Domů     Nakládání: Doma a chutně
Nakládání: Doma a chutně
11.1.2021

Toužíte po polici plné zavařovaček jen s domácími zeleninovými nebo houbovými dobrůtkami? Není nic jednoduššího, než si je pořídit. Stačí trochu práce a až se zima zeptá, budete znát odpověď.

Všichni samozřejmě nemáme možnost vypěstovat si vlastní zeleninu, ale nakupovat ji v sezoně od pěstitelů klidně můžeme.

Pokud je pro vás důležité vědět, co jíte a pijete, a k průmyslovým přísadám se stavíte podezřívavě, pusťte se do výroby lahodných domácích pochoutek sami.

Uvidíte, že budete mít radost z dobře vykonané práce a za čas, až budete předkládat své laskominy rodině či přátelům, vás zasloužená pochvala nemine.

Kde vzít

Je jasné, že ze nejlepší jsou čerstvé ingredience. A protože nepátráme po exotice, klidně vynecháme supermarkety a obrátíme se k místním pěstitelům. Zajděte na trh nebo na farmu, domluvte se se sousedy a kupte od nich jejich přebytky. Uvidíte, že budou rádi.

Když se totiž rozhodnete zavařovat, nemá smysl vkládat své úsilí do něčeho, co není té nejlepší kvality. Projevilo by se to na konečném výsledku. Pak je zde i otázka ceny. Vše je vždycky levnější v období, kdy je toho na trhu dostatek.

A pokud si něco vypěstujete sami, vyjde to ještě levněji. Pokud ne, alespoň vás vaše výpěstky potěší. Sbírání hub zase prospěje dvakrát. Poprvé vaší kondici, a podruhé, až je budete jíst.

Příprava sklenice

Začíná u většiny z nás hned poté, co vypotřebujeme původní obsah. Některé sklenice musíme koupit, ale dělat to při každém nakládání se nevyplatí.

Určitě s je dobré schraňovat sklenice, které mají třeba zvláštní tvar, protože právě do nich můžete zavařit to, čím chcete potěšit přátele. Dejte však pozor, aby sklenice a víčka byly neporušené.

Stačí totiž netěsnící víčko, či odštípnutý okraj a vaše práce přijde nazmar. Takže bez milosti vyhodit, i kdyby byla sebekrásnější. Navíc je před zavařováním nutné sklenice i víčka sterilizovat.

Sterilizace

Existují četné způsoby sterilizování, určitě znáte ten, kdy se sklenice vaří ve vodě. Ale možná vás nenapadlo zkusit to v troubě.

• Předehřejte troubu na 140 °C

• Rozložte na mřížku sklenice a víčka tak, aby se nedotýkaly

• Vždycky si připravte víc sklenic a víček, protože se může stát, že bude víc směsi, než jste očekávali.

• Zavřete dvířka a nechte sklenice 20 minut v žáru.

• Používáte-li k plnění trychtýř, musíte ho sterilizovat také. Je-li z plastu ponořte ho na několik minut do vařící vody.

Plnění sklenic

Pomocí chňapky vyjměte sklenice z trouby a postavte je na ohnivzdornou podložku. S plněním začněte, až když má budoucí obsah podobnou teplotu jako sklenice. To proto, že při velkých teplotních rozdílech by mohla sklenice prasknout.

Uzavření

Vždy před uzavřením otřete okraj sklenice, nejlépe vlhkou utěrkou, protože zbytky náplně brání neprodyšném uzavření, navíc se víčko přilepí. Chvilku nechte naložený produkt usadit a zavřete víčkem.

Sterilování

Asi nejoblíbenější a u nás nejznámější je nakládání zeleniny a hub do octa s kořením a následné sterilování. Většina lidí má už svůj recept, který se dědí, nebo od sousedů nebo ho někde vyčetli a zalíbil se jim.

Někdo zase používá nálev univerzální a nechá vyniknout ingrediencím. Zejména u hub oceníte jaké zajímavé chutě jednotlivé druhy mají, pokud se vám jich podaří nasbírat dost, abyste je mohli zavařovat podle zvlášť.

