Domů     Návrat k poctivému chlebu
Návrat k poctivému chlebu
3.6.2020

Starší ročníky s nostalgií vzpomínají na typickou nakyslou chuť a neopakovatelnou vůni obyčejné „Šumavy“, jak se ještě před čtvrtstoletím označoval v obchodech běžný konzumní chléb za čtyři ká čé za bochník.

Ti mladší už takové štěstí neměli.

Tenkrát samozřejmě podobně jako i teď existoval větší výběr (kmínový, žitný, pšeničný, pšenično-žitný…), ale přesto se dřívější sortiment, zásadně lišil od toho dnešního.

Pekaři používali syrovátku, brambory, kvásek nebo čerstvé droždí, v těstě scházely konzervanty, éčka a další „chemie“. Chléb chutnal i suchý – nenamazaný, a čerstvý vydržel déle než týden.

To sice ten dnešní taky, dokonce ani netvrdne, ale rovnou plesniví, drolí se a nemá žádnou chuť. S nadsázkou lze říct, že chleba je vycpávka žaludku, plná chemikálií.

Vynechte velké obchody

V hyper a supermarketech sice koupíte relativně levné pečivo z velkokapacitních pekáren, ale má nízkou kvalitu.

Pokud si na něm chcete skutečně pochutnat, dejte si tu práci a najděte si ve svém okolí nebo v okruhu, kde se denně pohybujete, soukromou pekárničku či obchod (trh) s domácím pečiva.

Za kvalitu a chuť si sice připlatíte, ale uděláte něco pro zdraví a potěšíte svoje chuťové pohárky. Ještě lepší variantou je upéct si vlastní kváskový chleba doma.

A pokud nemáte trpělivost na výrobu vlastního kvásku, kupte si ho přímo od pekaře, nebo – v krajním případě – použijte kvasnice. Do vašeho domácího chleba navíc můžete přidávat ingredience, které máte rádi.

Chléb z přírodního kvásku

Přírodní kvas vzniká smísením malého množství žitné mouky a vody. Když kvásek vzejde, přidá se do něj podle potřeby další žitná mouka a voda a proces se opakuje tak dlouho, dokud není kvásku potřebné množství.

Potom se smísí s moukou (pšeničnou, žitnou, směsí…) na těsto, kvásku by v něm mělo být zhruba šedesát procent. Ochutí se solí, případně kmínem a dá se vykynout. Ze vzešlého těsta se tvoří pecny, ty se nechají ještě znovu kynout v ošatkách či formách.

Teprve potom se chleba peče. V případě, že je hotový základ kvásku, celý proces trvá zkušenému pekaři nejméně šest hodin.

Domácí kvásek

Suroviny: 30 g celozrnné pšeničné mouky•30 g pšeničné chlebové mouky•60 g vody•1 lžička (ani ne 10 g) kvásku získaného od pekaře nebo po internetu

Polokvasový chléb

Místo přírodního kvásku jsou k nakynutí těsta použity tzv. startovací kultury, které obsahují bakterie kyseliny mléčné. Kromě nich se do těsta přidává ještě droždí, aby těsto vzešlo. Samy startovací kultury k vykynutí nestačí. Výroba chleba v tomto případě trvá asi čtyři hodiny.

Kvásek pošlete dál

Ne všichni pekaři se s vámi o kvásek podělí. I když kváskový chléb pečou, nechtějí prozradit svoje „know how“ a potenciálně se připravovat o zákazníky.

Kvůli tomu vznikla na internetu doména Pečempecen.cz, kde si můžete podle svého bydliště najít nejbližšího amatérského i profesionálního pekaře, který je ochoten se o svůj kvásek podělit. A co si třeba taky můžete z kvásku doma upéci?

Focaccia

Suroviny na 2 placky: 400 g hladké mouky•150 g kvásku (nebo 500 g mouky a 25 g droždí)•300 ml vlažné vody•60 ml oleje•1 a ½ lžičky soli•½ lžičky cukru•bazalka•olivy

V míse postupně smícháme kvásek (droždí) s moukou a vodou. Mícháme, až vznikne hladké těsto. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme stát v teple asi 20–30 minut, aby těsto vykynulo.

