Domů     Mléčné speciality ze slunné Itálie
Mléčné speciality ze slunné Itálie
20.11.2019

V české kuchyni se odjakživa těší velké oblibě různé zakysané tvarohové sýry, smetanové krémy a žervé. V poslední době je ale s přehledem „válcují“ mléčné speciality pocházející z jižní Evropy a Středomoří.

Jednou z prvních, která v našem jídelníčku zdomácněla, je mozzarella, později si cestu k mlsným jazýčkům zdejších strávníků našly další lahodné italské krémy – mascarpone a ricotta.

Recepty s jejich využitím jsou používány dnes a denně a v domácnostech nahradily celou řadu těžkých a hůř stravitelných moučníků a dezertů. Paní domu přináší přehled oblíbených italských sýrů, původ jejich vzniku a využití v kuchyni.

Ricotta je čerstvý bílý sýr svěží jemné chutí. Připravuje se z mléčné syrovátky a obsahuje jen velmi málo tuku (cca 13 %). Zato je bohatá na vápník, bílkoviny a fosfor.

Na rozdíl od tvarohu či žervé je ricotta lehce nasládlá a jako ostatní tvarohové krémy není nakyslá. Připravuje se z kravského, ovčího či kozího mléka, z jeho syrovátky, která se oddělila při výrobě běžných sýrů.

Ricotta doslovně znamená „převařený“ a ricottový tvaroh vznikne právě po převaření a přecezení. V této podobě pak trochu připomíná sýr cottage, ale je lehčí.

Původ: Ricotta se musí rychle spotřebovat, protože se brzy kazí, ale existují i varianty, které vydrží déle díky solení, uzení nebo fermentaci. Původně ji kvůli krátké životnosti jedli většinou jen pastýři, kteří si ji vyráběli.

Přesto si však dík lahodné chuti brzy našla cestu i na trhy a odtud do běžných domácností.

Využití v kuchyni: Můžete ji stejně jako mascarpone použít do salátů, do dezertů a mnoha tvarohových náplní či pomazánek. Existují i varianty sušenek, které obsahují ricottu.

Sýr lze utřít dohladka a krém pak smíchat s cukrem, skořicí, vanilkou, drobným ovocem či čokoládou a servírovat jako dezert. Naslano se zas používá na pizzu, těstoviny, calzone, stromboli, lasagne, manicotti a ravioli.

Mascarpone se vyrábí podle tradičního receptu a vyznačuje se jemnou krémovou chutí.

Mascarpone se dá běžně koupit v obchodě, jeho domácí příprava však není nijak složitá – ohřejeme 1 l smetany na asi 90 °C, přidáme 0,005 l kyseliny citronové nebo odpovídající množství limetkové či citronové šťávy a hmotu pomalu asi 10 minut intenzivně mícháme, dokud se smetana nesrazí.

Směs pak necháme odkapat na hustém sítu či v utěrce. V obchodech se prodává nezralý a doma se nechá „dojít“. V podstatě jde o čerstvý krémový sýr ze směsi smetany a mléka, vysrážený pomocí kyseliny vinné či citronové bez slévání syrovátky.

Syrovátky totiž vykape nanejvýš několik lžic a silou ji nevymačkáváme jako třeba u tvarohu.

Původ: Mascarpone pochází z Lombardie (mascherpa označovalo v tamním dialektu sýr ricotta), dnes se však vyrábí po celé Itálii. Rychle se kazí, proto se v domácích podmínkách vyrábí v zimě.

Tento sýr lehce dostane příchuť jiného jídla, a proto je potřebné ho skladovat odděleně.

Využití v kuchyni: Čerstvý voní jako smetana a často se smíchaný s ricottou používá místo másla. Vyrobíte z něj skvělé tiramisu či originální cheesecake, ale lze ho využít i jako alternativu smetany. Používá se i jako přísada do dalších dezertů a dortů.

Příprava tiramisu

1. Použijte co nejčerstvější vejce a sýr mascarpone.

2. Míchejte žloutky, cukr a mascarpone tak dlouho, dokud se nespojí.

3. Našlehejte bílky dotuha.

4. Bílky opatrně vmíchejte do směsi se žloutkem, cukrem a sýrem mascarpone.

5. Piškoty nenamáčejte do kávy příliš dlouho – 1–2 vteřiny budou stačit.

6. Zapojte vlastní fantazii! Vejce, cukr a mascarpone tvoří základ pro nespočet variant tiramisu – vymyslete si vlastní recepty podle své chuti!

