Domů     Listové těsto si udělejte sami
Listové těsto si udělejte sami
28.7.2023

Proč, když je dostanete v každém obchodě? Prostě pro to dobrodružství, pro tu jedinečnou zkušenost, pro ten pocit hebkosti a vláčnosti, pro radost… A až se vám vaše první těsto povede, můžete z něj upéci báječný bramborový koláč.

Postup

Budete potřebovat: 500 g hladké mouky, 10 g jemné soli, 50 g rozpuštěného vychladlého másla, 250 ml studené vody, 250 g studeného másla v kostce

1) Vyrobte si nejdřív takzvané moučné těsto. V robotu s hákem promíchejte při nízké rychlosti mouku se solí. Přidejte rozpuštěné máslo a studenou vodu a asi 2–3 minuty hněťte, až vznikne hladké těsto.

Těsto vytvarujte do koule, zabalte do plastové fólie a dejte nejméně na 2 hodiny vychladit. Až bude těsto studené, připravte máslo na vrstvení.

Kostku studeného másla položte na kus papíru na pečení, přikryjte ho druhým kusem papíru na pečení a válečkem máslo natlučte, přičemž ho obracejte, až vznikne obdélník 18–20 cm.

2) Těsto položte na pomoučenou pracovní plochu, poprašte mohou a válečkem směrem od středu k okrajům začněte rozvalovat, až vznikne obdélník 16×30 cm.

3, 4) Pokud nemůžete těsto rozválet do požadovaných rozměrů, vytáhněte je trochu rukama.

5) Máslo položte je do středu obdélníku těsta.

6) Oba okraje těsta přeložte přes máslo tak, aby se uprostřed setkaly, a zmáčkněte je k sobě. Měli byste dostat obdélník 16×15 cm, kdy je máslo na dvou koncích vidět a navrchu je pevně uzavřený šev.

7) Z kratšího konce rozvalujte těsto od středu k okrajům a podle potřeby poprašte moukou.

8) Těsto otočte o 180 ° a proces zopakujte, až získáte obdélník o rozměrech 20×65 cm.

9) Jednu třetinu obdélníku přeložte směrem ke středu.

10) Pak přeložte horní třetinu rovněž ke středu. Tak máte za sebou první otočení.

11) Vše ještě jednou zopakujte, abyste měli první dvě otočení. Během otáčení stále udržujte obdélníkový tvar těsta tak, že je buď rozválíte nebo roztáhnete rukama.

Blok zabalte do plastové fólie a dejte nejméně na 3 hodiny chladit. Až bude těsto studené a odpočaté, zopakujte ještě 2x celý proces otočení. A dejte znovu na 2 hodiny chladit. Nakonec je otočte ještě jednou, což bude po páté. Přes noc uložte v chladničce.

Bramborový koláč se smetanou

(Tarte gratinée)

500 g studeného listového těsta 5x otočeného, 500 g moučných brambor, 700 ml smetany ke šlehání (35 % tuku), ½ lžičky čerstvě mletého muškátového oříšku, 3 lžičky jemné soli nebo podle chuti ½ lžičky mletého černého pepře, 3 vejce, 150 g nastrouhaného sýra (nejlépe Gruyére)

Budete potřebovat: dortovou nebo koláčovou formu o průměru 25 cm s odnímatelným dnem.

1) Listové těsto rozválejte na lehce pomoučené ploše na výšku 5 mm. Těstem hýbejte a poprašujte je, je-li třeba, další moukou, aby se vám nelepilo k pracovní ploše. Dno a stěny formy vyložte těstem a dejte na 30 minut do ledničky.

2) Troubu předehřejte na 190 °C. Formu vyndejte z ledničky a korpus vyložte alobalem tak, aby byly pokryty i stěny, a pak až nahoru naplňte syrovou rýží nebo keramickými peckami. Pečte 20 minut, až bude spodek těsta zlatý.