Z vykynutého těsta vypracujeme dva bochánky, ze kterých pak rukou vytvoříme dvě silnější placky. Vzniklé placky pokapeme olivovým olejem, rukama do nich vmáčkneme olivy a posypeme je rozmarýnem.

Chleby dáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme 10–12 minut v troubě předehřáté na 220–250 °C. Poté jej necháme vychladnout.

DOBA PŘÍPRAVY 30 minut + cca ½ hodina kynutí

Chlebíček se sušenými rajčaty

Suroviny na 1 chlebíček:

300 g hladké mouky•1 lžička soli•100 g kvásku nebo 1 prášek do pečiva•2 lžičky provensálského koření•300 ml podmáslí•2 vejce•1 lžička rajčatového protlaku nebo 2 lžíce drcených rajčat•2 lžíce olivového oleje•10 g nakrájených sušených rajčat•40 g strouhaného parmazánu

Do mísy prosejeme mouku, přidáme kvásek (kypřicí prášek), sůl a provensálské koření. Do jiné nádoby nalijeme podmáslí a přidáme rajčatový protlak (drcená rajčata), olej a rozklepneme vajíčka.

Vše promícháme a přidáme k suchým přísadám. Necháme půl hodiny v teple odpočívat. Nakonec lehce vmícháme sušená rajčata a polovinu parmazánu.

Formu na biskupský chlebíček vyložíme pečicím papírem a vlijeme do ní těsto. Chlebíček posypeme zbytkem parmazánu.

V předehřáté troubě na 180 °C pečeme 50–60 minut. V průběhu pečení kontrolujeme zapíchnutím špejle, zda je chlebíček hotový.

