Aby maso bylo nejen šťavnaté, ale i pikantní, musíme si dát záležet na chutné marinádě.
V obchodě sice můžeme koupit masa už předem marinovaná, ale hrozí riziko, že maso pod aromatickým nánosem koření a omáček nebude čerstvé. Navíc obsahují velké množství soli. Připravili jsme pro vás domácí marinády převážně na kuřecí, vepřová a hovězí masa.
Ingredience se spojí, a do nich se vkládá omyté, nakrájené maso na plátky či menší kostky. V marinádě maso „leží“ nejlépe do druhého dne. Do marinád používáme slunečnicový či olivový olej.
Tip Paní domu: Při marinování masa na grilování rozhodně využijte sezony a na trhu či na své zahrádce získejte čerstvé bylinky. Jejich chuť je oproti sušeným nesrovnatelná!
Základní marinády na maso
Bylinkovo-medová
Suroviny: 250 ml olivového oleje•½ lžičky soli•5 snítek tymiánu•1 snítka rozmarýnu•3 lžíce medu•citron
Vše smíchejte v míse s olejem. Bylinky nemusíte trhat ani krájet, stačí je ponořit celé. Maso v marinádě nechte alespoň dvě hodiny naložené. Sladkou chuť medu můžete později zmírnit pár kapkami citronové šťávy. Tato marináda se obzvláště hodí na vepřové maso.
Z kyselého mléka
Suroviny: 300 ml kefíru nebo acidofilního mléka•2 lžičky majoránky•½ lžičky soli•2 stroužky česneku•1 lžička pepře
Všechny ingredience smíchejte s kyselým mlékem. Sůl a pepř použijte z mlýnku.
Tato marináda se nejvíc hodí ke kuřecím prsům a drůbežímu masu.
Řecká moschári
Suroviny: 1 kelímek bílého jogurtu•½ lžičky soli•½ lžičky pepře•1 lžíce červené papriky•špetka chilli•2 stroužky česneku
Jogurt smíchejte se všemi ingrediencemi, česnek prolisujte. Tato marináda je vhodná ke všem masům, nejlépe však k drůbežímu, výborně se hodí na grilovaná křidélka (nepřipalují se).
Ostrá pro silné žaludky
Suroviny: lžíce dijonské hořčice•200 ml olivového oleje•1 lžička pepře•1 lžička soli•4 snítky tymiánu
Krkovici nejprve naložte aspoň na hodinu do oleje. Maso pak zkřehne a půjde snáz kousat. Všechny ingredience smíchejte a maso v marinádě nechte opět alespoň hodinu. Během grilování maso zbytkem marinády potírejte.
Další varianty marinád na maso
Hořčičná – 4 lžíce oleje, 2 lžíce kečupu, 1 lžíce kremžské hořčice, sojová omáčka, 5 stroužků česneku (prolisovat), čerstvá bazalka (nasekat), červená paprika, kari, sůl
Kari – 250 g bílého jogurtu, 3 lžičky kari, 3 lžičky červené papriky, 1 lžíce oleje, sůl
Švestková – 3 lžíce švestkových povidel, 2 lžíce dezertního vína (např. sherry), 2 lžíce oleje, 2 stroužky česneku (prolisovat), 1/2 chilli papričky, sojová omáčka, zázvor
Bylinková – 4 lžíce oleje, pepř mletý, cibule (najemno nakrájet), 2 lžíce sojové omáčky, 2 prolisované stroužky česneku, petrželová nať a pažitka (nasekat), sůl
Meruňková – 5 lžic meruňkové marmelády, 1 lžíce plnotučné hořčice, sojová omáčka světlá, citronová šťáva, 1 stroužek česneku (prolisovat), zázvor, pepř bílý, sůl
Česneková s medem – 3 lžíce oleje, 5 lžic kečupu, 1 lžíce medu, cibule (najemno nakrájená), 4 stroužky česneku (prolisovat), petrželová nať a bazalka (nasekat), sojová omáčka, pepř, sůl
Nadivoko – 3 lžíce oleje, 1 lžička plnotučné hořčice, 1 lžíce kečupu, bobkový list a nové koření (namlít), sojová omáčka, červená paprika, mletý pepř a sůl
Exotická – 1,5 dl pomerančového džusu, 1dcl bílého vína, 3 stroužky česneku (prolisovat), zázvor, sůl
Pikantní – 4 lžíce oleje, citronová šťáva, čerstvá petrželová nať, bazalka, kopr, oregano (nasekat), 2 chilli papričky (najemno nasekat popř. nastrouhat), 3 stroužky česneku (prolisovat), bílý pepř, můžeme přidat i bílý jogurt
Pepřová – 5 lžic oleje, 4 stroužky česneku (prolisovat), nahrubo namletý barevný pepř, sůl
Z jablíček a česneku – 2 velká jablka (oloupat a najemno nastrouhat), 4 stroužky česneku (prolisovat), 2 lžíce oleje
Na ryby
Marinády určené pro ryby sladkovodní i mořské. Do marinád je vhodné používat olivový olej a čerstvé bylinky, které dodají pokrmu nezaměnitelnou chuť a vůni.
Koprová – 4 lžíce oleje, citronová šťáva, bílý pepř, čerstvý kopr (nasekat), sůl
Marinády na ovoce
Grilovat lze opravdu vše, co nám chutná, nasvědčují tomu i níže uvedené recepty. Ovoce můžeme grilovat i bez použití marinád.
Jablka – 2 lžíce medu, 3 stroužky česneku (prolisovat), citronová šťáva, sůl (jablka nakrájíme na kousky a naložíme do marinády cca 2 hodiny), poté napichujeme na špíz střídavě s kousky naloženého kuřecího masa nejlépe do jednoduché marinády z následujících ingrediencí:
olej, pepř černý, 1 lžíce kečupu, sojová omáčka, sůl
Banány – 2 lžíce medu, 0,5 dl whisky
Ananas – 2 lžíce medu, 2 stroužky česneku, sůl
Marinády na sýry
Do marinád na sýry můžeme nakládat např. hermelín, balkánský sýr, mozzarelu, eidam 45% aj. Naložený hermelín, jelikož má bílou plíseň na povrchu, která zabrání, aby vytekl, můžeme také grilovat.
Ostatní marinované sýry můžeme použít do salátů či na obložené mísy, ale také na maso.
Bylinková marináda – 3 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku (prolisovat), čerstvá bazalka (nasekat), můžeme přidat čerstvou petrželovou nať či pažitku, chceme-li docílit, aby byla marináda pikantní, přidáme 1/2 chilli papričky (najemno nasekat popř.
nastrouhat) a sůl
Marináda nadivoko – 3 lžíce olivového oleje, bobkový list, nové koření, černý pepř (nahrubo namlít), můžeme použít i nemleté koření, sůl
Marináda na zeleninu
Můžeme použít jakoukoliv zeleninu, kterou vypěstujeme (listová není vhodná): rajčata, paprika, cuketa, lilek, cibule, houby, mrkev, celer, brambory (můžou být i předem uvařené ve slupce), hrachové či fazolové lusky, apod. potřeme lehce rozpuštěným máslem a posolíme
Univerzální – 3 lžíce oleje (nejlépe olivového), 5 stroužků česneku (prolisovat), čerstvá bazalka a petrželová nať (najemno nasekat), cibule (najemno nakrájet), citronová šťáva, sůl, zeleninu necháme cca 1 hodinu naloženou v marinádě.
Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock