Domů     Pomazánkování
Pomazánkování
9.9.2020

Jsou oblíbené, a jak by ne, když si jimi můžeme zpestřit snídaně, svačiny a večeře. Některé jsou jednoduché, jiné složitější, ale jedno mají společné. Chutnají všem.

Bleskurychlá pomazánka z Olomouckých tvarůžků

100 g Olomouckých tvarůžků, 1 natvrdo uvařené vejce, 100 g měkkého salámu, 1 jogurt řeckého typu, sůl, pepř, pažitka

1) Vejce a salám nakrájíme nadrobno, polovinu tvarůžků nastrouháme na jemném struhadle, druhou půlku nahrubo nasekáme.

2) Promícháme s jogurtem, podle chuti přisolíme, okořeníme a necháme v chladu uležet. Posypeme nasekanou pažitkou. Pomazánku lze použít jak na chleba, plátky veky či jako ozdobu různých chuťovek ze slaných sušenek.

Se sušenými rajčaty, kozím sýrem a rozmarýnem

130 g Flora s máslem, 130 g čerstvého kozího sýru, 10 ks sušených rajčat, 2 snítky rozmarýnu, čerstvě mletý pepř (dle chuti), sůl (dle chuti), polosušená rajčata na ozdobu

1) Sušená rajčata zalijeme horkou vodou a necháme asi 5 minut odpočinout. Potom vodu scedíme, rajčata osušíme a nakrájíme najemno.

2) Tuk vyšleháme společně s kozím sýrem a přidáme najemno nakrájená rajčata a nasekaný rozmarýn. Dochutíme jemně solí a čerstvě mletým pepřem. Pomazánka si bude nejlépe rozumět s ryze italským pečivem, vyzkoušejte třeba ciabattu nebo focacciu.

Skvěle dochutí také grilovanou cuketu nebo jakoukoliv jinou grilovanou či pečenou zeleninu.

Z pečeného lilku s vlašskými ořechy

60 g Flora s máslem, 1 střední lilek (cca 400 g), ¾ hrnku mletých vlašských ořechů, 3 stroužky česneku, 1 lžička strouhaného zázvoru, ¼ lžičky mletého nového koření, ½ lžičky mletého římského kmínu, 2 lžíce olivového oleje (lze vynechat), citronová šťáva (dle chuti), čerstvě mletý pepř (dle chuti), sůl (dle chuti), alobal, sladká paprika a čerstvý koriandr na ozdobu

1) Troubu předehřejeme na 200 °C. Kůži lilku na několika místech propíchneme vidličkou, zastříkneme olejem a zabalíme do alobalu. Pečeme asi 45–60 minut nebo dokud není dužina zcela měkká.

Upečený lilek necháme mírně zchladnout, potom jej nařízneme po celé délce a lžící vydlabeme dužinu, kterou v cedníku zbavíme přebytečné tekutiny.

2) Ořechy v kuchyňském robotu rozemeleme najemno. Postupně k nim přidáváme všechny další ingredience: Flora s máslem, lilek, strouhaný zázvor, prolisovaný česnek a koření. Ochutnáme a případně ještě ochutíme jemně solí a pepřem.

Podle chuti přidáme pár kapek citronové šťávy. Pro zjemnění a odlehčení pomazánky můžeme za stálého běhu kuchyňského robotu přidat pár kapek olivového oleje.

3) Pomazánku přemístíme do misky a po krajích jemně posypeme mletou sladkou paprikou. Nakonec už jen dozdobíme lístky čerstvého koriandru. Pomazánka se bude skvěle snoubit s pečivem typu pita či naan.

TIP: Pokud máte rádi kouřové a lehce zauzené aroma a chcete, aby byla pomazánka chuťově ještě výraznější, opečte lilek přímo nad ohněm. Lilek na několika místech propíchněte ostrou vidličkou a potřete olivovým olejem.

Pevně jej zabalte do silnějšího alobalu a dejte nad plynový hořák přímo nad oheň. Každých 5 minut lilek otočte a opékejte tak dlouho, dokud není zcela měkký.

