Domů     Nejlepší nakládačky na světě
Nejlepší nakládačky na světě
15.8.2019

Domácí nakládání okurek se u nás traduje už víc než 200 let. Každý používá jiný postup: někdo přidává mrkev, jiný křen, někdo nalévá lák studený a někdo zas zalévá okurky horkým nálevem.

Recepty na originální láky a ingredience se dědí z generace na generaci jako rodinné stříbro. Paní domu pro vás vybrala několik opravdu chutných receptů, které můžete ihned vyzkoušet.

Co je třeba znát před nakládáním:

Jedním z hlavních předpokladů kvality jsou dobře očištěné okurky.

Použité plody musí být čerstvé a pevné, nesmí být žluté.

Nejvhodnější jsou odrůdy s hrubou a řídkou bradavičnatostí.

Na 10 kg menších okurek si připravte asi 25 sklenic a 7,5 litru láku.

Není dobré míchat v jedné sklenici velké a malé plody.

Sterilují se v hrnci s vodou, na jehož dně musí kvůli riziku prasknutí stát podložka.

Místo podložky lze použít obyčejnou textilní utěrku.

Voda v hrnci má dosahovat cca do půlky sklenic.

Teplota vody při sterilování nesmí přesáhnout 85 °C.

Kdo si chce práci usnadnit, může si koupit celé kompletní balení koření.

Vhodná zelenina a koření

Mrkev, křen a cibule jsou základní zeleninou, která zvýrazní chuť láku a dodá lákavý vzhled i zavíčkované sklenici. Kdo rád česnek či feferonky, určitě je přidá aspoň do části nakládaček.

K základním dochucovacím ingrediencím patřívá kopr, černý pepř, nové koření, hřebíček, objevuje se bobkový list, fenykl, hořčičné semínko, skořice.

Zajímavou změnu nabízí pikantně trpká příchuť pelyňku estragonu, vůně nahořklého tymiánu, či nenápadné dochucení višňovými či vinnými listy.

JEDINEČNÉ RECEPTY NA NAKLÁDAČKY

Loupané řezy – Naháčky

Suroviny: okurky•1 l vody•250 ml octa•40 g soli•50 g cukru•2 bobkové listy•1 lžička hořčičného semínka•4 kuličky pepře•několik koleček cibule•2 stroužky česneku•kopr

Oloupané podélné řezy okurek nasolíme a necháme 10 minut odležet, aby změkly. Svaříme nálev.

Do sklenice naskládáme okurky s cibulí a česnekem. Přelijeme horkým lákem. Sterilujeme 15 minut při teplotě 85 °C.

Křenové okurky

Suroviny: okurky•1 l vody•200 ml octa•40 g soli•30 g cukru•3 bobkové listy•3 kuličky nového koření•8 kuliček pepře•2 lžíce strouhaného křenu•1 lžička hořčičného semínka

Na prudkém ohni 10 minut svaříme lák.

Na dno sklenice dáme lžíci křenu, naskládáme okurky a navrch nasypeme druhou lžíci křenu. Poté zalijeme lákem. Sterilujeme 20 minut na 80 °C.

Celerové okurky

Suroviny: okurky•1 l vody•250 ml octa•50 g soli•20 g cukru•2 bobkové listy•5 kuliček nového koření•5 kuliček pepře•4 hřebíčky•1 lžička hořčičného semínka•kolečka cibule•řapíkatý celer•kopr

Řapíkatý celer nakrájíme na špalíčky velikosti okurek. Špalíčky s okurkami skládáme do sklenic, střídavě s cibulí, kořením a koprem. Zalijeme vlažným lákem. Sterilujeme 25 minut při teplotě 80 °C.

Ďáblovy okurky

Suroviny: 1 l vody•300 ml vinného octa•20 g soli•40 g cukru•1 lžička sušených chilli lupínků (pepperoncino)•5 stroužků česneku•1 lžíce barevného koření•2 beraní rohy•2 rozkrájené feferonky•mrkev•cibule•kopr

Svařte nálev a nechte vychladit. Do sklenice skládejte jednotlivé ingredience, zalijte lákem.

