Domů     Nad cukrem se vyhrát nedá
Nad cukrem se vyhrát nedá
27.1.2021

S cukrem totiž vyhrála příroda nad námi. Na něčem, co mělo být jen šikovnou energetickou injekcí pro případ akutní potřeby, jsme dnes ve velkém závislí. A zdravější náhražky? Ty jsou spíš optickým klamem.

Příroda je vynalézavá a důkladná. Kromě tuku jako zdroje zásobní energie vytvořila cukry jako báječný prostředek pro okamžité dobytí prázdných baterek. Cukr působí rychle, k buňkám se dostane jen pár minut poté, co ho spolkneme.

Je to ideální řešení, jak zabránit kolapsům při velkém vyčerpání, protože energie z tuků okamžitě k dispozici není. Problém je v tom, že už dávno nejsme odkázaní jen na to, co v přírodě nasbíráme nebo co si lopotně vypěstujeme.

Cukru v potravinách máme plné spíže, s čímž příroda nepočítala. Dobrý sluha se stal špatným pánem.

Bez cukru se neobejdeme

Skutečně, přes všechny potíže, které zdraví způsobuje, se bez něj neobejdeme, v určité dávce ho k životu prostě potřebujeme. Nejde jen o rychlý přísun nové energie. Cukr má ještě jeden velmi důležitý úkol, je nenahraditelný jako palivo pro mozkové buňky.

Ty k provozu potřebují právě jednoduchý cukr glukózu. Dokonce natolik, že podle současných názorů to nebylo maso, ale právě cukr společně s tuky mořských živočichů, co v prehistorii umožnilo rozvoj mozku na lidský.

Cukr potřebuje mozek ke svému provozu neustále, spotřeba je obrovská, odčerpává kolem 60 % glukózy v těle. Její zásoby jsou přitom nevelké, při hladovění vystačí cukr asi na jeden den.

Tedy na pouhý jeden den, pak přechází mozek na nouzový provoz, kdy musí získávat méně vyhovující energii z jiných látek.

Nepostradatelný je v dětství

Velká chuť dětí na sladké jídlo není náhoda. Cukr je nezbytný pro vývoj mozku a učení. Což ovšem neznamená, že by dětem prospíval sáček bonbonů a sušenky. Vhodným zdrojem cukru jsou v tomto věku spíš nepřislazené mléčné výrobky, ovoce a vícezrnné kaše.

Na bílkoviny, tedy hlavně libové maso, by přirozeně mělo dojít až ve věku velkého růstu svalstva, což je zhruba od osmi let, a to zejména u chlapců.

Nejen řepný cukr, ale i čistá fruktóza při nadměrné konzumaci komplikuje metabolismus a podporuje rozvoj cukrovky. Předpoklad, že fruktóza je pro zdraví bezpečná, když přímo nevyvolává produkci inzulínu, se nepotvrdil.

Proč škodí?

Když si představíte ovoce, uvědomíte si, jak omezené porce cukru skýtají přírodní zdroje. Na ty byl nastaven náš metabolismus, aby je bez potíží a nežádoucích následků zpracoval. Kuchyňský cukr (sacharóza) jako koncentrát tuto rovnováhu ovšem rozvrátil.

Při trávení se sice dál hladce rozkládá na glukózu a fruktózu, ale jejich využití už drhne:

Glukóza se má dostat co nejrychleji do buněk, přístup jim tam zajišťuje inzulín. Čím více glukózy, tím více inzulínu musí slinivka vyrobit. Spirála přetížení se vytáčí stále výše, až se slinivka vyčerpá. Tkáně současně ztrácejí schopnost na inzulín reagovat. Vzniká cukrovka 2. typu.

Fruktózu tělo nevyužívá jako zdroj energie pro buňky, ale zpracovává ji v játrech. V malém množství se to daří, ale jakmile porce stoupne, ukážou se velmi nepříznivé důsledky konzumace fruktózy.

Játra se ji snaží nadále zpracovat, což vede k jejich ztukovatění – dokonce už i u malých dětí.

Cukry jako stavebnice

Pokud si teď říkáte, že přece existují zdravější přírodní sladidla, pak žijete v iluzi. Příroda pracuje efektivně a pro sladkou chuť vytvořila jakousi skládanku, kde se sacharidy kombinují od jednoduchých přes spojené do dvojic i složitějších útvarů.