Vyndejte rýži s alobalem a korpus nechte vychladnout. Teplotu v troubě snižte na 160 °C.

3) Mezitím oloupejte, omyjte a osušte brambory a nakrájejte je na 2 milimetrové plátky. Měly by být všechny stejně silné, aby se dobře propekly.

4) Smetanu, muškátový oříšek a pepř dejte do velkého kastrolu a na velkém plameni uveďte do varu. Jakmile se smetana začne vařit, odstavte ji a do kastrolu vsypte plátky brambor. Kastrol přikryjte a dejte na 15 minut stranou až brambory zchladnou.

Pak je vlijte do jemného síta postaveného na míse. Do smetany vmíchejte vejce a pak polovinu sýra.

5) Směrem od vnějšího okraje klaďte plátky brambor tak, aby se lehce překrývaly, až pokryjete celý koláč. Postavte ho na mřížku v troubě a pak přelijte ochucenou smetanou tak, aby brambory trochu vykukovaly. Posypte zbylým sýrem.

6) Pečte 45 minut, pak teplotu zvyšte na 190 °C a pečte ještě dalších 10–15 minut, až budou brambory propečené a sýr zezlátne. Hotový koláč vyjměte z trouby a nechte nejméně 15 minut odpočinout.

Podle knihy Jeana Michela Rynauda Vůně francouzského pečení, kterou vydala Euromedia Group upravila Eva Hořánková

Foto Euromedia.cz: Podávat můžete horký i studený, nejlépe s listovým salátem s ostrou octovou zálivkou.

Další zajímavé recepty najdete v knize Jeana Michela Rynauda Vůně francouzského pečení, kterou vydalo nakladatelství Euromedia Group, euromedia.cz

Podle knihy Jeana Michela Rynauda Vůně francouzského pečení, kterou vydala Euromedia Group upravila Eva Hořánková

