Domů     Jak naše babičky připravovaly drůbež?
Jak naše babičky připravovaly drůbež?
22.1.2023

Přinášíme vám řadu tipů, ale i několik receptů, na osvědčené způsoby, jak připravovat drůbež.

Drůbež solíme ihned při vkládání do hrnce, maso je tak chutnější.

K dušení a k smažení se hodí drůbež mladá a menší kuřátka, porcovaná na čtvrtky.

Nejlépe se smaží vykostěná drůbež. Větší a starší kusy před smažením povaříme. Smažíme zprudka na rozpáleném oleji, aby se maso nevysušilo.

Drůbež se při pečení nepřichytí k pekáči, ustřihneme-li před pečením část křídel, na kterých je v podstatně jenom kůže, a těmi ji podložíme místo mřížky nebo špejlí. Prsíčka ani záda se nepřichytí, křídla se nespálí.

Aby se drůbež dokonale a rychle propekla, probodneme její nejširší části (stehna, případně i prsa) jednou nebo dvěma kovovými jehlicemi a dáme ji s nimi péct – přivedou teplo do středu masa.

Aby mělo kuřátko zlatavou kůrku, stačí je párkrát potřít černým pivem nebo medem smíchaným s trochou balsamico octa.

Chceme-li, aby bylo maso šťavnatější, pokapeme je před vložením do trouby citronovou šťávou.

Maso rychleji změkne, když přidáme do vody, ve které se vaří, trochu vodky.

Že je drůbeží maso hotové poznáme, když při propíchnutí vytéká čirá šťáva. Správně propečené maso by se mělo snadno oddělovat od kosti.

Rychlá kachnička s cibuládou

Už jste někdy dostali chuť na kachnu, ale je vás na celou málo strávníků? Udělejte si prsa. Je to rychlé a neskutečně dobré.

2 kachní prsa, 4 červené cibule, máslo, tymián, portské víno, 2 lžičky cukru, sůl, pepř

1) Kachní prsa očistíme, zbavíme přebytečného tuku, nařízneme na kůži a vložíme na rozpálenou pánev kůží dolů. Po několika minutách otočíme a opět zprudka opečeme. Vložíme do vyhřáté trouby na 160 stupňů na 12 minut.

2) Na másle si podusíme cibulku, přidáme tymián a cukr a 10–15 minut dusíme. Zalijeme portským vínem a necháme odvařit. Nakonec přidáme oříšek másla a dochutíme solí a cukrem.

3) Prsíčko nakrájíme na plátky a přidáme cibuládu a můžeme servírvat.

Slanina smažená nebo studená?

Každý ji rád jinak. Někdo nedá dopustit na slaninu na pánvi, jiný ji rád jí studenou nakrájenou na tenké plátky.

A co je lepší?

Pokud jste pro tepelnou úpravu, kupte si slaninu přímo určenou ke smažení, pečení nebo grilování. Jedná se zpravidla o tepelně neopracované slaniny typu bacon. Slaniny, které už byly tepelně opracované, je vhodnější konzumovat za studena.

Proč tak prská?

Prskání na pánvi během smažení způsobuje uvolněná voda. Slanina, která ztratí během výroby tolik vody, že pak váží méně než maso, z něhož byla vyrobena, téměř neprská.

Kdežto slanina, která obsahuje vodu ze solného láku, tuto vodu pustí až při vyšších teplotách, jako třeba při smažení.

Jak zmrazit chléb

Samozřejmě, že je nejlepší čerstvý. Ale mnozí mají v mrazáku malou zásobičku pro strýčka příhodu. A víte, jak chléb zamrazit správně?

Musíte ho dát zamrazit co nejčerstvější a vložit do uzavřených plastových obalů.

Pokud chleba nakrájíte na krajíce, oddělte je od sebe mikrotenovou fólií.

Rozmrazujte při pokojové teplotě, můžete využít i rozmrazovací funkci mikrovlnné trouby.

Omýváte maso?

Nedělejte to. Mytí masa má smysl jen tehdy, pokud na něm jsou nějaké nečistoty, třeba úlomky kostí a podobně. U červeného masa navíc mytím zkazíte jeho výslednou chuť.

Bakterie spolehlivě zlikvidujete tepelnou úpravou přesahující 71 °C. V každém případě při práci s masem dbejte na čistotu. Používejte zvláštní prkénko a po dokončení práce si důkladně umyjete ruce.

