Domů     Pořádně mi to natři!
Pořádně mi to natři!
21.4.2020

Krémy, pomazánky, různé nátěrky. Rychlé studené večeře, každodenní svačiny, anebo jednoduché, a přitom chutné občerstvení, když nás překvapí nečekaná návštěva…

Paní domu vám poradí několik snadných receptů z běžných domácích zdrojů, anebo z pozapomenutých zbytků v ledničce.

Z mořských plodů:

Rybičková podle maminky

Suroviny: 2–3 lžíce citronové šťávy•2 lžíce másla•2 konzervy sardinek (nebo tuňáka)•2 menší cibule•4 lžíce lučiny, tvarohu nebo pomazánkového másla•2 lžíce hořčice nebo 1 kyselá okurka

Z rybiček slijte olej, pokud jsou ve vlastní šťávě, neslívejte a rozmačkejte vidličkou. Přisypte nadrobno nakrájenou cibuli a dobře promíchejte. Přidejte hořčici (nebo nasekanou okurku), citronovou šťávu, máslo a pomazánkové máslo (tvaroh, lučinu). Dobře propojte.

Směs už není třeba solit ani kořenit. Před podáváním jen nechte chvilku rozležet v lednici.

Pomazánka skvěle chutná s čerstvým celozrnným pečivem, hodí se i na jednohubky.

Z uzené makrely

Suroviny: 250 g uzené makrely•100 g změklého másla•1 lžíci majolky•2 vejce uvařená natvrdo•2 lžíce hořčice•1 menší cibule•sůl•pepř•citronová šťáva•1 hrst sekané petrželky (pažitky)•kapary

Makrelu vykostěte a rozmačkejte vidličkou. Cibuli nakrájejte na jemno a přidejte k rybě.

Máslo vyšlehejte s majolkou, hořčicí a jemně posekanými vařenými vejci. Osolte, opepřete, přidejte nasekané kapary (nebo kyselou okurku) a zakapejte citronovou šťávou.

Pomazánku mažte na opečený bílý chléb nebo veku a ozdobte plátky citronu.

Filé á la humr

Suroviny: 500 g tresky•60 g mrkve•60 g celeru•100 g majonézy•2 lžíce bílého jogurtu•ocet•sůl•mletý bílý pepř•1 lžička hořčice•worcesterská omáčka•citron•paprika na ozdobu

Filé vložte na pařák, nad slanou a mírně okyselenou vodu a nechte pařit 18 minut. Vyjměte, nechte okapat a nožem rozmělněte.

Syrovou mrkev a celer očistěte, nastrouhejte na nudličky a přidejte k rybě.

Majonézu smíchejte s jogurtem, osolte, opepřete, přidejte hořčici a worcester a zakápněte citronem. Promíchejte s filé a zeleninou a nechte v chladu hodinu až dvě uležet. Mažte na plátky veky a zdobte dílky citronu a proužky paprikových lusků.

Z vajec:

Vajíčková „klasika“

Suroviny: 5 vařených vajec natvrdo•1 cibule•2 kyselé okurky nebo 2 lžíce plnotučné hořčice•sůl•mletý pepř•4 lžíce majonézy

Uvařená oloupaná vejce nadrobno nakrájejte, přidejte nakrájené okurky (hořčici) a cibuli, špetku pepře a podle chuti osolte. Nakonec vmíchejte majonézu.

Podávejte na čerstvém chlebu s mlékem.

Vajíčková se sýrem

Suroviny: 4 tavené sýry•1cibule•sůl•mletý pepř•125 g másla•1 lžíce plnotučné hořčice•5 vajec•100 g sterilovaných kapií•10 kapar

Vejce uvařte natvrdo, oloupejte a nakrájejte na kostičky.

V misce smíchejte máslo, tavený sýr, hořčici, sůl, pepř, nasekanou cibuli, vejce a okapané kapie nasekané na kostičky a kapary.

Sýrovou pomazánku podávejte s čerstvým pečivem.

Ze sýrů a krémů:

Třená niva

Suroviny: 150 g sýru niva•1 žervé•1 tavený sýr•100 g majolky•6 lžic zakysané smetany•5 g mletých ořechů•20 g sterilovaného zeleného pepře•1 pomeranč

Nivu nastrouháme, přidáme ostatní sýry, majolku a smetanu a dobře rozmixujeme.

Přidáme ořechy a nakládaný pepř.

Pomeranč nakrájíme na plátky a chlebíčky natřené pomazánkou jím ozdobíme.

Sýrová rychlovka

Suroviny: 250 g polotvrdého sýra (minimálně 45 % tuku)•6 stroužků česneku (ne čínského)•150 g majonézy:4 lžíce zakysané smetany (není nezbytná)•5 vyloupaných vlašských ořechů•ochucovadlo•pepř•hroznové víno a kapie na ozdobu

Česnek, ořechy a sýr nastrouháme na jemném struhadle.

