Domů     Marináda je půlka úspěchu
Marináda je půlka úspěchu
15.6.2020

Aby maso bylo nejen šťavnaté, ale i pikantní, musíme si dát záležet na chutné marinádě.

V obchodě sice můžeme koupit masa už předem marinovaná, ale hrozí riziko, že maso pod aromatickým nánosem koření a omáček nebude čerstvé. Navíc obsahují velké množství soli. Připravili jsme pro vás domácí marinády převážně na kuřecí, vepřová a hovězí masa.

Ingredience se spojí, a do nich se vkládá omyté, nakrájené maso na plátky či menší kostky. V marinádě maso „leží“ nejlépe do druhého dne. Do marinád používáme slunečnicový či olivový olej.

Tip Paní domu: Při marinování masa na grilování rozhodně využijte sezony a na trhu či na své zahrádce získejte čerstvé bylinky. Jejich chuť je oproti sušeným nesrovnatelná!

Základní marinády na maso

Bylinkovo-medová

Suroviny: 250 ml olivového oleje•½ lžičky soli•5 snítek tymiánu•1 snítka rozmarýnu•3 lžíce medu•citron

Vše smíchejte v míse s olejem. Bylinky nemusíte trhat ani krájet, stačí je ponořit celé. Maso v marinádě nechte alespoň dvě hodiny naložené. Sladkou chuť medu můžete později zmírnit pár kapkami citronové šťávy. Tato marináda se obzvláště hodí na vepřové maso.

Z kyselého mléka

Suroviny: 300 ml kefíru nebo acidofilního mléka•2 lžičky majoránky•½ lžičky soli•2 stroužky česneku•1 lžička pepře

Všechny ingredience smíchejte s kyselým mlékem. Sůl a pepř použijte z mlýnku.

Tato marináda se nejvíc hodí ke kuřecím prsům a drůbežímu masu.

Řecká moschári

Suroviny: 1 kelímek bílého jogurtu•½ lžičky soli•½ lžičky pepře•1 lžíce červené papriky•špetka chilli•2 stroužky česneku

Jogurt smíchejte se všemi ingrediencemi, česnek prolisujte. Tato marináda je vhodná ke všem masům, nejlépe však k drůbežímu, výborně se hodí na grilovaná křidélka (nepřipalují se).

Ostrá pro silné žaludky

Suroviny: lžíce dijonské hořčice•200 ml olivového oleje•1 lžička pepře•1 lžička soli•4 snítky tymiánu

Krkovici nejprve naložte aspoň na hodinu do oleje. Maso pak zkřehne a půjde snáz kousat. Všechny ingredience smíchejte a maso v marinádě nechte opět alespoň hodinu. Během grilování maso zbytkem marinády potírejte.

Další varianty marinád na maso

Hořčičná – 4 lžíce oleje, 2 lžíce kečupu, 1 lžíce kremžské hořčice, sojová omáčka, 5 stroužků česneku (prolisovat), čerstvá bazalka (nasekat), červená paprika, kari, sůl

Kari – 250 g bílého jogurtu, 3 lžičky kari, 3 lžičky červené papriky, 1 lžíce oleje, sůl

Švestková – 3 lžíce švestkových povidel, 2 lžíce dezertního vína (např. sherry), 2 lžíce oleje, 2 stroužky česneku (prolisovat), 1/2 chilli papričky, sojová omáčka, zázvor

Bylinková – 4 lžíce oleje, pepř mletý, cibule (najemno nakrájet), 2 lžíce sojové omáčky, 2 prolisované stroužky česneku, petrželová nať a pažitka (nasekat), sůl

Meruňková – 5 lžic meruňkové marmelády, 1 lžíce plnotučné hořčice, sojová omáčka světlá, citronová šťáva, 1 stroužek česneku (prolisovat), zázvor, pepř bílý, sůl

Česneková s medem – 3 lžíce oleje, 5 lžic kečupu, 1 lžíce medu, cibule (najemno nakrájená), 4 stroužky česneku (prolisovat), petrželová nať a bazalka (nasekat), sojová omáčka, pepř, sůl

Nadivoko – 3 lžíce oleje, 1 lžička plnotučné hořčice, 1 lžíce kečupu, bobkový list a nové koření (namlít), sojová omáčka, červená paprika, mletý pepř a sůl

