Domů     Postím se, ale klidně jím
Postím se, ale klidně jím
7.10.2020

Půst neznamená hladovění, jak by si mnozí mohli myslet. Jen je třeba trochu potrápit zakrnělou fantazii, nebo si vzpomenout, po čem jste se oblizovali, když jste byli malí.

Nahlédneme-li však třeba do kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové, zjistíme, že postní jídelníček je docela bohatý. A co se jedlo? Vlastně kromě masa teplokrevných živočichů všechno.

Dnes si asi nebudeme běžně dávat žáby či hlemýždě, ale ryby bychom naopak konzumovat měli, o zelenině a ovoci ani nemluvě. Jedlo se samozřejmě hodně luštěnin, polévky a také brambory, rýže či nudle. Nic nového pod sluncem.

Takže pokud se vám zachtělo se zkusit trochu postit, ničeho se nebojte, možná budete překvapeni, jak se budete dobře cítit. A na začátek jedna polévka podle Magdaleny Dobromily.

Postní polívka z rozličných kořínků

Vezmi dvě velké cibule, pokrájej je na koláčky, též tři kořínky petružele, tři kořínky mrkve, jeden velký neb dva malé celery podobně pokrájej.

Dej to všecko asi s třemi loty másla na kuthánek, k tomu půl žejdlíka přebraného hrachu, dva kousky celého zázvoru a 4 celé hřebíčky, lžíci neb dvě vody, trochu soli a nech to pozvolna dusit, až to hezky hnědé jest. Nesmí se to však připálit.

 Když to pěnit počíná, tu se do toho vhodějí asi dvě lžíce pěkné mouky, míchá se tím, aby se usadil ke dnu pěkný škraloup, tu se na to naleje slané vody, v které se zelená petružel povařila, a nechá se to nejméně půl hodiny vařit, pak se to procedí a na smaženou na kousky pokrájenou žemličku vleje.

Když je ryba, může se při tom též kus dusit. Též se tato polívka večer bez žemličky v šálkách podat může (lot je 16 g, žejdlík 0,484 l).

Pár receptů postních

Hrášková polévka s lososem (úvodní foto)

350 g mraženého hrášku, 1 litr zeleninového vývaru, 1 šalotka, 1 lžíce másla, uzený losos, 1 dcl smetany ke šlehání, sůl, pepř

1) Na másle necháme zesklovatět šalotku a přidáme hrášek. Po chvilce přilijeme vývar, přivedeme k varu a vaříme cca 15 minut.

2) Poté polévku rozmixujeme, dochutíme solí, pepřem a zjemníme smetanou.

Pstruh pečený na víně

4 pstruhy, 500 ml bílého vína, česnek, mořská sůl, máslo, kopr, 1 citron

1) Ryby očistíme, uděláme z obou stran příčné řezy a ryby osolíme mořskou solí. Všechny ryby potřeme lisovaným česnekem, pokapeme citronovou šťávou a posypeme nadrobno nakrájeným koprem.

2) Připravíme si pekáč, vložíme do něj kousek másla a ryby. Vše podlijeme vínem a dáme péct do předehřáté trouby asi na 40 minut.

3) Pečeme na 190 °C. Po 20 minutách ryby obrátíme, aby se dobře propekly z obou stran. Podle potřeby podléváme vínem.

TIP: Rybu podáváme s plátky citronu a čerstvým koprem.

Rizoto s uzenou makrelou

250 g rýže arborio, 100 g masa z uzené makrely , 1 šalotka, 450 ml zeleninového vývaru, 70 g másla, 1 dcl bílého vína, mražený hrášek, strouhaný parmezán, citronová kůra, sůl, pepř

1) V hluboké pánvi necháme rozpustit máslo. K rozpuštěnému máslu vsypeme rýži a necháme ji cca 3 minuty restovat. Poté rýži zalijeme bílým vínem, necháme je odpařit a po troškách přiléváme vývar.

2) Rýži vaříme tak dlouho, dokud není tzv. na skus. Uhasíme plamen a v rizotu necháme rozpustit kousek másla.

3) Nakonec vmícháme maso z uzené makrely, hrášek, nastrouhaný parmezán, pepř a podle chuti dosolíme. Na talíři rizoto posypeme nastrouhanou citronovou kůrou a můžeme podávat.

Hrachové placky

100 g hrachové mouky, ½ lžičky soli, čerstvě mletý pepř, 1 lžička majoránky, 1–2 stroužky prolisovaného česneku, 250 ml vody, olej na smažení

1) Smícháme mouku se solí, přidáme koření a zalijeme vodou. Prošleháme a necháme chvíli odležet.

2) Na pánvi nebo lívanečníku smažíme na tuku po obou stranách malé placičky.

