Domů     Postím se, ale klidně jím
Postím se, ale klidně jím
7.10.2020

Půst neznamená hladovění, jak by si mnozí mohli myslet. Jen je třeba trochu potrápit zakrnělou fantazii, nebo si vzpomenout, po čem jste se oblizovali, když jste byli malí.

Nahlédneme-li však třeba do kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové, zjistíme, že postní jídelníček je docela bohatý. A co se jedlo? Vlastně kromě masa teplokrevných živočichů všechno.

Dnes si asi nebudeme běžně dávat žáby či hlemýždě, ale ryby bychom naopak konzumovat měli, o zelenině a ovoci ani nemluvě. Jedlo se samozřejmě hodně luštěnin, polévky a také brambory, rýže či nudle. Nic nového pod sluncem.

Takže pokud se vám zachtělo se zkusit trochu postit, ničeho se nebojte, možná budete překvapeni, jak se budete dobře cítit. A na začátek jedna polévka podle Magdaleny Dobromily.

Postní polívka z rozličných kořínků

Vezmi dvě velké cibule, pokrájej je na koláčky, též tři kořínky petružele, tři kořínky mrkve, jeden velký neb dva malé celery podobně pokrájej.

Dej to všecko asi s třemi loty másla na kuthánek, k tomu půl žejdlíka přebraného hrachu, dva kousky celého zázvoru a 4 celé hřebíčky, lžíci neb dvě vody, trochu soli a nech to pozvolna dusit, až to hezky hnědé jest. Nesmí se to však připálit.

 Když to pěnit počíná, tu se do toho vhodějí asi dvě lžíce pěkné mouky, míchá se tím, aby se usadil ke dnu pěkný škraloup, tu se na to naleje slané vody, v které se zelená petružel povařila, a nechá se to nejméně půl hodiny vařit, pak se to procedí a na smaženou na kousky pokrájenou žemličku vleje.

Když je ryba, může se při tom též kus dusit. Též se tato polívka večer bez žemličky v šálkách podat může (lot je 16 g, žejdlík 0,484 l).

Pár receptů postních

Hrášková polévka s lososem (úvodní foto)

350 g mraženého hrášku, 1 litr zeleninového vývaru, 1 šalotka, 1 lžíce másla, uzený losos, 1 dcl smetany ke šlehání, sůl, pepř

1) Na másle necháme zesklovatět šalotku a přidáme hrášek. Po chvilce přilijeme vývar, přivedeme k varu a vaříme cca 15 minut.

2) Poté polévku rozmixujeme, dochutíme solí, pepřem a zjemníme smetanou.

Pstruh pečený na víně

4 pstruhy, 500 ml bílého vína, česnek, mořská sůl, máslo, kopr, 1 citron

1) Ryby očistíme, uděláme z obou stran příčné řezy a ryby osolíme mořskou solí. Všechny ryby potřeme lisovaným česnekem, pokapeme citronovou šťávou a posypeme nadrobno nakrájeným koprem.

2) Připravíme si pekáč, vložíme do něj kousek másla a ryby. Vše podlijeme vínem a dáme péct do předehřáté trouby asi na 40 minut.

3) Pečeme na 190 °C. Po 20 minutách ryby obrátíme, aby se dobře propekly z obou stran. Podle potřeby podléváme vínem.

TIP: Rybu podáváme s plátky citronu a čerstvým koprem.

Rizoto s uzenou makrelou

250 g rýže arborio, 100 g masa z uzené makrely , 1 šalotka, 450 ml zeleninového vývaru, 70 g másla, 1 dcl bílého vína, mražený hrášek, strouhaný parmezán, citronová kůra, sůl, pepř

1) V hluboké pánvi necháme rozpustit máslo. K rozpuštěnému máslu vsypeme rýži a necháme ji cca 3 minuty restovat. Poté rýži zalijeme bílým vínem, necháme je odpařit a po troškách přiléváme vývar.

2) Rýži vaříme tak dlouho, dokud není tzv. na skus. Uhasíme plamen a v rizotu necháme rozpustit kousek másla.

3) Nakonec vmícháme maso z uzené makrely, hrášek, nastrouhaný parmezán, pepř a podle chuti dosolíme. Na talíři rizoto posypeme nastrouhanou citronovou kůrou a můžeme podávat.