Sterilujte 15 minut na 80 °C.

Voňavé okurky

Suroviny: 1 l vody•200 ml octa•150 g soli•200 g cukru•3 bobkové listy•3 kuličky jalovce•4 hřebíčky•1 badyán•10 kuliček barevného pepře•1/5 lžičky fenyklu•2 ks umělého sladidla•1 snítka tymiánu•mrkev•celer•petržel•cibule

Lák svaříme s kořením a necháme vychladnout.

Okurky prokládáme se zeleninou a zalijeme vlažným lákem. Sterilujeme 15 minut na 80 °C.

Foto: Shutterstock

Související články
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
29.9.2025
Tvrdá vánočka, bábovka „placatá“ jako věneček, koblihy plné omastku. Kde se stala chyba? Těsto nejde zpracovat Aby šlo těsto dobře zpracovat, je nutné, aby měly všechny jeho složky pokojovou teplotu. Máslo či tuk nechte na kuchyňské lince změknout, do těsta nedávejte vajíčka a mléko rovnou z ledničky. Pokud se srazí tuk s vejci, můžete ho nad horkou vodní párou lehce rozehřát.  Na vině může b
24.9.2025
V kotlíku nad ohněm lze tavit a ohřívat nepřeberné množství pochutin, zdaleka to není jen sýr. Fondue můžete připravit masové, s vývarem, zeleninové či ovocné a čokoládové.   Správné ingredience * Pro sýrové fondue vybírejte kvalitní sýry, tučnější a aromatické, např. čedar, ementál, goudu či gruyere. * Při dochucování se meze nekladou, hodí se česnek, bílé víno, třešňovice, mušká
1.9.2025
Měli jste se krásně, ochutnali jste zajímavé pokrmy a rádi byste si ten zážitek zopakovali? Není nic snazšího. Pljeskavica (10 porcí) Možná jste ji ochutnali na dovolené v bývalé Jugoslávii, lze ji vidět i v Rumunsku a Bulharsku. Každý region má trochu jiný recept. Asi nejznámější je Leskovačka pljeskavica, která pochází z města Leskovac v Srbsku. Je pikantní, protože se do ní přidávají chilli
reklama
Šikovné tipy
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Lakovaná kouzla
Také máte doma lahvičky laků na nehty, které nepoužíváte? Nevyhazujte je, mohou posloužit k úplně jiným účelům. Tady je několik tipů, k čemu všemu se taková malá lahvička může hodit. * Dekorativní těžítko: Dá se vyrobit velmi snadno. Budete potřebovat jen větší oblázek, širší prázdnou plechovku nebo plechové víko, vodu a lak na nehty. Do plechovky […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
MIND dieta: recept pro zdravý mozek
nejsemsama.cz
MIND dieta: recept pro zdravý mozek
Jste to, co jíte, tady platí i pro duševní zdraví. Věděla jste, že prevencí Alzheimerovy nemoci je i jídlo? Alzheimerova choroba straší celý svět. Dobrou zprávou ale je, že MIND dieta může riziko jejího vzniku snížit. Jídlo jako lék pro mozek Lékařské studie ukazují, že to, co máte na talíři, může zpomalit stárnutí mozku a snížit riziko demence až
Bezpečná schránka na severu: Česko poslalo do Globálního úložiště semen novou zásilku
21stoleti.cz
Bezpečná schránka na severu: Česko poslalo do Globálního úložiště semen novou zásilku
Špicberky jsou souostroví v Severním ledovém oceánu spadající pod Norsko. Snad každý je má spojené se zimou, sněhem a ledem. Mnohem méně lidí už ví, že tu funguje Globální úložiště semen, důležitých p
Barevný podzim v srdci Šumavy
epochanacestach.cz
Barevný podzim v srdci Šumavy
Příroda je tu tak divoce veselá, až se vám chce radostí vykřiknout. V tomto období navíc září pestrou škálou barev. Šumavské Povydří si v tento čas nelze nezamilovat. Hluboké údolí řeky Vydry charakterizují husté šumavské hvozdy a neustále zvonivě zurčící voda, která vede vašekroky lépe než nějaká GPS. Naučná stezka Povydří je jedna z nejkrásnějších,
