Domů     Není maso jako maso
Není maso jako maso
5.1.2021

A pro maso na grilování to platí obzvlášť. Pokud se vám posledně moc nedařilo, možná jste někde udělali chybu. Je čas to napravit.

Zdá se to jednoduché. Koupíme nějaké maso, nakrájíme na požadované porce a dáme na mřížku opékat. Jenže výsledkem je nezřídka podrážka, která nechutná ani vám.

Kvalita je základ

Chcete-li kvalitní a správně vyzrálé maso, pak je lepší nakupovat přímo v řeznictví. Zejména si musíte dát pozor při nákupu hovězího. Aby totiž nezůstalo po úpravě tuhé, je potřeba je nechat vyzrát. A jak to poznáte?

Po zatlačení prstu do svaloviny vám ve správně vyzrálém kousku zůstane otisk, v nezralém naopak ne. Bohužel vyzrálé hovězí dnes málokde seženete. Po porážce většinou putuje hned k prodejci, protože dozráváním ztrácí na váze a výrobci z něj mají menší zisk.

Maso na grilování by mělo být prorostlé tukem, který tvoří tzv. mramorování. To zajistí, že nebude po úpravě suché, ale krásně šťavnaté, křehké a s intenzivní chutí.

Doma je pak skladujte v chladničce, červené maso při teplotě maximálně do 7 °C, drůbeží pak do 4 °C.

Mrazit, či nikoliv?

Chcete-li dosáhnout chuťově dokonalého výsledku, rozhodně kupte maso chlazené a pokud možno je ihned spotřebujte. Zmrazování není zrovna ideální. Zmrazením totiž dochází k vytvoření velkých krystalů, které potrhají svalová vlákna.

Následkem toho se po rozmrazení uvolní šťáva, takže bude maso po tepelné úpravě suché. Pokud už musíte zmrazené maso použít, například proto, že nemáte řezníka právě při ruce, rozmrazujte je v ledničce, nikdy v mikrovlnné troubě nebo při pokojové teplotě.

Během rozmrazování při pokojové teplotě dochází ke zvýšení teploty v okrajových částech masa, zatímco střed je stále zmrzlý. Pokojová teplota je navíc ideální k množení nežádoucích mikroorganismů.

Příprava

Velice důležité je vyndat maso z lednice alespoň dvě hodiny před grilováním. Pokud totiž dáte studené maso rovnou na gril, ztuhne. Pozornost věnujte také porcování masa. Zvláště u steaků je důležité nakrájet maso na přiměřeně široké kousky. Doporučovaná šířka u hovězího je 3 cm a u vepřového 2 cm, stejně tak u kuřete.

Marináda

Délka marinování záleží na mase. Kuřecímu stačí opravdu krátký čas – už cca po hodině v marinádě je maso připraveno ke grilování. Vepřové maso vyžaduje delší čas. Doporučená doba je 2, maximálně však 12 hodin. Hovězí a telecí maso marinujte až 24 hodin.

Před umístěním na gril nechte maso okapat a znovu potírejte, až se na grilu zatáhne. Při přípravě marinády myslete na to, že méně je někdy více – zejména solí šetřete.

Opravdu záležet si však dejte na výběru kvalitního oleje a nebojte se používat různé kombinace bylinek – na grilování je výborný rozmarýn, šalvěj, tymián, oregano, bazalka, paprika, muškátový oříšek a také chilli.

Pokud si netroufáte marinádu na poprvé udělat, kupte hotovou. Alespoň zjistíte, co jak působí, a pak už se bez rozpaků pustíte do výroby té své jedinečné.

Které maso vybrat?

Záleží na vaší chuti. Na gril se hodí téměř všechna masa. Důležité je dát si při výběru záležet na konkrétním typu a zejména kvalitě. Jak tedy na jednotlivé druhy?

Asi tabulka

Hovězí

Z hovězího masa se na grilování hodí hovězí svíčková, roštěnec, žebírka nebo ořech. Zkusit můžete také méně tradiční pupek.

Malý steakový slovníček

Rib Eye neboli Entrecote je označení pro steaky vykrojené ze střední části vysokého roštěnce a patří mezi ty delikátní. Jedná se o nejměkčí část hovězího po svíčkové.

Rump steak z horní části kýty květové špičky je libovější, ale méně křehký kus masa.

Flank steak je jemňoučké maso ze spodní části pupku, charakteristické svou vyzrálou chutí.

