Domů     Letem paprikovým světem
Letem paprikovým světem
22.9.2020

Paprika je tak samozřejmé koření, že už o ní ani nepřemýšlíme, a při tom se bez ní žádná kuchařka neobejde.

Je prostě základem kulinářského umění. Přidává se téměř do všech masitých pokrmů, jako základ některých omáček, do studené kuchyně i na dobarvení jídel.

Kde se vzala?

Do Evropy připutovala dvěma směry, jednak jako „turecký pepř“ z Východu, a také jako indický nebo „indiánský pepř“ s Kolumbovou výpravou z Ameriky. Podle indiánů byl červený prášek, jímž kořenili jídlo a opojné nápoje, sídlem boha ohně.

V té době se v Evropě paprika z Ameriky nepovažovala za koření, ale spíše za zvláštnost nebo za zajímavou okrasnou rostlinu. V Evropě se začala jako koření šířit v 16. a 17. století. A zajímavé je, že to bylo koření selské, nikoliv panské.

Šlechta si k paprice našla cestu přes pálivější druhy. Inu, jiný jazýček.

Může za to Ilonka?

Paprika je národní koření Maďarů a Španělů, odkud se k nám také většinou dováží. Maďaři si vyprávějí, že se o její pěstování zasloužila krásná nosička vody Ilonka, která utekla z harému a přinesla s sebou pár semínek.

Ať už je tato romantická legenda pravdivá, nebo ne, víme, že bez papriky Maďaři nedají ani ránu. Ale nejsou v tom sami.

Francouzi hojně používají pikantnější kazaňský pepř, pro Latinskou Ameriku znamená paprika většinou chilli, používá se v Asii, v Africe tvoří podstatnou složku koření berbera.

Červená na zdraví

Paprika je kořením, které má na zdraví příznivý vliv.

Podporuje chuť k jídlu a má dobrý vliv na celkovou fyzickou i duševní svěžest. V žaludku působí lépe než pepř.

Má vliv na imunitu, antiseptické účinky, ochraňuje buňky.

Zlepšuje trávení, odstraňuje plynatost, bolesti břicha, pročišťuje trávicí trakt, podporuje metabolismus tuků.

Mírně zvyšuje krevní tlak, podporuje pevnost cév a srdce, chrání nás před kardiovaskulárními onemocněními

Na co si dát pozor?

Pálivou papriku by neměly konzumovat těhotné a kojící ženy, senioři se zvýšeným tlakem nebo s nemocemi srdce a cév.

Větší množství zejména pálivých druhů může způsobit problémy trávicího traktu a močových cest. Na jedno jídlo zkonzumujte maximálně půl lžičky mleté pálivé papriky.

Jak vybírat v obchodě?

Při nákupu potřebujeme vědět, na co papriku budeme potřebovat, zda pro palčivou chuť nebo pro barvu.

Při výběru konkrétní značky však často nezbývá než spoléhat na vlastní zkušenost s určitým výrobkem, protože na obalech se nic nedočteme, protože to ani není povinné.

Podle české legislativy se rozlišují 4 základní druhy paprik, které se od sebe liší senzorickými vlastnostmi:

Lahůdková paprika – ohnivě červená barva, intenzivní aromatická vůně, sladká chuť.

Sladká paprika – sytě červená barva, aromatická vůně, sladká, lehce nahořklá chuť.

Pálivá paprika – červená až červenohnědá barva, kořenná vůně, pálivá, nahořklá chuť.

Gulášová paprika – hnědočervená barva, nevýrazná kořenná vůně, sladká až mírně nahořklá chuť.

Samozřejmě na trhu najdeme celé spektrum různě ochucených paprik, například papriku uzenou.

V domácnosti je výhodné mít více druhů. Výhodné je do jídel dávat jako základ papriku sladkou a podle chuti a zvyklostí přikořenit posléze některým z pálivějších druhů.

