Domů     Povedená šlehačka
Povedená šlehačka
17.2.2023

Čerstvá právě ušlehaná smetana je pochoutkou, které málokdo odolá. Jen se musí povést…

Na povedenosti šlehačky má samozřejmě hlavní podíl kvalita smetany. Roli hraje podíl tuku, čím víc nad 30 %, tím lépe. Ani vysoký podíl toku ale není vždy zárukou zdárného výsledku, proto výrobci do smetany ke šlehání obvykle přidávají karagenan.

Najdete ho uvedený na naprosté většině obalů smetan ke šlehání. Je to látka přírodního původu, získává se podobně jako agar z mořských řas. V tekuté smetaně pomáhá udržovat konzistenci, aby se nerozdělovala na vrstvy, a šlehačce zvyšuje pevnost.

Sehnat se sice dá i smetana ke šlehání bez karagenanu, takové výrobky je třeba ale rychleji spotřebovat.

5 šikovných fíglů

1. Před šleháním vychladit

A to nejen smetanu, ale také šlehací nádobu. Ideální teplota pro smetanu by podle údajů švýcarského mlékárenského webu měla být pouhých 5 °C. Toho v lednici nedosáhnete, takže zkuste smetanu před šleháním vložit na 10 až 15 minut do mrazáku.

Pokud jde o nádobu, tu bychom měli dát hodinu před šleháním do lednice, aby byla dostatečně studená. Rozhodující je také materiál. Keramika, sklo a kov přijímají chlad velmi dobře a keramika ho také nejdéle udrží.

Naopak plastové nádoby reagují na teplotu velmi špatně, protože se k přípravě šlehačky příliš nehodí. A proč je chlad tak důležitý pro zdařilé šlehání smetany?

Při šlehání se samozřejmě smetana poněkud zahřeje, ne sice moc, ale dost na to, aby se začal oddělovat tuk od podmáslí. Taková šlehačka pak zůstává tekutá, a když vytrvale dál šleháte, začne se srážet.

Naopak dobře vychlazená smetana nejen pěkně ztuhne, ale je také schopná pojmout při šlehání více vzduchu. Šlehačka je pak nadýchanější.

2. Zcela čisté nádobí

To je důležitá podmínka zejména v případě, že potřebujete připravit další dávku šlehačky. Pokud jsou v nádobě nebo na metle ještě zbytky té první, pak smetana neochotně houstne. Důvodem je ulpívající tuk. Brání tomu, aby se smetana ušlehala.

To je další argument proti plastovým nádobám, odmašťují se mnohem obtížněji než kovové nebo keramické.

3. Čerstvá, nebo trvanlivá?

Rozhodují chuťové preference, na pevnost ušlehané smetany nemá trvanlivost vliv. Navíc většina dnes prodávaných smetan je už vlastně „polotrvanlivých“. Procházejí procesem označovaným zkratkou UHT, což je tepelné ošetření, které zvyšuje jejich trvanlivost.

Přitom ale zůstává zachována typická čerstvá chuť, kterou trvanlivé smetany ztrácejí.

4. Nejdřív na nižší otáčky

Ať už používáte elektrický šlehač nebo ruční metlu, začít je třeba pomalejším šleháním, a teprve až smetana zhoustne, zvýšit rychlost. Až začne být krémovitě hustá, nastane správná chvíle pro přisypávání cukru, pokud ho chcete přidat.

Důležité je se šleháním včas přestat, a to nejpozději, když se začnou tvořit hrudky. Jakmile se smetana začne srážet v máslo, nedá se šlehačka zachránit. Pak už je lepší udělat z ní máslový krém.

5. Želatina jako alternativa ztužovače

Pokud chcete, aby šlehačková ozdoba dortu dostatečně dlouho vydržela, zkuste namočit želatinu. Zahřejte a přimíchejte část smetany.

Pro správné dávkování počítejte s tím, že na 250 ml smetany potřebujete 3 plátky želatiny nebo půl sáčku mletého želatinového prášku.

Tip: Ztužení má podpořit také špetka soli nebo trocha citronové šťávy.

5. Dobře uzavírat

Šlehačka velmi ochotně pohlcuje pachy a aromata, takže pokud ji dáváte do lednice, tak vždy v dobře přiklopené nádobě. Aromata jídel totiž mozek převádí chutí, takže šlehačka načichlá uzeninami už by byla na dezertech nebo v kávě těžko poživatelná.

Z lahve, nebo ze spreje?

Pokud si šlehačku dáváte do kávy, pak potřebujete k její přípravě pohodlnější způsob. Šlehačky ve spreji tento požadavek ideálně splňují, neboť jsou stále po ruce připravené k použití, ale jejich kvalita je velice proměnlivá.

Zatímco u smetan ke šlehání narazíte na malé rozdíly v chuti a obsahu tuku, u šlehaček ve spreji musíte sledovat, jaké množství smetany nebo jiné mléčné složky obsahují.

Smířit se musíte také s tím, že tyto šlehačky jsou často už přislazené a vylepšené karagenanem a některými dalšími přídatnými látkami.

U šlehačkových lahví s bombičkami s hnacím plynem sice z kvality slevovat nemusíte, smetanu si zvolíte podle vlastní chuti, potíže jsou spíš s čištěním. Láhev je po každé náplni nutné rozšroubovat a pak důkladně vymýt a odmastit.

Jakékoli zbytky totiž vedou k tomu, že nádoba začne zapáchat, jak se v ní mléčný tuk rozkládá.

