Domů     Náhražky cukru: Proč nepomáhají hubnout?
Náhražky cukru: Proč nepomáhají hubnout?
23.1.2023

Požitek bez následků, to měla slibovat umělá sladidla. Skutečnost je ovšem poněkud jiná.

Nesladíte cukrem, jen jeho náhražkami, přesto neztrácíte na váze, či dokonce naopak přibýváte?

Podle někdejších názorů byla chyba v tom, že jste se nechali svést falešnou vidinou „beztrestnosti“ mlsání s umělými sladidly a dopřávali jste víc, než byste si dovolili u jídel a nápojů s cukrem.

Marně jste oponovali, že tomu tak není, odborníci jiné vysvětlení neměli. Teď už ho mají. A viníkem potíží s váhou už není nenasytnost, ale problematické chování umělých sladidel v těle.

Překvapivé rozdíly

Odborníci zkoumali rozdíl mezi způsobem, jakým na organizmus působí cukr a sladidla jako aspartam, cyklamát nebo sukralóza. Ke sledování účinku použili žaludeční sondy, magnetickou rezonanci i průběžné vyšetření krve.

Výsledky byly překvapivé a především ukázaly, že tělo se umělými sladidly obelstít nedá a považuje je za to, čím skutečně jsou – za šidítko pro chuť.

Co se děje, když sníte…

… cukr

* Receptory na jazyku rozpoznají sladkou chuť a dávají mozku signál, že do žaludku přichází kaloricky vydatná porce. Slinivka dostane pokyn, aby spustila produkci inzulinu.

* Cukr postupuje trávicím traktem a dostává se do střeva. Tam přistane na obdobných receptorech jako na jazyku, které na cukr zareagují a začnou uvolňovat trávicí hormony. Ty kromě jiného zpomalí pohyby žaludku. Tím je trávení pomalejší a pocit nasycení déle trvá.

* Jakmile se cukr dostane do krve, dojde v mozku ke zvýšení energie, což je měřitelné magnetickou rezonancí. Jeho aktivita vzroste, současně se zlepší nálada. Pocit sytosti v mozku současně omezí chuť na další jídlo.

… umělá sladidla

* Jazyk reaguje na sladkou chuť, ale mozek nedává slinivce pokyn k produkci inzulínu. Tělo neočekává přísun energie.

* Sladidla se dostávají do střeva, ale receptory na na cukr na ně nereagují produkcí trávicích hormonů. Žaludek pracuje rychle a rychle se vyprázdní. Pocit sytosti je nižší a už jednu až dvě hodiny po jídle s umělým sladidlem se ozve znovu hlad.

* Mozek si sladidel nevšímá. Nedodávají mu energii. Pocit sytosti se nedostavuje.

Zrádný spojený efekt

Umělá sladidla tedy přirozeně vyvolávají větší hlad než cukr. Ačkoli jsou kaloricky velmi chudá, přispívají tak k růstu váhy.

Pokud by vás napadlo, že by možná bylo dobrým řešením kombinovat je s cukrem, aby tělo dostalo nějakou energii, ale nebylo jí mnoho, pak to určitě nezkoušejte. Vědci zjistili, že takový postup vede k ještě rychlejšímu tloustnutí.

Přesný mechanismus zatím znám není, ale předpokládá se, že umělá sladidla jakýmsi způsobem zvyšují využití cukru z jídla.

Nadějné pokusy

Naštěstí všechna umělá sladidla nefungují uvedeným způsobem. Nadějí jsou alkoholové cukry, konkrétně vědci zkoumali xylitol a erytritol. V obou případech jde o látky přírodního původu, které mají zajímavé vlastnosti.

Xytitol je obsažený například v březové kůže a kaloricky je jen asi zpoloviny tak vydatný jako řepný cukr. Erytritol vzniká při kvašení glukózy, v určitém množství se vyskytuje například v přezrálých hruškách, hroznech nebo melounech.

Co je ale podstatné, ukázalo se, že na obě sladidla tělo reaguje vylučování trávicích hormonů podobně jako u cukru. Zda uspokojují také volání mozku po energii zatím není zcela jasné, to vyžaduje další výzkum.

Umělá sladidla: Přednosti a nevýhody

Stévie

Pro: Je asi 300x sladší než cukr, přitom je prakticky nekalorická.

Proti: Má výrazně kovovou nahořklou pachuť.

Xylitol

Pro: Je chuťově neutrální a nizkokalorický.

Proti: Má projímavé účinky.

Sorbitol

Pro: Kaloricky dosahuje asi 60 % srovnatelného množství cukru.

Proti: Jeho sladivost je tasi jen poloviční oproti cukru. Ve větším množství dráždí střeva.

Erytritol

Pro: Obsahuje jen asi dvacetinu energie jako srovnatelné množství cukru.

Proti: Slabinou je dráždivost pro střeva, ve větším množství vede k nadýmání a průjmům.

Aspartam

Pro: Je až 200x sladivější než cukr, přitom dodává velmi málo energie.

