Domů     Náhražky cukru: Proč nepomáhají hubnout?
Náhražky cukru: Proč nepomáhají hubnout?
23.1.2023

Požitek bez následků, to měla slibovat umělá sladidla. Skutečnost je ovšem poněkud jiná.

Nesladíte cukrem, jen jeho náhražkami, přesto neztrácíte na váze, či dokonce naopak přibýváte?

Podle někdejších názorů byla chyba v tom, že jste se nechali svést falešnou vidinou „beztrestnosti“ mlsání s umělými sladidly a dopřávali jste víc, než byste si dovolili u jídel a nápojů s cukrem.

Marně jste oponovali, že tomu tak není, odborníci jiné vysvětlení neměli. Teď už ho mají. A viníkem potíží s váhou už není nenasytnost, ale problematické chování umělých sladidel v těle.

Překvapivé rozdíly

Odborníci zkoumali rozdíl mezi způsobem, jakým na organizmus působí cukr a sladidla jako aspartam, cyklamát nebo sukralóza. Ke sledování účinku použili žaludeční sondy, magnetickou rezonanci i průběžné vyšetření krve.

Výsledky byly překvapivé a především ukázaly, že tělo se umělými sladidly obelstít nedá a považuje je za to, čím skutečně jsou – za šidítko pro chuť.

Co se děje, když sníte…

… cukr

* Receptory na jazyku rozpoznají sladkou chuť a dávají mozku signál, že do žaludku přichází kaloricky vydatná porce. Slinivka dostane pokyn, aby spustila produkci inzulinu.

* Cukr postupuje trávicím traktem a dostává se do střeva. Tam přistane na obdobných receptorech jako na jazyku, které na cukr zareagují a začnou uvolňovat trávicí hormony. Ty kromě jiného zpomalí pohyby žaludku. Tím je trávení pomalejší a pocit nasycení déle trvá.

* Jakmile se cukr dostane do krve, dojde v mozku ke zvýšení energie, což je měřitelné magnetickou rezonancí. Jeho aktivita vzroste, současně se zlepší nálada. Pocit sytosti v mozku současně omezí chuť na další jídlo.

… umělá sladidla

* Jazyk reaguje na sladkou chuť, ale mozek nedává slinivce pokyn k produkci inzulínu. Tělo neočekává přísun energie.

* Sladidla se dostávají do střeva, ale receptory na na cukr na ně nereagují produkcí trávicích hormonů. Žaludek pracuje rychle a rychle se vyprázdní. Pocit sytosti je nižší a už jednu až dvě hodiny po jídle s umělým sladidlem se ozve znovu hlad.

* Mozek si sladidel nevšímá. Nedodávají mu energii. Pocit sytosti se nedostavuje.

Zrádný spojený efekt

Umělá sladidla tedy přirozeně vyvolávají větší hlad než cukr. Ačkoli jsou kaloricky velmi chudá, přispívají tak k růstu váhy.

Pokud by vás napadlo, že by možná bylo dobrým řešením kombinovat je s cukrem, aby tělo dostalo nějakou energii, ale nebylo jí mnoho, pak to určitě nezkoušejte. Vědci zjistili, že takový postup vede k ještě rychlejšímu tloustnutí.

Přesný mechanismus zatím znám není, ale předpokládá se, že umělá sladidla jakýmsi způsobem zvyšují využití cukru z jídla.

Nadějné pokusy

Naštěstí všechna umělá sladidla nefungují uvedeným způsobem. Nadějí jsou alkoholové cukry, konkrétně vědci zkoumali xylitol a erytritol. V obou případech jde o látky přírodního původu, které mají zajímavé vlastnosti.

Xytitol je obsažený například v březové kůže a kaloricky je jen asi zpoloviny tak vydatný jako řepný cukr. Erytritol vzniká při kvašení glukózy, v určitém množství se vyskytuje například v přezrálých hruškách, hroznech nebo melounech.

Co je ale podstatné, ukázalo se, že na obě sladidla tělo reaguje vylučování trávicích hormonů podobně jako u cukru. Zda uspokojují také volání mozku po energii zatím není zcela jasné, to vyžaduje další výzkum.

Umělá sladidla: Přednosti a nevýhody

Stévie

Pro: Je asi 300x sladší než cukr, přitom je prakticky nekalorická.

Proti: Má výrazně kovovou nahořklou pachuť.

Xylitol

Pro: Je chuťově neutrální a nizkokalorický.

Proti: Má projímavé účinky.

Sorbitol

Pro: Kaloricky dosahuje asi 60 % srovnatelného množství cukru.

Proti: Jeho sladivost je tasi jen poloviční oproti cukru. Ve větším množství dráždí střeva.

Erytritol

Pro: Obsahuje jen asi dvacetinu energie jako srovnatelné množství cukru.

Proti: Slabinou je dráždivost pro střeva, ve větším množství vede k nadýmání a průjmům.

Aspartam

Pro: Je až 200x sladivější než cukr, přitom dodává velmi málo energie.

Proti: Nehodí se k vaření a pečení, protože zahříváním ztrácí chuť.

