Domů     Ovoce, které možná neznáte: Jak chutná exotika v kuchyni?
Ovoce, které možná neznáte: Jak chutná exotika v kuchyni?
17.2.2022

Exotické ovoce nám přinese do kuchyně závan dalekých krajů a nových zajímavých chutí. Řada druhů tropického ovoce je na našem trhu poměrně dostupná, dá se nakupovat i na webech dovozců.

Tamarillo

Jinak také rajčenka nebo francouzské rajče. Pochází z peruánských And a podobá se trochu rajčeti, ale má mnohem tvrdší slupku a delší tvar. Po rozkrojení ucítíte vůni rajčat. Čím je zralejší a měkčí, tím je sladší a chuť má jemný nahořklý podtón.

Slupka plodu je hladká a dosti tvrdá, proto je třeba ji oloupat, neboť k jídlu se nehodí.

Tip: Je vhodné pro zeštíhlení, ale i na posílení imunity. Obsahuje vápník, fosfor a železo, dále vitamin. B1, B2 a B3 a je také důležitým zdrojem pektinu. Má ale i příznivé účinky na náš zrak i paměť, snižuje škodlivý cholesterol a krevní tlak.

Co s ním v kuchyni

Hodí se nejen k přípravě osvěžujících nápojů a koktejlů. Můžeme ho použít ve slané kuchyni na dušení i pro přípravu masitých jídel. Je vhodný i jako obloha ke studeným mísám. Na sladko se zpracovává v podobě marmelády a želé.

Exotický salát

5 tamarill *1 karambola * 1 papája * 1 kiwi * 2 fíky * 2 lžíce bílého jogurtu* 2 lžičky citronové šťávy * čtvrt lžičky soli * troška bílého pepře *1 lžička zrníček zelené papriky v octě

Tamarilla oloupejte a nakrájejte na kolečka. Z dužiny vytvořte kostičky, vložte je do mísy, promíchejte s pokrájenými kousky dalšího ovoce a přelijte zálivkou z jogurtu, šťávy, pepře a pomletých paprik.

Guava

Toto tropické ovoce je u nás známé také pod názvem kvajáva. Má kulatý až hruškovitý tvar a sladkokyselou dužinu s výraznou citrusovou vůní. Že je zralé, poznáte podle toho, že se na slupce začnou objevovat tmavší skvrnky.

Dužina plodu je podle odrůdy zabarvená do žluta, do červena, ale může být i světle zelená nebo bílá. Obsahuje množství malých tvrdých semen. Chutí se guava blíží hruškám a fíkům. Jedlá je i lehce nahořklá slupka.

Tip: Vyniká svým vysokým obsahem vitaminu C, který může být až pětkrát vyšší než u citrusů. Má silné antioxidační účinky, posiluje imunitu a snižuje krevní tlak.

Co s ní v kuchyni

Guava výborně chutná syrová, zvlášť plně zralé plody, které jsou sladší. Plod stačí omýt, překrojit a vydlabat lžičkou. Kyselejší plody se hodí do džemů, marmelád a zavařenin.

Guava se často využívá i na výrobu přírodních sirupů nebo jako základ punče nebo zmrzliny. Můžete ji nakrájet na kostičky do jogurtu nebo ovesných vloček. Hodí se také do moučníků a ovocných koláčů, k výrobě omáček, pomazánek nebo indického chutney.

Graviola

Jinak také guabanana. Pochází z Karibiku a Latinské Ameriky. Plody jsou poměrně velké, mohou vážit i několik kilogramů, podobně jako melouny. Slupka je pokrytá ostnatými výběžky, které mají odrazovat zvířata od konzumace. Dužina je šťavnatá, nakysle sladká.

Tip: Graviola je velmi bohatá na prospěšné látky, především na provitamin A, vitamin C, dále na hořčík, vápník a draslík.

Co s ní v kuchyni

Má smetanovou chuť s nádechem kokosu, jahod, ananasu a nakyslou příměsí citrusů. Semínka ovšem nejsou na rozdíl od tamarilla jedlá. Dužina se dává do koktejlů, ovocných šťáv, sorbetů a zmrzlin.

Ovocný koktejl

4 porce

300 g gravioly * 2 šálky jahod * 2 banány * 2 šálky mléka * 140 g netučného řeckého jogurtu * 1 lžičku zázvoru * 1 lžičku skořice

Vše rozmixujte a můžete podávat zdravý a lahodný nápoj, který bude mít energetickou hodnotu a kvalitní živiny.

Červené a baby banány

Červená až do fialova je jen slupka, plody mají běžnou krémovou barvu a lahodnou příchuť, která se přirovnává k malinám nebo jahodám. Proto jsou ceněné víc než tradiční druh banánů, podléhají však lehce kažení, proto se méně dovážejí.