Pečená růžičková kapusta

400 g růžičkové kapusty, 4 polévkové lžíce oleje, chilli, sůl, pepř, citron

1) Kapusty omyjeme a osušíme, pokud je potřeba, zbavíme vrchních nažloutlých listů. Odkrojíme zbytky košťálu. Každou hlávku rozpůlíme. V míse posypeme chilli, osolíme a poprášíme čerstvě mletým pepřem. Jemně promícháme.

2) Polijeme olejem a promísíme. Poté naskládáme na plech vyložený pečicím papírem, dáme péct.

3) Po 10 minutách vyndáme z trouby, obrátíme kapustičky a dalších 10 minut pečeme. Pak přendáme na mísu a zakápneme citronovou šťávou. Podáváme s pečivem.

Nudle s mákem

180 g hrubé mouky, 2 žloutky, špetka soli, 1–2 lžíce vody, 20 g sádla, mletý mák a moučkový cukr

1) Mouku se žloutky, solí, vodou zpracujeme v hladké tužší těsto, které necháme půl hodiny pod utěrkou odležet.

2) Poté z těsta vyválíme tenký plát a krájíme širší (cca 0,5 cm) a delší (4–5 cm) nudle, které vaříme v osolené vodě s olejem. Jakmile vyplavou, jsou hotové.

3) Nudle scedíme, vložíme do mísy a prolijeme rozpuštěným sádlem. Podáváme posypané mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem.

Švestkové knedlíky podle babičky

800 g uvařených brambor ve slupce, oloupaných a vychladlých, 1 vejce, 300–350 g hrubé mouky,

1/4 lžička, cca 25 vypeckovaných švestek

Na strouhankový posyp: 100 g másla, 200 g strouhanky, 2 lžičky skořice, ¾ hrnku cukru (170 g)

1) Brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme vejce, sůl a mouku. Vypracujeme tužší těsto. (Je možné, že budeme muset trochu mouky přidat).

2) Z těsta utvoříme váleček, nakrájíme na dílky, které prsty vytvarujeme. Do každého dílku zabalíme vypeckovanou švestku.

3) Vaříme ve vroucí osolené vodě, cca 5–10 minut, nebo dokud nevyplavou na povrch. Knedlíky podáváme obalené a posypané strouhankou, polité rozpuštěným máslem.

Strouhankový posyp

Máslo rozpustíme na pánvi, přidáme strouhanku, cukr a skořici. Mícháme a lehce opražíme. Pozor, abychom strouhanku nepřipálili.

Růžičky z jablek

300 g listového těsta, 4 jablka, 1 citron, 20 g másla, skořice, třtinový cukr, moučkový cukr

1) Jablka umyjeme a nakrájíme na plátky. Ty ponoříme do vody společně s kousky citronu alespoň na 5 minut. Poté je vyndáme, necháme okapat a dáme na 30 sekund do mikrovlnky, aby trochu změkly.

2) Těsto si rozložíme a každý plátek rozkrojíme rádýlkem na čtyři pruhy. Každý pruh potřeme rozpuštěným máslem a posypeme třtinovým cukrem a skořicí.

3) Plátky jablek rozložíme na polovinu každého pruhu, těsto přes ně přeložíme a začneme rolovat. Růžičky vložíme do muffinové formy. Pečeme je při 180 °C 40 minut. Na talíři růžičky zasypeme moučkovým cukrem.

TIP: Stejně můžete připravit i hruškové růžičky.

