Nepřehlížejte řepku jako lány!

Asi se vám tomu nebude chtít věřit, ale fakta mluví jasně – z hlediska výživy je složení řepkového oleje lepší než olivového.

Olivovému oleji to nijak neubírá na vybrané chuti, ale z hlediska výživového nabízí převážně mononenasycené mastné kyseliny, jejichž vliv na hladinu cholesterolu v krvi je neutrální. Oproti tomu řepka obsahuje v průměru třiapůlnásobné množství tuků chránících proti ukládání cholesterolu v cévách a příznivě působících na krevní tlak. Svým složením je z kuchyňských olejů nejvýhodnější pro naše srdce a cévy.

Co s ní v kuchyni

Řepka je všestranná, hodí se i na krátké smažení, je vůči vysokým teplotám odolnější než slunečnicový nebo sojový olej. Velmi dobrá je i pro pečení moučníků, těsto nevysychá a zůstává vláčné oproti moučníkům s máslem. Vynikající je do těst i panenský řepkový olej, cena je samozřejmě vyšší, ale tento olej těstu dodá příjemně obilné aroma a příchuť, jak doporučuje Michal Nikodem z pražské kuchařské školy Ola Kala. A přidává další rady:„ Do těsta dávám řepkový olej, ale k vymazání formy používám zásadně máslo. Formu vymažu silnější vrstvou tuku, vysypu hrubou moukou a na chvíli ji vložím do lednice. Vrstva tuku zatuhne a upečený výrobek se vždy podaří dobře vyklopit. I toto malé množství másla dodá pokrmu typickou chuť a přitom si moučník zachová i po vystydnutí své prvotřídní vlastnosti, kterými jsou vláčnost a měkkost.“

Vyzkoušejte si recept Michala Nikodema

Roláda s čerstvým ovocem

Piškotový plát:

5 vajec XL

6 lžic cukru krupice

5 lžic hladké mouky

1 lžička prášku do pečiva

60 g řepkového oleje

Náplň:

400 ml smetany (30 % tuku)

čerstvé ovoce (jahody, maliny)

Celá vejce vyšleháme s cukrem do tuhé, světle žluté pěny (cca 25-30 minut). Jakmile jsou vejce našlehaná, pomocí metly rychle vmícháme olej. Přidáme prosetou mouku smíchanou s kypřicím práškem a rychle zamícháme. Těsto vylijeme na plech vyložený pečicím papírem, rovnoměrně ho rozetřeme a vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C. Piškotový plát pečeme max. 8-12 minut, aby byl z obou stran upečený dozlatova. Po upečení položíme na horký plát mokrou utěrku a necháme ho vychladnout. Plát zůstane vláčný a nebude se při rolování lámat.

Vychladlý piškotový plát potřeme ušlehanou smetanou, posypeme nakrájeným ovocem a pomocí utěrky ho podélně srolujeme. Roládu zabalíme do potravinové fólie a dáme ji dobře vychladit, nejlépe přes noc.

Text: Marie Šrámková

Štítky:

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Projekt CROCODILE: Inteligentní doprava Evropy
21stoleti.cz

Projekt CROCODILE:...

„Jak chcete vládnout zemi, kde se vyrábí 246...
Kolik životů stála v Čechách osmihodinová pracovní doba?
epochaplus.cz

Kolik životů stála v Čechách...

Před továrnou v severočeském Svárově se shromažďují dělníci. Přišlo jich 2000. Třebaže jsou klidní, policie a...
Čínská lochneska: Jde o draka, nebo vzácného krokodýla?
epochalnisvet.cz

Čínská lochneska: Jde o draka,...

Oči postaršího čínského vesničana se rozšíří...
Děti s epilepsií: Jaké jsou jejich sny?
epochaplus.cz

Děti s epilepsií: Jaké jsou...

„Můj největší sen“ – obrázky na toto téma...
Překonali spolu nevěru i ztrátu dcery Michalky
nasehvezdy.cz

Překonali spolu nevěru i...

Jen těžko bychom v českém showbyznysu hledali...
Za neobjevenými skvosty Karlovarského kraje
epochanacestach.cz

Za neobjevenými skvosty...

Chcete objevovat zajímavá...
Brdy: Mládě mezi chráněnými krajinnými oblastmi
epochanacestach.cz

Brdy: Mládě mezi chráněnými...

Naše nejmladší chráněná...
Naštvaný na svět. Co ho tak vytočilo?
nasehvezdy.cz

Naštvaný na svět. Co ho tak...

Není to dlouho, co Zdeněk Pohlreich (63)...
Muž, který se svědectvím o UFO prošel i přes detektor lži
enigmaplus.cz

Muž, který se svědectvím o UFO...

Gulf Breeze je ospalé městečko v americké...
0 shares