Krémy, pomazánky, různé nátěrky. Rychlé studené večeře, každodenní svačiny, anebo jednoduché, a přitom chutné občerstvení, když nás překvapí nečekaná návštěva…
Paní domu vám poradí několik snadných receptů z běžných domácích zdrojů, anebo z pozapomenutých zbytků v ledničce.
Z mořských plodů:
Rybičková podle maminky
Suroviny: 2–3 lžíce citronové šťávy•2 lžíce másla•2 konzervy sardinek (nebo tuňáka)•2 menší cibule•4 lžíce lučiny, tvarohu nebo pomazánkového másla•2 lžíce hořčice nebo 1 kyselá okurka
-
Z rybiček slijte olej, pokud jsou ve vlastní šťávě, neslívejte a rozmačkejte vidličkou. Přisypte nadrobno nakrájenou cibuli a dobře promíchejte. Přidejte hořčici (nebo nasekanou okurku), citronovou šťávu, máslo a pomazánkové máslo (tvaroh, lučinu). Dobře propojte.
-
Směs už není třeba solit ani kořenit. Před podáváním jen nechte chvilku rozležet v lednici.
-
Pomazánka skvěle chutná s čerstvým celozrnným pečivem, hodí se i na jednohubky.
Z uzené makrely
Suroviny: 250 g uzené makrely•100 g změklého másla•1 lžíci majolky•2 vejce uvařená natvrdo•2 lžíce hořčice•1 menší cibule•sůl•pepř•citronová šťáva•1 hrst sekané petrželky (pažitky)•kapary
-
Makrelu vykostěte a rozmačkejte vidličkou. Cibuli nakrájejte na jemno a přidejte k rybě.
-
Máslo vyšlehejte s majolkou, hořčicí a jemně posekanými vařenými vejci. Osolte, opepřete, přidejte nasekané kapary (nebo kyselou okurku) a zakapejte citronovou šťávou.
-
Pomazánku mažte na opečený bílý chléb nebo veku a ozdobte plátky citronu.
Filé á la humr
Suroviny: 500 g tresky•60 g mrkve•60 g celeru•100 g majonézy•2 lžíce bílého jogurtu•ocet•sůl•mletý bílý pepř•1 lžička hořčice•worcesterská omáčka•citron•paprika na ozdobu
-
Filé vložte na pařák, nad slanou a mírně okyselenou vodu a nechte pařit 18 minut. Vyjměte, nechte okapat a nožem rozmělněte.
-
Syrovou mrkev a celer očistěte, nastrouhejte na nudličky a přidejte k rybě.
-
Majonézu smíchejte s jogurtem, osolte, opepřete, přidejte hořčici a worcester a zakápněte citronem. Promíchejte s filé a zeleninou a nechte v chladu hodinu až dvě uležet. Mažte na plátky veky a zdobte dílky citronu a proužky paprikových lusků.
Z vajec:
Vajíčková „klasika“
Suroviny: 5 vařených vajec natvrdo•1 cibule•2 kyselé okurky nebo 2 lžíce plnotučné hořčice•sůl•mletý pepř•4 lžíce majonézy
-
Uvařená oloupaná vejce nadrobno nakrájejte, přidejte nakrájené okurky (hořčici) a cibuli, špetku pepře a podle chuti osolte. Nakonec vmíchejte majonézu.
-
Podávejte na čerstvém chlebu s mlékem.
Vajíčková se sýrem
Suroviny: 4 tavené sýry•1cibule•sůl•mletý pepř•125 g másla•1 lžíce plnotučné hořčice•5 vajec•100 g sterilovaných kapií•10 kapar
-
Vejce uvařte natvrdo, oloupejte a nakrájejte na kostičky.
-
V misce smíchejte máslo, tavený sýr, hořčici, sůl, pepř, nasekanou cibuli, vejce a okapané kapie nasekané na kostičky a kapary.
-
Sýrovou pomazánku podávejte s čerstvým pečivem.
Ze sýrů a krémů:
Třená niva
Suroviny: 150 g sýru niva•1 žervé•1 tavený sýr•100 g majolky•6 lžic zakysané smetany•5 g mletých ořechů•20 g sterilovaného zeleného pepře•1 pomeranč
-
Nivu nastrouháme, přidáme ostatní sýry, majolku a smetanu a dobře rozmixujeme.
