Domů     Kupujete hummus?
Kupujete hummus?
25.3.2021

Jestli odpovíte kladně, pak vás možná bude zajímat, jaký je nejlepší. Jenže tohle hodnocení není tak jednoduché nejen proto, že každému chutná něco jiného.

Hummus můžete najít také pod názvem, hoummous nebo hommus. Původně jde o pochoutku z Blízkého východu, kde tvoří nezbytnou součást jídelníčku. Čerstvý hummus vám tradičně nabídnou například i ve státech severní Afriky.

Existuje několik způsobů, jak hummus zařadit do jídelníčku. Jestliže si jej nechcete připravovat doma, asi sáhnete po hotovém výrobku do chladicího boxu v obchodě.

Nejčastěji se prodává v plastových miskách nebo kelímcích mezi lahůdkami a v regálech mu patří stále větší prostor. Rychle si získává stále větší okruh fandů nejen pro svou lahodnou chuť, ale i díky svým výživovým hodnotám.

Co to je?

Složení nenaleznete v žádném nařízení ani vyhlášce, suroviny na základní hummus drží v rukou tradice.

Jasné je že základ tvoří vařená cizrna spolu se sezamovou pastou (tahini), česnekem a citronem, které se přidávají, a olivový olej. Problém je, že existuje nespočet obměn, variant a příchutí.

Narazit můžete například na hummus s koriandrem, sušenými rajčaty, chilli, cibulkou, sladkými brambory či olivami. Tím však výčet zdaleka nekončí.

Jak se to jí?

Tradičně byl hummus nanášen na chlebovou placku pita, lze jej ovšem úspěšně použít například do sendvičů namísto majonézy nebo jako dip, tedy omáčku, do níž může strávník namáčet třeba kousky pečiva, nejrůznější chipsy nebo zeleninu.

Důležitá otázka však zní, která je tedy ta nejlepší? Na to se podíval spotřebitelský časopis dTest.

Jak se hodnotilo?

Jedenáctka testujících podrobila v laboratoři zakoupené pomazánky senzorické analýze a bodování. Mezi testujícími byli jak Češi, tak zástupci zemí, kde je hummus denním chlebem – Egypta a Sýrie.

Na paškál si vzali nejen hodnocení chuti a vůně, ale také barvu a vzhled, roztíratelnost nebo texturu v ústech. Anonymní vzorky označené pouze čísly jedli hodnotitelé s bílým pečivem a body zaznamenávali do tabulek spolu s případnými popisy vad a odlišností.

Obecně si pomazánky vedly lépe v hodnocení vzhledu a roztíratelnosti než ve zbylých kategoriích, kde padaly spíše dvojky a trojky. Ze smyslového hodnocení vyšel nejlépe produkt Varmuža Hummus Natur.

Aby dlouho vydržel

Samozřejmě, že se výrobci snaží, aby se jejich výrobek mohl prodávat co nejdéle. Aby toho dosáhli, musí zabránit množení mikroorganismů. K tomu používají různé metody či jejich kombinace. Jednou je snižování pH výrobku.

To v hummusech tradičně zajišťuje citronová šťáva, v případě velkovýroby i jiné okyselující suroviny (kyseliny citronová, jablečná, vinná). Platí totiž, že čím je prostředí kyselejší, tím méně se v něm mikroorganismům daří.

Další způsob, jak zabránit nechtěnému množení bakterií, představuje chemická konzervace. Samozřejmostí je pak uložení v chladu. Některé pomazánky uvádějí konzervanty ve složení, jiné ne. V testu to bylo šest ku pěti ve prospěch chemicky nekonzervovaných.

Výsledky přeměření množství chemických konzervantů u všech pomazánek potěšily. Ani jeden z výrobků, který konzervační látky neuváděl, je skutečně neobsahoval.,

Bakterie a ti druzí

Pomazánky z cizrny představují poměrně přátelské prostředí pro bakterie a jiné mikroorganismy, což z nich činí pokrm k relativně rychlé spotřebě a ke striktnímu uchovávání v chladu.

Celková množství mikroorganismů před koncem data spotřeby mohou svědčit o hygieně při výrobě, případně o tom, jakými teplotními podmínkami výrobek na cestě ke spotřebiteli procházel, ale také jak dobře výrobce určil datum spotřeby.

Výsledky, které dTestu z laboratoře přišly, byly zajímavé. Rozdíly mezi nálezy totiž byly enormní. Obsahem mikrobů byl v řádu desítek, tisíců, desetitisíců, statisíců, milionů i desítek milionů.

Překvapení

Limit pro celkový počet mikroorganismů v cizrnové pomazánce byste hledali marně.

Protože však jde o potravinu určenou k přímé spotřebě stejně jako například vlašský salát, lze se orientovat podle limitu z nezávazné, doporučující normy ČSN 569609, který je stanoven na 100 milionů.

Ten nikdo nepřekročil, i když někteří testovaní se k němu významně blížili. A který výrobek si tedy odnesl pomyslný vavřín vítězství ve všech směrech? M & S Houmous with Extra Virgin Olive Oil, hned v závěsu za ním se umístil už zmiňovaný Varmuža.