Hrachové placky

100 g hrachové mouky, ½ lžičky soli, čerstvě mletý pepř, 1 lžička majoránky, 1–2 stroužky prolisovaného česneku, 250 ml vody, olej na smažení

1) Smícháme mouku se solí, přidáme koření a zalijeme vodou. Prošleháme a necháme chvíli odležet.

2) Na pánvi nebo lívanečníku smažíme na tuku po obou stranách malé placičky.

Pečená růžičková kapusta

400 g růžičkové kapusty, 4 polévkové lžíce oleje, chilli, sůl, pepř, citron

1) Kapusty omyjeme a osušíme, pokud je potřeba, zbavíme vrchních nažloutlých listů. Odkrojíme zbytky košťálu. Každou hlávku rozpůlíme. V míse posypeme chilli, osolíme a poprášíme čerstvě mletým pepřem. Jemně promícháme.

2) Polijeme olejem a promísíme. Poté naskládáme na plech vyložený pečicím papírem, dáme péct.

3) Po 10 minutách vyndáme z trouby, obrátíme kapustičky a dalších 10 minut pečeme. Pak přendáme na mísu a zakápneme citronovou šťávou. Podáváme s pečivem.

Nudle s mákem

180 g hrubé mouky, 2 žloutky, špetka soli, 1–2 lžíce vody, 20 g sádla, mletý mák a moučkový cukr

1) Mouku se žloutky, solí, vodou zpracujeme v hladké tužší těsto, které necháme půl hodiny pod utěrkou odležet.

2) Poté z těsta vyválíme tenký plát a krájíme širší (cca 0,5 cm) a delší (4–5 cm) nudle, které vaříme v osolené vodě s olejem. Jakmile vyplavou, jsou hotové.

3) Nudle scedíme, vložíme do mísy a prolijeme rozpuštěným sádlem. Podáváme posypané mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem.

Švestkové knedlíky podle babičky

800 g uvařených brambor ve slupce, oloupaných a vychladlých, 1 vejce, 300–350 g hrubé mouky,

1/4 lžička, cca 25 vypeckovaných švestek

Na strouhankový posyp: 100 g másla, 200 g strouhanky, 2 lžičky skořice, ¾ hrnku cukru (170 g)

1) Brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme vejce, sůl a mouku. Vypracujeme tužší těsto. (Je možné, že budeme muset trochu mouky přidat).

2) Z těsta utvoříme váleček, nakrájíme na dílky, které prsty vytvarujeme. Do každého dílku zabalíme vypeckovanou švestku.

3) Vaříme ve vroucí osolené vodě, cca 5–10 minut, nebo dokud nevyplavou na povrch. Knedlíky podáváme obalené a posypané strouhankou, polité rozpuštěným máslem.

Strouhankový posyp

Máslo rozpustíme na pánvi, přidáme strouhanku, cukr a skořici. Mícháme a lehce opražíme. Pozor, abychom strouhanku nepřipálili.

Růžičky z jablek

300 g listového těsta, 4 jablka, 1 citron, 20 g másla, skořice, třtinový cukr, moučkový cukr

1) Jablka umyjeme a nakrájíme na plátky. Ty ponoříme do vody společně s kousky citronu alespoň na 5 minut. Poté je vyndáme, necháme okapat a dáme na 30 sekund do mikrovlnky, aby trochu změkly.

2) Těsto si rozložíme a každý plátek rozkrojíme rádýlkem na čtyři pruhy. Každý pruh potřeme rozpuštěným máslem a posypeme třtinovým cukrem a skořicí.

3) Plátky jablek rozložíme na polovinu každého pruhu, těsto přes ně přeložíme a začneme rolovat. Růžičky vložíme do muffinové formy. Pečeme je při 180 °C 40 minut. Na talíři růžičky zasypeme moučkovým cukrem.

TIP: Stejně můžete připravit i hruškové růžičky.