Mozzarella je měkký sýr ve tvaru oválu, koule či třešniček (ciliegine), uzlíků (nodiny) a další spousty tvarů. Vyrábí se z takzvaného točeného tvarohu a skladuje v syrovátce v miskách nebo pevně uzavřených obalech a sáčcích.

Originální mozzarela se vyrábí z buvolího mléka. Má sněhobílou barvu a velmi tenkou lesklou kůrku. Struktura mladého sýra je poměrně pružná a poddajná, lze jej lehce krájet. Jak sýr zraje, stává se měkčím a zintenzivňuje se jeho chuť.

• mozzarella di Bufalla Campana – vyrábí se z buvolího mléka

• mozarela Fior di latte (mléčný květ) – vyrábí se z kravského mléka

• mozzarela smíchaná z obou typů mléka

• mozzarela uzená affumicata, zvaná Provola – s nazlátle hnědou barvou, výraznější chutí, uzená nad ohněm z místních druhů dřev

Původ: Mazzarella pochází z italské Kampánie. Název souvisí se slovem mozzare – odříznout, což je dáno tím, že se krájí nožem. Aby se mléko srazilo, přidává se do něj iniciační kultura a syřidlo.

Tvaroh se nakrájí na velmi malé kousky a nechá se usadit. Potom se vytáhne ze syrovátky a míchá ve vařicí vodě, dokud nevznikne hladká lesklá hmota. Z ní se odkrajují malé kousky, formují se do oválků a namáčejí do slaného roztoku.

Oddělenou syrovátku můžeme klidně vypít, nebo použít do koupele, těsta, či jako pleťovou vodu.

Využití v kuchyni: Mozzarella se nejčastěji přidává na pizzu, těstoviny, maso, do salátů, ale i do pomazánek. Nejznámějším předkrmem je salát caprese.

Tento typicky letní salát je jedním z nejsnadnějších salátů, jaké může italská kuchyně nabídnout.

Na talíř se střídavě pokládají plátky rajčat a mozzarelly, dále se posype lístečky čerstvě utržené bazalky, osolí a opepří a bezprostředně před podáváním se vše zalije panenským olivovým olejem.