DOBA PŘÍPRAVY 75 minut + 30 minut kynutí

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Předchozí článek
Další článek
Související články
1.9.2025
Měli jste se krásně, ochutnali jste zajímavé pokrmy a rádi byste si ten zážitek zopakovali? Není nic snazšího. Pljeskavica (10 porcí) Možná jste ji ochutnali na dovolené v bývalé Jugoslávii, lze ji vidět i v Rumunsku a Bulharsku. Každý region má trochu jiný recept. Asi nejznámější je Leskovačka pljeskavica, která pochází z města Leskovac v Srbsku. Je pikantní, protože se do ní přidávají chilli
28.8.2025
Pamatujete, jak potřebovala Saxana v Dívce na koštěti nutně sehnat babské ucho? Tak to jí šlo právě o šalvěj. Říká se jí ale i jinak, třeba babí roucho, koníčky, rapaňa, šalfie či vlčí chvost. V léčitelství se používala odedávna a neobejdeme se bez ní ani v kuchyni. K čemu se hodí? Působí proti pocení – výzkumy prokázaly, že dokáže snížit produkci potu až o 50 %, přičemž největší účinek má dvě h
20.8.2025
Rádi pečete a stále hledáte inspiraci? Připravili jsme pro vás zajímavé recepty na dorty, na kterých si pochutnávají ve Francii, ve Švédsku, v USA a v Norsku. Opera Na těsto: 1 hrnek mandlové mouky, ¾ šálku cukrářského cukru, ¼ šálku univerzální mouky, 3 vejce, 1 žloutek, 3 bílky, ¼ šálku moučkového cukru, 2 lžíce rozpuštěného másla Kávový sirup: 1 lžíce instantního prášku na espresso, 5 lžic t
11.8.2025
Každý si představí něco jiného. Někdo bonbony, jiný ozdobený zmrzlinový pohár nebo dort. Karamel má totiž mnoho forem. Může být tvrdý i tekutý a každý se využívá jinak. Pokud jste s ním ještě nikdy nepracovali, zkuste to. Není to tak složité, jak byste si mohli myslet. Naučte se základ Jakmile ho zvládnete, můžete začít zkoušet další varianty. Na karamelový základ potřebujete jen cukr kryst
5.8.2025
Bez cholesterolu, ale také bez chuti: Tofu má dobrou pověst ze zdravotního hlediska, s tou kulinární je to už horší. Ale jen když si s ním neumíte poradit. Řešením jsou marinády. Po dvou nebo třech hodinách v nálevu máte úplně jiné jiné tofu, chutě a aromata vsakuje jako houba. Tak se tradičně upravuje v Asii, odkud pochází. Nemusíte se ale držet jen tamních receptů, marinovat můžete i podle vla
reklama
Šikovné tipy
Lakovaná kouzla
Také máte doma lahvičky laků na nehty, které nepoužíváte? Nevyhazujte je, mohou posloužit k úplně jiným účelům. Tady je několik tipů, k čemu všemu se taková malá lahvička může hodit. * Dekorativní těžítko: Dá se vyrobit velmi snadno. Budete potřebovat jen větší oblázek, širší prázdnou plechovku nebo plechové víko, vodu a lak na nehty. Do plechovky […]
Dáváme věcem druhý život: Staré, ale nikoli k ničemu
Je hezké, když si schováváte staré či nepotřebné věci, že se jednou můžou hodit. Jenže aby se to stalo, je potřeba ještě druhý krok. Oživit je, dát jim novou funkci a obvykle jim také dopřát zkrášlovací kúru novým nátěrem. Proměnit nepotřebné v potřebné a vysloužilé ve znovu sloužící je jednodušší, než se může zdát. Takové úpravy […]
Vydejte se na jeřabiny
Právě teď, koncem léta jeřabiny dozrávají v plné kráse do zářivých barev. Možná teprve při pohledu na ně si uvědomíte, kolik jich kolem nás roste. Temně oranžové plody lákají ptáky a my si je nosíme domů hlavně jako dekoraci, což je  škoda, protože jeřabiny prospívají zdraví. Jen je nesmíte jíst syrové, tedy alespoň ne ve […]
Čtěte ušima
Audiokniha šetří oči, zabírá minimum místa a může se stát vaším milým společníkem třeba při vaření nebo úklidu. Mnohem víc vtáhne do děje a rozvíjí fantazii. Co je audiokniha Jedná se o zvukovou podobu tištěné knihy, která nadchne i malé děti, zapřisáhlé nečtenáře, příznivce literatury s poškozením zraku nebo dyslektiky. Je to předčítaná verze klasické psané […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Mistr Frabato: Český mág světového renomé!
enigmaplus.cz
Mistr Frabato: Český mág světového renomé!
Důkazem toho, že i v Čechách se rodí novodobí čarodějové, je František Bardon (1909–1958), přezdívaný mistr Frabato či Arion. [gallery ids="158583,158585,158584"] Jeho sláva dosáhla i daleko za
Dovolená v Turecku: Od odpočinku až po zážitkové výlety
nejsemsama.cz
Dovolená v Turecku: Od odpočinku až po zážitkové výlety