Aby zůstala chutná

Mletá paprika je choulostivá na správný způsob skladování. Měli bychom vědět, že jí škodí světlo, proto jsou naprosto nevhodné průhledné obaly. Samozřejmě nejlepší jsou tmavé skleničky na koření se zabroušeným víčkem.

Určitě ji uchovávejte na místě, kde není příliš teplo, a neukládejte ji do těsně uzavřených sáčků. Paprika také nemá být skladována příliš dlouho, jelikož časem ztrácí svou barvu. Uvádí se, že za ideálních podmínek činí trvanlivost maximálně 18 měsíců.

Víte, že…

…u papriky se na světovém trhu s kořením jako kritérium kvality používají dva parametry?

První se týká barvy a je jím stupnice barvivosti podle ASTA (American Spice Trade Association – Americká asociace obchodu s kořením). Číslo ASTA vyjadřuje tzv. extraktivní barvivost, tedy kolik barviva se z papriky uvolní do oleje.

Výsledky se vyjadřují na škále od 30 do 180. Platí, že čím je číslo vyšší, tím jsou barvicí schopnosti koření lepší a spolu s tím stoupá i jeho cena.

Druhým parametrem kvality je Scovillova stupnice pro pálivost, která vyjadřuje ostrost koření a význam má u pálivých druhů a u chilli papriček. Teoreticky dosahuje hodnot od 0 SHU až do 16 000 000 000 SHU (Scovillovy jednotky pálivosti).

Hovězí líčka na paprice

(pro 5 osob)

1kg hovězích líček, 2 cibule, sádlo, lžíce rajského protlaku, lžíce paprikového protlaku, 20g sladké papriky, 0.5l hovězího vývaru, 2 stroužky česneku, 60g másla, sůl, pepř

1) Hovězí líčka očistěte, opláchněte a osušte. Vložte na rozpálené sádlo a orestujte, líčka osolte a opepřete, vyndejte je s kastrůlku ven.

2) Do hrnce vložte nakrájenou cibulku a orestujte do zlatova, přidejte rozetřený česnek a přidejte rajský a paprikový protlak. Zasypejte paprikou, krátce promíchejte a zalijte vývarem. Líčka vložte do základu.

3) Duste pomalu, popřípadě pečte při 140 °C do změknutí. Asi 1–2hod. dle vyzrálosti a původu líček. Líčka vyjměte ze šťávy, zredukujte a propasírujte. Přidejte změklé máslo a zašlehejte do hladka.

Podávejte se šťouchanými brambory, kaší či špetzlemi.

