Postím se, ale klidně jím

Půst neznamená hladovění, jak by si mnozí mohli myslet. Jen je třeba trochu potrápit zakrnělou fantazii, nebo si vzpomenout, po čem jste se oblizovali, když jste byli malí.

Nahlédneme-li však třeba do kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové, zjistíme, že postní jídelníček je docela bohatý. A co se jedlo? Vlastně kromě masa teplokrevných živočichů všechno. Dnes si asi nebudeme běžně dávat žáby či hlemýždě, ale ryby bychom naopak konzumovat měli, o zelenině a ovoci ani nemluvě. Jedlo se samozřejmě hodně luštěnin, polévky a také brambory, rýže či nudle.

Nic nového pod sluncem. Takže pokud se vám zachtělo se zkusit trochu postit, ničeho se nebojte, možná budete překvapeni, jak se budete dobře cítit.

A na začátek jedna polévka podle Magdaleny Dobromily.

Postní polívka z rozličných kořínků

Vezmi dvě velké cibule, pokrájej je na koláčky, též tři kořínky petružele, tři kořínky mrkve, jeden velký neb dva malé celery podobně pokrájej. Dej to všecko asi s třemi loty másla na kuthánek, k tomu půl žejdlíka přebraného hrachu, dva kousky celého zázvoru a 4 celé hřebíčky, lžíci neb dvě vody, trochu soli a nech to pozvolna dusit, až to hezky hnědé jest. Nesmí se to však připálit.

 Když to pěnit počíná, tu se do toho vhodějí asi dvě lžíce pěkné mouky, míchá se tím, aby se usadil ke dnu pěkný škraloup, tu se na to naleje slané vody, v které se zelená petružel povařila, a nechá se to nejméně půl hodiny vařit, pak se to procedí a na smaženou na kousky pokrájenou žemličku vleje. Když je ryba, může se při tom též kus dusit.

Též se tato polívka večer bez žemličky v šálkách podat může (lot je 16 g, žejdlík 0,484 l).

Pár receptů postních

Hrášková polévka s lososem (úvodní foto)

350 g mraženého hrášku, 1 litr zeleninového vývaru, 1 šalotka, 1 lžíce másla, uzený losos, 1 dcl smetany ke šlehání, sůl, pepř

1) Na másle necháme zesklovatět šalotku a přidáme hrášek. Po chvilce přilijeme vývar, přivedeme k varu a vaříme cca 15 minut.

2) Poté polévku rozmixujeme, dochutíme solí, pepřem a zjemníme smetanou.

Pstruh pečený na víně

4 pstruhy, 500 ml bílého vína, česnek, mořská sůl, máslo, kopr, 1 citron

1) Ryby očistíme, uděláme z obou stran příčné řezy a ryby osolíme mořskou solí. Všechny ryby potřeme lisovaným česnekem, pokapeme citronovou šťávou a posypeme nadrobno nakrájeným koprem.

2) Připravíme si pekáč, vložíme do něj kousek másla a ryby. Vše podlijeme vínem a dáme péct do předehřáté trouby asi na 40 minut.

3) Pečeme na 190 °C. Po 20 minutách ryby obrátíme, aby se dobře propekly z obou stran. Podle potřeby podléváme vínem.

TIP: Rybu podáváme s plátky citronu a čerstvým koprem.

Rizoto s uzenou makrelou

250 g rýže arborio, 100 g masa z uzené makrely , 1 šalotka, 450 ml zeleninového vývaru, 70 g másla, 1 dcl bílého vína, mražený hrášek, strouhaný parmezán, citronová kůra, sůl, pepř

1) V hluboké pánvi necháme rozpustit máslo. K rozpuštěnému máslu vsypeme rýži a necháme ji cca 3 minuty restovat. Poté rýži zalijeme bílým vínem, necháme je odpařit a po troškách přiléváme vývar.

2) Rýži vaříme tak dlouho, dokud není tzv. na skus. Uhasíme plamen a v rizotu necháme rozpustit kousek másla.

3) Nakonec vmícháme maso z uzené makrely, hrášek, nastrouhaný parmezán, pepř a podle chuti dosolíme. Na talíři rizoto posypeme nastrouhanou citronovou kůrou a můžeme podávat.

Hrachové placky

100 g hrachové mouky, ½ lžičky soli, čerstvě mletý pepř, 1 lžička majoránky, 1–2 stroužky prolisovaného česneku, 250 ml vody, olej na smažení

1) Smícháme mouku se solí, přidáme koření a zalijeme vodou. Prošleháme a necháme chvíli odležet.

2) Na pánvi nebo lívanečníku smažíme na tuku po obou stranách malé placičky.

Pečená růžičková kapusta

400 g růžičkové kapusty, 4 polévkové lžíce oleje, chilli, sůl, pepř, citron

1) Kapusty omyjeme a osušíme, pokud je potřeba, zbavíme vrchních nažloutlých listů. Odkrojíme zbytky košťálu. Každou hlávku rozpůlíme. V míse posypeme chilli, osolíme a poprášíme čerstvě mletým pepřem. Jemně promícháme.

