Domů     Povedená šlehačka
Povedená šlehačka
17.2.2023

Čerstvá právě ušlehaná smetana je pochoutkou, které málokdo odolá. Jen se musí povést…

Na povedenosti šlehačky má samozřejmě hlavní podíl kvalita smetany. Roli hraje podíl tuku, čím víc nad 30 %, tím lépe. Ani vysoký podíl toku ale není vždy zárukou zdárného výsledku, proto výrobci do smetany ke šlehání obvykle přidávají karagenan.

Najdete ho uvedený na naprosté většině obalů smetan ke šlehání. Je to látka přírodního původu, získává se podobně jako agar z mořských řas. V tekuté smetaně pomáhá udržovat konzistenci, aby se nerozdělovala na vrstvy, a šlehačce zvyšuje pevnost.

Sehnat se sice dá i smetana ke šlehání bez karagenanu, takové výrobky je třeba ale rychleji spotřebovat.

5 šikovných fíglů

1. Před šleháním vychladit

A to nejen smetanu, ale také šlehací nádobu. Ideální teplota pro smetanu by podle údajů švýcarského mlékárenského webu měla být pouhých 5 °C. Toho v lednici nedosáhnete, takže zkuste smetanu před šleháním vložit na 10 až 15 minut do mrazáku.

Pokud jde o nádobu, tu bychom měli dát hodinu před šleháním do lednice, aby byla dostatečně studená. Rozhodující je také materiál. Keramika, sklo a kov přijímají chlad velmi dobře a keramika ho také nejdéle udrží.

Naopak plastové nádoby reagují na teplotu velmi špatně, protože se k přípravě šlehačky příliš nehodí. A proč je chlad tak důležitý pro zdařilé šlehání smetany?

Při šlehání se samozřejmě smetana poněkud zahřeje, ne sice moc, ale dost na to, aby se začal oddělovat tuk od podmáslí. Taková šlehačka pak zůstává tekutá, a když vytrvale dál šleháte, začne se srážet.

Naopak dobře vychlazená smetana nejen pěkně ztuhne, ale je také schopná pojmout při šlehání více vzduchu. Šlehačka je pak nadýchanější.

2. Zcela čisté nádobí

To je důležitá podmínka zejména v případě, že potřebujete připravit další dávku šlehačky. Pokud jsou v nádobě nebo na metle ještě zbytky té první, pak smetana neochotně houstne. Důvodem je ulpívající tuk. Brání tomu, aby se smetana ušlehala.

To je další argument proti plastovým nádobám, odmašťují se mnohem obtížněji než kovové nebo keramické.

3. Čerstvá, nebo trvanlivá?

Rozhodují chuťové preference, na pevnost ušlehané smetany nemá trvanlivost vliv. Navíc většina dnes prodávaných smetan je už vlastně „polotrvanlivých“. Procházejí procesem označovaným zkratkou UHT, což je tepelné ošetření, které zvyšuje jejich trvanlivost.

Přitom ale zůstává zachována typická čerstvá chuť, kterou trvanlivé smetany ztrácejí.

4. Nejdřív na nižší otáčky

Ať už používáte elektrický šlehač nebo ruční metlu, začít je třeba pomalejším šleháním, a teprve až smetana zhoustne, zvýšit rychlost. Až začne být krémovitě hustá, nastane správná chvíle pro přisypávání cukru, pokud ho chcete přidat.

Důležité je se šleháním včas přestat, a to nejpozději, když se začnou tvořit hrudky. Jakmile se smetana začne srážet v máslo, nedá se šlehačka zachránit. Pak už je lepší udělat z ní máslový krém.

5. Želatina jako alternativa ztužovače

Pokud chcete, aby šlehačková ozdoba dortu dostatečně dlouho vydržela, zkuste namočit želatinu. Zahřejte a přimíchejte část smetany.

Pro správné dávkování počítejte s tím, že na 250 ml smetany potřebujete 3 plátky želatiny nebo půl sáčku mletého želatinového prášku.

Tip: Ztužení má podpořit také špetka soli nebo trocha citronové šťávy.

5. Dobře uzavírat

Šlehačka velmi ochotně pohlcuje pachy a aromata, takže pokud ji dáváte do lednice, tak vždy v dobře přiklopené nádobě. Aromata jídel totiž mozek převádí chutí, takže šlehačka načichlá uzeninami už by byla na dezertech nebo v kávě těžko poživatelná.

Z lahve, nebo ze spreje?

Pokud si šlehačku dáváte do kávy, pak potřebujete k její přípravě pohodlnější způsob. Šlehačky ve spreji tento požadavek ideálně splňují, neboť jsou stále po ruce připravené k použití, ale jejich kvalita je velice proměnlivá.

Zatímco u smetan ke šlehání narazíte na malé rozdíly v chuti a obsahu tuku, u šlehaček ve spreji musíte sledovat, jaké množství smetany nebo jiné mléčné složky obsahují.

Smířit se musíte také s tím, že tyto šlehačky jsou často už přislazené a vylepšené karagenanem a některými dalšími přídatnými látkami.

U šlehačkových lahví s bombičkami s hnacím plynem sice z kvality slevovat nemusíte, smetanu si zvolíte podle vlastní chuti, potíže jsou spíš s čištěním. Láhev je po každé náplni nutné rozšroubovat a pak důkladně vymýt a odmastit.

Jakékoli zbytky totiž vedou k tomu, že nádoba začne zapáchat, jak se v ní mléčný tuk rozkládá.