Bazalková

150 g Flora s máslem, 60 g lístků čerstvé bazalky, 80 g sušených rajčat, ½ lžičky mleté sladké papriky, 1 lžička plnotučné hořčice, sůl a mletý pepř na dochucení

1) Rajčata i bazalku posekáme co nejvíce najemno a vložíme do mísy, kde vše smícháme s ostatními ingrediencemi. Jemně dosolíme a opepříme dle své chuti.

2) Pomazánku mažeme ve větší vrstvě na běžné pečivo nebo ji vložíme do misky a namáčíme do ní grissini (italské tyčinky), které můžeme nahradit našimi silnými.

Tip: Pokud chcete zvýšit množství vápníku, přimíchejte do pomazánky měkký odtučněný tvaroh.

Z nakládané cizrny s žervé a sušenými rajčaty

1 plechovka sterilované cizrny, 120 g žervé, 80 g sušených rajčat, 2–3 stroužky česneku, 2 jarní cibulky, 2 lžíce olivového oleje, špetka soli, špetka pepře, rukola, celozrnné pečivo

1) Slijte cizrnu.

2) V misce ji vidličkou utřete s žervé, nasekanými sušenými rajčaty, česnekem a jarní cibulkou.

3) Vmíchejte olivový olej, sůl a pepř a nadrobno nakrájenou rukolu.

4) Pomazánku namažte na pečivo.

Tuňáková

30 g tuňáka v konzervě, 1 ks vejce, 20 g rostlinného tuku Flora Gold, 20 g čerstvého sýru, jarní cibulka, sůl, pepř, pažitka, hořčice dle chuti

Ingredience smícháme, dochutíme a podáváme s tmavým celozrnným pečivem.

