Domů     Olivový olej není jen jeden
Olivový olej není jen jeden
3.6.2023

V obchodech objevíte spoustu druhů, a pokud nemáte svůj oblíbený, můžete najednou být na rozpacích, který vlastně koupit.

Asi nejdůležitější je vědět, na co budete olej používat, tedy jestli na teplou nebo studenou kuchyni. A pak je tu ještě několik dalších zásad, které se vyplatí při nákupu dodržet vždycky.

Olej potřebuje tmu

Dbejte tedy na to, aby olej, který chcete koupit, byl v tmavé skleněné láhvi, v plechovce nebo v keramickém obalu. Určitě se vyhněte olejům v plastu. Olej, který je vystaven světlu, ztrácí chuť i vůni a v horším případě může i žluknout.

Pozor také na oleje v supermarketu, které jsou vystaveny na regálu pod světlem a v teple. V tmavé láhvi sice neuvidíte barvu, ale to nevadí, protože barva nemá žádný vliv na chuť či vůni.

Snad jen pro pořádek, zelenější oleje pocházejí z raných sběrů, zlaté a žlutavé oleje jsou získávány ze zralých oliv ke konci sezony.

Příliš levné nekupujte

Každý chce ušetřit, ale stejně jako byste si nekoupili některé levné potraviny, protože víte, že se prostě za tu cenu nedají vyrobit a musí být ošizené, totéž platí i u olivového oleje.

Většinou jsou do takového oleje přimíchány jiné, jako například řepkový nebo slunečnicový, nebo se smíchají podřadnější druhy oleje. Aby vypadaly jako velmi kvalitní, zfalšuje se na etiketě jejich složení.

Čtěte etikety

Z nich byste se měli dozvědět, jak byl olej zpracován. Tedy zda byl jen lisován mechanicky zastudena nebo také filtrován a upravován chemicky. A také jestli je přímo z oliv nebo až z pokrutin, což jsou zbytky po předešlém filtrování.

Důležitá je informace o původu oleje. Vždy ji najdete na etiketách panenských olejů. Může to být konkrétní stát, třeba Řecko nebo Itálie, pak to znamená, že v těchto zemích byly olivy vypěstovány a olej také vylisován.

Pokud byly olivy sklizeny v jednom státě a lisované v druhém, musí být na etiketě státy oba. Mnohé z nich jsou ovšem označeny jako směsi původem z Evropské unie nebo mimo ni. Jak už to v případě směsí bývá, ztrácejí se tu specifické chuťové vlastnosti.

Druhy olejů

Extra panenský – je získaný přímo z oliv mechanicky a zastudena. Na obalu bývá napsáno extra vergine, extra virgin nebo extra vergin. Nejkvalitnější oleje této kategorie jsou z říjnové sklizně.

To jsou olivy správně zralé a musí se sklidit co nejrychleji a co nejrychleji zpracovat.

Panenský – je vyrobený z oliv pouze mechanickými postupy. Jediný rozdíl mezi tímto olejem a extra panenským je ve vyšší kyselosti.

Rafinovaný – získává se za vysokých teplot a pomocí tlaku. Teplota až 90 °C ovšem ničí všechny zdraví prospěšné látky.

Z pokrutin – olej vyrobený z odpadu, který zbyl po prvním lisování (slupek, pecek dužiny). Při výrobě se používají různá chemická rozpouštědla a jde o nejméně kvalitní olej ze všech. Prodáván bývá pod názvy Olio di Sansa di oliva, Pomace oil a Orujo.

Použití

Rozdíl v používání panenských za studena lisovaných olejů a rafinovaných olejů je všeobecně známý. Tak jen pro připomenutí.

Zastudena lisované panenské oleje se používají zejména ve studené kuchyni třeba jako zálivka do salátů, zakápnout jimi můžete i hotové pokrmy, jako jsou pizza, rizoto, těstoviny. Hodí se i na některé krémové polévky či snídaňové kaše.