Hanger steak, po česku „veverku“, seženete na řeznických pultech jen výjimečně. Jedná se o svalový úpon bránice. Za delikatesu to považují zejména Francouzi.

Tento řeznický kousek je typický svou silnou chutí hovězího masa s tendencí k houževnatosti, peče se krátce na grilu nebo rozpálené pánvi.

Kuřecí

Na gril se vyplatí koupit rovnou celé kuře. Drůbež se totiž rychle vysušuje, a je proto lepší s kůží. Nejčastěji se připravují kuřecí prsa, někdo zase nedá dopustit na kuřecí stehna a křidýlka.

Vepřové

Na grilování vepřového masa jsou vhodnější libové části. Použít můžete krkovičku, kotletu či panenku. Pokud zvolíte panenku, před grilováním ji nakrájejte na medailonky.

Ryby a mořské plody

U ryby a mořských plodů dbejte především na čerstvost. Rybu je dobré před grilováním naříznout a v těchto částech prosolit. U grilovaných ryb nesmí chybět máslo, citronová šťáva a bylinky.

Jehněčí

Jehněčí nepatří sice k běžně používaným masům na gril, ale přitom je velice chutné a doporučujeme je vyzkoušet. Na grilování je vhodné maso ze hřbetu. Jehněčí má málo tuku, takže je nutné je před grilováním naložit do marinády nebo potřít olejem.

Čas je důležitý

Doba grilování masa je závislá na druhu masa a jeho tloušťce. Obecně platí, že na každý centimetr výšky připadají 2 minuty grilování. Pokud tedy máte steak o výšce 3 cm, grilujte jej celkem 6 minut, tedy 3 minuty na každé straně.

Při grilování maso otáčejte nejlépe jen jednou a vždy kleštěmi, abyste je zbytečně nepropichovali a nepřipravovali se tak o šťávu.

Jak na grilu připravit mleté maso?

Dokonalý burger uděláte jen na grilu. Na jeho přípravu je vhodné jak vepřové, tak hovězí. Mělo by se 2x pomlít a následně jen osolit a opepřit. Více burgery nepotřebují.

Aby si bochánek zachoval svůj tvar a nevyboulil se, udělejte do něj ještě zasyrova malý důlek uprostřed.

Koutek pro vegetariány

Přestože nepatříte k masomilcům, grilování se vzdávat nemusíte. Místo klasického steaku si dejte tofu, které můžete použít např. místo párku a pochutnat si na chutném hotdogu.

Na grilu je možné připravovat také nepřeberné množství zeleniny nebo hub. Stále oblíbenější jsou také různé druhy sýrů, jako např. hermelín, oštiepok, halloumi, nebo dokonce grilované ovoce.

Na grilu můžete připravit ananas, jablka, ale i broskve nebo banány – ty je ovšem vzhledem k jejich jemnosti nutné grilovat ve slupce.

Rada na závěr

Pamatujte, že koření má pomoci chuti masa vyniknout, ne ji přebít, takže vymýšlejte, experimentujte, ale nepřehánějte.

Text Eva Hořánková, tescorecepty.cz, ZEMAN maso-uzeniny

Foto PX FUEL

Štítky:
reklama
Související články
24.7.2024
Karob je zdravější alternativou kakaa nebo čokolády, obsahuje velké množství bílkovin, minerálů a vitamínů. Také se mu říká čokoláda ze stromu a vy ho určitě znáte jako svatojánský chléb. Jeho kvality si byli vědomi už ve starověkém Řecku a Egyptě, kde tvořil běžnou součást jídelníčku. Později se sladké lusky svatojánského chleba prodávaly po kusech na tržištích jako laskomina, zvláště dětem velm
22.7.2024
Že by zelenina měla mít na jídelníčku podstatnější roli, než tomu obvykle bývá, slýcháme často. A právě léto je obdobím, kdy se čerstvá zelenina dá nejsnáze upravit nebo uložit do zásoby. Máme pro vás pár šikovných tipů. Salát uchováme čerstvý celý týden tak, že listy rozebereme a vložíme do mikrotenového sáčku. Z lednice potom bereme jen to množství, které potřebujeme. Pokud jsme je nestihli
11.7.2024
Vezmete-li do ruky správnou škrabku, brambory s ní máte oloupané dohladka vcukuletu, zeleninu, než bys řekl švec. Ale kde sehnat takovéto pomocníky? Poohlédněte se po nich třeba na internetu. K oloupání brambor leckterá hospodyňka používá nůž na krájení, lepší však bývá škrabka. Za naostřenou čepelí bývá totiž štěrbina a za ní opora, která zabraňuje, aby se čepel zařízla příliš hluboko. Konkrétn
6.7.2024
Když potraviny v lednici umístíte na vhodné místo, prospěje to jim i chladničce. Obojí déle vydrží. To samo o sobě ale jistě nestačí. Minimálně jednou za čtvrt roku byste měli šuplíky, police i stěny chladničky pořádně umýt. Částečný úklid totiž nemá smysl, bakterie z ostatních ploch umyté části rychle osídlí. Jídlo napřed proberte Z lednice napřed vyndejte úplně vše a důkladně to přeberte. Je
3.7.2024
Nechuť k zelenině je dědičná a prochází generacemi. Proto nemá cenu ji vnucovat dětem, když zeleninu okázale odmítá tatínek i dědeček. Není to bez následků, na zdraví národa je malý podíl zeleniny na jídelníčku znát, takže se držíme celosvětově na špičce ve výskytu rakoviny tlustého střeva. Neslavné je to i s naším cholesterolem a špatné cévy jsou u nás nejčastější příčinou předčasného úmrtí. To
reklama
reklama
Šikovné tipy
Správná péče o vlasy se vyplatí
Je dobré se k vlasům chovat tak, aby vám zanedbání později nevrátily. Pomůže tomu vhodný šampon a dobrá strava. Sice už je po zimě, ale naše vlasy kvůli mrazu a větru možná ztratily potřebnou hydrataci, lámou se a třepí. Jejich dlouhodobou kondici ovlivňuje i kouření, nedostatečný pitný režim a strava. Dejte vlasům hydrataci Začít můžete […]
Kosmetické triky: Buďte mléčně krásná
Mléko má v kosmetické péči pradávnou tradici. Používala ho prý Kleopatra, Napoleonova manželka Josefína i císařovna Sisi. Proč je tedy nenapodobit. * Regenerační koupel Mléčný tuk působí mimořádně blahodárně na pleť, nejspíš proto, že se zčásti podobá našemu vlastnímu kožnímu tuku. Nejdřív ji zvláční a uvolní napětí suché kůže, pak na ní kyselina mléčná pomůže […]
V čem tkví tajemství orientálních parfémů?
První, čím vás ohromí, jsou pohádkové flakony. Ale i obsah je jaksi jiný, svůdnější a vábivější než vůně z našich parfumérií. Čím to? V arabské kultuře mají vůně mnohem delší tradici než v naší. Jejich původní účel byl nejspíš hygienický. Co je čisté, to voní. Jak voní? Při testování orientálních vůní nejspíš zjistíte, že jen málokterá se vám […]
Batikovaná trička jsou zase v módě. Jak si je vyrobit?
Moderní vzor a ještě batikovaný. Jak si jej vyrobit? Triko nejprve vhodným způsobem poskládáte, sklady převážete provázkem, polijete textilními barvami a pak zafixujete. A to je celé. S příčným pruhem Pomůcky: provázek (gumičky), injekční stříkačka (nebo nosatá láhev), molitanový štětec, mikrotenový sáček, krejčovská křída barevná, zakrývací folie Pomocná chemie: krystalická soda, chlorový čistič, sirnatan sodný […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Na Měsíci bude kroužit vodíkový Lunar Cruiser
21stoleti.cz
Na Měsíci bude kroužit vodíkový Lunar Cruiser
Americká kosmická agentura NASA využije vodíkové vozidlo Toyota Lunar Cruiser pro svou nadcházejí pilotovanou misi na Měsíc. Šestikolové vozítko pro jízdu po povrchu umožní vědcům ještě detailnější pr
Sušená rajčata v oleji
nejsemsama.cz
Sušená rajčata v oleji