Pro nás spotřebitele z toho plyne, že je potřeba sníst hummus raději co nejdříve po zakoupení a neponechávat jej dlouho například na stole nebo kdekoliv mimo lednici.

A nebo ještě lépe, udělejte si pomazánku doma.

Domácí hummus

150 g suché cizrny, 1 dcl studeného vývaru z cizrny, 4 stroužky česneku, 0,5 dcl olivového oleje, 1 citron, sůl, římský kmín drcený, 100 g sezamové pasty tahini.

1) Cizrnu propláchneme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a necháme nejlépe přes noc namočenou. Druhý den ji v téže vodě cca 1 hodinu vaříme, vodu mírně osolíme.

Vaříme tak dlouho, až změkne jako máslo, poté ji scedíme a necháme vychladit – zvlášť cizrnu, zvlášť vývar.

2) Uvařenou cizrnu rozmixujeme v kuchyňském mixéru společně s česnekem, citronem, vychlazeným vývarem, římským kmínem a solí na jemnou pastu.

3) Na úplný konec přidáme sezamovou pastu tahini – tato přísada pokrm zvláční, spojí a dochutí. Tahini používejte až na úplný konec, pokud byste ji přidali dříve, nenamixujete tak hladkou konzistenci pomazánky.

4) Hotovou pomazánku podávanou v miskách či namazanou na chlebech jemně zakápneme olivovým olejem.

