Domů     Olivový olej není jen jeden
Olivový olej není jen jeden
3.6.2023

V obchodech objevíte spoustu druhů, a pokud nemáte svůj oblíbený, můžete najednou být na rozpacích, který vlastně koupit.

Asi nejdůležitější je vědět, na co budete olej používat, tedy jestli na teplou nebo studenou kuchyni. A pak je tu ještě několik dalších zásad, které se vyplatí při nákupu dodržet vždycky.

Olej potřebuje tmu

Dbejte tedy na to, aby olej, který chcete koupit, byl v tmavé skleněné láhvi, v plechovce nebo v keramickém obalu. Určitě se vyhněte olejům v plastu. Olej, který je vystaven světlu, ztrácí chuť i vůni a v horším případě může i žluknout.

Pozor také na oleje v supermarketu, které jsou vystaveny na regálu pod světlem a v teple. V tmavé láhvi sice neuvidíte barvu, ale to nevadí, protože barva nemá žádný vliv na chuť či vůni.

Snad jen pro pořádek, zelenější oleje pocházejí z raných sběrů, zlaté a žlutavé oleje jsou získávány ze zralých oliv ke konci sezony.

Příliš levné nekupujte

Každý chce ušetřit, ale stejně jako byste si nekoupili některé levné potraviny, protože víte, že se prostě za tu cenu nedají vyrobit a musí být ošizené, totéž platí i u olivového oleje.

Většinou jsou do takového oleje přimíchány jiné, jako například řepkový nebo slunečnicový, nebo se smíchají podřadnější druhy oleje. Aby vypadaly jako velmi kvalitní, zfalšuje se na etiketě jejich složení.

Čtěte etikety

Z nich byste se měli dozvědět, jak byl olej zpracován. Tedy zda byl jen lisován mechanicky zastudena nebo také filtrován a upravován chemicky. A také jestli je přímo z oliv nebo až z pokrutin, což jsou zbytky po předešlém filtrování.

Důležitá je informace o původu oleje. Vždy ji najdete na etiketách panenských olejů. Může to být konkrétní stát, třeba Řecko nebo Itálie, pak to znamená, že v těchto zemích byly olivy vypěstovány a olej také vylisován.

Pokud byly olivy sklizeny v jednom státě a lisované v druhém, musí být na etiketě státy oba. Mnohé z nich jsou ovšem označeny jako směsi původem z Evropské unie nebo mimo ni. Jak už to v případě směsí bývá, ztrácejí se tu specifické chuťové vlastnosti.

Druhy olejů

Extra panenský – je získaný přímo z oliv mechanicky a zastudena. Na obalu bývá napsáno extra vergine, extra virgin nebo extra vergin. Nejkvalitnější oleje této kategorie jsou z říjnové sklizně.

To jsou olivy správně zralé a musí se sklidit co nejrychleji a co nejrychleji zpracovat.

Panenský – je vyrobený z oliv pouze mechanickými postupy. Jediný rozdíl mezi tímto olejem a extra panenským je ve vyšší kyselosti.

Rafinovaný – získává se za vysokých teplot a pomocí tlaku. Teplota až 90 °C ovšem ničí všechny zdraví prospěšné látky.

Z pokrutin – olej vyrobený z odpadu, který zbyl po prvním lisování (slupek, pecek dužiny). Při výrobě se používají různá chemická rozpouštědla a jde o nejméně kvalitní olej ze všech. Prodáván bývá pod názvy Olio di Sansa di oliva, Pomace oil a Orujo.

Použití

Rozdíl v používání panenských za studena lisovaných olejů a rafinovaných olejů je všeobecně známý. Tak jen pro připomenutí.

Zastudena lisované panenské oleje se používají zejména ve studené kuchyni třeba jako zálivka do salátů, zakápnout jimi můžete i hotové pokrmy, jako jsou pizza, rizoto, těstoviny. Hodí se i na některé krémové polévky či snídaňové kaše.

Do salátů by se měl dávat vždycky dřív než sůl, aby zůstaly šťavnaté. Na rafinovaném olivovém oleji a oleji z pokrutin můžete smažit, protože jsou tepelně stabilnější.