Foto: Shutterstock

Předchozí článek
Související články
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
reklama
Šikovné tipy
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
V Olomouci vyvinuli metodu, která spouští chemické reakce podle pH buněk
21stoleti.cz
V Olomouci vyvinuli metodu, která spouští chemické reakce podle pH buněk
Novou metodu umožňující spouštět chemické reakce v živých organismech podle lokální hodnoty pH vyvinul tým vědců z ETH Curych vedený Helmou Wennemers a Athanasiosem Markosem, který působí na Přírodově
Snídaňová omeleta
tisicereceptu.cz
Snídaňová omeleta
Omelety smažené na másle s plátky jablek a vůní skořice. Suroviny na 2 porce 300 g jablek 10 g třtinového cukru 10 ml oleje 4 vejce špetka soli 1 lžíce citronové šťávy skořicový a moučkový
Jeden šperk, tisíc příběhů: Venetian Princes & Princess Flower
iluxus.cz
Jeden šperk, tisíc příběhů: Venetian Princes & Princess Flower
V srdci italské tradice a precizního řemesla vznikají šperky, které mluví jazykem emocí, vášně a nadčasové elegance. Roberto Coin představuje statement klenoty, které jsou víc než jen doplňkem — jsou
Pyramidy na Sicílii. Odkaz starověku, nebo chytrý trik farmářů?
enigmaplus.cz
Pyramidy na Sicílii. Odkaz starověku, nebo chytrý trik farmářů?
Ačkoli nejznámější pyramidy bezpochyby stojí v Egyptě, podobné kamenné stavby najdeme po celém světě – od Číny až po Latinskou Ameriku. Výjimkou není ani Itálie. Slunná země na Apeninském poloostrově
Livigno zahajuje zimní sezónu. Nabídne perfektní sněhové podmínky i aktivity mimo sjezdovky
epochanacestach.cz
Livigno zahajuje zimní sezónu. Nabídne perfektní sněhové podmínky i aktivity mimo sjezdovky
Od 29. listopadu 2025 do 1. května 2026 se Livigno chystá přivítat návštěvníky na svých zasněžených svazích a nabídnout jim víc než jen perfektně upravené sjezdovky. V srdci italských Alp, v nadmořské výšce 1 816 metrů, zde čekají ideální sněhové podmínky, široká nabídka zimních aktivit a autentická atmosféra horského městečka, kde se místní tradice snoubí
S tetou a strýcem byla pokaždé velká legrace
skutecnepribehy.cz
S tetou a strýcem byla pokaždé velká legrace
Zlatý prstýnek s červeným kamínkem není jen tak nějaký obyčejný prstýnek. Skrývá se v něm vzpomínka na dětství a na tetu Aničku. Pokaždé jsem se na ně moc těšila. Teta Anna a strýc Karel zaparkovali zánovní trabant před naši vilku. Koukala jsem z okna, jak se blíží, on vzpřímený jako jedle, ona nastrojená do nedělního a v kloboučku z roku raz dva. Byla
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Rozdíl, který se počítá
epochalnisvet.cz
Rozdíl, který se počítá
Diety jsou – vedle přejídání – hlavní příčinou nadváhy. Určitě tušíte proč. Přílišné omezování končívá bezuzdným obžerstvím a to je o to ničivější pro figuru, že tělo přešlo při hladovění na nouzový režim a každou kalorii nám spočítá dvakrát.   Když se ozvou chutě Několik odlišných ingrediencí jazyk neurazí, ale na výsledném součtu kalorií může
Pravá irská káva
nejsemsama.cz
Pravá irská káva
Kávu s whiskey si můžete dát v každé kavárně. Ne všude ji ale připravují správně. Tenhle recept je ovšem zaručený. Ingredience na 6 porcí: 6 lžiček mleté kávy 8 lžiček tmavého třtinového cukru 12 cl kvalitní irské whiskey 1,5 dcl 30% smetany Postup: Do nádoby na přípravu french pressa nasypte kávu a zalijte ji 6dcl horké vody o
Samý ctitel! Muž Morávkové musí šílet žárlivostí…
nasehvezdy.cz
Samý ctitel! Muž Morávkové musí šílet žárlivostí…
Herečka Dana Morávková (54) se nezdá! Působí jako ctnost ctností, ale jak je vidět, svému manželovi, klavíristovi Petru Maláskovi (61), dokáže pořádně zvednout pomyslné mandle, když se rozpovídá o svý
Generál Seydlitz: Bitvy Fridrichovi II. vyhrával svou tvrdohlavostí
historyplus.cz
Generál Seydlitz: Bitvy Fridrichovi II. vyhrával svou tvrdohlavostí
Král mu přikázal, aby se svou jízdou podpořil útok pruské pěchoty. Generál Seydlitz to odmítne s odůvodněním, že je příliš brzy. „Po bitvě bude moje hlava patřit Vám! Teď mi ale dovolte, abych ji používal tak, jak sám uznám za vhodné!“ vzkáže Fridrichu Velikému, který moudře ustoupí. Schopným důstojníkem jezdectva byl už jeho otec. Daniel
Když se slavilo s rozmachem: Oslavy, jež utvářely dějiny
epochaplus.cz
Když se slavilo s rozmachem: Oslavy, jež utvářely dějiny
Od nepaměti lidé slavili své triumfy, svatby i prostou radost ze života. Některé oslavy se však vymkly běžným zvyklostem a staly se legendami, které přetrvaly staletí. Jejich pompéznost i přepych překonaly vše, co bylo tehdy myslitelné, a dodnes vzbuzují úžas. Vydejme se zpět v čase za šesti nejproslulejšími slavnostmi dějin, které ukazují, jak se kdysi