Domů     Nakládání: Doma a chutně
Nakládání: Doma a chutně
11.1.2021

Toužíte po polici plné zavařovaček jen s domácími zeleninovými nebo houbovými dobrůtkami? Není nic jednoduššího, než si je pořídit. Stačí trochu práce a až se zima zeptá, budete znát odpověď.

Všichni samozřejmě nemáme možnost vypěstovat si vlastní zeleninu, ale nakupovat ji v sezoně od pěstitelů klidně můžeme.

Pokud je pro vás důležité vědět, co jíte a pijete, a k průmyslovým přísadám se stavíte podezřívavě, pusťte se do výroby lahodných domácích pochoutek sami.

Uvidíte, že budete mít radost z dobře vykonané práce a za čas, až budete předkládat své laskominy rodině či přátelům, vás zasloužená pochvala nemine.

Kde vzít

Je jasné, že ze nejlepší jsou čerstvé ingredience. A protože nepátráme po exotice, klidně vynecháme supermarkety a obrátíme se k místním pěstitelům. Zajděte na trh nebo na farmu, domluvte se se sousedy a kupte od nich jejich přebytky. Uvidíte, že budou rádi.

Když se totiž rozhodnete zavařovat, nemá smysl vkládat své úsilí do něčeho, co není té nejlepší kvality. Projevilo by se to na konečném výsledku. Pak je zde i otázka ceny. Vše je vždycky levnější v období, kdy je toho na trhu dostatek.

A pokud si něco vypěstujete sami, vyjde to ještě levněji. Pokud ne, alespoň vás vaše výpěstky potěší. Sbírání hub zase prospěje dvakrát. Poprvé vaší kondici, a podruhé, až je budete jíst.

Příprava sklenice

Začíná u většiny z nás hned poté, co vypotřebujeme původní obsah. Některé sklenice musíme koupit, ale dělat to při každém nakládání se nevyplatí.

Určitě s je dobré schraňovat sklenice, které mají třeba zvláštní tvar, protože právě do nich můžete zavařit to, čím chcete potěšit přátele. Dejte však pozor, aby sklenice a víčka byly neporušené.

Stačí totiž netěsnící víčko, či odštípnutý okraj a vaše práce přijde nazmar. Takže bez milosti vyhodit, i kdyby byla sebekrásnější. Navíc je před zavařováním nutné sklenice i víčka sterilizovat.

Sterilizace

Existují četné způsoby sterilizování, určitě znáte ten, kdy se sklenice vaří ve vodě. Ale možná vás nenapadlo zkusit to v troubě.

• Předehřejte troubu na 140 °C

• Rozložte na mřížku sklenice a víčka tak, aby se nedotýkaly

• Vždycky si připravte víc sklenic a víček, protože se může stát, že bude víc směsi, než jste očekávali.

• Zavřete dvířka a nechte sklenice 20 minut v žáru.

• Používáte-li k plnění trychtýř, musíte ho sterilizovat také. Je-li z plastu ponořte ho na několik minut do vařící vody.

Plnění sklenic

Pomocí chňapky vyjměte sklenice z trouby a postavte je na ohnivzdornou podložku. S plněním začněte, až když má budoucí obsah podobnou teplotu jako sklenice. To proto, že při velkých teplotních rozdílech by mohla sklenice prasknout.

Uzavření

Vždy před uzavřením otřete okraj sklenice, nejlépe vlhkou utěrkou, protože zbytky náplně brání neprodyšném uzavření, navíc se víčko přilepí. Chvilku nechte naložený produkt usadit a zavřete víčkem.

Sterilování

Asi nejoblíbenější a u nás nejznámější je nakládání zeleniny a hub do octa s kořením a následné sterilování. Většina lidí má už svůj recept, který se dědí, nebo od sousedů nebo ho někde vyčetli a zalíbil se jim.

Někdo zase používá nálev univerzální a nechá vyniknout ingrediencím. Zejména u hub oceníte jaké zajímavé chutě jednotlivé druhy mají, pokud se vám jich podaří nasbírat dost, abyste je mohli zavařovat podle zvlášť.

