Domů     Máte rádi knedlíky?
Máte rádi knedlíky?
1.11.2023

Říká se, že jde o českou specialitu a opravdu jich umíme spoustu. Ale knedlíky vaří i naši sousedé. Takže, jestli stále děláte ty své osvědčené, co to takhle zkusit jinak? Možná si některý recept vyberete.

ČECHY A MORAVA

Chlupaté (bosáky)

750 g brambor, 1 vejce, 250 g hladké mouky, sůl

1) Nejdřív dejte vařit vodu, protože s bramborovým těstem se musí pracovat rychle, aby nezřídlo. Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Vymačkejte z nich tekutinu, nejlépe to jde v cedníku.

2) Potom vložte do mísy, osolte, rozklepněte k nim vejce a promíchejte. Pak do hmoty postupně zapracujte tolik mouky, aby vzniklo tuhé těsto, o něco hustší než na bramboráky.

3) Pomocí namočené lžíce vytvořte šišky a opatrně je sázejte do hrnce s mírně vařící osolenou vodou. Počkejte, až knedlíky vyplavou a zvyšte plamen. Vařte doměkka zhruba deset až patnáct minut. Přesný čas závisí na velikosti.

Tip: V našich zemích se většinou jedí se zelím nebo se špenátem, ale stačí je posypat smaženou cibulkou.

Karlovarský

6 rohlíků (den předem je nakrájejte na kostičky a nechte proschnout), 3 vejce

200 ml mléka, 15 lístků hladkolisté petrželky, 60 g másla, ½ lžičky soli, špetka muškátového květu, 1 lžička oleje

1) V misce rozšlehejte mléko, žloutky, polovinu soli, muškátový květ a rozpuštěné máslo. Přidejte pečivo, promíchejte a nechte 5 minut nasáknout.

2) Petrželku nasekejte nahrubo a z bílků se špetkou soli ušlehejte hodně pevný sníh. Čím studenější bílky použijete, tím kvalitnější sníh do knedlíků vyšleháte. Nasáklé rohlíky, petrželku a sníh krátce promíchejte.

4) Na pracovní desku položte potravinovou fólii a uprostřed vymažte olejem. Na pomazanou část dejte polovinu knedlíkového těsta, fólii přehněte a zabalte, jako kdybyste balili velký bonbon. Pokud by se uvnitř fólie nahromadil vzduch, propíchněte ji. Stejně postupujte i s druhou polovinou těsta.

5) Válečky vložte do vroucí vody a vařte asi 25 minut. Hotový knedlík vybalte z fólie a nechte 3 minuty odpočinout. Poté nakrájejte na plátky.

Tip: Pokud nemáte důvěru k fólii, můžete knedlík udělat postaru v utěrce nebo ubrousku, ale vyberte lněné, protože se těsto bude méně lepit než k bavlně.

Plněné uzeným

400 g uzeného masa, 1 lžíce sádla, 1 cibule, 750 g brambor uvařených ve slupce, 250 g hrubé mouky, 100 g dětské krupičky, 1 velké vejce, sůl

1) Najemno nakrájenou cibuli osmažte na sádle spolu s uzeným masem nakrájeným na malé kostičky. Nechte vychladnout.

2) Vychladlé brambory uvařené ve slupce oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle přímo na vál.

3) Přidejte mouku, krupičku, vejce a sůl. Rychle těsto rychle zpracujte, protože jinak začne řídnout.

4) Rukama vyválejte váleček a rozkrájejte na stejně velké kousky, ze kterých vytvarujte placky. Na každou dejte přiměřené množství osmaženého uzeného masa s cibulkou. Uzavřete a vytvořte kulaté knedlíky.

5) Vkládejte je do vroucí vody a vařte 10–15 minut podle velikosti.

Tip: Když maso pokrájíte na kousky knedlíky na řezu krásně vypadají a mají i lepší chuť, než když maso rozemelete.

NĚMECKO

Bavorské bramborové

1 kg brambor, 250 g bramborové moučky (solamylu), 1 vejce

1) Brambory oloupejte a dejte do hrnce s vodou uvařit do měkka. Sceďte a nechte chvilku zchladnout.

2) Poté je prolisujte a dejte do větší mísy. Přidejte vejce a moučku a vypracujte těsto.

3) Z hotového těsta vytvořte koule o průměru 6-7 cm a dejte na 15-20 minut vařit do osolené vody.

Tip: Bavorské bramborové knedlíky jsou jiné než ty české, budou vám připadat lepivější, ale používají se jako příloha k obdobným pokrmům.