Text: Marie Šrámková, Foto: Shutterstock

Předchozí článek
Další článek
Související články
14.1.2025
Knedlíky i malé knedlíčky. Tuhle dobrotu objevily snad všechny kuchyně světa. Liší se jen těstem a složením náplně, oblíbenou národní pochoutkou jsou ale všude. Proto pro vás máme pro inspiraci pár receptů. Knedlíky, knedlíčky a jim podobné těstové taštičky mohou být hlavním jídlem, přílohou a ve sladké podobě i dezertem. Které vybrat? My jsme se tentokrát pro tento článek rozhodli pro knedlíky p
10.1.2025
A nejen podle barvy a velikosti, i když samozřejmě často nakupujeme očima. Daleko důležitější je chuť. Ta se u jednotlivých odrůd liší a nejen to, jablka jsou více či méně šťavnatá, tvrdší, měkčí... Proto se také každé hodí na jiné použití v kuchyni. Nevěříte? Ale nejdřív s námi pojďte na nákup. Dejte si načas Popadnout v supermarketu tácek s jablky a rychle k pokladně, není nejlepší řešení, st
7.1.2025
Bez pečicího papíru se žádná hospodyňka neobejde. A určitě také ví, že se dá využít nejen v troubě, ale i v domácnosti k jiným účelům. Které to jsou? Pečicí papír můžete použít na vyložení jakékoliv nádoby, aby se její obsah nepřichytil na stěnu a nepřipálil. Když ho položíte na váhu, suroviny na ni pak můžete pokládat bez nádoby. I v mikrovlnce je nenahraditelným pomocníkem. A víte, že ho nemusí
31.12.2024
Tradičním přípitkem o silvestrovské půlnoci bývá šampaňské, respektive většinou spíše šumivé nebo perlivé bílé víno. Jenže slavnostní chvíli můžete zapít i svěžím koktejlem. Kromě šumivého vína nebo sektu se u nás „zabydluje“ prosecco. Jde o šumivé víno ze severní Itálie a podle tlaku v láhvi se dělí na prosecco šumivé (spumante) a perlivé (frizzante). Spumante se vyznačuje jemným a dlouhotrvají
30.12.2024
Připíjet si alkoholem není povinné, někomu prostě nechutná, jiný jej nemůže ze zdravotních důvodů. A pak jsou tady i děti a řidiči... A co jim nabídnout namísto nealko sektu mocktail? Jde o nealkoholický koktejl, jehož myšlenka se zrodila v Americe. Často se mu říká i „mock cocktail“, což je v anglickém překladu „falešný koktejl“. Pokud jej pro někoho budete na Silvestra připravovat, dejte si zál
reklama
Šikovné tipy
Líčení, které ubere roky
Touha být krásná s roky nevyvane, spíš ji nahrazuje rezignace. Nepodléhejte jí, i ve zralém věku vám šikovné líčení udělá radost při pohledu do zrcadla. Signálem mládí je hladká pružná pleť. Ta se sice vrátit nedá, ale šikovně použitým make-upem lze opticky zmírnit nápadnost povadlosti pokožky a nerovnoměrnou pigmentaci, což jsou hlavní známky přibývajících let. […]
Těžké ráno po oslavě?
Kocovině je lépe předcházet, než ji léčit. A pokud se ptáte, jak ji léčit, tak receptů, rad a návodů je mnoho. Ovšem efekt je individuální – na každého totiž platí něco jiného. K typickým příznakům kocoviny patří bolesti hlavy, průjem, nechutenství, třes, únava a nevolnost. Každý z nich vám naruší běžné denní činnosti. Co dělat, […]
Domácí apotéka na svátky
Vánoce a Silvestr jsou svátky rodinného setkávání, ale také dobrého jídla a pití. A málokdo dokáže odolat různým lákadlům a laskominám. Víme, že už máme dost, ale oči a mlsný jazyk nás nutí hodovat dál. A tak není nic divného, že může nastat nějaký problém. Pálí nás žáha, bolí žlučník, třeští hlava… První pomoc lze […]
Svícny z hrníčků
Skvělé je, že jejich výrobu zvládne každý a nezabere příliš času. Stačí jen zapojit fantazii. A většinu věcí, které budete potřebovat, najdete doma. Připravte si * různé hrníčky * balicí papír * mech * modřínové či jiné větvičky * drobné šišky * kousky kůry pokryté mechem * různé druhy a velikosti svíček * krajky * […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Hotel Reiters Supreme: Malebné místo v srdci přírody
iluxus.cz
Hotel Reiters Supreme: Malebné místo v srdci přírody
Potřebujete vypnout, dobít baterky a najít dokonalý klid? Hotel Reiters Supreme, nacházející se v malebném rakouském Burgenlandu, je tím pravým místem. Tento pětihvězdičkový hotel, určený výhradně pro
Obrázek chlapce z Terezína zamířil do vesmíru
historyplus.cz
Obrázek chlapce z Terezína zamířil do vesmíru
Život v terezínském ghettu je nesmírně obtížný, ovšem mladičký Petr Ginz se každodenními útrapami zlomit nenechá. Lidem okolo sebe dodává naději, posiluje dobré vztahy mezi nimi a snaží se je zabavit i vzdělávat. Na rozdíl od některých přátel mu však štěstí nepřeje a válku nepřežije.   Ve škole patří k nejlepším a rádi ho mají
