Domů     Návrat k pohance
Návrat k pohance
19.12.2019

Pohanka, plodina podobná obilovinám, má nejen blahodárné účinky na naše zdraví, ale navíc i chutná na talíři.

Pohanka k nám přicestovala spolu s nájezdnými pohany z Asie už ve 12. století, a už o sto let později patřila k tradičním pokrmům zdejších chudších vrstev.

Tato pozapomenutá a neprávem opomíjená potravina skvěle zastupuje v tradičních českých jídlech třeba rýži či méně běžné obilné kroupy. Z pohanky lze připravit i polévku, velmi chutná je i pomazánka či kaše.

Výborně se hodí k úpravě jak na sladko, tak i do slaných pokrmů, vynikající je třeba s houbami, dušenou zeleninou nebo zapečená…

 10 důvodů, proč jíst pohanku
 10 důvodů, proč jíst pohanku

1. Obsahuje velké množství vitamínů, konkrétně B1, B2, niacin, C a E.

2. Trpíte na opary? Pohanka je skvělou prevencí, jak jim zamezit.

3. Udržuje cévy pružné a zabraňuje vzniku krevních sraženin.

4. Dík velkému množství rutinu pomáhá při obtížích s křečovými žilami a hemoroidy.

5. Je velmi prospěšná vysokým obsahem vlákniny.

6. Neobsahuje lepek, proto je vhodná pro osoby trpící celiakií.

7. Měla by se jíst ji v zimních měsících, kdy po knzumaci prohřeje organismus.

8. Posiluje imunitu a je vhodná pro psychicky a fyzicky namáhané osoby.

9. Účinná látka cholin pomáhá při regeneraci jaterních buněk po zátěži (následcích nemoci, větší konzumaci alkoholu).

10. Využívá se při detoxikaci a jarní očistě organizmu..

Jak pohanku správně připravit?

Poměr vody a pohanky je stejný, jako u rýže. Obecně platí: 1 díl pohanky na 2 díly vody. Varem však pohanka ztrácí téměř všechny účinné látky. Jak ji tedy správně připravit, aby si zachovala blahodárné účinky? Máte na výběr z následujících možností:

Nejšetrnější způsob – pohanku zalijte vroucí vodou, ochuťte, přikryjte pokličkou a přes noc nechte v teple bobtnat. Ráno bude hotová.

Nejběžnější příprava – pohanku přeberte, propláchněte, zalijte vařící vodou, ochuťte a vařte 3 minuty, pak odstavte z plotny, přikryjte pokličkou a nechte v teple 30–45 minut dojít

Nejméně šetrný způsob – pohanku přeberte, propláchněte, zalijte vroucí vodou, ochuťte a vařte do změknutí 15–20 minut.

Termicky loupanou nebrat!

Uvedený návod platí pouze pro mechanicky loupanou pohanku (má světlou barvu). V obchodech však lze koupit i „termicky loupanou pohanku“, která je tmavá a velmi tvrdá.

Takto upravená pohanka se loupe při teplotách vyšších než 200 °C, a pokud si ji chcete připravit, musíte ji velmi dlouho vařit. Logicky v ní tedy nezůstanou zachované téměř žádné vitaminy ani jiné léčivé látky.

Jak zpracovat pohanku?

Receptů, kde pohanka najde své uplatnění, je nespočet. Základní pravidlo, jak uvařit pohanku, však zůstává u všech receptů stejné. Potom už vše záleží jen na vaší fantazii.

Můžete si z ní připravit různé sladké i slané pohankové kaše, lze ji také přidávat jako přílohu k masu nebo rybám, uvařit z ní „rizoto“. Z pohanky se často připravují i chutné pomazánky.

Pohanková mouka se dá také použít do různých těst, na pečení koláčů a buchet, nebo třeba na výrobu domácích těstovin. Pro tradiční českou kuchyni je tu však menší komplikace: těsto z pohankové mouky nekyne, protože neobsahuje lepek. Na „zdravých“ buchtách a koláčích si tak moc nepochutnáte.

Náhrada masa

Ve vegetariánské kuchyni se pohanka těší velké oblibě. Je nejen poměrně sytá, ale díky množství obsažených aminokyselin, je také zdrojem cenných bílkovin. Podávaná s dušenou zeleninou skvěle zastoupí nejen rýži, ale i třeba kroupy či jáhly.

Jak pohanku dochutit?

Záleží opravdu jen na vás, v základu lze však pohanku dochutit například smaženou cibulkou, česnekem, čerstvými nebo sušenými houbami a bylinkami (majoránkou, bazalkou, petrželovou natí) a solí či solankou a drceným kmínem.

Valašský kontrabáš

Suroviny na 4 porce: 250g pohankových krup •200–300 g uzeného masa•1 velká cibule•4–5 stroužků česneku•1 kg brambor•1 lžička majoránky•sůl•pepř•sádlo•olej

Pohanku zalijte vroucí vodou, osolte, zařikryjte pokličkou a nechte v teple nabobtnat. Brambory oškrábejte, nakrájejte a uvařte. Na sádle osmahněte cibuli, uzené maso a nakonec přidejte drcený česnek a majoránku.