Do salátů by se měl dávat vždycky dřív než sůl, aby zůstaly šťavnaté. Na rafinovaném olivovém oleji a oleji z pokrutin můžete smažit, protože jsou tepelně stabilnější.

Je-li to možné, ochutnejte

To samozřejmě v supermarketu nemůžete, ale lze to udělat na trzích, někdy pořádají ochutnávky prodejny s biopotravinami. V zemích, kde se olivy pěstují, je ochutnávka u výrobců celkem běžná.

Degustace olivových olejů je podobná té, při které se ochutnává víno, a měla by mít svá pravidla. Ochutnávat by se měl olej za vyšší teploty, než je pokojová, asi 28 °C. Nalit by měl být v malých, pokud možno tmavých skleničkách.

To proto, aby vás neovlivnila barva oleje. Profesionální degustátoři používají takové, které mají tvar jako sklenice na koňak, ale bez nožky a dají se zakrýt sklíčkem. To před zkoumáním vůně vždy na chvíli odklopí. Vy si doma můžete vypomoci právě těmi koňakovými.

– Nejdřív krátce přičichněte. Poté se sklenicí zakružte, aby olej pokryl její stěnu a uvolnilo se aroma a opět se přičichněte.

– Následuje ochutnání. Olej by se měl dostat na celý povrch jazyka až k hrdlu. Nejdříve jej převalujte v přední části úst. Důležité je, aby olej v ústech postupoval co nejpomaleji k zadní části jazyka. Tady vnímáte hořkost, ale také palčivost. Podle druhu můžete cítit také příjemnou ovocnou nebo bylinkovou vůni a chuť.

– Mezi jednotlivými vzorky je potřeba chuť neutralizovat. Stejně jako u vína můžete zajíst kouskem chleba či zapít douškem vody.

