Domů     Postím se, ale klidně jím
Postím se, ale klidně jím
7.10.2020

Půst neznamená hladovění, jak by si mnozí mohli myslet. Jen je třeba trochu potrápit zakrnělou fantazii, nebo si vzpomenout, po čem jste se oblizovali, když jste byli malí.

Nahlédneme-li však třeba do kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové, zjistíme, že postní jídelníček je docela bohatý. A co se jedlo? Vlastně kromě masa teplokrevných živočichů všechno.

Dnes si asi nebudeme běžně dávat žáby či hlemýždě, ale ryby bychom naopak konzumovat měli, o zelenině a ovoci ani nemluvě. Jedlo se samozřejmě hodně luštěnin, polévky a také brambory, rýže či nudle. Nic nového pod sluncem.

Takže pokud se vám zachtělo se zkusit trochu postit, ničeho se nebojte, možná budete překvapeni, jak se budete dobře cítit. A na začátek jedna polévka podle Magdaleny Dobromily.

Postní polívka z rozličných kořínků

Vezmi dvě velké cibule, pokrájej je na koláčky, též tři kořínky petružele, tři kořínky mrkve, jeden velký neb dva malé celery podobně pokrájej.

Dej to všecko asi s třemi loty másla na kuthánek, k tomu půl žejdlíka přebraného hrachu, dva kousky celého zázvoru a 4 celé hřebíčky, lžíci neb dvě vody, trochu soli a nech to pozvolna dusit, až to hezky hnědé jest. Nesmí se to však připálit.

 Když to pěnit počíná, tu se do toho vhodějí asi dvě lžíce pěkné mouky, míchá se tím, aby se usadil ke dnu pěkný škraloup, tu se na to naleje slané vody, v které se zelená petružel povařila, a nechá se to nejméně půl hodiny vařit, pak se to procedí a na smaženou na kousky pokrájenou žemličku vleje.

Když je ryba, může se při tom též kus dusit. Též se tato polívka večer bez žemličky v šálkách podat může (lot je 16 g, žejdlík 0,484 l).

Pár receptů postních

Hrášková polévka s lososem (úvodní foto)

350 g mraženého hrášku, 1 litr zeleninového vývaru, 1 šalotka, 1 lžíce másla, uzený losos, 1 dcl smetany ke šlehání, sůl, pepř

1) Na másle necháme zesklovatět šalotku a přidáme hrášek. Po chvilce přilijeme vývar, přivedeme k varu a vaříme cca 15 minut.

2) Poté polévku rozmixujeme, dochutíme solí, pepřem a zjemníme smetanou.

Pstruh pečený na víně

4 pstruhy, 500 ml bílého vína, česnek, mořská sůl, máslo, kopr, 1 citron

1) Ryby očistíme, uděláme z obou stran příčné řezy a ryby osolíme mořskou solí. Všechny ryby potřeme lisovaným česnekem, pokapeme citronovou šťávou a posypeme nadrobno nakrájeným koprem.

2) Připravíme si pekáč, vložíme do něj kousek másla a ryby. Vše podlijeme vínem a dáme péct do předehřáté trouby asi na 40 minut.

3) Pečeme na 190 °C. Po 20 minutách ryby obrátíme, aby se dobře propekly z obou stran. Podle potřeby podléváme vínem.

TIP: Rybu podáváme s plátky citronu a čerstvým koprem.

Rizoto s uzenou makrelou

250 g rýže arborio, 100 g masa z uzené makrely , 1 šalotka, 450 ml zeleninového vývaru, 70 g másla, 1 dcl bílého vína, mražený hrášek, strouhaný parmezán, citronová kůra, sůl, pepř

1) V hluboké pánvi necháme rozpustit máslo. K rozpuštěnému máslu vsypeme rýži a necháme ji cca 3 minuty restovat. Poté rýži zalijeme bílým vínem, necháme je odpařit a po troškách přiléváme vývar.

