Jistě ho máte doma i vy a jako spousta jiných hospodyněk ho používáte k pečení, ale umí toho mnohem víc. Papír se dá použít na vyložení jakékoliv nádoby, když nechcete, aby se její obsah přichytil na stěnu a připálil.
Například když pečete v troubě povidla, nebo připravujete zeleninu. Právě tak se na papíru dá sušit.
Těsto se nepřilepí
![](https://panidomu.cz/wp-content/uploads/2023/08/2-shutterstock-119687491-768x512.jpg)
Každý, kdo se pečení věnuje pravidelně, zná ty chvíle, kdy se mu těsto lepí, takže je stále podsypává moukou, ale není to nic platné. Je to problém zejména u křehkých těst, ale i některých druhů na drobné pečivo.
Nejjednodušším řešením je vyválet je mezi dvěma archy pečicího papíru. Nebude se lepit ani k pracovní ploše ani k válečku, a navíc ho nemusíte podsypávat, a tím přidávat další mouku, která spolehlivě ničí jeho strukturu.
Pečení v papilotě
![](https://panidomu.cz/wp-content/uploads/2023/08/1-shutterstock-1262919097-768x512.jpg)
Jedná se o po staletí používanou metodu, která se znova dostala do módy. Spočívá v přípravě pokrmu pečlivě zabaleného do pergamenového nebo pečicího papíru. Hlavní výhodou je to, že se jídlo při přípravě nevysušuje a zůstává nádherně voňavé.
V papírové obálce skutečně můžete připravit téměř cokoliv. A to jak v troubě, tak i na grilu. Je jen na vás, zda do papiloty zabalíte jen samotnou ochucenou zeleninu, přidáte maso, či do ní navrstvíte celý pokrm včetně přílohy.
Servírování
![](https://panidomu.cz/wp-content/uploads/2023/08/3-shutterstock-724061704-768x512.jpg)
Léto je období, kdy rádi posedíme venku s přáteli a obvykle připravujeme nějaké pohoštění. Jenže mýt nádobí se nám opravdu nechce. Na pečicím papíře můžete klidně servírovat všemožné dobroty. Pak ho vyhodíte a je uklizeno.