Domů     Listové těsto si udělejte sami
Listové těsto si udělejte sami
28.7.2023

Proč, když je dostanete v každém obchodě? Prostě pro to dobrodružství, pro tu jedinečnou zkušenost, pro ten pocit hebkosti a vláčnosti, pro radost… A až se vám vaše první těsto povede, můžete z něj upéci báječný bramborový koláč.

Postup

Budete potřebovat: 500 g hladké mouky, 10 g jemné soli, 50 g rozpuštěného vychladlého másla, 250 ml studené vody, 250 g studeného másla v kostce

1) Vyrobte si nejdřív takzvané moučné těsto. V robotu s hákem promíchejte při nízké rychlosti mouku se solí. Přidejte rozpuštěné máslo a studenou vodu a asi 2–3 minuty hněťte, až vznikne hladké těsto.

Těsto vytvarujte do koule, zabalte do plastové fólie a dejte nejméně na 2 hodiny vychladit. Až bude těsto studené, připravte máslo na vrstvení.

Kostku studeného másla položte na kus papíru na pečení, přikryjte ho druhým kusem papíru na pečení a válečkem máslo natlučte, přičemž ho obracejte, až vznikne obdélník 18–20 cm.

2) Těsto položte na pomoučenou pracovní plochu, poprašte mohou a válečkem směrem od středu k okrajům začněte rozvalovat, až vznikne obdélník 16×30 cm.

3, 4) Pokud nemůžete těsto rozválet do požadovaných rozměrů, vytáhněte je trochu rukama.

5) Máslo položte je do středu obdélníku těsta.

6) Oba okraje těsta přeložte přes máslo tak, aby se uprostřed setkaly, a zmáčkněte je k sobě. Měli byste dostat obdélník 16×15 cm, kdy je máslo na dvou koncích vidět a navrchu je pevně uzavřený šev.

7) Z kratšího konce rozvalujte těsto od středu k okrajům a podle potřeby poprašte moukou.

8) Těsto otočte o 180 ° a proces zopakujte, až získáte obdélník o rozměrech 20×65 cm.

9) Jednu třetinu obdélníku přeložte směrem ke středu.

10) Pak přeložte horní třetinu rovněž ke středu. Tak máte za sebou první otočení.

11) Vše ještě jednou zopakujte, abyste měli první dvě otočení. Během otáčení stále udržujte obdélníkový tvar těsta tak, že je buď rozválíte nebo roztáhnete rukama.

Blok zabalte do plastové fólie a dejte nejméně na 3 hodiny chladit. Až bude těsto studené a odpočaté, zopakujte ještě 2x celý proces otočení. A dejte znovu na 2 hodiny chladit. Nakonec je otočte ještě jednou, což bude po páté. Přes noc uložte v chladničce.

Bramborový koláč se smetanou

(Tarte gratinée)

500 g studeného listového těsta 5x otočeného, 500 g moučných brambor, 700 ml smetany ke šlehání (35 % tuku), ½ lžičky čerstvě mletého muškátového oříšku, 3 lžičky jemné soli nebo podle chuti ½ lžičky mletého černého pepře, 3 vejce, 150 g nastrouhaného sýra (nejlépe Gruyére)

Budete potřebovat: dortovou nebo koláčovou formu o průměru 25 cm s odnímatelným dnem.

1) Listové těsto rozválejte na lehce pomoučené ploše na výšku 5 mm. Těstem hýbejte a poprašujte je, je-li třeba, další moukou, aby se vám nelepilo k pracovní ploše. Dno a stěny formy vyložte těstem a dejte na 30 minut do ledničky.

2) Troubu předehřejte na 190 °C. Formu vyndejte z ledničky a korpus vyložte alobalem tak, aby byly pokryty i stěny, a pak až nahoru naplňte syrovou rýží nebo keramickými peckami. Pečte 20 minut, až bude spodek těsta zlatý.

Vyndejte rýži s alobalem a korpus nechte vychladnout. Teplotu v troubě snižte na 160 °C.

3) Mezitím oloupejte, omyjte a osušte brambory a nakrájejte je na 2 milimetrové plátky. Měly by být všechny stejně silné, aby se dobře propekly.