Přidáme majonézu, pro zjemnění můžeme přidat i zakysanku, ochutíme a opepříme.

Podáváme s čerstvým chlebem a zdobíme hroznovým vínem a paprikou.

Ze zeleniny a luštěnin:

Zdravá s klíčky

Suroviny: 1 šalotka nebo malá červená cibule•½ zelené papriky•1 mrkev•6 ředkviček (nebo kousek bílé ředkve)•hrst klíčků (řeřicha, ředkvička, hořčice, alfalfa)•400 g lučiny či jiného krémového sýra•trocha nasekané čerstvé petrželky•sůl•pepř

Všechnu zeleninu jemně nastrouhejte nebo zapojte kuchyňského robota.

Vymačkejte přebytečnou šťávu ze zeleniny a smíchejte se sýrem.

Klíčky pokrájejte nožem jen tak nahrubo a přimíchejte do pomazánky, kterou už jen dochutíte solí a pepřem.

Z červené řepy a cizrny

Suroviny: 300 g červené řepy•1 plechovka cizrny•3 stroužky česneku•1 cibule•200 g zakysané smetany (nebo majolka)•pepř•sůl

Řepu uvaříme v osolené vodě, necháme vychladnout a oloupeme. Česnek utřeme se solí (nebo nastrouháme). Cibuli na jemno pokrájíme.

Cizrnu scedíme a rozmixujeme, řepu nastrouháme na jemném struhadle, přidáme cibuli, česnek a smetanu (majolku), důkladně promícháme, dosolíme a necháme vychladit.

Podáváme v mističce s pečivem nebo na pečivo rovnou namažeme.

Použít můžeme i jako přílohu k pokrmům z masa (grilované, vařené, pečené).

Nátěrky „co dům dal“:

Ze zbylého salámu

Suroviny: 400 g salámu (nejlépe šunkového)•4 uvařená vejce•1 cibule•2 sterilované okurky•2 lžíce kečupu•2 lžíce plnotučné hořčice•2 lžíce slunečnicového oleje•1 majolka•pepř•sůl

Nejprve na hrubém struhadle nastrouháme (nebo na hodně drobno nakrájíme) salám. Přidáme na jemno nakrájenou cibuli a okurky.

Na plotně spojíme dohromady olej, kečup a hořčici. Tuto směs přilijeme k základu, přidáme majolku a nasekaná či nastrouhaná vejce natvrdo.

Nakonec ochutíme pepřem a solí.

Z vepřového masa

Suroviny: 300 g pečeného vepřového masa•1 cibule•3 lžíce hořčice•3 lžíce majolky•pepř•pažitka

Zbylou vepřovou pečeni umeleme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, hořčici, majolku, trochu mletého pepře a dobře promícháme.

Mažeme na tmavý chléb a sypeme nasekanou pažitkou.

Pikantní teplá pomazánka

Suroviny: 250 g pečeného vepřového masa•2 rajčata•2 papriky•1 cibule•1 lžíce sojové omáčky•1 lžíce ostrého kečupu•3 stroužky česneku•sůl•pepř•2 lžíce sádla

Cibuli nakrájíme nadrobno a dáme na sádlo osmahnout. Rajčata a papriky pokrájíme a dáme na cibulku. Osolíme, opepříme, dusíme pod poklicí, dokud se všechna šťáva nevydusí.

Zatím si pokrájíme maso, utřeme česnek a přidáme na vydušenou zeleninu. Přidáme sojovku a kečup. Rozmixujeme tyčovým mixerem a ještě provaříme.

Teplou pomazánku natíráme na tousty.