Proti: Nehodí se k vaření a pečení, protože zahříváním ztrácí chuť.

Sukralóza

Pro: Je nekalorická a hodí na vaření a pečení. Má až 600x vyšší sladivost než cukr a je příjemné chuti.

Proti: Studie neobjevily žádné nepříznivé dopady na zdraví. Proto se povoluje i pro děti a těhotné.

Sacharin

Pro: Je asi 300x sladivější než cukru a nekalorický.

Proti: Má dlouhodobě špatnou pověst pro podezření ze souvislosti s řadou zdravotních potíží včetně nádorových onemocnění.

Foto: Shutterstock

reklama
Související články
16.2.2024
Jóga neznamená jen krkolomné pozice, jichž dosáhnete po letech pilného cvičení. Jóga zná také jednodušší cviky, které pomohou protáhnout tělo a udržet si pružnost. Kočka čili Mardžárí, po našem kočičí hřbet, je cvik, který známe už ze školní tělocvičny. To ale nic nemění na jeho účinnosti, neboť dobře uvolní páteř. V úpravě podle jógy tento cvik začíná v sedu na patách, tzv vadžra ásaně. - S
12.2.2024
Skoro každý se s ní setkal, často v dětství, ale nevyhýbá se ani dospělým. A tak víme, že je hodně nepříjemná. Pálí a svědí stejně, jako když sáhneme do kopřiv. Na kůži se objeví vystupující pupeny, které někdy mohou přicházet ve vodnaté puchýře. Stejně rychle, jak pupeny vznikají, se zase hojí, ale na jejich místě obvykle vznikají nové. Plocha kolem nich je zarudlá a oteklá. Kopřivka se nejčastě
7.2.2024
Potit se neustále je utrpení. Nikoli fyzické, ale psychika dostává zabrat, když musíte neustále kontrolovat, zda nemáte vlhké skvrny v podpaží nebo na břiše. Příroda vymyslela různé metody, jak se může organismus bránit přehřátí: Sloni mávají svýma obrovskýma ušima, aby se jim tam v cévách ochlazovala krev, psi vyplazují jazyk a funí a my, lidé, se potíme. Každá z těchto metod funguje na určitém
6.2.2024
Nikdy snídani nevynechávejte. Je to nejdůležitější jídlo dne. Kvalitní snídaně dodá sílu a energii, dokonale nastartuje váš metabolismus a pomáhá udržet optimální hmotnost. Věděli jste, že snídaně do značné míry rozhodne o tom, jak bude váš den úspěšný? A přesto je mnoho těch, kteří snídani úplně vynechávají. Ať už z nedostatku času, nebo prostě proto, že jíst po ránu nepovažují za důležité. Pr
5.2.2024
S přibývajícími lety nás často trápí různé zdravotní neduhy. Většinou si řekneme, že to už patří k věku. Ale nemusí to být úplně pravda. S některými si lze docela dobře poradit, u jiných můžeme jejich nástup alespoň oddálit. Cukrovka nebolí A právě proto je tak zrádná. Za toto onemocnění ve vyšším věku většinou může nezdravý jídelníček, sedavý způsob života a nadváha. Častou příčinou je i d
reklama
reklama
Šikovné tipy
I kuchyňská linka potřebuje péči
V kuchyni vznikají mastné páry a ty se usazují na dvířkách, ale nejen to. Bojujeme také s otisky prstů a různými skvrnami. Jenže na každý materiál se musí trochu jinak, a pokud si nechcete linku zničit nevhodnými metodami, musíte dodržovat pár pravidel. Hlavně se řídit podle materiálu, ze kterého je nábytek vyroben. Dřevěný Dřevo je […]
Obrázek ze starého šuplíku
Zajímavou dekoraci si vyrobíte z překližky. Jestli se vám podaří najít někde starou zásuvku od psacího stolu, vznikne navíc praktická polička, třeba do koupelny. Koho baví kreativní tvoření, hledá stále nové nápady, které by proměnil v něco hezkého. Vyzkoušejte zajímavý obrázek, který zvládnete, i když neumíte kreslit. A třeba to bude roztomilý dárek pro někoho blízkého. Připravte […]
Kvítky z pistáciových skořápek
Skořápky z různých ořechů jsou sice výborné místo třísek na podpal, ale skvěle se hodí i na tvoření. Ty pistáciové jsou zvlášť vhodné na výrobu nejrůznějších kvítků. Začněte těmi nejjednoduššími a postupně můžete tvořit náročnější motivy. Co budete potřebovat: skořápky z pistácií * akrylové barvy * tavnou pistoli * tvrdý papír nebo karton * bezbarvý […]
I o šperky je třeba pečovat
Většina žen nosí šperky, které pro ně mají zvláštní význam. Třeba náušnice po babičce nebo řetízek, který dostaly k narození syna nebo dcery. Jak na to, aby neztratily svůj třpyt ani po letech? Existuje pár obecných tipů, které pomohou, aby ozdoby zůstaly čisté a zářivé. Některé jste možná už slyšeli, ale nevěnovali jste jim velkou pozornost. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Analýzou DNA ke stanovení průměrné délky života…
