Domů     Kulinární tipy: Bezmasá sekaná, jak pít whisky a kuchařská hantýrka
Kulinární tipy: Bezmasá sekaná, jak pít whisky a kuchařská hantýrka
23.10.2019

Přinášíme vám mix nejrůznějších kulinárních tipů, kterými si můžete ozvláštnit váš běžný den.

Recept: Bezmasá sekaná

Pokud vám po nákupu vánočních dárků zůstal v peněžence jen průvan, poradíme vám, jak rodině připravit chutnou sekanou bez masa.

Budete potřebovat

¼ kg točeňáku nebo libových párků (ti movitější mohou použít šunkový salám)

200 g pivního sýra

2–3 vejce

1 rohlík nebo housku

sůl

mletý pepř

1 cibuli

mléko

strouhanku

hořčici.

Uzeninu a sýr nastrouháme nahrubo. Housku nakrájíme na kostičky, smícháme se dvěma vejci, osolíme a opepříme. Podle chuti lze přidat lžičku hořčice. Směs propracujeme a vytvoříme tužší hmotu, ze které vytvarujeme 2 šišky.

Pokud je směs příliš měkká, přidáme strouhanku, je-li drobivá, přidáme třetí vejce. Sekané dáme do pekáčku s trochou oleje a upečeme dohněda. Podáváme s bramborovou kaší a zelím.

Jak pít whisky?

Známé obrázky gentlemanů třímajících v ruce těžké tlustostěnné sklenice s ušlechtilým alkoholickým nápojem vůbec neodpovídají tradici. Možná vás překvapí, že podle pravidel stolování naopak čím tenčí sklenka, tím lépe.

Ideální je sklenice ve tvaru tulipánu, tzv. Glencairn glass. Podobá se klasické koňakové napoleonce.

Bary a restaurace je nemají rády, protože se špatně myjí a snadno se rozbijí, proto dávají přednost robustním sklenicím se silným dnem, které se snadno nepřevrhnou.

Z kuchařské hantýrky: Stupně pečení

Stupeň propečení steaku závisí na chuti každého strávníka. Čím kratší dobu je steak připravován, tím šťavnatější, jemnější a krvavější je maso. Delší doba přípravy zas znamená menší obavy z případných chorob. Znáte stupnici pečení steaku?

Raw: syrový, nepečený. Kromě speciálních pokrmů, které ale nejsou skutečnými steaky, jako je např. tatarský biftek či carpaccio, se steaky takto nepodávají.

Blue rare nebo very rare: velmi mírně opečený – jen krátce ožehnout nad plamenem, každá strana cca 30 sekund. Zvenku je opečený, ale uvnitř zůstává krvavý.

Rare: jemně, mírně opečený, teplota středu 52 °C, peče se asi 1 minutu. Z vnějšku ze všech stran je už tmavě-hnědý a vnitřek se také začíná zabarvovat, avšak zůstává rudý.

Medium rare: středně opečený, teplota středu 55 °C. Z vnějšku je tmavě-hnědý, střed steaku je růžový a zbytek vnitřku přechází pomalu do šedo-hnědé poblíž povrchu.

Medium: středně pečený, mírně propečený, teplota středu 58–60 °C. Úplný střed je stále růžový, ačkoli zbytek masa už je zcela propečený do šedo-hnědé barvy.

Medium well: více propečený; teplota středu 65 °C. Maso už je téměř celé hnědé, pouze s náznaky růžové ve středu. Šťavnatost se už vytrácí.

Well done: (úplně, plně) propečený, teplota středu 71 °C. Maso je zcela propečené a okraje mírně ohořelé. Střed je šedo-hnědý.

Rady od maminky:

1) Omáčka bez cucků – Chceme-li nalít smetanu do omáčky, nejprve smícháme kyselou smetanu s moukou, poté přilijeme sběračkou trochu omáčky a důkladně rozmícháme. Teprve pak směs vlijeme do omáčky.