K tomu je třeba jen podotknout, že v receptu bývá pouze napsáno ocet, ale ne jaký. A tom bohužel může být kámen úrazu. Ocet totiž nejvýrazněji ovlivňuje chuť a kvalitu nakládané zeleniny.

Může se vám stát, že zavařovačku po čase otevřete a už po prvním kousnutí cítíte, že to není ono. I když jste použili stejný postup jako dřív, je vše úplně jiné, než jste byli zvyklí. Proto doporučujeme vždy používat kvalitní český 8% ocet. Tady se totiž šetření nemusí vyplatit.

Univerzální nálev na houby i zeleninu

2 ½ l vody

½ l octa

160 g cukru

80 g soli

13 kuliček nového koření

13 kuliček celého pepře

1 větší bobkový list

13 cukerínů (Ty dejte až do svařeného nálevu)

Vodu se solí a cukrem uvedeme do varu, krátce povaříme a pak přilijeme ocet. Necháme přejít varem a přidáme sladidlo.

Houby nakyselo

• Houby očistíme, nakrájíme na větší kousky a pořádně propereme ve vodě.

• Dáme vařit do osolené vody na deset minut. Během vaření se tvoří pěna, kterou sbíráme.

• Uvařené houby opět pořádně propláchneme vodou a dáme do skleniček. Navrch každé skleničky přidáme kolečko cibule. Zalijeme nálevem zavřeme a sterilujeme.

Náš tip: Pokud nemáte třeba na chatě zavařovací hrnec, stačí dát na dno obyčejného hrnce utěrku,nalít vodu, vložit sklenice a počkat až začne voda vařit. Pak vypněte a nechte pod pokličkou ještě 20 minut. Poté sklenice vyndejte a překlopte na víčka.

Na sklenice přilepte štítek s označením obsahu a datem výroby, abyste se později orientovali

Studené nakládání

Tento způsob konzervace uchová vzhled i texturu ingrediencí. Například takto naložené okurky si uchovají jasnou barvu a křupavost. Příprava zastudena spočívá zejména v nachystání zeleniny a jejím oloupání a pokrájení, jak je třeba.

Základní technika vyžaduje použití soli, aby vytáhla ze zeleniny co nejvíc vody, než ji naložíte.

Příprava

• Zeleninu očistěte. Odřízněte stonky nebo kořínky, oloupejte, nasekejte nebo pokrájejte na kolečka. Začněte klást do mísy nebo plastové nádoby a mezi jednotlivé vrstvy nasypte tenkou vrstvu soli. To opakujte, dokud nebude všechna zelenina spotřebovaná. Nechte přes noc stát v pokojové teplotě.

• Následujícího rána zbylou sůl pod tekoucí vodou smyjte. Zeleninu vložte do vysterilizovaných sklenic, smíchejte ocet s kořením a směsí pak přelijte zeleninu ve sklenicích, aby zůstala ponořená.

• Sklenice zavřete a před konzumací nechte několik týdnů dozrát. Nakládaná vydrží 6 měsíců.

Picalilly

Sametová omáčka a křehká zelenina povyšují tento způsob nakládání na speciální pochoutku. Dá se jíst k sýrům, studeným masům. S klobásou, prostě seznam by byl nekonečný.

Recept

Na 2,5 až 3 kg

1 květák, 1 cuketa, 3 cibule pokrájené na kostičky, 3 mrkve, pokrájené na kostičky, 1 okurka oloupaná a zbavená semínek a pokrájená na kostičky, 200 g zelených fazolek pokrájených na kousky (kostičky a kousky 1 cm)

100 g soli, 75 g hladké mouky, 1 lžíce mletého kari, 15 g čerstvé kurkumy, 45 g hořčičných semínek, 25 g čerstvého zázvoru 1 litr bílého sladového octa, 600 g cukru

Zeleninu vložte do velké mísy a promíchejte se solí, pak ji zakryjte an nechte 24 hodin stát. Poté dobře properte a nechte v cedníku 30 minut okapat.

