Domů     Pikantní zelné speciality
Pikantní zelné speciality
12.5.2020

Zelňačku nebo segedinský guláš umí snad každá zdatnější kuchařka. Ale z kysaného zelí se vařilo odjakživa, a co kraj, to jiná specialita. Na některé se trochu pozapomnělo, jiné se vaří dodnes…

Babiččina couračka

DOBA PŘÍPRAVY 30 MINUT ENERGIE V 1 PORCI 819 KCAL NÁROČNOST *

Suroviny na 4 porce: 200 g kysaného zelí•4 středně velké brambory•200 ml zakysané smetany•100 ml mléka•2 lžíce hladké mouky•30 g čerstvého másla•sůl•kmín•cukr

Brambory oloupeme, opláchneme a nakrájíme na kostičky. Zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme a vaříme. Kysané zelí překrájíme, přidáme k téměř měkkým bramborům a ještě chvíli povaříme.

Na závěr polévku zalijeme zakysanou smetanou, kterou rozmícháme s trochou mléka a hladkou moukou. Podle chuti přisolíme, osladíme, případně okyselíme lákem ze zelí a už jen krátce povaříme. Povrch polévky poklademe vločkami másla.

Slovenské halušky

DOBA PŘÍPRAVY 40 MINUT ENERGIE V 1PORCI 1827 KCAL NÁROČNOST **

Suroviny na 4 porce: 6 větších brambor•1 cibule•350 g polohrubé mouky•2 balíčky kysaného zelí•100 g uzené slaniny•3 vejce•sůl cukr•kmín•pažitka

Brambory nastrouháme na jemnějším struhadle, osolíme, přidáme 1 vejce a polohrubou mouku. Vše smícháme a uděláme řidší těsto. Pak jej protlačíme cedníkem na halušky (nebo vykrájíme dvěma lžičkami) do vroucí osolené vody a vaříme cca 5 minut.

Pak dáme vařit kysané zelí, které dochutíme cukrem a solí.

Nakrájíme slaninu na kostičky a rozškvaříme ji na pánvi. Přidáme 2 vejce a cibulku, kterou rychle orestujeme. Hotová „míchané vajíčka“ přidáváme již na halušky. Na závěr posypeme nasekanou pažitkou.

Tip Paní domu: Místo jednoho balíčku zelí a umíchaných vajíček lze na hotové halušky rozdrobit 250 g brynzy, eventuálně zjemněné 3 lžícemi zakysané smetany.

Staročeské zelníky

DOBA PŘÍPRAVY 55 MINUT ENERGIE V 1PORCI 1422 KCAL NÁROČNOST **

Suroviny na 4 porce: 500 g brambor•350 g kysaného zelí•1 velká cibule•100 g sádla•1 lžíce mletých škvarků•1 vejce (nemusí být)•4 lžíce solamylu nebo 8 lžic hladké mouky•vejce•sůl•podle potřeby tuk na pečení

Brambory oloupeme, omyjeme a jemně nastrouháme. Pokusíme se vymačkat většinu škrobu. Zelí necháme okapat a nakrájíme ho na menší kousky. Oloupeme a pokrájíme cibuli.

Spolu se zelím, sádlem a škvarky ji vmícháme do nastrouhaných brambor. Hmotu zahustíme škrobem nebo moukou, přidáme vejce, osolíme a vše důkladně promícháme.

Ve velké litinové pánvi rozpustíme tuk (nejlépe sádlo). Lžící do něj vkládáme těsto, ihned tvarujeme placky a zprudka smažíme dozlatova. Zelníky na talíři ozdobíme listovým salátem.

Tip Paní domu: Skvěle chutnají i s jogurtem nebo zakysanou smetanou, ochucenou čerstvými bylinkami.

Zapečené alsaské brambory

DOBA PŘÍPRAVY 45 MINUT ENERGIE V 1PORCI 2142 KCAL NÁROČNOST **

Suroviny na 4 porce: 600 g kysaného zelí•200 g anglické slaniny•400 g uzeného masa•100 g cibule•0,1 l oleje•150 g slaniny•400 g brambor•0,4 l bílého vína•sůl•bílý pepř•bobkový list

Zelí překrájíme nadrobno. Rozškvaříme slaninu, přidáme do ní zelí, zalijeme vínem a 1,5 až 2 hodiny pomalu dusíme. Přidáme bobkový list, pepř a sůl.

Mezitím nakrájíme menší brambory i se slupkou na plátky a opečeme je dozlatova.

Když je zelí měkké, přendáme je do pekáčku a střídavě prokládáme plátky uzeného, klobásy a brambor, vše asi 30 minut zapékáme. Zapíjíme bílým vínem nebo pivem.