Text: Eva Hořánková

Foto: Shutterstock, PAPEI.cz

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
23.4.2024
Tento koláč vypadá dokonale, ale i tak chutná. Do tvarohu můžete zamíchat dvě lžíce máku nebo do něj vmíchat ovoce. Zdobit můžete také čerstvým ovocem, třeba jahodami. Ingredience na 1 formu Na těsto 300 g hladké mouky 150 g másla 1 vejce 1 žloutek 1 lžička nastrouhané citronové kůry 100 g moučkového cukru 1 lžička prášku do pečiva Na náplň 500 g měkkého tvarohu 150 g selskéh
17.4.2024
Proso, čirok, pšenice špalda, grünkern a kamut. Jde o netradiční cereálie a my vám vysvětlíme jak pomáhají našemu zdraví a v jaké formě je můžete jíst. Odrůdy obilovin a jim podobných rostlin, které málem upadly v zapomnění a teď se mezi nás vrací, bývají výživově velmi hodnotné, často neobsahují lepek a jsou také dobře stravitelné. Pro velký obsah vitaminů a dalších cenných živin navíc prospívaj
15.4.2024
Tak se to říkávalo a platí to i dnes. Jakmile ucítíte typickou vůni, je jasné, že nastala doba bezová. Vezměte košík a nůžky a vydejte se na lov. Uvidíte, že budete blahořečit chvíli, kdy jste překonali lenost. Na co se hodí? Čerstvé květy můžete použít na výrobu jednoduchých limonád, které vznikají vymáčením květů, nebo těch složitějších, které se nechávají nějaký čas kvasit. - Vynikající j
8.4.2024
Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi. V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé. Pokud je chcete opravdu och
4.4.2024
Aby ne, jeho pověst je hodně pošramocená. Kolem glutamátu se vznáší strašák alergie, syndromu čínské restaurace, nabírání na váze i vážných nemocí, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba. Stačí říct glutamát a vybavíte si vydatně přichucenou nudlovou polévku z podřadných surovin nebo misku s chipsy, od níž se nedá odtrhnout, dokud není prázdná. Kaloricky často bohaté, ale výživově chudé jídl
reklama
reklama
Šikovné tipy
Vytvořte si svou rustikální nádobu
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude […]
Polička s kouzlem starých časů
Z nového staré, ale krásné. Pomocí barev a přelepů si ze závěsné poličky se šuplíčky vytvořte nostalgickou „babičku“ se starodávnou patinou a dekorativními plastickými ornamenty. Taková polička se hodí třeba do kuchyně, ale také do předsíně, a pokud máte v tomto stylu zařízený pokoj, dejte ji klidně i sem. Co budete potřebovat? Dřevěnou závěsnou poličku […]
Potíže v klimakteriu zmírní bylinky
Návaly horka, pocení, poruchy spánku, zhoršená soustředěnost, výkyvy nálad, stres, a někdy i deprese, to vše přináší klimakterium. Pomoc můžeme hledat v přírodě. A protože každá žena prožívá přechod s jinými obtížemi, vybírejte bylinky sobě na míru, podle toho, co trápí právě vás. Šalvěj lékařská Je považována za přírodní antidepresivum, pomáhá i při melancholii. Používají […]
Velikonoční paráda z prvního kvítí
Velikonoce jsou tady! Přinášíme vám několik tipů, jak si je udělat krásné s pomocí prvního kvítí! Ve stejnokroji Že sestava v kabátku stejného střihu dokáže udělat úplně jiný dojem než bez kabátku, platí nejen u vojáčků. Kabátek přitom může být zcela jednoduchý, klidně z papíru nebo pruhu jutoviny. Jarní ikebana Pokud chcete neobvyklou květinovou dekoraci, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
V Indii byly objeveny pozůstatky hada, který mohl být nejdelším na světě
21stoleti.cz
V Indii byly objeveny pozůstatky hada, který mohl být nejdelším na světě
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13
Vášnivý drink
tisicereceptu.cz
Vášnivý drink
Vyjádřit lásku lze mnoha způsoby. A k těm nejstylovějším patří koktejl plný neodolatelné chuti. Připravte si drink Red Valentine s rumovou lahůdkou Diplomático a prožijte se svým milovaným protějškem
Udělali Taxisové z císaře dlužníka?
historyplus.cz
Udělali Taxisové z císaře dlužníka?