2) Polijeme olejem a promísíme. Poté naskládáme na plech vyložený pečicím papírem, dáme péct.

3) Po 10 minutách vyndáme z trouby, obrátíme kapustičky a dalších 10 minut pečeme. Pak přendáme na mísu a zakápneme citronovou šťávou. Podáváme s pečivem.

Nudle s mákem

180 g hrubé mouky, 2 žloutky, špetka soli, 1–2 lžíce vody, 20 g sádla, mletý mák a moučkový cukr

1) Mouku se žloutky, solí, vodou zpracujeme v hladké tužší těsto, které necháme půl hodiny pod utěrkou odležet.

2) Poté z těsta vyválíme tenký plát a krájíme širší (cca 0,5 cm) a delší (4–5 cm) nudle, které vaříme v osolené vodě s olejem. Jakmile vyplavou, jsou hotové.

3) Nudle scedíme, vložíme do mísy a prolijeme rozpuštěným sádlem. Podáváme posypané mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem.

Švestkové knedlíky podle babičky

800 g uvařených brambor ve slupce, oloupaných a vychladlých, 1 vejce, 300–350 g hrubé mouky,
1/4 lžička, cca 25 vypeckovaných švestek

Na strouhankový posyp: 100 g másla, 200 g strouhanky, 2 lžičky skořice, ¾ hrnku cukru (170 g)

1) Brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme vejce, sůl a mouku. Vypracujeme tužší těsto. (Je možné, že budeme muset trochu mouky přidat).

2) Z těsta utvoříme váleček, nakrájíme na dílky, které prsty vytvarujeme. Do každého dílku zabalíme vypeckovanou švestku.

3) Vaříme ve vroucí osolené vodě, cca 5–10 minut, nebo dokud nevyplavou na povrch. Knedlíky podáváme obalené a posypané strouhankou, polité rozpuštěným máslem.

Strouhankový posyp

Máslo rozpustíme na pánvi, přidáme strouhanku, cukr a skořici. Mícháme a lehce opražíme. Pozor, abychom strouhanku nepřipálili.

Růžičky z jablek

300 g listového těsta, 4 jablka, 1 citron, 20 g másla, skořice, třtinový cukr, moučkový cukr

1) Jablka umyjeme a nakrájíme na plátky. Ty ponoříme do vody společně s kousky citronu alespoň na 5 minut. Poté je vyndáme, necháme okapat a dáme na 30 sekund do mikrovlnky, aby trochu změkly.

2) Těsto si rozložíme a každý plátek rozkrojíme rádýlkem na čtyři pruhy. Každý pruh potřeme rozpuštěným máslem a posypeme třtinovým cukrem a skořicí.

3) Plátky jablek rozložíme na polovinu každého pruhu, těsto přes ně přeložíme a začneme rolovat. Růžičky vložíme do muffinové formy. Pečeme je při 180 °C 40 minut. Na talíři růžičky zasypeme moučkovým cukrem.

TIP: Stejně můžete připravit i hruškové růžičky.

Text: Eva Hořánková

Foto: Shutterstock, PAPEI.cz

Štítky:
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Inovativní lék proti HIV
epochalnisvet.cz

Inovativní lék proti HIV

Začátkem června 2021 zveřejnila Fakultní...
Díra větší než Antarktida
21stoleti.cz

Díra větší než Antarktida

Letošní antarktická ozonová díra už patří mezi...
Lidový svátek: Chtěl císař Josef II. sebrat lidem posvícení?
epochaplus.cz

Lidový svátek: Chtěl císař...

„Vezměte koště a alespoň zameťte, holoto...
Slané muffiny s fetou
tisicereceptu.cz

Slané muffiny s fetou

Výborné slané sýrové muffiny se...
Tabule pro slavnostní příležitost
rezidenceonline.cz

Tabule pro slavnostní...

Vybrané stolování v soukromí už v současnosti nesvazuje...
Není citrón jako citrón
iluxus.cz

Není citrón jako citrón

Lagarto je kávové srdce severu, to...
Pracovní kolotoč jí rozdělil rodinu
nasehvezdy.cz

Pracovní kolotoč jí...

Po mateřské zase zpět...
Analýzy DNA našich předků: Potomci Velkomoravanů žijí mezi námi, slovanské kořeny má jenom třetina Čechů
epochaplus.cz

Analýzy DNA našich předků: Potomci...

Průzkumy DNA, které pátrají po potomcích...
Na kole i po svých: Užijte si na Východní Moravě podzim plný barevných zážitků
epochanacestach.cz

Na kole i po svých: Užijte si na...

Znáte jiné místo, kde...
Věděla, že potřebuji její pomoc
skutecnepribehy.cz

Věděla, že potřebuji její...

Po rozvodu jsem se...
Opravdu zkrotila svého muže?
nasehvezdy.cz

Opravdu zkrotila svého muže?

Jak jen to tahle ženská...
Krvavá minulost Býčí skály: Kdo rozsekal lidská těla – a proč?
enigmaplus.cz

Krvavá minulost Býčí skály:...

Podle pověstí se má v jeskynním systému ve střední...
0 shares