Domů     Nezapomněli jste na zelí?
Nezapomněli jste na zelí?
24.8.2019

Cítíte se malátní, leze na vás jarní únava, nebo se jen chcete na jaro připravit? Dejte si zelí. Naši předkové to dělali po celá století také tak a na konci zimy je to poklad v kuchyni.

Tradiční česká kuchyně se bez zelí neobejde. Ale nejen ta česká. Těží z toho, že jen málokterou zeleninu lze připravit na tolik způsobů jako zelí. Nejzdravější je ale kysané.

Pokud si je budete kupovat, upřednostňujte domácí produkty, anebo si udělejte vlastní. Tak budete mít alespoň jistotu, že v něm nejsou žádné urychlovače kvašení. Povíme vám, jak na to.

Kysané zelí

Na pětilitrovou nádobu budete potřebovat: 5,5 kg nakrouhaného zelí, 100 g kuchyňské soli, 10 g kmínu (můžete přidat 80 g cibule, ale nemusí být, právě tak se přidává bobkový list, nové koření a pepř, jablka, mrkev či kopr)

1) Očištěné hlávky rozčtvrtíme, zbavíme košťálu a na kruhadle nakrouháme. Následně promícháme s příslušnými přísadami a postupně plníme do kameninové nádoby (běžně je prodávají v obchodech s domácími potřebami).

2) Při plnění krouhanku dusáme ručně tloukem, abychom vytěsnili vzduch. Při dusání se uvolňuje buněčná šťáva, kterou podle potřeby ubíráme, ale tak, aby naložené zelí bylo stále pod hladinou. (Je potřeba zelí zatížit.)

3) Při nakládání má mít zelí teplotu asi 20 °C a po dobu kvašení, která trvá 4–6 týdnů, teplotu 12–15 °C.

4) Během kvašení kontrolujeme, aby zelí bylo stále pod vodou. Když není, dolijeme je 2% solným roztokem (svaříme 20 g soli na 1 l vody a necháme vychladnout).

5) Po vykvašení přendáme nádobu do chladné místnosti a jednou za dva až tři týdny opět kontrolujeme, zda je zelí pod vodou a zda je ve žlábku soudku pod víkem voda, aby k zelí nemohl vzduch.

Tip Paní domu: Pokud chcete naložit zelí víc a máte někde blízko zelárnu, vyplatí se nakrouhané zelí koupit. To se však obvykle dělá na podzim, aby bylo dost zelí na zimu.

Zelí bílé, nebo červené?

Je to jen otázka vaší chuti. I když červené zelí má po uvaření výraznější chuť. Hodí se hlavně k drůbeži, zejména k huse a kachně, dobře si rozumí se zvěřinou.

Pomineme-li obligátní vepřové, určitě neprohloupíme, přidáme-li je do salátů, štrůdlů, polévek, masových či zeleninových závitků a rybích nákypů.

Labužnický salát z červeného zelí

400 g červeného zelí, 2 pomeranče, 2 lžíce rozinek, sekané ořechy, lístky petržele

Zálivka: šťáva z jednoho pomeranče, sůl, špetka cukru, trocha citronové šťávy

1) Omyté zelí nakrouháme nebo nakrájíme na velmi tenké proužky, přidáme hrstičku rozinek, sekané vlašské ořechy osolíme, opepříme, zalijeme zálivkou a dobře promícháme.

2) Pomeranč rozdělíme na dílky a salát jím spolu s petrželkou ozdobíme.

Bažantí prsíčka se zelím a hořčičnou omáčkou

4–6 lžic rozpuštěného másla, 4 vykostěná bažantí prsíčka bez kůže, 4 plátky slaniny, 425 g bílého zelí, snítky bylinek na ozdobení

Omáčka: 3 dl kuřecího vývaru, nebo vývaru ze zvěřiny, 2 lžíce portského vína, 2– 4 lžíce hrubozrnné hořčice, 3 dl nízkotučné smetany

1) Ve velké pánvi na smažení rozehřejeme máslo, vložíme bažantí prsíčka obalená slaninou a 3–4 minuty mírně smažíme. Poté obrátíme a pečeme po druhé straně. Vyjmeme z pánve, podle chuti přisolíme a opepříme a před podáváním necháme 3 minuty odpočinout.