Foto: Shutterstock

reklama
Související články
24.3.2024
Z domácího pečení chleba se stala velká móda. Někteří nedají dopustit na kváskové chleby pečené v troubě, ale jsou i tací, kteří si netroufají, a raději by se svěřili domácí pekárně. Musíte se prostě rozhodnout. Jste-li hraví, bude vás bavit stále dokrmovat kvásek a tvořit krásné bochníky, které vypadají, jako by je vyndala z pece vaše babička, pak je vaší nejlepší volbou trouba. Z pekárny totiž
18.3.2024
V této vegetariánské verzi supluje bílkovinu zelená čočka a cizrna, která chuťově doplňuje rajčata i brambory s řapíkatým celerem. Klidně uvařte toto jídlo z dvojnásobné dávky, určitě si nikdo nebude stěžovat ani druhý den, kdy se skvěle rozleží. Ingredience 300 g brambor 3 řapíkaté celery (200 g) 2 stroužky česneku 1 menší cibule 2 lžíce olivového oleje (extra virgin) 2 ks bobkového li
11.3.2024
Také už vám dochází fantazie, co namazat na chleba k snídani, svačině, večeři? Střídáte stále stejné pomazánky, takže už nechutnají ani vám? Použijte zeleninu. Z řepy 2 středně velké pečené nebo vařené řepy (dají se koupit už hotové), 1 velký stroužek česneku, 2 lžíce mascarpone, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce olivového oleje, ½ lžičky mletého kmínu, ½ lžičky soli, ½ lžičky čerstvě mletého pep
Jsou hotové raz dva a vaši hosté si na nich pochutnají. Ingredience 250 g tygřích krevet 1 větší cibule 3 stroužky česneku 4 dcl bílého vína 4 lžíce olivového oleje hrst nasekané petrželky sůl čerstvě drcený pepř 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy Postup Krevety oloupejte nebo je klidně nechte ve skořápce. V hlubší pánvi rozpalte olej a přidejte na kostičky nakrájenou ci
27.2.2024
Tahle barevná dobrota nejen skvěle chutná, ale i krásně vypadá. Potřebujete 1 listové těsto 1 avokádo 1 stroužek česneku 50 g lučiny 1 lžičku citronové šťávy 1 lžíci olivového oleje 50 g uzeného lososa sůl, pepř pažitku Postup Listové těsto rozválejte na pomoučeném vále na tenkou placku, tu nařežte na čtverce a vtlačte je do plechových formiček na košíčky o průměru asi 3 cm. De
reklama
reklama
Šikovné tipy
Velikonoční paráda z prvního kvítí
Velikonoce jsou tady! Přinášíme vám několik tipů, jak si je udělat krásné s pomocí prvního kvítí! Ve stejnokroji Že sestava v kabátku stejného střihu dokáže udělat úplně jiný dojem než bez kabátku, platí nejen u vojáčků. Kabátek přitom může být zcela jednoduchý, klidně z papíru nebo pruhu jutoviny. Jarní ikebana Pokud chcete neobvyklou květinovou dekoraci, […]
Velký úklid knihovny
Nové knihy stále přibývají, knihovna praská ve švech a ani při sebelepší vůli už se v titulech nevyznáte? Jestli je to i váš problém, pak je nejvyšší čas s tím něco udělat. Učili nás, že knihy se nevyhazují. A tak to neděláme. Ukládáme je, jak se dá. Často, když už máme knihovnu plnou, tak do druhé řady, […]
Křehká krása lisovaných květů
Lisované květy mají trochu jiné kouzlo než sušené. V 2D verzi se stávají spíš ilustrací. A toho se dá využít k tvoření líbezných osobních i bytových doplňků. Zdlouhavé lisování květin zatížených knihami se dá urychlit za využití mikrovlnky. Potřebujete k tomu dvě destičky z překližky v rozměrech odpovídající prostoru mikrovlnky. Na destičku položte tři archy […]
Vyzkoušeli jsme: Jak se čistí ekologicky?
Přichází jaro, a tak snad není nikdo, kdo by je nechtěl přivítat s krásně uklizeným bytem. Ale že takový úklid pro nikoho, až na malé výjimky, není velká zábava, je také pravda. I proto se snažíme volit takové prostředky, které budou co nejúčinnější a práci nám usnadní. To je samozřejmě dobře, ale ještě na jednu […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Glore Psychiatric Museum: Straší tu labilní duchové utýraných pacientů?
enigmaplus.cz
Glore Psychiatric Museum: Straší tu labilní duchové utýraných pacientů?
V některých významných muzeích se nacházejí artefakty, které do našeho světa údajně přitahují cizí síly. V jiných se zase objevují přízraky lidí, kteří byli kdysi na těchto místech umučeni k smrti. Mn
