Nepřehlížejte řepku jako lány!

Asi se vám tomu nebude chtít věřit, ale fakta mluví jasně – z hlediska výživy je složení řepkového oleje lepší než olivového.

Olivovému oleji to nijak neubírá na vybrané chuti, ale z hlediska výživového nabízí převážně mononenasycené mastné kyseliny, jejichž vliv na hladinu cholesterolu v krvi je neutrální. Oproti tomu řepka obsahuje v průměru třiapůlnásobné množství tuků chránících proti ukládání cholesterolu v cévách a příznivě působících na krevní tlak.

Svým složením je z kuchyňských olejů nejvýhodnější pro naše srdce a cévy.

Co s ní v kuchyni

Řepka je všestranná, hodí se i na krátké smažení, je vůči vysokým teplotám odolnější než slunečnicový nebo sojový olej. Velmi dobrá je i pro pečení moučníků, těsto nevysychá a zůstává vláčné oproti moučníkům s máslem.

Vynikající je do těst i panenský řepkový olej, cena je samozřejmě vyšší, ale tento olej těstu dodá příjemně obilné aroma a příchuť, jak doporučuje Michal Nikodem z pražské kuchařské školy Ola Kala. A přidává další rady:„ Do těsta dávám řepkový olej, ale k vymazání formy používám zásadně máslo. Formu vymažu silnější vrstvou tuku, vysypu hrubou moukou a na chvíli ji vložím do lednice.

Vrstva tuku zatuhne a upečený výrobek se vždy podaří dobře vyklopit.

I toto malé množství másla dodá pokrmu typickou chuť a přitom si moučník zachová i po vystydnutí své prvotřídní vlastnosti, kterými jsou vláčnost a měkkost.“

Vyzkoušejte si recept Michala Nikodema

Roláda s čerstvým ovocem

Piškotový plát:

5 vajec XL

6 lžic cukru krupice

5 lžic hladké mouky

1 lžička prášku do pečiva

60 g řepkového oleje

Náplň:

400 ml smetany (30 % tuku)

čerstvé ovoce (jahody, maliny)

Celá vejce vyšleháme s cukrem do tuhé, světle žluté pěny (cca 25-30 minut). Jakmile jsou vejce našlehaná, pomocí metly rychle vmícháme olej. Přidáme prosetou mouku smíchanou s kypřicím práškem a rychle zamícháme. Těsto vylijeme na plech vyložený pečicím papírem, rovnoměrně ho rozetřeme a vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C. Piškotový plát pečeme max.

8-12 minut, aby byl z obou stran upečený dozlatova. Po upečení položíme na horký plát mokrou utěrku a necháme ho vychladnout.

Plát zůstane vláčný a nebude se při rolování lámat.

Vychladlý piškotový plát potřeme ušlehanou smetanou, posypeme nakrájeným ovocem a pomocí utěrky ho podélně srolujeme. Roládu zabalíme do potravinové fólie a dáme ji dobře vychladit, nejlépe přes noc.

Text: Marie Šrámková

Štítky:
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Rada Magdaleny Dobromily Rettigové hospodyňkám: Nevěrníkům servírujte polévku
epochaplus.cz

Rada Magdaleny Dobromily Rettigové...

Kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové vydaná...
Křídlová dveřní klasika
rezidenceonline.cz

Křídlová dveřní klasika

Hodí se všude, kde máme na otevírání tohoto typu dveří...
Na cestě po Rakousku: Když milujete kolo, historii a přírodu…
epochanacestach.cz

Na cestě po Rakousku: Když...

Desítky jezer, stovky...
Mám strach, znovu se zamilovat
skutecnepribehy.cz

Mám strach, znovu se zamilovat

Provdala jsem se za...
V pravěku to bez „ostrých loktů“ nešlo
21stoleti.cz

V pravěku to bez „ostrých...

Nejnovější archeologický průzkum dokazuje, že v...
Technologie známá „z kriminálek“ odhalí zločince
epochaplus.cz

Technologie známá „z...

Dostat i z té nejrozmazanější fotky...
Ředkvičkový salát jako příloha k masu
tisicereceptu.cz

Ředkvičkový salát jako...

Nepropásněte sezonu ředkviček, jsou nabité vitaminy...
Již 8. rok v řadě se Hublot stal oficiální časomírou Bol d’Or Mirabaud
iluxus.cz

Již 8. rok v řadě se Hublot stal...

Léto je ideálním obdobím k obnově a...
Šílený císař Nero:  Pronásledoval ho duch jeho matky?
epochalnisvet.cz

Šílený císař Nero: ...

Z císařských komnat se ozývá přerývané oddechování. Patří...
Svatojánská noc: Čarovný oheň plodnosti
enigmaplus.cz

Svatojánská noc: Čarovný...

Keltové pojímají svátek po slunovratu jako...
Proč chce Bára utéct?
nasehvezdy.cz

Proč chce Bára utéct?

V současné době vážou...
Jejich manželství prochází krizí
nasehvezdy.cz

Jejich manželství prochází...

Na mateřské dovolené je sotva...
0 shares