Játra působí v našem těle jako čistička a zvládají toho opravdu mnoho. Obměna toho, čím je denně krmíme, jim odlehčí a podpoří nebo znovu nastartuje jejich správné fungování.
Například v ajurvédské a čínské medicíně se zdraví jater věnovali několik tisíciletí a tvrdí, že lékař, který ví, jak harmonizovat játra, umí vyléčit stovky nemocí.
Protože jsou jediným orgánem v těle, který se dokáže sám regenerovat, zvládají se o sebe zdatně postarat sama, pokud si je hýčkáme zdravým životním stylem. Právě teď zkraje jara je nejlepší doba na to, abychom jim po zimě věnovali zaslouženou péči.
Zátěž detoxem jim neprospívá
Nenechte se zlákat reklamami na zázračné jarní detoxikační kúry. Jde hlavně o marketingový tah výrobců a prodejců „zázračných“ přípravků. Tyto silně omezující diety je spíš zatěžují, když jim odříznou cestu k pro správnou činnost nezbytným živinám.
Podle odborníků detoxikace znamená, že máme tělo zanesené toxiny, jsme nemocní a potřebujeme organizmus zevnitř razantně „vydrhnout“. Jde o léčebný proces. Mnozí experti slovo detox spojují výhradně s léčbou závislostí například na drogách či alkoholu.
Všechny ty takzvané detoxy by měly směřovat spíš k očistě organismu, uvolnění. Ne proto, abychom zhubli, ale proto, že se na jaře zbavujeme zátěže, kterou jsme v průběhu zimy nabrali z hutnější stravy, vlivem většího znečištění prostředí, omezením pohybu.
Každý z nás má funkční čistící orgány – játra, plíce, kůži, ledviny, a ty zajišťují vše nezbytné. Kdyby nefungovaly, byli bychom nemocní. Naším úkolem a jedinou cestou ke zdraví je dlouhodobě se kvalitně stravovat, nepřejídat a mít dostatek vhodného pohybu.

Co játra umí
Pro náš život jsou nenahraditelná, jsou centrem metabolismu živin, které filtrují z krve a distribuují dále do organismu.
* Čistí krev, když zachytávají všechny chemické látky, léky a jiné substance, protřídí je a zařídí jejich zpracování a vyloučení tak, aby se v těle neusazovaly.
* Tvoří žluč, která je nezbytná pro trávení.
* Hrají klíčovou roli v metabolismu sacharidů, tuků a bílkovin.
* Jsou zásobárnou energie ve formě glykogenu, vitaminů (A, D, E, K a B12) a minerálů (železo, měď), které se jinde v těle neuloží. Likvidují některé hormony jako inzulin a steroidy.
Pokud je udržujeme dokonale zdravá, předcházíme řadě potíží a zároveň jsme vitálnější, výkonnější a celkově se v těle cítíme mnohem lépe.
Nenechte je ztučnět
Zvětšování jater urychluje celkově špatná životospráva. Když jí člověk holduje delší dobu, mívá ztučnělá játra – steatózu. K ní se může přidat zánět a vzniká steatofibroáza.
Při dalším zhoršování stavu přejde v cirhózu, lidově tvrdnutí jater, která je na rozdíl od předchozích stavů nevratná. Játra už se sama neobnovují, buňky nahrazuje tuhé vazivo.
Léčba spočívá ve zpomalení postupu poškození jaterní tkáně, tlumení příznaků a prevenci komplikací. Čím dál častější příčinou je nealkoholické ztučnění způsobené hlavně průmyslově zpracovanými potravinami.
Když nejsou v kondici
Jaterní onemocnění můžou léta probíhat skrytě a projevit se až v pozdní fázi, kdy už je léčba velmi obtížná. Nejlepší prevencí je správná životospráva, případně pravidelná kontrola krevním testem, na který máme zdarma nárok jednou za dva roky.
Vynechejte nebo aspoň výrazně omezte
* Játrům škodí tučná a hodně kalorická jídla plná nasycených tuků, sacharidů a rafinovaných cukrů.
Nejsou pro ně vhodné škrobové potraviny s nízkým obsahem vlákniny jako bílé pečivo, tučná masa a uzeniny, cukrovinky a dorty, doslazované potraviny a nápoje, smažená jídla, rychlé občerstvení, čipsy a jiné slané pochutiny, polotovary, konzervované a trvanlivé potraviny.
* Velký pozor na glukózovo-fruktózový sirup. Fruktóza v něm obsažená se metabolizuje v játrech a zvyšuje hladinu krevních tuků. Glukóza zase vyvolává pocit hladu. Hrozí tedy přejídání a následná obezita.
* Vyhněte se průmyslově zpracovaným potravinám a kosmetice plným chemikálií. Před nákupem pečlivě čtěte etikety. Různé zvýrazňovače chuti a vůní nebo konzervanty totiž pro játra představují ohromnou zátěž.

