Kdo ochutnal od Mojmíra Maděriče krůtu, propadne této mimořádné chuti.
Ingredience
3,5kg krůta
70 g másla
500 ml vody
½ lžičky mletého černého pepře
½ lžičky soli
Na posypání
50 g mandlí
30 g másla
necelá polovina lžičky papriky
Na nádivku
100 g cibule
1 lžička citronové kůry
1 lžíce citronové šťávy
60 g rozinek
80 g jablek
150 g drůbežích jater
150 g nakládaných brusinek
100 g mandlí
100 g sušených meruněk
2 špetky muškátového oříšku
2 lžíce oleje
necelá polovina lžičky čerstvě mletého pepře
1 lžíce pomerančové kůry
1 rohlík
80 ml sherry brandy
150 g slaniny
80 ml smetany (33%)
½ lžičky soli
Postup
Sušené meruňky s hrozinkami namočíme přes noc v sherry. Mandle spaříme, oloupeme a třetinu nahrubo nasekáme.
Na másle osmažíme plátky mandlí, poté je zaprášíme mletou paprikou a odložíme. Na oleji zpěníme cibuli se slaninou, přimícháme nakrájená játra, orestujeme a dáme pryč z ohně.
K játrům vmícháme smetanu, rozdrobený rohlík, ovoce se sherry, jablko, posekané mandle, pomerančovou a citronovou kůru, brusinky, sůl, pepř a muškátový oříšek.
Krůtu osolíme a naplníme nádivkou. Krůtu před vložením do trouby potřeme změklým máslem, podlijeme vodou a zhruba 2 hodiny pečeme v troubě na 200 °C. Krůtu překryjeme alobalem a necháme v troubě „dojít“ minimálně 20 minut.