Text: Marie Šrámková, foto: Marie Šrámková

Štítky:
Související články
10.2.2025
Dostali jste chuť na nějakou jablíčkovou dobrotu? Není nic snazšího, než si jednu takovou připravit. Zkuste třeba tenhle pečený dezert. Připravte si: 8 středních jablek, nádivku z ½ hrnku müsli s ořechy, 2 lžic rozinek, 2 lžic hnědého cukru, 2 lžic másla a 2 lžic skořice, papír, pekáček, vykrajovač jádřinců a nůž 1) Z jablka odřízněte vrchní třetinu se stopkou. 2) Pomocí vykrajovače odstr
30.1.2025
Termohrnek je skvělým pomocníkem, když jdete ven a s sebou si chcete vzít teplý čaj nebo kafe. Na trhu je jich řada, liší se materiálem, a někdy i spolehlivostí. Jak si mezi nimi vybrat? Skleněný Jeho nespornou výhodou je fakt, že vždy máte přehled o tom, kolik nápoje vám ještě zbývá. Jejich součástí jsou zpravidla ochranné kroužky, které působí jako dodatečný menší obal, takže vám jen tak hr
14.1.2025
Knedlíky i malé knedlíčky. Tuhle dobrotu objevily snad všechny kuchyně světa. Liší se jen těstem a složením náplně, oblíbenou národní pochoutkou jsou ale všude. Proto pro vás máme pro inspiraci pár receptů. Knedlíky, knedlíčky a jim podobné těstové taštičky mohou být hlavním jídlem, přílohou a ve sladké podobě i dezertem. Které vybrat? My jsme se tentokrát pro tento článek rozhodli pro knedlíky p
10.1.2025
A nejen podle barvy a velikosti, i když samozřejmě často nakupujeme očima. Daleko důležitější je chuť. Ta se u jednotlivých odrůd liší a nejen to, jablka jsou více či méně šťavnatá, tvrdší, měkčí... Proto se také každé hodí na jiné použití v kuchyni. Nevěříte? Ale nejdřív s námi pojďte na nákup. Dejte si načas Popadnout v supermarketu tácek s jablky a rychle k pokladně, není nejlepší řešení, st
7.1.2025
Bez pečicího papíru se žádná hospodyňka neobejde. A určitě také ví, že se dá využít nejen v troubě, ale i v domácnosti k jiným účelům. Které to jsou? Pečicí papír můžete použít na vyložení jakékoliv nádoby, aby se její obsah nepřichytil na stěnu a nepřipálil. Když ho položíte na váhu, suroviny na ni pak můžete pokládat bez nádoby. I v mikrovlnce je nenahraditelným pomocníkem. A víte, že ho nemusí
reklama
Šikovné tipy
Upleťte si misku z novin
Ano, čtete správně, opravdu z novin. Možná se vám zprvu bude toto tvoření zdát složité, ale krok za krokem ho jistě zvládnete. Nejdříve je třeba připravit materiál, ze kterého budete plést. Novinové ruličky. Hodně ruliček. K nim budete dále potřebovat lepidlo v tyčince a špejli. Lze použít i svářecí drát nebo pletací jehlici. Při dokončovacích […]
Aby vás tréma nepřemohla
Musíte vystoupit na veřejnosti a už teď se třesete hrůzou při té představě? Možná vás uklidní, že v tom nejste sami, protože trémou čas od času trpí téměř každý z nás. Pravdou ovšem je, že někdo méně a někdo více. Pro některé lidi je mírná tréma dokonce prospěšná, protože je vybičuje k vyšším výkonům. Pokud ale trpíte […]
Když šlehačku, tak domácí
Umět si připravit nadýchanou a chutnou šlehačku nebývá zpravidla nijak těžké, přesto se nám někdy podaří našlehat hroudu sraženého tuku. Proč se někdy povede a jindy zkazí? Důležité je, z jaké smetany šlehačku připravujeme a jakým způsobem ji šleháme. Roli hraje i použitý šlehač. Ovšem úplně nejhorší je rezignovat na domácí přípravu a koupit si […]
Vlna zahřeje, ale kterou vybrat?
Oděvy z přírodních materiálů, jako je vlna, mají jednu zásadní přednost – jsou elegantní a přitom dobře hřejí. Proto je vlněné oblečení stálicí zimní módy. Vlna totiž podporuje přirozenou termoregulaci vašeho těla. Současně zabraňuje i nadměrnému pocení tím, že dobře odvádí přebytečnou vlhkost. Tělo se navíc prokrví díky suchému teplu, které vlna vytváří. Navíc se […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
9 kritických momentů pro Přemyslovce: Vzpoury, války, ztracené země a rodinné vraždění
historyplus.cz
9 kritických momentů pro Přemyslovce: Vzpoury, války, ztracené země a rodinné vraždění
Hned třikrát usedl Jaromír na knížecí stolec v Praze. Počtvrté se ale možnosti vládnout českým zemím raději vzdal. Stárnoucí, oslepený a vykastrovaný kníže chtěl v klidu dožít, jenže ani to mu jeho nepřátelé nedopřáli! Dynastie Přemyslovců u nás vládla přes 400 let. Její knížata a králové postupně vybudovali z českých zemí mocnou a bohatou středoevropskou
Duchovní villa se sex-appealem Marilyn Monroe
