Domů     Pikantní zelné speciality
Pikantní zelné speciality
12.5.2020

Zelňačku nebo segedinský guláš umí snad každá zdatnější kuchařka. Ale z kysaného zelí se vařilo odjakživa, a co kraj, to jiná specialita. Na některé se trochu pozapomnělo, jiné se vaří dodnes…

Babiččina couračka

DOBA PŘÍPRAVY 30 MINUT ENERGIE V 1 PORCI 819 KCAL NÁROČNOST *

Suroviny na 4 porce: 200 g kysaného zelí•4 středně velké brambory•200 ml zakysané smetany•100 ml mléka•2 lžíce hladké mouky•30 g čerstvého másla•sůl•kmín•cukr

Brambory oloupeme, opláchneme a nakrájíme na kostičky. Zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme a vaříme. Kysané zelí překrájíme, přidáme k téměř měkkým bramborům a ještě chvíli povaříme.

Na závěr polévku zalijeme zakysanou smetanou, kterou rozmícháme s trochou mléka a hladkou moukou. Podle chuti přisolíme, osladíme, případně okyselíme lákem ze zelí a už jen krátce povaříme. Povrch polévky poklademe vločkami másla.

Slovenské halušky

DOBA PŘÍPRAVY 40 MINUT ENERGIE V 1PORCI 1827 KCAL NÁROČNOST **

Suroviny na 4 porce: 6 větších brambor•1 cibule•350 g polohrubé mouky•2 balíčky kysaného zelí•100 g uzené slaniny•3 vejce•sůl cukr•kmín•pažitka

Brambory nastrouháme na jemnějším struhadle, osolíme, přidáme 1 vejce a polohrubou mouku. Vše smícháme a uděláme řidší těsto. Pak jej protlačíme cedníkem na halušky (nebo vykrájíme dvěma lžičkami) do vroucí osolené vody a vaříme cca 5 minut.

Pak dáme vařit kysané zelí, které dochutíme cukrem a solí.

Nakrájíme slaninu na kostičky a rozškvaříme ji na pánvi. Přidáme 2 vejce a cibulku, kterou rychle orestujeme. Hotová „míchané vajíčka“ přidáváme již na halušky. Na závěr posypeme nasekanou pažitkou.

Tip Paní domu: Místo jednoho balíčku zelí a umíchaných vajíček lze na hotové halušky rozdrobit 250 g brynzy, eventuálně zjemněné 3 lžícemi zakysané smetany.

Staročeské zelníky

DOBA PŘÍPRAVY 55 MINUT ENERGIE V 1PORCI 1422 KCAL NÁROČNOST **

Suroviny na 4 porce: 500 g brambor•350 g kysaného zelí•1 velká cibule•100 g sádla•1 lžíce mletých škvarků•1 vejce (nemusí být)•4 lžíce solamylu nebo 8 lžic hladké mouky•vejce•sůl•podle potřeby tuk na pečení

Brambory oloupeme, omyjeme a jemně nastrouháme. Pokusíme se vymačkat většinu škrobu. Zelí necháme okapat a nakrájíme ho na menší kousky. Oloupeme a pokrájíme cibuli.

Spolu se zelím, sádlem a škvarky ji vmícháme do nastrouhaných brambor. Hmotu zahustíme škrobem nebo moukou, přidáme vejce, osolíme a vše důkladně promícháme.

Ve velké litinové pánvi rozpustíme tuk (nejlépe sádlo). Lžící do něj vkládáme těsto, ihned tvarujeme placky a zprudka smažíme dozlatova. Zelníky na talíři ozdobíme listovým salátem.

Tip Paní domu: Skvěle chutnají i s jogurtem nebo zakysanou smetanou, ochucenou čerstvými bylinkami.

Zapečené alsaské brambory

DOBA PŘÍPRAVY 45 MINUT ENERGIE V 1PORCI 2142 KCAL NÁROČNOST **

Suroviny na 4 porce: 600 g kysaného zelí•200 g anglické slaniny•400 g uzeného masa•100 g cibule•0,1 l oleje•150 g slaniny•400 g brambor•0,4 l bílého vína•sůl•bílý pepř•bobkový list

Zelí překrájíme nadrobno. Rozškvaříme slaninu, přidáme do ní zelí, zalijeme vínem a 1,5 až 2 hodiny pomalu dusíme. Přidáme bobkový list, pepř a sůl.

Mezitím nakrájíme menší brambory i se slupkou na plátky a opečeme je dozlatova.

Když je zelí měkké, přendáme je do pekáčku a střídavě prokládáme plátky uzeného, klobásy a brambor, vše asi 30 minut zapékáme. Zapíjíme bílým vínem nebo pivem.

Plněné papriky

DOBA PŘÍPRAVY 40 MINUT ENERGIE V 1 PORCI 1395 KCAL NÁROČNOST **

Suroviny na 4 porce: 8 paprik•500 g kysaného zelí•200 g ovčího sýra (může být i jiný)•1 velká cibule•4 vajíčka•2 lžíce rajského protlaku•2 lžíce másla•3 snítky kopru•200 g zakysané smetany•sůl•pepř•mletá paprika•alobal a olej na pečení

Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, přimícháme kysané zelí a rajský protlak. Asi tři minuty povaříme, osolíme, opepříme, přidáme hrst nasekaného kopru, ovčí sýr nakrájený na kostičky a kysanou smetanu.

Odkrojíme vršky paprik, odstraníme z nich semínka a papriky naplníme připravenou směsí. Papriky uzavřeme odkrojenými vršky, urovnáme je do pekáčku vymazaného olejem a zalijeme směsí připravenou z 1 dl kysané smetany, vajec, lžíce mleté papriky, soli a pepře.

Vše přikryjeme alobalem a pečeme asi hodinu.

Uherský pekáč

DOBA PŘÍPRAVY 50 MINUT ENERGIE V 1PORCI 2016 KCAL NÁROČNOST **

Suroviny na 4 porce: 750 g kysaného zelí•600 g mletého masa (libový bůček napůl s hovězím)•sůl•pepř•1 lžíce mletého kmínu•120 g sádla1 lžíce mleté sladké papriky•2 lžíce hladké mouky•1 lžíce strouhanky•5 vajec•0,2 l mléka•2 cibule•trocha vody na podlití

Zelí povaříme s kmínem, scedíme a důkladně vymačkáme vodu. V kastrolu na sádle (nebo na slanině) osmahneme dozlatova drobně nakrájenou cibuli a vše vmícháme do zelí. Mleté maso osolíme, opepříme a vmícháme do něj 2 vejce a mouku.

Lehce vymazaný a strouhankou vysypaný pekáč pak naplníme vrstvou zelí, na ni poklademe maso a na ně pak další vrstvu zelí a v předehřáté troubě zapékáme asi 25 minut.

Zbylá 3 vejce rozšleháme s mlékem a paprikou a asi 5 minut před dokončením pečení jimi zalijeme zelí v pekáči a dopečeme v troubě.

Podávejte s houskovým knedlíkem nebo vařenými brambory.

Domácí anýzové zelí

DOBA PŘÍPRAVY 30 MINUT ENERGIE V 1PORCI 693 KCAL NÁROČNOST *

Suroviny na 4 porce: 30 kg jemně nakrouhaného zel핽 kg cukru•¼–½ kg soli•1kg cibule•½ sáčku anýzu•několik zrnek celého pepře•nové koření•2snítky kopru

Na dno soudku dáme snítky kopru. Ostatní ingredience dobře promícháme a namačkáme do soudku, který musí být dostatečně velký, protože při kysání vyteče šťáva a zvětší se tak objem (později ovšem objem zase slehne).

Zelí zatížíme prkénkem a kamenem. Použijeme-li kameninový soudek se žlábkem na vodní uzávěr, vykvašená šťáva zůstává naprosto čistá.

Tip Paní domu: místo anýzu lze použít kmín, na dno soudku lze také přidat asi 10 vinných listů.

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Související články
3.7.2025
Začalo ono krásné období plné chutí a vůní, většinou tak krátké a pomíjející. Ale co si trochu uložit do skleniček na horší časy? Jahodový džem s květy z černého bezu (4 sklenice 250 ml) 1 kg zralých sladkých jahod, 200–250 g cukru, 20 g jablečného pektinu, 100 g květů černého bezu (10–12 květenství) 1) Květy odložte na 30 minut na papír nebo na noviny, aby z nich vylezl hmyz. Poté květy odstř
24.6.2025
Trochu netradiční recept s použitím kávy a citronového pepře vás potěší svou chutí a určitě mile překvapí. Na 4 porce budete potřebovat: 4 plátky vepřové kotlety bez kosti, citronový pepř, hladkou mouku na obalení, olej na smažení, 1 střední nadrobno nakrájenou cibuli, 1 šálek (200 ml) silné překapávané nebo turecké kávy bez lógru, 1 lžíci hladké mouky, šlehačku (250 ml), sůl Přílohy: hranolky
18.6.2025
Kdo by neměl! Dobrý párek se bez ní vůbec nedá vychutnat. Nejen proto je ale hořčice je v různých obměnách doma prakticky po celém světě. Výchozími surovinami pro výrobu hořčice jsou hořčičné semínko, ocet a sůl. Ovšem není hořčice jako hořčice. Už v základu se hořčice odlišuje podle toho, jaký druh hořčičného semínka se používá. * Jde o tři různé rostliny, příbuzné řepce olejné – ze kte
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
3.6.2025
Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi. V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé. Pokud je chcete opravdu och
reklama
Šikovné tipy
Křída umí více než jen psát
Mít po ruce křídu se v domácnosti vyplatí. Skvěle čistí a umí i pár dalších kousků, přitom nedráždí, nevyvolává alergie a není jedovatá. Nahradí levanduli v šatníku: Působí ale trochu jinak. Zatímco levandule svým intenzivním aromatem nepříjemné pachy překryje, křída spíš řeší jejich příčinu, kterou bývá vlhkost v šatníku. Ta podporuje množení bakterií, které jsou […]
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Když se barva na vlasy nepovede
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s […]
Kabelka jako pomocník i šperk
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Tisacali: Vesnice ukrytá v obří jeskyni!
epochalnisvet.cz
Tisacali: Vesnice ukrytá v obří jeskyni!
Na obzoru se objeví plachetnice. Nepřátelé! Je jedno, jestli to jsou Římané nebo Kartáginci. Tak či onak přicházejí loupit a vraždit. Skupina lidí prchá tajnou stezkou do kopce. Tam, ve skrytu před kýmkoliv, je město, které je jejich poslední nadějí…   Je horký den roku 1910. Ettore Pais (1856–1939), slavný italský archeolog, se vydává na
Variabilní hra s koupelnovým nábytkem
rezidenceonline.cz
Variabilní hra s koupelnovým nábytkem
V koupelně se zdržujeme stále déle, relaxujeme zde a zbavujeme se stresu. Proto klademe velké nároky na dokonalou sanitu i esteticky působivý nábytek. Koupelna bezprostředně navazuje na ložnici, a proto stejně jako celý moderní interiér mění svůj vzhled. Proměňuje se ve vzdušnou místnost, která vedle praktického využití nabízí také estetický zážitek. Nábytek tvoří variabilní řady skříněk,
Steaky ze svíčkové
nejsemsama.cz
Steaky ze svíčkové
U steaků platí, že se pečou z každé strany tak dlouho, jak jsou vysoké v cm. Pokud máte tedy 3 cm vysoké maso, pečte z každé strany 3 min, aby bylo propečené akorát. Ingredience na 4 porce: 4 plátky ze svíčkové (vysoké 3 cm) 2 lžičky hrubé soli 2 lžičky drceného barevného pepře olivový olej Postup: Maso opláchněte
Tragický sen nás zachránil…
skutecnepribehy.cz
Tragický sen nás zachránil…
S manželem jsme byli před lety na služební cestě v Německu a druhý den jsme měli dál pokračovat vlakem. Naše plány nakonec změnil děsivý sen. Pokud nám hrozí vážné nebezpečí, dobré síly nám mohou poslat poselství, které plně oceníme až se zpětnou platností. Sama jsem něco takového zažila, takže vím, o čem mluvím. Varování před katastrofou Během spánku můžeme
Záhadné zmizení kolonie Roanoke: Osadníci, kteří se vypařili do neznáma
enigmaplus.cz
Záhadné zmizení kolonie Roanoke: Osadníci, kteří se vypařili do neznáma
V roce 1587 zmizela celá anglická kolonie na ostrově Roanoke bez jediné stopy. Osadníci, včetně žen a dětí, se jednoduše vypařili z povrchu zemského. Co se stalo s těmito lidmi a proč po sobě nezanech
První surfařská cestovka slaví plnoletost: 18 let na vlnách
iluxus.cz
První surfařská cestovka slaví plnoletost: 18 let na vlnách
Surfová kancelář Surf-Trip, kterou založili sourozenci Olivovi, naučila za 18 let surfovat tisíce lidí z Česka i Slovenska. Z původně malých surfových kempů vyrostla ve stabilní cestovní kancelář s me
Zázračná studánka na Křemešníku: Dokáže předpovědět válku?
epochanacestach.cz
Zázračná studánka na Křemešníku: Dokáže předpovědět válku?
Je to jeden z nejvyšších vrcholů Českomoravské vrchoviny, turistický cíl a poutní místo. Vypravte se na Křemešník za zázračnou studánkou, která má prý řadu výjimečných vlastností. Kousek od Pelhřimova se tyčí vrch Křemešník, který je významným poutním místem. Stojí zde kostel Nejsvětější Trojice, konají se sem náboženské poutě a turisty sem přitahuje Zázračná studánka. O
Bojí se, že jí Němec uteče za jinou?
nasehvezdy.cz
Bojí se, že jí Němec uteče za jinou?
Ještě ani neproběhla svatba s partnerkou Petrou Hebkou, a herec Marek Němec (44) už se chlubí výrazným prstýnkem na prsteníčku. Zvídavým lidem v jeho okolí to nedalo spát a ptali se, jestli to nen
Letní bruschetta s rajčaty
tisicereceptu.cz
Letní bruschetta s rajčaty
Báječná jednoduchá pochoutka, kterou zvládnete za chvíli a s minimem ingrediencí. Ingredience chléb či bagety 4 rajčata 1 svazek čerstvé bazalky sůl a pepř 3 stroužky česneku olivový olej
Entomoterapie: Když člověka léčí hmyz
21stoleti.cz
Entomoterapie: Když člověka léčí hmyz
Žádná novinka to vlastně není, určité druhy hmyzu se k léčení používaly už ve starověku a tato zkušenost se leckde uchovala dodnes v lidové tradici. Jenže medicína si musela pár století počkat na vývo
4 podlé zrady v egyptském válečnictví: Soupeře ochromí klisna i kočky
historyplus.cz
4 podlé zrady v egyptském válečnictví: Soupeře ochromí klisna i kočky
Faraon Thutmose III. je inteligentní a velkorysý, jedná s rozvahou. Jestli ale něco nesnáší, je to neúspěch. Jeho vojevůdce Džehuti dobře ví, že svého pána nesmí zklamat. Když hrozí, že se obléhání blízkovýchodního města Joppa potáhne příliš dlouho, musí vymyslet lest. Řadu let vyrůstal ve stínu své nevlastní matky, královny Hatšepsut (vláda v letech asi
Černobyl: Město, které se stalo smrtícím monstrem a lákadlem pro dobrodruhy
epochaplus.cz
Černobyl: Město, které se stalo smrtícím monstrem a lákadlem pro dobrodruhy
26. dubna 1986 otřásly jadernou elektrárnou v Černobylu dvě mohutné exploze, které navždy změnily osud města Pripjať a okolní krajiny. Tato nejhorší jaderná katastrofa v historii lidstva proměnila kdysi prosperující oblast v uzavřenou zónu, kde se život zastavil a příroda pomalu přebírá svou vládu. Navzdory tragické minulosti je dnes Černobyl poměrně bezpečnou destinací pro organizované