Domů     Není vál jako vál… a co váleček?
Není vál jako vál… a co váleček?
od 23.12.2021

Při pečení cukroví se hodí jak vál, tak váleček, ale – umíte si vybrat správně?

Vál nemusí být jen klasický dřevěný, ale také ze silikonu. A váleček? Může být dřevěný, mramorovaný, umělohmotný, s nastavitelnou výškou těsta… A co takhle embosovaný?

VÁL

Pravda, těsto můžeme míchat jen tak na pracovní desce nebo třeba v robotu. Dosud nepřekonatelnou klasikou je ale vál. Vybrat si můžete dřevěný, který je v české kuchyni tradiční, nebo silikonový. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Dřevěný hodně vydrží

Také míváte při pohledu na zamoučněný vál nostalgické vzpomínky na babiččiny domácí pečené dobroty? A cítíte z něj tu vůni dřeva, vanilky a citronové kúry? Přesně proto se některé hospodyňky svého dřevěného válu nikdy nevzdají. Má ale i jiné přednosti.

reklama

Není to „jen“ jakási obyčejná dřevěná deska. Vyrábí se z různých dřevin. Je ve tvaru ležatého „Z“, spodní zarážkou se opře o kuchyňskou desku a vrchní hrana brání sesuvu sypkých surovin z desky. Použít se dá oboustranně.

Na co se zaměřit: Dobrý vál nemá být příliš těžký a dřevo by mělo být kvalitní a dobře opracované. Když je měkké, těsto se na něm snadno hněte, válí a vykrajuje. Vál z měkkého dřeva ale není vhodný k intenzivnímu krájení.

Vysoce kvalitní vály mohou mít i tři vrstvy, z nichž prostřední je tzv. biodeska. Zajistí, že se vál nebude kroutit, rozesychat ani jinak tvarově měnit.

Jak o vál pečovat: Určitě ho nedávejte do myčky nádobí. Nejlepší je seškrábat zbytky těsta a samotnou desku otřít navlhčeným hadříkem. Jednou za čas ho ošetřete kvalitním minerálním olejem.

Mezi nejoblíbenější vály patří klasický, přírodní, vyrobený z kvalitního bukového dřeva (Banquet, decodoma)

Vál ze speciálně lisovaného bambusu ocení milovníci přírody. Bambus vyroste o téměř 1 metr za den. Je tak ekologičtější než běžně zpracovávané druhy dřev. Je přirozeně antibakterální a odolný vůči vlhkosti. (Kela)

Olšové dřevo je lehké a má nádhernou červenou kresbu. Přední a zadní zarážka, která má zakulacené tvary, se velmi dobře udržuje v čistotě. (kuchynska-prkenka)

Luxusní provedení vám zajistí funkčnost i originalitu. Třívrstvý vál z jasanu je už ve výrobě napuštěn minerálním olejem medicinální kvality a včelím voskem. (Duspiva truhlářství; pottenpannen)

Silikon – materiál 21. století

Kuchyňský silikon díky svým vlastnostem nahrazuje velkou řádku doposud tradičních materiálů. Předností silikonového válu je celá řada:

* Je neuvěřitelně skladný.

* Skvěle se udržuje a čistí – může i do myčky nádobí.

* Dokonale přilne ke kuchyňské desce, takže neklouže.

* Těsto se na něj nelepí, proto se nemusí moc podsypávat moukou.

Na co se zaměřit: Když silikonový, tak s obrázkem… Tedy takový, který vám usnadní formování do různých rozměrů a tvarů, protože už jsou na něm předkreslené.

reklama

Jak o vál pečovat: Nevyžaduje žádnou zvláštní údržbu. Poškodit ho můžete jen ostrými noži. Proto se doporučuje používat vykrajovátka i nože plastové.

1. Pohodlné je, když se dá pracovní podložka pro přípravu těsta na koláče, sušenky, chléb, pizzu nebo těstoviny i s připraveným těstem vložit rovnou do trouby. (Rösle; kitchenstyle)

2. Někteří výrobci přidají jako dárek k silikonovému válu i silikonový nožík. (Eva)

VÁLEČKY

Z dob minulých známe váleček z kreslených vtipů, kdy ho nazlobená žena drží v ruce číhajíc na svého nezdárného chotě, vracejícího se ve značně podroušeném stavu z místního lokálu. To je jeho dřevěná varianta. Tedy- bývala…