Co jim servírovat
Základem jídelníčku pro podporu jaterních funkcí jsou ovoce a zelenina s vlákninou, zdravé tuky, semínka, tučné ryby, vejce a rostlinné oleje. Pijte hlavně čistou vodu, vodu s citronem nebo jablečným octem a bylinkové čaje.
Občas si můžete dopřát ovocné nebo zeleninové šťávy. Prospívá i káva v rozumném množství, což jsou dva až tři šálky denně.
Spokojená játra zajistí hlavně

Borůvky a další tmavé bobuloviny
Borůvky, maliny, brusinky, ostružiny i jahody obsahují antioxidanty zvané polyfenoly, které chrání játra před poškozením.
Grep a hroznové víno
Grep je silný antioxidant s vysokým obsahem vitaminu C. Znásobuje přirozené čistící procesy v játrech. Podporuje produkci enzymů, které pomáhají tělu zbavovat se karcinogenů a jiných toxinů.
Hroznové víno obsahuje látku resveratrol, jež játra chrání před poškozením, zlepšuje zpracování cukrů a tuků.
Mrkev a červená řepa
Obsahují značné množství rostlinných flavonoidů a betakarotenu.

Tmavá a nejlépe zároveň hořká zelenina
Hořkost je obvykle značí, že jsou v potravě prospěšné enzymy, které vyživují játra a stimulují produkci žluči a tím zlepšují trávení.
Rukola, kapusta, růžičková kapusta, špenát nebo čekanka obsahují síru, aktivátor jaterních enzymů odpovědných za vylučování volných radikálů a toxinů z těla.
Květák a brokolice
Zvyšují hladinu draslíku a obsahují indoly, sloučeniny známé protirakovinným účinkem. Zvyšují produkci glukosinátů, které pomáhají detoxikovat játra a posilují jejich schopnost odbourávat z krve karcinogenní látky a těžké kovy.

Ořechy
Ořechy, zejména mandle, pekanové a vlašské, jsou významným zdrojem antioxidantů a vitaminu E. I ten může podle výzkumů pomoci chránit před ztučněním jater.
Česnek
Tuzemská superpotravina. Obsahuje síru, ale také allicin a selen, živiny, které chrání játra před poškozením toxiny. Tady ale pozor, neboť také významně ovlivňuje krevní tlak
Tučné ryby
Jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, tedy dobré tuky, které pomáhají snižovat záněty.
Olivový a avokádový olej
Přispívají ke snížení oxidačního stresu a zlepšení funkce jater díky vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin. Důležité je vybrat si opravdu kvalitní oleje, nejlépe extra panenské a bio.

Bylinky a koření
Z bylinek prospívají petržel, oregano, kopřiva, koriandr, pampeliška, prha arnika, máta peprná, přeslička rolní či řepík lékařství.
* Ostropestřec mariánský je silný antioxidant. Mluví se o něm doslova jako o zázraku pro játra. Obsahuje silymarin zpevňující strukturu buněk. Stimuluje jejich obnovu a chrání proti poškození volnými radikály.
Vyrábí se z něj oleje, tinktury i čaje, ale nejvyšší koncentrace účinné látky obsahuje kvalitní extrakt.

* Z koření jsou prospěšné kurkuma, zázvor nebo skořice. Kurkumin obsažený v kurkumě má širokospektrální použití včetně účinku proti hromadění toxinů v organismu.
Probiotické potraviny
Kefír, kombucha, kimchi a jiná kvašená zelenina, jako okurky nebo zelí podporují zdraví a pestrost mikrobiomu.