Text: Eva Hořánková

Foto: Shutterstock, PAPEI.cz

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
Související články
19.5.2025
Máte rádi smažená jídla, ale protože víte, že nejsou nejzdravější, tak stará olejová fritéza odpočívá někde ve spíži? Nebo jste ji pro jistotu nikdy neměli? Zkuste horkovzdušnou. Proti té tradiční má hodně výhod a přitom jsou pokrmy stejně chutné a křupavé, ovšem lehčeji stravitelné. K přípravě jídla totiž využívá horký vzduch, a když olej, tak opravdu jen minimální množství. Nemusíte tedy řešit,
16.5.2025
Bojíte se mikrovlnky? Pro jedny je to nepostradatelný domácí spotřebič, pro druhé riziko pro zdraví. Přitom technicky vzato používá stejný zdroj pro svoje fungování jako rádia, televizory, mobilní telefony, přístroje GPS nebo třeba hřejivé infralampy a dotaženo do detailů i náš zrak – elektromagnetické vlny delšího rozsahu. Elektromagnetické záření může být skutečně nebezpečné, ale až při vlnách v
14.5.2025
Určitě si doma děláte různé zeleninové saláty, dáváte ji do polévek, omáček i nakládáte. A právě pečená zelenina je to, co vám v repertoáru ještě chybí. A to je škoda. Už proto, že šetří kapsu a také ji můžete použít na spoustu způsobů. Třeba na těstoviny, na polévku, do wrapů a omelet... Kterou vybrat? Vlastně téměř jakoukoliv, ale asi nejvíce se hodí kořenová, třeba brambory, pastinák, sladké
12.5.2025
Písečné pláže, slunce, moře všudypřítomná modrá a bílá, to je Řecko. A samozřejmě kuchyně, která chutná snad každému. A kdyby ta dovolená letos nevyšla, co si nějakou tu dobrotu připravit doma? Citronová polévka (4 porce) 1 malé kuře, 1 cibule i se slupkou do vývaru, svazeček z natě celeru, petrželky a bobkového listu, 2 kuličky pepře, kousek kůry z bio citronu, 1 lžička soli, šálek rýže, 2
29.4.2025
Ale jakou, když existuje tolik druhů. A někdy ani ti, kteří kávu milují a rádi experimentují, nedokáží přesně určit, co do které vlastně patří. Espresso zná každý, ale co ty ostatní? Pojďme se na to podívat. Ristretto – pochází ze Sicílie a je velice podobné espressu, ale s tím rozdílem, že jeho objem je okolo 20 ml. Připravuje se z toho stejného množství kávy, ale extrakce je kratší, takže vyn
reklama
Šikovné tipy
Dřevo opět v plné kráse: Jak jej renovovat?
Sem tam škrábanec nebo skvrna a povrch jaksi omšelý… Přírodní dřevo je úžasný materiál, ale nepříliš odolný vůči stopám opotřebování a zašpinění. Stačí ale málo a může se zaskvít v původní kráse. Odborníci, truhláři a návrháři, sice radí nechat dřevo přirozeně stárnout, protože se dokáže do jisté míry samo regenerovat a viditelnost skvrn nebo rýh […]
Růžičky na dárky, které nadělají spoustu parády
Až bude příště potřebovat ozdobit dárek, nebudete muset nic shánět. Stačí jen saténová stuha, nůžky a lepidlo. Šířka stuhy určí velikost květu, takže záleží na vaší představě. Aby se vám ale se stuhou pohodlně pracovalo, měla by mít šířku aspoň 5 cm. Nastříhejte ji na 10cm dílky, na jeden květ jich budete potřebovat 10 až […]
Už žádné lupy!
To se snáze řekne, než provede. Ať už jsou to lupy mastné, nebo suché, v boji s nimi budete potřebovat hodně trpělivosti a vytrvalosti. V určité míře jsou šupinky ve vlasech normální. Kožní buňky se přirozeně obměňují, jejich životnost je pouhé čtyři týdny, pak se uvolní a odpadnou. Těchto šupinek si obvykle vůbec nevšimnete. Pokud […]
Velikonoční dekorace: Vejce, kde ses tady vzalo?
Obří vejce může být netradiční dekorací a navíc poslouží jako zajímavý květináč na cibuloviny. A to vše ne jenom na Velikonoce! Vejce je dokonalým symbolem jara jako takového. Nebojte, nenakladla jej žádná dračice. Zrodilo se ze sádrových obvazů. Totiž, u vás doma se teprve zrodí. A vyrobit ho zvládne i úplný začátečník. Připravte si speciální […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
PETEXPERT DEN 2025
epochanacestach.cz
PETEXPERT DEN 2025
V sobotu 31. května 2025 se v pražském Pesoparku v Uhříněvsi uskuteční první ročník akce pro širokou veřejnost – PetExpert den. Tento celodenní zážitkový program je určen pro všechny milovníky psů, jejich psy i rodiny s dětmi. Akce je zdarma a nabídne praktické ukázky práce se psy, přednášky, odborné konzultace, soutěže, stánky se sortimentem pro
Granátové hodinky: unikátní spojení české tradice a dánské avantgardy
iluxus.cz
Granátové hodinky: unikátní spojení české tradice a dánské avantgardy