Foto: Shutterstock

reklama
Související články
2.10.2023
Tahle nebeská pochoutka obsahuje kakaové boby, které v sobě mají velké množství flavonoidů, látek, jež tělo zbavují škodlivin a také regenerují a zpevňují cévy. To samozřejmě není hlavní a jediný důvod, proč saháme po tmavě hnědé, tenké a omamně vonící tabulce, abychom z ní s jemným křupnutím odloupli čtvereček a téměř rituálním způsobem si ho vložili do úst a nechali rozplynout na jazyku. Co ná
26.9.2023
Existuje spousta prostředků, které kynutí pomohou či nakypří těsto. Někdy jsme ovšem na rozpacích, jaký vybrat. Použít můžeme prášek do pečiva, jedlou sodu, vinný kámen nebo droždí, a to jak sušené, tak čerstvé. Droždí Potřebujeme je do všech kynutých těst. V těch nám různé kypřicí prášky moc nepomohou. Droždí totiž zachovává v kynutých těstech šťavnatost a jemnost, což jiná kypřidla nezvládnou
20.9.2023
O jedlých květinách už jste jistě slyšeli, ale možná nevíte, že jednu z nich máte na zahrádce. Je to ta, jejíž květy kvetou jen jeden den, a odtud také pochází její jméno. Je krásná, a nevyžaduje téměř žádnou péči. Existuje spoustu druhů všech možných barev a vůní, i proto ji máme tak rádi. Vlastně si roste tak nějak sama, plevele ji neohrožují, protože je zadusí, a stanoviště si také moc nevyb
14.9.2023
Písečné pláže, slunce, moře všudypřítomná modrá a bílá, to je Řecko. A samozřejmě kuchyně, která chutná snad každému. A kdyby ta dovolená letos nevyšla, co si nějakou tu dobrotu připravit doma? Citronová polévka (4 porce) 1 malé kuře, 1 cibule i se slupkou do vývaru, svazeček z natě celeru, petrželky a bobkového listu, 2 kuličky pepře, kousek kůry z bio citronu, 1 lžička soli, šálek rýže, 2
12.9.2023
Zapomeňte na buchty, knedlíky, lívance a pečivo. Čarujte s kvasnicemi jinak a připravte drožďovou polévku, knedlíčky nebo výtečnou pomazánku. Že je droždí zdravé, o tom není pochyb. Poskytuje tělu celou řadu živin a vitaminů, a přitom šetří kalorie. Nejen to už je důvodem, proč droždí zařadit do jídelníčku častěji. Co se v kvasnicích skrývá Především jsou to vitaminy typu B: * Vitamin B1 (
reklama
Šikovné tipy
Zažloutlé nehty a zplihlé vlasy? Zkuste tyhle kosmetické tipy
Fígl na zažloutlé nehty! Pokud si lakujete nehty, pak už víte, že jednu barvu musí vzápětí nahradit nová. Jinak po odlakování zůstane na nehtech nepěkná zažloutlá stopa, někdy až do oranžova. Je to kvůli vpíjení zejména červených pigmentů do vrchní keratinové vrstvy nehtů. A teď ten fígl: Pokud nechcete pro zakrytí zažloutlého nádechu hned nanášet […]
Vydejte se na jeřabiny
Když se na podzim začervenají, je to krása. Možná teprve v tu chvíli si uvědomíte, kolik jich kolem nás roste. Oranžové bobule lákají ptáky, my si je spíše nosíme domů jako dekoraci a to je škoda, protože jeřabiny jsou zdravé. Jen je nesmíte jíst syrové, tedy alespoň ne ve velkém množství, protože obsahují látky, které mohou […]
Kouzelné zátiší z plata od vajec
Plata a krabičky od vajec jsou z recyklovaného papíru a pro další třídění odpadu se nehodí. Navíc vyhazovat je by byla věčná škoda. Skvěle se hodí pro výrobu originálních dekorací. Základním materiálem jsou velká plata od vajec. Krabičky lze použít také, ale spíš jako doplněk. Samozřejmě musí být v šedé barvě. Foto přes dvoustranu, v […]
Kouzelné slamáčky jen tak pro radost
Roztomilou letní dekoraci na zahradu vytvoříte snadno a potřebovat k tomu budete prázdné plastové kelímky a provázek. Kreativní činnost probouzí estetické cítění, odbourává stres a uklidňuje mysl. A vůbec není pravda, že je k ní třeba zručnost a vycvičené prsty. Vyzkoušejte si, jak hravě zvládnete kouzelné malé kloboučky. Připravte si * plastové kelímky * motouz * mašle […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Plzeňské pivo si oblíbil i František Palacký
epochaplus.cz
Plzeňské pivo si oblíbil i František Palacký