Základních kostek je ale jen pár a opakují se i tam, kde si myslíme, že jde o zdravější cukry:

– Fruktóza

Českým názvem ovocný cukr, což naznačuje, že se ve vysokém množství vyskytuje právě v ovoci. Představa o tom, že fruktóza je zdravější, protože nevyvolává reakci inzulínu, už byla překonána.

Naopak, ve vyšším množství fruktóza na jídelníčku narušuje metabolismus a především deformuje hospodaření s energií v těle, čímž urychluje tvorbu tukových usazenin. Kromě toho přispívá k rozvoji inzulínové rezistence.

Fruktóza je 1,73x sladší než glukóza, proto ji potravinářský průmysl hojně využívá jako levné a efektivní sladidlo. Z přírodních zdrojů je na fruktózu bohatý i med a je hlavní složkou sirupů.

– Glukóza

Jinak hroznový cukr. Špatnou pověst mu vysloužila hlavně jeho přímá souvislost s cukrovkou, ačkoli tam jde současně o poruchu metabolismu tuků, a tedy ve většině případů o následek přejídání. Glukóza je méně sladká část kuchyňského cukru.

– Sacharóza

To je vlastní obsah cukřenky, ať už v něm máte produkt řepný nebo třtinový. Sacharóza je skládačka vždy z jedné molekuly fruktózy a sacharózy.

Třtinový cukr je sice v různé míře vylepšen melasou, ale tento efekt je spíše chuťový, procentuální podíl vitaminů B a minerálů je při běžné spotřebě zanedbatelný.

– Maltóza

Vzniká při výrobě sladu a jde o cukr postavený ze dvou molekul glukózy, která je méně sladká než fruktóza, proto slad dosahuje jen asi 40% sladivosti řepného cukru.

Slad se používá sušený i tekutý, podíl minerálů a vitaminů je v něm nepatrně vyšší než v třtinovém cukru.

Cukr, kam se podíváš

Při současném stylu stravování je velmi obtížné vyhnout se nadbytku cukru. Dokonce ani lidé, kteří takzvaně nejsou na sladké, si nemohou být jisti.

Potravináři totiž různé formy cukru využívají jako levné a šikovné ochucovadlo, a to zdaleka ne pouze ve sladkostech, cereáliích a sladkém pečivu.

Vysoké množství cukru obsahuje kečup, mražené pizzy, hořčice, nakládaná zelenina a další potraviny vysloveně slaného charakteru.

Změnit chuťové prefence je obtížné. Odvykat sladkým nápojům pomáhá například čaj z meduňky nebo máty.

Léčka v nápojích

Nesporně nejzbytečnější dávky cukru konzumujeme se sladkými nápoji. Viníkem je hlavně návyk na sladké pití, pěstovaný už od kojeneckého věku, přitom zcela zbytečně.

Malé děti mají sice zálibu ve sladké chuti, ale jejich chuťové vnímání a budoucí preference se teprve vyvíjejí, takže je zcela zbytečně deformujeme přislazováním čajů a kaší. Děti by je konzumovaly i bez přidaného cukru, kdyby jinou variantu nepoznaly.

Přislazování je problematické i z toho důvodu, že cukr vytváří velmi intenzivní vjem, který překrývá další chuťové nuance.

Ty pak děti, ale i dospělí zvyklí na sladké průmyslově vyráběné potraviny nejsou schopni vnímat a jídlo bez vysoké dávky cukru jim pak připadá fádní.

Ovšem to je jen věc chuťových zkušeností a návyků, citlivost pro jemnější chutě se dá obnovit, pokud se tak rozhodnete. Žádoucí je především právě u nápojů. Co pít místo sirupů, džusů a sladkých limonád?

Zkuste přechod na aromatické čaje, výborně se hodí především přirozeně nasládlá meduňka nebo výrazná máta. Můžete zkusit i černý čaj s kousky pravé vanilky nebo se směsí koření yogi a s mlékem.

Rychlá svačina

K dalším typickým potravinám s vysokým obsahem cukru, po nichž sáhneme jako po pohotové svačince, jsou oplatky a sušenky. Když se podíváte na obal, najdete tam nejspíš uvedený fruktózový sirup nebo kukuřičný sirup, rovněž sladící fruktózou.

Někdy tam bývá více zdrojů cukru. Současně tyto sladké pochoutky často obsahují nevhodné typy tuků a v kombinaci s fruktózou tak zatěžují metabolismus a podporují už zmíněné tloustnutí i rozvoj cukrovky.