Foto: tvaruzky.cz, flora.cz, tescorecepty.cz

Předchozí článek
Další článek
Související články
25.4.2025
Palivo pro sportovce a milovníky zdravé výživy! Potřebujete půl hrnku bílého jogurtu banán 2 vejce 2 lžíce kokosového oleje 2 lžíce rozemletých lněných semínek led Postup Všechny ingredience rozmixujete, na závěr přidáte kostky ledu a znovu rozmixujete. Lněné semínko můžete nahradit mandlemi, semínky slunečnicovými nebo sezamovými, či také ořechy. Nápoj je možné zmrazit a podáv
23.4.2025
Myčka je užitečný pomocník, který si poradí nejen s nádobím, ale vyčistí i řadu dalších předmětů. Přesto někdy nadělá víc škody než užitku. Co do myčky rozhodně nepatří? Olovnatý křišťál a dekorativní sklo Těm může myčka ublížit stejně jako sklu ručně malovanému nebo známému jako vysoký smalt. Příliš horká voda a některé chemické látky totiž na sklenicích vytvoří šedé mapy anebo dekor nenávratně
16.4.2025
Mazanec, vánočku, štolu a jakékoliv jiné tradiční pečivo si přece můžete udělat kdykoliv v roce! Suroviny 400 g polohrubé mouky 20 g droždí 70 g cukru krupice 1 vanilkový cukr 200 ml mléka 100 g másla 3 žloutky špetka soli 50 g rozinek rum na namočení rozinek vejce na potření 50 g mandlových lupínků Postup Z mouky, másla, soli, cukru, droždí, mléka, vanilkového cukru a žlout
14.4.2025
Receptů na velikonočního beránka je mnoho, ale tento je ten pravý babičkovský. Ostatně Velikonoce se nezadržitelně blíží, tak je na něj vhodný čas. Suroviny 5 vajec 200 g krupicového cukru 200 g hladké mouky 20 g másla 20 g másla na vymazání formy strouhanka na vysypání formy Postup Vejce a cukr vyšleháme nad párou do zhoustnutí, poté stáhneme z tepla a stále šleháme n
11.4.2025
Připravili jsme pro vás další inspiraci na velikonoční zdobení s předstihem. A doufáme, že se vám bude líbit, protože letošnímu stylu vládne minimalismus. Tradiční barvy nejsou jen cibulové slupky * Blankytně modrá: červené zelí Postup je poněkud pracnější, ale odměnou vám bude nádherný modrý odstín zdravotně neškodné barvy. Nakrájejte hlávku červeného zelí na drobno a dejte vařit do hrnce s
reklama
Šikovné tipy
Už žádné lupy!
To se snáze řekne, než provede. Ať už jsou to lupy mastné, nebo suché, v boji s nimi budete potřebovat hodně trpělivosti a vytrvalosti. V určité míře jsou šupinky ve vlasech normální. Kožní buňky se přirozeně obměňují, jejich životnost je pouhé čtyři týdny, pak se uvolní a odpadnou. Těchto šupinek si obvykle vůbec nevšimnete. Pokud […]
Velikonoční dekorace: Vejce, kde ses tady vzalo?
Obří vejce může být netradiční dekorací a navíc poslouží jako zajímavý květináč na cibuloviny. A to vše ne jenom na Velikonoce! Vejce je dokonalým symbolem jara jako takového. Nebojte, nenakladla jej žádná dračice. Zrodilo se ze sádrových obvazů. Totiž, u vás doma se teprve zrodí. A vyrobit ho zvládne i úplný začátečník. Připravte si speciální […]
Korálkové kraslice potěší
Pokud každý rok vymýšlíte, čím zpestřit sváteční výzdobu, máme pro vás pár nápadů. Určitě se budou hodit jak těm zkušenějším, kteří s korálky už někdy pracovali, tak i začátečníkům. Korálkové vajíčko 1 balení rokajlových korálků 10/0 transparentní, 1 balení rokajlových korálků 10/0 Sfinx, 1 Miyuki háčkovací přízi 0,45mm/25m, háček 0,9 mm, jehla s velkým okem […]
Velikonoční čepičky s oušky
Pokud se vám nechce do barvení vajíček, tak je zkuste naparádit čepičkami se zaječími oušky. Háčkované Budete potřebovat: – háček 2,5 mm – bavlněnou přízi Postup Háčkujte v řadách, na začátku každé řady uháčkuje 1 řetízkové oko (ŘO). Začíná se na špičce čepičky. Čepička 1. ř.: 2 ŘO, do prvního oka 6 krátkých sloupků (KS), […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Piráti z Alp: Mladí Němci v odboji proti nacismu
epochaplus.cz
Piráti z Alp: Mladí Němci v odboji proti nacismu
Piráti z Alp byli jednou z nejaktivnějších skupin mladých Němců, kteří se postavili proti nacistickému režimu. Prozkoumejme jejich činnost a motivace. Převážně z dělnických, ale i studentských kruhů pocházela skupina zvaná Piráti proti černé. Ta byla v odporu proti nacistům obzvláště aktivní. Vizáž jejich členů byla charakteristická, nosili barevné šortky a kostkované košile. Skládali se
Epocha slaví na Pražském hradě
epochalnisvet.cz
Epocha slaví na Pražském hradě