Utajený rozchod Holubové s manželem?
nasehvezdy.cz
Utajený rozchod Holubové s manželem?
Hvězda seriálu Jedna rodina Eva Holubová (66) našla před lety ve výtvarníkovi Miroslavu Zdeňkovi (67) toho pravého. Mají spolu dvě děti, nikdy se nemluvilo o žádné krizi, možná až podezřelá idylka. J
Callanish: Je to místo s mystickou aurou, nebo jen starověký kalendář?
enigmaplus.cz
Callanish: Je to místo s mystickou aurou, nebo jen starověký kalendář?
Představte si kamenný kruh starší než Stonehenge. Uprostřed divoké skotské krajiny se tyčí menhiry, které po tisíce let mlčí a střeží svá tajemství. Co nám chtějí říct? A jaké znalosti měli naši předk
Perníková chaloupka a realita: Překvapivé paralely mezi pohádkou a skutečným světem
epochaplus.cz
Perníková chaloupka a realita: Překvapivé paralely mezi pohádkou a skutečným světem
Příběh o Jeníčkovi a Mařence zná každé dítě. Děsivá pohádka o kruté čarodějnici, která láká děti do domku z perníku, aby je pak upekla v peci. Děti ji však přelstí, a babizna nakonec umírá ve vlastním ohni. Takto příběh zaznamenali bratři Grimmové v roce 1812, ale mnozí historici a badatelé se domnívají, že tato verze
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Livigno poprvé v historii hostí závod Světového poháru mužů v Super-G
iluxus.cz
Livigno poprvé v historii hostí závod Světového poháru mužů v Super-G
Livigno se chystá na historický okamžik. Pouhý měsíc před začátkem zimních olympijských her 2026 přivítá tato ikonická alpská destinace poprvé v historii závod Světového poháru v alpském lyžování – Su
Víc než jen pokrevní pouto!
skutecnepribehy.cz
Víc než jen pokrevní pouto!
Žijeme s bratrem v malém domku na kraji vesnice, kde čas jakoby se zastavil. Dům je starý, patřil totiž už našim prarodičům. Dřevěné trámy, zahrádka s ovocnými stromy, kuchyň s kamny, na kterých pořád vařím. S Karlem, který je o tři roky mladší než já, jsme se sem nastěhovali po smrti rodičů. Já byla po těžkém rozvodu, kdy mě manžel v šedesáti opustil pro mladší,
Záhada vrchu Mouřenec: Straší tam přízraky mrtvých vojáků?
epochalnisvet.cz
Záhada vrchu Mouřenec: Straší tam přízraky mrtvých vojáků?
Na vrchu se drží oblaka mlhy. Vzduch je zde těžký a atmosféra tíživá. Přichází soumrak s ním i otázky, které dosud nebyly zodpovězeny. Opravdu se na Mouřenci po setmění objevují duchové padlých vojáků? Nebo jde o pouhé halucinace?   Vrch Mouřenec leží v údolí řeky Otavy na Šumavě. Působí jako místo, kde se zastavil čas.
Lahodná bramboračka
tisicereceptu.cz
Lahodná bramboračka
S nástupem chladných dní přijde vhod výživná polévka. Díky zdravému tuku ghí naše tělo lépe vstřebá potřebné vitamíny. Potřebujete 3 větší brambory 1/2 celeru 2 mrkve 1 petržel 2 stroužky če
Katedrála pro koně: V Zákupech se chlubí barokním skvostem
historyplus.cz
Katedrála pro koně: V Zákupech se chlubí barokním skvostem
Barokní přestavbu zámku v severočeských Zákupech dokončila na přelomu 17. a 18. století Anna Marie Františka Toskánská. Po energické milovnici lovu a jezdectví v areálu zůstala i unikátní konírna. Je velmi bohatá a svoje peníze utrácí zodpovědně a s rozvahou. Velkovévodkyně Anna Marie Františka Toskánská (1672–1741) je investuje především do rozvoje zámku v Zákupech. Díky