K tomu je třeba jen podotknout, že v receptu bývá pouze napsáno ocet, ale ne jaký. A tom bohužel může být kámen úrazu. Ocet totiž nejvýrazněji ovlivňuje chuť a kvalitu nakládané zeleniny.

Může se vám stát, že zavařovačku po čase otevřete a už po prvním kousnutí cítíte, že to není ono. I když jste použili stejný postup jako dřív, je vše úplně jiné, než jste byli zvyklí. Proto doporučujeme vždy používat kvalitní český 8% ocet. Tady se totiž šetření nemusí vyplatit.

Univerzální nálev na houby i zeleninu

2 ½ l vody

½ l octa

160 g cukru

80 g soli

13 kuliček nového koření

13 kuliček celého pepře

1 větší bobkový list

13 cukerínů (Ty dejte až do svařeného nálevu)

Vodu se solí a cukrem uvedeme do varu, krátce povaříme a pak přilijeme ocet. Necháme přejít varem a přidáme sladidlo.

Houby nakyselo

• Houby očistíme, nakrájíme na větší kousky a pořádně propereme ve vodě.

• Dáme vařit do osolené vody na deset minut. Během vaření se tvoří pěna, kterou sbíráme.

• Uvařené houby opět pořádně propláchneme vodou a dáme do skleniček. Navrch každé skleničky přidáme kolečko cibule. Zalijeme nálevem zavřeme a sterilujeme.

Náš tip: Pokud nemáte třeba na chatě zavařovací hrnec, stačí dát na dno obyčejného hrnce utěrku,nalít vodu, vložit sklenice a počkat až začne voda vařit. Pak vypněte a nechte pod pokličkou ještě 20 minut. Poté sklenice vyndejte a překlopte na víčka.

Na sklenice přilepte štítek s označením obsahu a datem výroby, abyste se později orientovali

Studené nakládání

Tento způsob konzervace uchová vzhled i texturu ingrediencí. Například takto naložené okurky si uchovají jasnou barvu a křupavost. Příprava zastudena spočívá zejména v nachystání zeleniny a jejím oloupání a pokrájení, jak je třeba.

Základní technika vyžaduje použití soli, aby vytáhla ze zeleniny co nejvíc vody, než ji naložíte.

Příprava

• Zeleninu očistěte. Odřízněte stonky nebo kořínky, oloupejte, nasekejte nebo pokrájejte na kolečka. Začněte klást do mísy nebo plastové nádoby a mezi jednotlivé vrstvy nasypte tenkou vrstvu soli. To opakujte, dokud nebude všechna zelenina spotřebovaná. Nechte přes noc stát v pokojové teplotě.

• Následujícího rána zbylou sůl pod tekoucí vodou smyjte. Zeleninu vložte do vysterilizovaných sklenic, smíchejte ocet s kořením a směsí pak přelijte zeleninu ve sklenicích, aby zůstala ponořená.

• Sklenice zavřete a před konzumací nechte několik týdnů dozrát. Nakládaná vydrží 6 měsíců.

Picalilly

Sametová omáčka a křehká zelenina povyšují tento způsob nakládání na speciální pochoutku. Dá se jíst k sýrům, studeným masům. S klobásou, prostě seznam by byl nekonečný.

Recept

Na 2,5 až 3 kg

1 květák, 1 cuketa, 3 cibule pokrájené na kostičky, 3 mrkve, pokrájené na kostičky, 1 okurka oloupaná a zbavená semínek a pokrájená na kostičky, 200 g zelených fazolek pokrájených na kousky (kostičky a kousky 1 cm)

100 g soli, 75 g hladké mouky, 1 lžíce mletého kari, 15 g čerstvé kurkumy, 45 g hořčičných semínek, 25 g čerstvého zázvoru 1 litr bílého sladového octa, 600 g cukru

Zeleninu vložte do velké mísy a promíchejte se solí, pak ji zakryjte an nechte 24 hodin stát. Poté dobře properte a nechte v cedníku 30 minut okapat.