Plněné papriky

DOBA PŘÍPRAVY 40 MINUT ENERGIE V 1 PORCI 1395 KCAL NÁROČNOST **

Suroviny na 4 porce: 8 paprik•500 g kysaného zelí•200 g ovčího sýra (může být i jiný)•1 velká cibule•4 vajíčka•2 lžíce rajského protlaku•2 lžíce másla•3 snítky kopru•200 g zakysané smetany•sůl•pepř•mletá paprika•alobal a olej na pečení

Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, přimícháme kysané zelí a rajský protlak. Asi tři minuty povaříme, osolíme, opepříme, přidáme hrst nasekaného kopru, ovčí sýr nakrájený na kostičky a kysanou smetanu.

Odkrojíme vršky paprik, odstraníme z nich semínka a papriky naplníme připravenou směsí. Papriky uzavřeme odkrojenými vršky, urovnáme je do pekáčku vymazaného olejem a zalijeme směsí připravenou z 1 dl kysané smetany, vajec, lžíce mleté papriky, soli a pepře.

Vše přikryjeme alobalem a pečeme asi hodinu.

Uherský pekáč

DOBA PŘÍPRAVY 50 MINUT ENERGIE V 1PORCI 2016 KCAL NÁROČNOST **

Suroviny na 4 porce: 750 g kysaného zelí•600 g mletého masa (libový bůček napůl s hovězím)•sůl•pepř•1 lžíce mletého kmínu•120 g sádla1 lžíce mleté sladké papriky•2 lžíce hladké mouky•1 lžíce strouhanky•5 vajec•0,2 l mléka•2 cibule•trocha vody na podlití

Zelí povaříme s kmínem, scedíme a důkladně vymačkáme vodu. V kastrolu na sádle (nebo na slanině) osmahneme dozlatova drobně nakrájenou cibuli a vše vmícháme do zelí. Mleté maso osolíme, opepříme a vmícháme do něj 2 vejce a mouku.

Lehce vymazaný a strouhankou vysypaný pekáč pak naplníme vrstvou zelí, na ni poklademe maso a na ně pak další vrstvu zelí a v předehřáté troubě zapékáme asi 25 minut.

Zbylá 3 vejce rozšleháme s mlékem a paprikou a asi 5 minut před dokončením pečení jimi zalijeme zelí v pekáči a dopečeme v troubě.

Podávejte s houskovým knedlíkem nebo vařenými brambory.

Domácí anýzové zelí

DOBA PŘÍPRAVY 30 MINUT ENERGIE V 1PORCI 693 KCAL NÁROČNOST *

Suroviny na 4 porce: 30 kg jemně nakrouhaného zel핽 kg cukru•¼–½ kg soli•1kg cibule•½ sáčku anýzu•několik zrnek celého pepře•nové koření•2snítky kopru

Na dno soudku dáme snítky kopru. Ostatní ingredience dobře promícháme a namačkáme do soudku, který musí být dostatečně velký, protože při kysání vyteče šťáva a zvětší se tak objem (později ovšem objem zase slehne).

Zelí zatížíme prkénkem a kamenem. Použijeme-li kameninový soudek se žlábkem na vodní uzávěr, vykvašená šťáva zůstává naprosto čistá.

Tip Paní domu: místo anýzu lze použít kmín, na dno soudku lze také přidat asi 10 vinných listů.

