Domů     Marináda je půlka úspěchu
Marináda je půlka úspěchu
15.6.2020

Aby maso bylo nejen šťavnaté, ale i pikantní, musíme si dát záležet na chutné marinádě.

V obchodě sice můžeme koupit masa už předem marinovaná, ale hrozí riziko, že maso pod aromatickým nánosem koření a omáček nebude čerstvé. Navíc obsahují velké množství soli. Připravili jsme pro vás domácí marinády převážně na kuřecí, vepřová a hovězí masa.

Ingredience se spojí, a do nich se vkládá omyté, nakrájené maso na plátky či menší kostky. V marinádě maso „leží“ nejlépe do druhého dne. Do marinád používáme slunečnicový či olivový olej.

Tip Paní domu: Při marinování masa na grilování rozhodně využijte sezony a na trhu či na své zahrádce získejte čerstvé bylinky. Jejich chuť je oproti sušeným nesrovnatelná!

Základní marinády na maso

Bylinkovo-medová

Suroviny: 250 ml olivového oleje•½ lžičky soli•5 snítek tymiánu•1 snítka rozmarýnu•3 lžíce medu•citron

Vše smíchejte v míse s olejem. Bylinky nemusíte trhat ani krájet, stačí je ponořit celé. Maso v marinádě nechte alespoň dvě hodiny naložené. Sladkou chuť medu můžete později zmírnit pár kapkami citronové šťávy. Tato marináda se obzvláště hodí na vepřové maso.

Z kyselého mléka

Suroviny: 300 ml kefíru nebo acidofilního mléka•2 lžičky majoránky•½ lžičky soli•2 stroužky česneku•1 lžička pepře

Všechny ingredience smíchejte s kyselým mlékem. Sůl a pepř použijte z mlýnku.

Tato marináda se nejvíc hodí ke kuřecím prsům a drůbežímu masu.

Řecká moschári

Suroviny: 1 kelímek bílého jogurtu•½ lžičky soli•½ lžičky pepře•1 lžíce červené papriky•špetka chilli•2 stroužky česneku

Jogurt smíchejte se všemi ingrediencemi, česnek prolisujte. Tato marináda je vhodná ke všem masům, nejlépe však k drůbežímu, výborně se hodí na grilovaná křidélka (nepřipalují se).

Ostrá pro silné žaludky

Suroviny: lžíce dijonské hořčice•200 ml olivového oleje•1 lžička pepře•1 lžička soli•4 snítky tymiánu

Krkovici nejprve naložte aspoň na hodinu do oleje. Maso pak zkřehne a půjde snáz kousat. Všechny ingredience smíchejte a maso v marinádě nechte opět alespoň hodinu. Během grilování maso zbytkem marinády potírejte.

Další varianty marinád na maso

Hořčičná – 4 lžíce oleje, 2 lžíce kečupu, 1 lžíce kremžské hořčice, sojová omáčka, 5 stroužků česneku (prolisovat), čerstvá bazalka (nasekat), červená paprika, kari, sůl

Kari – 250 g bílého jogurtu, 3 lžičky kari, 3 lžičky červené papriky, 1 lžíce oleje, sůl

Švestková – 3 lžíce švestkových povidel, 2 lžíce dezertního vína (např. sherry), 2 lžíce oleje, 2 stroužky česneku (prolisovat), 1/2 chilli papričky, sojová omáčka, zázvor

Bylinková – 4 lžíce oleje, pepř mletý, cibule (najemno nakrájet), 2 lžíce sojové omáčky, 2 prolisované stroužky česneku, petrželová nať a pažitka (nasekat), sůl

Meruňková – 5 lžic meruňkové marmelády, 1 lžíce plnotučné hořčice, sojová omáčka světlá, citronová šťáva, 1 stroužek česneku (prolisovat), zázvor, pepř bílý, sůl

Česneková s medem – 3 lžíce oleje, 5 lžic kečupu, 1 lžíce medu, cibule (najemno nakrájená), 4 stroužky česneku (prolisovat), petrželová nať a bazalka (nasekat), sojová omáčka, pepř, sůl

Nadivoko – 3 lžíce oleje, 1 lžička plnotučné hořčice, 1 lžíce kečupu, bobkový list a nové koření (namlít), sojová omáčka, červená paprika, mletý pepř a sůl