1. Dřevěných variant je dnes daleko víc. Plastové kroužky na dřevěném válečku slouží k nastavení tloušťky těsta.

2. Netradiční tvar může být skvělou vychytávkou. Díky němu je váleček snadno použitelný i v hlubokém talíři. Výborně se hodí pro výrobu plněných ovocných i masových knedlíčků. (www.zenskyraj.cz)

3. Embosované válečky jsou také ze dřeva. Jsou speciální a krásné. Vtiskněte do těsta pohádkový motiv – třeba motýlky – a svým s láskou pečeným sušenkám a dalším cukrovinkám dodáte originalitu. (Goody Woody)

4. Těsto všude stejně široké? To zvládne plastový váleček s nastavitelnou tloušťkou, kterou zajistí po celé šíři plátu. Jednoduše, pouhým nastavením požadovaného čísla na rukojeti. (Delícia)

5. Kdo jednou vyzkouší keramický váleček, oblíbí si ho navždy. Nejenže se na něj těsto nelepí, ale je i velmi dekorativní a většinou je možné pořídit celou sbírku ve stejném provedení. (Creative Tops)

6. Mramor – materiál, který přežije věky! Jeho chladivou krásu můžete obdivovat i na svém válečku na těsto. (Premier Housewares)

7. Moderní alternativou je váleček s kovovým nepřilnavým povrchem a pogumovanými madly. (KitchenAid)

8. Máte rádi vtipné pomocníky? Pak je jako stvořený pro vás váleček ve tvaru tužky, vyrobený z odolného bukového dřeva. (Hoobbe)

Foto: Archiv firem

Další článek
reklama
Související články
23.3.2023
Někdy je třeba uvařit z pár ingrediencí, prostě použít, jak se říká, co dům dal. Ale v tom jsou naše hospodyňky víc než dobré. Takže my přidáváme jen pár receptů pro inspiraci. Zapečená bulka s vejcem (4 porce) 4 bulky, 4 vejce, olivový olej, sůl, pepř, pažitka nebo petrželka 1) Bulky ve dvou třetinách nařízněte a část vydlabejte. Potřete olivovým olejem a rozklepněte do nich vejce. 2) Osolte
19.3.2023
Na první pohled mohou být některé výrobky z keramiky a porcelánu téměř k nerozeznání. Přesto jsou jiné. Jedná se o dva různé materiály, které se zpracovávají dvěma odlišnými způsoby. Jak to tedy s keramikou a porcelánem opravdu je? Jedno mají společné – jedná se o poctivou, ve většině případů ruční práci. Možná i proto jsou výtvory z obou materiálů tak oblíbené. Keramika Je plná slunce, větru
17.3.2023
Dřív se bez ní neobešel žádný sváteční oběd. A byla to milá tradice. Takže až budete přemítat, co upéci v neděli, volba je jasná. Citronová 120 g cukru, ½ citronu, 1 lžíce citronové kůry (bio), 150 g bílého jogurtu, 90 ml oleje, 1 prášek do pečiva, 200 g polohrubé mouky, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, hrubá mouka na vysypání, tuk na vymazání 1) Z citronu vymačkáme šťávu. Celá velká vejce dobře vyš
14.3.2023
Máte chuť na něco sladkého? Připravte si panna cottu (čtěte pana kotu). Ingredience 2 kelímky smetany ke šlehání 1 kelímek smetany na vaření 1 vanilkový cukr nebo 1 vanilkový lusk 70 g moučkového cukru 5 plátků želatiny 2 hrsti mraženého ovoce 3 lžíce krupicového cukru Postup Do misky nalijte půl litru vlažné vody a nechte v ní rozpustit želatinu. Všechny smetany si nalijte do k
9.3.2023
Už naše babičky věděly, že je zelí ideální zimní zeleninou. Dodává tělu vitamin C i vápník a je v kuchyni všestranně využitelné. A navíc se dá připravit na spoustu způsobů. Zvláště kysané zelí byste měli mít na talíři právě teď v zimním období poměrně často. Díky mléčnému kvašení jsou v něm zachovány vitaminy a minerální látky. Je opravdu výborným zdrojem vitamínu C. Má spoustu skvělých vlastnost
Nenechte si ujít další zajímavé články
Miliardy planetárních vyvrhelů se toulají naší galaxií
21stoleti.cz
Miliardy planetárních vyvrhelů se toulají naší galaxií
Většina dosud známých planet svůj život tráví v rodinném kruhu s mateřskou hvězdou a mnohdy i s planetárními sourozenci. Ale jak to tak někdy bývá u lidí, tak i mezi planetami může dojít ke konfliktu,
Klara Rott The Spa v representativních prostorách hotelu Andaz
iluxus.cz
Klara Rott The Spa v representativních prostorách hotelu Andaz
Lifestylový hotel Andaz Prague, unikátní místo čerpající z bohatých lokálních tradic, kultury, umění a architektury, poskytl své prostory a záštitu kosmetické značce Klara Rott, která zde vytvořila un
Kvůli komu se tak Lucie Benešová stále šlechtí?
nasehvezdy.cz
Kvůli komu se tak Lucie Benešová stále šlechtí?
Těžko věřit, že je Lucie Benešová (48) babičkou. Vzhledem směle konkuruje i o generaci mladším herečkám – není divu, že ještě dnes jí scenáristé předepisují košilaté scény, jak je sama nazývá. Z je
Rosslynská kaple: Ukrývá nejcennější relikvii světa?
epochalnisvet.cz
Rosslynská kaple: Ukrývá nejcennější relikvii světa?
Skotsko je neuvěřitelně pestrá země s bohatou a bohužel také pořádně komplikovanou a krvavou minulostí. Tu připomíná i množství historických staveb, mezi které patří i slavný chrám stojící v zeleni ma
Bez zakryté hlavy to nejde: Kdo kvůli zničenému slamáku zrušil svatbu?
epochaplus.cz
Bez zakryté hlavy to nejde: Kdo kvůli zničenému slamáku zrušil svatbu?
Francouzské královně Marii Antoinettě (1755–1793) dělá její manžel Ludvík XVI. (1754–1793) všechno, co jí na očích uvidí. Projevuje se to na výdajích dvora. Ministru financí Turgotovi dochází trpělivo
Záhada rodinné chaty
skutecnepribehy.cz
Záhada rodinné chaty
V mládí jsem zažila na naší chatě opravdu hrozivé věci, které jsem si nedovedla vysvětlit. Odpovědi na moje otázky přinesl až čas. Jako dívka z Prahy jsem si uměla vychutnat víkendy na naší chatě. Oproti panelákovému bytu to byla vždycky vítaná změna. Přírodu a čerstvý vzduch jsem milovala odmalička. Měli jsme chatu kousek od jednoho rybníka,
Excentrická svatyně klasického designu
rezidenceonline.cz
Excentrická svatyně klasického designu
Sebevědomá kombinace témat, materiálů a textur, směs paradoxů, tvořená moderními formami v kombinaci s nadčasovým nábytkem – to vše stojí za výsledným jemným leskem luxusního interiéru, jehož vyznění
Špagety se zeleninou
tisicereceptu.cz
Špagety se zeleninou
Jídlo, se kterým si poradíte, i když vás na vaření zrovna moc neužije. Ingredience 500 g špaget 500 g mletého masa 250 g rajčatového pyré 1 větší cibule 3 velká rajčata 1 červená paprika 2
Zeleninový kuskus s krevetami
tisicereceptu.cz
Zeleninový kuskus s krevetami
Suroviny 250 g mražených krevet 2 hrnky kuskusu 1 l zeleninového vývaru 2 velké cukety 2 pórky 2 lžíce olivového oleje hrubozrnná mořská sůl pepř čerstvá bazalka Postup Suchý kuskus n
Vymění Martin Zounar partnerku za kolegyni?
nasehvezdy.cz
Vymění Martin Zounar partnerku za kolegyni?
Po třinácti letech se rozešel s partnerkou Simonou Brdičkovou (46). Mají spolu dceru Claudii (14). Když to ale Martin Zounar (55) nejméně čekal, vstoupila mu do cesty pohledná psycholožka Kateřina K
První knihu na území dnešního Slovenska napsal římský císař: Ale kde?
enigmaplus.cz
První knihu na území dnešního Slovenska napsal římský císař: Ale kde?
Už pozorná dítka ve školách se mohou dozvědět, že první knihu na území sousedního Slovenska napsal římský císař Marcus Aurelius. Dokážeme však určit přesné místo, kde slavná sbírka úvah „Hovory k sobě
Pardubický kraj Vůně perníku, úsměv loutek a UNESCO
epochanacestach.cz
Pardubický kraj Vůně perníku, úsměv loutek a UNESCO
Ačkoli patří k těm menšímv České republice, nabízí aktivity a působivé expozice, kterým nelze říci „ne“. Pouze v Pardubickém kraji můžete nasát omamnou vůni perníku, stát se součástí dostihového vesel