Jedinou obranou vůči těmto rizikům je přechod na vhodnější svačiny s celozrnným pečivem, doplněným sýrem, domácími pomazánkami nebo při chuti na sladké třeba povidly bez přidaného cukru.

Průmyslově vyráběné sušenky a oplatky by s ohledem na zdraví měly zůstat jen občasným zpestřením jídelníčku, nikoli jeho denní součástí.

Snídaně raději domácí

Oproti průmyslově vyráběným cereáliím ušetříte notnou dávku cukru, a to i v případě, že si k snídani připravíte kaši nebo ovesné vločky s mlékem či jogurtem.

Kdo hledá inspiraci, najde ji v Paní domu 10/2016, kde jsme se receptům na kaše z různých obilovin věnovali. Kdo článek nemáte, napište nám na e-mail Listárny, text vám pošleme.

Co vzít na milost?

Mezi údajně zdravějšími alternativami cukru si nevyberete, při podrobnějším zkoumání mezi nimi není rozdíl. Pokud si tedy chcete zdravěji osladit život, zbývá leda sušené ovoce nebo povidla bez přidaného cukru. Výrazně sladká jsou přirozeně povidla hrušková.

Obsahují ovšem celé části ovoce včetně množství vlákniny. Sušené ovoce je možné také namočit a pak rozmixovat na sladkou pastu a použít na kaše nebo pečivo.

Dalším doporučovaným sladidlem je třtinová melasa. Ta má skutečně vysoký podíl necukerných látek ze šťávy z cukrové třtiny a je zdrojem minerálů, především dobře stravitelného a jinak nedostatkového železa.

Obsah cukru dosahuje jen asi 20 % a to spolu vysokým podílem minerálů způsobuje, že chuť melasy je málo sladká, zato s výrazným minerálně slaným tónem. O sladidlo v pravém slova smyslu tedy nejde.

Co budete jíst, když si dáte…

med květový

orientačně na 100 g:

cca 38 g fruktóza

cca 31 g glukóza

cca 10 g složené cukry, maltóza, sacharóza

cca 18 g voda

cca 4 g pyly, bílkoviny

nepatrné množství vitaminů B, z minerálů hlavně draslík

ječmenný slad

(údaje se týkají tekuté formy, prodávané jako sladěnka nebo sladovit)

orientačně na 100 g:

cca 76 g sacharidů, z toho asi 56 % maltózy a 9 % glukózy

cca 16 g vody

cca 6 g bílkovin

cca 1 g minerálů, hlavně draslík a fosfor) + vitaminy B3 a B6

javorový sirup

(původně získaná šťáva má asi 98 % vody a jen 2 % cukrů, které se vařením zahušťují asi na 60% podíl)

orientačně na 100 g:

cca 60 g sacharidů, z toho 59 g sacharózy, 1 gram fruktóza a glukóza

cca 40 g voda

cca 0,3 g minerálů: draslík (185 mg), vápník (90 mg), hořčík (25 mg) a železo (2 mg)

sirup z agáve

(má bezkonkurenčně nejvyšší obsah fruktózy mezi sirupy, používanými jako sladidla, což je např. sirup z datlí nebo kukuřičný)

orientačně na 100 g

cca 75 g sacharidů, z toho cca 80 % fruktóza, cca 15 % glukóza, nepatrné množství sacharózy a alkoholického cukru mannitolu

cca 3 g sacharidy v podobě rozpustné vlákniny (inulin)