rezidenceonline.cz
Duchovní villa se sex-appealem Marilyn Monroe
Z plošiny na vrcholu soukromého útesu na ostrově Phuket, v místní nejbohatší milionářské čtvrti, shlíží z výšky 80 metrů na tyrkysové vody Andamanského moře luxusní Villa Yin. Sídlo zasazené do tropického deštného pralesa, nabízející 739 čtverečních metrů vnitřních a o padesát čtverečních metrů více venkovního prostoru, je ztělesněním dokonalé symbiózy starověkých principů taoismu s přírodním
NAĎA KONVALINKOVÁ V HOVORECH W
epochanacestach.cz
NAĎA KONVALINKOVÁ V HOVORECH W
Vinohradské Hovory W opět přivítají diváky v rozhlasové kavárně Radiocafé. S milou herečkou si budou povídat moderátoři Jiří Werich Petráše a Pavel Mészáros. Opět za podpory projektu Podzim s láskou a humorem.
Zamotala mu krásná Milfajtová hlavu?
nasehvezdy.cz
Zamotala mu krásná Milfajtová hlavu?
Půvabná herečka ze seriálu ZOO Sára Milfajtová (33) už dlouho nemůže najít toho pravého. Přitom ctitelů má mnoho a patří mezi ně třeba i oblíbený herec Bohumil Klepl (66). Ten se dokonce v jednom ro
Tajemná oblast Dobogókő: Konaly se zde tajné korunovace uherských králů?
enigmaplus.cz
Tajemná oblast Dobogókő: Konaly se zde tajné korunovace uherských králů?
Dobogókő je oblíbená turistická oblast v Maďarsku. Zároveň se jedná o lokalitu s častým výskytem paranormálních jevů. Vyhledávána je i jako poutní místo maďarských neopohanů – vyznavačů víry Táltos. N
Ten pravý čekal blíž, než jsem si myslela
skutecnepribehy.cz
Ten pravý čekal blíž, než jsem si myslela
Vše nasvědčovalo tomu, že jsem udělala štěstí. Vdát se Rakouska bylo terno. Měla jsem bohatého manžela, ale životní láska to nebyla. Táta vždycky říkal, že jediný rodinný poklad jsem já. Měla jsem hezké dětství, ale trpěla jsem mindráky, protože spolužačky chodily lépe oblečeny a bydlely v hezčích bytech. My jsme doma žili takříkajíc z ruky do úst. Tehdy
Vědci zjistili, jak potlačit strach u myší. Pomůže to lidem trpícím úzkostmi a stresovou poruchou?
21stoleti.cz
Vědci zjistili, jak potlačit strach u myší. Pomůže to lidem trpícím úzkostmi a stresovou poruchou?
Neurovědcům a neurologům z univerzit v australském Sydney se podařilo potlačit u myší instinkt utéct a schovat se před nebezpečím. Zjistili, že při tom spolupracují dvě oblasti mozku. Doufají, že by t
Záhady slunečních skvrn: Proč je Slunce flekaté?
epochaplus.cz
Záhady slunečních skvrn: Proč je Slunce flekaté?
Hrníček třískne o podlahu a káva vystříkne na lem naškrobeného ubrusu. „To jsou snad dneska skvrny na Slunci, nebo co,“ zoufá si mladík, když sbírá střepy. Studii, nakolik tato sluneční aktivita ovlivňuje naši šikovnost, zatím nemáme. Způsobit ale dokáže pořádné patálie…   Můžeme sluneční skvrny vidět pouhým okem? Ano! Pokud se zadíváte do Slunce… Budete
Sváteční menu – Valentýn: Lososový tatarák s avokádem
nejsemsama.cz
Sváteční menu – Valentýn: Lososový tatarák s avokádem
Tenhle luxusní lehký předkrm s vůní exotiky si určitě zamilujete vy i vaše láska. Pro svátek zamilovaných je perfektní. Potřebujete: ✿ 200 g lososa ✿ 1 červenou cibuli ✿ 1 lžíci kaparů ✿ 1 citron ✿ 1 lžíci olivového oleje ✿ hrst salátových listů (polníček, rukola…) ✿ ½ lžíce balzamikového octa ✿ 1 avokádo ✿ špetku soli, pepř
Mühle Glashütte s vlastním vývojem u sportovní edice
iluxus.cz
Mühle Glashütte s vlastním vývojem u sportovní edice
Krátce po loňských výročních oslavách, které ještě umocnily ohromný zájem o hodinky německé rodinné značky Mühle Glashütte, navazuje výrobce na boom další limitovanou edicí chronografů modelem Sportiv
Zažijte exkurzi do univerzitních lesů
epochalnisvet.cz
Zažijte exkurzi do univerzitních lesů
Severně od Brna se rozkládají rozsáhlé lesy patřící Mendelově univerzitě, které slouží jako unikátní přírodní laboratoř pro studenty Lesnické a dřevařské fakulty. Tento jedinečný areál o rozloze 10 500 hektarů, známý jako Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny, otevírá své brány široké veřejnosti v rámci Dne otevřených dveří. Den otevřených dveří je jedinečnou příležitostí nahlédnout
Banánové lívance
tisicereceptu.cz
Banánové lívance
Co takhle překvapit svou drahou polovičku exkluzivní snídaní? Tohle je náš tip. Suroviny na 4 porce 100 ml mléka 4 banány 2 vejce 130 g polohrubé mouky 1 prášek do pečiva olej na smažení