Květákové placičky jsou vegetariánská klasika, která zpříjemní třeba i sledování televize.
Suroviny
400 g květáku
půl lžičky soli a kmínu
150 g uzeného masa
4 vejce
120 g polohrubé mouky
50 ml mléka
špetka muškátového květu
olej na smažení
Dip
1 zakysaná smetana
1 hustý jogurt
sůl a pepř podle chuti
2 lžíce nasekané pažitky
Postup
Květák rozebereme na růžičky, omyjeme je a uvaříme v osolené a okmínované vodě do poloměkka – trvá to zhruba patnáct minut.
Necháme zcela zchladnout, květák ještě najemno pokrájíme a smícháme s uzeným masem, přidáme žloutky, mouku, mléko, nakonec vmícháme tuhý sníh z bílku a ochutíme solí a špetkou muškátového oříšku.
Směs nabíráme lžící, dáváme na rozpálený olej a smažíme tři minuty z každé strany.
Placičky podáváme s dipem ze zakysané smetany, jogurtu, soli a pažitky.
Vyzkoušejte i jiné dipy
Okurkový
Jednu salátovou okurku omyjeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Nasekáme mátu, vymačkáme šťávu z ½ citronu. Přidáme 200 g řeckého jogurtu. Všechny ingredience dáme do menší mísy a vše důkladně promícháme. Ochutíme solí a pepřem.
Citronový
Jednu šalotku oloupeme, nakrájíme nadrobno a orestujeme ji na olivovém oleji. Vychladlou ji smícháme se 400 ml jogurtu, šťávou i kůrou z citronu, nasekaným koriandrem a osolíme.