Chlebové

500 g hrubé mouky, 3 krajíce tmavého chleba, 200 ml mléka, sůl, 30 gramů droždí

1 vejce, špetka cukru ml

1) Mouku prosejte, vytvořte v ní důlek, do něj rozdrobte droždí, posypte cukrem, zalijte vlažným mlékem (asi třetinou) a nechte vzejít kvásek.

2) Pak přidejte ostatní suroviny a na kostičky nakrájený chléb, z něhož jste odkrájeli kůrky.

3) Nechte v teple vykynout, pak tvořte koule, které po dalším vykynutí (10 min) vařte na napařovači potřeném olejem 15-20 minut podle velikosti.

4) Hotové knedlíky vyjměte a propíchněte, aby se nesrazily.

Tip: Chutnají jinak, než ty s houskou, a hodí se k různým omáčkám, třeba k houbové.

RAKOUSKO

Tyrolské špekové

350-400 g rohlíků, 200 ml mléka, 4 vejce, 100 g slaniny, 100 g uzené klobásy, 20 g másla, 1 cibule, 1 lžička petrželky a pažitky (jemně nasekané), sůl, muškátový oříšek, 80 g hrubé mouky

1) Na kostičky nakrájené rohlíky smíchejte s mlékem a vejci a nechte v přikryté míse 20 až 30 minut odpočinout.

2) Na malé kousky nakrájenou slaninu a klobásu spolu s cibulí, petrželkou a pažitkou opečte v rozpuštěném másle. Přidejte sůl a mletý muškátový oříšek. Posypte moukou a vše smíchejte dohromady a uhněťte v těsto.

3) Navlhčenýma rukama tvarujte kulaté knedlíky. Na zkoušku jeden vložte do slané vody vařte cca 15 minut. Hotový knedlík by měl být na povrchu hladký a uvnitř drobivý. Pokud je příliš měkký, přidejte ještě trochu mouky a vytvarujte. Teprve až je hmota dostatečně soudržná, uvařte zbývající knedlíky.

Tip: Podávat můžete se zelím, ale v Tyrolsku je velmi často servírují v hovězím vývaru nebo ke guláši.

ITÁLIE

Špenátové se sýrem

250 g listového špenátu, 1 ½ hrnku strouhanky, 1 hrnek nastrouhaného parmezánu, ½ hrnku ricotty, 1 vejce, 200 g sýra taleggio (můžete použít blaťácké zlato), lžíce olivového oleje, mouka na poprášení, sůl

1) Lístky špenátu vsypte do vařicí vody a nechte je 1 až 2 minuty zavadnout, sceďte je a ihned ponořte do studené, aby si zachovaly barvu.

2) Pak z nich vymačkejte vodu a nasekejte je nadrobno.

3) Ve velké míse promíchejte nasekaný špenát s trochou soli, strouhankou, parmazánem, ricottou, 1 lžící olivového oleje a vejcem, až vznikne vláčné těsto.

4) Udělejte asi 14 kuliček, každou v dlani zploštěte, posypte 2 lžičkami nastrouhaného sýra a zabalte do kulatého knedlíku.

5) Knedlíky položte na moukou poprášený pečicí papír, položený na plechu a dejte na 45 minut do mrazáku.

6) Poté je vkládejte do osolené vroucí vody a vařte asi 5 až 7 minut, až vyplavou na povrch.

Tip: Italové je podávají s omáčkou z balzamikového octa, kterou vytvoří tak, že na pánev dají 3 lžíce másla, pár lístků šalvěje, trochu vody z knedlíků, 2 lžíce balzamika a svaří do zhoustnutí. Můžete je ale servírovat i k opečené šunce nebo uzenému masu. Nezapomeňte je posypat parmazánem.