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Související články
2.12.2025
Přinášíme vám 5 zajímavostí o avokádu – potravině, která si získává stále větší oblibu! 1. Je se svými průměrnými 220 kcal na 100 g pravou kalorickou bombou, jen mírně zaostávající za čokoládou? Skoro čtvrtinu dužiny totiž tvoří tuk. 2. I přes svou kalorickou vydatnost patří k nejzdravější druhům zeleniny? Tuky, které obsahuje, jsou velmi kvalitní, složením se podobají olivovému oleji.
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
reklama
Šikovné tipy
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Supermodelka Claudia Schiffer a její dům plný duchů: žije v něm už 23 let
enigmaplus.cz
Supermodelka Claudia Schiffer a její dům plný duchů: žije v něm už 23 let
Claudia Schiffer, jedna z nejúspěšnějších modelek všech dob, se před nedávnem svěřila reportérům, že v jejím anglickém domě, který si s manželem pořídila před 23 lety, přebývá několik duchů. Jsou prý
Slavný vzdušný most: Ve městě přistává jedno letadlo za minutu
historyplus.cz
Slavný vzdušný most: Ve městě přistává jedno letadlo za minutu
Jakmile se letoun dotkne přistávací dráhy, už ho odklánějí k příslušnému hangáru, kde je ještě místo. Neuběhnou totiž ještě ani dvě minuty a už se blíží další vrčící kolos. Takhle to jde den za dnem. A Stalin zuří! Nevěřil, jak houževnatě budou západní Spojenci odolávat jeho provokacím. Blokádu odvolá až po 11 měsících. Z Berlína
Lexus přebudoval velké SUV v kosmetický salon
epochalnisvet.cz
Lexus přebudoval velké SUV v kosmetický salon
Americká pobočka Lexus vytvořila unikátní verzi modelu Glam LX, největšího SUV v nabídce značky. Jde o mobilní kosmetický salon inspirovaný módou a kosmetickým průmyslem pro VIP hosty.   Lexus Glam LX má karoserii pokrytou efektní perleťovou fólií, která mění barvy v závislosti na osvětlení, diamantově růžovým logem značky vpředu a výraznými stříbrnými ráfky. V interiéru
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
epochanacestach.cz
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
Toužíte po skutečné vánoční atmosféře? Vydejte se do Německa, kde mají adventní trhy dlouhou tradici a patří k těm nejpůvabnějším v Evropě. Ty nejbližší českým hranicím najdete v Drážďanech – začínají 26. 11. 2025 a potrvají do 24. 12. 2025. A stojí za to je zažít na vlastní kůži. S norimberským Christkindlesmarktem se drážďanské vánoční trhy
Jak nám ONA jednoho dne změnila celý život
skutecnepribehy.cz
Jak nám ONA jednoho dne změnila celý život
Přivedl si JI domů, aniž se mě zeptal. Mohla jsem se zbláznit vzteky a žárlivostí. Nakonec si získala i mě, a náš společný život se změnil k lepšímu. Toho dne, bylo to po téměř dvacetiletém, celkem poklidném, i když dost stereotypním manželství, přišel manžel z práce a doprovázela ho ONA. Vzájemně nás představil a se samozřejmostí jemu vlastní mi sdělil, že ONA bude
Balení vánočních dárků hravě a kreativně
nejsemsama.cz
Balení vánočních dárků hravě a kreativně
Patříte-li mezi nadšence, kteří se každý rok pídí po originálním balení dárků, máme pro vás spoustu úžasných nápadů. Vsadíte na eleganci a okázalost, které letos vládnou celému světu, nebo toužíte spíše po kreativitě? Nic není problém! Ať žije okázalost Zlato, samet či satén, výrazné barvy, zvířecí motivy a doplňky. Pokud se letos chcete blýsknout, vsaďte na
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Netradiční cibulová paštika
tisicereceptu.cz
Netradiční cibulová paštika
Určitě jste někdy jedli vařené brambory s cibulkou a se sklenicí mléka nebo kefíru. Velice rychlá a oblíbená večeře v řadě domácností. Cibule není nikdy dost. Proč si nepřipravit i tuto paštiku? In
Pět etap vývoje lidského mozku: Dospělý mód nastává až po třicítce!
21stoleti.cz
Pět etap vývoje lidského mozku: Dospělý mód nastává až po třicítce!
Odborníci z Cambridgeské univerzity v rámci jedné z dosud nejkomplexnějších studií, zabývající se změnami nervových spojů od dětství do stáří, identifikovali pět hlavních „epoch“ vývoje lidského mozku
Tajemství Svatební košile: Nejtemnější příběh z Erbenovy Kytice
epochaplus.cz
Tajemství Svatební košile: Nejtemnější příběh z Erbenovy Kytice
V časech, kdy noc osvětloval jen plamínek lampy a lidská představivost byla plná stínů a neznáma, vznikl jeden z nejmrazivějších příběhů české literatury. Dnes nás horory zaplavují digitálními efekty a hlasitými výkřiky, přesto se Erbenovi před více než 170 lety podařilo vytvořit děs, který dokáže proniknout až do kostí — bez jediného trikového obrazu. Jeho
Dcera Basinger odpustila zpackanou rodinu?
nasehvezdy.cz
Dcera Basinger odpustila zpackanou rodinu?
To je ale překvapení! Dlouho se americká herečka známá z filmu Batman, Kim Basinger (71), neukázala na veřejnosti. Mluvilo se o její fóbii z lidí a veřejných prostranství a také o tom, že se od ní o
Sváteční dining, koktejly a třpyt Swarovski: Andaz Prague zve k oslavám Vánoc
iluxus.cz
Sváteční dining, koktejly a třpyt Swarovski: Andaz Prague zve k oslavám Vánoc
Sváteční období v Andaz Prague letos rozzářila spolupráce se značkou Swarovski, která u příležitosti svého 130. výročí přináší do hotelu nezaměnitelnou záři, eleganci a řemeslný um. Stylové lobby ozdo