cca 19 g vody

mizivé množství minerálů

FOTO: PX FUEL

Štítky:
Související články
7.7.2025
Za poslední desetiletí jsme si na tolik zvykli na heslo "pitný režim", že jsme se mnohdy naučili pít, i když nemáme žízeň. Tělu to ale nesvědčí. Totéž platí, když se žízeň ozývá a neustává. Nadměrné pití signalizuje zravotní problém. Velkou žízeň přirozeně dostaneme, když se zpotíme za velkého vedra nebo při námaze. Také hodně slané nebo sladké jídlo si vyžádá důkladné zapití. Jenže tím končí výč
4.7.2025
Občas se to stane každému. Nohu si lidově řečeno přeležíte a pak vám chvíli na chodidle pobíhají mravenci. Banalita. Jenže co když se mravenčení vrací častěji? Pocit mravenčení nebo brnění je vlastně hlášením, které nám posílají nervy oné partie: Něčím jsme je utlačili, podráždili nebo jim způsobili nedokrvení. To je celkem prostá podstata problému. Složitejší je to už s hledáním příčiny, neboť z
1.7.2025
Hudba nás ovlivňuje po celý život a v různých podobách je všude kolem nás. Její blahodárné účinky sami vnímáme a jsou i vědecky potvrzené. Zpěv ptáků, hlasy zvířat, ale i šumění listí nebo bublání vody v potoce můžeme považovat za hudbu. Vnímáme ji už před narozením, kdy slyšíme matčino srdce, dech i hlas. Čím je klidnější a laskavější, tím lépe pro harmonický vývoj novorozence, proto mu prospív
23.6.2025
...se prý má nechat uzrát, než se bude operovat. Kde se tahle lidová moudrost vzala, těžko říct. Ve skutečnosti je tomu právě naopak.   Šedý zákal se hlásí nenápadně. Začnete vidět trochu nezřetelně jako přes závoj. V noci si musíte posvítit, jinak nevidíte skoro nic, stejně tak na čtení potřebujete silnou žárovku. Přitom vás ostré světlo oslňuje.   Proč se tak děje? Oční
19.6.2025
Často ho máme někde na záhonu jen tak pro radost, protože pěstování je snadné a jeho barva potěší oči a zahradu rozzáří. Navíc kvete od jara až do podzimu. Potřebujete jen slunné místo a propustnou půdu. Naši předkové věděli, že květy měsíčku, který nazývali třeba sluníčko, krušínek, nechtík nebo deštná bylina, mají léčivé účinky. A tak je sušili a vyráběli různé masti, tinktury, olejíčky nebo
reklama
Šikovné tipy
Konec zápachu v bytě
Možná už se vám to také stalo. Vejdete do bytu a…. cítíte nepříjemný odér, který se line prostorem. Jen nemůžete přijít na to, odkud se bere. V případě, že se váš nos vzbouří a signalizuje nelibý pach, se zkuste zaměřit na 7 nejčastějších důvodů, proč to u vás doma smrdí. 1. Odpadkový koš Používání igelitových […]
Křída umí více než jen psát
Mít po ruce křídu se v domácnosti vyplatí. Skvěle čistí a umí i pár dalších kousků, přitom nedráždí, nevyvolává alergie a není jedovatá. Nahradí levanduli v šatníku: Působí ale trochu jinak. Zatímco levandule svým intenzivním aromatem nepříjemné pachy překryje, křída spíš řeší jejich příčinu, kterou bývá vlhkost v šatníku. Ta podporuje množení bakterií, které jsou […]
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Když se barva na vlasy nepovede
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dobřichovice – elegantní únik z Prahy do krajiny klidu a noblesy
epochanacestach.cz
Dobřichovice – elegantní únik z Prahy do krajiny klidu a noblesy
Jen pár minut od rušného centra Prahy se rozprostírá kraj, který jako by vypadl z pohlednice – Dobřichovice. Tato malebná středočeská obec na levém břehu Berounky nabízí všechno, co si náročný cestovatel může přát: harmonii přírody, noblesu historické architektury, vynikající gastronomii i výjimečné možnosti odpočinku a poznávání. Dobřichovice nejsou pouze „předměstím“ metropole. Jsou samostatným světem,
Klid v hlavě, sen v duši a mládí v buňkách: Jak nám příroda pomáhá spát a nestárnout
21stoleti.cz
Klid v hlavě, sen v duši a mládí v buňkách: Jak nám příroda pomáhá spát a nestárnout
Usnout včas, spát celou noc, probudit se svěží – pro mnohé sen. Doslova. Ve světě, kde se večerní ticho mění v modré světlo displejů a hlava neumí přestat přemýšlet ani v jednu ráno, se kvalitní spáne
Nechá se Švandová připravit o luxusní život?
