Něco extra: zmrzlina z avokáda

Se zmrzlinami se hodně experimentuje, ale právě tato z avokáda není chuťově výstřelkem, ale naopak překvapivě lahodným dezertem.

Avokádo má hned dva předpoklady stát se praktickou ingrediencí pro výrobu domácí zmrzliny. Především obsahuje vysoké množství tuku, navíc přirozeně krémové konzistence. K tomu si přičtěte jemnou, lehce trávovou chuť dužiny, která se dá dobře skloubit s dalšími přísadami. K těm nejoblíbenějším patří kokosové mléko.

Podtrhne krémovost a dodá intenzivní vůni a příchuť.

Kokosová s limetkou

4 porce

3 zralá avokáda

400 ml kokosového mléka

130 ml sirupu (javorového, rýžového apod.)

čerstvá šťáva z 1limetky

špetka soli

* Dužinu avokáda rozmixujte se sirupem na pyré.

* Konzervu kokosového mléka nechte předem vychladit v lednici. Pak ji vyndejte, ale netřeste s ní, aby na dně zůstala sedlina. Přelijte do mísy, sedlinu vydlabejte lžící a vše ušlehejte šlehačem.

* Smíchejte avokádové pyré, kokosový sníh, limetkovou šťávu a špetku soli a znovu rozmixujte.

* Nalijte do misky a dejte do mrazáku. Vždy po 10 až 15 minutách důkladně promíchejte. Pokud máte zmrzlinový strojek, připravte zmrzlinu v něm, bude jemnější.

Tip: Chuťově i vizuálně efektním doplňkem avokádové zmrzliny je čokoládová čočka.

Alternativa bez sirupu: Použijte 2 avokáda, 400 ml kokosového mléka, 170 g cukru, 180 ml smetany a limetkovou šťávu. Postup je stejný.

S bazalkou

4 porce

4 zralá avokáda

100 g cukru

100 ml vody

15 g čerstvé bazalky

limetková šťáva podle chuti

* Bazalku omyjte, osušte a nasekejte nadrobno.

* Ve vodě zahřejte cukr a vařte, dokud se zcela nerozpustí. Vařič vypněte, přidejte bazalku a limetkovou šťávu a nechte asi 1 hodinu louhovat. Poté přeceďte a vzniklý sirup opět asi 5 minut povařte. Nechte vychladnout.

* Vychladlý sirup rozmixujte s avokádem a pak dejte mrazit.

Cukrářská

4 porce

2 zralá avokáda

400 ml slazeného kondenzovaného mléka

450 ml smetany se 40 % tuku

špetka soli

trochu limetkové šťávy

* Nejprve ušlehejte smetanu.

* Avokádo, kondenzované mléko, sůl a limetkovou šťávu rozmixujte na hladké pyré. Poté opatrně vmíchejte šlehačku a dejte mrazit.

Pikantní jogurtová

4 porce

2 zralá avokáda

600 g bílého jogurtu

1 citron

špetka soli (pro odvážné i pepře)

1 lžíce olivového oleje

* Avokádo rozmixujte s jogurtem, solí, pepřem a olejem. Citronovou šťávu přidejte podle chuti. Dejte mrazit.

* Tato zmrzlina se hodí jako doplněk zeleninových salátů a slaných lahůdek.

Foto: PX FUEL

Štítky: ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Rouškou k atraktivitě: Vědci odhalili zajímavý benefit ochrany úst
21stoleti.cz

Rouškou k atraktivitě: Vědci...

Pro spoustu lidí jde o nenáviděnou součást...
Cyril Uhnák – ve znamení kruhů
rezidenceonline.cz

Cyril Uhnák – ve znamení kruhů

Od roku 1993 se věnuje výtvarnému umění....
Záhadné zmizení posádky lodi Joyita
enigmaplus.cz

Záhadné zmizení posádky...

Její příběh je přirovnáván k jinému...
V lese jsme viděli děsivého muže
skutecnepribehy.cz

V lese jsme viděli děsivého...

Když jsme toho potrhaného...
Švestkový koláč s drobenkou
tisicereceptu.cz

Švestkový koláč s drobenkou

Snadný moučník se může hodit třeba k odpolední svačince...
Má snad důvod žárlit na svého manžela?
nasehvezdy.cz

Má snad důvod žárlit...

Mohli by si žít s manželem...
Letenské prase aneb Zabijačka v muzeu
epochanacestach.cz

Letenské prase aneb...

Zažít atmosféru...
Vrátila se do Ulice, aby vyřešila krizi?
nasehvezdy.cz

Vrátila se do Ulice, aby...

Vypadalo, že si ANETA...
Děs za každým stromem: 5 nejstrašidelnějších lesů světa
epochaplus.cz

Děs za každým stromem: 5...

Procházka mezi stromy je zdravá. Čerstvý vzduch...
Případ Trans-en-Provence: Přistálo ve Francii UFO?
epochalnisvet.cz

Případ Trans-en-Provence:...

V 70. a na počátku 80. let minulého století Francie...
Ateliér Chronoshop nově nabídne hodinky Alpina
iluxus.cz

Ateliér Chronoshop nově...

Hodinářský ateliér Chronoshop sídlící na pražském...
Pravlast tradičního jídla: Uvařili plněné taštičky s masem jako první Číňané?
epochaplus.cz

Pravlast tradičního jídla: Uvařili...

Slunce už vykouklo na horizontu a Čang se...
0 shares