Bible je důkazem, že žijeme v simulaci, tvrdí vědec
epochalnisvet.cz
Bible je důkazem, že žijeme v simulaci, tvrdí vědec
Je svět kolem nás skutečný? Co když je vše je pouhá iluze a my žijeme uvězněni ve virtuální realitě podobně jako postavy ve videohrách, u kterých ve volném čase odpočíváme? Touto otázkou se vědci a filozofové zabývají už tisíce let. Docent fyziky na univerzitě v Portsmouthu Melvin Vopson nyní přichází s tvrzení, že Bible může
Tomešová už toho má plné zuby a chce se rozvést?
nasehvezdy.cz
Tomešová už toho má plné zuby a chce se rozvést?
Hvězda seriálu ZOO Michaela Tomešová (33) je už osm let manželkou herce ze seriálu Slunečná Romana Tomeše (36). Jenže znovu po nějaké době se povídá, že mají velkou manželskou krizi. Prý snad měla h
Kouzelné Karlovy Vary z ptačí perspektivy
epochanacestach.cz
Kouzelné Karlovy Vary z ptačí perspektivy
Hosté lázní Karlovy Vary odjakživa rádi chodí na procházky do romantického okolí. Možnost podívat se na město shora se naskýtá hned na několika vyhlídkách s bohatou historií a cennou architekturou. Když budeme procházet nejnavštěvovanější české lázeňské město, takřka na každém kroku narazíme na něco zajímavého. Je tu celkem pět výstavných kolonád, řada významných lázeňských budov, ale
Ostružinovo-borůvkový pohár
tisicereceptu.cz
Ostružinovo-borůvkový pohár
Doba pohárů je trochu ta tam. Ale řekněte, není to škoda? Tak to pojďme napravit! Suroviny 250 g mascarpone 2 vejce 4 lžíce cukru trocha mandlového likéru (Amaretto) silná káva 1 balíček pi
Toskánsko po americku
rezidenceonline.cz
Toskánsko po americku
Atmosféra toskánského venkova učarovala majitelům vily natolik, že zatoužili přenést jeho kouzlo i do amerického Texasu. Půvabné a jakoby ospalé kamenné stavení se stalo jejich domovem. Architekt Bob Wetmore z architektonického studia Cornerstone byl tím pravým, kdo dokázal představy a přání manželů proměnit ve skutečnost. Nejdůležitějším požadavkem bylo ponechat hlavní obytné prostory v jedné výškové úrovni,
Řeknět dost! Už ani kapku
nejsemsama.cz
Řeknět dost! Už ani kapku
Stačí zakašlat, kýchnout nebo se zasmát, a nehoda je na světě. Drobného úniku moči si nikdo kolem sice nevšimne, ale i tak je pro vás zdrojem velkého stresu. O stresové nebo také zátěžové inkontinenci hovoříme v případě, že k úniku moči dochází při zvýšené fyzické námaze, při kašli, kýchání nebo smíchu. K úniku dochází jednou až dvakrát denně
Ve chvíli nouze mě překvapil
skutecnepribehy.cz
Ve chvíli nouze mě překvapil
Manžel mi tragicky zahynul před devíti lety. Celkem dlouho jsem se z toho za pomoci psycholožky dostávala. Vdaná jsem byla dvacet pět let. Laťka na muže byla nastavena vysoko. Nejdříve jsem si řekla, že už zůstanu sama. Ale postupem času jsem si uvědomovala, že bych ještě chtěla někoho, s kým ucítím, že žiji. Byl bezradný Do vedlejšího vchodu našeho
Tajemství nenápadné vesničky: Nacházejí se zde podzemní chodby dávné pevnosti?
enigmaplus.cz
Tajemství nenápadné vesničky: Nacházejí se zde podzemní chodby dávné pevnosti?
Vesnice Veselice je v současnosti částí východočeské obce Velká Jesenice. Kdysi zde stával hrad, který zanikl v šestnáctém století. Podle legend měla tato pevnost disponovat i systémem podzemních chod
Steve Jobs: Vizionář, který změnil svět technologií
epochaplus.cz
Steve Jobs: Vizionář, který změnil svět technologií
V roce 1976 založil Steve Jobs spolu se Stevem Wozniakem (*1950) firmičku Apple Computer ve své garáži. V roce 1980 se z ní stal miliardový byznys a veřejně obchodovaná společnost. O čtyři roky později vytvořil Apple Macintosh, ale firma se roku 1985 v obavách z levnějších produktů konkurenčního Microsoftu svého zakladatele zbavila. Steve Jobs (1955–2011) Kdo to je: zakladatel, výkonný
Čirok je obilninou budoucnosti. Dokáže uživit, z půdy vyhnat škůdce či působit proti rakovině
21stoleti.cz
Čirok je obilninou budoucnosti. Dokáže uživit, z půdy vyhnat škůdce či působit proti rakovině
Říká se mu velbloud rostlinné říše, protože je suchovzdorný, což je při současných klimatických změnách u plodin nedocenitelnou vlastností. Čirok v naší zemi zatím málo známe, ale je pátou nejpěstovan