2) Rýži vaříme tak dlouho, dokud není tzv. na skus. Uhasíme plamen a v rizotu necháme rozpustit kousek másla.

3) Nakonec vmícháme maso z uzené makrely, hrášek, nastrouhaný parmezán, pepř a podle chuti dosolíme. Na talíři rizoto posypeme nastrouhanou citronovou kůrou a můžeme podávat.

Hrachové placky

100 g hrachové mouky, ½ lžičky soli, čerstvě mletý pepř, 1 lžička majoránky, 1–2 stroužky prolisovaného česneku, 250 ml vody, olej na smažení

1) Smícháme mouku se solí, přidáme koření a zalijeme vodou. Prošleháme a necháme chvíli odležet.

2) Na pánvi nebo lívanečníku smažíme na tuku po obou stranách malé placičky.

Pečená růžičková kapusta

400 g růžičkové kapusty, 4 polévkové lžíce oleje, chilli, sůl, pepř, citron

1) Kapusty omyjeme a osušíme, pokud je potřeba, zbavíme vrchních nažloutlých listů. Odkrojíme zbytky košťálu. Každou hlávku rozpůlíme. V míse posypeme chilli, osolíme a poprášíme čerstvě mletým pepřem. Jemně promícháme.

2) Polijeme olejem a promísíme. Poté naskládáme na plech vyložený pečicím papírem, dáme péct.

3) Po 10 minutách vyndáme z trouby, obrátíme kapustičky a dalších 10 minut pečeme. Pak přendáme na mísu a zakápneme citronovou šťávou. Podáváme s pečivem.

Nudle s mákem

180 g hrubé mouky, 2 žloutky, špetka soli, 1–2 lžíce vody, 20 g sádla, mletý mák a moučkový cukr

1) Mouku se žloutky, solí, vodou zpracujeme v hladké tužší těsto, které necháme půl hodiny pod utěrkou odležet.

2) Poté z těsta vyválíme tenký plát a krájíme širší (cca 0,5 cm) a delší (4–5 cm) nudle, které vaříme v osolené vodě s olejem. Jakmile vyplavou, jsou hotové.

3) Nudle scedíme, vložíme do mísy a prolijeme rozpuštěným sádlem. Podáváme posypané mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem.

Švestkové knedlíky podle babičky

800 g uvařených brambor ve slupce, oloupaných a vychladlých, 1 vejce, 300–350 g hrubé mouky,

1/4 lžička, cca 25 vypeckovaných švestek

Na strouhankový posyp: 100 g másla, 200 g strouhanky, 2 lžičky skořice, ¾ hrnku cukru (170 g)

1) Brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme vejce, sůl a mouku. Vypracujeme tužší těsto. (Je možné, že budeme muset trochu mouky přidat).

2) Z těsta utvoříme váleček, nakrájíme na dílky, které prsty vytvarujeme. Do každého dílku zabalíme vypeckovanou švestku.

3) Vaříme ve vroucí osolené vodě, cca 5–10 minut, nebo dokud nevyplavou na povrch. Knedlíky podáváme obalené a posypané strouhankou, polité rozpuštěným máslem.

Strouhankový posyp

Máslo rozpustíme na pánvi, přidáme strouhanku, cukr a skořici. Mícháme a lehce opražíme. Pozor, abychom strouhanku nepřipálili.

Růžičky z jablek

300 g listového těsta, 4 jablka, 1 citron, 20 g másla, skořice, třtinový cukr, moučkový cukr

1) Jablka umyjeme a nakrájíme na plátky. Ty ponoříme do vody společně s kousky citronu alespoň na 5 minut. Poté je vyndáme, necháme okapat a dáme na 30 sekund do mikrovlnky, aby trochu změkly.

2) Těsto si rozložíme a každý plátek rozkrojíme rádýlkem na čtyři pruhy. Každý pruh potřeme rozpuštěným máslem a posypeme třtinovým cukrem a skořicí.