4) Smetanu, muškátový oříšek a pepř dejte do velkého kastrolu a na velkém plameni uveďte do varu. Jakmile se smetana začne vařit, odstavte ji a do kastrolu vsypte plátky brambor. Kastrol přikryjte a dejte na 15 minut stranou až brambory zchladnou.

Pak je vlijte do jemného síta postaveného na míse. Do smetany vmíchejte vejce a pak polovinu sýra.

5) Směrem od vnějšího okraje klaďte plátky brambor tak, aby se lehce překrývaly, až pokryjete celý koláč. Postavte ho na mřížku v troubě a pak přelijte ochucenou smetanou tak, aby brambory trochu vykukovaly. Posypte zbylým sýrem.

6) Pečte 45 minut, pak teplotu zvyšte na 190 °C a pečte ještě dalších 10–15 minut, až budou brambory propečené a sýr zezlátne. Hotový koláč vyjměte z trouby a nechte nejméně 15 minut odpočinout.

Podle knihy Jeana Michela Rynauda Vůně francouzského pečení, kterou vydala Euromedia Group upravila Eva Hořánková

Foto Euromedia.cz: Podávat můžete horký i studený, nejlépe s listovým salátem s ostrou octovou zálivkou.

Další zajímavé recepty najdete v knize Jeana Michela Rynauda Vůně francouzského pečení, kterou vydalo nakladatelství Euromedia Group, euromedia.cz

Podle knihy Jeana Michela Rynauda Vůně francouzského pečení, kterou vydala Euromedia Group upravila Eva Hořánková