Prosijte mouku a koření do velkého hrnce a postupně přilévejte ocet a za stálého míchání vytvořte hladkou pastu. Přilijte zbytek octa a přidejte zbytek cukru. Uveďte do varu a za stálého míchání povařte do zhoustnutí. Přidejte připravenou zeleninu a povařte 2 minuty.

Piccalilly nandejte do sterilizovaných sklenic a zavřete je. Před použitím nechte alespoň měsíc dozrát.

Tip: neotevřené sklenice vydrží 18 měsíců, pokud jsou uloženy v chladu a temnu. Po otevření vydrží v ledničce 6 týdnů.

Spoustu dobrých nápadů na zavařování najdete v knížce Dicka a Jamese Strawbridgeových Doma a chutně! Konzervování a zavařování, kterou vydal nakladatelství Metafora. www.metafora.cz

Text: Eva Hořánková

Foto: PX FUEL, Doma a chutně nakl. Metafora

Štítky:
reklama
Související články
24.7.2024
Karob je zdravější alternativou kakaa nebo čokolády, obsahuje velké množství bílkovin, minerálů a vitamínů. Také se mu říká čokoláda ze stromu a vy ho určitě znáte jako svatojánský chléb. Jeho kvality si byli vědomi už ve starověkém Řecku a Egyptě, kde tvořil běžnou součást jídelníčku. Později se sladké lusky svatojánského chleba prodávaly po kusech na tržištích jako laskomina, zvláště dětem velm
22.7.2024
Že by zelenina měla mít na jídelníčku podstatnější roli, než tomu obvykle bývá, slýcháme často. A právě léto je obdobím, kdy se čerstvá zelenina dá nejsnáze upravit nebo uložit do zásoby. Máme pro vás pár šikovných tipů. Salát uchováme čerstvý celý týden tak, že listy rozebereme a vložíme do mikrotenového sáčku. Z lednice potom bereme jen to množství, které potřebujeme. Pokud jsme je nestihli
11.7.2024
Vezmete-li do ruky správnou škrabku, brambory s ní máte oloupané dohladka vcukuletu, zeleninu, než bys řekl švec. Ale kde sehnat takovéto pomocníky? Poohlédněte se po nich třeba na internetu. K oloupání brambor leckterá hospodyňka používá nůž na krájení, lepší však bývá škrabka. Za naostřenou čepelí bývá totiž štěrbina a za ní opora, která zabraňuje, aby se čepel zařízla příliš hluboko. Konkrétn
6.7.2024
Když potraviny v lednici umístíte na vhodné místo, prospěje to jim i chladničce. Obojí déle vydrží. To samo o sobě ale jistě nestačí. Minimálně jednou za čtvrt roku byste měli šuplíky, police i stěny chladničky pořádně umýt. Částečný úklid totiž nemá smysl, bakterie z ostatních ploch umyté části rychle osídlí. Jídlo napřed proberte Z lednice napřed vyndejte úplně vše a důkladně to přeberte. Je
3.7.2024
Nechuť k zelenině je dědičná a prochází generacemi. Proto nemá cenu ji vnucovat dětem, když zeleninu okázale odmítá tatínek i dědeček. Není to bez následků, na zdraví národa je malý podíl zeleniny na jídelníčku znát, takže se držíme celosvětově na špičce ve výskytu rakoviny tlustého střeva. Neslavné je to i s naším cholesterolem a špatné cévy jsou u nás nejčastější příčinou předčasného úmrtí. To
reklama
reklama
Šikovné tipy
Správná péče o vlasy se vyplatí
Je dobré se k vlasům chovat tak, aby vám zanedbání později nevrátily. Pomůže tomu vhodný šampon a dobrá strava. Sice už je po zimě, ale naše vlasy kvůli mrazu a větru možná ztratily potřebnou hydrataci, lámou se a třepí. Jejich dlouhodobou kondici ovlivňuje i kouření, nedostatečný pitný režim a strava. Dejte vlasům hydrataci Začít můžete […]