Foto: Shutterstock

Předchozí článek
Související články
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
reklama
Šikovné tipy
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Záhadný let Victora Goddarda: muž, který údajně nahlédl do budoucnosti
enigmaplus.cz
Záhadný let Victora Goddarda: muž, který údajně nahlédl do budoucnosti
Během rutinního letu se zkušený pilot RAF dostal do prudké bouře a ocitl se v hustém, podivně zářícím mraku. Když se z něj konečně vynořil, zahlédl pod sebou letiště, které nepoznával — moderní, barev
Proč spadla Cválající Gertruda?
epochalnisvet.cz
Proč spadla Cválající Gertruda?
Most přes Tacomskou úžinu nedaleko amerického Seattlu má být zázrakem moderního stavitelství…„Bude to třetí nejdelší visutý most světa,“ slibuje konstruktér Leon Solomon Moisseiff, který svými nápady již inspiroval obdivovaný projekt mostu Golden Gate v San Francisku.   Zadání je ale pro něj příliš konvenční. Požadované příhradové vazníky nahrazuje modernějšími a podstatně subtilnějšími deskovými nosníky. „Most tak
Salát s dýní a sýrem feta
nejsemsama.cz
Salát s dýní a sýrem feta
Lehký salát s pečenou nebo grilovanou dýní, medem a sýrem feta v sobě kombinuje sladké i slané chutě. Dejte si ho jako lehké jídlo nebo přílohu k masu. Potřebujete: ✿ 1 menší dýni hokkaido ✿ 2 lžíce olivového oleje ✿ 2 lžíce medu ✿ 100 g sýru feta ✿ 100 g rukoly nebo jiného salátu ✿ sůl, pepř ✿ čerstvou petrželku Zálivka:
Našel Majer ženu, co je lepší než matka?
nasehvezdy.cz
Našel Majer ženu, co je lepší než matka?
Herec Stanislav Majer (47) ze seriálu Ratolesti si své soukromí už roky pečlivě hlídá. V poslední době se ale objevily zvěsti, že se mohl tajně oženit! Prý možná i proto, aby rychleji zapomněl na
Šperk mezi kabelkami
iluxus.cz
Šperk mezi kabelkami
Nová kabelka Panthère C de Cartier, která byla uvedená na trh v roce 2021, vyniká sochařskou sponou ve tvaru majestátního písmene C zakončeného hlavou panthera. Siluleta panthera a elegance, která je
Jak na pestrobarevné makronky
tisicereceptu.cz
Jak na pestrobarevné makronky
Lahodné makronky se z Francie dostaly do celého světa. Jsou sice na přípravu trošku náročné, ale nebojte. S trochou cviku a naším postupem se vám určitě povedou tyto jedny z nejoblíbenějších sladkostí
Jak Mayové po staletí předpovídali zatmění Slunce
21stoleti.cz
Jak Mayové po staletí předpovídali zatmění Slunce
Astronomické znalosti mayské civilizace nepřestávají fasconovat ani staleté pté, co se kdysi slavná americká kultura proměnila v prach. Jedním z nejvýraznějších dokladů mayské vyspělosti je Drážďanský
Livigno zahajuje zimní sezónu. Nabídne perfektní sněhové podmínky i aktivity mimo sjezdovky
epochanacestach.cz
Livigno zahajuje zimní sezónu. Nabídne perfektní sněhové podmínky i aktivity mimo sjezdovky
Od 29. listopadu 2025 do 1. května 2026 se Livigno chystá přivítat návštěvníky na svých zasněžených svazích a nabídnout jim víc než jen perfektně upravené sjezdovky. V srdci italských Alp, v nadmořské výšce 1 816 metrů, zde čekají ideální sněhové podmínky, široká nabídka zimních aktivit a autentická atmosféra horského městečka, kde se místní tradice snoubí
Tajemné zvuky mě děsily v bytě
skutecnepribehy.cz
Tajemné zvuky mě děsily v bytě
Uprostřed noci mě náhle probudily zvuky kroků. Na parketách jsem spatřila otisky nohou. V bytě ale nikdo jiný nebyl! Měla jsem po rozvodu a těšila jsem se, jak začnu hezky od začátku ve svém novém bytě, který jsem si vyhlídla. Myslela jsem si, že si tam budu spokojeně žít a že tam budu mít klid.
Město z ptačí perspektivy. Lanovka jako dopravní hit budoucnosti
epochaplus.cz
Město z ptačí perspektivy. Lanovka jako dopravní hit budoucnosti
Píše se rok 2040 a město pulzuje životem. Silnice se mění v nekonečná parkoviště, vznášedla zůstávají jen snem vizionářů a metro už nestačí tempu doby. A přesto existuje způsob, jak se po městě pohybovat rychle, tiše a bez stresu — po laně, vysoko nad hlavami ostatních. Zatímco v Praze máme zatím tři linky metra, v
Vytápění: Na hradech lidé žili v 10–15 °C
historyplus.cz
Vytápění: Na hradech lidé žili v 10–15 °C
Ondol. Pod tímto kouzelně znějícím slovíčkem se skrývá zřejmě nejstarší systém vytápění na světě. Archeologické vykopávky ho odhalily na území dnešní Severní Koreje a je starý přibližně 7000 let. Starověk Aby ústřicím bylo teplo… Otrok rozpálí ohniště. Za chvíli se komorou line příjemné teplo. Průduchy vede do vedlejších prostor. Dutiny o výšce 80–100 centimetrů, v
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i