Foto Euromedia.cz

Související články
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
29.9.2025
Tvrdá vánočka, bábovka „placatá“ jako věneček, koblihy plné omastku. Kde se stala chyba? Těsto nejde zpracovat Aby šlo těsto dobře zpracovat, je nutné, aby měly všechny jeho složky pokojovou teplotu. Máslo či tuk nechte na kuchyňské lince změknout, do těsta nedávejte vajíčka a mléko rovnou z ledničky. Pokud se srazí tuk s vejci, můžete ho nad horkou vodní párou lehce rozehřát.  Na vině může b
24.9.2025
V kotlíku nad ohněm lze tavit a ohřívat nepřeberné množství pochutin, zdaleka to není jen sýr. Fondue můžete připravit masové, s vývarem, zeleninové či ovocné a čokoládové.   Správné ingredience * Pro sýrové fondue vybírejte kvalitní sýry, tučnější a aromatické, např. čedar, ementál, goudu či gruyere. * Při dochucování se meze nekladou, hodí se česnek, bílé víno, třešňovice, mušká
reklama
Šikovné tipy
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Lakovaná kouzla
Také máte doma lahvičky laků na nehty, které nepoužíváte? Nevyhazujte je, mohou posloužit k úplně jiným účelům. Tady je několik tipů, k čemu všemu se taková malá lahvička může hodit. * Dekorativní těžítko: Dá se vyrobit velmi snadno. Budete potřebovat jen větší oblázek, širší prázdnou plechovku nebo plechové víko, vodu a lak na nehty. Do plechovky […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Nejkrásnější den v mém životě
skutecnepribehy.cz
Nejkrásnější den v mém životě
Způsob, jakým jsem se kdysi seznámila s manželem, byl velmi originální. Přijala jsem pozvání na oběd od neznámého muže. Pamatuji si, že když jsem se toho rána před třiceti lety probudila a otevřela okno, zjistila jsem, že prší a mě čeká uplakaný pracovní den. Došla jsem do práce, pustila se do rozpracovaných úkolů a v poledne jsem se chystala jít na oběd. Než nadešla obvyklá
Slavníkovci doplatili na ctnostného biskupa
historyplus.cz
Slavníkovci doplatili na ctnostného biskupa
Zástup mužů, žen i dětí se ubírá ke kostelíku na hradišti Libice. Od násilné smrti knížete Václava právě uplynulo 60 let, chtějí uctít jeho památku. Netuší, že je již brzy čeká podobný osud jako přemyslovského světce a mučedníka… Rodu Slavníkovců se ve 2. polovině 10. století daří. Ovládá většinu území dnešních východních a severovýchodních Čech,
S novou kolekcí Baťa Barefoot objevíte, co je to skutečná chůze
iluxus.cz
S novou kolekcí Baťa Barefoot objevíte, co je to skutečná chůze
Baťa barefoot je synonymem odvahy zpomalit, vnést do života jednoduchost, více hodnot a méně zbytečností – a především dopřát si větší svobodu při chůzi. S novou kolekcí nás zve Baťa opět do Památn
Bitva u Azincourtu: Vítězného Jindřicha V. okradli lapkové
epochalnisvet.cz
Bitva u Azincourtu: Vítězného Jindřicha V. okradli lapkové
K zemi se snáší hustý déšť. Před vlhkem není úniku, znavení a hladoví Angličané se choulí chladem. Mluví šeptem, nebo mlčí. Král ostatně nařídil ticho.   Vstal za rozednění, nechal se obléct do zbroje a zúčastnil se mše. Anglický král Jindřich V. (1387–1422) je během ní pohroužen do sebe. Nemá před sebou pěkné vyhlídky. Francouzské
Rychlý čočkový salát s tuňákem
tisicereceptu.cz
Rychlý čočkový salát s tuňákem
Lehký luštěninový salát je chutný teplý i studený. Potěší jako rychlá večeře. Potřebujeme 1 hrnek čočky tuňák ve vlastní šťávě rajče 1 plechovka kukuřice čerstvá bazalka sůl čerstvě mletý
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Rituální dýka athame: Co dokáže mocný nástroj moderních čarodějů?
enigmaplus.cz
Rituální dýka athame: Co dokáže mocný nástroj moderních čarodějů?
Rituální dýka athame je v současnosti hojně využívaný nástroj moderní obřadní magie. Za jejich rozšířením stojí zejména prominentní britský wiccan Gerald B. Gardner, který se při svém působení v Malaj
Bílé zuby po domácku: Jako nejšetrnější se ukazuje kokosový olej, zázraky ale nečekejte
epochaplus.cz
Bílé zuby po domácku: Jako nejšetrnější se ukazuje kokosový olej, zázraky ale nečekejte
Málokdo má to štěstí, že se narodí s chrupem hollywoodské hvězdy. Zubní kartáček a pasta jsou samozřejmě základ, ale většinou to nestačí. Jak si tedy vybílit zuby doma, aniž byste skončili u zubního lékaře s poškozenou sklovinou? Kdysi se lidé při koupi koně dívali na zuby, a to mnohdy rozhodlo, zda do něj investují nebo
Goldfingers Prague – místo pro dokonalou zábavu v Praze
epochanacestach.cz
Goldfingers Prague – místo pro dokonalou zábavu v Praze
Každá významná událost, ať už narozeniny či rozlučka se svobodou, představuje rovnici s několika proměnnými. Cílem je vždy stejný výsledek: vytvořit zážitek s takovou hustotou, aby se nesmazatelně zapsal do paměti. Mnoho pokusů však končí jen jako běžný večer s vyšším rozpočtem. Rozdíl mezi pouhou konzumací a skutečným prožitkem přitom spočívá v precizním řízení všech
Gen, chránící mozek před olovem, zřejmě stál za rozkvětem lidské inteligence
21stoleti.cz
Gen, chránící mozek před olovem, zřejmě stál za rozkvětem lidské inteligence
Vědci z Kalifornské univerzity v San Diegu zkoumali míru vystavení toxickému olovu, které poškozuje lidský mozek, u zástupců raných lidí, lidoopů a neandertálců. Zjistili, že drobná genetická změna ch
Burešová: Láska zmizela, přišel boj o majetek
nasehvezdy.cz
Burešová: Láska zmizela, přišel boj o majetek
Ještě nedávno působili herečka Eva Burešová (32) ze seriálu ZOO a kuchař Přemek Forejt (38) jako sehraný pár. Jenže stačila chvíle a je všechno jinak. V současnosti se spekuluje, že jejich vztah p
Co dělat, když už ani kafe nezabírá
nejsemsama.cz
Co dělat, když už ani kafe nezabírá
Syndrom vyhoření může potkat každého. Je znamením, že chvíle volna by měly mít čestné místo v diáři. Ze začátku to přikládáte přemíře úkolů a starostí. Ale změna nepřichází, ani když si odpočinete. Může jít právě o syndrom vyhoření. Kde se vzal, tu se vzal… Pojem „syndrom vyhoření“ naše babičky neznaly. Ani nemohly, protože teprve nedávno, v roce 2019,