Velikonoční boží milosti neboli křehotiny
tisicereceptu.cz
Velikonoční boží milosti neboli křehotiny
Křehké cukroví se na Vysočině nepřipravuje jen na Velikonoce. Sváteční pochoutka prababiček v neděli provoní celý dům. Zkusíte si ho vyrobit také? Suroviny 250g hladké mouky 2 žloutky Kousek m
Vnuci objevili v mém rodném domě poklad
skutecnepribehy.cz
Vnuci objevili v mém rodném domě poklad
Myslela jsem, že ten dům dokonale znám. Jako dítě jsem ho prolezla od sklepa až po půdu. Přesto vnuci našli pokoj, o němž neměl nikdo ani tušení. Ten dům kdysi postavili mí praprarodiče a já jsem v něm vyrůstala. Proto jsem si myslela, že ho znám dokonale, už můj otec ho měl prozkoumaný a ukázal mi jako dítěti všechny
Einstein v praxi: K čemu je nám obecná teorie relativity?
21stoleti.cz
Einstein v praxi: K čemu je nám obecná teorie relativity?
Publikoval přes 300 vědeckých prací a dal lidstvu nejslavnější rovnici světa E= mc2. Dodnes patří k největším vědeckým hvězdám, ke zhmotnělé tvůrčí genialitě, protože jeho speciální teorie relativity
Jachta Milano od prémiových Tankoa Yachts má na palubě i kino
iluxus.cz
Jachta Milano od prémiových Tankoa Yachts má na palubě i kino
Italská společnost Tankoa Yachts přináší milovníkům moře nový důvod, proč vyplout na otevřené vody. Jejich nejnovější klenot, 70 metrů dlouhá luxusní jachta Milano, vzdává hold svému italskému jménu -
Jak slavila Zlata Adamovská svoje půlkulatiny?
nasehvezdy.cz
Jak slavila Zlata Adamovská svoje půlkulatiny?
Zlata Adamovská (65) ze seriálu Ordinace v růžové zahradě oslavila narozeniny. A zavzpomínala v té souvislosti, že si pro ni život přichystal dost perných chvil. Všechno jí vynahradila až láska s Pet
Útok z hlubin: Potopila německou ponorku UB-85 mořská nestvůra?
epochalnisvet.cz
Útok z hlubin: Potopila německou ponorku UB-85 mořská nestvůra?
Německé ponorky byly za první světové války skutečným postrachem Atlantiku. Jejich torpéda rozsévala zkázu mezi spojeneckými loděmi a bylo velmi těžké je zničit. O to větší překvapení čekalo na námořníky z britské lodi HM Coreopsis II, když se jim zcela bez boje vzdala posádka obávané ponorky UB-85. Jejich plavidlo totiž prý potopila mořská příšera!  
Jak hořké potraviny prospívají našemu zdraví?
nejsemsama.cz
Jak hořké potraviny prospívají našemu zdraví?
Už naše babičky věděly, že hořká jídla napomáhají celkové pohodě a mají léčivé účinky. Hořké látky konzumované s mírou mohou přinést mnoho dobrého. Od nepaměti se používají především pro své pozitivní účinky na trávení. Nejen bylinky Potravin, které jsou zdrojem hořké chuti, je na výběr mnoho. Jde například o mandle, para ořechy, mák, pohanku, žito, jehněčí maso
11 lebek malovaných krví
epochaplus.cz
11 lebek malovaných krví
K procesu se nedostaví. Sehnal si žiletky… Než vypustí duši, nechá za sebou důležitý vzkaz, nebo si to alespoň myslí. Podřeže si žíly na zápěstí a posledními silami, jež mu i s krví odcházejí s těla, kreslí na zemi cely krvavý pentagram. Mormon, křesťan a nakonec satanista. To vše dohromady je budoucí únosce a vrah
Jičínské perly: Staré Hrady a židovský hřbitov
epochanacestach.cz
Jičínské perly: Staré Hrady a židovský hřbitov
Jižně od Jičína v obci Libáň stojí původně gotický hrad s renesančním zámkem Staré Hrady. Stejně jako samotný Jičín i zdejší místo dokonale zapadá do pohádkového kraje. Staré Hrady u Jičína Vybírat si můžeme hned z několika pohádkových prohlídkových okruhů, v nichž se seznámíme s více než čtyřmi stovkami pohádkových bytostí. Čekají opravdu všude. Vypravit se za
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Září na špici Zlaté pagody přes 5000 diamantů?
historyplus.cz
Září na špici Zlaté pagody přes 5000 diamantů?
Mluví se o ní jako o jednom ze zapomenutých divů světa. Není se ani čemu divit. Šweitigoumská pagoda je úchvatná, obzvláště pak v podvečer, když ji paprsky zapadajícího slunce doslova rozzáří. Její povrch je totiž ze zlata. Použito ho prý bylo větší množství, než jaké tvoří zlaté rezervy v britských bankách. Na její špici se navíc blyští