Baby banány jsou nejen drobnější než běžný typ banánů, ale především chuťově ještě lahodnější a sladší.

Co s nimi v kuchyni

Jíst se samozřejmě dají i za syrova, ale můžeme je také grilovat, fritovat a péci.

Smažené banány v těstíčku

4 zralé banány, nejlépe baby * trocha medu nebo karamelu * olej

Na těstíčko: 120 g hladké mouky * 350 ml vody * ½ lžičky prášku do pečiva * 2 lžíce přírodního cukru * ¼ lžičky soli * 25 g strouhaného kokosu * 2 lžíce sezamových semínek

Připravte si těstíčko z uvedených ingrediencí. Větší banány nakrájejte na kousky, menší jen rozkrojte. Namáčejte je v těstíčku a smažte dozlatova, měly by stačit tři až čtyři minuty.

Nechte okapat přebytečný olej a podávejte poprášené kokosem a sezamovými semínky. Podle chuti můžete pokapat medem nebo karamelem.

Koupit se dá také

Jackfruit: Má v dílcích žlutou až oranžovou dužinu, která je velmi sladká s chutí a vůní jablek, ananasu a manga. Používá se do pudinků, dezertů, želé, marmelád, hodí se i do chutney, ovocných šťáv, do kari a masovo-zeleninových směsí.

Cherimoya: Je velmi lahodná, chutná jako kombinace banánu a ananasu se smetanou. Dužina svou strukturou připomíná velmi zralou hrušku. Je v ní větší množství černých pacek, takže se nedá konzumovat jinak než zasyrova a vyjídat lžičkou.

Chlebovník: Po upečení chutná jako brambory nebo čerstvé pečivo. Můžeme ho smažit, péci, fritovat, přidat do placek, hodí se i do karbanátků, ale i do kari omáček.

Pozor, nepleťte si ho se svatojánským chlebem čili karobem, což je zcela jiný druh tropických plodů.

Durian: Chutná jako vanilkový pudink s ovocem, vlašskými ořechy a s cibulkou. Také aroma je velmi svérázné a pociťované někdy velmi nepříjemně. Jinak se používá do dezertů, do želé, pudinků, ale i do cukroví.

Chayotte: Má křupavou šťavnatou a nasládlou dužinu připomínající mladý kedluben. Na průřezu má tvar hrušky, konzumuje se i se slupkou. Zasyrova je skvělá do salátů, vařená či dušená jako přílohová zelenina. Můžeme ji použít dále i do polévek a masových směsí. Na talíři ji podáváme plněnou mletým masem nebo zapékanou.

Kiwano: Je překrásné cizokrajně vypadající ovoce ze subsaharské Afriky. Dužina vzhledem připomíná střed okurky s pecičkami, chutná ale nasládle a ovocně a má v ní být cítit nádech melounu, kiwi, banánu či citronu. Jí se včetně měkkých peciček.

Pitahaya: Označuje se také jako dračí ovoce, protože červené plody strukturou připomínají dračí šupiny. Uvnitř ukrývají nakyslou dužinu plnou černých semínek, chutí trochu připomínající angrešt.

Patří mezi exotické druhy pěstované ve Střední Americe i v Asii, které občas najdete i v našich řetězcích. P1ody se rozkrojí a vyjídají lžičkou.

Feijoa: Má drobné eliptické plody s velmi aromatickou dužinou, která chutná po jahodách a ananasu. Pozor na semínka, mohou být ve větším množství jedovatá. Dužina se může jíst syrová nebo použít na přípravu aromatických sirupů a džemů.

Lokvát: Připomíná malé oranžové hruštičky a jiným názvem se mu říká mišpule japonská. Dužina má lahodně sladkokyselou chuť, podobající se kombinaci broskve a manga. Hodí se hlavně na přípravu džemů, kompotů a kandování.

Večeře v havajském stylu

Na 6 špízů

vepřové na grilování 2,5 – 3 kg * 2 lžíce ananasového džusu * ½ lžíce sojové omáčky * 2 pevné banány * ananas (nakrájený na kolečka) * červený nebo bílý pepř * kolečka šalotky šířky cca 1 cm * 2 lžíce rumu * 1 lžíce medu

Připravte marinádu z ananasového džusu se sojovou omáčkou. Maso vložte do nádoby, pomažte marinádou a nechte působit asi 10 min.

Maso pak nakrájejte na čtverečky přibližně 4 x 4 cm, aby se daly napichovat na špízy. Na špíz postupně navlékejte ananasová kolečka, vepřové maso, kolečka banánů, kolečka šalotky a celý špíz pak posypejte mírně jemným bílým nebo červeným pepřem.

Zapalte gril nebo sporák s dolním grilem na střední stupeň.

