Domů     Plněné knedlíky z různých koutů světa
Plněné knedlíky z různých koutů světa
od 10.3.2022

Knedlíky i malé knedlíčky. Tuhle dobrotu objevily snad všechny kuchyně světa. Liší se jen těstem a složením náplně, oblíbenou národní pochoutkou jsou ale všude. Proto pro vás máme pro inspiraci pár receptů.

Knedlíky, knedlíčky a jim podobné těstové taštičky mohou být hlavním jídlem, přílohou a ve sladké podobě i dezertem. Které vybrat? My jsme se tentokrát pro tento článek rozhodli pro knedlíky plněné masovou náplní.

A jako u všech tradičních národních specialit i zde platí, že existuje množství variant základního receptu. Pokud vám tedy některý zachutná, můžete náplně obměňovat a zkoušet další možnosti, až najdete tu svou.

Recepty se dají libovolně přehazovat

Gruzínské khinkali

(viz úvodní obrázek)

Malé knedlíčky se tradičně plní směsí jehněčího a hovězího masa. Khinkali se mají jíst horké, uvnitř jsou velmi šťavnaté. „Stopka“, do níž se těsto stáčí, se odkusuje a nechává na talíři.

Příprava těsta:

Budete potřebovat 1 kg hladké nebo polohrubé mouky, asi 200 ml vody, jedno vejce a sůl. Zadělávat ale začněte z polovičního množství mouky, osolte ji, přidejte vejce a polovinu vody a dobře propracujte. Přikryjte mísou a nechte krátce odpočívat.

reklama

Pak zapracujte další část mouky a vody, opět nechte odpočívat a totéž ještě se zbytkem ingrediencí. Hotové těsto by mělo být velmi pevné a hutné. Vyválejte ho, vykrajujte z něj malá kolečka, ty naplňte masovou směsí.

Okraje naberte prsty, stočte a uprostřed uzavřete. Vařte ve vroucí vodě asi 10 až 12 minut.

Alternativa: Někdy se těsto připravuje bez vejce, jen z mouky, vody a soli.

Náplň:

Potřebujete asi 600 g masa, místo jehněčího s hovězím můžete použít i nepříliš tučné vepřové. Maso rozemelte, osolte, opepřete, přidejte petrželovou nať. Přidat se dá také nakrájená cibule a římský kmín.

Turecké manti

Oblíbená turecká specialita, masové knedlíky, které se podávají s teplou jogurtovou omáčkou.

Příprava těsta:

Vypracujte ho z 500 g hladké nebo polohrubé mouky, 2 vajec, 200 ml vody a lžičky soli. Správně prohnětené těsto je hladké a pevné. Před plněním ho nechte 30 minut odpočinout. Poté těsto vyválejte, aby bylo úplně tenké, a krájejte na malé čtverce.

Naplňte a pak okraje spojte, aby vznikly trojúhelníčky. Knedlíčky se vaří asi 5 minut.

Náplň:

Nakrájejte na drobno 2 cibule a promíchejte je s 200 g mletého masa. Osolte a přidejte po půl lžičce pepře, sladké papriky, římského kmínu a sušené máty.

Omáčka:

Krátce svařte 700 g bílého jogurtu s 4 stroužky česneku, prolisovaného nebo nasekaného nadrobno, a špetkou soli.

Tchajwanský bawan

Bawan je skutečně pořádný plněný knedlík i podle českých představ. Jen tamní kuchařky pracují s jinými druhy mouky.

Příprava těsta:

Potřebujete 450 g bramborové mouky, 80 g rýžové a 1,35 l vody.

Tip: Místo bramborové mouky můžete použít i sypkou směs na bramborové knedlíky.

Náplň:

Oproti masovým knedlíkům a knedlíčkům z jiných koutů světa se do bawanu nedává maso mleté, ale nakrájené na drobné kousky. Můžete použít vepřové i kuřecí, na uvedené množství mouky potřebujete asi 400 g masa.

reklama

Dále se do náplně dává pokrájená šalotka, houby (mohou být i namočené sušené), 1 lžička sojové omáčky a pepř nebo koření pěti chutí. Lze přidat i křehkou zeleninu – v Tchajwanu používají bambusové výhonky. Směs se zahušťuje škrobem.

Omáčka:

Je sladká, připravte ji svařením 750 l vody se 2 lžícemi cukru, 2 lžícemi škrobu nebo rýžové mouky a 2 lžičkami sladké chilli omáčky.

Korejské mandu

Oblíbená tamní specialita, která má mnoho variací. Náplň má být pikantně kořeněná, místo masa se používá i tofu.

Příprava těsta:

Odvažte si 300 g polohrubé mouky, přimíchejte půl lžičky soli a pak začněte přidávat vodu a hníst těsto. Mělo by být velmi tuhé a pevné. Na 300 g mouky se orientačně dává asi 150 ml vody.

reklama

Příprava těsta je velmi pracná, pokud máte strojek na výrobu italských těstovin, použijte ho, neboť vám ušetří dřinu. Hotové těsto pak vyválejte na tenkou placku a vykrajujte menší kolečka – uvedené množství je asi na 50 kousků.