2) Připálená šťáva – Připálíme-li při dušené jídlo, postavíme hrnec na 15 minut do dřezu naplněného studenou vodou. Nemícháme. Poté přendáme obsah do čistého hrnce. Chladový šok strhne nepříjemnou pachuť a připálenina zůstane v původním hrnci.

3) Lepší chuť hub – Chuť sušených hub zvýrazníme, když je před použitím na minutku vložíme do vyhřáté trouby.

4) Voňavé kafe – Kupujeme-li mletou kávu ve větším balení, než ji spotřebujeme, ztrácí své aroma. Pokud hned po přesypání do krabičky ke kávě přidáme špetku soli a dobře promícháme, zůstane charakteristická vůně zachovaná.

5) Příliš hustý kečup – Nemůžeme-li vylít kečup z plné láhve ani třepáním či klepáním, stačí, když do lahve zastrčíme až ke dnu brčko. Tím se do lahve dostane vzduch a kečup vyteče.

6) Snadnější loupání – Do vody na vaření brambor ve slupce kápneme trochu oleje. Dají se pak mnohem lépe loupat.

7) Jak na bramboráky – Bramborák zůstane i po upečení krásně zlatavý, přidáme-li do nastrouhaných brambor trochu vařicího mléka.

8) Zápach rybiny – Nepříjemného pachu rybiny se zbavíme tím, že ruce a nádobí potíráme kávovou sedlinou.

9) Okoralý sýr – Aby sýr v lednici neoschl, zabalíme ho do navlhčené utěrky. Ještě víc pomůže uložit sýr do utěrky namočené v octě.

10) Olivy bez pecek – I když lze koupit olivy bez pecek, někdy se stane, že doma máme jen nevypeckované. Zbavit je pecek však bývá obtížné. Pomůže odpeckovač třešní.