Exotická – 1,5 dl pomerančového džusu, 1dcl bílého vína, 3 stroužky česneku (prolisovat), zázvor, sůl

Pikantní – 4 lžíce oleje, citronová šťáva, čerstvá petrželová nať, bazalka, kopr, oregano (nasekat), 2 chilli papričky (najemno nasekat popř. nastrouhat), 3 stroužky česneku (prolisovat), bílý pepř, můžeme přidat i bílý jogurt

Pepřová – 5 lžic oleje, 4 stroužky česneku (prolisovat), nahrubo namletý barevný pepř, sůl

Z jablíček a česneku – 2 velká jablka (oloupat a najemno nastrouhat), 4 stroužky česneku (prolisovat), 2 lžíce oleje

Na ryby

Marinády určené pro ryby sladkovodní i mořské. Do marinád je vhodné používat olivový olej a čerstvé bylinky, které dodají pokrmu nezaměnitelnou chuť a vůni.

Koprová – 4 lžíce oleje, citronová šťáva, bílý pepř, čerstvý kopr (nasekat), sůl

Marinády na ovoce

Grilovat lze opravdu vše, co nám chutná, nasvědčují tomu i níže uvedené recepty. Ovoce můžeme grilovat i bez použití marinád.

Jablka – 2 lžíce medu, 3 stroužky česneku (prolisovat), citronová šťáva, sůl (jablka nakrájíme na kousky a naložíme do marinády cca 2 hodiny), poté napichujeme na špíz střídavě s kousky naloženého kuřecího masa nejlépe do jednoduché marinády z následujících ingrediencí:

olej, pepř černý, 1 lžíce kečupu, sojová omáčka, sůl

Banány – 2 lžíce medu, 0,5 dl whisky

Ananas – 2 lžíce medu, 2 stroužky česneku, sůl

Marinády na sýry

Do marinád na sýry můžeme nakládat např. hermelín, balkánský sýr, mozzarelu, eidam 45% aj. Naložený hermelín, jelikož má bílou plíseň na povrchu, která zabrání, aby vytekl, můžeme také grilovat.

Ostatní marinované sýry můžeme použít do salátů či na obložené mísy, ale také na maso.

Bylinková marináda – 3 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku (prolisovat), čerstvá bazalka (nasekat), můžeme přidat čerstvou petrželovou nať či pažitku, chceme-li docílit, aby byla marináda pikantní, přidáme 1/2 chilli papričky (najemno nasekat popř.

nastrouhat) a sůl

Marináda nadivoko – 3 lžíce olivového oleje, bobkový list, nové koření, černý pepř (nahrubo namlít), můžeme použít i nemleté koření, sůl

Marináda na zeleninu

Můžeme použít jakoukoliv zeleninu, kterou vypěstujeme (listová není vhodná): rajčata, paprika, cuketa, lilek, cibule, houby, mrkev, celer, brambory (můžou být i předem uvařené ve slupce), hrachové či fazolové lusky, apod. potřeme lehce rozpuštěným máslem a posolíme

Univerzální – 3 lžíce oleje (nejlépe olivového), 5 stroužků česneku (prolisovat), čerstvá bazalka a petrželová nať (najemno nasekat), cibule (najemno nakrájet), citronová šťáva, sůl, zeleninu necháme cca 1 hodinu naloženou v marinádě.