Kosmetické triky: Buďte mléčně krásná
Mléko má v kosmetické péči pradávnou tradici. Používala ho prý Kleopatra, Napoleonova manželka Josefína i císařovna Sisi. Proč je tedy nenapodobit. * Regenerační koupel Mléčný tuk působí mimořádně blahodárně na pleť, nejspíš proto, že se zčásti podobá našemu vlastnímu kožnímu tuku. Nejdřív ji zvláční a uvolní napětí suché kůže, pak na ní kyselina mléčná pomůže […]
V čem tkví tajemství orientálních parfémů?
První, čím vás ohromí, jsou pohádkové flakony. Ale i obsah je jaksi jiný, svůdnější a vábivější než vůně z našich parfumérií. Čím to? V arabské kultuře mají vůně mnohem delší tradici než v naší. Jejich původní účel byl nejspíš hygienický. Co je čisté, to voní. Jak voní? Při testování orientálních vůní nejspíš zjistíte, že jen málokterá se vám […]
Batikovaná trička jsou zase v módě. Jak si je vyrobit?
Moderní vzor a ještě batikovaný. Jak si jej vyrobit? Triko nejprve vhodným způsobem poskládáte, sklady převážete provázkem, polijete textilními barvami a pak zafixujete. A to je celé. S příčným pruhem Pomůcky: provázek (gumičky), injekční stříkačka (nebo nosatá láhev), molitanový štětec, mikrotenový sáček, krejčovská křída barevná, zakrývací folie Pomocná chemie: krystalická soda, chlorový čistič, sirnatan sodný […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Velké stěhování Poullain do Francie se blíží?
nasehvezdy.cz
Velké stěhování Poullain do Francie se blíží?
Není žádné tajemství, že má hvězda seriálu Jedna rodina Chantal Poullain (67) francouzský původ. V České republice žije ale už mnoho let, a dokonce v ní prožila i svou doposud nejsilnější lásku. Pa
Záhadná ektoplazma: Zpestření spirituálních seancí, nebo opravdový projev duchovního světa?
enigmaplus.cz
Záhadná ektoplazma: Zpestření spirituálních seancí, nebo opravdový projev duchovního světa?
Tajemný bílý dým se pomalu valí z úst ženy sedící v čele kulatého stolu. Médium má oči v sloup a pro mocnější efekt vydává dávivé zvuky. Osazenstvo účastnící se spirituální seance šílí a lapá po dechu
(F)akta geny: Když se z bratranců stanou bratři
epochalnisvet.cz
(F)akta geny: Když se z bratranců stanou bratři
Co se stane, když si dva bratři vezmou dvě sestry a mají dvě děti? Normálně by děti byli bratranci, ale co když otcové jsou dvě identická dvojčata a matky také dvě identická dvojčata? Pak podle genetiky jsou vlastně sourozenci a ne bratranci.   Vědci jsou dvojčaty fascinováni odjakživa. Už multižánrový vědec Francis Galton v roce
Rej nacistů pod šumavským Františkovem: Ukrývalo podzemí výrobu stíhaček?
epochanacestach.cz
Rej nacistů pod šumavským Františkovem: Ukrývalo podzemí výrobu stíhaček?
Válku prostě musí Adolf Hitler (1889–1945) vyhrát. Pod rukama jeho pomocníčků vznikají po celé Evropě podzemní hnízda, kde se nepřetržitě pracuje na strojích, jež mají třetí říši přinést kýžený výsledek. Nejinak tomu je i na našem území. Spletité chodby ukrývající temná tajemství druhé světové války. Co pohltila země pod osadou zvanou Františkov? Na tlumené světlo
Sleďový salát
tisicereceptu.cz
Sleďový salát
Pro nás trochu nezvyklé, ale oběd ve Švédsku někdy zahrnuje i nakládané sledě. Například v podobě salátu. Potřebujete 4 filety naloženého sledě 4 vejce 2–4 kyselé okurky 1 jablko 2 cibule 1