Foto: Shutterstock

reklama
Související články
13.9.2024
Už nikdy nechcete mít rýži příliš málo uvařenou, připálenou anebo dokonce rozvařenou? Kupte si rýžovar. Tohle vychytralé zařízení totiž pracuje na principu vaření v páře. Další hrnec navíc, řeknete si. Ale pokud si doma vaříte rýži často, nikdy neprohloupíte nákupem správného rýžovaru. Nebudete už totiž muset myslet na to, jak dlouho rýži musíte vařit, ani nic dalšího hlídat. Technika vše vyřeší
6.9.2024
Se zmrzlinami se hodně experimentuje, ale právě tato z avokáda není chuťově výstřelkem, ale naopak překvapivě lahodným dezertem. Avokádo má hned dva předpoklady stát se praktickou ingrediencí pro výrobu domácí zmrzliny. Především obsahuje vysoké množství tuku, navíc přirozeně krémové konzistence. K tomu si přičtěte jemnou, lehce trávovou chuť dužiny, která se dá dobře skloubit s dalšími přísadami
3.9.2024
Kedlubny jsou nízkokalorické, obsahují vitaminy i řadu tělu prospěšných látek a gurmáni tvrdí, že v tepelné úpravě jsou i velmi lahodné. Výhodou je, že se pěstují od jara až do pozdního podzimu, a tak si je můžete dopřávat v kuchyni téměř po celý rok. Největší lahůdkou jsou ale mladé jarní kedlubny. Před jakoukoliv úpravou kedlubny musíte nejprve zbavit tvrdé slupky. Co z nich připravujeme Zas
30.8.2024
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje, že tuto dobrotu omylem vytvořil Napoleonův kuchař díky své za
26.8.2024
Každý z nás je občas udělá. Mají spoustu variant a poslouží i jako malý oběd nebo svačinka ať už do práce nebo na cesty. Dají se připravit na pánvi, v sendvičovači, zapékat pod grilem. Použít můžete klasický toustový chléb, ale také třeba veku nebo nakrájenou bagetu. Jestli doma stále střídáte jen pár osvědčených receptů, máme pro vás další nápady z domova i ze světa. Zkuste třeba variaci na špan
reklama
reklama
Šikovné tipy
Krabička na kapesníky může být hezká
A vyrobit ji vůbec není těžké. Jestli rádi tvoříte, ale netroufáte si zatím na větší věci, tohle je nápad právě pro vás. Budete potřebovat: Krabičku (polotovar koupíte na internetu, v hobby marketech nebo ve výtvarných potřebách), větší a menší štětec, univerzální vodou ředitelné barvy Povrch krabičky před natíráním důkladně zbavte prachu a jiných nečistot. Bílou […]
Milujete pizzu? Kupte si na ni pec
Tajemství skvělé pizzy nespočívá jen v ingrediencích či tloušťce těsta. Pokud si ji chcete připravit ve vlastní kuchyni, musíte mít také kvalitní pec určenou právě na pizzu. Dnešní pizzy mají mnoho podob, chutí, při jejich přípravě střídáte různé ingredience, ale přece jen ta pravá italská je jen jedna. I ta může mít mnoho podob – […]
Patchwork: Vyrobte si polštářek s kočičkou
Nadchne především děti, ale naparádit s ním můžete i postel v ložnici. A když budete mít zbytky tmavších látek ladící s obývákem, bude se hodit i tam. Budete potřebovat: – zbytky barevně sladěných bavlněných látek – 0,5 m látky na vnitřní polštářek – duté vlákno na výplň – 2 knoflíky – 0,5 m jednostranně nalepovacího […]
Správná péče o vlasy se vyplatí
Je dobré se k vlasům chovat tak, aby vám zanedbání později nevrátily. Pomůže tomu vhodný šampon a dobrá strava. Sice už je po zimě, ale naše vlasy kvůli mrazu a větru možná ztratily potřebnou hydrataci, lámou se a třepí. Jejich dlouhodobou kondici ovlivňuje i kouření, nedostatečný pitný režim a strava. Dejte vlasům hydrataci Začít můžete […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
DS Automobiles: designová studie SM TRIBUTE
iluxus.cz
DS Automobiles: designová studie SM TRIBUTE
„Pracujeme na genech našich ikonických modelů, abychom mohli získané zkušenosti využít pro přípravu podoby budoucích modelů, které se mají objevit na konci desetiletí,“ uvedl Thierry Metroz, šéfdesign
Satyr, bájná bytost: Skutečně existuje?
epochalnisvet.cz
Satyr, bájná bytost: Skutečně existuje?
Satyra známe jako tajemnou entitu, která se vyskytuje zejména v řecké a římské mytologii. Obvykle bývá zobrazován jako napůl člověk a napůl kozel. Má lidský trup i hlavu, avšak kozí nohy, rohy, oháňku a někdy i špičaté uši. Satyrové jsou známí pro svůj bujarý a smyslný život. Milují víno, tanec, hudbu a pronásledování nymf. Často
