Nepřehlížejte řepku jako lány!

Asi se vám tomu nebude chtít věřit, ale fakta mluví jasně – z hlediska výživy je složení řepkového oleje lepší než olivového.

Olivovému oleji to nijak neubírá na vybrané chuti, ale z hlediska výživového nabízí převážně mononenasycené mastné kyseliny, jejichž vliv na hladinu cholesterolu v krvi je neutrální. Oproti tomu řepka obsahuje v průměru třiapůlnásobné množství tuků chránících proti ukládání cholesterolu v cévách a příznivě působících na krevní tlak. Svým složením je z kuchyňských olejů nejvýhodnější pro naše srdce a cévy.

Co s ní v kuchyni

Řepka je všestranná, hodí se i na krátké smažení, je vůči vysokým teplotám odolnější než slunečnicový nebo sojový olej. Velmi dobrá je i pro pečení moučníků, těsto nevysychá a zůstává vláčné oproti moučníkům s máslem. Vynikající je do těst i panenský řepkový olej, cena je samozřejmě vyšší, ale tento olej těstu dodá příjemně obilné aroma a příchuť, jak doporučuje Michal Nikodem z pražské kuchařské školy Ola Kala. A přidává další rady:„ Do těsta dávám řepkový olej, ale k vymazání formy používám zásadně máslo. Formu vymažu silnější vrstvou tuku, vysypu hrubou moukou a na chvíli ji vložím do lednice. Vrstva tuku zatuhne a upečený výrobek se vždy podaří dobře vyklopit. I toto malé množství másla dodá pokrmu typickou chuť a přitom si moučník zachová i po vystydnutí své prvotřídní vlastnosti, kterými jsou vláčnost a měkkost.“

Vyzkoušejte si recept Michala Nikodema

Roláda s čerstvým ovocem

Piškotový plát:

5 vajec XL

6 lžic cukru krupice

5 lžic hladké mouky

1 lžička prášku do pečiva

60 g řepkového oleje

Náplň:

400 ml smetany (30 % tuku)

čerstvé ovoce (jahody, maliny)

Celá vejce vyšleháme s cukrem do tuhé, světle žluté pěny (cca 25-30 minut). Jakmile jsou vejce našlehaná, pomocí metly rychle vmícháme olej. Přidáme prosetou mouku smíchanou s kypřicím práškem a rychle zamícháme. Těsto vylijeme na plech vyložený pečicím papírem, rovnoměrně ho rozetřeme a vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C. Piškotový plát pečeme max. 8-12 minut, aby byl z obou stran upečený dozlatova. Po upečení položíme na horký plát mokrou utěrku a necháme ho vychladnout. Plát zůstane vláčný a nebude se při rolování lámat.

Vychladlý piškotový plát potřeme ušlehanou smetanou, posypeme nakrájeným ovocem a pomocí utěrky ho podélně srolujeme. Roládu zabalíme do potravinové fólie a dáme ji dobře vychladit, nejlépe přes noc.

Text: Marie Šrámková

Štítky:

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Chrám sv. Víta: Gotická střecha české země
epochanacestach.cz

Chrám sv. Víta: Gotická...

Mnohé z evropských...
Tajný vzkaz v deníčku
nasehvezdy.cz

Tajný vzkaz v deníčku

Minulost nám může i po letech přinést...
Hrozí na Islandu erupce sopky?
21stoleti.cz

Hrozí na Islandu erupce sopky?

Po devíti staletích se s velkou pravděpodobností...
Průhonice: Krásnější než sama příroda
epochanacestach.cz

Průhonice: Krásnější než sama...

Romantická procházka přírodou...
Pochod smrti z Buchenwaldu: Oběti hořely na kolejích
epochaplus.cz

Pochod smrti z Buchenwaldu:...

Buchenwald, jeden ze svých z hlavních táborů, vybudují...
Poněkud vypráskaná oslava narozenin
nasehvezdy.cz

Poněkud vypráskaná oslava...

Není toho chlapa už trochu moc? Tak se možná...
Podmořské kreatury: Které jsou nejpodivnější?
epochaplus.cz

Podmořské kreatury: Které jsou...

Oceány zůstávají nejméně prozkoumanými...
Hermès – Omámeni prvotřídní kůží
epochalnisvet.cz

Hermès – Omámeni...

Preciznost a smyslnost s příchodem jara opět mámí....
Čarodějnické procesy v Torsåkeru: O osudu věřících rozhodovaly děti
enigmaplus.cz

Čarodějnické procesy v...

Čarodějnické soudy z let 1674–1675 jsou největším...
0 shares