Časopis Epocha má letos 20. narozeniny a takové kulatiny je potřeba řádně oslavit. Naše nejvěrnější čtenáře jsme proto 24. dubna pozvali do prostoru vskutku epochálního – do Rudolfovy slévárny v areálu Pražského hradu, kde se kdysi natáčel film Císařům pekař – Pekařův císař a kde o patro výš psal u piva Svatopluk Čech svůj Epochální
Francouzská elegance s výraznými doplňky
rezidenceonline.cz
Francouzská elegance s výraznými doplňky
Bílé srdce neoklasicistního bytu bije v tepu moderního nábytku výrazných barev. Kosmopolitní apartmá v centru Moskvy, nacházející se v prestižní rezidenční čtvrti v blízkosti parku Sokolniki, je dokonalým příkladem propojení historického ducha se současným designem. Realizace konceptu interiéru se ujala Oksana Salberg-Vachnadze z významného ateliéru O2 Design Moscow Studio. Její návrh dostal ocenění v mezinárodní
Japonsko pohřešuje národní poklad: Zmizel v soukromých sbírkách?
enigmaplus.cz
Japonsko pohřešuje národní poklad: Zmizel v soukromých sbírkách?
Samurajská dýka tantó ze 13. století je jedním z nejcennějších artefaktů japonského dědictví. Nikdo ovšem neví, kde se nyní nachází. Stopy po cenném poklady zmizely už před mnoha lety a jeho současný
Zuzana Bubílková v Hovorech W nepoliticky nejen o politicích
nasehvezdy.cz
Zuzana Bubílková v Hovorech W nepoliticky nejen o politicích
Díky projektu „Podzim s láskou a humorem“, jehož mediálními partnery jsou už druhým rokem i vybrané tituly našeho vydavatelství, se pravidelně každé poslední úterý v měsíci ve zcela zaplněné rozhlasov
Levandulová zmrzlina
tisicereceptu.cz
Levandulová zmrzlina
Vyzkoušejte zmrzlinu s barvou, vůní a příchutí levandule – určitě si ji zamilujete! Potřebujete 4 lžíce a 1 lžičku levandulových květů 300 ml plnotučného mléka 300 ml smetany ke šlehání 70 g
Evropská premiéra vozu Rolls-Roce Spectre Black Badge v České republice
iluxus.cz
Evropská premiéra vozu Rolls-Roce Spectre Black Badge v České republice
Společnost Rolls-Royce Motor Cars vůbec poprvé na evropském kontinentu odhalila model Spectre Black Badge – ještě silnější alter ego značky. Recepce pro novináře se konala v soukromé vile nedaleko Pra
Pod stan mě už nedostanete
skutecnepribehy.cz
Pod stan mě už nedostanete
Mít současně dva muže v mém věku není výhra. Tím spíš, že jeden je obézní, nudný, ale zajištěný, zatímco ten druhý je jen lehkomyslný dobrodruh. Jsem už ale ve věku, kdy si dvakrát vybírat nemohu. Nouzi o pořádného chlapa mají i mladé a krásné slečny, a to já už dávno nejsem. Navíc muži umírají o několik
Nikolaj Miklucho-Maklaj: Sám na ostrově kanibalů
21stoleti.cz
Nikolaj Miklucho-Maklaj: Sám na ostrově kanibalů
Byl vrstevníkem lékaře a etnografa Emila Holuba, ale na rozdíl od něj téměř upadl v zapomnění, a to i ve své rodné zemi. Jen Papua Nová Guinea si připomíná vědce, který se s notnou dávkou odvahy pusti
4 odvážné ženy v odboji: Nacistům vzdorovaly archeoložka, letuška nebo mladá svůdnice
historyplus.cz
4 odvážné ženy v odboji: Nacistům vzdorovaly archeoložka, letuška nebo mladá svůdnice
Je bystrá, vtipná, půvabná a krásně se směje. Trixi dokáže všech těchto zbraní plně využívat. Získá si důvěru německých důstojníků, kteří se točí kolem Lucernafilmu. Od jednoho z nich údajně dostane nabídku pracovat pro nacistické tajné služby. Odmítne to a dvojitou špionkou se nestane… Dobrovolně riskují život, i když některé z nich ještě ani pořádně
Epocha slaví na Pražském hradě
epochanacestach.cz
Epocha slaví na Pražském hradě
Časopis Epocha má letos 20. narozeniny a takové kulatiny je potřeba řádně oslavit. Naše nejvěrnější čtenáře jsme proto 24. dubna pozvali do prostoru vskutku epochálního – do Rudolfovy slévárny v areálu Pražského hradu, kde se kdysi natáčel film Císařům pekař – Pekařův císař a kde o patro výš psal u piva Svatopluk Čech svůj Epochální
Hepčíííí, jaro je tady
nejsemsama.cz
Hepčíííí, jaro je tady
Nechcete proplakat a prosmrkat jaro? Pylové alergie vás sice nezbavíme, ale poradíme, jak nepříjemné příznaky zmenšit na minimum. Rozkvetlé stromy jsou krásné, ale… Pro mnohé znamená tahle romantická sezona neustálé kýchání, svědění očí a rýmu. Jarní alergie umí pěkně potrápit. Jak se bránit pylovým útokům a užít si jaro v jeho rozkvetlé kráse naplno? Trápení