Vařené brambory dejte do většího hrnce nebo mísy a lehce rozšťouchejte. Přidejte pohanku, směs z pánve a dochuťte solí a pepřem. Vše promíchejte a vyklopte do sádlem vymaštěného pekáče.

Zapékejte při 200 °C (horkovzdušná trouba na 180 °C) přibližně 15–20 minut, až bude povrch pevný a zezlátne. Jako přílohu podávejte kysané zelí.

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Další článek
Související články
23.12.2025
Tradice obalovaného kapra s bramborovým salátem coby štědrovečerní pokrm je mnohem mladší, než by se mohlo zdát. Poprvé ho připravila M. D. Rettigová a první recept na jeho přípravu se objevil v kuchařce až v roce 1924.   V českých rodinách se kapr na Štědrý večer podával už dříve, někdy od počátku 19. století, ale spíše jen v rybníkářských oblastech nebo v rodinách, které si ho finančně mohli
22.12.2025
Croquembouche (čteme krokánbuš) je lahodný dezert, který se ve Francii připravuje při slavnostních příležitostech. Poprvé ho představil cukrář Antoine Carême v druhé polovině 18. století a měl takový úspěch, že ho dnes zná každý i za hranicemi jeho země. Doba přípravy: 180 minut   Rozpis na 8 porcí: * Na těsto: 150 g másla, 200 g hladké mouky, 5 vajec, 450 ml vody * Na čokoládo
18.12.2025
Odpověď je snadná. Ano. Nějak už to mají zakódováno v genech. Typický Francouz si na jídle dává opravdu záležet.   Jídlo je pro něj radost, potěšení, společenská událost. A pozor nejen v restauraci, ale i doma v rodině. Kvalita především Vaření začíná už při nákupu. Sice musíme opustit představu, že se všechno každý den kupuje na trhu, kde si lze produkty ohmatat, očichat a pr
12.12.2025
Guláš umí uvařit po paměti snad každá, i nezkušená kuchařka. Dokonce jeho přípravu perfektně zvládají i muži, kteří si ke sporáku stoupají spíš výjimečně, jen když chtějí strávníky překvapit svým kuchařským uměním… Každá domácnost připravuje guláš trochu jinak. Receptura dědící se z generace na generaci se liší v druhu použitého masa, v koření a různých ochucovadlech, v zálivce, kterou maso běh
10.12.2025
Yerba maté je třetím nejoblíbenějším teplým povzbuzujícím nápojem světa. Na přípravu se používají mladé lístky byliny cesmíny paraguajské.   Kouřová vůně a uzená chuť. Řízný a hořký… Tak popisují znalci tradiční jihoamerický nápoj, který tamní šamani při svých rituálech používali již v dobách před Kristem, a který má dodnes přezdívky Zázrak z pralesa nebo Zelené zlato indiánů. Zdravá
reklama
Šikovné tipy
Vánoční hvězdu přizdobte
Letos můžete zkusit styl „Ledového království“.  Nejen klasická červená, ale i bílá vánoční hvězda má totiž úžasné kouzlo.   1) Připravte si skleněnou mísu odpovídajících rozměrů a potřete ji neředěným saponátem na nádobí. Poté na ni postupně přikládejte tyčinky lepidla do tavné pistole a tu je opatrně rozpouštějte. 2) Až vytvoříte dostatečně hustou síť, nechte […]
Z vlastnoručního etažéru a malované dózy bude cukroví chutnat ještě lépe
Na štědrovečerní tabuli se bude dřevěný etažér vyjímat lépe než cukroví naskládané na talíři. Zkuste si ho letos vyrobit. Křehké druhy cukroví můžete do té doby uložit v plechových dózách, které pomalujete vánočními motivy. Dóza na cukroví Vlastnoručně zdobená dóza s domácím cukrovím může posloužit i jako pěkný dárek.   Budete potřebovat: * plechové dózy * vodou […]
Vyrábíme schránku pro Ježíška
Kam vložit dopisy s vánočními přáními, aby je Ježíšek spolehlivě našel? Přece do speciální vánoční schránky.   Budete potřebovat: * dárkovou bedýnku na dvě lahve vína (má vysouvací zadní stranu a poutko, za níž schránku můžete zavěsit na dveře, okno nebo plot) * rukavice * vrtačku se speciálním nástavcem zvaným sukovník (14 mm) * brusnou […]
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Montblanc přeje Veselé Vánoce
iluxus.cz
Montblanc přeje Veselé Vánoce
Montblanc vnáší do letošních Vánoc atmosféru zimních dnů, kdy se člověk na chvíli zastaví, vezme do ruky pero a nechá myšlenky plynout po papíru. Ruční psaní je jedním z nejkrásnějších způsobů, jak