Exotická – 1,5 dl pomerančového džusu, 1dcl bílého vína, 3 stroužky česneku (prolisovat), zázvor, sůl

Pikantní – 4 lžíce oleje, citronová šťáva, čerstvá petrželová nať, bazalka, kopr, oregano (nasekat), 2 chilli papričky (najemno nasekat popř. nastrouhat), 3 stroužky česneku (prolisovat), bílý pepř, můžeme přidat i bílý jogurt

Pepřová – 5 lžic oleje, 4 stroužky česneku (prolisovat), nahrubo namletý barevný pepř, sůl

Z jablíček a česneku – 2 velká jablka (oloupat a najemno nastrouhat), 4 stroužky česneku (prolisovat), 2 lžíce oleje

Na ryby

Marinády určené pro ryby sladkovodní i mořské. Do marinád je vhodné používat olivový olej a čerstvé bylinky, které dodají pokrmu nezaměnitelnou chuť a vůni.

Koprová – 4 lžíce oleje, citronová šťáva, bílý pepř, čerstvý kopr (nasekat), sůl

Marinády na ovoce

Grilovat lze opravdu vše, co nám chutná, nasvědčují tomu i níže uvedené recepty. Ovoce můžeme grilovat i bez použití marinád.

Jablka – 2 lžíce medu, 3 stroužky česneku (prolisovat), citronová šťáva, sůl (jablka nakrájíme na kousky a naložíme do marinády cca 2 hodiny), poté napichujeme na špíz střídavě s kousky naloženého kuřecího masa nejlépe do jednoduché marinády z následujících ingrediencí:

olej, pepř černý, 1 lžíce kečupu, sojová omáčka, sůl

Banány – 2 lžíce medu, 0,5 dl whisky

Ananas – 2 lžíce medu, 2 stroužky česneku, sůl

Marinády na sýry

Do marinád na sýry můžeme nakládat např. hermelín, balkánský sýr, mozzarelu, eidam 45% aj. Naložený hermelín, jelikož má bílou plíseň na povrchu, která zabrání, aby vytekl, můžeme také grilovat.

Ostatní marinované sýry můžeme použít do salátů či na obložené mísy, ale také na maso.

Bylinková marináda – 3 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku (prolisovat), čerstvá bazalka (nasekat), můžeme přidat čerstvou petrželovou nať či pažitku, chceme-li docílit, aby byla marináda pikantní, přidáme 1/2 chilli papričky (najemno nasekat popř.

nastrouhat) a sůl

Marináda nadivoko – 3 lžíce olivového oleje, bobkový list, nové koření, černý pepř (nahrubo namlít), můžeme použít i nemleté koření, sůl

Marináda na zeleninu

Můžeme použít jakoukoliv zeleninu, kterou vypěstujeme (listová není vhodná): rajčata, paprika, cuketa, lilek, cibule, houby, mrkev, celer, brambory (můžou být i předem uvařené ve slupce), hrachové či fazolové lusky, apod. potřeme lehce rozpuštěným máslem a posolíme

Univerzální – 3 lžíce oleje (nejlépe olivového), 5 stroužků česneku (prolisovat), čerstvá bazalka a petrželová nať (najemno nasekat), cibule (najemno nakrájet), citronová šťáva, sůl, zeleninu necháme cca 1 hodinu naloženou v marinádě.