Dokonalá surovina, kterou v kuchyni potřebujete. Hodí se do těstovinových jídel, kuskusu, můžete je použít na obložené chleby, do rizota. Rozumí si s bylinkami, sýry i slaninou. Ingredience na 2 sklenice: ● 2 kg oválných zralých rajčat ● 15 stroužků česneku ● 4 lžíce sušené bazalky ● sůl ● olivový olej Postup: Rajčata překrojte a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Osolte je
Interiérové stínění z textilních materiálů
rezidenceonline.cz
Interiérové stínění z textilních materiálů
Látky všech typů vnášejí do obytného prostoru příjemný pocit, současně nabízejí širokou škálu možností pro personalizaci a stylizaci interiéru. Ačkoli závěsy jsou často první volbou, existuje mnoho dalších možností, které stojí za zvážení. Jednou z hlavních výhod textilního stínění je jeho flexibilita s ohledem na aktuální zaměření konkrétního obytného prostoru. Materiály, jež jsou k dispozici
Šťavnatá barbeque žebírka
tisicereceptu.cz
Šťavnatá barbeque žebírka
Připravujete občerstvení na oslavu? Nezapomeňte připravit pikantní „barbekjů“ žebírka. Suroviny 2 kg hovězích žeber 1 lžíce uzené papriky 1 lžíce granulované cibule sůl, pepř Na omáčku
Návrat Bernáškové k ex? Společná dovolená!
nasehvezdy.cz
Návrat Bernáškové k ex? Společná dovolená!
Herečka Jana Bernášková (43) ze seriálu ZOO, která si ještě před lety nemohla přijít s otcem své dcery Justýny (17) na jméno, s ním teď vyrazila na společnou dovolenou. S režisérem Davidem Drábkem (54
První známá oběť atentátu? Faraon Teti!
epochalnisvet.cz
První známá oběť atentátu? Faraon Teti!
Titul první známé oběti atentátu v historii získává egyptský faraon Teti (někdy známý také jako Othoés), vládnoucí přibližně v letech 2291 až 2279 př. n. l.   Když faraon Venis zemře, aniž po sobě zanechá mužského potomka, pátá dynastie končí a nastává období nestability. Hledá se nový panovník, který „usmíří obě země“. Nakonec se jím
Záhady hradu Kost: Obývají ho duchové někdejších majitelů?
enigmaplus.cz
Záhady hradu Kost: Obývají ho duchové někdejších majitelů?
Prostřelený obraz neznámé ženy, svědectví o bílém obličeji objevujícím se na snímcích mramorové Madony, odbíjení neexistujících věžních hodin. To je jen několik záhad, které se vážou ke gotickému h
Tábor: Hravé město s hrdou tváří
epochanacestach.cz
Tábor: Hravé město s hrdou tváří
Jan Žižka střeží kamenným pohledem gotickou radnici i kostičky lega a čokolády. Pod pláštěm s kalichem za zvuků hudby a pouličního divadla ožívá genius loci města. Město Tábor, tak úzce spojené s husitským revolučním hnutím, vypíná svou hrdou tvář na jihu Čech. Tam, kde dříve řinčely zbraně, dnes cinkají sklenky místních vináren a kavárniček. Chcete-li také pocítit
Darovaná skleněná kulička mi přinesla veliké štěstí
skutecnepribehy.cz
Darovaná skleněná kulička mi přinesla veliké štěstí
Jednou jsem zasáhla do pranice malých kluků, kteří hráli kuličky. Jeden z nich mi dal svou skleněnku na památku. A štěstí si mě opravdu našlo! Když jsem zůstala sama s dětmi, nebyla to lehká doba. Měla jsem se co ohánět, ale brala jsem si ke své práci různé brigády, aby děti nepocítily chudobu, co se nám přilepila na
Česká republika zná nejlepší domácí vína roku 2024
iluxus.cz
Česká republika zná nejlepší domácí vína roku 2024
Branko Černý, ředitel největšího českého vinařského projektu Král vín, dnes slavnostně vyhlásil výsledky jeho soutěžní části. Do ní 165 českých a moravských vinařů přihlásilo celkem 1370 vín. • Abs
Armand Douglas Hammer: Temné fantazie krásného prince
epochaplus.cz
Armand Douglas Hammer: Temné fantazie krásného prince
Je hezký, urostlý, slavný a velmi bohatý. Dokonale splňuje všechny parametry moderního prince. Ale pozor! Je k mání jen pro opravdu otrlé princezny. Jeho představa kvalitního sexu zahrnuje svazování a kapku násilí. Navíc je možná kanibal. V případě amerického herce Armanda Douglase Hammera (*1986) byla Štěstěna značně rozdavačná. Armie se prostě uměl narodit. Jeho předkové nashromáždili obrovské
Jiří z Poděbrad vládl místo Pohrobka
historyplus.cz
Jiří z Poděbrad vládl místo Pohrobka
„Musíme ho tu zdržet,“ říká Jiří z Poděbrad v kruhu přátel. Ladislav Pohrobek, kterému zjara přísahal věrnost, teď na podzim přijel do Prahy. Plánuje se jeho korunovace, ale jde i o to dostat mladičkého krále pod svůj vliv. Jiří se už postará, aby zůstal déle než rok. Odjede až v listopadu 1454.   Na svět