-
Přidáme ořechy a nakládaný pepř.
Pomeranč nakrájíme na plátky a chlebíčky natřené pomazánkou jím ozdobíme.
Sýrová rychlovka
Suroviny: 250 g polotvrdého sýra (minimálně 45 % tuku)•6 stroužků česneku (ne čínského)•150 g majonézy:4 lžíce zakysané smetany (není nezbytná)•5 vyloupaných vlašských ořechů•ochucovadlo•pepř•hroznové víno a kapie na ozdobu
-
Česnek, ořechy a sýr nastrouháme na jemném struhadle.
-
Přidáme majonézu, pro zjemnění můžeme přidat i zakysanku, ochutíme a opepříme.
-
Podáváme s čerstvým chlebem a zdobíme hroznovým vínem a paprikou.
Ze zeleniny a luštěnin:
Zdravá s klíčky
Suroviny: 1 šalotka nebo malá červená cibule•½ zelené papriky•1 mrkev•6 ředkviček (nebo kousek bílé ředkve)•hrst klíčků (řeřicha, ředkvička, hořčice, alfalfa)•400 g lučiny či jiného krémového sýra•trocha nasekané čerstvé petrželky•sůl•pepř
-
Všechnu zeleninu jemně nastrouhejte nebo zapojte kuchyňského robota.
-
Vymačkejte přebytečnou šťávu ze zeleniny a smíchejte se sýrem.
-
Klíčky pokrájejte nožem jen tak nahrubo a přimíchejte do pomazánky, kterou už jen dochutíte solí a pepřem.
Z červené řepy a cizrny
Suroviny: 300 g červené řepy•1 plechovka cizrny•3 stroužky česneku•1 cibule•200 g zakysané smetany (nebo majolka)•pepř•sůl
-
Řepu uvaříme v osolené vodě, necháme vychladnout a oloupeme. Česnek utřeme se solí (nebo nastrouháme). Cibuli na jemno pokrájíme.
-
Cizrnu scedíme a rozmixujeme, řepu nastrouháme na jemném struhadle, přidáme cibuli, česnek a smetanu (majolku), důkladně promícháme, dosolíme a necháme vychladit.
-
Podáváme v mističce s pečivem nebo na pečivo rovnou namažeme.
-
Použít můžeme i jako přílohu k pokrmům z masa (grilované, vařené, pečené).
Nátěrky „co dům dal“:
Ze zbylého salámu
Suroviny: 400 g salámu (nejlépe šunkového)•4 uvařená vejce•1 cibule•2 sterilované okurky•2 lžíce kečupu•2 lžíce plnotučné hořčice•2 lžíce slunečnicového oleje•1 majolka•pepř•sůl
-
Nejprve na hrubém struhadle nastrouháme (nebo na hodně drobno nakrájíme) salám. Přidáme na jemno nakrájenou cibuli a okurky.
-
Na plotně spojíme dohromady olej, kečup a hořčici. Tuto směs přilijeme k základu, přidáme majolku a nasekaná či nastrouhaná vejce natvrdo.
-
Nakonec ochutíme pepřem a solí.
Z vepřového masa
Suroviny: 300 g pečeného vepřového masa•1 cibule•3 lžíce hořčice•3 lžíce majolky•pepř•pažitka
-
Zbylou vepřovou pečeni umeleme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, hořčici, majolku, trochu mletého pepře a dobře promícháme.
-
Mažeme na tmavý chléb a sypeme nasekanou pažitkou.
Pikantní teplá pomazánka
Suroviny: 250 g pečeného vepřového masa•2 rajčata•2 papriky•1 cibule•1 lžíce sojové omáčky•1 lžíce ostrého kečupu•3 stroužky česneku•sůl•pepř•2 lžíce sádla
-
Cibuli nakrájíme nadrobno a dáme na sádlo osmahnout. Rajčata a papriky pokrájíme a dáme na cibulku. Osolíme, opepříme, dusíme pod poklicí, dokud se všechna šťáva nevydusí.
-
Zatím si pokrájíme maso, utřeme česnek a přidáme na vydušenou zeleninu. Přidáme sojovku a kečup. Rozmixujeme tyčovým mixerem a ještě provaříme.
-
Teplou pomazánku natíráme na tousty.
Text: Marie Šrámková, foto: Marie Šrámková
Komentáře