Cukr – a s ním i sůl – jsou nejčastější pomocí, když potřebují potravináři u průmyslově vyráběných jídel zvýraznit ztracenou chuť. Je to určitě lepší řešení než problematický glutamát, jenže nepozorovaně pak můžeme jíst cukru více, než si představujeme.
1 kostka = 3 g cukru
1 lžíce kečupu – 1 kostka cukru
1 sáček porcovaného kečupu – 1,5 kostky
100 g kysaného červeného zelí – 2 kostky cukru
100 g nakládaných okurek – až 2 kostky
200 g rybího salátu – až 5 kostek
100 g hotové instantní polévky – 1 až 5 kostek
390 g mražené pizzy – 4 až 9 kostek
200 ml smoothie – 15 až 20 kostek
Kde ještě číhá skrytý cukr: Mražená hotová jídla, nakládaná zelenina, ochucovadla jako kečup nebo hořčice, dresinky, hotové omáčky, ocet balsamico (příchuť získává karamelem).
Cukr není vždy cukr?
Na obalech potravin se totiž může skrývat i pod jiným označením, což je jen optický klam. Cukr vystupuje též jako sladový extrakt, maltóza, maltodextrin, glukózový sirup, dextróza (což je vlastně glukóza). Cukrem je fruktóza i laktóza.
Foto: Shutterstock