Ty naplňte masovou směsí a pak okraje uzavřete, aby vznikly půlměsíčky. Knedlíčky se dají vařit ve vodě i v páře.

Náplň:

Smíchejte 500 g mletého masa s 1 jemně pokrájenou cibulí, hrstí jemně pokrájené kapusty a 2 malými nastrouhanými mrkvemi (alternativou jsou naklíčené fazole mungo).

V jiné misce smíchejte 3 lžíce oleje, nejlépe sezamového, se 3 stroužky česneku – prolisovanými nebo nasekanými, 1 lžičkou soli a 1 lžičkou pepře. Místo česneku se dá použít nastrouhaný zázvor. Olej s kořením přilijte k masové směsi a dobře promíchejte.

Švédský kroppkakor

Jde vlastně o naše chlupaté knedlíky ze směsi vařených a syrových brambor. Plněné jsou slaninou a cibulí. Varianta bez náplně se pak podává s plátky do křupava osmažené slaniny a s brusinkovým kompotem.

Příprava těsta:

Uvařte 500 g brambor, oloupejte, prolisujte a nechte vychladnout. Dalších 500 g brambor nastrouhejte za syrova. Vymačkejte tekutinu, pak obě masy smíchejte. Přidejte asi 120 g mouky, 2 vejce, sůl a mleté nové koření.

Vypracujte pevné těsto a tvořte knedlíky o průměru asi 5 cm. Vložte do nich náplň a vařte asi 15 minut.

Náplň:

Na 2 lžících másla osmažte 1 větší pokrájenou cibuli a 150 g slaniny, nakrájené na kostičky. Před plněním do těsta nechte vychladnout.

Tyrolský Speckknödel

Vaří se v polévce a první knedlík se také v talíři polévky servíruje, další pak jako hlavní jídlo a jí se s kysaným zelím nebo také k masovým pokrmům, například ke guláši.

Příprava těsta:

Nakrájíme 6 starších rohlíků nebo housek. Mírně ohřejeme 250 ml mléka, přidáme 3 vejce, rozšleháme a nalijeme na pečivo. Necháme půl hodiny odpočívat.

Náplň:

Na másle osmažíme 100 g pokrájeného špeku, 150 g uzeného masa a 1 malou cibuli a necháme trochu vychladnout. Přimícháme k namočeným rohlíkům spolu s nasekanou petrželkou a pažitkou. Přidáme asi 3 lžíce polohrubé mouky, aby vznikla hutná a pevná směs.

Z té vytvarujeme asi 10 kulatých knedlíků. Ty se tradičně dávaly uvařit do horké polévky, hotové jsou asi za 12 minut. Polévka nesmí klokotat, má být těstě pod bodem varu.