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Související články
23.12.2025
Tradice obalovaného kapra s bramborovým salátem coby štědrovečerní pokrm je mnohem mladší, než by se mohlo zdát. Poprvé ho připravila M. D. Rettigová a první recept na jeho přípravu se objevil v kuchařce až v roce 1924.   V českých rodinách se kapr na Štědrý večer podával už dříve, někdy od počátku 19. století, ale spíše jen v rybníkářských oblastech nebo v rodinách, které si ho finančně mohli
22.12.2025
Croquembouche (čteme krokánbuš) je lahodný dezert, který se ve Francii připravuje při slavnostních příležitostech. Poprvé ho představil cukrář Antoine Carême v druhé polovině 18. století a měl takový úspěch, že ho dnes zná každý i za hranicemi jeho země. Doba přípravy: 180 minut   Rozpis na 8 porcí: * Na těsto: 150 g másla, 200 g hladké mouky, 5 vajec, 450 ml vody * Na čokoládo
18.12.2025
Odpověď je snadná. Ano. Nějak už to mají zakódováno v genech. Typický Francouz si na jídle dává opravdu záležet.   Jídlo je pro něj radost, potěšení, společenská událost. A pozor nejen v restauraci, ale i doma v rodině. Kvalita především Vaření začíná už při nákupu. Sice musíme opustit představu, že se všechno každý den kupuje na trhu, kde si lze produkty ohmatat, očichat a pr
12.12.2025
Guláš umí uvařit po paměti snad každá, i nezkušená kuchařka. Dokonce jeho přípravu perfektně zvládají i muži, kteří si ke sporáku stoupají spíš výjimečně, jen když chtějí strávníky překvapit svým kuchařským uměním… Každá domácnost připravuje guláš trochu jinak. Receptura dědící se z generace na generaci se liší v druhu použitého masa, v koření a různých ochucovadlech, v zálivce, kterou maso běh
10.12.2025
Yerba maté je třetím nejoblíbenějším teplým povzbuzujícím nápojem světa. Na přípravu se používají mladé lístky byliny cesmíny paraguajské.   Kouřová vůně a uzená chuť. Řízný a hořký… Tak popisují znalci tradiční jihoamerický nápoj, který tamní šamani při svých rituálech používali již v dobách před Kristem, a který má dodnes přezdívky Zázrak z pralesa nebo Zelené zlato indiánů. Zdravá
reklama
Šikovné tipy
Vánoční hvězdu přizdobte
Letos můžete zkusit styl „Ledového království“.  Nejen klasická červená, ale i bílá vánoční hvězda má totiž úžasné kouzlo.   1) Připravte si skleněnou mísu odpovídajících rozměrů a potřete ji neředěným saponátem na nádobí. Poté na ni postupně přikládejte tyčinky lepidla do tavné pistole a tu je opatrně rozpouštějte. 2) Až vytvoříte dostatečně hustou síť, nechte […]
Z vlastnoručního etažéru a malované dózy bude cukroví chutnat ještě lépe
Na štědrovečerní tabuli se bude dřevěný etažér vyjímat lépe než cukroví naskládané na talíři. Zkuste si ho letos vyrobit. Křehké druhy cukroví můžete do té doby uložit v plechových dózách, které pomalujete vánočními motivy. Dóza na cukroví Vlastnoručně zdobená dóza s domácím cukrovím může posloužit i jako pěkný dárek.   Budete potřebovat: * plechové dózy * vodou […]
Vyrábíme schránku pro Ježíška
Kam vložit dopisy s vánočními přáními, aby je Ježíšek spolehlivě našel? Přece do speciální vánoční schránky.   Budete potřebovat: * dárkovou bedýnku na dvě lahve vína (má vysouvací zadní stranu a poutko, za níž schránku můžete zavěsit na dveře, okno nebo plot) * rukavice * vrtačku se speciálním nástavcem zvaným sukovník (14 mm) * brusnou […]
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Díky dronům analyzují vědci velrybí dech
21stoleti.cz
Díky dronům analyzují vědci velrybí dech
Používání dronů je v moderní době velmi rozšířené, a to v různých oblastech lidské činnosti. Spoléhají na ně i odborníci, kteří se zabývají zdravím keporkaků a dalších velryb v arktických vodách. Bezp
Montblanc přeje Veselé Vánoce
iluxus.cz
Montblanc přeje Veselé Vánoce