Text: Eva Hořánková

Foto: Shutterstock, angusfarm.cz

Štítky:
reklama
Související články
27.2.2024
Tahle barevná dobrota nejen skvěle chutná, ale i krásně vypadá. Potřebujete 1 listové těsto 1 avokádo 1 stroužek česneku 50 g lučiny 1 lžičku citronové šťávy 1 lžíci olivového oleje 50 g uzeného lososa sůl, pepř pažitku Postup Listové těsto rozválejte na pomoučeném vále na tenkou placku, tu nařežte na čtverce a vtlačte je do plechových formiček na košíčky o průměru asi 3 cm. De
22.2.2024
V módě jsou zeleninové saláty a rozmixované nápoje smoothies. Mají prospívat zdraví, to ale platí jen v případě, že nesáhnete vedle. Mýtus je představa, že se můžeme s chutí a bez kuchyňské úpravy pustit do všeho, co na zeleninovém záhonu vyroste. U některých druhů totiž za syrova hrozí zažívací potíže, někdy i mírná otrava, u jiné zase brání vstřebávání živin při trávení. Na co si dát pozor?
15.2.2024
Vybrat správnou dózu na uskladnění potravin není vůbec jednoduché. Věděli jste, že ta správná prodlouží životnost i čerstvost potravin? A ještě to s ní ve spíži vypadá skvěle. Mouka, cukr, luštěniny… Jak je máte doma uskladněné? Ponecháte je po otevření v původním obalu, nebo je přesypete jinam? A co brambory a čerstvá zelenina? Na trhu je obrovské množství různých krabiček, dóz, přepravek a boxů
13.2.2024
Rajčata kam se podíváš Pokud je milujete a máte zahrádku, asi si je sami pěstujete. Ale někdy nezbývá, než je koupit. A na trhu objevíte tolik odrůd, že rázem nevíte, která vybrat. Tady už nevystačíte s dělením na koktejlová cherry rajčátka, která se jedí i tepelně upravují v celku, a takzvaná salátová. Paradoxem je, že se sice salátová jmenují, ale přitom jsou vhodná i k tepelné úpravě. Nav
11.2.2024
To ví každý, kdo vlastní zahradu a potřebuje uchovat úrodu. Využívají ho i chovatelé domácích zvířat nebo třeba myslivci a rybáři. Mrazák se ale může hodit i nám ostatním. Kolikrát už jste měli možnost koupit výborné levné maso nebo vám sousedé nabízeli přebytky ze zahrady a vy jste odmítli s tím, že to prostě nemáte kam dát, protože i když máte velkou lednici s mrazákem, už se vám tam nic víc ne
reklama
reklama
Šikovné tipy
I kuchyňská linka potřebuje péči
V kuchyni vznikají mastné páry a ty se usazují na dvířkách, ale nejen to. Bojujeme také s otisky prstů a různými skvrnami. Jenže na každý materiál se musí trochu jinak, a pokud si nechcete linku zničit nevhodnými metodami, musíte dodržovat pár pravidel. Hlavně se řídit podle materiálu, ze kterého je nábytek vyroben. Dřevěný Dřevo je […]
Obrázek ze starého šuplíku
Zajímavou dekoraci si vyrobíte z překližky. Jestli se vám podaří najít někde starou zásuvku od psacího stolu, vznikne navíc praktická polička, třeba do koupelny. Koho baví kreativní tvoření, hledá stále nové nápady, které by proměnil v něco hezkého. Vyzkoušejte zajímavý obrázek, který zvládnete, i když neumíte kreslit. A třeba to bude roztomilý dárek pro někoho blízkého. Připravte […]
Kvítky z pistáciových skořápek
Skořápky z různých ořechů jsou sice výborné místo třísek na podpal, ale skvěle se hodí i na tvoření. Ty pistáciové jsou zvlášť vhodné na výrobu nejrůznějších kvítků. Začněte těmi nejjednoduššími a postupně můžete tvořit náročnější motivy. Co budete potřebovat: skořápky z pistácií * akrylové barvy * tavnou pistoli * tvrdý papír nebo karton * bezbarvý […]
I o šperky je třeba pečovat
Většina žen nosí šperky, které pro ně mají zvláštní význam. Třeba náušnice po babičce nebo řetízek, který dostaly k narození syna nebo dcery. Jak na to, aby neztratily svůj třpyt ani po letech? Existuje pár obecných tipů, které pomohou, aby ozdoby zůstaly čisté a zářivé. Některé jste možná už slyšeli, ale nevěnovali jste jim velkou pozornost. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Tolik zklamání! Zůstane raději sama?
nasehvezdy.cz
Tolik zklamání! Zůstane raději sama?