Je-li to možné, ochutnejte

To samozřejmě v supermarketu nemůžete, ale lze to udělat na trzích, někdy pořádají ochutnávky prodejny s biopotravinami. V zemích, kde se olivy pěstují, je ochutnávka u výrobců celkem běžná.

Degustace olivových olejů je podobná té, při které se ochutnává víno, a měla by mít svá pravidla. Ochutnávat by se měl olej za vyšší teploty, než je pokojová, asi 28 °C. Nalit by měl být v malých, pokud možno tmavých skleničkách.

To proto, aby vás neovlivnila barva oleje. Profesionální degustátoři používají takové, které mají tvar jako sklenice na koňak, ale bez nožky a dají se zakrýt sklíčkem. To před zkoumáním vůně vždy na chvíli odklopí. Vy si doma můžete vypomoci právě těmi koňakovými.

– Nejdřív krátce přičichněte. Poté se sklenicí zakružte, aby olej pokryl její stěnu a uvolnilo se aroma a opět se přičichněte.

– Následuje ochutnání. Olej by se měl dostat na celý povrch jazyka až k hrdlu. Nejdříve jej převalujte v přední části úst. Důležité je, aby olej v ústech postupoval co nejpomaleji k zadní části jazyka. Tady vnímáte hořkost, ale také palčivost. Podle druhu můžete cítit také příjemnou ovocnou nebo bylinkovou vůni a chuť.

– Mezi jednotlivými vzorky je potřeba chuť neutralizovat. Stejně jako u vína můžete zajíst kouskem chleba či zapít douškem vody.