nasehvezdy.cz
Nechá se Švandová připravit o luxusní život?
Když si herečka Jana Švandová (77) brala movitého developera Pavla Satorieho (75), šla hlavně po jistotě. Jenže co když o jejího muže teď usiluje jiná žena se stejným záměrem? Herečka Jana Švandová
Vodnice je poklad v domácí apotéce
epochalnisvet.cz
Vodnice je poklad v domácí apotéce
Její druhý název je brukev řepák, ale také se jí lidově říkalo kvaka nebo rabská řepa, to prý podle uherského města Rábu, protože prý snáší podobné vlhké podnebí, jako je tam.   Určitě jste se s ní už setkali, třeba na trzích, někdy i v obchodech. Její bulvy jsou bílé, nahoře někdy fialové a chutí
Džob: Graffiti, život a tikající styl s Mühle Glashütte
iluxus.cz
Džob: Graffiti, život a tikající styl s Mühle Glashütte
Letní filmovou sezónu oživuje snímek Džob, závěrečný díl trilogie, kterou režisér Tomáš Vorel započal Gymplem a pokračoval Vejškou. Hrdinové Kolman (Jiří Mádl) a Kocourek (Tomáš Vorel ml.) dospěli – j
Originální stavba navzdory velké vodě
rezidenceonline.cz
Originální stavba navzdory velké vodě
Okouzlující dům, postavený v povodňovém pásmu na předměstí Byron Bay v oblasti Queensland na východě Austrálie, musel vyhovět přísným stavebním regulím, aby jej nezničily v těchto končinách celkem běžné povodně. Příjemné subtropické klima v pobřežní oblasti australského Queenslandu spolu s nekonečnými písečnými plážemi a národními parky učarovaly také majitelům Northern Rivers Beach House, kteří se obrátili na známé architektonické
Vavřín: Pocta pro vítěze i ceněné koření
epochaplus.cz
Vavřín: Pocta pro vítěze i ceněné koření
V obchodě si ho kupujeme v podobě nenápadných suchých listů, které přidáváme při vaření do různých jídel. Samotná dřevina má přitom vznešenost nejen v názvu, ale také ve své historii. Uctívají ji panovníci i umělci, neobejdou se bez ní dokonce ani ve slavné delfské věštírně. A může podpořit zdraví! Vavřínové věnce známe jako poctu pro
Kam se ztratilo tělo Prokopa Holého?
historyplus.cz
Kam se ztratilo tělo Prokopa Holého?
Je neděle pozdě odpoledne, 30. května 1434. Kolem táhlého hřbetu Lipské hory u vesnice Lipany se zvedá prach. Jízdní oddíly umírněných husitů pronikají otevřenou vozovou hradbou táboritů a sirotků a převrátí osm dalších bojových vozů. Za nimi se hrnou pěší, kteří kolem sebe mávají meči a cepy… Právě v těchto rozhodujících okamžicích, kdy proti sobě bojují
Ze šperkovnice vycházely zvuky
skutecnepribehy.cz
Ze šperkovnice vycházely zvuky
S manželem jsme zakoupili starou šperkovnici, a pak ji vystavili v obývacím pokoji na komodě. Od té doby se doma začaly dít podivné věci. Když jsme si s manželem pořídili malý byt, nijak jsme s jeho zařizováním nepospíchali. Nechtěli jsme nic uspěchat. Společně s manželem Pavlem jsme přemýšleli, jaké doplňky by byly do obýváku nejvhodnější. Toulali jsme se tehdy na výletě v Kroměříži, když jsme v zapadlé
Kuřecí prsa ve slaninovém kabátku
tisicereceptu.cz
Kuřecí prsa ve slaninovém kabátku
Nikdy není na škodu zkombinovat více druhů masa. Ingredience 4 ks kuřecích prsou 15 plátků slaniny 1 vejce 100 g strouhanky 100 g nastrouhaného sýru sůl a pepř Postup Nejprve si tři p
Ztracené poklady Kypru: Co způsobilo rozdělení středomořského ostrova?
enigmaplus.cz
Ztracené poklady Kypru: Co způsobilo rozdělení středomořského ostrova?
V roce 1974 proběhla invaze turecké armády na ostrov Kypr. Vyvrcholilo tím problematické soužití mezi kyperskými Řeky a kyperskými Turky. Ostrov je stále rozdělen. Část ostrova nyní zahrnuje území Kyp
S nohama jako konve moc parády bohužel neuděláte
nejsemsama.cz
S nohama jako konve moc parády bohužel neuděláte
V horkém počasí začnou otékat nohy i zdravým lidem. Pocity těžkých nohou jsou nepříjemné a mohou pokazit celý den a místo toho, abyste si teplé dny užívala, trpíte. Vše se dá ale napravit! I když je většina lidí přesvědčena o opaku, nejsou oteklé nohy ani zdaleka problémem pouze starších nebo obézních lidí. Nepříjemně otéct mohou nohy komukoli. Zvlášť rizikové je dlouhé