Císař Matyáš je rudý zlostí. Bohatství státní kasy povážlivě klesá a jemu je jasné, kdo v tom má prsty. „Ti proklatí Taxisové,“ praští rukou do stolu. Právě oni se totiž starají o provoz poštovních linek, výdaje na jejich údržbu ale neplatí. Do kapsy jim plynou jen tučné zisky! Počátky výměny informací sahají hluboko do historie. Stálé
Jak zvládnout nepohodu při sedavém zaměstnání
epochaplus.cz
Jak zvládnout nepohodu při sedavém zaměstnání
Sedavé zaměstnání není rozhodně nic příjemného. Bez pořádné prevence se člověk začne dřív nebo později potýkat se zdravotními neduhy, typu křeče v nohou, bolesti zad a hlavy, bolesti ruky, pálení očí, problémy se zažíváním, nadváha a další. Mnohem lépe je naučit se těmto problémům předcházet, než je později řešit. Nejdůležitějším krokem v boji proti zdravotním problémům způsobeným
Krize mezi Benešovou a Matonohou snad nekončí?
nasehvezdy.cz
Krize mezi Benešovou a Matonohou snad nekončí?
Už dlouho se povídá, že manželství herečky Lucie Benešové (49) a herce Tomáše Matonohy (53) balancuje na hraně rozchodu. Herečka si nedávno vyrazila na dovolenou do luxusních lázní, kdo si ale mysle
Zámek Bečov nad Teplou a Relikviář svatého Maura: Dlouhá cesta k původní kráse
epochanacestach.cz
Zámek Bečov nad Teplou a Relikviář svatého Maura: Dlouhá cesta k původní kráse
Hned po korunovačních klenotech je relikviář svatého Maura považován za nejcennější movitou památku v České republice. A to se přitom zdálo, že tenhle románský skvost už je pro další generace nenávratně ztracen. Všechno začalo na počátku 13. století ve Francii. Biskup Gérard de Rumigny, působící v severofrancouzském městě Cambrai, byl neúnavný v hledání svatých relikvií. Nashromáždil jich hned
Mrtví s olověnou maskou: Co zabilo dva podivínské elektrikáře?
enigmaplus.cz
Mrtví s olověnou maskou: Co zabilo dva podivínské elektrikáře?
Na kopci Morro do Vintém v Brazílii byli nalezeni dva mrtví muži. Co je zabilo, nebylo jasné. Jejich obličeje byly zakryty olověnými maskami a u sebe měli jen papír popsaný čísly a lísteček s instrukc
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Kincugi: japonské umění slepovaných talířů v restauraci The Artisan
iluxus.cz
Kincugi: japonské umění slepovaných talířů v restauraci The Artisan
Moderní česká restaurace The Artisan spojuje gastronomický zážitek s uměleckým dotekem prostřednictvím japonské techniky Kincugi. Výborné pokrmy si teď hosté mohou vychutnat i přímo z originálních tal
Superleggera 80: Jachta inspirovaná klasickými sporťáky
epochalnisvet.cz
Superleggera 80: Jachta inspirovaná klasickými sporťáky
Nizozemská loděnice Oceanco stojí za celou řadou oslňujících lodí. Nyní odhalila novou superjachtu ze série Simply Custom, která vznikla ve spolupráci s italským návrhářským studiem HotLab. Novinka pokřtěná Superleggera 80 se vyznačuje exteriérem inspirovaným sportovními vozy z 60. let a opulentním interiérem připomínajícím luxusní penthouse.   Může se zdát trochu nepatřičné pojmenovat ohromující trup osmdesátimetrové
Jak se žilo kdysi – Česká republika
nejsemsama.cz
Jak se žilo kdysi – Česká republika
Toužíte se projít po živém muzeu, kde na vás dýchne duch dávné doby? Vyrazte do skanzenu! V Čechách i na Moravě jich najdete několik a mnohé z nich jsou unikátní. Obvykle bývá v místě připraven doprovodný program, který dokreslí atmosféru místa a přinese vám neobyčejné zážitky. Muzeum lidových staveb Kouřim Stavitelské památky z území středních, východních a severních Čech najdete v Kouřimi
Straka zlodějka mi přinesla vzácný náramek
skutecnepribehy.cz
Straka zlodějka mi přinesla vzácný náramek
Seděla jsem na terase a byla bezradná. V tom přiletěla až ke mně straka, která upustila svůj lup a zmizela… Nad mou hlavou proletěl velký pták, zakroužil nad terasou a pak přistál na stromě. Seděla jsem tam smutně a kouřila cigaretu za cigaretou. Přišla jsem o místo, byla už tři měsíce na podpoře a manžel byl v částečném