Foto: Shutterstock

Související články
9.12.2024
Už jste si někdy nalili sklenku a ucítili vůni posečené trávy nebo třeba kouře? Možná vás přepadla nejistota a podezíravě jste zkoumali, jestli není něco špatně. Ale není a váš čich i chuť jsou v pořádku. A tak se směle můžete pustit do objevování palety vůní a chutí, které můžete ve víně najít. Určitě vás mnohé překvapí. Jak správně ochutnávat Určitě jste už nějakou tu degustaci vína viděli, a
5.12.2024
Léto se chýlí ke konci, ale růže ještě kvetou, takže toho pojďte využít a udělejte si neobyčejný dortík. Ingredience Na těsto: 200 g másla, 150 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 4 vejce, 1 lžička mletého anýzu, 1 lžička kurkumy, 2 lžíce pomerančové šťávy, 50 g kandované pomerančové kůry, 4 kapky pomerančového aroma, špetka soli, 250 g hladké mouky, ½ sáčku prášku do pečiva, 100% tuk
26.11.2024
Pochází z Itálie a známe ji pod názvem cuketa nebo tykev. Skvěle se z ní připravují polévky, placičky, je výbornou surovinou ke grilování a navíc se hodí do sladkých i slaných koláčů, pomazánek, salátů nebo čalamád. Mladé plody můžete jíst syrové v salátech či s těstovinami. Linguine s cuketovým krémem Budete potřebovat 1 lžíci másla, 1šalotku, 2 kusy nasekané cukety na tenké plátky, sůl, pep
22.11.2024
Bývaly zmrzlinové a šlehačkové poháry v někdejších „mléčných barech“ opravdu tak nebeské chuti, anebo vzpomínky na ně zkreslují roky? Našli jsme k nim původní receptury. Hity někdejších mléčných barů byly kupříkladu jahody se šlehačkou, griliáš anebo Banana split. Samozřejmě že nelze zapomenout ani na báječně vychlazený jahodový koktejl, na který se v parném létě stála fronta u automatu Koruna na
13.11.2024
Specialitu blízkovýchodní kuchyně jste již možná ochutnali. Ale nechtěli byste si nějakou dobrotu připravit doma? 500 g mletého hovězího nebo jehněčího masa, 500 g hovězího nebo jehněčího masa z krku, 500 g kulatozrnné rýže (Arborio), asi 50 ks spařených (naložených) vinných (nebo kapustových) listů, 2 lžíce olivového oleje, hrst nasekané petrželky, 2,5 lžíce směsi koření Baharat, 1,5 lžíce soli,
reklama
Šikovné tipy
Květiny na vánoční stůl
Nejen kapr a cukroví, pro sváteční dojem by na prostřeném stole neměly chybět ani květiny. Klasikou je vánoční hvězda, krásná je sama o sobě, což pak teprve v parádním aranžmá. Poinsettie ve voskové misce Skutečně, miska, v níž je toto aranžmá usazené, vznikla z vosku, či spíše z parafínových svíček. Není to nic složitého a […]
Když se z pejska stává dědek…
U čtyřnohých mazlíčků je to stejné, jako u lidí. Na některém jsou přibývající léta znát hned na první pohled, u jiného dlouho nic nezaznamenáte. Přesto byste si měli staršího psa více všímat, aby vám neunikly důležité signály, že něco není v pořádku. Včasná péče mu může prodloužit i zkvalitnit život. HŮŘE TRÁVÍ Přijde k misce, […]
Čas svíček a lucerniček
Sázka na červenou se jednoznačně vyplatí. Přes den vynikne v podzimní šedi zářivý odstín aranžmá, večer světýlko v lucerně. Co použít? Středem této dekorace je libavka s drobnými plody a červeně kvetoucí brambořík. Jejich barvu výrazně potvrzuje lucerna a jutová mašle, zajímavým detailem jsou plody okrasné jabloně velikosti třešně. Vyndejte květináčky Sytě barevné dekorativní nádobky […]
Adventní věnec trochu jinak
Také každý rok přemýšlíte, jaký udělat věnec, aby se všem líbil? A co pro tentokrát udělat bábovkový? Budete potřebovat Formu na bábovku (nejlépe starší litinovou) * jakýkoliv papír * mech * kovové bodce * čtyři svíčky * celé lískové oříšky * badyán * širší stuhu s kostičkovým motivem * další libovolné užší stužky * krajky […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Krkonoše nejsou jen sjezdovky
epochanacestach.cz
Krkonoše nejsou jen sjezdovky
Jedinečné navenek a přátelské uvnitř. Příroda v Krkonoších vás ihned očaruje, takže máte chuť vystoupat až na vrcholky hor. Jenže tu jsou i jiné zajímavosti… Mumlavské vodopády Na vodu nejbohatší vodopád v Krkonoších hlučně padá až do hloubky deseti metrů a ve skále ze žuly vytváří obří kotle, tzv. Čertova oka. U vodopádů najdete Mumlavskou
Netradiční rybí polévka
tisicereceptu.cz
Netradiční rybí polévka
Rybí polévka nesmí na štědrovečerním stole chybět, ale je načase vyzkoušet nový recept. Suroviny 1 kapří hlava 1 kapří kostra i s rybím masem 1 bobkový list 10 kuliček nového koření 10 kulič
