Zaplní žaludek a kalorií má pramálo: Proč tedy ovoce neusnadňuje shazování kil? Odpověď je jednoduchá. Ovoce neobsahuje bílkoviny ani tuky, a tak je žaludek s jeho trávením rychle hotový.
To, že některé druhy zasytí na delší dobu než jiné, je dáno pouze odlišnostmi ve složení cukrů – čím více je v něm fruktózy a méně glukózy, tím má ovoce nižší glykemický index. To znamená, že pak méně ovlivní hladinu krevního cukru a pocit sytosti déle vydrží.
* Vyšší glykemický index má především zralé ovoce z jižních zeměpisných šířek jako meloun, banán, ananas, ale i hroznové víno.
* Nižší glykemický index mívá tuzemské ovoce, patří sem zejména jahody, třešně, višně, rybíz nebo jablka.
Ale pozor: Ovocný cukr neboli fruktóza nevede jednoznačně k hubnutí. Při hojné konzumaci jednorázově vede k průjmům, dlouhodobě pak naopak podporuje tloustnutí, a to zejména na břiše.
Lepší cestou, jak hubnout s ovocem, je smíchat ho s mléčnými výrobky, jogurtem nebo tvarohem a snížit tak glykemický index. Je to kombinace lahodná a současně mnohem déle sytivá než samotné ovoce.
Foto: PX FUEL