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Související články
20.8.2025
Rádi pečete a stále hledáte inspiraci? Připravili jsme pro vás zajímavé recepty na dorty, na kterých si pochutnávají ve Francii, ve Švédsku, v USA a v Norsku. Opera Na těsto: 1 hrnek mandlové mouky, ¾ šálku cukrářského cukru, ¼ šálku univerzální mouky, 3 vejce, 1 žloutek, 3 bílky, ¼ šálku moučkového cukru, 2 lžíce rozpuštěného másla Kávový sirup: 1 lžíce instantního prášku na espresso, 5 lžic t
11.8.2025
Každý si představí něco jiného. Někdo bonbony, jiný ozdobený zmrzlinový pohár nebo dort. Karamel má totiž mnoho forem. Může být tvrdý i tekutý a každý se využívá jinak. Pokud jste s ním ještě nikdy nepracovali, zkuste to. Není to tak složité, jak byste si mohli myslet. Naučte se základ Jakmile ho zvládnete, můžete začít zkoušet další varianty. Na karamelový základ potřebujete jen cukr kryst
5.8.2025
Bez cholesterolu, ale také bez chuti: Tofu má dobrou pověst ze zdravotního hlediska, s tou kulinární je to už horší. Ale jen když si s ním neumíte poradit. Řešením jsou marinády. Po dvou nebo třech hodinách v nálevu máte úplně jiné jiné tofu, chutě a aromata vsakuje jako houba. Tak se tradičně upravuje v Asii, odkud pochází. Nemusíte se ale držet jen tamních receptů, marinovat můžete i podle vla
29.7.2025
Možná jste jí ještě nedali šanci, ne proto, že byste nechtěli, ale prostě nevíte, co s ní. Ono není divu, na trhu s moukami roztrhl pytel a vyznat se v nich úplně lehké není. Ale vyzkoušet pohankovou mouku smysl má, protože kromě skoro všestranného použití má i další výhody. Například zdravotní. *Má nízký glykemický index, což znamená, že pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. *Obsahuje
21.7.2025
Prostor pod dřezem se často stává nepřehledným místem s odpadkovým košem a úklidovými prostředky. Co se s tím dá udělat a jak to změnit? Také se vám stává, že ať se snažíte sebevíc, skříňka pod dřezem se chová jako zakletá? Ne a ne ji uklidit podle svých představ… Jestli je to tím, že v těchto místech „překáží“ spodek dřezu a odpadní trubky, nebo proto, že sem nejčastěji schováváme koš s odpadky,
reklama
Šikovné tipy
Vydejte se na jeřabiny
Právě teď, koncem léta jeřabiny dozrávají v plné kráse do zářivých barev. Možná teprve při pohledu na ně si uvědomíte, kolik jich kolem nás roste. Temně oranžové plody lákají ptáky a my si je nosíme domů hlavně jako dekoraci, což je  škoda, protože jeřabiny prospívají zdraví. Jen je nesmíte jíst syrové, tedy alespoň ne ve […]
Čtěte ušima
Audiokniha šetří oči, zabírá minimum místa a může se stát vaším milým společníkem třeba při vaření nebo úklidu. Mnohem víc vtáhne do děje a rozvíjí fantazii. Co je audiokniha Jedná se o zvukovou podobu tištěné knihy, která nadchne i malé děti, zapřisáhlé nečtenáře, příznivce literatury s poškozením zraku nebo dyslektiky. Je to předčítaná verze klasické psané […]
Mobil i počítač zaslouží pravidelnou očistu
Všechno, co denně používáme, se postupem času opotřebovává, při správné péči nám vydží jako nové mnohem déle. Například na klávesnici od počítače se zapomíná. Ani čištění mobilního telefonu není pro každého samozřejmostí. Různé nečistoty, drobky, prach, mastnota, přitom zhoršují jejich funkčnost a zároveň vytváří prostředí, v němž si libují bakterie. Odborníci doporučují důkladně vyčistit notebook nebo […]
Ať jsou nože zase ostré
Bez dobře naostřených nožů to v kuchyni opravdu nejde. A pokud si myslíte, že tupým se neříznete, pravý opak je pravdou. Ale abyste své nože konečně dostali do kondice, budete potřebovat brousek. Samozřejmě někdy je lepší svěřit se odborníkům, ale jsou-li daleko, nebo potřebujete ostrý nůž hned, musíte si pomoci sami. Možností je několik, záleží […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Našli ji před 100 lety, stará je desítky tisíc let! Příběh Věstonické venuše nekončí
21stoleti.cz
Našli ji před 100 lety, stará je desítky tisíc let! Příběh Věstonické venuše nekončí
Není nijak velká. Něco přes decimetr. Její význam je ale obrovský. Patří mezi nejen české, ale světové unikáty, pocházející z období paleolitu. Ale jaký je vlastně příběh legendární Věstonické venuše?
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Špindlerovské sejkory – Ochutnávka krkonošské tradice
epochanacestach.cz
Špindlerovské sejkory – Ochutnávka krkonošské tradice
V sobotu 30. srpna 2025 se uskuteční druhý ročník sousedského setkání a gurmánské soutěže s názvem ŠPINDLEROVSKÉ SEJKORY. Akce začne ve 13 hodin v městském parku v centru Špindlerova Mlýna vystoupením místního folklorního souboru Špindleráček. Od 13:30 si pak budete moci celé odpoledne pochutnat na různých variantách oblíbené krkonošské bramborové speciality od soutěžících, kterými jsou
Tajemství Avignonského mostu: Odstartovalo jeho výstavbu Boží zjevení?
enigmaplus.cz
Tajemství Avignonského mostu: Odstartovalo jeho výstavbu Boží zjevení?
Jižní Francie je místem, kde naleznete významnou stavební památku, která je rovněž na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Jde o Avignonský most, přesným názvem Pont Saint-Bénézet. Na počátku
Burešová v problémech: Vztah s kuchařem se hroutí!
nasehvezdy.cz
Burešová v problémech: Vztah s kuchařem se hroutí!
Okolností, které naznačují, že se ve vztahu herečky ze seriálu ZOO Evy Burešové (31) a šéfkuchaře Přemka Forejta (38) něco děje, je čím dál víc. Pár se sice usilovně snaží přesvědčit okolí, že je me
Titanový chronograf Fortis pro vesmírné dobrodružství
iluxus.cz
Titanový chronograf Fortis pro vesmírné dobrodružství
Novonaut se stal novou vlajkovou lodí značky Fortis – a v nejnovější verzi N-42 Titanium Legacy ukazuje, proč patří ke nejslavnějším nástrojovým chronografům současnosti. Navazuje na úspěch prvních oc
Delikátní hrachová polévka
tisicereceptu.cz
Delikátní hrachová polévka
Řeknete si, že hrachová polévka není žádný šlágr, ale po takové, jakou připravuje Lukáš Hejlík, se budete ještě několik dnů olizovat. Ingredience 1 jarní cibulka 1 lžíce olivového oleje ořech
Nejstarší rostliny světa: Znáte Neptunovu trávu?
epochaplus.cz
Nejstarší rostliny světa: Znáte Neptunovu trávu?
Nejstarší rostlina na planetě není jen jediná. V rostlinné říši existuje hned několik druhů, které se dokážou dožít až neuvěřitelného stáří… Pravděpodobně nejstarší rostlinou na planetě Zemi je podle názoru australských vědců posidonie mořská, tedy „Neptunova tráva”. Podle odborníků se tato podmořská rostlina, žijící ve Středozemním moři, může dožívat minimálně věku 12 000 let, častokrát ale
Paměť ve fitku!
nejsemsama.cz
Paměť ve fitku!
Každá z nás někdy něco zapomněla. Nesmiřujte se však s tím, že jde o příznak stárnutí. Lze se toho účinně zbavit, chce to ale trénink! Důležité je začít pracovat včas na prevenci. V první řadě je třeba paměť procvičovat. Cvičením se zlepšuje prokrvení mozku, stimulujete růst nových neuronů a také podpoříte přenos nervových vzruchů. Každá pohybová aktivita, kterou do
Nemoc duchů: Stará kletba z indiánských plání?
epochalnisvet.cz
Nemoc duchů: Stará kletba z indiánských plání?
Co když slabost, horečka nebo ztráta vůle žít nepramení z nemoci těla nebo duše, ale z temného stínu, který se na nás přilepí? Takovou otázku si kladou indiáni napříč celou Severní Amerikou, a jejich odpověď je jasná: Je to možné, a jde o takzvanou nemoc duchů!   Původní obyvatelé Ameriky, zejména kmen Navahů, obecně věří, že duchové
Knihu o lovu stvořil Pyrenejský lev
historyplus.cz
Knihu o lovu stvořil Pyrenejský lev
Jelen je nejšlechetnější z lovných zvířat a jeho lov je vyhrazen pouze králům a šlechtě. Naopak poddaní smějí lovit jen škodnou – tedy vlka či lišku – nebo do pastí chytat tažné a drobné ptactvo… I toto doporučení zmiňuje překrásná Kniha o lovu od Gastona Phébuse, která je ale mnohem víc než jen příručkou pro
Přízrak maminky mi dal novou sílu
skutecnepribehy.cz
Přízrak maminky mi dal novou sílu
Přání o rodinném domku se mi nakonec splnilo. Jednou odpoledne jsem na zahradě zažila něco, co mi vlilo novou krev do žil. Celý život jsem toužila po rodinném domě s terasou a velkou zahradou. Jenže dlouho vše nasvědčovalo tomu, že se mi tento sen nikdy nesplní. Manžel Jirka totiž na moje návrhy na luxusní bydlení v klidném prostředí vždy reagoval