ROBOT Expedice Praha–Ósaka: Mise přátelství a míru na EXPO 2025
iluxus.cz
ROBOT Expedice Praha–Ósaka: Mise přátelství a míru na EXPO 2025
Na tiskové konferenci v pražském Letenském zámečku byla 27. listopadu představena jedinečná výprava nazvaná ROBOT Expedice Praha–Ósaka, která v roce 2025 spojí české a japonské kulturní hodnoty i auto
Rozstřílené sochy, zakázané knihy: Díla, která již neměl nikdo spatřit
epochaplus.cz
Rozstřílené sochy, zakázané knihy: Díla, která již neměl nikdo spatřit
Dunění protiletadlového arzenálu otřásá skalním masivem. Poté přijdou na řadu protitankové miny umístěné přímo k obřím nohám soch. Na 50 tun výbušnin odvede dílo zkázy. Za několik dní nezbude ze slavných afghánských Buddhů z Bámjánu téměř nic. „Sochy jsou zničeny přibližně z 90 %,“ oznamuje 10. března 2001 světu mluvčí Tálibánu Abdal Hají Mutmain…. Knihy,
Jak království Urartu vzdorovalo přesile Asyřanů?
historyplus.cz
Jak království Urartu vzdorovalo přesile Asyřanů?
Na území dnešní Arménie a Turecka kdysi dávno existovalo království Urartu, které navzdory drsným klimatickým podmínkám a podstatně menší populaci dokázalo hospodářsky prosperovat, a navíc soupeřit s mocnou Novoasyrskou říší. Jeho hranice v době největší slávy sahaly až k Černému a Kaspickému moři. První zmínky o území Urartu pocházejí z asyrských nápisů krále Salmanassara I. (vláda přibližně v
Jak funguje technika ho’oponopono?
enigmaplus.cz
Jak funguje technika ho’oponopono?
Jedná se o starou havajskou techniku k vytvoření hojnosti, zdraví, míru. Zjednodušeně znamená „narovnání“ či „nápravu chyby“. Je to proces vnitřního odstranění toxických energií s cílem nechat skrz
Zenová atmosféra na břehu oceánu
rezidenceonline.cz
Zenová atmosféra na břehu oceánu
Na slunném Ocean Beach v San Franciscu se nachází rezidence, jejíž interiér navrhla slovinská designérka Valery Zhavruk. Všudypřítomná paleta pozitivních emocí a harmonických barev návštěvníka provází od vstupní haly až po terasu. Mobiliář návrhářka vybírala převážně od Caffe Latte a Covet House. Hned vstupní hala dýchá typickou kalifornskou atmosférou – decentní béžové a ořechové tóny
Varan komodský: Nejmohutnější suchozemský ještěr
21stoleti.cz
Varan komodský: Nejmohutnější suchozemský ještěr
Varanu komodskému (Varanus komodoensis) se přezdívá komodský drak. Ve skutečnosti se však nejedná o draka, ale o obřího ještěra. Je to největší, co do hmotnosti a celkové mohutnosti, žijící ještěr vůb
Kvůli hloupé sázce jsem přišla o nejlepší kamarádku
skutecnepribehy.cz
Kvůli hloupé sázce jsem přišla o nejlepší kamarádku
Říkali mi – už to nepij! Měla jsem je poslechnout a nehrnout se do bláznivé sázky. Udělala jsem si pořádnou ostudu a také zničila přátelství. Znaly jsme se s Ivetou od první třídy, dokonce jsme několik let seděly spolu v jedné lavici. Když jsme se v devítce loučily a každá šla na jinou střední školu, tak jsme si slibovaly, že se
Bývalý manžel je u Pagáčové zase ve hře!
nasehvezdy.cz
Bývalý manžel je u Pagáčové zase ve hře!
O herečku Patricii Pagáčovou (35) z Ulice by mohl znovu zabojovat Tibor Pagáč (32), se kterým nedávno oznámili rozvod. Povídá se, že vše, co mezi nimi dělalo zle, se teď u herečky změnilo jako máv
Obdarujte je podle znamení
nejsemsama.cz
Obdarujte je podle znamení
Uprostřed nasvíceného obchodního centra si s hrůzou uvědomíte, že absolutně nevíte, co komu pořídit? Abyste neskončila u slz, hvězdy vám poradí, čím pod stromečkem potěšíte jednotlivá znamení horoskopu mezi svými blízkými. Beran 21. 3. – 20. 4. Patří k poctivým hrdinům a příčí se mu porušování pravidel, takže ho zaručeně potěšíte nějakou detektivkou s neohroženým hlavním hrdinou v čele. A pokud si
Patří záhadná lebka objevená v Severní Makedonii vlkodlakovi?
epochalnisvet.cz
Patří záhadná lebka objevená v Severní Makedonii vlkodlakovi?
V médiích se čas od času objeví zpráva o nalezení nějakého pozoruhodného pokladu. Většinou jde o staré mince, šperky nebo jiné nálezy, které mají hlavně archeologickou a historickou hodnotu. V případě objevu staré truhly nalezené před lety v Makedonii se však badatelé nestačili divit. Co leželo uvnitř?   Pro farmáře Traycheho Draganova začíná tento den zcela všedně. Zemědělec