3) Plátky jablek rozložíme na polovinu každého pruhu, těsto přes ně přeložíme a začneme rolovat. Růžičky vložíme do muffinové formy. Pečeme je při 180 °C 40 minut. Na talíři růžičky zasypeme moučkovým cukrem.

TIP: Stejně můžete připravit i hruškové růžičky.

Text: Eva Hořánková

Foto: Shutterstock, PAPEI.cz

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
7.6.2023
Přinášíme vám sadu tipů a rad od našich naniček, které se v kuchyni uměly otáčet. Česnek Chcete-li zmírnit ostrost česneku, můžete ponořit stroužky do studené vody. Když vám zbude oloupaný česnek, brzy se zkazí, ale vyhodit ho je škoda. Naložte stroužky do olivového oleje. Budete tak mít stále po ruce čerstvý česnek a získáte i olej na pokapání salátu či topinek. Málokdo ví, že se česnek hod
4.6.2023
Přemýšleli jste někdy, jak se liší veganské, vegetariánské, RAW a bezlepkové jídlo oproti tomu běžnému, klasickému? Víte, co v nich chybí a čím je vhodné nedostatky nahradit? Každý ví, že strava by měla být pestrá, rozmanitá, výživná a hlavně zdravá. Přesto máme své vyzkoušené recepty, které rádi a často opakujeme a střídáme. Ve spíži máme své oblíbené potraviny a – ruku na srdce – ne vždy je náš
3.6.2023
V obchodech objevíte spoustu druhů, a pokud nemáte svůj oblíbený, můžete najednou být na rozpacích, který vlastně koupit. Asi nejdůležitější je vědět, na co budete olej používat, tedy jestli na teplou nebo studenou kuchyni. A pak je tu ještě několik dalších zásad, které se vyplatí při nákupu dodržet vždycky. Olej potřebuje tmu Dbejte tedy na to, aby olej, který chcete koupit, byl v tmavé skleně
29.5.2023
Dnes už se staly nepostradatelnou součástí domácnosti, zejména v městských bytech, ale službu udělají i v domech a na chalupách. Odsají páru, ale i vůni různých jídel, která by se jinak šířila po celém bytě. A vyrábějí se stále nové a dokonalejší. Jenže na trhu je jich tolik, že není snadné se v nabídce zorientovat. Takže pokud chcete vyměnit tu dosluhující či právě budujete novou kuchyň, vyplatí
20.5.2023
Bochník chleba byl v minulosti považován za jednu ze základních potravin a byl velmi ceněn. Dnes se vracíme k domácímu pečení a hledáme různé recepty, jak si ho vylepšit. Aby zůstal dlouho čerstvý, je důležité také jeho správné uložení. To nejhorší, co můžete udělat, je nechat ho v plastovém sáčku, který je neprodyšný a zaručeně zajistí, že se brzy na kůrce objeví plíseň. Kam tedy s ním? Na vý
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Marie Antoinetta posvatební masakr oplakala
epochalnisvet.cz
Marie Antoinetta posvatební masakr oplakala
„To je strašné,“ vzlyká Marie Antoinetta. Právě se s manželem dozvěděli, že při velkolepém ohňostroji v Paříži na počest jejich svatby zahynuly desítky lidí. Přitom se na tu velkou slávu připravovalo
Wrap se skyrovým dipem
tisicereceptu.cz
Wrap se skyrovým dipem
SKYR slouží nejen jako bílkovinami nabitá svačina, ale také jako ingredience, která má své místo ve sladkých i slaných receptech. Ingredience na salátovou směs – 4 porce 2 kuřecí prsa 1 konzerv
Kamarádka mi dobře poradila
skutecnepribehy.cz
Kamarádka mi dobře poradila