Hýčkat si na prsou nenávist bývá vysilující
skutecnepribehy.cz
Hýčkat si na prsou nenávist bývá vysilující
Je těžké zbavit se nenávisti. Zvlášť, když bylo člověku prokazatelně ublíženo. Myslela jsem, že budeme s bývalým mužem kvůli jeho zradě nepřátelé do konce života. Nenáviděla jsem ho. Byla jsem přesvědčena, že s tou nenávistí i umřu, že si ji vezmu s sebou do hrobu, v němž budu tiše a zarputile ležet a nenávidět do skonání světa. Bylo to vysilující, protože nenávist
Vše, co potřebujete vědět o parfémech – průvodce
iluxus.cz
Vše, co potřebujete vědět o parfémech – průvodce
Parfémy poutají naši pozornost již po staletí a fascinují nás rozmanitými vůněmi květin, ovoce, zelených tónů, koření, sladkých akcentů, dřeva a mechu. Často, když saháme po vysněném flakonu, si v
5 tragédií na osmitisícovkách: Vylámali si zuby na střeše světa Hitlerovi hoši i výprava feministek?
historyplus.cz
5 tragédií na osmitisícovkách: Vylámali si zuby na střeše světa Hitlerovi hoši i výprava feministek?
Horolezec se ve stanu klepe zimou a přerývaně kašle. „Nikdy jsem nemyslel, že někdo může být tak nemocný a stále naživu,“ vzpomíná na chvíle hrůzy při zdolávání druhé nejvyšší hory světa K2 jeden z účastníků expedice. Dopadne ještě dobře. Z vánice, která kolem něj zuří, se nevrátí čtyři jeho kamarádi…   Je jich 14. Hor,
Nepodceňujte varovné příznaky šoku
nejsemsama.cz
Nepodceňujte varovné příznaky šoku
Léto nepřináší jen radovánky, ale také spoustu patálií v podobě hmyzích štípanců. Kdy je nutné volat lékaře? Komáry láká oxid uhličitý, který vydechujeme, pach našeho potu, piva, silné vůně a také třeba tmavé barvy. Jestli se chcete jejich štípnutí vyhnout, oblečte se do světlých barev, použijte antiperspirant bez parfemace, nastříkejte se repelentem a vezměte si dlouhé rukávy
Slavný cyklista Radomír Šimůnek: O neštěstí nechtěl vůbec mluvit
epochaplus.cz
Slavný cyklista Radomír Šimůnek: O neštěstí nechtěl vůbec mluvit
Cyklokrosový mistr světa z roku 1991 Radomír Šimůnek zažíval kariérní vrchol. Že jsou cesty osudu nevyzpytatelné, pozná na vlastní kůži hned rok následující. Nehodu, kterou způsobí, nechce dlouho komentovat. Snaží se ji vytěsnit ze vzpomínek a novináře, kteří se na ni ptají, s díky odmítá. Zlobiví kluci jako viníci? Berounsko, 19. listopad 1992. Šimůnek sedí
Luxusní styl uprostřed mořských borovic
rezidenceonline.cz
Luxusní styl uprostřed mořských borovic
Rodinná vila ze šedesátých let minulého století dostala díky velkorysému přístupu současného architekta Massima Iosy Ghiniho nejen moderní kvality a soudobé parametry. Odborný zásah jí přinesl i racionální strukturu a dokonalou rovnováhu v rámci přírodního okolí. Při rekonstrukci se soustředil především na hledání nové koncepce souznění celé nemovitosti se zahradou, jež ji obklopuje. „Většinou šlo
Žabí sauna zachraňuje těmto obojživelníkům životy
21stoleti.cz
Žabí sauna zachraňuje těmto obojživelníkům životy
Žáby po celém světě ohrožuje houba Batrachochytrium dendrobatidis. Způsobuje jim vysoce nakažlivé infekční onemocnění, kterému tyto snadno podléhají. Ochranu a čas na zotavení poskytují žábám tak zvan