Co si vybavíte, když se řekne Plzeň? Jednoznačně pivo. Dějiny piva se v tomhle městě táhnou zpátky v čase až do roku 1292, kdy král Václav II. poskytl 260 plzeňským měšťanům právo várečné. Nejslavnější pivařská kapitola ale začíná v 19. století. Obyvatelé Plzně si v roce 1839 zakládají Měšťanský pivovar. Bavorský sládek Josef Groll v něm první pivo uvaří
Domácí citronový cheesecake
tisicereceptu.cz
Domácí citronový cheesecake
Dezert můžete při servírování ozdobit plátky citronu, citronovou kůrou nebo kopečkem šlehačky. Potřebujete 200 g máslových sušenek 100 g másla Náplň 50 g cukru krupice 500 g ricotty nebo
Síla motivace: Co ovlivňuje myšlení?
21stoleti.cz
Síla motivace: Co ovlivňuje myšlení?
Přežeňme tu metaforu V seriálu The last of us napadne lidstvo cizopasná houba, která mění myšlení i chování a přinutí člověka, aby jednal v souladu s cíli vetřelce, které nutno říci nejsou zrovna m
W Restaurant & Whiskey Bar: Chrám, kde se gastronomie potkává s byznysem
iluxus.cz
W Restaurant & Whiskey Bar: Chrám, kde se gastronomie potkává s byznysem
V Praze se nachází hodně vytříbených restaurací, které poskytují vhodné zázemí pro obchodní jednání. Jedna z nich je ale v lecčems unikátní. W Restaurant & Whiskey Bar v Maiselově ulici je podnik
Kavky si mě tehdy vybraly, a zahnaly tak mou samotu
skutecnepribehy.cz
Kavky si mě tehdy vybraly, a zahnaly tak mou samotu
Našla jsem ji zraněnou v parku a vzala domů. Kavka se rychle uzdravila, přivolala ale celou svou rodinu. Věděla, jak moc mě trápí, že jsem osamělá. Od chvíle, kdy jsem nastoupila do důchodu, jsem začala žít samotářský život. Plánovala jsem si toho hodně, co budu dělat a na co budu mít čas, najednou bylo ale toho času až
Exkluzivní kreativita arabské estetiky
rezidenceonline.cz
Exkluzivní kreativita arabské estetiky
Nádherný byt s desítkou rozmanitých luxusních pokojů představuje esenci dokonalého souznění orientální atmosféry se soudobou precizností, tak typickou pro nábytek a doplňky společnosti Covet House, je
Tajemná místa z celé planety: Kde se magie cítí jako doma?
enigmaplus.cz
Tajemná místa z celé planety: Kde se magie cítí jako doma?
Jsou místa, která nás nechávají naprosto chladnými. A pak jsou taková, která jsou skrz naskrz prodchnutá tajemnou energií. ENIGMA PLUS vás provede destinacemi, které vyhledávají okultisté z celého svě
Čočková pomazánka s mletou paprikou
tisicereceptu.cz
Čočková pomazánka s mletou paprikou
Nejlépe chutná na čerstvém chlebu, ale při oslavách do ní můžete namáčet na silnější proužky nakrájenou mrkev nebo řapíkatý celer. Suroviny 200 g žluté nebo červené čočky 200 ml vody 2 stroužk
Lásce je konec!
nasehvezdy.cz
Lásce je konec!
Herečka Simona Lewandowská (24) ze Zlaté labutě prožívala donedávna romanci jako z pohádky. S partnerem, hercem Goranem Maiellem (24), začali brzy společně bydlet, klapalo jim to a malovali si pohádko
Ježíšův kříž: Kam se poděla slavná relikvie?
epochalnisvet.cz
Ježíšův kříž: Kam se poděla slavná relikvie?
Náboženské relikvie jsou již od středověku žádaným zbožím mezi obyčejnými věřícími i církví, ty nějak spojované s Kristem obzvlášť. Těch je ale zároveň jen velmi málo. Často se jedná o fragment kříže,
SKOČTE SI DO PARDUBIC
epochanacestach.cz
SKOČTE SI DO PARDUBIC
Podzimní městské slavnosti nabízejí bohatý program: Spanilá jízda kočárů, vystoupení zpěvačky Moniky Absolonové, staročeské tržiště, Pigy a Lily, kapela Electrophonix, HORSE SHOW,  Saxana dětem, Ivana Korolová s kapelou, Oldtimer Corso veteráni, T.J. Sokol Pardubice, Šlapeto, PM Stars, Dny medu, lampionový průvod, Běh Univerzity Pardubice, ELÁN KontraBand, Vinařský minifestival, poutové atrakce, Laserová a světelná show. http://pardubice.eu/podzimni-mestske-slavnosti-6-7-10-2023
Kvůli milenci dostal ihned padáka
nasehvezdy.cz
Kvůli milenci dostal ihned padáka
Když Filip Rajmont (45) začal po škole učit na DAMU, náramně si to užíval; jenže jen chvíli. Praskl na něj totiž poměr se studentem, a dostal okamžitě padáka. Tím nebyl nikdo jiný než herec Ivan Lu