Sukralóza

Pro: Je nekalorická a hodí na vaření a pečení. Má až 600x vyšší sladivost než cukr a je příjemné chuti.

Proti: Studie neobjevily žádné nepříznivé dopady na zdraví. Proto se povoluje i pro děti a těhotné.

Sacharin

Pro: Je asi 300x sladivější než cukru a nekalorický.

Proti: Má dlouhodobě špatnou pověst pro podezření ze souvislosti s řadou zdravotních potíží včetně nádorových onemocnění.

Foto: Shutterstock

reklama
Související články
25.9.2023
Možná nevěřícně kroutíte hlavou. Každý přece ví, jak starý je. Omyl. Biologický věk se – podle odborníků – může značně lišit od data v rodném listě. Proč někdo stárne, jak se zdá, rychleji a někoho máte touhu zeptat se, kde koupil elixír mládí? To je právě otázka biologického věku. Věku, který dokáže určit skutečné stáří vašeho těla a prozradí na vás, jak dobře (nebo nedobře) se o něj staráte.
21.9.2023
V takovém případě mnohdy pomůže cvičení. Možná to víte a už máte své oblíbené cviky, které provádíte alespoň občas. Našli jsme pro vás další a jsou skutečně účinné. NA KRČNÍ PÁTEŘ Protažení v záklonu 1) Můžete provádět ve stoje i v sedě. Držte krk, ramena a trup rovně. Bradu držte také rovně a pohled je namířený dopředu. 2) Jemně zaklánějte hlavu směrem dozadu, takže pohled očí míř
19.9.2023
Tvrdá pravda o migréně – žádné „bolení hlavy“. Kdo tento krutý stav nikdy nezažil, neumí si představit, jak paralyzující bolest spojenou s dalšími nepříjemnými jevy nemocný prožívá. Každý desátý člověk trpí migrénou. Naprostou většinu tvoří ženy. Je to závažné neurologické onemocnění, které doprovází nevolnost, poruchy vidění, citlivost na světlo a zvuky, pocení, extrémní únava a depresivní sta
11.9.2023
I když jsou si slova podobná a často se zaměňují, je tu rozdíl. To první nám může prospět, před druhým bychom se měli chránit. Samotu si totiž můžete dobrovolně vybrat, prožívat ji jen na chvíli nebo na dobu nezbytně nutnou, osamění se může vplížit nenápadně a ochromit vaše tělo i vaši duši. Chci být sám Každý to někdy vysloví a obvykle tím nemyslí nic tak strašného. Vždyť kolik lidí vám s 
7.9.2023
Léto je čas výletů. Ne vždy je ale po cestě otevřené občerstvení. Proto se láhev hodí. Ve vedrech ji oceníte dvojnásob, i když jdete jen na koupaliště. Navíc vás může hřát pocit, že nepoužíváte jednorázové PET lahve, a tím pomáháte životnímu prostředí. Takže jakou vybrat? Materiálů a provedení je spousta, od skleněných, kovových po plastové. Láhve mají různé povrchy i tvar, takže se podívej
reklama
Šikovné tipy
Kouzelné zátiší z plata od vajec
Plata a krabičky od vajec jsou z recyklovaného papíru a pro další třídění odpadu se nehodí. Navíc vyhazovat je by byla věčná škoda. Skvěle se hodí pro výrobu originálních dekorací. Základním materiálem jsou velká plata od vajec. Krabičky lze použít také, ale spíš jako doplněk. Samozřejmě musí být v šedé barvě. Foto přes dvoustranu, v […]
Kouzelné slamáčky jen tak pro radost
Roztomilou letní dekoraci na zahradu vytvoříte snadno a potřebovat k tomu budete prázdné plastové kelímky a provázek. Kreativní činnost probouzí estetické cítění, odbourává stres a uklidňuje mysl. A vůbec není pravda, že je k ní třeba zručnost a vycvičené prsty. Vyzkoušejte si, jak hravě zvládnete kouzelné malé kloboučky. Připravte si * plastové kelímky * motouz * mašle […]
Mininotýsek do dlaně
Vlastnoručně vyrobená malinká knížečka jako pro panenky vám poslouží například na poznamenání telefonního čísla nebo důležité poznámky. A bude vždy po ruce. Můžete si do něj zapisovat tajnosti. Nebo si ho připněte na kabelku jako ozdobu. Jinou variantou může být mininotýsek, ve kterém místo prázdných stránek najdete fotografie svých blízkých. A když si ho vytvoříte […]
Ze staré lavice nová
Možná i vy najdete někde na půdě starou lavici, kterou vám bude líto vyhodit. Ta naše bývala asi v kuchyni a nevypadá moc hezky. Ale posloužit ještě může. Stačí jí dát nový kabát. Budete potřebovat: Vodou ředitelnou barvu (my jsme použili okrovou), vodou ředitelnou lazuru (ořech), smetáček, brusku, smirkový papír, štětec, látku (nejlepší je kočárkovina, ale […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Domácí pasta na terase