Rozmíchejte rum s medem a směsí během grilování naplněné špízy potírejte. Vyjměte je včas, aby se nepřipálily, a pak už je můžete servírovat hostům.

Foto: Shutterstock

Předchozí článek
Související články
8.7.2025
Chalupářský pokrm, se kterým potěšíte nejen sebe, ale i svou rodinu. A s paprikou si ho ještě více oblíbíte! Ingredience 1 lžíce oleje 4 špekáčky 2 cibule 1 mrkev 1 červená paprika 3 stroužky česneku 2 lžíce rajského protlaku 1 lžíce kmínu 4 bobkové listy 2 lžíce mleté uzené papriky 8 brambor 3 rajčata sůl pepř hrst libečku Postup Na oleji orestujte nakrájené špekáčky a d
3.7.2025
Začalo ono krásné období plné chutí a vůní, většinou tak krátké a pomíjející. Ale co si trochu uložit do skleniček na horší časy? Jahodový džem s květy z černého bezu (4 sklenice 250 ml) 1 kg zralých sladkých jahod, 200–250 g cukru, 20 g jablečného pektinu, 100 g květů černého bezu (10–12 květenství) 1) Květy odložte na 30 minut na papír nebo na noviny, aby z nich vylezl hmyz. Poté květy odstř
24.6.2025
Trochu netradiční recept s použitím kávy a citronového pepře vás potěší svou chutí a určitě mile překvapí. Na 4 porce budete potřebovat: 4 plátky vepřové kotlety bez kosti, citronový pepř, hladkou mouku na obalení, olej na smažení, 1 střední nadrobno nakrájenou cibuli, 1 šálek (200 ml) silné překapávané nebo turecké kávy bez lógru, 1 lžíci hladké mouky, šlehačku (250 ml), sůl Přílohy: hranolky
18.6.2025
Kdo by neměl! Dobrý párek se bez ní vůbec nedá vychutnat. Nejen proto je ale hořčice je v různých obměnách doma prakticky po celém světě. Výchozími surovinami pro výrobu hořčice jsou hořčičné semínko, ocet a sůl. Ovšem není hořčice jako hořčice. Už v základu se hořčice odlišuje podle toho, jaký druh hořčičného semínka se používá. * Jde o tři různé rostliny, příbuzné řepce olejné – ze kte
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
reklama
Šikovné tipy
Konec zápachu v bytě
Možná už se vám to také stalo. Vejdete do bytu a…. cítíte nepříjemný odér, který se line prostorem. Jen nemůžete přijít na to, odkud se bere. V případě, že se váš nos vzbouří a signalizuje nelibý pach, se zkuste zaměřit na 7 nejčastějších důvodů, proč to u vás doma smrdí. 1. Odpadkový koš Používání igelitových […]
Křída umí více než jen psát
Mít po ruce křídu se v domácnosti vyplatí. Skvěle čistí a umí i pár dalších kousků, přitom nedráždí, nevyvolává alergie a není jedovatá. Nahradí levanduli v šatníku: Působí ale trochu jinak. Zatímco levandule svým intenzivním aromatem nepříjemné pachy překryje, křída spíš řeší jejich příčinu, kterou bývá vlhkost v šatníku. Ta podporuje množení bakterií, které jsou […]
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Když se barva na vlasy nepovede
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dobřichovice – elegantní únik z Prahy do krajiny klidu a noblesy
epochanacestach.cz
Dobřichovice – elegantní únik z Prahy do krajiny klidu a noblesy
Jen pár minut od rušného centra Prahy se rozprostírá kraj, který jako by vypadl z pohlednice – Dobřichovice. Tato malebná středočeská obec na levém břehu Berounky nabízí všechno, co si náročný cestovatel může přát: harmonii přírody, noblesu historické architektury, vynikající gastronomii i výjimečné možnosti odpočinku a poznávání. Dobřichovice nejsou pouze „předměstím“ metropole. Jsou samostatným světem,
Klid v hlavě, sen v duši a mládí v buňkách: Jak nám příroda pomáhá spát a nestárnout
21stoleti.cz
Klid v hlavě, sen v duši a mládí v buňkách: Jak nám příroda pomáhá spát a nestárnout
Usnout včas, spát celou noc, probudit se svěží – pro mnohé sen. Doslova. Ve světě, kde se večerní ticho mění v modré světlo displejů a hlava neumí přestat přemýšlet ani v jednu ráno, se kvalitní spáne
Nechá se Švandová připravit o luxusní život?
nasehvezdy.cz
Nechá se Švandová připravit o luxusní život?