Doba smažení se bude lišit podle tloušťky prsíček. Hotová by měla mít pevné maso, ale trochu „gumové“ na dotek a při pokrájení na plátky by měla být propečená i uvnitř.

2. Omáčku připravíme smícháním vývaru a portského na pánvi. Povařením snížíme množství tekutiny, vmícháme hořčici a smetanu a vše vaříme tak dlouho, dokud omáčka nezíská takové hustoty, aby ulpívala na lžíci. Podle chuti osolíme a opepříme.

3. Mezitím uvaříme zelí, scedíme je a promícháme s máslem, podle chuti osolíme a opepříme. Rozdělíme na 4 talíře a uprostřed každého navršíme hromádku. Na ni položíme bažantí prsíčka a přelijeme trochou omáčky. Podáváme nejlépe s opečeným bramborem.

Plněné zelí Camburat

Menší hlávka zelí, 500 g tučnějšího vepřového masa (bůček), 100 g uzeného masa nebo slaniny, 2 středně velké cibule, 1 vejce, 150 g strouhanky, pepř, sůl, obloha: 6 menších cibulek, 4 mrkve

1) Do vařicí osolené vody ponoříme hlávku zelí a asi 5 minut ji vaříme, pak sundáme hrnec z ohně a hlávku necháme ještě chvíli v horké vodě, aby listy zvláčněly.

2) Spařené zelí necháme odkapat a potom ho list po listu rozevřeme jako květinu. Náplň: Vepřové maso nebo bůček umeleme a smícháme s uzeným masem nakrájeným na malé kostičky, drobně pokrájenou cibulkou osmaženou do růžova, vejcem, strouhankou, pepřem a solí.

3) Každý list rozevřeného zelí postupně namažeme touto náplní a listy znovu skládáme do hlávky, kterou pevně svážeme ze všech stran nejméně osmi nitěmi. Zelí pečeme přikryté pekáčem nebo alobalem 2-3 hodiny za stálého podlévání.

Během pečení přidáme do pekáče 6 celých cibulí a mrkev nakrájenou na kolečka. Můžeme zakápnout i kvalitním bílým vínem.

Víte, že…

… kysané zelí uvolňuje napětí, působí proti depresím?

… obsah vitaminu C je v kysaném zelí dokonce vyšší než v čerstvém a už deseti deky pokryjeme například denní potřebu vitaminu C více než z jedné třetiny?

… aktivuje imunitní systém v boji proti virům, bakteriím i infekcím?

… snižuje vysoké hodnoty krevního tlaku a zároveň aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek?

… aktivuje metabolismus sacharidů, stimuluje nervy a mozek, zlepšuje náladu a koncentraci?

Dobrá rada Paní domu

Pokud jste nabyli přesvědčení, že zelí vám pomůže na všechno a šťáva ze zelí je téměř superlék, nejste sice daleko od pravdy, ale přesto zelí nehltejte po kilech.

Tato rada se týká hlavně majitelů účinných odšťavňovačů, kteří se díky snadné výrobě zeleninových šťáv nestřídmě předávkovávají, a navíc žijí v iluzi, že čím více těchto zdravých potravin zkonzumují, tím více učiní pro své zdraví. Opak je pravdou. Kouzlo je v pravidelnosti a rozumném užívání.