Text Eva Hořánková podle časopisu dTest

Foto PX FUEL

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
Související články
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
3.6.2025
Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi. V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé. Pokud je chcete opravdu och
29.5.2025
Nedělní snídaně do postele, lehký oběd nebo vydatná večeře. Tím vším mohou být dozlatova osmažené lívance. Jsou lahodné, zasytí a při servírování mohou být také potěšením pro oči. Lívance jsou oblíbenou a neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Můžeme je servírovat ráno, v poledne i večer a volit z mnoha druhů těst. Podle toho, kolik máme času na přípravu, jaké ingredience jsou zrovna ve špajzu,
28.5.2025
Je to k zlosti, mouka už je v míse a najednou zjistíte, že nemáte ani jediný balíček prášku do pečiva. Při dobře vybavené spíži to ale nemusí být takový problém. Prášek do pečiva není takový unikát, jak by se mohlo zdát, je jen pohodlně připravený k použití. Podstatou jeho účinku je uvolňování bublinek, které těsto nadlehčí. O tento efekt se stará hydrogenuhličitan sodný smíchaný s kyselou přísad
23.5.2025
Co si budeme povídat, i když se gastronomie vyvíjí zdravějším směrem a šéfkuchaři se předhánějí v inovacích, stejně ta naše česká jídla prostě milujeme a čas od času po nich zatoužíme, protože tu vůni a chuť nic nenahradí. Šumavská kulajda (4 porce) 4 větší brambory, 200 ml smetany na šlehání, 35 g sušených hub (200 g čerstvých), 2 lžíce nasekaného kopru (lze použít i sterilovaný), 1 litr zelen
reklama
Šikovné tipy
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Když se barva na vlasy nepovede
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s […]
Kabelka jako pomocník i šperk
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní […]
Kosmetické tipy na jaro i léto
Nehty bývají na jaře suché. A také hůře rostou, mají sklon se lámat a třepit. Podepsaly se na nich zimní podmínky, a to tím výrazněji, čím jsou vaše nehty přirozeně slabší a méně pevné. Okamžité zlepšení přinese olejová péče. Použít se dá speciální olej na nehty, ale docela dobře vystačíte i se sprchovým nebo tělovým olejem. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Malý kamínek se stal mocným amuletem
skutecnepribehy.cz
Malý kamínek se stal mocným amuletem
Ráda jsem sbírala různé kamínky. Jednou jsem ale našla mnohem víc, než obyčejný kámen. Věřila jsem, že mi přinese štěstí, a to se také stalo. Už od dětství jsem se věnovala zvláštnímu koníčku – sbírala jsem kameny. Z každé dovolené, výletu, nebo i procházky jsem si musela domů přinést malý suvenýr. Měla jsem jich plno, všechny byly, dalo by
Fobie: Jak se zbavit ochromujícího strachu z děsivých situací i dlouhých slov
epochaplus.cz
Fobie: Jak se zbavit ochromujícího strachu z děsivých situací i dlouhých slov
Navzdory tomu, že fobie postihují miliony lidí po celém světě, stále kolem nich koluje mnoho mýtů a nedorozumění. Jsou fobie jen přehnané strachy? Jsou lidé s fobiemi „blázni“? A je vůbec možné se jich zbavit? V tomto článku se ponoříme do hlubin těchto iracionálních obav, odhalíme vzácné a kuriózní fobie, jako je strach z dlouhých
Opečený sendvič s křupavou slaninou
tisicereceptu.cz
Opečený sendvič s křupavou slaninou
Slanina vás posílí na každé túře. Nejlépe chutná s čerstvým opečeným chlebem nebo bílým toustovým chlebem. Suroviny 20 dkg anglické slaniny 2 velká rajčata hrst čerstvé rukoly 1 lžíce másla
Mezinárodní vědecké žebříčky: Úspěch pro ČVUT
21stoleti.cz
Mezinárodní vědecké žebříčky: Úspěch pro ČVUT
Počítačoví vědci z Fakulty elektrotechnické ČVUT (FEL ČVUT) a Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC ČVUT) se v mezinárodním žebříčku CSRankings umístili mezi nejlepšími evropský
Arktické rostliny reagují na změnu klimatu nepředvídatelně
epochalnisvet.cz
Arktické rostliny reagují na změnu klimatu nepředvídatelně
Klimatická změna rychle proměňuje arktickou tundru, potvrdila rozsáhlá mezinárodní studie, kterou publikoval časopis Nature. Vědci po čtyři desetiletí sledovali více než 2 000 rostlinných společenstev napříč Arktidou a zjistili, že změny nejsou jednotné – zatímco některé oblasti zaznamenaly přírůstek druhů, jiné naopak ztrácely svou biologickou rozmanitost. Mezi výzkumníky, kteří se na projektu podíleli, byl
6 vlivných princezen: Chtěl Přemysl Otakar II. učinit z dcery dědičku království?
historyplus.cz
6 vlivných princezen: Chtěl Přemysl Otakar II. učinit z dcery dědičku království?
O nápadníky nemá Anežka nouzi, otec se ji snaží za každou cenu výhodně provdat. Všechny pokusy ale selžou a možná právě proto se znechucená Přemyslovna rozhodne vstoupit do kláštera. Její názor nezmění ani nabídka k sňatku, kterou dostane od samotného císaře!   Přemyslovská knížata a králové zanechali v českých i evropských dějinách výraznou stopu. Prosadit se ale
Záhada jeskyně kanibalů: Co se zde mohlo odehrávat?
enigmaplus.cz
Záhada jeskyně kanibalů: Co se zde mohlo odehrávat?
Oficiálně se tento podzemní prostor označuje jako jeskyně Gough. Nachází se ve Spojeném království – hrabství Somerset, a to v soutěsce Cheddar, pohoří Mendip Hills. Jeskyně je hluboká přes sto metrů.
Zářivý dotek něhy: Nová vůně NARCISO radiante
iluxus.cz
Zářivý dotek něhy: Nová vůně NARCISO radiante
Ikonická kolekce NARCISO od značky Narciso Rodriguez se rozrůstá o nový voňavý šperk – NARCISO eau de parfum radiante, parfém, který zahaluje tělo i mysl do jemného, světlého závoje a proměňuje každod
Oheň spoutaný designem
rezidenceonline.cz
Oheň spoutaný designem
Plameny tančící za skleněnými krbovými dvířky okouzlují a fascinují i dnešního člověka, přestože je obklopen těmi nejmodernějšími technologiemi a přístroji. Kupodivu právě v kontrastu se soudobou, téměř dokonale automatizovanou domácností se živý oheň vyjímá obzvlášť dobře, a proto se krby na dřevo objevují v mnohých bytech a domech. Nebudeme si nalhávat, že příprava otopu a
Zlomené srdce léčí Čermák kopií manželky?
nasehvezdy.cz
Zlomené srdce léčí Čermák kopií manželky?
Herec Hynek Čermák (52) po rozpadu manželství s hvězdou seriálu Ulice Veronikou Čermák Mackovou (31) dlouho netruchlil. Na premiéře už se objevil po boku nové partnerky. A přítomné zaskočilo, jak mo
KARLOVARSKO KOLMO: VÍTEJTE V CYKLOREGIONU ČESKO – BAVORSKÉ LÁZNĚ!
epochanacestach.cz
KARLOVARSKO KOLMO: VÍTEJTE V CYKLOREGIONU ČESKO – BAVORSKÉ LÁZNĚ!
Představte si, že šlapete klidnou cestou lemovanou hustými lesy, míjíte tiché lázeňské parky i tajemná rašeliniště, dýcháte čerstvý vzduch a máte čas jen pro sebe, pro své myšlenky, nebo pro radost dětí, které vás nadšeně předjíždějí. Přesně takové chvíle vám nabízí cykloregion Česko-bavorské lázně. Ať už milujete kopce, rovinky, nebo jen ten pocit volnosti, kdy
Quesadilla s kuřecím masem
nejsemsama.cz
Quesadilla s kuřecím masem
Tortilly (kesadija) můžete také plnit jenom z poloviny a na pánvi přeložit na půlku. Ingredience na 4 porce: ● 4 tortilly ● 200 g kuřecích prsou ● 200 g čedaru ● 250 g cherry rajčat ● 150 g sladké kukuřice ● mletá paprika ● chilli ● sůl ● olej ● zakysaná smetana ● máslo ● polníček na dozdobení Postup: Kuřecí prsa nakrájejte na malé kousky, posypte chilli, mletou paprikou, solí a na oleji orestujte. Rajčata nakrájejte na půlky. Velkou pánev rozehřejte