Ještě že mám vedle sebe moji nejlepší kamarádku Zdenku. Jsme taková nerozlučná dvojka, která si vždy poradí. Můžu se na ni ve všem spolehnout. Jen občas jsem v úzkých, to když Zdena někam vyrazí. Ona strašně ráda cestuje, nalévá si do duše úžasné zážitky, jak sama říká. No jo, ale pak ji potřebuji a ona si nalévá.
Spásný botox: 31 body k úlevě?
21stoleti.cz
Spásný botox: 31 body k úlevě?
Injekce botulotoxinu nemají své místo pouze v estetické medicíně. Čím dál častěji se totiž začínají prosazovat jako efektivní léčba k chronické migréně. Stačí jen vydržet 31 „bodnutí“. Vůbec poprvé
Na kom se herečka přiživuje?
nasehvezdy.cz
Na kom se herečka přiživuje?
Momentálně si má Simona Lewandowská (23) ze Zlaté labutě užívat lásku s hereckým kolegou Goranem Maiello (24), známým ze seriálu ZOO. Přátelé jsou už ze školy, jiskra však přeskočila až nedávno. Pře
Do kartuziánských klášterů nesmějí ženy ani vkročit
epochaplus.cz
Do kartuziánských klášterů nesmějí ženy ani vkročit
Řád kartuziánů zakládá svatý Bruno (1027/1030–1101) v letech 1084–1086, ovšem psaná pravidla po sobě nezanechává. Ta sestavuje až opat Gvigo z kláštera v Chartreuse poblíž francouzského Grenoblu v let
Mumie Sin-Čuej: Co stojí za její zachovalostí?
enigmaplus.cz
Mumie Sin-Čuej: Co stojí za její zachovalostí?
Sin-Čuej, známá jako Lady Dai, je svého času manželkou jednoho z dávných ministerských předsedů z dynastie Západní Chan (vládnoucí v období 202 př. n. l. - 9 n. l.). Po své smrti je mumifikována a ulo
Rybí filety s bramborovou kaší
tisicereceptu.cz
Rybí filety s bramborovou kaší
Rybí maso je také lehké, zdravé a výživné, s kmínem si velmi dobře rozumí a s bramborovou kaší je to lahůdka. Potřebujete 800 g rybích filet (nebo filé) sůl drcený kmín mletou sladkou papriku
Samsonova kašna: Monument uprostřed náměstí v Českých Budějovicích
epochanacestach.cz
Samsonova kašna: Monument uprostřed náměstí v Českých Budějovicích
Socha Samsona se lvem se uprostřed největšího českobudějovického náměstí odráží ve vodní hladině zdejší historické kašny už téměř tři sta let. Kašna je jednou z největších v zemi a je také symbolem města. Nikdo z návštěvníků Českých Budějovic nemůže minout náměstí Přemysla Otakara II. Leží přece přímo v centru města a navíc je druhým největším čtvercovým náměstím v republice. Ten
Tiffany & Co. odhaluje kolekci Blue Book 2023: Out of the Blue
iluxus.cz
Tiffany & Co. odhaluje kolekci Blue Book 2023: Out of the Blue
Tiffany & Co. uvádí svou legendární „Modrou knihu“, kolekci Blue Book 2023: Out of the Blue představující nejnovější, každoročně očekávanou kolekci high jewelry reprezentující to nejlepší z nejlep
Exkluzivní kreativita arabské estetiky
rezidenceonline.cz
Exkluzivní kreativita arabské estetiky
Nádherný byt s desítkou rozmanitých luxusních pokojů představuje esenci dokonalého souznění orientální atmosféry se soudobou precizností, tak typickou pro nábytek a doplňky společnosti Covet House, je
Kdo bude hereččiným novým partnerem?
nasehvezdy.cz
Kdo bude hereččiným novým partnerem?
Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (62) je podle svých slov znovu připravena se zamilovat. A to i přesto, že v posledních letech přišla o dva muže, které moc milovala. Srdce má ale ot