Domů     Pikantní zelné speciality
Pikantní zelné speciality
12.5.2020

Zelňačku nebo segedinský guláš umí snad každá zdatnější kuchařka. Ale z kysaného zelí se vařilo odjakživa, a co kraj, to jiná specialita. Na některé se trochu pozapomnělo, jiné se vaří dodnes…

Babiččina couračka

DOBA PŘÍPRAVY 30 MINUT ENERGIE V 1 PORCI 819 KCAL NÁROČNOST *

Suroviny na 4 porce: 200 g kysaného zelí•4 středně velké brambory•200 ml zakysané smetany•100 ml mléka•2 lžíce hladké mouky•30 g čerstvého másla•sůl•kmín•cukr

Brambory oloupeme, opláchneme a nakrájíme na kostičky. Zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme a vaříme. Kysané zelí překrájíme, přidáme k téměř měkkým bramborům a ještě chvíli povaříme.

Na závěr polévku zalijeme zakysanou smetanou, kterou rozmícháme s trochou mléka a hladkou moukou. Podle chuti přisolíme, osladíme, případně okyselíme lákem ze zelí a už jen krátce povaříme. Povrch polévky poklademe vločkami másla.

Slovenské halušky

DOBA PŘÍPRAVY 40 MINUT ENERGIE V 1PORCI 1827 KCAL NÁROČNOST **

Suroviny na 4 porce: 6 větších brambor•1 cibule•350 g polohrubé mouky•2 balíčky kysaného zelí•100 g uzené slaniny•3 vejce•sůl cukr•kmín•pažitka

Brambory nastrouháme na jemnějším struhadle, osolíme, přidáme 1 vejce a polohrubou mouku. Vše smícháme a uděláme řidší těsto. Pak jej protlačíme cedníkem na halušky (nebo vykrájíme dvěma lžičkami) do vroucí osolené vody a vaříme cca 5 minut.

Pak dáme vařit kysané zelí, které dochutíme cukrem a solí.

Nakrájíme slaninu na kostičky a rozškvaříme ji na pánvi. Přidáme 2 vejce a cibulku, kterou rychle orestujeme. Hotová „míchané vajíčka“ přidáváme již na halušky. Na závěr posypeme nasekanou pažitkou.

Tip Paní domu: Místo jednoho balíčku zelí a umíchaných vajíček lze na hotové halušky rozdrobit 250 g brynzy, eventuálně zjemněné 3 lžícemi zakysané smetany.

Staročeské zelníky

DOBA PŘÍPRAVY 55 MINUT ENERGIE V 1PORCI 1422 KCAL NÁROČNOST **

Suroviny na 4 porce: 500 g brambor•350 g kysaného zelí•1 velká cibule•100 g sádla•1 lžíce mletých škvarků•1 vejce (nemusí být)•4 lžíce solamylu nebo 8 lžic hladké mouky•vejce•sůl•podle potřeby tuk na pečení

Brambory oloupeme, omyjeme a jemně nastrouháme. Pokusíme se vymačkat většinu škrobu. Zelí necháme okapat a nakrájíme ho na menší kousky. Oloupeme a pokrájíme cibuli.

Spolu se zelím, sádlem a škvarky ji vmícháme do nastrouhaných brambor. Hmotu zahustíme škrobem nebo moukou, přidáme vejce, osolíme a vše důkladně promícháme.

Ve velké litinové pánvi rozpustíme tuk (nejlépe sádlo). Lžící do něj vkládáme těsto, ihned tvarujeme placky a zprudka smažíme dozlatova. Zelníky na talíři ozdobíme listovým salátem.

Tip Paní domu: Skvěle chutnají i s jogurtem nebo zakysanou smetanou, ochucenou čerstvými bylinkami.

Zapečené alsaské brambory

DOBA PŘÍPRAVY 45 MINUT ENERGIE V 1PORCI 2142 KCAL NÁROČNOST **

Suroviny na 4 porce: 600 g kysaného zelí•200 g anglické slaniny•400 g uzeného masa•100 g cibule•0,1 l oleje•150 g slaniny•400 g brambor•0,4 l bílého vína•sůl•bílý pepř•bobkový list

Zelí překrájíme nadrobno. Rozškvaříme slaninu, přidáme do ní zelí, zalijeme vínem a 1,5 až 2 hodiny pomalu dusíme. Přidáme bobkový list, pepř a sůl.

Mezitím nakrájíme menší brambory i se slupkou na plátky a opečeme je dozlatova.

Když je zelí měkké, přendáme je do pekáčku a střídavě prokládáme plátky uzeného, klobásy a brambor, vše asi 30 minut zapékáme. Zapíjíme bílým vínem nebo pivem.

Plněné papriky

DOBA PŘÍPRAVY 40 MINUT ENERGIE V 1 PORCI 1395 KCAL NÁROČNOST **

Suroviny na 4 porce: 8 paprik•500 g kysaného zelí•200 g ovčího sýra (může být i jiný)•1 velká cibule•4 vajíčka•2 lžíce rajského protlaku•2 lžíce másla•3 snítky kopru•200 g zakysané smetany•sůl•pepř•mletá paprika•alobal a olej na pečení

Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, přimícháme kysané zelí a rajský protlak. Asi tři minuty povaříme, osolíme, opepříme, přidáme hrst nasekaného kopru, ovčí sýr nakrájený na kostičky a kysanou smetanu.

Odkrojíme vršky paprik, odstraníme z nich semínka a papriky naplníme připravenou směsí. Papriky uzavřeme odkrojenými vršky, urovnáme je do pekáčku vymazaného olejem a zalijeme směsí připravenou z 1 dl kysané smetany, vajec, lžíce mleté papriky, soli a pepře.

Vše přikryjeme alobalem a pečeme asi hodinu.

Uherský pekáč

DOBA PŘÍPRAVY 50 MINUT ENERGIE V 1PORCI 2016 KCAL NÁROČNOST **

Suroviny na 4 porce: 750 g kysaného zelí•600 g mletého masa (libový bůček napůl s hovězím)•sůl•pepř•1 lžíce mletého kmínu•120 g sádla1 lžíce mleté sladké papriky•2 lžíce hladké mouky•1 lžíce strouhanky•5 vajec•0,2 l mléka•2 cibule•trocha vody na podlití

Zelí povaříme s kmínem, scedíme a důkladně vymačkáme vodu. V kastrolu na sádle (nebo na slanině) osmahneme dozlatova drobně nakrájenou cibuli a vše vmícháme do zelí. Mleté maso osolíme, opepříme a vmícháme do něj 2 vejce a mouku.

Lehce vymazaný a strouhankou vysypaný pekáč pak naplníme vrstvou zelí, na ni poklademe maso a na ně pak další vrstvu zelí a v předehřáté troubě zapékáme asi 25 minut.

Zbylá 3 vejce rozšleháme s mlékem a paprikou a asi 5 minut před dokončením pečení jimi zalijeme zelí v pekáči a dopečeme v troubě.

Podávejte s houskovým knedlíkem nebo vařenými brambory.

Domácí anýzové zelí

DOBA PŘÍPRAVY 30 MINUT ENERGIE V 1PORCI 693 KCAL NÁROČNOST *

Suroviny na 4 porce: 30 kg jemně nakrouhaného zel핽 kg cukru•¼–½ kg soli•1kg cibule•½ sáčku anýzu•několik zrnek celého pepře•nové koření•2snítky kopru

Na dno soudku dáme snítky kopru. Ostatní ingredience dobře promícháme a namačkáme do soudku, který musí být dostatečně velký, protože při kysání vyteče šťáva a zvětší se tak objem (později ovšem objem zase slehne).

Zelí zatížíme prkénkem a kamenem. Použijeme-li kameninový soudek se žlábkem na vodní uzávěr, vykvašená šťáva zůstává naprosto čistá.

Tip Paní domu: místo anýzu lze použít kmín, na dno soudku lze také přidat asi 10 vinných listů.