Exkluzivní sídlo sira Roda Stewarta
rezidenceonline.cz
Exkluzivní sídlo sira Roda Stewarta
Majestátní domov v barokním stylu, patřící jedné z největších hudebních hvězd současnosti, je vskutku okázalý, ostatně jako sám jeho majitel. Bohatě zdobené interiéry impozantní rezidence disponují luxusem, srovnatelným s Buckinghamským palácem. Pozemek v Los Angeles, v proslulé komunitě Beverly Park, koupil Stewart v roce 1991 za částku o něco málo přesahující dvanáct milionů dolarů. Dům
Inspirujeme se v boji s rezistentní E.coli u goril?
21stoleti.cz
Inspirujeme se v boji s rezistentní E.coli u goril?
Escherichia coli je bakterie, která se přirozeně vyskytuje ve střevní mikroflóře teplokrevných živočichů včetně člověka. Je mu prospěšná, pokud se nešíří, kam nemá. Patogenní kmeny této bakterie však
V Milánu se nudit nebudete
epochanacestach.cz
V Milánu se nudit nebudete
Pokud chcete vidět katedrálu, ze které vám spadne brada, nakoupit originální oblečení v místních buticích nebo zhlédnout jedinečné vynálezy a díla Leonarda da Vinciho, je pro vás Milán tím pravým tipem na dovolenou. Nejideálnějším obdobím k návštěvě jsou duben až květen a září nebo říjen. V tu dobu je tu totiž příjemně teplo a při
Naše láska začala krásně, ale tajně
skutecnepribehy.cz
Naše láska začala krásně, ale tajně
Nejevila jsem o kluky zájem až do doby, než se na gymnáziu objevil ten hezký učitel. Háček byl v tom, že se líbil nejen mně, ale všem holkám. Do svým bezmála osmnácti let jsem s nikým nechodila, žádný vrstevník mi nepřipadal dostatečně zajímavý. Kluci mě obléhali, ale já nosila nos nahoru a nikoho jsem si nevšímala. Vše se změnilo,
Proteinové lívance
tisicereceptu.cz
Proteinové lívance
Odměna po tréninku je tu pro vás. Suroviny na 1 porci 3–4 bílky 125 ml mandlového mléka (může být i kravské) 1 vanilkový koktejl v prášku špetka soli kokosový olej na smažení kakao s umělým
Balkánská pomsta: Černý Jiří se nevešel do rakve
historyplus.cz
Balkánská pomsta: Černý Jiří se nevešel do rakve
Nemá sílu ho zabít sám, a tak si najme vraha. Ten zaskočí Černého Jiřího v úkrytu, zabije ho a usekne vůdci srbských povstalců hlavu, po níž touží osmanský sultán. Zákeřná vražda rozpoutá boj na život a na smrt mezi dvěma vládnoucími srbskými rody! Na vraždu si netroufal, ale hlavu soupeře už dokáže Miloš Obrenović (1780–1860)
Nejlepší oddech podle znamení
nejsemsama.cz
Nejlepší oddech podle znamení
Každá z nás má o ideálním relaxu jinou představu. Jedna chce ležet na pláži, druhá touží po rozhlédnutí z vrcholku hory. Jaké místo a aktivity se nejlépe hodí pro vás? Hvězdy vám prozradí, kde a jak si nejlépe dobijete energii. Beran 21. 3. – 20. 4. Pro energického Berana je zahálka a dobíjení baterek synonymem pro
Krutá tečka za zlatou érou Zeppelínů: Stačí 34 sekund a Hindenburg shoří!
epochaplus.cz
Krutá tečka za zlatou érou Zeppelínů: Stačí 34 sekund a Hindenburg shoří!
Expedice Umberta Nobileho se pomalu vrací z výpravy k Severnímu pólu. 25. května 1928 bude mít smůlu – vzducholoď Italia ztroskotá na Špicberkách! Nakonec se podaří zachránit jen polovinu z 16 účastníků expedice. To štěstí bude mít Nobile i náš krajan, fyzik a spisovatel František Běhounek (1898–1973). Píše se rok 1783. Bratři Montgolfierové oslní svět
Záhadný stav mysli deja vu: Nezvané záblesky z minulého života?
enigmaplus.cz
Záhadný stav mysli deja vu: Nezvané záblesky z minulého života?
Už jste někdy zažili deja vu? Zvláštní pocit, že situace, ve které se zrovna nacházíte, se již jednou odehrála? Pravděpodobně i u vás se vzápětí ozve logika, jež se tomuto pocitu vzpouzí jako divoký k
Tají Maximová trpkou zradu?
nasehvezdy.cz
Tají Maximová trpkou zradu?
O svém soukromí toho sdílí jen málo, loni ale herečka Elizaveta Maximová (32) ze seriálu Jedna rodina přiznala, že se po letech rozešla s fotografem Markem Jarkovským (37). Partnerský vztah může po