Prosijte mouku a koření do velkého hrnce a postupně přilévejte ocet a za stálého míchání vytvořte hladkou pastu. Přilijte zbytek octa a přidejte zbytek cukru. Uveďte do varu a za stálého míchání povařte do zhoustnutí. Přidejte připravenou zeleninu a povařte 2 minuty.

Piccalilly nandejte do sterilizovaných sklenic a zavřete je. Před použitím nechte alespoň měsíc dozrát.

Tip: neotevřené sklenice vydrží 18 měsíců, pokud jsou uloženy v chladu a temnu. Po otevření vydrží v ledničce 6 týdnů.

Spoustu dobrých nápadů na zavařování najdete v knížce Dicka a Jamese Strawbridgeových Doma a chutně! Konzervování a zavařování, kterou vydal nakladatelství Metafora. www.metafora.cz

Text: Eva Hořánková

Foto: PX FUEL, Doma a chutně nakl. Metafora

Štítky:
reklama
Související články
7.6.2023
Přinášíme vám sadu tipů a rad od našich naniček, které se v kuchyni uměly otáčet. Česnek Chcete-li zmírnit ostrost česneku, můžete ponořit stroužky do studené vody. Když vám zbude oloupaný česnek, brzy se zkazí, ale vyhodit ho je škoda. Naložte stroužky do olivového oleje. Budete tak mít stále po ruce čerstvý česnek a získáte i olej na pokapání salátu či topinek. Málokdo ví, že se česnek hod
4.6.2023
Přemýšleli jste někdy, jak se liší veganské, vegetariánské, RAW a bezlepkové jídlo oproti tomu běžnému, klasickému? Víte, co v nich chybí a čím je vhodné nedostatky nahradit? Každý ví, že strava by měla být pestrá, rozmanitá, výživná a hlavně zdravá. Přesto máme své vyzkoušené recepty, které rádi a často opakujeme a střídáme. Ve spíži máme své oblíbené potraviny a – ruku na srdce – ne vždy je náš
3.6.2023
V obchodech objevíte spoustu druhů, a pokud nemáte svůj oblíbený, můžete najednou být na rozpacích, který vlastně koupit. Asi nejdůležitější je vědět, na co budete olej používat, tedy jestli na teplou nebo studenou kuchyni. A pak je tu ještě několik dalších zásad, které se vyplatí při nákupu dodržet vždycky. Olej potřebuje tmu Dbejte tedy na to, aby olej, který chcete koupit, byl v tmavé skleně
29.5.2023
Dnes už se staly nepostradatelnou součástí domácnosti, zejména v městských bytech, ale službu udělají i v domech a na chalupách. Odsají páru, ale i vůni různých jídel, která by se jinak šířila po celém bytě. A vyrábějí se stále nové a dokonalejší. Jenže na trhu je jich tolik, že není snadné se v nabídce zorientovat. Takže pokud chcete vyměnit tu dosluhující či právě budujete novou kuchyň, vyplatí
20.5.2023
Bochník chleba byl v minulosti považován za jednu ze základních potravin a byl velmi ceněn. Dnes se vracíme k domácímu pečení a hledáme různé recepty, jak si ho vylepšit. Aby zůstal dlouho čerstvý, je důležité také jeho správné uložení. To nejhorší, co můžete udělat, je nechat ho v plastovém sáčku, který je neprodyšný a zaručeně zajistí, že se brzy na kůrce objeví plíseň. Kam tedy s ním? Na vý
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Marie Antoinetta posvatební masakr oplakala
epochalnisvet.cz
Marie Antoinetta posvatební masakr oplakala
„To je strašné,“ vzlyká Marie Antoinetta. Právě se s manželem dozvěděli, že při velkolepém ohňostroji v Paříži na počest jejich svatby zahynuly desítky lidí. Přitom se na tu velkou slávu připravovalo
Wrap se skyrovým dipem
tisicereceptu.cz
Wrap se skyrovým dipem
SKYR slouží nejen jako bílkovinami nabitá svačina, ale také jako ingredience, která má své místo ve sladkých i slaných receptech. Ingredience na salátovou směs – 4 porce 2 kuřecí prsa 1 konzerv