Foto Euromedia.cz

Související články
2.12.2025
Přinášíme vám 5 zajímavostí o avokádu – potravině, která si získává stále větší oblibu! 1. Je se svými průměrnými 220 kcal na 100 g pravou kalorickou bombou, jen mírně zaostávající za čokoládou? Skoro čtvrtinu dužiny totiž tvoří tuk. 2. I přes svou kalorickou vydatnost patří k nejzdravější druhům zeleniny? Tuky, které obsahuje, jsou velmi kvalitní, složením se podobají olivovému oleji.
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
reklama
Šikovné tipy
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Kdo byl bůh Ódin a jakou měl moc? Magie v severské mytologii
enigmaplus.cz
Kdo byl bůh Ódin a jakou měl moc? Magie v severské mytologii
Jen ten nejmocnější bůh může v bitvě svým oddaným darovat vítězství i smrt. A takovým bohem je Ódin, severský vládce bojovníků, otec veškerenstva. Co však tato stěžejní postava germánské mytologie při
Tradiční játrová paštika
tisicereceptu.cz
Tradiční játrová paštika
Chystáte oslavu nebo rodinnou sešlost? Co by to bylo za večírek bez paštiky. Oblíbená pochoutka, kterou si namažete na čerstvé pečivo a jen si vychutnáváte tu lahodnou rozplývající se chuť na jazyku.
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Luxusní šperk: Pomander voněl, chránil i koketoval
epochalnisvet.cz
Luxusní šperk: Pomander voněl, chránil i koketoval
„Libra růžových květů se na noc nechá namočit ve vodě z jeleního pižma,“ začíná slavný francouzský lékař Nostradamus svůj recept na unikátní vonnou směs…Tou se pak naplní pomander, luxusní šperk, který evropskou šlechtu provází po celá staletí.   Zkušený zlatnický mistr se sklání nad svým dílem. Z kousků zlata a stříbra nejprve tvaruje dvě perforované
7 kroků, jak udržet pleť svěží a zdravou
nejsemsama.cz
7 kroků, jak udržet pleť svěží a zdravou
Čas nezastavíte, ale můžete ovlivnit, jak se podepíše na vaší pleti. S tou správnou péčí může být krásná a plná života, bez ohledu na čísla v občance. Z každého rohu mrkají nové trendy a zázračné produkty slibující pleť jako z reklamy. Jenže zrcadlo občas ukáže jiný příběh. Dobrá zpráva? Není třeba revoluce. Stačí pár drobných
Naposledy o tom, proč by měla každá žena začít ze střev
nasehvezdy.cz
Naposledy o tom, proč by měla každá žena začít ze střev
Moderní žena už dávno nepečuje jen o sebe. Stará se o partnera, děti i milované mazlíčky. A právě v tom tkví síla holistického přístupu k wellness – když je zdravá celá rodina, cítíte se spokojená a v
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
epochanacestach.cz
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
Toužíte po skutečné vánoční atmosféře? Vydejte se do Německa, kde mají adventní trhy dlouhou tradici a patří k těm nejpůvabnějším v Evropě. Ty nejbližší českým hranicím najdete v Drážďanech – začínají 26. 11. 2025 a potrvají do 24. 12. 2025. A stojí za to je zažít na vlastní kůži. S norimberským Christkindlesmarktem se drážďanské vánoční trhy
Sklípkan, nebo tarantule? Kdo je vlastně kdo?
21stoleti.cz
Sklípkan, nebo tarantule? Kdo je vlastně kdo?
Často skloňovanými jsou v souvislosti s pavouky slova sklípkan a tarantule. Nutno však podotknout, že jde vlastně o jedny a tytéž pavouky. Sklípkani bývají totiž omylem jako tarantule označováni. Ke z
Láska je pryč, zbyla mi jen ta písnička…
skutecnepribehy.cz
Láska je pryč, zbyla mi jen ta písnička…
Můžete plánovat, jak chcete, a stane se, že vše je najednou jinak. Nebylo příjemné, zčistajasna se ocitnout místo na rande ve špitále. Byla jsem tak zamilovaná! Bylo to romantické už proto, že se blížily Vánoce, krajina byla pocukrovaná sněhem a holé větve stromů postříbřené jinovatkou. Připadala jsem si jako v pohádce a myslela na svou svatbu. Přála jsem si
Tajemná smrt kontroverzního režiséra!
epochaplus.cz
Tajemná smrt kontroverzního režiséra!
Jako každé ráno kráčí podél pobřeží a poslouchá šum mořských vln. Ranní pohodu rozvíří vyděšený výkřik. Kousek od ní leží znetvořené tělo, málo kdo by v něm hledal jedno z velkých jmen italské kinematografie. Filmař, homosexuál a marxista – všechna tato slova vystihují italského režiséra Piera Paola Pasoliniho (1922–1975). Jeho povaha vyhledávající skandály ho však jednou doběhne.
DS Automobiles uvádí novou limitovanou edici DS PERFORMANCE Line
iluxus.cz
DS Automobiles uvádí novou limitovanou edici DS PERFORMANCE Line
DS Automobiles otevírá 1. prosince 2025 objednávky na novou limitovanou edici DS PERFORMANCE Line, určenou pro modely DS 3 a DS 7 v České republice a pro N°4 na francouzském trhu. Tato výjimečná série
Ostudný debakl husitů v Uhrách: Rozhádali se velitelé o kořist?
historyplus.cz
Ostudný debakl husitů v Uhrách: Rozhádali se velitelé o kořist?
Lstí obsadili Likavu, pomohl jim bývalý kastelán tohoto hradu. Pak táborité spolu se sirotky vytáhnou na jih Horních Uher. Vše probíhá hladce, nepřítel je v nedohlednu a jejich vozy se plní kořistí. Jenže u Nitry se všechno pokazí a dosud tak úspěšná výprava se promění v noční můru. Husitům se v letech 1420–1422 podařilo odrazit