Foto: Shutterstock

Související články
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
reklama
Šikovné tipy
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Šílený císař Heliogabalus: Jako první usiloval o změnu pohlaví
historyplus.cz
Šílený císař Heliogabalus: Jako první usiloval o změnu pohlaví
Velitel panovníkovy osobní stráže se musí hodně přemáhat, aby při pohledu na císaře nedal najevo své zhnusení. Heliogabalus je totiž oblečený jako žena, tváře má napudrované a na hlavě se mu skvěje paruka. Chystá se do nevěstince. Ovšem ne jako zákazník, ale jako prostitutka! Později císař zajde ještě dál. Bude se chtít stát ženou.  
Proč spadla Cválající Gertruda?
epochalnisvet.cz
Proč spadla Cválající Gertruda?
Most přes Tacomskou úžinu nedaleko amerického Seattlu má být zázrakem moderního stavitelství…„Bude to třetí nejdelší visutý most světa,“ slibuje konstruktér Leon Solomon Moisseiff, který svými nápady již inspiroval obdivovaný projekt mostu Golden Gate v San Francisku.   Zadání je ale pro něj příliš konvenční. Požadované příhradové vazníky nahrazuje modernějšími a podstatně subtilnějšími deskovými nosníky. „Most tak
Šípky: Podzimní elixír zdraví a krásy
epochaplus.cz
Šípky: Podzimní elixír zdraví a krásy
Podzimní krajina hraje teplými barvami a příroda se pomalu ukládá k odpočinku. Na keřích však dozrávají malé zázraky – šípky. Tyto sytě oranžovočervené plody nejsou jen ozdobou podzimu, ale také bohatým zdrojem vitamínů a antioxidantů. Naši předkové je považovali za lék na řadu neduhů a moderní věda jim dnes dává za pravdu. Šípky jsou mnohem
Nepřátelé spánku: stres, světlo, kofein i falešná pomoc alkoholu
21stoleti.cz
Nepřátelé spánku: stres, světlo, kofein i falešná pomoc alkoholu
Spánek bývá často chápán jako něco samozřejmého: ulehnout, zavřít oči, spát. Ale ve skutečnosti existuje celá řada faktorů, které tento klidný přechod ruší, ať je to stres, životní styl, hluk z ulice,
Šperk mezi kabelkami
iluxus.cz
Šperk mezi kabelkami
Nová kabelka Panthère C de Cartier, která byla uvedená na trh v roce 2021, vyniká sochařskou sponou ve tvaru majestátního písmene C zakončeného hlavou panthera. Siluleta panthera a elegance, která je
Jogurtový nápoj lassi
tisicereceptu.cz
Jogurtový nápoj lassi
Lahodný jogurtový nápoj lassi můžete připravit takto čistý nebo i s rozmixovaným banánem či mangem. Suroviny na 2 porce 300 g bílého řeckého jogurtu 120 ml vody 1 lžička mletého kardamomu
Livigno zahajuje zimní sezónu. Nabídne perfektní sněhové podmínky i aktivity mimo sjezdovky
epochanacestach.cz
Livigno zahajuje zimní sezónu. Nabídne perfektní sněhové podmínky i aktivity mimo sjezdovky
Od 29. listopadu 2025 do 1. května 2026 se Livigno chystá přivítat návštěvníky na svých zasněžených svazích a nabídnout jim víc než jen perfektně upravené sjezdovky. V srdci italských Alp, v nadmořské výšce 1 816 metrů, zde čekají ideální sněhové podmínky, široká nabídka zimních aktivit a autentická atmosféra horského městečka, kde se místní tradice snoubí
Byla jsem jen milenka
skutecnepribehy.cz
Byla jsem jen milenka
Byla jsem mladá a blbá a ztratila jsem hlavu. To mě neomlouvá. Měl tři děti a manželku prý poněkud prazvláštní. Byla to láska na první pohled. Prý i z jeho strany, jak mě ubezpečoval. Rozuměli jsme si úplně ve všem. Mělo to jedinou vadu. On už ženu měl, a dokonce se třemi dětmi. Měl být můj! Byla jsem přesvědčená, že
Janžurová se strachuje o vnuka
nasehvezdy.cz
Janžurová se strachuje o vnuka
Herečka Iva Janžurová (84) údajně nemá klidné spaní. V jejím okolí se mluví o tom, že není nadšená z partnerky svého vnuka Vincenta (21), kterou je herečka Sofie Höppnerová (20). Dcera herečky Iva
Barevné podzimní čarování
nejsemsama.cz
Barevné podzimní čarování
Přelom října a listopadu má své kouzlo. Je to čas, kdy se můžete zklidnit a načerpat novou energii pomocí rituálů s tím, co příroda nabízí. Krátké dny, mlha a chladná rána nemusejí po dnech plných slunce působit jenom smutně. Začátek listopadu má svůj půvab. V lidech vyvolává často melancholii, a tím nabízí prostor k zamyšlení a očistě.
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Japonské městské legendy, ze kterých mrazí: Co je na nich pravda?
enigmaplus.cz
Japonské městské legendy, ze kterých mrazí: Co je na nich pravda?
Japonsko je zemí, kde se tradice a moderní svět prolínají v jedinečné harmonii. Vedle krásných chrámů a poklidných zahrad tu však existuje i temnější stránka – svět legend, přízraků a záhadných příběh