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Štítky:
Předchozí článek
Související články
2.12.2025
Přinášíme vám 5 zajímavostí o avokádu – potravině, která si získává stále větší oblibu! 1. Je se svými průměrnými 220 kcal na 100 g pravou kalorickou bombou, jen mírně zaostávající za čokoládou? Skoro čtvrtinu dužiny totiž tvoří tuk. 2. I přes svou kalorickou vydatnost patří k nejzdravější druhům zeleniny? Tuky, které obsahuje, jsou velmi kvalitní, složením se podobají olivovému oleji.
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
reklama
Šikovné tipy
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Supermodelka Claudia Schiffer a její dům plný duchů: žije v něm už 23 let
enigmaplus.cz
Supermodelka Claudia Schiffer a její dům plný duchů: žije v něm už 23 let
Claudia Schiffer, jedna z nejúspěšnějších modelek všech dob, se před nedávnem svěřila reportérům, že v jejím anglickém domě, který si s manželem pořídila před 23 lety, přebývá několik duchů. Jsou prý
Slavný vzdušný most: Ve městě přistává jedno letadlo za minutu
historyplus.cz
Slavný vzdušný most: Ve městě přistává jedno letadlo za minutu
Jakmile se letoun dotkne přistávací dráhy, už ho odklánějí k příslušnému hangáru, kde je ještě místo. Neuběhnou totiž ještě ani dvě minuty a už se blíží další vrčící kolos. Takhle to jde den za dnem. A Stalin zuří! Nevěřil, jak houževnatě budou západní Spojenci odolávat jeho provokacím. Blokádu odvolá až po 11 měsících. Z Berlína
Lexus přebudoval velké SUV v kosmetický salon
epochalnisvet.cz
Lexus přebudoval velké SUV v kosmetický salon
Americká pobočka Lexus vytvořila unikátní verzi modelu Glam LX, největšího SUV v nabídce značky. Jde o mobilní kosmetický salon inspirovaný módou a kosmetickým průmyslem pro VIP hosty.   Lexus Glam LX má karoserii pokrytou efektní perleťovou fólií, která mění barvy v závislosti na osvětlení, diamantově růžovým logem značky vpředu a výraznými stříbrnými ráfky. V interiéru
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
epochanacestach.cz
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
Toužíte po skutečné vánoční atmosféře? Vydejte se do Německa, kde mají adventní trhy dlouhou tradici a patří k těm nejpůvabnějším v Evropě. Ty nejbližší českým hranicím najdete v Drážďanech – začínají 26. 11. 2025 a potrvají do 24. 12. 2025. A stojí za to je zažít na vlastní kůži. S norimberským Christkindlesmarktem se drážďanské vánoční trhy
Jak nám ONA jednoho dne změnila celý život
skutecnepribehy.cz
Jak nám ONA jednoho dne změnila celý život
Přivedl si JI domů, aniž se mě zeptal. Mohla jsem se zbláznit vzteky a žárlivostí. Nakonec si získala i mě, a náš společný život se změnil k lepšímu. Toho dne, bylo to po téměř dvacetiletém, celkem poklidném, i když dost stereotypním manželství, přišel manžel z práce a doprovázela ho ONA. Vzájemně nás představil a se samozřejmostí jemu vlastní mi sdělil, že ONA bude
Balení vánočních dárků hravě a kreativně
nejsemsama.cz
Balení vánočních dárků hravě a kreativně
Patříte-li mezi nadšence, kteří se každý rok pídí po originálním balení dárků, máme pro vás spoustu úžasných nápadů. Vsadíte na eleganci a okázalost, které letos vládnou celému světu, nebo toužíte spíše po kreativitě? Nic není problém! Ať žije okázalost Zlato, samet či satén, výrazné barvy, zvířecí motivy a doplňky. Pokud se letos chcete blýsknout, vsaďte na
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Netradiční cibulová paštika
tisicereceptu.cz
Netradiční cibulová paštika
Určitě jste někdy jedli vařené brambory s cibulkou a se sklenicí mléka nebo kefíru. Velice rychlá a oblíbená večeře v řadě domácností. Cibule není nikdy dost. Proč si nepřipravit i tuto paštiku? In
Pět etap vývoje lidského mozku: Dospělý mód nastává až po třicítce!
21stoleti.cz
Pět etap vývoje lidského mozku: Dospělý mód nastává až po třicítce!
Odborníci z Cambridgeské univerzity v rámci jedné z dosud nejkomplexnějších studií, zabývající se změnami nervových spojů od dětství do stáří, identifikovali pět hlavních „epoch“ vývoje lidského mozku
Tajemství Svatební košile: Nejtemnější příběh z Erbenovy Kytice
epochaplus.cz
Tajemství Svatební košile: Nejtemnější příběh z Erbenovy Kytice
V časech, kdy noc osvětloval jen plamínek lampy a lidská představivost byla plná stínů a neznáma, vznikl jeden z nejmrazivějších příběhů české literatury. Dnes nás horory zaplavují digitálními efekty a hlasitými výkřiky, přesto se Erbenovi před více než 170 lety podařilo vytvořit děs, který dokáže proniknout až do kostí — bez jediného trikového obrazu. Jeho
Dcera Basinger odpustila zpackanou rodinu?
nasehvezdy.cz
Dcera Basinger odpustila zpackanou rodinu?
To je ale překvapení! Dlouho se americká herečka známá z filmu Batman, Kim Basinger (71), neukázala na veřejnosti. Mluvilo se o její fóbii z lidí a veřejných prostranství a také o tom, že se od ní o
Sváteční dining, koktejly a třpyt Swarovski: Andaz Prague zve k oslavám Vánoc
iluxus.cz
Sváteční dining, koktejly a třpyt Swarovski: Andaz Prague zve k oslavám Vánoc
Sváteční období v Andaz Prague letos rozzářila spolupráce se značkou Swarovski, která u příležitosti svého 130. výročí přináší do hotelu nezaměnitelnou záři, eleganci a řemeslný um. Stylové lobby ozdo