Turecko není zdaleka jen azurové moře a hřejivé sluneční paprsky až do podzimu. Vyjeďte si na lodní výlet po řece, nebo se vydejte za historickými památkami, kterých tu není málo. Istanbul Hlavní město Turecka je Mekka byzantských kostelů, barevných bazarů, trhů s kořením a osmanských mešit. Tohle v plážovém letovisku prostě nezažijete! Silnou duchovní energií na vás dýchne Modrá mešita i Chrám Hagia Sofia, jehož
Stonehenge: Věčná záhada prehistorického kolosu – Dílo obrů, trpaslíků, nebo snad mimozemšťanů?
epochaplus.cz
Stonehenge: Věčná záhada prehistorického kolosu – Dílo obrů, trpaslíků, nebo snad mimozemšťanů?
Ačkoli dnes máme k dispozici ty nejmodernější vědecké metody, stále nevíme, kdo a proč nechal postavit Stonehenge v Anglii. Prozradí nám někdy své tajemství? Tento komplex menhirů a kamenných kruhů, zapsaný na Seznamu světového dědictví UNESCO, je tak stále obestřen záhadami, na které historikové, archeologové i astronomové celá staletí marně hledají odpověď. Stonehenge je majestátním
Znázornění odolnosti: Victorinox Pro Air GMT Automatic
iluxus.cz
Znázornění odolnosti: Victorinox Pro Air GMT Automatic
Společnost Victorinox dnes uvedla na světové trhy hodinky Air Pro GMT Automatic, které jsou připraveny ke vzlétnutí do nebes a zároveň jsou příkladem závazku značky ke kvalitnímu řemeslnému zpracování
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Alexandr Hamilton: Chudý imigrant založil první americkou banku
historyplus.cz
Alexandr Hamilton: Chudý imigrant založil první americkou banku
Malý Alexandr sklopí zrak a zakouká se na svoje staré ošoupané boty. Srdce se mu rozbuší a jeho bledá pleť zrudne hanbou. Nechce už dál poslouchat ty jízlivé řeči o své matce. Přidá proto do kroku, aby byl doma… Píše se rok 1789 a Amerika se stále vzpamatovává z války za nezávislost. I když boje skončily
Miláčka má Rusevová v cizině?
nasehvezdy.cz
Miláčka má Rusevová v cizině?
Herečka Anežka Rusevová (38) ze seriálu ZOO Nové začátky je v poslední době jako vyměněná. Zdá se, že opět hubne, aby měla ještě štíhlejší postavu. prozradila, že ze skříně vyházela neforemné obl
LITOMĚŘICKÉ VINOBRANÍ 2025.
epochanacestach.cz
LITOMĚŘICKÉ VINOBRANÍ 2025.
Jedná se o jednu z největších a nejoblíbenějších akcí ve městě. Slavnost sklizně vinné révy je spojena s kulturním programem, hudebními vystoupeními, degustacemi vína, burčáku a dalších pochutin. Kulturní program bude probíhat opět na několika scénách – Mírové náměstí, historická scéna, divadelní nádvoří, hradní nádvoří, Tržnice Felixe Holzmanna, Dominikánské náměstí a klub Baronka. http://mkz-ltm.cz/mimoobjekty/program/vinobrani-2025-6126.html
Analýza DNA jako nástroj pro identifikaci obětí hromadných katastrof
21stoleti.cz
Analýza DNA jako nástroj pro identifikaci obětí hromadných katastrof
DNA neboli deoxyribonukleová kyselina je obsažena v každé tělní buňce a nese genetický materiál jedince, který se předává při rozmnožování z rodičů na potomky. Analýza DNA pak slouží k určení fyziolog
Dýňová polévka s karotkou
tisicereceptu.cz
Dýňová polévka s karotkou
Dýňová polévka je výtečná, sytá, lehce stravitelná a hotová rychle a prakticky bez námahy. Suroviny na 4 porce 1 dýně Hokaido 2 karotky 50 g másla 1 cibule 1 l zeleninového vývaru sůl, pep
Indické Trump Towers se chlubí opulentními penthousy
epochalnisvet.cz
Indické Trump Towers se chlubí opulentními penthousy
Dvojice mrakodrapů, které vyrůstají v Novém Dílí, nabídnou nevšední exkluzivitu a přepych. Není tedy divu, že je o tyto luxusní rezidence v hodnotě od jednoho do patnácti milionů dolarů velký zájem. Věže nabídnou svým obyvatelům také veškerý servis a zázemí, pro ty nejmovitější rezidenty jsou tu pak také čtyři rozlehlé penthousy. Dvě nové věže
Jak mě snacha chtěla vyštípat z domu
skutecnepribehy.cz
Jak mě snacha chtěla vyštípat z domu
Trápila jsem se otázkou, zda mladým vyklidit pole a nechat jim svůj dům, nebo zůstat a bojovat. Nakonec jsem se rozhodla. Nikam se nehnu! Už zase jsem si zalila šálek kávy studenou vodou. Vylila jsem tu břečku do dřezu a znovu zapnula rychlovarnou konvici – ani ťuk. Pustila jsem televizi – ticho a tma jako v hrobě. Chtěla jsem rozsvítit.