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Související články
10.12.2025
Yerba maté je třetím nejoblíbenějším teplým povzbuzujícím nápojem světa. Na přípravu se používají mladé lístky byliny cesmíny paraguajské.   Kouřová vůně a uzená chuť. Řízný a hořký… Tak popisují znalci tradiční jihoamerický nápoj, který tamní šamani při svých rituálech používali již v dobách před Kristem, a který má dodnes přezdívky Zázrak z pralesa nebo Zelené zlato indiánů. Zdravá
2.12.2025
Přinášíme vám 5 zajímavostí o avokádu – potravině, která si získává stále větší oblibu! 1. Je se svými průměrnými 220 kcal na 100 g pravou kalorickou bombou, jen mírně zaostávající za čokoládou? Skoro čtvrtinu dužiny totiž tvoří tuk. 2. I přes svou kalorickou vydatnost patří k nejzdravější druhům zeleniny? Tuky, které obsahuje, jsou velmi kvalitní, složením se podobají olivovému oleji.
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
reklama
Šikovné tipy
Vyrábíme schránku pro Ježíška
Kam vložit dopisy s vánočními přáními, aby je Ježíšek spolehlivě našel? Přece do speciální vánoční schránky.   Budete potřebovat: * dárkovou bedýnku na dvě lahve vína (má vysouvací zadní stranu a poutko, za níž schránku můžete zavěsit na dveře, okno nebo plot) * rukavice * vrtačku se speciálním nástavcem zvaným sukovník (14 mm) * brusnou […]
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Zhroucenou a zoufalou Novákovou musí muž utěšovat?
nasehvezdy.cz
Zhroucenou a zoufalou Novákovou musí muž utěšovat?
Hvězda Ulice Sandra Nováková (43) padá na tvrdou zem! Právě tak to vypadá. Možná by někdo očekával, že poté, co Nováková získala místo na výsluní v jednom z nejsledovanějších a nejlépe placených seri
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Díky Rudolfovi nejsem sama, mám rodinu!
skutecnepribehy.cz
Díky Rudolfovi nejsem sama, mám rodinu!
Vypravila jsem se před Vánocemi na hřbitov tak, jako to dělávám každý rok. Tehdy jsem se ale nevrátila domů sama. Přinesla jsem si zraněného společníka. Od chvíle, kdy jsem nastoupila do důchodu, jsem se zařekla, že musím každý den chodit na procházku, abych se stále držela v kondici. Vzhledem k tomu, že trpím celou řadou zdravotních potíží,
Vražedné líbánky v Karibiku: Tělo se nikdy nenajde
epochaplus.cz
Vražedné líbánky v Karibiku: Tělo se nikdy nenajde
Mají to být skvělé a drahé opožděné líbánky. 41letý Lewis Bennet řekne své vyvolené, stejně staré Isabelle Hellmanové, „ano“ v únoru 2017. Na svatební cestu ale páreček vyrazí až v květnu. V plánu je cesta z kubánského Varadera ležícího na poloostrově Hicacos na severu země až na Floridu, kde oba žijí. Půjčí si pěkný katamarán
Sikorsky splnil lidem sen o létajícím koberci
epochalnisvet.cz
Sikorsky splnil lidem sen o létajícím koberci
I když jeho otec je lékař a psycholog a medicínu absolvuje také jeho matka, od malička je snem kyjevského rodáka Igora Sikorského letectví.   Ve 14 letech k němu doputuje zpráva o tom, jak bratři Wrightové v Americe uskutečnili svůj průkopnický let. „Tohle bude moje budoucnost,“ rozhoduje se definitivně. Po studiích námořní akademie a strojní fakulty
Čs. hrdinové v Jugoslávii: Hitlerovi zatápěli, Tito si jich vážil
historyplus.cz
Čs. hrdinové v Jugoslávii: Hitlerovi zatápěli, Tito si jich vážil
O obnovení Československa po druhé světové válce se významnou měrou zasloužili účastníci druhého odboje. Vedle letců bojujících v řadách britského Královského letectva a příslušníků československé jednotky v sovětském Buzuluku byli mezi nimi i bojovníci z řad 1. československé partyzánské brigády Jana Žižky z Trocnova. Ta vznikla na území dnes již bývalé Jugoslávie… Právě zde, na
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
epochanacestach.cz
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
Toužíte po skutečné vánoční atmosféře? Vydejte se do Německa, kde mají adventní trhy dlouhou tradici a patří k těm nejpůvabnějším v Evropě. Ty nejbližší českým hranicím najdete v Drážďanech – začínají 26. 11. 2025 a potrvají do 24. 12. 2025. A stojí za to je zažít na vlastní kůži. S norimberským Christkindlesmarktem se drážďanské vánoční trhy
Čeká nás invaze z vesmíru?
enigmaplus.cz
Čeká nás invaze z vesmíru?
Ulice jsou plné vyděšených lidí hledajících úkryt, houkají sirény. Někteří se modlí, jiní odevzdaně hledí k obloze. Na nebi se objevuje jedna obří mimozemská loď za druhou a pomalu se přesouvají nad m
G-Shock x Charles Darwin Foundation: Když čas bojuje za Galapágy
iluxus.cz
G-Shock x Charles Darwin Foundation: Když čas bojuje za Galapágy
G-Shock opět mění pravidla hry – tentokrát však nejde jen o odolnost, ale o ochranu jedné z nejcennějších oblastí planety. Ve čtvrté spolupráci s Charles Darwin Foundation přichází model GA-B2100DF-4A
Mini trdelníky
nejsemsama.cz
Mini trdelníky
Staročeské trdelníky znáte z různých měst a trhů. Doma si můžete připravit jejich zmenšenou verzi. Potřebujete: ✿ 450 g polohrubé mouky ✿ 20 g moučkového cukru ✿ 70 g másla ✿ 20 g droždí ✿ 200 ml mléka ✿ 1 celé vejce ✿ 1 žloutek ✿ 1 lžíci rumu ✿ špetku soli Náplň: ✿ 30 g čokolády ✿ 30 g perníku ✿ 30 g datlí ✿ 30 g
„Auto Rocku“ je tu: Volkswagen T-Roc přijíždí ve stylu rockové legendy Blur
21stoleti.cz
„Auto Rocku“ je tu: Volkswagen T-Roc přijíždí ve stylu rockové legendy Blur
Volkswagen uvádí novou generaci oblíbeného kompaktní SUV T-Roc na český trh jako auto Rocku. Zahájení prodeje doprovází totiž rockové rytmy ikonické skladby Song 2 od britské hudební skupiny Blur. Nov
Kapsy plněné šunkou a houbami
tisicereceptu.cz
Kapsy plněné šunkou a houbami
Jsou nejlepší ještě horké jako předkrm, ale oceníte je, i když vychladnou. Ingredience 1 lžíce másla 1 lžíce hladké mouky 250 ml mléka sůl 140 g hub 1 lžíce oleje 140g šunky 85 g sýra 1