iluxus.cz
Domácí pasta na terase
Terasa U Prince disponuje jedním z 15. nejkrásnějších výhledů na celém světě. Pražský klenot na Staroměstském náměstí prolíná historii s novodobou gastronomií. Díky vyhřívání a zastřešení terasy je zd
JOSEFÍNSKÉ SLAVNOSTI 2023
epochanacestach.cz
JOSEFÍNSKÉ SLAVNOSTI 2023
S podtitulem pocta Marii Terezii a pevnosti samotné připomíná akce založení pevnosti Terezín 10. října 1780. Již tradičně jsou situovány především do období 18. století. Jejich cílem je připomenout jedinečnou terezínskou pevnost a události, která předcházeli její výstavbě. Jde o jedny z největších slavností zaměřených na toto období v Evropě. Každoročně je navštěvují z Čech,
Zrádný „alzheimer“: Začíná vše už v děloze?
epochalnisvet.cz
Zrádný „alzheimer“: Začíná vše už v děloze?
Jako jedno z prvních vás připraví o schopnost se dorozumět, posléze také o orientační smysl, a nakonec o vlastní „já“. Ačkoli účinný lék stále neexistuje, vědci nepřestávají pátrat   Což
Už nemám síly, musela jsem překonat svou hrdost
skutecnepribehy.cz
Už nemám síly, musela jsem překonat svou hrdost
Pořád jsem si to nechtěla připustit a jakoukoli pomoc odmítala, ale teď už nemohu dál. Moje nezlomná hrdost se mi málem vymstila. Vždycky jsem byla přesvědčená o tom, že se dokážu o sebe postarat. Celý život jsem na tom poctivě pracovala. Nikdy jsem nelenošila. Dovedla jsem se postarat o domácnost, pět dětí, manžela i hospodářství. Jeden čas jsem měla u sebe
Domácí citronový cheesecake
tisicereceptu.cz
Domácí citronový cheesecake
Dezert můžete při servírování ozdobit plátky citronu, citronovou kůrou nebo kopečkem šlehačky. Potřebujete 200 g máslových sušenek 100 g másla Náplň 50 g cukru krupice 500 g ricotty nebo
Snaží se utajit rozchod s partnerem?
nasehvezdy.cz
Snaží se utajit rozchod s partnerem?
Herečke ze seriálu Ordinace v růžové zahradě 2 Lucie Zedníčková (54) v posledních třech letech tvořila pár se sympatickým zvukařem a osvětlovačem Miroslavem Ollém. K nám do redakce se ovšem dostaly i
Exkluzivní kreativita arabské estetiky
rezidenceonline.cz
Exkluzivní kreativita arabské estetiky
Nádherný byt s desítkou rozmanitých luxusních pokojů představuje esenci dokonalého souznění orientální atmosféry se soudobou precizností, tak typickou pro nábytek a doplňky společnosti Covet House, je
Čínští vědci geneticky upravili bource morušového, aby produkoval materiál budoucnosti
21stoleti.cz
Čínští vědci geneticky upravili bource morušového, aby produkoval materiál budoucnosti
O pavoučím hedvábí, což je proteinové vlákno z výměšků pavouků rodu Argiope a Nephila, se jako o materiálu budoucnosti hovoří již dlouho. Zhotovení textilie z něj je však extrémně nákladné a zdlouhavé
Věčné ohně planety Země: Záhadné plameny jsou místy legend i zázraků!
enigmaplus.cz
Věčné ohně planety Země: Záhadné plameny jsou místy legend i zázraků!
Na světě jich najdeme stovky, hoří na povrchu i pod ním, mnohdy už tisíce let. Většinou je pohání podzemní uhlí, plyny či ropa, ale ne všude je to tak jednoduché. Pro některé věčné ohně nemá vysvětlen
Z nerozlučných přátel rivalové: Čím Strauss převálcoval Lannera?
epochaplus.cz
Z nerozlučných přátel rivalové: Čím Strauss převálcoval Lannera?
Johann Strauss a Josef Lanner jsou každý jiný. Johann je melancholik se sklonem ke smutným náladám, zatímco Josef se rád baví ve společnosti. Možná právě proto se skvěle doplňují a orchestru se daří. Johann Strauss starší (1804–1849) doplní v roce 1819 trio houslisty Josefa Lannera (1801–1843). Dá se říci, že spolu s bratry Karlem a Janem Drahánkovými tvoří
Skončila zase sama?
nasehvezdy.cz
Skončila zase sama?
Rusovlasá herečka ze seriálu Dobré zprávy Natálie Halouzková (22) strávila několik posledních týdnů na Srí Lance. Cestovala tam sama, nejspíš to brala jako velkou výzvu. Těžko ale říct, jaký to měl
Čočková pomazánka s mletou paprikou
tisicereceptu.cz
Čočková pomazánka s mletou paprikou
Nejlépe chutná na čerstvém chlebu, ale při oslavách do ní můžete namáčet na silnější proužky nakrájenou mrkev nebo řapíkatý celer. Suroviny 200 g žluté nebo červené čočky 200 ml vody 2 stroužk