Foto: Shutterstock

reklama
Související články
7.2.2023
Šťavnatý a na jazyku se rozplývající tuňákový steak si naprosto zamilujete. Suroviny 2 čerstvé steaky z tuňáka 2 hrsti čerstvé bazalky 1 stroužek česneku 1 chilli paprička 1 lžíce nastrouhaného parmazánu 4 lžíce olivového oleje 1 polévková lžíce limetové šťávy sůl, čerstvě drcený pepř Postup Steak z tuňáka si pořádně nasolte a opepřete. Vůbec se nebojte, že byste ho přesolili.
1.2.2023
Připravte 20–25 kusů vynikajících laskonek. Na korpus: 1 balení na dort Pavlova, 150 ml vody, 100 g strouhaného kokosu Na krém: malinový krém (součást balení), 400–500 ml smetany ke šlehání 1) Na přípravu laskonek v míse pečlivě vyšleháme směs s vodou elektrickým ručním šlehačem podle návodu na obalu. Do těsta krátce zašleháme kokos. Cukrářský sáček naplníme těstem a na plech vyložený papírem n
24.1.2023
Tyto malé chuťovky jsou nejlepší horké, s roztaveným sýrem, ale oceníte je, i když vychladnou.  Ingredience 1 lžíce másla 1 lžíce hladké mouky 250 ml mléka sůl 140 g žampionů 1 lžíce oleje 1 vejce 140g šunky 85 g sýra 1 lžíce nasekaných bylinek 500 g listového těsta hrubá sůl na posypání Postup Troubu rozehřejte na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem. V rendlíku nechte ro
22.1.2023
Přinášíme vám řadu tipů, ale i několik receptů, na osvědčené způsoby, jak připravovat drůbež. Drůbež solíme ihned při vkládání do hrnce, maso je tak chutnější. K dušení a k smažení se hodí drůbež mladá a menší kuřátka, porcovaná na čtvrtky. Nejlépe se smaží vykostěná drůbež. Větší a starší kusy před smažením povaříme. Smažíme zprudka na rozpáleném oleji, aby se maso nevysušilo. Drůbež se při p
17.1.2023
Při každém vaření zůstavají zbytky, někdy je jich více, jindy méně. Ale prakticky všechny se dají dále využít. Zeleninový bujón Právě u zeleniny lehce vznikají přebytky, které už se nehodí při vaření. Malé zbytky pórku, stonky z celeru, odkrojené špičky kořenové zeleniny, košťály zelí, kapusty nebo květáku. Omyjte je, krátce oblanšíruje a zchlaďte, pak je uložte na mrazák. Až se nashromáždí větš
Nenechte si ujít další zajímavé články
Zamilovaný Benjamin
iluxus.cz
Zamilovaný Benjamin
Benjamin je pro mnohé srdcová záležitost. Jedinečný koncept dělá z této fine dining restaurace český unikát. Řízená degustace u jednoho stolu, s kuchaři prezentujícími jednotlivé chody. Návštěva tohot
Jak uspořádat kuchyňskou linku, aby bylo vše po ruce?
21stoleti.cz
Jak uspořádat kuchyňskou linku, aby bylo vše po ruce?
Napadlo vás někdy, že i kuchyň je třeba uspořádat tak, aby se vám v ní dobře nejen vařilo, ale i pohybovalo? Cesta potraviny na talíř je dlouhá, když nemáte kuchyň dobře uspořádanou, dost možná vás to
První průmyslová revoluce: Těžba mědi zamořila životní prostředí
epochaplus.cz
První průmyslová revoluce: Těžba mědi zamořila životní prostředí
Průmyslovou revoluci máme vět spojenou s 19. stoletím, kdy rozvíjející se tovární výroba lákala lidi z venkova do měst na výdělek. Od základů se měnil jejich životní styl. Ovšem za skutečně prvním boo
Vstup do pekla na hradě Houska: Věřil v infernální bránu i Mácha?
enigmaplus.cz
Vstup do pekla na hradě Houska: Věřil v infernální bránu i Mácha?
Dnes patří k nejzachovalejším královským hradům z doby krále Přemysla Otakara II. (1233–1278), který jej nechává vybudovat na Kokořínsku ještě před tím, než začne stavět mocný Bezděz. Jde o typ s obvo
Jehněčí perkelt
tisicereceptu.cz
Jehněčí perkelt
Maďarská klasika, která nikdy neomrzí. I když si připadáte, že na takové jídlo nemáte dost zkušeností, buďte si jisti, že je jednodušší, než se zdá. Ingredience 2 kg jehněčího masa (kýta) 4 ks
Geometrie ve službách minimalismu
rezidenceonline.cz
Geometrie ve službách minimalismu
Jasná koncepce moderní vily dává vyznít architektonickému konceptu objektu a výhledům na okolní krajinu, rovněž však poskytuje maximum uživatelského komfortu. Architektonická firma TRAMA navrhla a p
Petra: Jak vzniklo tajemné skalní město?
epochalnisvet.cz
Petra: Jak vzniklo tajemné skalní město?
Leží v kotlině mezi třemi horami a patří bez sebemenších pochyb mezi ta neslavnější místa naší planety. Jordánské skalní město Petra uhrane každého návštěvníka množstvím kamenných staveb vytesaných do
Dolomitské hřebeny na skialpech
epochanacestach.cz
Dolomitské hřebeny na skialpech
Opustíte-li ruch lyžařských středisek a vydáte se do Jižního Tyrolska, narazíte na národní park Fanes-Sennes-Prags, rozprostírající se v samém centru Dolomit. Při cestě k horské chatě Rifugio Fanes,
Překročily jsme bludný balvan a zamířily mezi duchy
skutecnepribehy.cz
Překročily jsme bludný balvan a zamířily mezi duchy
K neznámým ženám, které se zjeví před vámi nenadále a vypadají jako z jiného světa, se chovejte vždy vlídně a uctivě. Opak by se vám vymstil. Byl krásný podvečer, který si říkal o procházku. Se sestrou a kamarádkami jsme vyrazily. To, co jsme zažily, bylo nad rámec chápání. Prožily jsme noc hrůzy a dodnes jsme šťastné, že jsme se z toho dostaly… Neznámá
Slané rohlíčky
tisicereceptu.cz
Slané rohlíčky
Chutnají také samotné, ale můžete si je upéct i jako přílohu. Ingredience 400 g hladké mouky 250 ml vlažné vody 50 ml oleje lžička cukru lžička soli 25 g droždí Postup Vše dáme do mix
Shání Jennifer Lopez kšefty pro manžela?
nasehvezdy.cz
Shání Jennifer Lopez kšefty pro manžela?
O rozruch se postaral herec Ben Affleck (50). Když si nic netušící zákazníci objednávali svou ranní  kávu v jistém řetězci, dostali ji přímo od Bena! Fanoušci se tak domnívali, že herec přišel na
Lenka Zahradnická svatbu dlouho odmítala
nasehvezdy.cz
Lenka Zahradnická svatbu dlouho odmítala
Zdá se, že Lenka Zahradnická (37), která nyní září v seriálu Jedna rodina, není až tak zamilovaná, jak by se mohlo na první pohled zdát. Ačkoli je s Michalem Vavrem (40) už dlouho a má s ním dvě krá