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Štóla bez kynutí
nejsemsama.cz
Štóla bez kynutí
Můžete ji připravit jako jedlý dárek. Těsto rozdělte na 3 díly a připravte malé štóly, které zabalte do celofánu a obvažte stuhou. Ingredience na 1 štólu: ● 500 g polohrubé mouky ● 150 g moučkového cukru ● 200 g másla ● 2 vejce ● 250 g měkkého tvarohu ● 1 prášek do pečiva ● 120 g mandlí ● 250 g rozinek ● 100 g kandovaného ovoce ● špetka soli ● 100 ml rumu ● moučkový cukr na obalení Postup: Mandle krátce svařte
Vánoce, které vás překvapí
epochanacestach.cz
Vánoce, které vás překvapí
Kde jsou nejlepší Vánoce? Než odpovíte logicky, že doma, zkuste si přečíst, jak to na Ježíška vypadá po světě. Zázrak Vánoc stojí za to zažít kdekoli. Ať se tam zpívá Tichá noc, nebo Narodil se Kristus Pán… Kanada Ještě před Štědrým dnem pořádají Kanaďané pečicí večírky, kdy příchozí pečou vánoční koláčky „cookies“ dle vlastního receptu. Chodí tu Santa
Pobíhala snad po horách divoženka?
skutecnepribehy.cz
Pobíhala snad po horách divoženka?
Snadno jsme za šera a v mlze zabloudili. Vítr se zvedl a stromy se ohnuly k zemi. Najednou jsme uslyšeli nelidský výkřik. Kamarádka mi nabídla pobyt na své chatě v Krušných horách. S nadšením jsem přijala a těšila se, jak si budu užívat víkend s manželem a vnoučátky. Nasedli jsme do auta a vypravili se za zdravým prostředím.
Kérka a zánět: Tetování může dlouhodobě ovlivňovat imunitní systém
21stoleti.cz
Kérka a zánět: Tetování může dlouhodobě ovlivňovat imunitní systém
Věděli jste, že při tetování nezanecháváte stopu jen na kůži, ale také na imunitním systému? Průlomová mezinárodní studie, na níž se podíleli i vědci z Biologického centra Akademie věd ČR, ukazuje, že
Snídaňová galetka
tisicereceptu.cz
Snídaňová galetka
Galetka je taková palačinka z pohankové mouky. Stejně jako sladkou palačinku i slanou variantu můžete naplnit čímkoli, co máte rádi. Ingredience 250 g hladké pohankové mouky 30 g hladké pšenič
Za rozpad vztahu s Kaňokovou může jeho nevěra!
nasehvezdy.cz
Za rozpad vztahu s Kaňokovou může jeho nevěra!
Herečka ze seriálu Ratolesti Beáta Kaňoková (36) přiznala šokující skutečnost. O svém rozchodu s hercem ze seriálu Kamarádi Tomášem Havlínkem (33) neměla dlouho odvahu mluvit. Jen se v tichosti vyro
Vánoční koleda Charlese Dickense: Posílám krocana!
epochaplus.cz
Vánoční koleda Charlese Dickense: Posílám krocana!
Na rok 1824 Charles Dickens (1812–1870) nikdy nezapomene. Je mu teprve 12 let, když otce zavřou kvůli dluhům do vězení. Hoch musí z domu, do noclehárny, a začít pracovat ve fabrice na výrobu černi. Milovanou sbírku knih musí dát do zástavy a o škole si může nechat jen zdát. Otce pustí sice za tři měsíce,
Ardbeg House: Legenda z Islay vítá první hosty
epochalnisvet.cz
Ardbeg House: Legenda z Islay vítá první hosty
Slavná palírna Ardbeg, spadající pod skupinu LVMH, poprvé vstoupila do hotelového světa…Na ostrově Islay otevřela Ardbeg House, stylové boutiqové útočiště propojující charakter své legendární produkce s prostředím ostrova, který je proslulý dlouhou tradicí a jedinečným rukopisem místních palíren. Dvanáct pokojů a apartmá, z nichž každý má svůj vlastní příběh, vás vtáhne do atmosféry, která působí jak
Jakou moc má pentagram: Nepatří jen Satanovi
enigmaplus.cz
Jakou moc má pentagram: Nepatří jen Satanovi
Pentagram je notoricky známý symbol, v minulosti měl ale několik jiných významů než s jakými si ho spojujeme dnes. Máme si na něj dávat pozor nebo nás může chránit? [gallery size="full" ids="162339
Zlatá bula sicilská: Na důležitosti ztratila již 4 roky po vydání
historyplus.cz
Zlatá bula sicilská: Na důležitosti ztratila již 4 roky po vydání
Přemysl Otakar I. se rozhodl. V probíhající válce o říšský trůn opustí svého dosavadního spojence a přidá se k Otovi Brunšvickému. Tratit na tom určitě nebude. Odměnu přislíbil českému králi i mazaný papež, který ho drží v šachu!   Nebere ohledy na druhé, sleduje jen vlastní zájem. Opakovaně porušuje svoje sliby, a přesto mu to prochází. Dokonce i