
Jak se u nás objevil první vánoční stromek: Překvapení na libeňském zámečku
epochaplus.cz
Jak se u nás objevil první vánoční stromek: Překvapení na libeňském zámečku
Vánoční stromek dnes považujeme za neoddělitelný symbol svátků, ale v českých zemích se objevuje poměrně pozdě. Ještě na přelomu 18. a 19. století dominují domácnostem betlémy, chvojí a jednoduchá výzdoba. Zvyk zdobit stromek se šíří z německy mluvících oblastí Evropy. Zelený stromeček ale dlouho zůstává cizí měšťanskému i venkovskému prostředí. Přesto se právě v Praze
Spojenectví ze severních vod: Při lovu lososů dva druhy vytvářejí alianci
21stoleti.cz
Spojenectví ze severních vod: Při lovu lososů dva druhy vytvářejí alianci
V chladných vodách u pobřeží Britské Kolumbie vědci poprvé zdokumentovali chování, které jinde pozorováno nebylo. Kosatky dravé a plískavice plochočelé z čeledi delfínovítých se zde při lovu lososů ča
Borůvkovo-levandulový sirup
tisicereceptu.cz
Borůvkovo-levandulový sirup
Lahodná limonáda z tohoto sirupu je báječně osvěžující a plná vitaminů. Do sklenic přidejte kostky ledu a můžete dozdobit lístky čerstvé máty, která přidá svěží vůni navíc. Potřebujete 450 g bor
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Vánoce, které vás překvapí
epochanacestach.cz
Vánoce, které vás překvapí
Kde jsou nejlepší Vánoce? Než odpovíte logicky, že doma, zkuste si přečíst, jak to na Ježíška vypadá po světě. Zázrak Vánoc stojí za to zažít kdekoli. Ať se tam zpívá Tichá noc, nebo Narodil se Kristus Pán… Kanada Ještě před Štědrým dnem pořádají Kanaďané pečicí večírky, kdy příchozí pečou vánoční koláčky „cookies“ dle vlastního receptu. Chodí tu Santa
S glo vstříc novým technologiím
iluxus.cz
S glo vstříc novým technologiím
Kouř, štiplavý zápach, popel a společenské stigma – to je realita spojená s užíváním klasických cigaret, tak jak ji známe po staletí. Není proto divu, že i v této oblasti hledá moderní věda vhodnější
Šílený kvůli známosti své bývalky s Cruisem
nasehvezdy.cz
Šílený kvůli známosti své bývalky s Cruisem
Herec z filmu Zmizelá Ben Affleck (53) má srdce rozbité na kousíčky! Alespoň takové zprávy se nesou světem. Drásá ho prý vědomí, že se musí dívat na milostné avantýry své bývalé přítelkyně, herečky
Na malé vesničce jsem našla štěstí
skutecnepribehy.cz
Na malé vesničce jsem našla štěstí
Po smrti maminky jsem chtěla její dům vyklidit a prodat. Ale objevil se tam Petr a mně se najednou už nechtělo pryč. Když mi zemřela maminka, vrátila jsem se do domu, kde jsem vyrůstala. Počítala jsem s tím, že jen trochu uklidím a možná dům časem nabídnu k prodeji. Jenže po pár dnech jsem zjistila, že se tam cítím dobře.
Havlíček pokládal Brixen za hnízdo hlupáků
epochalnisvet.cz
Havlíček pokládal Brixen za hnízdo hlupáků
Je to nepříjemné probuzení. Havlíček otevře oči, ale u jeho postele nestojí ani manželka Julie, ani bratr František, nýbrž pražský vrchní komisař Franz Dedera, okresní hejtman Ferdinand Voith a četník s ručnicí. Karel Havlíček Borovský (1821–1856) je rozespalý, dlouho do noci psal, teprve před chvílí si šel lehnout. Přesto vstane, oblékne si župan a se
Gymnastika pro prsty
nejsemsama.cz
Gymnastika pro prsty
Artróza malých kloubů v rukou je častým problémem, který dokáže pěkně potrápit. V chladném období se obvykle bolesti zhoršují. Klouby na rukou bývají jedny z nejopotřebovanějších. Bolest v prstech či zápěstí je hodně nepříjemná věc, někdy ani člověk neudrží v rukou hrnek, komplikuje to psaní a spoustu dalších běžných činností. Někdy pomohou prášky proti bolesti, ale jen na ty bychom spoléhat
Proutkaření: Dokáže ho použít každý?
enigmaplus.cz
Proutkaření: Dokáže ho použít každý?
Popularita proutkaření neustále stoupá, nyní se s virgulí hledají například nemoci v lidském těle. Údajně se může proutkařem stát každý z nás. Otestujte se, zda máte talent! [gallery size="full" id