Se zmrzlinami se hodně experimentuje, ale právě tato z avokáda není chuťově výstřelkem, ale naopak překvapivě lahodným dezertem.
Avokádo má hned dva předpoklady stát se praktickou ingrediencí pro výrobu domácí zmrzliny. Především obsahuje vysoké množství tuku, navíc přirozeně krémové konzistence.
K tomu si přičtěte jemnou, lehce trávovou chuť dužiny, která se dá dobře skloubit s dalšími přísadami. K těm nejoblíbenějším patří kokosové mléko. Podtrhne krémovost a dodá intenzivní vůni a příchuť.
Kokosová s limetkou
4 porce
3 zralá avokáda
400 ml kokosového mléka
130 ml sirupu (javorového, rýžového apod.)
čerstvá šťáva z 1limetky
špetka soli
* Dužinu avokáda rozmixujte se sirupem na pyré.
* Konzervu kokosového mléka nechte předem vychladit v lednici. Pak ji vyndejte, ale netřeste s ní, aby na dně zůstala sedlina. Přelijte do mísy, sedlinu vydlabejte lžící a vše ušlehejte šlehačem.
* Smíchejte avokádové pyré, kokosový sníh, limetkovou šťávu a špetku soli a znovu rozmixujte.
* Nalijte do misky a dejte do mrazáku. Vždy po 10 až 15 minutách důkladně promíchejte. Pokud máte zmrzlinový strojek, připravte zmrzlinu v něm, bude jemnější.
Tip: Chuťově i vizuálně efektním doplňkem avokádové zmrzliny je čokoládová čočka.
Alternativa bez sirupu: Použijte 2 avokáda, 400 ml kokosového mléka, 170 g cukru, 180 ml smetany a limetkovou šťávu. Postup je stejný.
S bazalkou
4 porce
4 zralá avokáda
100 g cukru
100 ml vody
15 g čerstvé bazalky
limetková šťáva podle chuti
* Bazalku omyjte, osušte a nasekejte nadrobno.
* Ve vodě zahřejte cukr a vařte, dokud se zcela nerozpustí. Vařič vypněte, přidejte bazalku a limetkovou šťávu a nechte asi 1 hodinu louhovat. Poté přeceďte a vzniklý sirup opět asi 5 minut povařte. Nechte vychladnout.
* Vychladlý sirup rozmixujte s avokádem a pak dejte mrazit.
Cukrářská
4 porce
2 zralá avokáda
400 ml slazeného kondenzovaného mléka
450 ml smetany se 40 % tuku
špetka soli
trochu limetkové šťávy
* Nejprve ušlehejte smetanu.
* Avokádo, kondenzované mléko, sůl a limetkovou šťávu rozmixujte na hladké pyré. Poté opatrně vmíchejte šlehačku a dejte mrazit.
Pikantní jogurtová
4 porce
2 zralá avokáda
600 g bílého jogurtu
1 citron
špetka soli (pro odvážné i pepře)
1 lžíce olivového oleje
* Avokádo rozmixujte s jogurtem, solí, pepřem a olejem. Citronovou šťávu přidejte podle chuti. Dejte mrazit.
* Tato zmrzlina se hodí jako doplněk zeleninových salátů a slaných lahůdek.
Foto: PX FUEL