21stoleti.cz
Analýzou DNA ke stanovení průměrné délky života…
Pod mikroskopem vypadá DNA jako zkroucený žebřík. Pro vědce ale znamená mnohem víc. Je jakousi nepsanou učebnicí lidstva, která i 71 let po odhalení svého potenciálu stále pomáhá přepisovat dějiny.
Tajemný sarmatismus: Proč se polská šlechta domnívala, že jejími předky  jsou příslušníci íránského kočovného kmene?
enigmaplus.cz
Tajemný sarmatismus: Proč se polská šlechta domnívala, že jejími předky jsou příslušníci íránského kočovného kmene?
V období baroka se v kruzích polské šlechty objevila teorie takzvaného sarmatismu. Tvrdila, že polská aristokratická elita má svoje kořeny v prostředí starověkého národa Sarmatů, o kterém se zmiňoval
Hrad Švihov: Prohlídku můžeme absolvovat i na lodičce
epochanacestach.cz
Hrad Švihov: Prohlídku můžeme absolvovat i na lodičce
Hrad Švihov v okrese Klatovy se na své vodní opevnění mohl vždy spolehnout s výjimkou husitských válek, kdy husité dokázali vodní příkop vypustit. Hrad pak v pozdější době ale úspěšně odolal i švédským vojskům. Císař Ferdinand III. se jeho nedobytnosti dokonce tak obával, že po třicetileté válce nařídil Švihov zbořit, aby se nemohl stát baštou protihabsburského odporu. Tento
Všichni nám závidí, jaký jsme krásný pár
skutecnepribehy.cz
Všichni nám závidí, jaký jsme krásný pár
Chudák soused žil celá desetiletí se zlou ženou. Říkala jsem si, že se něco musí stát, že si ten muž přece také zaslouží být šťastný. Studené předjaří odhalilo, jaký mám na zahradě binec. Slezl sníh a ukázala se spousta neshrabaného listí. Šla jsem tu spoušť obhlédnout a všimla jsem si za plotem černých pichlavých očí, rentgenujících můj
Zapomenutý mcelský zázrak: Zjevila se dětem Panna Marie?
epochalnisvet.cz
Zapomenutý mcelský zázrak: Zjevila se dětem Panna Marie?
Dne 4. července 1849 se dvěma dětem zjevila ve vsi Mcely překrásná paní v zeleném dlouhém rouchu. Následně s nimi dokonce rozmlouvala a prohlásila se za matku Božího syna. Viděly snad děti Pannu Marii
Čtvrtá kapitola exkluzivní kolekce irské whiskey Midleton Very Rare Silent Distillery
iluxus.cz
Čtvrtá kapitola exkluzivní kolekce irské whiskey Midleton Very Rare Silent Distillery
V pořadí čtvrtá edice z celkových šesti, které jsou každoročně až do roku 2025 vydávány, 48letá ultraprémiová whiskey Midleton Very Rare Silent Distillery Collection Chapter Four z původní irské palír
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
V otci má velkou oporu
nasehvezdy.cz
V otci má velkou oporu
Saxofonista Felix Slováček (80) by udělal cokoli proto, aby jeho dcera Anna Slováčková (28) byla znovu zdravá. Herečka se minulý rok v říjnu svěřila, že se jí vrátila rakovina, a znovu tak svádí nerov
Boleslav III. Ryšavý: Vládl Čechům ničema?
epochaplus.cz
Boleslav III. Ryšavý: Vládl Čechům ničema?
„Panoval samovládně jako zlostný králík,“ líčí saský kronikář Dětmar z Merseburku Přemyslovce Boleslava III. Ryšavého, který roku 999 usedl na český knížecí trůn. Během tříleté vlády proti sobě stihne) poštvat každého v zemi a lidé proti němu v létě roku 1002 povstanou. Kníže Boleslav III. Ryšavý (kolem r. 965–1037prchá do Bavorska k vévodovi Jindřichovi ze Schweinfurtu (asi 970–1017), který
Smažené mozzarellové kuličky
tisicereceptu.cz
Smažené mozzarellové kuličky
Sýrové kuličky ochucené česnekem a tymiánem jsou voňavé a lehce pikantní. Potřebujete 300 mozzarelly třešniček 2–3 stroužky česneku 1 větvičku tymiánu olej sůl, pepř 2 vejce strouhanku hl
Skončili spolu v posteli?
nasehvezdy.cz
Skončili spolu v posteli?
Sympatickému herci ze seriálu Smysl pro tumor Filipu Březinovi (28) jeho role změnila život. Stal se prakticky ze dne na den slavným a poznávají ho lidé na každém rohu. Bohužel to ale na jeho soukr
Jednohubky se salámem
tisicereceptu.cz
Jednohubky se salámem
Tady se fantazii žádné meze nekladou. Můžete použít klasickou česnekovou pomazánku a různé varianty uzenin, v časové tísni lze využít třeba i jen roztíratelný tavený sýr, ať s příchutí, či bez příchut