Dramatický osobní život a marné čekání na lásku, to je problém hvězdy seriálu Na vlnách Jadranu Anny Šiškové (63). Blondýnka ze Slovenska to nemá jednoduché. Vdala se za režiséra Juraje Nvotu (69)
Legenda v novém kabátě: Prim Orlík 2024
iluxus.cz
Legenda v novém kabátě: Prim Orlík 2024
Rok 2024 se ponese v duchu hodinářských legend. Po vyprodané exkluzivní zlaté edici SPARTAK RESPEKT LE, přichází novoměstský výrobce hodinek s další novinkou. Ikonický PRIM ORLÍK se každé dva roky pře
Masové koule s pikantní omáčkou
tisicereceptu.cz
Masové koule s pikantní omáčkou
Koule jednoduše napíchněte na párátko a servírujte s pálivou červenou omáčkou. Ingredience 500 g hovězího mletého masa 2 větší cibule 200 ml ostrého kečupu 4 stroužky česneku 2 nakládané kap
Kdy se velryby přesunuly do moře a ztratily nohy?
epochalnisvet.cz
Kdy se velryby přesunuly do moře a ztratily nohy?
Historie velryb je jedním z největších záhad evoluce. Jak tito savci, kteří dýchají plícemi, přišli o nohy a vrátili se do moře? Na tuto otázku se pokusí odpovědět dokument Tajemné údolí velryb v Egyp
Domácí piškotová roláda
tisicereceptu.cz
Domácí piškotová roláda
Než nanesete na těsto krém, potřete ho vrstvou malinového džemu. Roládu dotáhnete k dokonalosti čokoládovou polevou. Ingredience Na těsto 3 vejce 80 g krupicového cukru 1 lžíce kakaa 100 g
Skandální odhalení: Napsala Bachova slavná díla jeho manželka?
enigmaplus.cz
Skandální odhalení: Napsala Bachova slavná díla jeho manželka?
Německý hudební skladatel Johann Sebastian Bach prý nebyl až takový génius, jak se dodnes věří. Jeho proslulá díla za něj totiž údajně napsala jeho druhá žena Anna Magdalena! Přijdou vám podobná prohl
Ztráta velkého přátelství
skutecnepribehy.cz
Ztráta velkého přátelství
Byly jsme velké kamarádky už od první třídy. Bohužel pak se stalo něco, co nás rozdělilo. Mohu za to já. Chtěla bych to napravit. Ale jak? S Hankou jsme se poznaly na základní škole, když se přistěhovala v polovině roku. Třída měla už své skupinky kamarádů a ona byla osamělá. Bylo mi to líto a nějak víc jsem se
Šli si pro lup v desítkách milionů. Odnesli si ale zlato v hodnotě přes 2,5 miliardy korun…
epochaplus.cz
Šli si pro lup v desítkách milionů. Odnesli si ale zlato v hodnotě přes 2,5 miliardy korun…
I zločinci potřebují mít ke své práci štěstí. V nenápadném transportním sejfu, v němž zlato čeká pár hodin, než ho přeloží na jiné letadlo, tak místo milionů najdou zlatý kov za miliardy. Jako pachatelé slavné loupeže z Brinks-Mat. Je sobota, 26. listopadu 1983. Do opevněného skladiště Brinks-Mat, které leží v blízkosti slavného londýnského letiště Heathrow, se snaží dostat skupina
Kdy se velryby přesunuly do moře a ztratily nohy?
21stoleti.cz
Kdy se velryby přesunuly do moře a ztratily nohy?
Historie velryb je jedním z největších záhad evoluce. Jak tito savci, kteří dýchají plícemi, přišli o nohy a vrátili se do moře? Na tuto otázku se pokusí odpovědět dokument Tajemné údolí velryb v Egyp
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Kraj Vysočina: Hvězdné území hejkala a Karafiátových broučků
epochanacestach.cz
Kraj Vysočina: Hvězdné území hejkala a Karafiátových broučků
Zvlněné kopce Českomoravské vrchoviny okouzlují v každém ročním období malebnou přírodou, čistými studánkami a množstvím historicky významných míst. Města Třebíč, Telč a Žďár nad Sázavou se dokonce pyšní zápisem na Seznamu světového dědictví UNESCO. Není divu, že kopcovitá Vysočina už po staletí inspiruje skladatele, malíře i spisovatele k vytvoření jejich nejznámějších děl. Ať už to byla poetická
Kdo se chce na ní přiživit?
nasehvezdy.cz
Kdo se chce na ní přiživit?
Má to těžké, problémy s manželem a teď ještě zprávy, že ji chce nahradit mladší blondýna. Dáda Patrasová (67) však tvrdí, že o ničem neví. Nová Dáda! Tak zněla tisková zpráva, kterou nedávno rozesíla