Montblanc vnáší do letošních Vánoc atmosféru zimních dnů, kdy se člověk na chvíli zastaví, vezme do ruky pero a nechá myšlenky plynout po papíru. Ruční psaní je jedním z nejkrásnějších způsobů, jak
Věděla, že jsem v nebezpečí
skutecnepribehy.cz
Věděla, že jsem v nebezpečí
Byla to jen taková hra na schovávanou a mě nenapadlo nic lepšího, než se ukrýt do zakázané dědečkovy truhlářské dílny… V  dětství jsem často trávila prázdniny a také volné víkendy i se svým bratrem u babičky a dědečka na vesnici. Dědeček byl šikovný stolař a s babičkou si ještě přivydělávali zdobením už hotových rakví v odlehlé dílně. Přikázali nám, abychom do této
Ardbeg House: Legenda z Islay vítá první hosty
epochalnisvet.cz
Ardbeg House: Legenda z Islay vítá první hosty
Slavná palírna Ardbeg, spadající pod skupinu LVMH, poprvé vstoupila do hotelového světa…Na ostrově Islay otevřela Ardbeg House, stylové boutiqové útočiště propojující charakter své legendární produkce s prostředím ostrova, který je proslulý dlouhou tradicí a jedinečným rukopisem místních palíren. Dvanáct pokojů a apartmá, z nichž každý má svůj vlastní příběh, vás vtáhne do atmosféry, která působí jak
Tichá domácnost u Burešové kvůli třetímu dítěti?
nasehvezdy.cz
Tichá domácnost u Burešové kvůli třetímu dítěti?
Dostává bezbřehá láska trhliny? Na veřejnosti se hvězda seriálu ZOO Eva Burešová (32) a její partner, šéfkuchař Přemek Forejt (38), prezentují jako dokonalý pár. Podle našeho zdroje to má však za dv
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Čočková polévka s klobáskou
tisicereceptu.cz
Čočková polévka s klobáskou
Ať už ji máte raději se smetanou, nebo jemně kyselou, ze silného domácího vývaru bude jedinečná. Ingredience 250 g čočky 1 mrkev kousek celeru 2 stroužky česneku 300 g brambory 1 cibule 1
Vánoce, které vás překvapí
epochanacestach.cz
Vánoce, které vás překvapí
Kde jsou nejlepší Vánoce? Než odpovíte logicky, že doma, zkuste si přečíst, jak to na Ježíška vypadá po světě. Zázrak Vánoc stojí za to zažít kdekoli. Ať se tam zpívá Tichá noc, nebo Narodil se Kristus Pán… Kanada Ještě před Štědrým dnem pořádají Kanaďané pečicí večírky, kdy příchozí pečou vánoční koláčky „cookies“ dle vlastního receptu. Chodí tu Santa
8 nejslavnějších gladiátorů: Skláněli se před nimi i římští císaři?
historyplus.cz
8 nejslavnějších gladiátorů: Skláněli se před nimi i římští císaři?
Svalnatý bijec v rukách pevně svírá kopí a jeho hrot má namířen na blížící se nebezpečnou šelmu. Jediný špatný krok, jediné zaváhání a skončí roztrhán na kusy. Diváci v aréně sedí na krajích svých sedadel a ani nedutají. Vtom šelma zaútočí. Pohotový gladiátor však stihne uskočit a zasadit jí smrtící ránu. Carpophorus údajně za jediný
Zima je drsná, ale vaše ruce být nemusí
nejsemsama.cz
Zima je drsná, ale vaše ruce být nemusí
S příchodem zimy dostávají pořádně zabrat. Mráz, vítr a suchý vzduch jim dávají lekci z otužování. Ale nebojte, stačí pár kroků, a budou jako v bavlnce. Kůže na rukou patří mezi nejméně chráněné, ale nejvíc namáhané části těla. A i když se o ni snažíte pečovat promazáváním, někdy to nestačí. A to zvlášť v zimě. Jak tedy předcházet suchosti a popraskání
Přišlo od Panny Marie varování proti covidu?
enigmaplus.cz
Přišlo od Panny Marie varování proti covidu?
Mohou být některá náboženská zjevení tak konkrétní, aby nás varovala před nadcházejícími událostmi? Italka jménem Gisella Cardia tvrdí, že ano! [gallery size="full" ids="162348,162350,162349"] V
Láska versus přátelství: Řídí je stejné procesy v těle?
epochaplus.cz
Láska versus přátelství: Řídí je stejné procesy v těle?
I když to nezní moc romanticky, žádná láska by na světě nebyla bez obyčejné chemie! Jaké třaskavé reakce za ní stojí, už vědci tuší. Ale jak to s přátelstvím, které k lásce nemá zas tak daleko? Pokud si představíme tělo jako chemickou laboratoř, tak v sekci, kde se míchá láska, intimita a partnerské soužití, je