Kamarádka mi dobře poradila
skutecnepribehy.cz
Kamarádka mi dobře poradila
Ještě že mám vedle sebe moji nejlepší kamarádku Zdenku. Jsme taková nerozlučná dvojka, která si vždy poradí. Můžu se na ni ve všem spolehnout. Jen občas jsem v úzkých, to když Zdena někam vyrazí. Ona strašně ráda cestuje, nalévá si do duše úžasné zážitky, jak sama říká. No jo, ale pak ji potřebuji a ona si nalévá.
Spásný botox: 31 body k úlevě?
21stoleti.cz
Spásný botox: 31 body k úlevě?
Injekce botulotoxinu nemají své místo pouze v estetické medicíně. Čím dál častěji se totiž začínají prosazovat jako efektivní léčba k chronické migréně. Stačí jen vydržet 31 „bodnutí“. Vůbec poprvé
Na kom se herečka přiživuje?
nasehvezdy.cz
Na kom se herečka přiživuje?
Momentálně si má Simona Lewandowská (23) ze Zlaté labutě užívat lásku s hereckým kolegou Goranem Maiello (24), známým ze seriálu ZOO. Přátelé jsou už ze školy, jiskra však přeskočila až nedávno. Pře
Do kartuziánských klášterů nesmějí ženy ani vkročit
epochaplus.cz
Do kartuziánských klášterů nesmějí ženy ani vkročit
Řád kartuziánů zakládá svatý Bruno (1027/1030–1101) v letech 1084–1086, ovšem psaná pravidla po sobě nezanechává. Ta sestavuje až opat Gvigo z kláštera v Chartreuse poblíž francouzského Grenoblu v let
Mumie Sin-Čuej: Co stojí za její zachovalostí?
enigmaplus.cz
Mumie Sin-Čuej: Co stojí za její zachovalostí?
Sin-Čuej, známá jako Lady Dai, je svého času manželkou jednoho z dávných ministerských předsedů z dynastie Západní Chan (vládnoucí v období 202 př. n. l. - 9 n. l.). Po své smrti je mumifikována a ulo
Rybí filety s bramborovou kaší
tisicereceptu.cz
Rybí filety s bramborovou kaší
Rybí maso je také lehké, zdravé a výživné, s kmínem si velmi dobře rozumí a s bramborovou kaší je to lahůdka. Potřebujete 800 g rybích filet (nebo filé) sůl drcený kmín mletou sladkou papriku
Samsonova kašna: Monument uprostřed náměstí v Českých Budějovicích
epochanacestach.cz
Samsonova kašna: Monument uprostřed náměstí v Českých Budějovicích
Socha Samsona se lvem se uprostřed největšího českobudějovického náměstí odráží ve vodní hladině zdejší historické kašny už téměř tři sta let. Kašna je jednou z největších v zemi a je také symbolem města. Nikdo z návštěvníků Českých Budějovic nemůže minout náměstí Přemysla Otakara II. Leží přece přímo v centru města a navíc je druhým největším čtvercovým náměstím v republice. Ten
Tiffany & Co. odhaluje kolekci Blue Book 2023: Out of the Blue
iluxus.cz
Tiffany & Co. odhaluje kolekci Blue Book 2023: Out of the Blue
Tiffany & Co. uvádí svou legendární „Modrou knihu“, kolekci Blue Book 2023: Out of the Blue představující nejnovější, každoročně očekávanou kolekci high jewelry reprezentující to nejlepší z nejlep
Exkluzivní kreativita arabské estetiky
rezidenceonline.cz
Exkluzivní kreativita arabské estetiky
Nádherný byt s desítkou rozmanitých luxusních pokojů představuje esenci dokonalého souznění orientální atmosféry se soudobou precizností, tak typickou pro nábytek a doplňky společnosti Covet House, je
Kdo bude hereččiným novým partnerem?
nasehvezdy.cz
Kdo bude hereččiným novým partnerem?
Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (62) je podle svých slov znovu připravena se zamilovat. A to i přesto, že v posledních letech přišla o dva muže, které moc milovala. Srdce má ale ot