Družstvo umělecké výroby Granát Turnov spojilo síly s dánskou experimentální hodinářskou značkou Arcanaut a vytvořilo naprostý unikát – limitovanou edici hodinek s číselníkem vyrobeným z českého graná
Souznění futurismu a přírody
rezidenceonline.cz
Souznění futurismu a přírody
Rezidence La Roca je luxusním příkladem dokonalé integrace ryze moderní obytné stavby do okolní krajiny. Skvěle zvládnutou architektonickou výzvu doprovází interiér plný ikonických značek. Tvůrčí tým z kanceláře RRZ ARQUITECTOS a její designové sekce předvedli, jak se vyplatí hýčkat projekt do posledního detailu, a to včetně povrchových úprav a barevného řešení. Na sedmi a půl
Tvář svého budoucího muže jsem spatřila v louži
skutecnepribehy.cz
Tvář svého budoucího muže jsem spatřila v louži
Na ta dvě podivná znamení nezapomenu. Anděl strážný mi možná tehdy zachránil život, abych se mohla znovu potkat se svou životní láskou. V roce 1993 jsem prožila za sebou dvě události, které mě přesvědčily o existenci věcí mezi nebem a zemí a hlavně – o andělech strážných, kteří nad námi bdí. První z příběhů začal setkáním s přáteli na oslavě. Seděli jsme
Objevte kouzlo jara v tropickém ráji – Dubaj vás vítá!
nejsemsama.cz
Objevte kouzlo jara v tropickém ráji – Dubaj vás vítá!
Chcete zažít prázdné pláže a v klidu si užít město ještě předtím, než přijde vlna nesnesitelných veder? Poznejte jaro v Dubaji! Trvá jen do konce května! Více než čtyřicet kilometrů nádherných pláží se zlatavým jemným pískem, azurově čisté moře na pobřeží Perského zálivu a také město, kde se snoubí historie s moderní architekturou, nákupními centry a zábavou. To je Dubaj 🌴 – hlavní
Sicilské mumie: Tisíce těl v podzemí Palerma!
enigmaplus.cz
Sicilské mumie: Tisíce těl v podzemí Palerma!
Malou kryptu, ve které se tísní asi deset lidí, osvětlují pouze lucerny a svíčky. Kněz pomalým hlasem odříkává litanii. Odněkud se ozývá pláč. Když je obřad u konce, schází se zástupci vlivné sicilské
Utekli od Laurinové všichni chlapi kvůli tatínkovi?
nasehvezdy.cz
Utekli od Laurinové všichni chlapi kvůli tatínkovi?
Co se týče milostných karambolů, patří herečka ze seriálu ZOO Nové začátky Sabina Laurinová (53) mezi přebornice. Přesto však matka dvou dcer Valentýny (23) a Maji (17) nehází flintu do žita a před
Američtí lékaři přepsali DNA dítěte s vážnou genetickou poruchou
21stoleti.cz
Američtí lékaři přepsali DNA dítěte s vážnou genetickou poruchou
Genová terapie je moderní typ léčby, zaměřený na léčení onemocnění způsobených nesprávným fungováním genů. Výhodou je, že se jejím prostřednictvím dá genetické onemocnění zcela vyléčit, na rozdíl od b
Caño Cristales: Dobrodružná cesta k řece pěti barev
epochaplus.cz
Caño Cristales: Dobrodružná cesta k řece pěti barev
Caño Cristales, přezdívaná tekutá duha, láká dobrodruhy do srdce Kolumbie. Tato řeka v národním parku Serranía de la Macarena nabízí nejen barevný spektákl, ale i nezapomenutelnou cestu plnou exotických zvířat, vodopádů a přírodních koupališť. Připravte se na dobrodružství, které změní váš pohled na přírodu! Jak se dostat k duhové řece? Cesta může začít v obci
The Line: Skrytý přístav bude futuristickým skvostem
epochalnisvet.cz
The Line: Skrytý přístav bude futuristickým skvostem
Megaprojekt NEOM odstartoval výstavbu první fázi futuristického města THE LINE. Mezi prvními kroky k realizaci této ambiciózní metropole je Hidden Marina – dechberoucí přístavní komplex, který má pojmout až 200 000 obyvatel. Už dnes je jasné, že svým rozsahem předčí mnohé světové ikony, včetně slavné Burj Khalify.   Už několik let fascinují svět vize města jménem The
Směs z lesních hub nakyselo
tisicereceptu.cz
Směs z lesních hub nakyselo
Na nakládání se hodí hříbky, babky, lišky i poddubáky. Suroviny na 4 sklenice 1 kg očištěných hub 2 lžíce octa sůl Na nálev 500 ml octa 1,5 l vody 10 kuliček pepře 10 kuliček nového k
Rhodský kolos: Zemětřesení srazilo boha na kolena
historyplus.cz
Rhodský kolos: Zemětřesení srazilo boha na kolena
Dokázali to! Odrazili útok početné nepřátelské flotily. Bůh slunce Hélios jim pomohl, bez něj by vetřelcům podlehli. Obyvatelé Rhodu přemýšlejí, jak by ochránci svého ostrova poděkovali. „Postavíme mu sochu!“ napadne kohosi. „Takovou, jakou svět dosud neviděl!“   I když má armáda budoucího makedonského krále Démétria I. Poliorkéta (337–283 př. n. l.) k dispozici obří obléhací věže,