Když si herečka Jana Švandová (77) brala movitého developera Pavla Satorieho (75), šla hlavně po jistotě. Jenže co když o jejího muže teď usiluje jiná žena se stejným záměrem? Herečka Jana Švandová
Vodnice je poklad v domácí apotéce
epochalnisvet.cz
Vodnice je poklad v domácí apotéce
Její druhý název je brukev řepák, ale také se jí lidově říkalo kvaka nebo rabská řepa, to prý podle uherského města Rábu, protože prý snáší podobné vlhké podnebí, jako je tam.   Určitě jste se s ní už setkali, třeba na trzích, někdy i v obchodech. Její bulvy jsou bílé, nahoře někdy fialové a chutí
Džob: Graffiti, život a tikající styl s Mühle Glashütte
iluxus.cz
Džob: Graffiti, život a tikající styl s Mühle Glashütte
Letní filmovou sezónu oživuje snímek Džob, závěrečný díl trilogie, kterou režisér Tomáš Vorel započal Gymplem a pokračoval Vejškou. Hrdinové Kolman (Jiří Mádl) a Kocourek (Tomáš Vorel ml.) dospěli – j
Originální stavba navzdory velké vodě
rezidenceonline.cz
Originální stavba navzdory velké vodě
Okouzlující dům, postavený v povodňovém pásmu na předměstí Byron Bay v oblasti Queensland na východě Austrálie, musel vyhovět přísným stavebním regulím, aby jej nezničily v těchto končinách celkem běžné povodně. Příjemné subtropické klima v pobřežní oblasti australského Queenslandu spolu s nekonečnými písečnými plážemi a národními parky učarovaly také majitelům Northern Rivers Beach House, kteří se obrátili na známé architektonické
Vavřín: Pocta pro vítěze i ceněné koření
epochaplus.cz
Vavřín: Pocta pro vítěze i ceněné koření
V obchodě si ho kupujeme v podobě nenápadných suchých listů, které přidáváme při vaření do různých jídel. Samotná dřevina má přitom vznešenost nejen v názvu, ale také ve své historii. Uctívají ji panovníci i umělci, neobejdou se bez ní dokonce ani ve slavné delfské věštírně. A může podpořit zdraví! Vavřínové věnce známe jako poctu pro
Kam se ztratilo tělo Prokopa Holého?
historyplus.cz
Kam se ztratilo tělo Prokopa Holého?
Je neděle pozdě odpoledne, 30. května 1434. Kolem táhlého hřbetu Lipské hory u vesnice Lipany se zvedá prach. Jízdní oddíly umírněných husitů pronikají otevřenou vozovou hradbou táboritů a sirotků a převrátí osm dalších bojových vozů. Za nimi se hrnou pěší, kteří kolem sebe mávají meči a cepy… Právě v těchto rozhodujících okamžicích, kdy proti sobě bojují
Ze šperkovnice vycházely zvuky
skutecnepribehy.cz
Ze šperkovnice vycházely zvuky
S manželem jsme zakoupili starou šperkovnici, a pak ji vystavili v obývacím pokoji na komodě. Od té doby se doma začaly dít podivné věci. Když jsme si s manželem pořídili malý byt, nijak jsme s jeho zařizováním nepospíchali. Nechtěli jsme nic uspěchat. Společně s manželem Pavlem jsme přemýšleli, jaké doplňky by byly do obýváku nejvhodnější. Toulali jsme se tehdy na výletě v Kroměříži, když jsme v zapadlé
Kuřecí prsa ve slaninovém kabátku
tisicereceptu.cz
Kuřecí prsa ve slaninovém kabátku
Nikdy není na škodu zkombinovat více druhů masa. Ingredience 4 ks kuřecích prsou 15 plátků slaniny 1 vejce 100 g strouhanky 100 g nastrouhaného sýru sůl a pepř Postup Nejprve si tři p
Ztracené poklady Kypru: Co způsobilo rozdělení středomořského ostrova?
enigmaplus.cz
Ztracené poklady Kypru: Co způsobilo rozdělení středomořského ostrova?
V roce 1974 proběhla invaze turecké armády na ostrov Kypr. Vyvrcholilo tím problematické soužití mezi kyperskými Řeky a kyperskými Turky. Ostrov je stále rozdělen. Část ostrova nyní zahrnuje území Kyp
S nohama jako konve moc parády bohužel neuděláte
nejsemsama.cz
S nohama jako konve moc parády bohužel neuděláte
V horkém počasí začnou otékat nohy i zdravým lidem. Pocity těžkých nohou jsou nepříjemné a mohou pokazit celý den a místo toho, abyste si teplé dny užívala, trpíte. Vše se dá ale napravit! I když je většina lidí přesvědčena o opaku, nejsou oteklé nohy ani zdaleka problémem pouze starších nebo obézních lidí. Nepříjemně otéct mohou nohy komukoli. Zvlášť rizikové je dlouhé